Wykaz artykułów rolno-spożywczych przywożonych z zagranicy oraz ich minimalne ilości podlegające kontroli jakości handlowej.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI 1
z dnia 18 stycznia 2013 r.
w sprawie wykazu artykułów rolno-spożywczych przywożonych z zagranicy oraz ich minimalnych ilości podlegających kontroli jakości handlowej

Na podstawie art. 10 ust. 3 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2019 r. poz. 2178 oraz z 2020 r. poz. 285) zarządza się, co następuje:
§  1. 
Rozporządzenie określa wykaz artykułów rolno-spożywczych przywożonych z zagranicy, które mogą być dopuszczone do obrotu w rozumieniu przepisów prawa celnego, oraz ich minimalne ilości podlegające kontroli jakości handlowej, stanowiący załącznik do rozporządzenia.
§  2. 
Traci moc rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 8 października 2009 r. w sprawie wykazu artykułów rolno-spożywczych przywożonych z zagranicy oraz ich minimalnych ilości podlegających kontroli jakości handlowej (Dz. U. poz. 1368).
§  3. 
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIK 2  

WYKAZ ARTYKUŁÓW ROLNO-SPOŻYWCZYCH PRZYWOŻONYCH Z ZAGRANICY ORAZ ICH MINIMALNE ILOŚCI PODLEGAJĄCE KONTROLI JAKOŚCI HANDLOWEJ

Lp. Kod CN Nazwa towaru Minimalna ilość podlegająca kontroli jakości handlowej
1 2 3 4
1 0201 Mięso z bydła, świeże lub schłodzone 1 t
2 0202 Mięso z bydła, zamrożone 1 t
3 0203 Mięso ze świń, świeże, schłodzone lub zamrożone 0,5 t
4 ex 0206 10 98 Wątroby z bydła, świeże lub schłodzone, inne niż do produkcji wyrobów farmaceutycznych 0,5 t
5 ex 0206 21 00 Ozory z bydła, zamrożone, inne niż do produkcji wyrobów farmaceutycznych 0,5 t
6 ex 0206 22 00 Wątroby z bydła, zamrożone, inne niż do produkcji wyrobów farmaceutycznych 0,5 t
7 ex 0206 29 99 Pozostałe podroby z bydła, zamrożone, inne niż do produkcji wyrobów farmaceutycznych, inne niż przepona gruba i przepona cienka 0,5 t
8 ex 0206 30 00 Wątroby ze świń, świeże lub schłodzone, inne niż do produkcji wyrobów farmaceutycznych 0,5 t
9 ex 0206 41 00 Wątroby ze świń, zamrożone, inne niż do produkcji wyrobów farmaceutycznych 0,5 t
10 ex 0207 Mięso i podroby jadalne, z drobiu objętego pozycją 0105, świeże, schłodzone lub zamrożone, z wyłączeniem podpozycji:

0207 43 00 - wątróbki otłuszczone z kaczek, świeże lub schłodzone;

0207 45 93 - wątróbki kacze otłuszczone, zamrożone;

0207 53 00 - wątróbki otłuszczone z gęsi, świeże lub schłodzone;

0207 55 93 - wątróbki gęsie otłuszczone, zamrożone

0,5 t
11 ex 0302 Ryby świeże lub schłodzone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304, z wyłączeniem podpozycji

0302 91 - wątróbki, ikry i mlecze

1 t
12 ex 0303 Ryby zamrożone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304, z wyłączeniem podpozycji

0303 91 - wątróbki, ikry i mlecze

1 t
13 0304 Filety rybne i pozostałe mięso rybie (nawet rozdrobnione), świeże, schłodzone lub zamrożone 0,5 t
14 ex 0305 Ryby suszone, solone lub w solance; ryby wędzone, nawet gotowane przed lub podczas procesu wędzenia, z wyłączeniem podpozycji

0305 20 00 - wątróbki, ikra i mlecz z ryb, suszone, wędzone, solone lub w solance

