"64) dyrektywy Komisji 2007/8/WE z dnia 20 lutego 2007 r. zmieniającej załączniki do dyrektyw Rady 76/895/EWG, 86/362/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości fosfamidonu i mewinfosu (Dz. Urz. UE L 63 z 01.03.2007, str. 9),
65) dyrektywy Komisji 2007/9/WE z dnia 20 lutego 2007 r. zmieniającej załącznik do dyrektywy Rady 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości aldikarbu (Dz. Urz. UE L 63 z 01.03.2007, str. 17),
66) dyrektywy Komisji 2007/11/WE z dnia 21 lutego 2007 r. zmieniającej niektóre załączniki do dyrektyw Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości acetamipridu, tiaclopridu, imazosulfuronu, metoksyfenozydu, S-metolachloru, milbemektyny i tribenuronu (Dz. Urz. UE L 63 z 01.03.2007, str. 26),
67) dyrektywy Komisji 2007/12/WE z dnia 26 lutego 2007 r. wprowadzającej zmiany do niektórych załączników dyrektywy Rady 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości penakonazolu, benomylu i karbendazymu (Dz. Urz. UE L 59 z 27.02.2007, str. 75),
68) dyrektywy Komisji 2007/27/WE z dnia 15 maja 2007 r. zmieniającej niektóre załączniki do dyrektyw Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości etoksazolu, indoksakarbu, mezosulfuronu, 1-metylocyklopropenu, MCPA i MCPB, tolilfluanidu i tritikonazolu (Dz. Urz. UE L 128 z 16.05.2007, str. 31),
69) dyrektywy Komisji 2007/28/WE z dnia 25 maja 2007 r. wprowadzającej zmiany do niektórych załączników dyrektyw Rady 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości azoksystrobiny, chlorfenapyru, folpetu, iprodionu, lambda-cyhalotryny, hydrazydu maleinowego, metalaksylu-M oraz trifloksystrobiny (Dz. Urz. UE L 135 z 26.05.2007, str. 6),
70) dyrektywy Komisji 2007/39/WE z dnia 26 czerwca 2007 r. zmieniającej załącznik II do dyrektywy Rady 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości diazynonu (Dz. Urz. UE L 165 z 27.06.2007, str. 25),
71) dyrektywy Komisji 2007/55/WE z dnia 17 września 2007 r. zmieniającej niektóre załączniki do dyrektyw Rady 76/895/EWG, 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości azynofosu metylowego (Dz. Urz. UE L 243 z 18.09.2007, str. 41),
72) dyrektywy Komisji 2007/56/WE z dnia 17 września 2007 r. zmieniającej załączniki do dyrektyw Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości azoksystrobiny, chlorotalonilu, deltametryny, heksachlorobenzenu, joksynilu, oksamylu i chinoksyfenu (Dz. Urz. UE L 243 z 18.09.2007, str. 50),
73) dyrektywy Komisji 2007/57/WE z dnia 17 września 2007 r. zmieniającej załączniki do dyrektyw Rady 76/895/EWG, 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości ditiokarbaminianów (Dz. Urz. UE L 243 z 18.09.2007, str. 61),
74) dyrektywy Komisji 2007/62/WE z dnia 4 października 2007 r. zmieniającej niektóre załączniki do dyrektyw Rady 86/362/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości bifenazanu, petoksamidu, pirymetanilu i rimsulfuronu (Dz. Urz. UE L 260 z 05.10.2007, str. 4);",
"46) dyrektywy Komisji 2007/8/WE z dnia 20 lutego 2007 r. zmieniającej załączniki do dyrektyw Rady 76/895/EWG, 86/362/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości fosfamidonu i mewinfosu (Dz. Urz. UE L 63 z 01.03.2007, str. 9),
47) dyrektywy Komisji 2007/11/WE z dnia 21 lutego 2007 r. zmieniającej niektóre załączniki do dyrektyw Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości acetamipridu, tiaclopridu, imazosulfuronu, metoksyfenozydu, S-metolachloru, milbemektyny i tribenuronu (Dz. Urz. UE L 63 z 01.03.2007, str. 26),
48) dyrektywy Komisji 2007/27/WE z dnia 15 maja 2007 r. zmieniającej niektóre załączniki do dyrektyw Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości etoksazolu, indoksakarbu, mezosulfuronu, 1-metylocyklopropenu, MCPA i MCPB, tolilfluanidu i tritikonazolu (Dz. Urz. UE L 128 z 16.05.2007, str. 31),
49) dyrektywy Komisji 2007/55/WE z dnia 17 września 2007 r. zmieniającej niektóre załączniki do dyrektyw Rady 76/895/EWG, 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości azynofosu metylowego (Dz. Urz. UE L 243 z 18.09.2007, str. 41),
50) dyrektywy Komisji 2007/56/WE z dnia 17 września 2007 r. zmieniającej załączniki do dyrektyw Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości azoksystrobiny, chlorotalonilu, deltametryny, heksachlorobenzenu, joksynilu, oksamylu i chinoksyfenu (Dz. Urz. UE L 243 z 18.09.2007, str. 50),
51) dyrektywy Komisji 2007/57/WE z dnia 17 września 2007 r. zmieniającej załączniki do dyrektyw Rady 76/895/EWG, 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości ditiokarbaminianów (Dz. Urz. UE L 243 z 18.09.2007, str. 61),
52) dyrektywy Komisji 2007/62/WE z dnia 4 października 2007 r. zmieniającej niektóre załączniki do dyrektyw Rady 86/362/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości bifenazanu, petoksamidu, pirymetanilu i rimsulfuronu (Dz. Urz. UE L 260 z 05.10.2007, str. 4);",
"35) dyrektywy Komisji 2007/11/WE z dnia 21 lutego 2007 r. zmieniającej niektóre załączniki do dyrektyw Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości acetamipridu, tiaclopridu, imazosulfuronu, metoksyfenozydu, S-metolachloru, milbemektyny i tribenuronu (Dz. Urz. UE L 63 z 01.03.2007, str. 26),
36) dyrektywy Komisji 2007/27/WE z dnia 15 maja 2007 r. zmieniającej niektóre załączniki do dyrektyw Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości etoksazolu, indoksakarbu, mezosulfuronu, 1-metylocyklopropenu, MCPA i MCPB, tolilfluanidu i tritikonazolu (Dz. Urz. UE L 128 z 16.05.2007, str. 31),
37) dyrektywy Komisji 2007/28/WE z dnia 25 maja 2007 r. wprowadzającej zmiany do niektórych załączników dyrektyw Rady 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości azoksystrobiny, chlorfenapyru, folpetu, iprodionu, lambda-cyhalotryny, hydrazydu maleinowego, metalaksylu-M oraz trifloksystrobiny (Dz. Urz. UE L 135 z 26.05.2007, str. 6),
38) dyrektywy Komisji 2007/55/WE z dnia 17 września 2007 r. zmieniającej niektóre załączniki do dyrektyw Rady 76/895/EWG, 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości azynofosu metylowego (Dz. Urz. UE L 243 z 18.09.2007, str. 41),
