Ewidencja utrwalonych i przechowywanych produktów rybnych.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 3 listopada 2011 r.
w sprawie ewidencji utrwalonych i przechowywanych produktów rybnych

Na podstawie art. 49 ust. 4 ustawy z dnia 5 grudnia 2008 r. o organizacji rynku rybnego (Dz. U. z 2011 r. Nr 34, poz. 168) zarządza się, co następuje:
§  1.
Rozporządzenie określa:
1)
sposób prowadzenia ewidencji utrwalonych i przechowywanych produktów rybnych, zwanej dalej "ewidencją";
2)
szczegółowy zakres informacji zawieranych w ewidencji, w tym o ilości i rodzajach utrwalonych i przechowywanych produktów rybnych, a także o poniesionych kosztach utrwalenia i przechowywania tych produktów.
§  2.
Ewidencję prowadzi się w formie papierowej, w postaci księgi, i w formie elektronicznej.
§  3.
1.
Wpisów w ewidencji dokonuje się chronologicznie.
2.
Wpisy w ewidencji prowadzonej w formie papierowej, w postaci księgi, są dokonywane czytelnie, pismem ręcznym lub maszynowym.
3.
Strony księgi numeruje się kolejno.
4.
W ewidencji prowadzonej w formie elektronicznej zapis elektroniczny jest utrwalany i przechowywany na elektronicznym nośniku danych, który umożliwia niezwłoczny odczyt oraz wydruk całości lub części zapisanych danych.
§  4.
Zmiany wpisu lub poprawienia błędu dokonuje się:
1)
w ewidencji prowadzonej w formie papierowej, w postaci księgi - przez:
a)
skreślenie dotychczasowej treści i wpisanie treści właściwej, z zachowaniem czytelności dotychczasowego wpisu,
b)
umieszczenie daty oraz czytelnego podpisu osoby dokonującej zmiany lub poprawki;
2)
w ewidencji prowadzonej w formie elektronicznej - przez wpisanie:
a)
treści właściwej, z zachowaniem treści dotychczasowej,
b)
daty dokonania zmiany lub poprawki oraz imienia i nazwiska osoby, która dokonała tej zmiany lub poprawki.
§  5.
Ewidencja jest prowadzona w sposób:
1)
zabezpieczający dane w niej zawarte przed utratą, zniszczeniem lub wprowadzeniem zmian przez osoby trzecie;
2)
umożliwiający uzyskanie miesięcznych i rocznych zestawień ilości utrwalanych, przechowywanych lub prywatnie składowanych produktów rybnych;
3)
obejmujący każdą kategorię produktów rybnych utrwalanych i przechowywanych lub prywatnie składowanych.
§  6.
W ewidencji zamieszcza się następujące informacje:
1)
nazwę, siedzibę i adres organizacji producentów prowadzącej ewidencję;
2)
imię i nazwisko oraz podpis osoby upoważnionej do reprezentowania organizacji producentów;
3)
datę i godzinę rozpoczęcia utrwalania produktów rybnych przy użyciu określonej metody przetwarzania, a także datę i godzinę rozpoczęcia przechowywania lub prywatnego składowania tych produktów;
4)
imię, nazwisko i adres albo nazwę, siedzibę i adres przyjmującego produkty rybne do utrwalania i przechowywania lub prywatnego składowania;
5)
miejsce utrwalania i przechowywania lub prywatnego składowania produktów rybnych;
6)
imię, nazwisko i adres albo nazwę, siedzibę i adres członka organizacji producentów będącego producentem produktów rybnych;
7)
imię, nazwisko i adres albo nazwę, siedzibę i adres dostawcy produktów rybnych;
8)
daty i miejsca wystawiania produktów rybnych do sprzedaży;
9)
datę, godzinę i miejsce wycofania produktów rybnych;
10)
metodę i stopień utrwalenia produktów rybnych;
11)
warunki przechowywania lub prywatnego składowania produktów rybnych;
12)
datę i godzinę zakończenia utrwalania i przechowywania lub prywatnego składowania i ponownego wprowadzenia do obrotu produktów rybnych w celu sprzedaży;
13)
imię, nazwisko i adres albo nazwę, siedzibę i adres odbiorcy produktów rybnych po ich utrwaleniu i przechowywaniu lub prywatnym składowaniu i ponownym wprowadzeniu do obrotu;
14)
dane dotyczące kosztów technicznych poniesionych przy utrwalaniu i przechowywaniu lub prywatnym składowaniu produktów rybnych, w tym koszty:
a)
energii,
b)
pracy związane ze składowaniem i zwalnianiem ze składu,
c)
materiałów zużytych do pakowania,
d)
utrwalania,
e)
transportu z miejsca wyładunku do miejsca przechowywania i utrwalania lub prywatnego składowania