0,5 t
15 0306 Skorupiaki, nawet w skorupach, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; skorupiaki wędzone, nawet w skorupach, nawet gotowane przed lub w trakcie procesu wędzenia; skorupiaki, w skorupach, gotowane na parze lub w wodzie, nawet schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance 0,1 t
16 0307 Mięczaki, nawet w skorupach, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; mięczaki wędzone, nawet w skorupach, nawet gotowane przed lub w trakcie procesu wędzenia 0,5 t
17 ex 0402 Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, z wyłączeniem podpozycji: 0402 21 - mleko i śmietana w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu przekraczającej 1,5% masy, niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego;

0402 29 11 - mleko specjalne dla niemowląt, w hermetycznie zamkniętych pojemnikach, o zawartości netto nieprzekraczającej 500 g i o zawartości tłuszczu przekraczającej 10% masy

1 t
18 ex 0403 Jogurt, maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, lub aromatyzowane, lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao, z wyłączeniem podpozycji: 0403 20 51 - jogurt aromatyzowany lub zawierający dodatek owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu mlecznego nieprzekraczającej 1,5% masy;

0403 20 53 - jogurt aromatyzowany lub zawierający dodatek owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu mlecznego przekraczającej 1,5% masy, ale nieprzekraczającej 27% masy;

0403 20 59 - jogurt aromatyzowany lub zawierający dodatek owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu mlecznego przekraczającej 27% masy;

0403 90 11 - maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, niearomatyzowane ani niezawierające dodatku owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego, o zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 1,5% masy; 0403 90 13 - maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, niearomatyzowane ani niezawierające dodatku owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego, o zawartości tłuszczu przekraczającej 1,5% masy, ale nieprzekraczającej 27% masy;

0403 90 19 - maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, niearomatyzowane ani niezawierające dodatku owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego, o zawartości tłuszczu przekraczającej 27% masy;

0403 90 31 - maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, niearomatyzowane ani niezawierające dodatku owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, o zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 1,5% masy;

0403 90 33 - maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, niearomatyzowane ani niezawierające dodatku owoców,

1 t
orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, o zawartości tłuszczu przekraczającej 1,5% masy, ale nieprzekraczającej 27% masy;

0403 90 39 - maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana niearomatyzowane ani niezawierające dodatku owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, o zawartości tłuszczu przekraczającej 27% masy;

0403 90 71 - maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, aromatyzowane lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu mlecznego nieprzekraczającej 1,5% masy;

0403 90 73 - maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, aromatyzowane lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu mlecznego przekraczającej 1,5% masy, ale nieprzekraczającej 27% masy;

0403 90 79 - maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, aromatyzowane lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu mlecznego przekraczającej 27% masy

19 0405 10 Masło 0,5 t
20 0405 20 Produkty mleczarskie do smarowania 0,5 t
21 0406 Ser i twaróg 0,5 t
22 ex 0407 21 00 Jaja ptactwa z gatunku Gallus domesticus w skorupkach, świeże (wyłącznie przeznaczone do spożycia przez ludzi) 10 tys. szt.
23 ex 0408 Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru albo innego środka słodzącego, z wyłączeniem podpozycji: 0408 11 20 - żółtka jaj suszone, nienadające się do spożycia przez ludzi;

0408 19 20 - pozostałe żółtka jaj, inne niż suszone, nienadające się do spożycia przez ludzi;

0408 91 20 - jaja ptasie bez skorupek, suszone, nienadające się do spożycia przez ludzi;

0408 99 20 - pozostałe jaja ptasie bez skorupek, inne niż suszone, nienadające się do spożycia przez ludzi