39) dyrektywy Komisji 2007/56/WE z dnia 17 września 2007 r. zmieniającej załączniki do dyrektyw Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości azoksystrobiny, chlorotalonilu, deltametryny, heksachlorobenzenu, joksynilu, oksamylu i chinoksyfenu (Dz. Urz. UE L 243 z 18.09.2007, str. 50),
40) dyrektywy Komisji 2007/57/WE z dnia 17 września 2007 r. zmieniającej załączniki do dyrektyw Rady 76/895/EWG, 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości ditiokarbaminianów (Dz. Urz. UE L 243 z 18.09.2007, str. 61);";
| "1-metylocyklopropen | 0,01* | owoce cytrusowe | |
| 0,01* | pozostałe owoce | ||
| 0,01* | warzywa | ||
| 0,02* | nasiona oleiste | ||
| 0,01* | orzechy | ||
| 0,01* | ziemniaki | ||
| 0,02* | herbata | ||
| 0,02* | chmiel | ||
| 0,01* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
|
"ACETAMIPRYD (E)-N1-(6-chloro-3-pirydylometylo)N2-cyjano-N1-metyloacetamidyna |
1,0 | owoce cytrusowe | |
| 0,1 | owoce ziarnkowe | ||
| 0,1 | morele, brzoskwinie włączając nektaryny i podobne mieszańce | ||
| 0,2 | wiśnie, czereśnie | ||
| 0,02 | śliwki | ||
| 0,01* | pozostałe owoce pestkowe | ||
| 0,01* | pozostałe owoce | ||
| 0,1 | pomidory, oberżyna | ||
| 0,3 | papryka | ||
| 0,3 | dyniowate z jadalną skórką | ||
| 5,0 | roszpunka jadalna, sałata | ||
| 0,01* | pozostałe warzywa | ||
| 0,02 | nasiona bawełny | ||
| 0,01* | pozostałe oleiste | ||
| 0,01* | orzechy | ||
| 0,01* | ziemniaki | ||
| 0,1* | herbata | ||
| 0,1* | chmiel | ||
| 0,01* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
|
"ALDIKARB (suma aldikarbu, jego pochodnych sulfotlenkowych i sulfonowych wyrażona jako aldikarb) O-metylokarbamoilooksym-2-metylo-2-(metylotio) propionaldehydu |
0,02* | owoce | |
| 0,05 | warzywa cebulowe | ||
| 0,02* | pozostałe warzywa | ||
| 0,05* | nasiona oleiste | ||
| 0,02* | orzechy | ||
| 0,02* | ziemniaki | ||
| 0,05* | herbata | ||
| 0,05* | chmiel | ||
| 0,02* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
|
"AZOKSYSTROBINA metylo (E)-2-2-[6-(2-cyjanofenoksy) pirimidyno- 4-yloksy]fenyl-3-etoksyakrylan |
1,0 | owoce cytrusowe | |
| 0,05* | owoce ziarnkowe, owoce pestkowe | ||
| 2,0 | winogrona, truskawki | ||
| 3,0 | jeżyny, maliny | ||
| 2,0 | banany | ||
| 0,2 | mango, papaja | ||
| 0,05* | pozostałe owoce | ||
| 0,2 | marchew, chrzan, pasternak, pietruszka - korzeń, rzodkiewka, salsefia | ||
| 0,3 | seler | ||
| 2,0 | cebula dymka | ||
| 2,0 | rośliny psiankowate | ||
| 1,0 | dyniowate z jadalną skórką | ||
| 0,5 | dyniowate z niejadalną skórką | ||
| 0,5 | brokuły, kalafiory i inne | ||
| 0,3 | brukselka, kapusta głowiasta i inne | ||
| 5,0 | kapusta pekińska, jarmuż i inne | ||
| 0,2 | kalarepa | ||
| 3,0 | sałata i podobne | ||
| 0,2 | cykoria warzywna | ||
| 3,0 | zioła | ||
| 1,0 | fasola w strąkach | ||
| 0,2 | fasola bez strąków, groch bez strąków | ||
| 0,5 | groch w strąkach | ||
| 5,0 | seler łodygowy, koper włoski | ||
| 1,0 | karczochy kuliste | ||
| 2,0 | por | ||
| 0,05* | pozostałe warzywa | ||
| 0,05* | grzyby | ||
| 0,1 | nasiona roślin strączkowych - suche | ||
| 0,5 | rzepak, ziarna soi | ||
| 0,05* | pozostałe nasiona oleiste | ||
| 0,1* | orzechy | ||
| 0,05* | ziemniaki | ||
| 0,1* | herbata | ||
| 20,0 | chmiel | ||
| 0,05* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
|
"AZYNOFOS METYLOWY ditiofosforan O,O-dimetylo-S-(3,4-dihydro-4-oksobenzo[d]-1,2,3-triazyn-3-ilo) metylu |
0,05* | owoce cytrusowe | Obowiązuje |
| 0,5 | owoce ziarnkowe, owoce pestkowe | od dnia | |
| 0,05* | winogrona | 19 marca | |
| 0,5 | truskawki, owoce leśne (inne niż dzikie) | 2008 r." | |
| 0,1 | żurawina | ||
| 0,5 | porzeczki, agrest | ||
| 0,05* | pozostałe owoce | ||
| 0,2 | ogórki | ||
| 0,05* | pozostałe warzywa | ||
| 0,2 | nasiona bawełny | ||
| 0,05* | pozostałe nasiona oleiste | ||
| 0,5 | orzechy | ||
| 0,05* | ziemniaki | ||
| 0,1* | herbata | ||
| 0,1* | chmiel | ||
| 0,05* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia | ||
| roślinnego |
|
"BENOMYL (suma benomylu i karbendazymu wyrażona jako karbendazym) 1-(butylokarbamoilo) benzimidazol-2-ilokarbaminian metylu |
0,5 | owoce cytrusowe | |
| 0,2 | owoce ziarnkowe | ||
| 0,2 | morele, brzoskwinie włączając nektaryny i podobne mieszańce | ||
| 0,5 | wiśnie, czereśnie, śliwki | ||
| 0,3 | winogrona stołowe | ||
| 0,5 | winogrona do produkcji wina | ||
| 0,1* | truskawki | ||
| 0,1* | owoce jagodowe | ||
| 0,2 | papaja | ||
| 0,1* | pozostałe owoce | ||
| 0,5 | pomidory, oberżyna | ||
| 0,5 | brukselka | ||
| 2,0 | ketmia jadalna | ||
| 0,1* | pozostałe warzywa | ||
| 0,2 | fasola w strąkach, groch w strąkach | ||
| 0,1* | pozostałe warzywa strączkowe | ||
| 0,2 | ziarna soi | ||
| 0,1* | pozostałe nasiona oleiste | ||
| 0,1* | orzechy | ||
| 0,1* | ziemniaki | ||
| 0,1* | herbata | ||
| 0,1* | chmiel | ||
| 0,1* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia | ||
| roślinnego" |
|
"BIFENAZON 1-metyloetylo 2-(4-metoksy [1,1'-bifenylo]-3-ylo) hydrazynokarboksylan |
0,01* | owoce cytrusowe | Obowiązuje |
| 2,0 | truskawki | od dnia | |
| 0,01* | pozostałe owoce | 6 kwietnia | |
| 0,5 | pomidory, oberżyna | 2008 r." | |
| 2,0 | papryka | ||
| 0,3 | dyniowate z jadalną skórką | ||
| 0,01* | pozostałe warzywa | ||
| 0,01* | nasiona roślin strączkowych - suche | ||
| 0,02* | nasiona oleiste | ||
| 0,01* | orzechy | ||
| 0,01* | ziemniaki | ||
| 0,02* | herbata | ||
| 0,02* | chmiel | ||
| 0,01* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego |
|
"BOSKALID 2-chloro-N-(4'-chlorobifenyl-2-ilo)nikotinamid |
0,5N | śliwki | |
| 1,0N | brzoskwinie, wiśnie | ||
| 1,0N | jabłka | ||
| 3,0N | truskawki | ||
| 5,0N | winogrona, maliny, czarna porzeczka, borówka amerykańska | ||
| 1,0N | pomidory | ||
| 2,0N | papryka | ||
| 1,0N | marchew | ||
| 3,0N | pietruszka - korzeń | ||
| 1,0N | seler | ||
| 2,0N | sałata i podobne, w tym endywia | ||
| 0,2N | ogórek | ||
| 0,1N | melon | ||
| 0,5N | kapusta głowiasta | ||
| 2,0N | kapusta brukselka | ||
| 10,0N | kapusta pekińska | ||
| 1,0N | brokuły, kalafiory | ||
| 3,0N | por | ||
| 3,0N | cebula | ||
| 2,0N | fasola | ||
| 0,3N | groch | ||
| 0,05N | rzepak | ||
| 15,0N | chmiel" |
|
"CHINOKSYFEN 5,7-dichloro-4-(p-fluorofenoksy) chinolina |
0,02* | owoce cytrusowe | |
| 0,05 | jabłka | ||
| 0,02* | pozostałe owoce ziarnkowe | ||
