united kingdom
ukraine

Krajowe laboratoria referencyjne w zakresie jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI 1
z dnia 10 grudnia 2014 r.
w sprawie krajowych laboratoriów referencyjnych w zakresie jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych

Na podstawie art. 32 ust. 5 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2014 r. poz. 669, z późn. zm.) zarządza się, co następuje:
§  1.
Wyznacza się krajowe laboratoria referencyjne właściwe dla poszczególnych przedmiotów i rodzajów badań w zakresie jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, których wykaz stanowi załącznik do rozporządzenia.
§  2.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 13 grudnia 2014 r.

ZAŁĄCZNIK 2  

WYKAZ KRAJOWYCH LABORATORIÓW REFERENCYJNYCH WŁAŚCIWYCH DLA POSZCZEGÓLNYCH PRZEDMIOTÓW I RODZAJÓW BADAŃ W ZAKRESIE JAKOŚCI HANDLOWEJ ARTYKUŁÓW ROLNO-SPOŻYWCZYCH

Lp. Nazwa laboratorium Adres Przedmiot badań Rodzaj badań
1 2 3 4 5
1 Centralne

Laboratorium

w Poznaniu

Głównego

Inspektoratu

Jakości

Handlowej

Artykułów

Rolno-

-Spożywczych

ul. Reymonta 11/13

60-791 Poznań

tuszki drobiowe elementy tuszek drobiowych mrożone i schłodzone - zawartość azotu/białka

- zawartość wody

- współczynnik woda/białko (w elementach)

- woda wchłonięta (w tuszkach)

- zawartość popiołu całkowitego

- zawartość tłuszczu całkowitego

- zawartość hydroksyproliny

soki i nektary - pektyny rozpuszczalne w wodzie

- ekstrakt refraktometryczny

- D-glukoza

- D-fruktoza

- sacharoza

- D-sorbitol

- ekstrakt bezcukrowy

- ekstrakt ogólny

- gęstość względna

- kwas cytrynowy

- kwas D-izocytrynowy

- kwas L-jabłkowy

- kwasowość ogólna

- liczba formolowa

- popiół ogólny

- prolina

- konserwanty (kwas benzoesowy, kwas sorbowy)

- pH

wyroby winiarskie - alkohol etylowy

- cukry

- dwutlenek siarki ogólny

- kwasowość lotna

- kwasowość ogólna

wytłoki, drożdżowe osady winiarskie - alkohol etylowy
fermentowane wyroby winiarskie - alkohol etylowy

- kwasowość ogólna

- kwasowość lotna

- cukry

- popiół

- ekstrakt ogólny

- gęstość

- słodziki (aspartam, acesulfam K, sacharyna/sacharynian sodu)

- konserwanty (kwas sorbowy, kwas benzoesowy)

spirytus i napoje spirytusowe - aldehydy

- alkohol metylowy

- alkohol etylowy

- estry

- fuzle

- kwasowość

- sucha pozostałość po odparowaniu

- ekstrakt w napojach spirytusowych

- gęstość napojów spirytusowych

cukier - wilgotność

- substancje redukujące

- sacharoza

- popiół konduktometryczny

- barwa metodą spektrofotometryczną

napoje bezalkoholowe - D-glukoza

- D-fruktoza

- sacharoza

- ekstrakt ogólny

- kwasowość ogólna

- ekstrakt resztkowy

- słodziki (aspartam, acesulfam K, sacharyna/sacharynian sodu)

- konserwanty (kwas sorbowy, kwas benzoesowy)

- zawartość kwasów

- dwutlenek węgla

piwo - barwa

- pH

- kwasowość

- zawartość alkoholu

- zawartość ekstraktu rzeczywistego

- zawartość brzeczki podstawowej

2 Laboratorium

Specjalistyczne

w Gdyni

Głównego

Inspektoratu

Jakości

Handlowej

Artykułów

Rolno-

-Spożywczych

al. Marszałka Piłsudskiego 8/12

81-378 Gdynia

mleko i przetwory mleczne

w tym: masło

- wykrywanie zafałszowań tłuszczu mlecznego przez:

- analizę triacylogliceroli,

- wykrywanie steroli roślinnych,

- analizę tokoferoli i tokotrienoli,

- zawartość tłuszczu

- zawartość wody/suchej masy

- zawartość suchej masy beztłuszczowej

rolnictwo ekologiczne

- artykuły rolno-spożywcze o niskiej zawartości tłuszczu

- zawartość ditiokarbaminianów metodą spektrofotometryczną

- zawartość pestycydów oznaczanych metodami: GCMS i HPLC-DAD

oliwa z oliwek ocena zgodności oliwy z oliwek z deklarowaną kategorią dokonywana przez analizę następujących parametrów:

- współczynniki ekstynkcji (badanie spektrtofotometryczne)

- zawartość stigamstadienów

- zawartość izomerów trans kwasów tłuszczowych

- zawartość steroli

- zawartość erytrodiolu i uvaolu

- zawartość wosków

- zawartość 2-monopalmitynianu glicerolu

tłuszcze i oleje roślinne i zwierzęce zawartość kwasów tłuszczowych
tłuszcze roślinne - liczba kwasowa

- liczba nadtlenkowa

ryby mrożone - zawartość glazury

- masa netto ryby

artykuły rolno-

-spożywcze

wybrane wyróżniki jakości cząstkowej (metoda prostego testu opisowego): wygląd, konsystencja, barwa, smak i zapach
3 Laboratorium