1 t
24 0409 00 00 Miód naturalny 0,5 t
25 ex 0504 00 00 Żołądki (w tym przedżołądki) z bydła, całe i w kawałkach, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone 1 t
26 0701 90 Pozostałe ziemniaki, inne niż sadzeniaki, świeże lub schłodzone 5 t
27 ex 0709 59 00 Pozostałe grzyby, inne niż grzyby z rodzaju Agaricus, Boletus, Cantharellus, inne niż grzyby shiitake (Lentinus edodes) i grzyby matsutake (Tricholoma matsutake, Tricholoma magnivelare, Tricholoma anatolicum, Tricholoma dulciolens, Tricholoma caligatum), świeże lub schłodzone, z wyłączeniem grzybów hodowlanych 0,5 t
28 0709 92 10 Oliwki, świeże lub schłodzone, do celów innych niż produkcja oliwy 1 t
29 0709 92 90 Pozostałe oliwki, świeże lub schłodzone 1 t
30 0709 99 40 Kapary, świeże lub schłodzone 0,5 t
31 0709 99 60 Kukurydza cukrowa, świeża lub schłodzona 1 t
32 ex 0710 Warzywa (niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie), zamrożone, z wyłączeniem podpozycji: 0710 80 10 - oliwki;

0710 80 59 - pozostałe owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta, inne niż słodka papryka;

0710 80 61 - grzyby z rodzaju Agaricus;

0710 80 69 - pozostałe grzyby;

0710 80 80 - karczochy;

0710 80 85 - szparagi;

0710 80 95 - pozostałe warzywa

1 t
33 ex 0711 51 00 Grzyby z rodzaju Agaricus, w solance 1 t
34 ex 0711 59 00 Pozostałe grzyby, w solance 1 t
35 0712 31 00 Grzyby z rodzaju Agaricus, suszone, całe, cięte w kawałki, w plasterkach, łamane lub w proszku, ale dalej nieprzetworzone 50 kg
36 0712 39 00 Pozostałe grzyby suszone, całe, cięte w kawałki, w plasterkach, łamane lub w proszku, ale dalej nieprzetworzone, inne niż grzyby z rodzaju Agaricus, uszaki (Auricularia spp.), trzęsaki (Tremella spp.), grzyby shiitake (Lentinus edodes) 50 kg
37 0713 33 90 Fasola włącznie z białą groszkową (Phaseolus vulgaris), suszona, łuskana, nawet bez skórki lub dzielona, inna niż do siewu 1 t
38 0713 50 00 Bób (Vicia faba var. major) i bobik (Vicia faba var. equina, Vicia faba var. minor), suszone, łuskane, nawet bez skórki lub dzielone 1 t
39 0802 11 10 Migdały w łupinach gorzkie, świeże lub suszone 1 t
40 0802 12 10 Migdały bez łupin gorzkie, świeże lub suszone 1 t
41 0802 12 90 Migdały bez łupin pozostałe, świeże lub suszone 1 t
42 0802 22 00 Orzechy leszczyny (Corylus spp.) bez łupin, świeże lub suszone 1 t
43 0802 32 00 Orzechy włoskie bez łupin, świeże lub suszone 1 t
44 0802 51 00 Pistacje w łupinach, świeże lub suszone 1 t
45 0802 52 00 Pistacje bez łupin, świeże lub suszone 1 t
46 0802 61 00 Orzechy makadamia w łupinach, świeże lub suszone 1 t