| 0,05 | morele, brzoskwinie łącznie z nektarynami i innymi mieszańcami | ||
| 0,3 | wiśnie, czereśnie | ||
| 0,02* | pozostałe owoce pestkowe | ||
| 1,0 | winogrona | ||
| 0,3 | truskawki | ||
| 2,0 | borówki czarne, żurawiny i inne | ||
| 0,02* | pozostałe owoce | ||
| 0,05 | dyniowate z niejadalną skórką | ||
| 0,3 | karczochy kuliste | ||
| 0,02* | pozostałe warzywa | ||
| 0,05* | nasiona oleiste | ||
| 0,02* | orzechy | ||
| 0,02* | ziemniaki | ||
| 0,05* | herbata | ||
| 0,5 | chmiel | ||
| 0,02* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
|
"CHLORFENAPYR 4-bromo-2-(4-chlorofenyl) -1-(etoksymetyl)-5-(trifluorometyl)-1H-pyrol-3-karbonitryl |
0,05* | owoce cytrusowe | |
| 0,05* | pozostałe owoce | ||
| 0,05* | warzywa | ||
| 0,1* | nasiona oleiste | ||
| 0,05* | orzechy | ||
| 0,05* | ziemniaki | ||
| 50,0 | herbata | ||
| 0,1* | chmiel | ||
| 0,05* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
|
"CHLOROTALONIL tetrachloroizoftalonitryl |
0,01* | owoce cytrusowe | |
| 1,0 | owoce ziarnkowe | ||
| 1,0 | morele, brzoskwinie łącznie z nektarynami i podobnymi mieszańcami | ||
| 0,01* | pozostałe owoce pestkowe | ||
| 1,0 | winogrona stołowe | ||
| 3,0 | winogrona do produkcji wina, truskawki | ||
| 2,0 | żurawiny | ||
| 10,0 | porzeczki, agrest | ||
| 0,2 | banany | ||
| 20,0 | papaja | ||
| 0,01* | pozostałe owoce | ||
| 1,0 | marchew, seler | ||
| 0,01* | pozostałe warzywa korzeniowe | ||
| 0,5 | czosnek, cebula, szalotka | ||
| 5,0 | cebula dymka | ||
| 0,01* | pozostałe warzywa cebulowe | ||
| 2,0 | rośliny psiankowate | ||
| 1,0 | ogórek | ||
| 5,0 | ogórek - korniszon | ||
| 1,0 | dyniowate z niejadalną skórką | ||
| 3,0 | brokuły, kalafiory i inne | ||
| 3,0 | brukselka, kapusta głowiasta | ||
| 0,01* | pozostałe warzywa | ||
| 5,0 | zioła | ||
| 5,0 | fasola w strąkach | ||
| 2,0 | fasola bez strąków, groch w strąkach | ||
| 0,3 | groch bez strąków | ||
| 10,0 | seler łodygowy, por | ||
| 2,0 | grzyby uprawne | ||
| 0,01* | grzyby dziko rosnące | ||
| 0,05 | orzeszki ziemne | ||
| 0,01* | pozostałe nasiona oleiste | ||
| 0,01* | orzechy | ||
| 0,01* | ziemniaki | ||
| 0,1* | herbata | ||
| 50,0 | chmiel | ||
| 0,01* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
|
"CYPRODYNIL 4-cyklopropylo-6-metylo-N-fenylopirymidyno-2-amina |
0,05N | owoce ziarnkowe | |
| 3,0N | truskawki | ||
| 2,0N | maliny | ||
| 0,5N | pomidory | ||
| 0,5N | fasola szparagowa | ||
| 0,05*N | groch" |
|
"DELTAMETRYNA (cis-deltametryna) (1R)-cis-3-(2,2-dibromowinylo)-2,2-dimetylo-cyklopropanokarboksylan (S)-α-cyjano-3-fenoksybenzylu |
0,05* | owoce cytrusowe | |
| 0,2 | jabłka | ||
| 0,1 | pozostałe owoce ziarnkowe | ||
| 0,2 | wiśnie, czereśnie | ||
| 0,1 | pozostałe owoce pestkowe | ||
| 0,2 | winogrona, truskawki | ||
| 0,5 | jeżyny, porzeczki | ||
| 0,2 | agrest, kiwi | ||
| 1,0 | oliwki | ||
| 0,05* | pozostałe owoce | ||
| 0,1 | czosnek, cebula, szalotka, cebula dymka | ||
| 0,05* | pozostałe warzywa cebulowe | ||
| 0,3 | pomidory, oberżyna, ketmia jadalna | ||
| 0,2 | pozostałe warzywa o jadalnych owocach | ||
| 0,2 | dyniowate z jadalną skórką, dyniowate z niejadalną skórką | ||
| 0,1 | brokuły, kalafiory i inne, brukselka, kapusta głowiasta i inne | ||
| 0,5 | kapusta pekińska, jarmuż i inne | ||
| 0,5 | sałata i podobne, szpinak i podobne | ||
| 0,1 | karczochy kuliste | ||
| 0,2 | por | ||
| 0,05* | pozostałe warzywa | ||
| 0,5 | zioła | ||
| 0,2 | warzywa strączkowe | ||
| 1,0 | nasiona roślin strączkowych - suche | ||
| 0,1 | nasiona rzepaku, nasiona gorczycy | ||
| 0,05* | pozostałe nasiona oleiste | ||
| 0,05* | orzechy | ||
| 0,05* | ziemniaki | ||
| 5,0 | herbata | ||
| 5,0 | chmiel | ||
| 0,05* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
|
"DIAZYNON tiofosforan O,O-dietylo-O-(2-izopropylo-6-metylopirymidyn-4-ylu) |
0,01* | owoce cytrusowe | |
| 0,2 | żurawina | ||
| 0,3 | ananasy | ||
| 0,01* | pozostałe owoce | ||
| 0,1 | rzodkiewka | ||
| 0,05 | cebula, papryka | ||
| 0,02 | kukurydza cukrowa | ||
| 0,5 | kapusta głowiasta | ||
| 0,05 | kapusta pekińska | ||
| 0,2 | kalarepa | ||
| 0,01* | pozostałe warzywa | ||
| 0,02* | nasiona oleiste | ||
| 0,05 | migdały | ||
| 0,01* | pozostałe orzechy | ||
| 0,01* | ziemniaki | ||
| 0,02* | herbata | ||
| 0,5 | chmiel | ||
| 0,01* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
|
"DIFENOKONAZOL 1-{2-[4-(4-chlorofenoksy)-2-chlorofenylo]-4-metylo-1,3-dioksolan-2-ylometylo}-1H-1,2,4-triazol |
0,2N | czarna porzeczka | |
| 0,1N | pozostałe owoce | ||
| 0,1N | buraki cukrowe | ||
| 0,05*N | rzepak" | ||
|
"DITIOKARBAMINIANY (GRUPA MANEBU): MANEB, MANKOZEB, METIRAM, PROPINEB, TIURAM, ZIRAM*** (suma wyrażona jako CS2) |
5,0 (mz) | owoce cytrusowe | Obowiązuje |
| 5,0 (ma, mz, me, pr, t, z) | owoce ziarnkowe | od dnia 19 marca 2008 r." | |
| 2,0 (mz, t) | morele, brzoskwinie łącznie z nektarynami i podobnymi mieszańcami | ||
| 2,0 (mz, me, pr, t, z) | wiśnie, czereśnie | ||
| 2,0 (mz, me, t, z) | śliwki | ||
| 0,05* | pozostałe owoce pestkowe | ||
| 5,0 (ma, mz, me, pr, t) | winogrona | ||
| 10, 0 (t) | truskawki | ||
| 5,0 (mz) | porzeczki | ||
| 2,0 (mz, me) | banany | ||
| 2,0 (mz) | mango | ||
| 5,0 (mz, pr) | oliwki | ||
| 7,0 (mz) | papaja | ||
| 0,05* | pozostałe owoce | ||
| 0,5 (mz) | buraki | ||
| 0,2 (mz) | marchew, chrzan, pasternak, pietruszka - korzeń, salsefia | ||
| 0,3 (ma, me, pr, t) | seler - korzeń | ||
| 0,1 (mz) | czosnek | ||
| 1,0 (ma, mz) | cebula, szalotka | ||
| 1,0 (mz) | cebula dymka | ||
| 3,0 (mz, me, pr) | pomidory | ||
| 5,0 (mz, pr) | papryka | ||
| 3,0 (mz, me) | oberżyna | ||
| 0,5 (mz) | ketmia jadalna | ||
| 2,0 (mz, pr) | dyniowate z jadalną skórką | ||
| 1,0 (mz, pr) | dyniowate z niejadalną skórką | ||
| 1,0 (mz) | brokuły, kalafiory i inne | ||
| 2,0 (mz) | brukselka | ||
| 3,0 (mz) | kapusta głowiasta | ||
| 0,5 (mz) | kapusta pekińska, jarmuż i inne | ||
| 1,0 (mz) | kalarepa | ||
| 5,0 (mz, me, t) | sałata i podobne | ||
| 0,3 (mz) | rukiew wodna | ||
| 0,5 (mz) | cykoria warzywna | ||
| 1,0 (mz) | fasola w strąkach | ||
| 0,1 (mz) | fasola bez strąków, groch bez strąków | ||
| 1,0 (ma, mz) | groch w strąkach | ||
| 0,5 (mz) | szparagi | ||