Specjalistyczne

w Lublinie

Głównego

Inspektoratu

Jakości

Handlowej

Artykułów

Rolno-

-Spożywczych

ul. Nowy Świat 3

20-418 Lublin

chmiel - wilgotność

- zawartość nasion

- zawartość liści, łodyg i odpadków

miód - zawartość wody

- zawartość substancji nierozpuszczalnych w wodzie

- przewodność właściwa

- zawartość hydroksymetylofurfuralu

- liczba diastazowa

- zawartość glukozy

- zawartość fruktozy

- zawartość sacharozy

- zawartość wolnych kwasów

- pH

4 Laboratorium

Specjalistyczne

w Kielcach

Głównego

Inspektoratu

Jakości

Handlowej

Artykułów

Rolno-

-Spożywczych

ul. Zagnańska 91

25-558 Kielce

artykuły rolno-

-spożywcze

identyfikacja i ilościowe oznaczanie surowców w żywności na podstawie analizy składu kwasów nukleinowych metodami PCR i Real Time PCR
artykuły rolno-

-spożywcze

wykrywanie i identyfikacja barwników w żywności ujętych w aktualnych przepisach UE dotyczących substancji dodatkowych
przetwory mięsne z mięsa rozdrobnionego wykrywanie dodatku mięsa oddzielonego mechanicznie
mięso surowe w elementach kulinarnych, mięso mielone wykrywanie zafałszowania mięsa wodą w oparciu o analizę składu chemicznego
przetwory mięsne oznaczanie zawartości mięsa w oparciu o analizę składu chemicznego
mleko płynne wykrywanie rozwodnienia mleka w oparciu o oznaczenie punktu zamarzania oraz analizę składu chemicznego
mleko i przetwory mleczne kozie i owcze wykrywanie dodatku mleka krowiego metodą Real Time PCR
ryby i filety rybne, w tym mrożone oznaczenie dodatku wody i zawartości mięsa ryby w oparciu o analizę składu chemicznego
ryby i przetwory rybne identyfikacja gatunków ryb metodą PCR i Real Time PCR
1 Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 22 września 2014 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 1261).
2 Załącznik zmieniony przez § 1 rozporządzenia z dnia 23 listopada 2016 r. (Dz.U.2016.1974) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 22 grudnia 2016 r.

Zmiany w prawie

Pracodawcy będą mogli wypłacić ekwiwalent za urlop razem z wypłatą ostatniego wynagrodzenia

Resort pracy chce nieznacznie wydłużyć termin wypłaty ekwiwalentu za urlop w przypadku rozwiązywania jest umowy o pracę, a także zwiększenie do dwóch osób minimalnej reprezentacji pracowników przed pracodawcą w sprawach zakładowego funduszu świadczeń socjalnych w zakładach, w których nie funkcjonują związki zawodowe. W ten sposób pracodawcy będą mogli dokonać jednego przelewu należnych środków wraz z wypłatą ostatniego wynagrodzenia.

Grażyna J. Leśniak 10.06.2025
Staż potwierdzony uzyskaniem kwalifikacji i premia dla organizatora stażu

Nowe przepisy o rynku pracy przewidują, że staż z urzędu pracy może obejmować okres do 12 miesięcy wówczas, gdy zakończony będzie potwierdzeniem nabycia wiedzy lub umiejętności przeprowadzanym przez uprawnioną instytucję. Przy tego rodzaju stażu przewidziano premię finansową dla organizatora stażu w wysokości 500 zł za każdy pełny miesiąc stażu.

Marek Rotkiewicz 10.06.2025
Sejm zdecydował: Kandydat do pracy dostanie informację o wynagrodzeniu i innych świadczeniach

Osoba ubiegająca się o pracę będzie musiała otrzymać informację o wysokości wynagrodzenia, ale także innych świadczeniach związanych z pracą - zarówno tych pieniężnych, jak i niepieniężnych. Ogłoszenie o naborze i nazwy stanowisk mają być neutralne pod względem płci, a sam proces rekrutacyjny - przebiegać w sposób niedyskryminujący - ustawa trafi teraz do prezydenta, Sejm przyjął poprawkę Senatu.

Grażyna J. Leśniak 04.06.2025
Zmiany w stażach z urzędu pracy

W nowych przepisach o rynku pracy nie zmienia się istota stażu - popularnej formy wsparcia z urzędu pracy bezrobotnych i organizatorów staży. Pojawia się jednak wiele zmian w stosunku do dotychczasowych przepisów i doprecyzowań pewnych niejasności pojawiających się w praktyce. Nie omawiając szerokiej problematyki staży, zwróćmy uwagę na najważniejsze nowości.

Marek Rotkiewicz 03.06.2025
Od 1 czerwca radykalne zmiany w zatrudnianiu cudzoziemców

Często zmieniające się przepisy i ich rozproszenie w kilku aktach oraz przewlekłość postępowań w urzędach są największym wyzwaniem dla pracodawców w procesie legalizacji zatrudnienia cudzoziemców – wynika z badania zrealizowanego przez ASM Research Solutions Strategy na zlecenie Konfederacji Lewiatan. 1 czerwca wchodzą w życie nowe przepisy z tym związane.

Grażyna J. Leśniak 30.05.2025
Rząd przyjął projekt ustawy likwidującej Centralną Informację Emerytalną

Rada Ministrów przyjęła we wtorek projekt ustawy, który umożliwi użytkownikom aplikacji mObywatel dostęp do danych o prognozowanej emeryturze – poinformowało we wtorek Ministerstwo Cyfryzacji. Projekt zakłada też uchylenie ustawy o Centralnej Informacji Emerytalnej.

Grażyna J. Leśniak 20.05.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2014.1796

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Krajowe laboratoria referencyjne w zakresie jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.
Data aktu: 10/12/2014
Data ogłoszenia: 12/12/2014
Data wejścia w życie: 13/12/2014