47 0802 62 00 Orzechy makadamia bez łupin, świeże lub suszone 1 t
48 0802 91 00 Orzechy sosny, w łupinach 1 t
49 0802 92 00 Orzechy sosny, bez łupin 1 t
50 0802 99 10 Orzechy pecan, świeże lub suszone 1 t
51 0804 10 00 Daktyle, świeże lub suszone 1 t
52 0804 20 90 Figi suszone 1 t
53 ex 0804 30 00 Ananasy suszone 1 t
54 ex 0804 40 00 Awokado suszone 1 t
55 ex 0804 50 00 Guawa, mango i smaczelina, suszone 1 t
56 ex 0805 Owoce cytrusowe suszone 1 t
57 ex 0806 Winogrona, świeże lub suszone, z wyłączeniem podpozycji 0806 10 10 - winogrona stołowe, świeże 1 t
58 ex 0809 21 00 Wiśnie (Prunus cerasus), świeże, przeznaczone do przetwórstwa przemysłowego 5 t
59 ex 0809 40 05 Śliwki, świeże, przeznaczone do przetwórstwa przemysłowego 5 t
60 ex 0810 1000 Truskawki i poziomki, świeże, przeznaczone do przetwórstwa przemysłowego 5 t
61 ex 0810 20 10 Maliny, świeże, przeznaczone do przetwórstwa przemysłowego 5 t
62 ex 0810 30 10 Porzeczki czarne, świeże, przeznaczone do przetwórstwa przemysłowego 5 t
63 ex 0810 30 30 Porzeczki czerwone, świeże, przeznaczone do przetwórstwa przemysłowego 5 t
64 0811 Owoce i orzechy, niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie, zamrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego 1 t
65 0812 Owoce i orzechy zakonserwowane tymczasowo, ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia 1 t
66 0813 10 00 Morele suszone 0,5 t
67 0813 20 00 Śliwki suszone 0,5 t
68 0813 30 00 Jabłka suszone 0,5 t
69 0901 11 00 Kawa niepalona, niepozbawiona kofeiny 1 t
70 0901 21 00 Kawa palona, niepozbawiona kofeiny 1 t
71 0902 30 00 Herbata czarna (fermentowana) i herbata częściowo fermentowana, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości nieprzekraczającej 3 kg 1 t
72 0902 40 00 Pozostała herbata czarna (fermentowana) i pozostała herbata częściowo fermentowana 1 t
73 0904 Pieprz z rodzaju Piper; owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta, suszone lub rozgniatane, lub mielone 1 t
74 0905 Wanilia 1 t
75 0906 Cynamon i kwiaty cynamonowca 1 t
76 ex 0908 Gałka muszkatołowa 1 t
77 ex 0909 Nasiona anyżku, kopru, kolendry, kminku, jagody jałowca 1 t
78 ex 0910 Imbir 1 t
79 0910 20 Szafran 1 t
80 0910 30 00 Kurkuma 1 t
81 0910 91 05 Curry 1 t
82 0910 99 31 Macierzanka piaskowa (Thymus seipyllum), nierozgniatana ani niemielona 1 t
83 0910 99 33 Tymianek nierozgniatany ani niemielony, pozostały 1 t
84 0910 99 39 Tymianek rozgniatany lub mielony 1 t
85 0910 99 50 Liście laurowe 1 t
86 ex 1001 Pszenica i meslin (wyłącznie do celów spożywczych), z wyłączeniem podpozycji:

1001 11 00 - nasiona pszenicy durum;

1001 91 - nasiona pozostałe (orkisz, pszenica zwyczajna i mes lin oraz pozostałe)

15 t
87 ex 1002 90 00 Pozostałe żyto, inne niż nasiona (wyłącznie do celów spożywczych) 15 t
88 ex 1003 90 00 Pozostały jęczmień, inny niż nasiona (wyłącznie do celów spożywczych) 15 t
89 ex 1004 90 00 Pozostały owies, inny niż nasiona (wyłącznie do celów spożywczych) 15 t
90 ex 1005 90 00 Pozostała kukurydza, inna niż nasiona (wyłącznie do celów spożywczych) 15 t
91 1006 20 Ryż łuskany (brązowy) 5 t
92 1006 30 Ryż częściowo lub całkowicie bielony, nawet polerowany lub glazurowany 5 t
93 1006 40 00 Ryż łamany 5 t
94 ex 1008 10 00 Gryka (wyłącznie do celów spożywczych) 1 t
95 ex 1008 29 00 Pozostałe proso, inne niż nasiona (wyłącznie do celów spożywczych) 5 t
96 1101 00 11 Mąka pszenna z pszenicy durum 5 t
97 ex 1101 00 15 Mąka pszenna z pszenicy zwyczajnej 5 t
98 1102 20 Mąka kukurydziana 5 t
99 1102 90 70 Mąka żytnia 5 t
100 1103 13 Kasze, mączki i granulki z kukurydzy 5 t
101 ex 1103 19 20 Kasze z jęczmienia 5 t
102 ex 1104 22 40 Ziarno z owsa obrobione wyłącznie przez śrutowanie (wyłącznie do celów spożywczych) 1 t
103 ex 1104 23 40 Ziarno z kukurydzy obrobione wyłącznie przez śrutowanie (wyłącznie do celów spożywczych) 1 t
104 ex 1104 29 04 Ziarno z jęczmienia obrobione wyłącznie przez śrutowanie (wyłącznie do celów spożywczych) 1 t
105 ex 1104 29 17 Ziarno z gryki łuszczone (łuskane lub obierane, wyłącznie do celów spożywczych) 1 t
106 ex 1104 29 51 Ziarno z pszenicy obrobione wyłącznie przez śrutowanie (wyłącznie do celów spożywczych) 1 t
107 ex 1104 29 55 Ziarno z żyta obrobione wyłącznie przez śrutowanie (wyłącznie do celów spożywczych) 1 t
108 1105 Mąka, mączka, proszek, płatki i granulki ziemniaczane 1 t
109 ex 1107 10 99 Słód niepalony, inny niż z pszenicy, inny niż w postaci mąki (wyłącznie do celów spożywczych) 5 t
110 ex 1107 20 00 Słód palony (wyłącznie do celów spożywczych) 5 t
111 ex 1108 Skrobie; inulina (wyłącznie do celów spożywczych) 1 t
112 ex 1201 90 00 Nasiona soi, nawet łamane (wyłącznie do celów spożywczych) 5 t
113 ex 1202 Orzeszki ziemne, nieprażone ani niepoddane w inny sposób obróbce cieplnej, nawet łuskane lub łamane, z wyłączeniem podpozycji

1202 30 00 - orzeszki ziemne nasiona

5 t
114 ex 1204 00 90 Pozostałe nasiona lnu, nawet łamane, inne niż do siewu (wyłącznie do celów spożywczych) 5 t
115 ex 1205 10 90 Nasiona rzepaku lub rzepiku, nawet łamane, o niskiej zawartości kwasu erukowego, inne niż do siewu (wyłącznie do celów spożywczych) 15 t
116 ex 1205 90 00 Pozostałe nasiona rzepaku lub rzepiku, nawet łamane (wyłącznie do celów spożywczych) 15 t
117 ex 1206 00 Nasiona słonecznika, nawet łamane, z wyłączeniem podpozycji 5 t
1206 00 10 - nasiona słonecznika do siewu (wyłącznie do celów spożywczych)
118 ex 1207 50 90 Pozostałe nasiona gorczycy, inne niż do siewu (wyłącznie do celów spożywczych) 1 t
119 ex 1207 91 90 Pozostałe nasiona maku, inne niż do siewu (wyłącznie do celów spożywczych) 0,1 t
120 ex 1210 Szyszki chmielowe, świeże lub suszone, nawet mielone, sproszkowane lub w formie granulek;

lupulina (wyłącznie do celów spożywczych)

1 t
121 ex 1211 Rośliny i części roślin (włącznie z nasionami i owocami) w rodzaju stosowanych głównie w perfumerii, farmacji lub stosowane do celów owadobójczych, grzybobójczych lub podobnych, świeże lub suszone, nawet krojone, kruszone lub proszkowane (wyłącznie do celów spożywczych), z wyłączeniem podpozycji:

ex 1211 90 86 20 - bazylia świeża w całej postaci;

ex 1211 90 86 30 - mięta świeża w całej postaci;

ex 1211 90 86 90 - pozostałe w całej postaci

1 t
122 ex 1302 13 00 Soki i ekstrakty roślinne z chmielu (wyłącznie do celów spożywczych) 0,1 t
123 ex 1501 Tłuszcz ze świń (włącznie ze smalcem), do celów spożywczych, z wyłączeniem podpozycji:

1501 10 10 - smalec do zastosowań przemysłowych, innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi;

1501 20 10 - pozostały tłuszcz ze świń do zastosowań przemysłowych, innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi;