| 3,0 (ma, mz) | por | ||
| 0,5 (mz) | rabarbar | ||
| 0,05* | pozostałe warzywa | ||
| 5,0 (mz, me) | zioła | ||
| 0,1 (mz) | fasola - nasiona, groch - nasiona | ||
| 0,05* | pozostałe nasiona roślin strączkowych - suche | ||
| 0,5 (ma, mz) | nasiona rzepaku | ||
| 0,1* | pozostałe nasiona oleiste | ||
| 0,3 (ma, mz, me, pr) | ziemniaki | ||
| 0,1 (mz) | orzechy włoskie | ||
| 0,05* | pozostałe orzechy | ||
| 0,1* | herbata | ||
| 25,0 (pr) | chmiel | ||
| 0,05* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego |
|
"ETOKSAZOL 2-(2,6-difluorofenylo)-4-[4-(1,1-dimetyloetylo)-2-etoksyfenylo]-4,5-dihydrooksazol |
0,1 | owoce cytrusowe | |
| 0,02* | owoce ziarnkowe | ||
| 0,1 | morele, brzoskwinie łącznie z nektarynami i podobnymi mieszańcami | ||
| 0,02* | pozostałe owoce pestkowe | ||
| 0,02* | winogrona | ||
| 0,2 | truskawki | ||
| 0,02* | pozostałe owoce | ||
| 0,1 | pomidory, oberżyna | ||
| 0,05 | dyniowate z niejadalną skórką | ||
| 0,02* | pozostałe warzywa | ||
| 0,05* | nasiona oleiste | ||
| 0,02* | orzechy | ||
| 0,02* | ziemniaki | ||
| 0,05* | herbata | ||
| 0,05* | chmiel | ||
| 0,02* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
| "FENBUKONAZOL 4-(4-chlorofenylo)-2-fenylo-2-[(1H-1,2,4-triazol-1-ilo)metylo]-butanonitryl | 0,1N | owoce ziarnkowe" |
|
"FLUDIOKSONIL 4-(2,2-difluorobenzo [1,3]-dioksol-4-ilo)-1H-pirolo-3-karbonitryl |
3,0N | truskawki | |
| 2,0N | maliny | ||
| 0,5N | pomidory | ||
| 0,2N | fasola szparagowa | ||
| 0,05*N | groch | ||
| 0,05*N | rzepak" |
|
"FOLPET N-(trichlorometylotio) ftalimid |
0,02* | owoce cytrusowe | |
| 3,0a | owoce ziarnkowe | ||
| 2,0 | wiśnie i czereśnie | ||
| 0,02* | winogrona stołowe | ||
| 5,0 | winogrona do produkcji wina | ||
| 3,0a | truskawki | ||
| 3,0a | jeżyny, maliny, porzeczki, agrest | ||
| 0,02* | pozostałe owoce | ||
| 0,1 | cebula | ||
| 2,0a | pomidory | ||
| 1,0 | dyniowate z niejadalną skórką | ||
| 0,05 | kalarepa | ||
| 2,0 | sałata | ||
| 10,0 | szpinak | ||
| 2,0a | fasola w strąkach, fasola bez strąków | ||
| 0,02* | pozostałe warzywa | ||
| 0,05* | nasiona oleiste | ||
| 0,02* | orzechy | ||
| 0,1 | ziemniaki | ||
| 0,05* | herbata | ||
| 150,0 | chmiel | ||
| 0,02* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
|
"FOSFAMIDON fosforan (2-chloro-2-dietylokarbamoilo-1-metylo)winylo-dimetylu |
0,01* | owoce | |
| 0,01* | warzywa | ||
| 0,01* | nasiona oleiste | ||
| 0,01* | orzechy | ||
| 0,01* | ziemniaki | ||
| 0,02* | herbata | ||
| 0,02* | chmiel | ||
| 0,01* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
|
"HEKSACHLOROBENZEN (HCB) |
0,01* | owoce cytrusowe | |
| 0,01* | pozostałe owoce | ||
| 0,01* | warzywa | ||
| 0,05 | nasiona dyni | ||
| 0,02* | pozostałe nasiona oleiste | ||
| 0,01* | orzechy | ||
| 0,01* | ziemniaki | ||
| 0,02* | herbata | ||
| 0,02* | chmiel | ||
| 0,01* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
|
"HYDRAZYD MALEINOWY hydrazyd kwasu maleinowego |
0,2* | owoce cytrusowe | |
| 0,2* | pozostałe owoce | ||
| 30,0 | marchew, pasternak | ||
| 15,0 | czosnek, cebula, cebula szalotka | ||
| 0,2* | pozostałe warzywa | ||
| 0,5* | nasiona oleiste | ||
| 0,2* | orzechy | ||
| 50,0 | ziemniaki | ||
| 0,5* | herbata | ||
| 0,5* | chmiel | ||
| 0,2* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
|
"IMAZOSULFURON 1-(2-chloroimidazo [1,2-a]pirydyn-3-ilosulfonylo)-3-(4,6-dimetoksypirymidyn-2-ilo) mocznik |
0,01* | owoce | |
| 0,01* | warzywa | ||
| 0,01* | nasiona oleiste | ||
| 0,01* | orzechy | ||
| 0,01* | ziemniaki | ||
| 0,02* | herbata | ||
| 0,02* | chmiel | ||
| 0,01* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
|
"INDOKSAKARB (suma izomerów S i R) N-[7-chloro-2,3,4a,5-tetrahydro-4a-(metoksykarbonylo)indeno [1,2e] 1,3,4-oksadiazyn-2-ylo-karbonylo-4'-(trifluorometoksy) karbanilan metylu |
0,02* | owoce cytrusowe | |
| 0,5 | jabłka | ||
| 0,3 | pozostałe owoce ziarnkowe | ||
| 0,3 | morele, brzoskwinie łącznie z nektarynami i podobnymi mieszańcami | ||
| 0,02* | pozostałe owoce pestkowe | ||
| 2,0 | winogrona | ||
| 1,0 | porzeczki, agrest | ||
| 0,02* | pozostałe owoce | ||
| 0,5 | pomidory, oberżyna | ||
| 0,3 | papryka | ||
| 0,2 | dyniowate z jadalną skórką | ||
| 0,1 | dyniowate z niejadalną skórką | ||
| 0,3 | brokuły, kalafiory i inne | ||
| 3,0 | kapusta głowiasta | ||
| 0,2 | kapusta pekińska, jarmuż | ||
| 2,0 | sałata, endywia | ||
| 2,0 | zioła | ||
| 0,1 | karczochy kuliste | ||
| 0,02* | pozostałe warzywa | ||
| 0,5 | ziarna soi | ||
| 0,05* | pozostałe nasiona oleiste | ||
| 0,05 | orzechy | ||
| 0,02* | ziemniaki | ||
| 0,05* | herbata | ||
| 0,05* | chmiel | ||
| 0,02* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego | ||
|
IPRODION 3-(3,5-dichlorofenylo)-N-izopropylo-2,4-diokso-imidazolidyno-1-karboksyamid |
5,0 | cytryny | |
| 1,0 | mandarynki łącznie z klementynkami i innymi mieszańcami | ||
| 0,02* | pozostałe owoce cytrusowe | ||
| 5,0 | owoce ziarnkowe | ||
| 3,0 | owoce pestkowe | ||
| 10,0 | winogrona | ||
| 15,0 | truskawki | ||
| 10,0 | jeżyny, maliny, czarne jagody, żurawiny, porzeczki, agrest | ||
| 5,0 | kiwi | ||
| 0,02* | pozostałe owoce | ||
| 0,5 | marchew, chrzan, pasternak, pietruszka - korzeń | ||
| 0,3 | rzodkiewka | ||
| 0,2 | czosnek, cebula, cebula szalotka | ||
| 3,0 | cebula dymka | ||
| 5,0 | rośliny psiankowate | ||
| 2,0 | dyniowate z jadalną skórką | ||
| 1,0 | dyniowate z niejadalną skórką | ||
| 0,1 | brokuły, kalafiory i inne | ||
| 0,5 | brukselka | ||
| 5,0 | kapusta głowiasta | ||
| 5,0 | kapusta pekińska | ||
| 10,0 | sałata i podobne, w tym endywia | ||
| 2,0 | cykoria warzywna | ||
| 10,0 | zioła | ||
| 5,0 | fasola w strąkach | ||
| 2,0 | groch w strąkach | ||
| 0,3 | groch bez strąków | ||
| 0,2 | rabarbar | ||
| 0,02* | pozostałe warzywa | ||
| 0,2 | nasiona roślin strączkowych - suche | ||
| 0,5 | siemię lniane, ziarna słonecznika, rzepak | ||
| 0,02* | pozostałe nasiona oleiste | ||
| 0,2 | orzechy laskowe | ||
| 0,02* | pozostałe orzechy | ||
| 0,02* | ziemniaki | ||
| 0,1* | herbata | ||
| 0,1* | chmiel | ||
| 0,02* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
|
"JOKSYNIL (włączając jego estry wyrażone jako joksynil) 4-hydroksy-3,5-dijodobenzonitryl |