- z wyszczególnieniem ilości, rodzaju oraz standardów rynkowych dla każdej kategorii danego gatunku produktu rybnego utrwalonego i przechowywanego lub prywatnie składowanego, a także oznaczenia partii oraz rodzaju i wielkości opakowań;

15)
informację o zastosowanej cenie sprzedaży, cenie wycofania lub cenie, o której mowa w art. 24 ust. 1 lit. a rozporządzenia Rady (WE) nr 104/2000 z dnia 17 grudnia 1999 r. w sprawie wspólnej organizacji rynków produktów rybołówstwa i akwakultury (Dz. Urz. WE L 17 z 21.01.2000, str. 22, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 4, t. 4, str. 198, z późn. zm.), dla każdej ilości danej kategorii wycofanego, utrwalonego i przechowywanego lub prywatnie składowanego produktu rybnego;
16)
informacje o przeprowadzonych kontrolach.
§  7.
1.
W ramach ewidencji jest prowadzona dokumentacja potwierdzająca informacje zawarte w tej ewidencji, którą w szczególności stanowią:
1)
dokumenty potwierdzające przyjęcie produktów rybnych do utrwalania i przechowywania lub prywatnego składowania;
2)
faktury i rachunki potwierdzające poniesione koszty techniczne, o których mowa w § 6 pkt 14;
3)
dokumenty potwierdzające ilość produktów rybnych wystawionych do sprzedaży przed ich utrwaleniem;
4)
dokumenty potwierdzające zakończenie utrwalania i przechowywania lub prywatnego składowania produktów rybnych;
5)
faktury lub inne dokumenty o równoważnej wartości dowodowej, potwierdzające ponowne wprowadzenie do obrotu w celu sprzedaży produktu rybnego utrwalonego i przechowywanego lub prywatnie składowanego;
6)
dokumenty potwierdzające zastosowaną cenę sprzedaży, cenę wycofania lub cenę, o której mowa w art. 24 ust. 1 lit. a rozporządzenia Rady (WE) nr 104/2000 z dnia 17 grudnia 1999 r. w sprawie wspólnej organizacji rynków produktów rybołówstwa i akwakultury, dla każdej kategorii danego gatunku produktu rybnego utrwalonego i przechowywanego lub prywatnie składowanego - uwzględniające ilość, rodzaj oraz standardy rynkowe dla każdej kategorii produktu rybnego utrwalonego i przechowywanego lub prywatnie składowanego.
2.
Dokumentację, o której mowa w ust. 1, prowadzi się w formie papierowej.
§  8.
Ewidencję wraz z dokumentacją, o której mowa w § 7, przechowuje się przez 5 lat od dnia, w którym dokonano ostatniego wpisu.
§  9.
Ewidencję utrwalonych i przechowywanych produktów rybnych prowadzoną na podstawie dotychczasowych przepisów uznaje się za ewidencję w rozumieniu niniejszego rozporządzenia.
§  10.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.2)
______

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rybołówstwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 4 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 2007 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 216, poz. 1599).

2) Niniejsze rozporządzenie było poprzedzone rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 3 sierpnia 2004 r. w sprawie sposobu prowadzenia ewidencji utrwalonych i przechowywanych produktów rybnych (Dz. U. Nr 183, poz. 1889), które na podstawie art. 73 ustawy z dnia 5 grudnia 2008 r. o organizacji rynku rybnego (Dz. U. z 2011 r. Nr 34, poz. 168) traci moc z dniem wejścia w życie niniejszego rozporządzenia.

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obwiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024