1501 90 00 - pozostały tłuszcz, inny niż smalec i tłuszcz ze świń

1 t
124 ex 1507 90 90 Olej sojowy, inny niż surowy i odgumowany, i jego frakcje, niemodyfikowane chemicznie, do celów spożywczych, konfekcjonowane 1 t
125 ex 1508 90 90 Olej z orzeszków ziemnych, inny niż surowy, i jego frakcje, niemodyfikowane chemicznie, do celów spożywczych, konfekcjonowane 1 t
126 ex 1509 20 00 Oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia, do celów spożywczych 0,1 t
127 ex 1509 30 00 Pozostała oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, do celów spożywczych 0,1 t
128 ex 1509 90 00 Pozostała oliwa i jej frakcje, niemodyfikowane chemicznie, do celów spożywczych 0,5 t
129 ex 1510 90 00 Pozostałe oleje, inne niż surowe, i ich frakcje, otrzymywane wyłącznie z oliwek, niemodyfikowane chemicznie, włącznie z mieszaninami tych olejów lub ich frakcji z olejami lub frakcjami objętymi pozycją 1509, do celów spożywczych 1 t
130 ex 1511 10 90 Olej palmowy, surowy, pozostały, do celów spożywczych 1 t
131 ex 1512 19 90 Olej z nasion słonecznika, inny niż surowy, i jego frakcje, niemodyfikowane chemicznie, do celów spożywczych, konfekcjonowane 1 t
132 ex 1514 19 90 Olej rzepakowy lub rzepikowy, o niskiej zawartości kwasu erukowego, inne niż surowe, oraz ich frakcje, niemodyfikowane chemicznie, do celów spożywczych, konfekcjonowane 1 t
133 ex 1514 99 90 Olej gorczycowy i pozostały olej rzepakowy i rzepikowy, inne niż surowe, oraz ich frakcje, niemodyfikowane chemicznie, do celów spożywczych, konfekcjonowane 1 t
134 ex 1515 29 90 Olej kukurydziany, inny niż surowy, i jego frakcje, ale niemodyfikowane chemicznie, do celów spożywczych, konfekcjonowane 1 t
135 1517 10 Margaryna, z wyłączeniem margaryny płynnej 1 t
136 1517 90 10 Jadalne mieszaniny lub produkty z tłuszczów lub olejów, zwierzęcych lub roślinnych lub mikrobiologicznych, lub z frakcji różnych tłuszczów lub olejów, z niniejszego działu, inne niż jadalne tłuszcze i oleje lub ich frakcje, objęte pozycją 1516, zawierające więcej niż 10% masy, ale nie więcej niż 15% masy tłuszczów mleka 1 t
137 1601 00 Kiełbasy i podobne wyroby z mięsa, podrobów, krwi lub owadów; przetwory spożywcze na bazie tych wyrobów 1 t
138 ex 1602 Pozostałe mięso, podroby, krew lub owady, przetworzone lub zakonserwowane, z wyłączeniem podpozycji

1602 90 - pozostałe, włącznie z przetworami z krwi dowolnych zwierząt

0,5 t
139 ex 1604 Ryby przetworzone lub zakonserwowane; kawior i namiastki kawioru przygotowane z ikry rybiej, z wyłączeniem podpozycji:

1604 31 00 - kawior;