0,05* | owoce cytrusowe | |
| 0,05* | pozostałe owoce | ||
| 0,2 | marchew, pasternak, czosnek, cebula, szalotka | ||
| 3,0 | cebula dymka, por | ||
| 0,05* | pozostałe warzywa | ||
| 0,1* | nasiona oleiste | ||
| 0,05* | orzechy | ||
| 0,05* | ziemniaki | ||
| 0,1* | herbata | ||
| 0,1* | chmiel | ||
| 0,05* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
|
"KARBENDAZYM (suma benomylu i karbendazymu wyrażona jako karbendazym) benzimidazol-2-ilokarbaminian metylu |
0,5 | owoce cytrusowe | |
| 0,2 | owoce ziarnkowe | ||
| 0,2 | morele, brzoskwinie włączając nektaryny i podobne mieszańce | ||
| 0,5 | wiśnie, czereśnie, śliwki | ||
| 0,3 | winogrona stołowe | ||
| 0,5 | winogrona do produkcji wina | ||
| 0,1* | truskawki | ||
| 0,1* | owoce jagodowe | ||
| 0,2 | papaja | ||
| 0,1* | pozostałe owoce | ||
| 0,5 | pomidory, oberżyna | ||
| 0,5 | brukselka | ||
| 2,0 | ketmia jadalna | ||
| 0,1* | pozostałe warzywa | ||
| 0,2 | fasola w strąkach, groch w strąkach | ||
| 0,1* | pozostałe warzywa strączkowe | ||
| 0,2 | ziarna soi | ||
| 0,1* | pozostałe nasiona oleiste | ||
| 0,1* | orzechy | ||
| 0,1* | ziemniaki | ||
| 0,1* | herbata | ||
| 0,1* | chmiel | ||
| 0,1* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
| "LAMBDA-CYHALOTRYNA | 0,1 | grejpfruty, pomarańcze, pomelo | |
| produkt reakcji zawierający równe ilości: (Z)-(1R)-cis-3-(2-chloro-3,3,3,-trifluoro-propenylo)-2,2,-dimetylocyklopropanokarboksylanu (S)-α-ocyjano-3-fenoksybenzylu i (Z)-(1S)-cis-3-(2-chloro-3,3,3-trifluoropropenylo)-2,2-dimetylocyklopropanokarboksylanu (R)-α-cyjano-3-fenoksybenzylu | 0,2 | cytryny, limonki, mandarynki łącznie z klementynkami i innymi mieszańcami | |
| 0,02* | pozostałe owoce cytrusowe | ||
| 0,1 | owoce ziarnkowe | ||
| 0,2 | morele, brzoskwinie łącznie z nektarynami i podobnymi mieszańcami | ||
| 0,1 | pozostałe owoce pestkowe | ||
| 0,2 | winogrona | ||
| 0,5 | truskawki | ||
| 0,2 | maliny | ||
| 0,1 | porzeczki, agrest | ||
| 0,2 | owoce jagodowe dziko rosnące | ||
| 0,1 | mango | ||
| 0,5 | oliwki | ||
| 0,02* | pozostałe owoce | ||
| 0,1 | rzodkiewka, seler | ||
| 0,05 | cebula dymka | ||
| 0,1 | pomidory, papryka, ketmia jadalna | ||
| 0,5 | oberżyna | ||
| 0,1 | dyniowate z jadalną skórką | ||
| 0,05 | dyniowate z niejadalną skórką | ||
| 0,05 | kukurydza cukrowa | ||
| 0,1 | brokuły, kalafiory i inne | ||
| 0,05 | brukselka | ||
| 0,2 | kapusta głowiasta | ||
| 1,0 | kapusta pekińska, jarmuż i inne | ||
| 0,5 | sałata, szpinak i podobne | ||
| 1,0 | pozostałe sałaty i podobne | ||
| 1,0 | zioła | ||
| 0,2 | fasola w strąkach, groch w strąkach, groch bez strąków | ||
| 0,3 | seler, koper włoski, por | ||
| 0,02* | pozostałe warzywa | ||
| 0,02* | grzyby uprawne | ||
| 0,5 | grzyby dziko rosnące | ||
| 0,05* | nasiona oleiste | ||
| 0,05* | orzechy | ||
| 0,02* | ziemniaki | ||
| 1,0 | herbata | ||
| 10,0 | chmiel | ||
| 0,02* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
| "MCPA | 0,05* | owoce cytrusowe | |
| (MCPA, MCPB łącznie z ich solami, estrami i konjugatami wyrażone jako MCPA) kwas (4-chloro-2-metylofenoksy)octowy | 0,05* | pozostałe owoce | |
| 0,1 | fasola bez strąków, groch w strąkach, | ||
| groch bez strąków | |||
| 0,05* | pozostałe warzywa strączkowe | ||
| 0,05* | pozostałe warzywa | ||
| 0,1 | fasola, groch (suche) | ||
| 0,05* | pozostałe nasiona roślin strączkowych | ||
| 0,1* | nasiona oleiste | ||
| 0,05* | orzechy | ||
| 0,05* | ziemniaki | ||
| 0,1* | herbata | ||
| 0,1* | chmiel | ||
| 0,05* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
| "MCPB | 0,05* | owoce cytrusowe | |
| (MCPA, MCPB łącznie z ich solami, estrami i konjugatami wyrażone jako MCPA) kwas (4-chloro-2-metylofenoksy)masłowy | 0,05* | pozostałe owoce | |
| 0,1 | fasola bez strąków, groch w strąkach, groch bez strąków | ||
| 0,05* | pozostałe warzywa strączkowe | ||
| 0,05* | pozostałe warzywa | ||
| 0,1 | fasola, groch (suche) | ||
| 0,05* | pozostałe nasiona roślin strączkowych | ||
| 0,1* | nasiona oleiste | ||
| 0,05* | orzechy | ||
| 0,05* | ziemniaki | ||
| 0,1* | herbata | ||
| 0,1* | chmiel | ||
| 0,05* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
| "METALAKSYL | 0,5 | owoce cytrusowe | |
| (w tym inne mieszaniny izomerów metalaksylu z uwzględnieniem metalaksylu-M) (suma izomerów) (±)-N-(2-metoksyacetylo)-N-(2,6-ksylilo)-DL-alaninian metylu | 1,0 | owoce ziarnkowe | |
| 0,05* | owoce pestkowe | ||
| 2,0 | winogrona stołowe | ||
| 1,0 | winogrona do produkcji wina | ||
| 0,5 | truskawki | ||
| 0,05* | pozostałe owoce | ||
| 0,1 | marchew, chrzan, pasternak, rzodkiewka | ||
| 0,5 | czosnek, cebula, cebula szalotka | ||
| 0,2 | cebula dymka, pomidory | ||
| 0,5 | papryka, ogórki | ||
| 0,2 | melony, arbuzy | ||
| 0,2 | brokuły, kalafiory i inne, jarmuż | ||
| 1,0 | kapusta głowiasta | ||
| 0,2 | roszpunka warzywna, por | ||
| 2,0 | sałata | ||
| 1,0 | endywia | ||
| 0,3 | cykoria warzywna | ||
| 2,0 | zioła | ||
| 0,05* | pozostałe warzywa | ||
| 0,1* | nasiona oleiste | ||
| 0,05* | orzechy | ||
| 0,05* | ziemniaki | ||
| 0,1* | herbata | ||
| 10,0 | chmiel | ||
| 0,05* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
| "METAMITRON | 0,2N | buraki ćwikłowe | |
| 4-amino-6-fenylo-3-metylo-1,2,3-triazyn-5(4H)-on | 0,2N | buraki cukrowe" |
| "METOKSYFENOZYD | 1,0 | owoce cytrusowe | |
| N-tert-butylo-N'-(3-metoksy-o-toluoilo)-3,5-ksylohydrazyd | 2,0 | owoce ziarnkowe | |
| 0,3 | brzoskwinie włączając nektaryny i podobne mieszańce | ||
| 1,0 | winogrona | ||
| 1,0 | kiwi | ||
| 0,02* | pozostałe owoce | ||
| 2,0 | pomidory | ||
| 1,0 | papryka | ||
| 0,5 | oberżyna | ||
| 0,02* | pozostałe warzywa | ||
| 0,2 | fasola w strąkach | ||
| 0,02* | pozostałe warzywa strączkowe | ||
| 2,0 | ziarna soi, nasiona bawełny | ||
| 0,05* | pozostałe nasiona oleiste | ||
| 0,02* | orzechy | ||
| 0,02* | ziemniaki | ||
| 0,05* | herbata | ||
| 0,05* | chmiel | ||
| 0,02* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego | ||
| METOLACHLOR | 0,05* | owoce | |
| suma izomerów, w tym S-metolachlor i mieszanina innych izomerów składowych 2-chloro-6-etylo-N-(2-metoksyacetylo)acet-O-toluid | 0,05* | warzywa | |