1604 32 00 - namiastki kawioru

1 t
140 1701 99 10 Cukier biały 15 t
141 ex 1702 90 95 Miód sztuczny, nawet zmieszany z miodem naturalnym 1 t
142 1704 90 30 Biała czekolada 0,5 t
143 1704 90 65 Wyroby żelowe i galaretki, włącznie z pastami owocowymi, w postaci wyrobów cukierniczych 0,5 t
144 1704 90 71 Cukierki z masy gotowanej, nawet nadziewane 0,5 t
145 1704 90 75 Toffi, karmelki i podobne cukierki 0,5 t
146 1704 90 81 Tabletki prasowane 0,5 t
147 1801 00 00 Ziarna kakao, całe lub łamane, surowe lub palone 5 t
148 1805 00 00 Proszek kakaowy, niezawierający dodatku cukru lub innego środka słodzącego 0,5 t
149 1806 31 00 Pozostała czekolada i pozostałe przetwory spożywcze zawierające kakao, w blokach, tabliczkach lub batonach, nadziewane 0,5 t
150 1806 32 10 Pozostała czekolada i pozostałe przetwory spożywcze zawierające kakao, w blokach, tabliczkach lub batonach, bez nadzienia, z dodatkami zbóż, owoców lub orzechów 0,5 t
151 1806 32 90 Pozostała czekolada i pozostałe przetwory spożywcze zawierające kakao, w blokach, tabliczkach lub batonach, bez nadzienia 0,5 t
152 1806 90 11 Czekoladki (włącznie z pralinkami), nawet z nadzieniem, zawierające alkohol 0,5 t
153 1806 90 19 Czekoladki (włącznie z pralinkami), nawet z nadzieniem, niezawierające alkoholu 0,5 t
154 1806 90 31 Pozostałe wyroby czekoladowe nadziewane 0,5 t
155 1806 90 39 Pozostałe wyroby czekoladowe bez nadzienia 0,5 t
156 ex 1905 Chleb, bułki, pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka, herbatniki i pozostałe wyroby piekarnicze, nawet zawierające kakao; opłatki sakralne, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby, z wyłączeniem pustych kapsułek stosowanych do celów farmaceutycznych 0,5 t
157 ex 2001 Warzywa, owoce, orzechy i pozostałe jadalne części roślin, przetworzone lub zakonserwowane octem lub kwasem octowym, z wyłączeniem podpozycji:

2001 90 10 - ostry sos z mango;

2001 90 20 - owoce z rodzaju Capsicum, inne niż słodka papryka i pieprz angielski;

2001 90 30 - kukurydza cukrowa (Zea mays var. saccharata);

2001 90 40 - ignamy, słodkie ziemniaki i podobne jadalne części roślin, zawierające 5% masy skrobi lub więcej;

2001 90 92 - owoce tropikalne i orzechy tropikalne; rdzenie palmowe

1 t
158 2002 Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym 1 t
159 ex 2003 Grzyby przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, z wyłączeniem podpozycji 2003 90 10 - trufle 1 t
160 2005 40 00 Groch (Pisum sativum) przetworzony lub zakonserwowany inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożony 1 t
161 ex 2005 Pozostałe warzywa, przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006, z wyłączeniem podpozycji: 2005 10 00 - warzywa homogenizowane;

2005 51 00 - fasola łuskana;

ex 2005 70 00 - oliwki inne niż w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 5 kg

1 t
162 2006 00 Warzywa, owoce, orzechy, skórki z owoców i pozostałe części roślin, zakonserwowane cukrem (odsączone, lukrowane lub kandyzowane) 1 t
163 2007 Dżemy, galaretki owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, otrzymane w wyniku obróbki cieplnej, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej 1 t
164 2008 20 Ananasy inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone 1 t
165 2008 30 Owoce cytrusowe inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone 1 t
166 2008 40 Gruszki inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone 1 t
167 2008 50 Morele inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone 1 t
168 2008 60 Wiśnie i czereśnie inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone 1 t
169 2008 70 Brzoskwinie, włączając nektaryny inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone 1 t
170 2008 80 Truskawki i poziomki inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone 1 t
171 2008 93 Żurawiny (Vaccinium macrocarpon, Vaccinium oxycoccos, Vaccinium vitis-idaea) inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone 1 t
172 ex 2008 97 78 Pozostałe mieszanki owocowe inaczej przetworzone lub zakonserwowane, włączając mieszanki inne niż objęte podpozycją 2008 19, w których jeden pojedynczy owoc przekracza 50% całkowitej masy owoców, niezawierające dodatku alkoholu, zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 1 kg 1 t
173 2008 99 43 Winogrona inaczej przetworzone lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 1 kg 1 t
174 2008 99 45 Śliwki inaczej przetworzone lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 1 kg 1 t
175 ex 2008 99 49 Pozostałe owoce inaczej przetworzone lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 1 kg 1 t
176 2008 99 67 Pozostałe owoce inaczej przetworzone lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 1 kg 1 t
177 2008 99 72 Śliwki inaczej przetworzone lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, niezawierające dodatku cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto 5 kg lub większej 1 t
178 2008 99 78 Śliwki inaczej przetworzone lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, niezawierające dodatku cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto mniejszej niż 5 kg 1 t
179 2008 99 99 Pozostałe owoce inaczej przetworzone lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, niezawierające dodatku cukru 1 t
180 2009 Soki owocowe (włączając moszcz gronowy i wodę kokosową) i soki warzywne, niesfermentowane i niezawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej 1 t
181 2101 Ekstrakty, esencje i koncentraty kawy, herbaty lub maté (herbaty paragwajskiej) oraz przetwory na bazie tych produktów lub na bazie kawy, herbaty lub maté (herbaty paragwajskiej); cykoria palona i pozostałe palone namiastki kawy oraz ich ekstrakty, esencje i koncentraty 0,5 t
182 2104 Zupy i buliony i preparaty do nich; złożone przetwory spożywcze, homogenizowane 1 t
183 2105 00 Lody i pozostałe lody jadalne, nawet zawierające kakao 1 t
184 2202 99 11 Napoje na bazie soi o zawartości białka 2,8% masy lub większej 1 hl
185 2202 99 15 Napoje na bazie soi o zawartości białka mniejszej niż 2,8% masy; napoje na bazie orzechów objętych działem 8, zbóż objętych działem 10 lub nasion objętych działem 12 1 hl
186 2202 99 19 Pozostałe 1 hl
187 2203 00 Piwo otrzymywane ze słodu 10 hl
188 2204 Wino ze świeżych winogron, włącznie z winami wzmocnionymi; moszcz gronowy, inny niż objęty pozycją 2009 10 hl
189 2208 60 Wódka 1 hl
190 2208 90 48 Pozostałe wódki i napoje spirytusowe (z wyłączeniem likierów), destylowane z owoców, w pojemnikach o objętości 2 litrów lub mniejszej 1 hl
191 2208 90 56 Pozostałe wódki i napoje spirytusowe (z wyłączeniem likierów), inne niż destylowane z owoców, w pojemnikach o objętości 2 litrów lub mniejszej 1 hl
192 2208 90 71 Pozostałe wódki i napoje spirytusowe (z wyłączeniem likierów), destylowane z owoców, w pojemnikach o objętości większej niż 2 litry 1 hl
193 2208 90 77 Pozostałe wódki i napoje spirytusowe (z wyłączeniem likierów), w pojemnikach o objętości większej niż 2 litry 1 hl
194 2208 90 91 Alkohol etylowy nieskażony, o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% obj., w pojemnikach o objętości 2 litrów lub mniejszej 1 hl
195 2208 90 99 Alkohol etylowy nieskażony, o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% obj., w pojemnikach o objętości większej niż 2 litry 1 hl
196 ex 2302 30 Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki pszenicy, nawet granulowane (wyłącznie do celów spożywczych) 5 t
197 ex 2302 40 Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki, z pozostałych zbóż, nawet granulowane (wyłącznie do celów spożywczych) 5 t
198 ex 3501 10 90 Kazeina do stosowania w przemyśle produkującym żywność 1 t
199 ex 3501 90 90 Kazeiniany i pozostałe pochodne kazeiny (wyłącznie do celów spożywczych) 1 t
200 3502 11 90 Pozostała albumina jaja suszona, odpowiednia do spożycia przez ludzi 1 t
201 ex 3503 00 10 Żelatyna i jej pochodne (wyłącznie do celów spożywczych) 0,5 t
202 ex 3505 10 Dekstryny i pozostałe skrobie modyfikowane (wyłącznie do celów spożywczych) 1 t
1 Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 6 października 2020 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz.U.2020.1721).
2 Załącznik zmieniony przez § 1 rozporządzenia z dnia 2 czerwca 2023 r. (Dz.U.2023.1153) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 22 lipca 2023 r.

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024