| 0,1* | nasiona oleiste | ||
| 0,05* | orzechy | ||
| 0,05* | ziemniaki | ||
| 0,1* | herbata | ||
| 0,1* | chmiel | ||
| 0,05* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
| "MEWINFOS | 0,01* | owoce | |
| suma izomerów E- i Z-fosforan (2-metoksykarbonylo-1-metylowinylo-dimetylu) | 0,01* | warzywa | |
| 0,01* | nasiona oleiste | ||
| 0,01* | orzechy | ||
| 0,01* | ziemniaki | ||
| 0,02* | herbata | ||
| 0,02* | chmiel | ||
| 0,01* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
| "MEZOSULFURON METYLOWY | 0,01* | owoce cytrusowe | |
| (wyrażony jako mezosulfuron) benzoesan metylo 2-[[[[4,6-dimetoksy-2-pirymidynyl)amino]karbonylo]amino]-sulfonylo]-4-[(metylosulfonylo)amino]-metylowy | 0,01* | pozostałe owoce | |
| 0,01* | warzywa | ||
| 0,02* | nasiona oleiste | ||
| 0,01* | orzechy | ||
| 0,01* | ziemniaki | ||
| 0,02* | herbata | ||
| 0,02* | chmiel | ||
| 0,01* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
| "MILBEMEKTYNA | 0,05* | owoce cytrusowe | |
| suma MA4 i 8,9Z-MA4 wyrażona jako milbemektyna mieszanina 70 % (10E,14E,16E)-(1R,4S,5'S,6R,6'R,8R,13R,20R,21R,24S)-6'-etylo-21,24-dihydroksy-5', 11, 13,22-tetrametylo (3,7,19-trioksatetracyklo [15.6.1.14,8.020,24]pentakoza-10,14,16,22-tetraen)-6-spiro-2'-(tetrahydropiran)-2-on i 30 %(10E,14E,16E)-(1R,4S,5'S,6R,6'R, 8R,13R,20R,21R,24S)-21,24-dihydroksy-5',6',11,13,22-pentametylo-(3,7,19-trioksatetracyklo [15.6.1.14,8.020,24] pentakoza-10, 14, 16,22-tetraen)-6-spiro-2'-(tetrahydropiran)-2-on | 0,05* | pozostałe owoce | |
| 0,05* | warzywa | ||
| 0,1* | nasiona oleiste | ||
| 0,1* | orzechy | ||
| 0,05* | ziemniaki | ||
| 0,1* | herbata | ||
| 0,1* | chmiel | ||
| 0,05* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" | ||
| "OKSAMYL | 0,02 | mandarynki łącznie z klementynkami i innymi mieszańcami | |
| N,N-dimetylo-2-metylokarbamoilo-ksyimino-2-(metylotio)acetamid | |||
| 0,01* | pozostałe owoce cytrusowe | ||
| 0,01* | pozostałe owoce | ||
| 0,02 | pomidory, papryka, oberżyna, ogórek, ogórek - korniszon | ||
| 0,03 | cukinia | ||
| 0,01* | pozostałe warzywa | ||
| 0,02* | nasiona oleiste | ||
| 0,01* | orzechy | ||
| 0,01* | ziemniaki | ||
| 0,02* | herbata | ||
| 0,02* | chmiel | ||
| 0,01* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
| "OKSYFLUOROFEN | 0,05N | owoce | |
| eter 2-chloro-α,α,α-trifluoro-p-tolilowo-3-etoksy-4-nitrofenylowy | 0,05N | cebula | |
| 0,05N | kapusta | ||
| 0,05N | kalafior" |
| "PAKLOBUTRAZOL | 0,01N* | rzepak" | |
| (2RS,3RS)-1-(4-chlorofenylo)-4,4-dimetylo-2-(1H-1,2,4-triazol-1-ylo)pentan-3-ol |
| "PENKONAZOL | 0,05* | owoce cytrusowe | |
| (RS)-1-[2-(2,4-dichlorofenylo)pentylo]-1H-1,2,4-triazol | 0,2 | owoce ziarnkowe | |
| 0,1 | morele, brzoskwinie włączając nektaryny i podobne mieszańce | ||
| 0,2 | winogrona | ||
| 0,5 | truskawki, porzeczki | ||
| 0,05* | pozostałe owoce | ||
| 0,1 | pomidory, oberżyna | ||
| 0,2 | papryka | ||
| 0,1 | dyniowate z jadalną skórką, dyniowate z niejadalną skórką | ||
| 0,2 | karczochy kuliste | ||
| 0,05* | pozostałe warzywa | ||
| 0,05* | nasiona oleiste | ||
| 0,05* | orzechy | ||
| 0,05* | ziemniaki | ||
| 0,1* | herbata | ||
| 0,5 | chmiel | ||
| 0,05* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
| "PETOKSAMID | 0,01* | owoce cytrusowe | Obowiązuje od dnia 6 kwietnia 2008 r." |
| 2-chloro-N-(2-etoksyetylo)-N-(2-metylo-1-fenylo-1-propenylo) acetamid | 0,01* | pozostałe owoce | |
| 0,01* | warzywa | ||
| 0,01* | nasiona oleiste | ||
| 0,01* | orzechy | ||
| 0,01* | ziemniaki | ||
| 0,02* | herbata | ||
| 0,02* | chmiel | ||
| 0,01* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego |
|
"PIKLORAM kwas 4-amino-3,5,6-trichloropirydyno-2-karbo-ksylowy |
0,01N* | nasiona oleiste" |
| "PIRYMETANIL | 10,0 | owoce cytrusowe | Obowiązuje od dnia 6 kwietnia 2008 r." |
| N-(4,6-dimetylopirymidyn-2-ylo)amina | 5,0 | owoce ziarnkowe | |
| 3,0 | morele, śliwki | ||
| 10,0 | brzoskwinie łącznie z nektarynami i innymi mieszańcami | ||
| 0,05* | pozostałe owoce pestkowe | ||
| 5,0 | winogrona, truskawki | ||
| 10,0 | jeżyny, maliny | ||
| 5,0 | borówki, żurawiny, porzeczki, agrest i inne owoce jagodowe | ||
| 0,1 | banany | ||
| 0,05* | pozostałe owoce | ||
| 1,0 | marchew | ||
| 0,1 | cebula | ||
| 1,0 | pomidory, oberżyna | ||
| 2,0 | papryka | ||
| 1,0 | dyniowate z jadalną skórką | ||
| 10,0 | sałata | ||
| 2,0 | fasola w strąkach | ||
| 0,2 | groch bez strąków | ||
| 1,0 | por | ||
| 3,0 | zioła | ||
| 0,05* | pozostałe warzywa | ||
| 0,5 | nasiona roślin strączkowych - suche | ||
| 0,1* | nasiona oleiste | ||
| 0,2 | migdały, pistacje | ||
| 0,05* | pozostałe orzechy | ||
| 0,05* | ziemniaki | ||
| 0,1* | herbata | ||
| 0,1* | chmiel | ||
| 0,05* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego |
| "PIRYMIKARB | 0,5N | owoce | |
| (suma pirymikarbu, demetylopirymikarbu i dimetyloformamidopirymikarbu) dimetylokarbaminian 2-dimetyloamino-5,6-dimety-lopirymidyn-4-ylu | 1,0N | warzywa liściowe i łodygowe | |
| 0,5N | pozostałe warzywa | ||
| 0,01N* | orzechy laskowe, orzechy włoskie | ||
| 0,1N | nasiona oleiste" |
| "PROPINEB | 0,05* | owoce cytrusowe | Obowiązuje od dnia 19 marca 2008 r." |
| (wyrażony jako propylenodiamina) spolimeryzowany propyleno-bis (ditiokarbaminian) cynku | 0,3 | owoce ziarnkowe | |
| 0,3 | wiśnie, czereśnie | ||
| 0,05* | pozostałe owoce pestkowe | ||
| 1,0 | winogrona | ||
| 0,3 | oliwki | ||
| 0,05* | pozostałe owoce | ||
| 0,3 | seler - korzeń | ||
| 2,0 | pomidory, ogórki | ||
| 1,0 | papryka, melony, arbuzy | ||
| 0,05* | pozostałe warzywa | ||
| 0,1* | nasiona oleiste | ||
| 0,05* | orzechy | ||
| 0,2 | ziemniaki | ||
| 0,1* | herbata | ||
| 50,0 | chmiel | ||
| 0,05* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego |
| "RIMSULFURON | 0,05* | owoce cytrusowe | Obowiązuje od dnia 6 kwietnia 2008 r." |
| 1-(4,6-dimetoksypirymidyn-2-ylo)-3-(3-etanosulfonylo-2-pirydynosulfonylo)mocznik | 0,05* | pozostałe owoce | |
| 0,05* | warzywa | ||
| 0,05* | nasiona oleiste | ||
| 0,05* | orzechy | ||
| 0,05* | ziemniaki | ||
| 0,1 | herbata | ||
| 0,1* | chmiel | ||
| 0,05* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego |
| "TEFLUTRYNA 2,3,5,6-tetrafluoro-4-metylobenzyl (1RS,3RS)-3-[(Z)-2-chloro-3,3,3-trifluoroprop-1-enylu]-2,2-dimetylocyklopropanekarboksylan | 0,02N | buraki cukrowe" |
| "TIACHLOPRYD | 0,02* | owoce cytrusowe | |
| (Z)-3-(6-chloro-3-pirydylometylo)-1,3-tiazolidyn-2-ylideno-cyjanamid | 0,3 | owoce ziarnkowe | |
| 0,3 | morele, wiśnie, czereśnie, brzoskwinie włączając nektaryny i podobne mieszańce | ||
| 0,1 | śliwki | ||
| 0,5 | truskawki | ||
| 1,0 | owoce jagodowe | ||
| 0,02* | pozostałe owoce | ||
| 0,5 | pomidory, oberżyna | ||
| 1,0 | papryka | ||
| 0,3 | dyniowate z jadalną skórką | ||
| 0,2 | melony, arbuzy | ||
| 2,0 | sałata i podobne, w tym endywia | ||
| 3,0 | zioła | ||
| 0,02* | pozostałe warzywa | ||
| 1,0 | fasola w strąkach | ||
| 0,02* | pozostałe warzywa strączkowe | ||
| 0,3 | nasiona rzepaku | ||
| 0,05* | pozostałe nasiona oleiste | ||
| 0,02* | orzechy | ||
| 0,02* | ziemniaki | ||
| 0,05* | herbata | ||
| 0,05* | chmiel | ||
| 0,02* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
| "TIURAM | 0,1* | owoce cytrusowe | Obowiązuje od dnia 19 marca 2008 r." |
| (wyrażony jako tiuram) disulfid tetrametylotiuramowy | 5,0 | jabłka, gruszki | |
| 0,1* | pozostałe owoce ziarnkowe | ||
| 3,0 | wiśnie, czereśnie, morele, brzoskwinie łącznie z nektarynami i podobnymi mieszańcami | ||
| 2,0 | śliwki | ||
| 0,1* | pozostałe owoce pestkowe | ||
| 0,1* | winogrona stołowe | ||
| 3,0 | winogrona do produkcji wina | ||
| 10,0 | truskawki | ||
| 0,1* | pozostałe owoce | ||
| 2,0 | sałata, endywia | ||
| 0,1* | pozostałe warzywa | ||
| 0,1* | nasiona oleiste | ||
| 0,1* | orzechy | ||
| 0,1* | ziemniaki | ||
| 0,2* | herbata | ||
| 0,2* | chmiel | ||
| 0,1* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego |
| "TOLILOFLUANID | 0,05* | owoce cytrusowe | |
| (suma tolilofluanidu i dimetyloaminosulfotoluidylu wyrażona jako tolilofluanid) N-dichlorofluorometylotio-N',N'-dimetylo-N-p-tolilosulfoamid | 3,0 | owoce ziarnkowe | |
| 1,0 | wiśnie i czereśnie | ||
| 0,5 | śliwki | ||
| 0,05* | pozostałe owoce pestkowe | ||
| 5,0 | winogrona | ||
| 5,0 | truskawki | ||
| 5,0 | jeżyny, maliny, czarne jagody, żurawiny, porzeczki, agrest | ||
| 0,05* | pozostałe owoce | ||
| 0,5 | czosnek, cebula, cebula szalotka | ||
| 3,0 | pomidory, oberżyna | ||
| 2,0 | papryka | ||
| 2,0 | dyniowate z jadalną skórką | ||
| 0,3 | dyniowate z niejadalną skórką | ||
| 1,0 | brokuły | ||
| 20,0 | sałata i podobne, w tym endywia | ||
| 3,0 | por | ||
| 3,0 | fasola w strąkach, groch w strąkach | ||
| 0,05* | pozostałe warzywa strączkowe | ||
| 0,05* | pozostałe warzywa | ||
| 0,1* | nasiona oleiste | ||
| 0,05* | orzechy | ||
| 0,05* | ziemniaki | ||
| 0,1* | herbata | ||
| 50,0 | chmiel | ||
| 0,05* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
| "TRIBENURON METYLOWY | 0,01* | owoce cytrusowe | |
| kwas 2-[4-metoksy-6-metyl 1,3,5-triazyn-2-ilo (metylo) karbamoilosulfamoilo) benzoesowy | 0,01* | owoce | |
| 0,01* | warzywa | ||
| 0,01* | nasiona oleiste | ||
| 0,01* | orzechy | ||
| 0,01* | ziemniaki | ||
| 0,02* | herbata | ||
| 0,02* | chmiel | ||
| 0,01* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
| "TRIFLOKSYSTROBINA | 0,3 | owoce cytrusowe | |
| (E)-metoksyimino-{(E)-α-[1-(α,α, α-trifluoro-m-tolilo) etylideno-aminooksy]-o-tolilo}octan metylu | 0,5 | owoce ziarnkowe | |
| 1,0 | morele, wiśnie, czereśnie, brzoskwinie łącznie z nektarynami i podobnymi mieszańcami | ||
| 0,2 | śliwki | ||
| 0,02* | pozostałe owoce pestkowe | ||
| 5,0 | winogrona | ||
| 0,5 | truskawki | ||
| 1,0 | porzeczki, agrest | ||
| 0,05 | banany | ||
| 1,0 | papaja | ||
| 0,02* | pozostałe owoce | ||
| 0,05 | marchew | ||
| 0,5 | pomidory | ||
| 0,2 | dyniowate z jadalną skórką | ||
| 0,3 | melony | ||
| 0,2 | arbuzy | ||
| 0,5 | fasola w strąkach | ||
| 0,02* | pozostałe warzywa | ||
| 0,05* | nasiona oleiste | ||
| 0,02* | orzechy | ||
| 0,02* | ziemniaki | ||
| 0,05* | herbata | ||
| 30,0 | chmiel | ||
| 0,02* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
| "TRIFLURALINA | 0,5N | warzywa | |
| 2,6-dinitro-N,N-dipropylo-4-trifluorometylo-anilina | 0,01N* | truskawki | |
| 0,1N | rzepak" |
| "TRITIKONAZOL | 0,01* | owoce cytrusowe | |
| (RS)-(E)-5-(4chlorobenzylideno)-2,2-dimetylo-1-(1H-1,2,4-triazol-1-ilometylo)cyklopentanol | 0,01* | pozostałe owoce | |
| 0,01* | warzywa | ||
| 0,02* | nasiona oleiste | ||
| 0,01* | orzechy | ||
| 0,01* | ziemniaki | ||
| 0,02* | herbata | ||
| 0,02* | chmiel | ||
| 0,01* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
| "ZIRAM | 0,1* | owoce cytrusowe | Obowiązuje od dnia 19 marca 2008 r." |
| (wyrażony jako ziram) bis (dimetyloditiokarbaminian) cynku | 1,0 | gruszki | |
| 0,1* | pozostałe owoce ziarnkowe | ||
| 5,0 | wiśnie, czereśnie | ||
| 2,0 | śliwki | ||
| 0,1* | pozostałe owoce pestkowe | ||
| 0,1* | pozostałe owoce | ||
| 0,1* | warzywa | ||
| 0,1* | nasiona oleiste | ||
| 0,1* | orzechy | ||
| 0,1* | ziemniaki | ||
| 0,2* | herbata | ||
| 0,2* | chmiel | ||
| 0,1* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego |
"*** Pochodzenie pozostałości oznaczono następująco: ma - maneb, mz - mankozeb, me - metiram, pr - propineb, t - tiuram, z - ziram (wszystkie ditiokarbaminiany powodują ostateczną pozostałość wyrażoną jako CS2, rozróżnienie ich jest praktycznie niemożliwe. Jednakże w odniesieniu do propinebu, ziramu i tiuramu istnieją indywidualne metody oznaczania pozostałości. Z metod tych należy korzystać w indywidualnych przypadkach, kiedy wymagane jest określenie poziomu stężeń dla propinebu, ziramu i tiuramu. W pozostałych przypadkach należy oznaczać ditiokarbaminiany jako całą grupę i wynik podawać w postaci sumy wyrażonej jako CS2).";
| "1-metylocyklopropen | 0,01* ziarno zbóż" |
|
"ACETAMIPRYD (E)-N1-(6-chloro-3-pirydylometylo)-N2-cyjano-N1-metyloacetamidyna |
0,01* ziarno zbóż" |
|
"AZYNOFOS METYLOWY ditiofosforan O,O-dimetylo-S-(3,4-dihydro-4- oksobenzo [d]-1,2,3-triazyn-3-ilo) metylu |
0,05* ziarno zbóż | Obowiązuje od dnia 19 marca 2008 r." |
|
"BIFENAZON 1-metyloetylo 2-(4-metoksy [1,1'-bifenylol-3-ylo]hydrazynokarboksylan |
0,01* ziarno zbóż | Obowiązuje od dnia 6 kwietnia 2008 r." |
|
"BOSKALID 2-chloro-N-(4'-chlorobifenyl-2-ilo)nikotinamid |
0,1N pszenica, żyto, pszenżyto | |
| 0,05N jęczmień, owies" |
|
"DELTAMETRYNA (cis-deltametryna) (1R)-cis-3-(2,2-dibromowinylo)-2,2-dimetylo-cyklopropanokarboksylan (S)-α-cyjano-3-fenoksybenzylu |
2,0 ziarno zbóż" |
|
"DITIOKARBAMINIANY (GRUPA MANEBU): MANEB, MANKOZEB, METIRAM, PROPINEB, TIURAM, ZIRAM** (suma wyrażona jako CS2) |
1,0 pszenica, żyto, pszenżyto, pszenica orkisz (ma, mz) | Obowiązuje od dnia 19 marca 2008 r." |
| 2,0 jęczmień, owies (ma, mz) | ||
| 0,05* pozostałe ziarno zbóż |
|
"ETOKSAZOL 2-(2,6-difluorofenylo)-4-[4-(1,1-dimetyloetylo)-2-etoksyfenylo]-4,5-dihydrooksazol |
0,02* ziarno zbóż" |
| "FOSFAMIDON | 0,01* ziarno zbóż" | |
| fosforan (2-chloro-2-dietylokarbamoilo-1-metylo)winylo-dimetylu |
| "IMAZOSULFURON | 0,01* ziarno zbóż" | |
| 1-(2-chloroimidazo [1,2-a]pirydyn-3-ilosulfonylo)-3-(4,6-dimetoksypirymidyn-2-ilo) mocznik |
|
"INDOKSAKARB (suma izomerów S i R) N-[7-chloro-2,3,4a,5-tetrahydro-4a-(metoksy-karbonylo)indeno [1,2e] 1,3,4-oksadiazyn-2-ylo-karbonylo-4'-(trifluorometoksy)karbanilan metylu |
0,02* ziarno zbóż" |
| "JODOSULFURON METYLOWO SODOWY | 0,02* ziarno zbóż" | |
| (jodosulfuron metylowy zawierający sole, wyrażony jako jodosulfuron metylowy) 4-jodo-2-[3-(4-metoksy-6-metylo-1,3,5-triazyn-2-ylo) ureidosulfonylo]benzoesan metylowo sodowy |
| "MCPA | 0,05* ziarno zbóż" | |
| (MCPA, MCPB łącznie z ich solami, estrami i konjugatami wyrażone jako MCPA) kwas (4-chloro-2-metylofenoksy)octowy |
| "MCPB | 0,05* ziarno zbóż" | |
| (MCPA, MCPB łącznie z ich solami, estrami i konjugatami wyrażone jako MCPA) kwas (4-chloro-2-metylofenoksy) masłowy |
| "MEPIKWATU CHLOREK | 1,0N ziarno zbóż z wyjątkiem kukurydzy" | |
| chlorek 1,1-dimetylopiperydynowy |
| "METOKSYFENOZYD | 0,05* ziarno zbóż" | |
| N-tert-butylo-N'-(3-metoksy-o-toluoilo)-3,5-ksylohy-drazyd |
| "METOLACHLOR | 0,05* ziarno zbóż" | |
| suma izomerów, w tym S-metolachlor i mieszanina innych izomerów składowych 2-chloro-6-etylo-N-(2-metoksyacetylo) acet-O-toluid |
| "METRAFENON | 0,05N* pszenica, żyto, pszenżyto | |
| 3'-bromo-2,3,4,6'-tetrametoksy-2',6-dimetylobenzofenon | 0,5N jęczmień" |
|
"MEWINFOS suma izomerów E- i Z- fosforan (2-metoksykarbonylo-1-metylowinylodimetylu) |
0,01* ziarno zbóż" |
|
"MEZOSULFURON METYLOWY (wyrażony jako mezosulfuron) benzoesan metylo 2-[[[[4,6-dimetoksy-2-pirymidynyl)amino]karbonylo]amino]-sulfonylo]-4-[(metylosulfonylo)amino]-metyowy |
0,01* ziarno zbóż" |
|
"MILBEMEKTYNA suma MA4 i 8,9Z-MA4 wyrażona jako milbemektyna mieszanina 70 % (10E,14E,16E)-(1R,4S,5'S,6R, 6'R,8R,13R,20R,21R,24S)-6'-etylo-21,24-dihydroksy-5',11,13,22-tetrametylo-(3,7,19-trioksatetracyklo [15.6.1.14,8.020,24]pentakoza-10,14, 16,22-tetraen)-6-spiro-2'-(tetrahydropiran)-2-on i 30 % (10E,14E,16E)-(1R,4S,5'S,6R,6'R, 8R,13R,20R,21R,24S)-21,24-dihydroksy-5',6',11,13,22-pentametylo-(3,7,19-trioksatetracyklo [15.6.1.14,8.020,24]pentakoza-10,14, 16,22-tetraen)-6-spiro-2'-(tetrahydropiran)-2-on |
0,05* ziarno zbóż" |
| "PETOKSAMID | 0,01* ziarno zbóż | Obowiązuje od dnia 6 kwietnia 2008 r." |
| 2-chloro-N-(2-etoksyetylo)-N-(2-metylo- 1-fenylo-1-propenylo)acetamid |
| "PIRYMETANIL | 0,05* ziarno zbóż | Obowiązuje od dnia 6 kwietnia 2008 r." |
| N-(4,6-dimetylopirymidyn-2-ylo)amina |
`
| "PROPINEB | 0,05* ziarno zbóż | Obowiązuje od dnia 19 marca 2008 r." |
| (wyrażony jako propylenodiamina) spolimeryzowany propyleno-bis (ditiokarbaminian) cynku |
| "RIMSULFURON | 0,05* ziarno zbóż | Obowiązuje od dnia 6 kwietnia 2008 r." |
| 1-(4,6-dimetoksypirymidyn-2-ylo)-3-(3-etanosulfonylo-2-pirydynosulfonylo)mocznik |
| "TIACHLOPRYD | 0,02* ziarno zbóż" | |
| (Z)-3-(6-chloro-3-pirydylometylo)-1,3-tiazolidyn-2-yli-denocyjanamid |
| "TIURAM | 0,1* ziarno zbóż | Obowiązuje od dnia 19 marca 2008 r." |
| (wyrażony jako tiuram) | ||
| disulfid tetrametylotiuramowy |
| "TOLILOFLUANID | 0,05* ziarno zbóż | |
| (suma tolilofluanidu i dimetyloaminosulfotoluidylu wyrażona jako tolilofluanid) | ||
| N-dichlorofluorometylotio-N', N'-dimetylo-N-p-tolilo-sulfoamid | ||
| TOPRAMEZON | 0,01N* kukurydza" | |
| [3-(4,5-dihydro-1,2-oksazol-3-ylo)-4-mesylo-o-tolylo](5-hydroksy-1-metylopirazol-4-ylo)metanon |
| "TRIBENURON METYLOWY | 0,01* ziarno zbóż" | |
| kwas 2-[4-metoksy-6-metyl-1,3,5-triazyn-2-ilo (metylo)karbamoilosulfamoilo) benzoesowy |
| "TRITIKONAZOL | 0,01* ziarno zbóż" | |
| (RS)-(E)-5-(4chlorobenzylideno)-2,2-dimetylo-1-(1H-1,2,4-triazol-1-ilometylo)cyklopentanol |
| "ZIRAM | 0,1* ziarno zbóż | Obowiązuje od dnia 19 marca 2008 r." |
| (wyrażony jako ziram) | ||
| bis (dimetyloditiokarbaminian) cynku |
"** Pochodzenie pozostałości oznaczono następująco: ma - maneb, mz - mankozeb, me - metiram, pr - propineb, t - tiuram, z - ziram (wszystkie ditiokarbaminiany powodują ostateczną pozostałość wyrażoną jako CS2, rozróżnienie ich jest praktycznie niemożliwe. Jednakże w odniesieniu do propinebu, ziramu i tiuramu istnieją indywidualne metody oznaczania pozostałości. Z metod tych należy korzystać w indywidualnych przypadkach, kiedy wymagane jest określenie poziomu stężeń dla propinebu, ziramu i tiuramu. W pozostałych przypadkach należy oznaczać ditiokarbaminiany jako całą grupę i wynik podawać w postaci sumy wyrażonej jako CS2).";
| "ACETAMIPRYD | 0,05* mięso | 0,05* | 0,05*" | |
|
suma acetamiprydu i metabolitu IM-2-1 (E)-N1-(6-chloro-3-pirydylometylol-N2-cyjano-N1-metyloacetamidyna |
0,1 wątroba | |||
| 0,2 nerki | ||||
| 0,05* tłuszcz | ||||
| 0,05* pozostałe produkty |
|
"AZYNOFOS METYLOWY ditiofosforan O,O-dimetylo-S-(3,4-dihydro-4- oksobenzo [d]-1,2,3-triazyn-3-ilo) metylu |
0,01* | 0,01* | 0,01* | Obowiązuje od dnia 19 marca 2008 r." |
|
"DELTAMETRYNA (cis-deltametryna) (1R)-cis-3-(2,2-dibromowinylo)-2,2-dimetylo-cyklopropanokarboksylan (S)-α-cyjano-3-fenoksybenzylu |
0,03* wątroba, nerki | 0,05 | 0,05*" | |
| 0,1 drób i produkty drobiowe | ||||
| 0,5 pozostałe produkty |
| "HYDRAZYD MALEINOWY | 0,05 mięso, wątroba (oprócz drobiowych) | 0,2 | 0,1 | |
| hydrazyd kwasu maleinowego | ||||
| 0,5 nerki (oprócz drobiowych) | ||||
| 0,02* pozostałe produkty | ||||
|
INDOKSAKARB (suma izomerów S i R) N-[7-chloro-2,3,4a,5-tetrahydro-4a-(metoksy-karbonylo)indeno [1,2e] 1,3,4-oksadiazyn-2-ylo-karbonylo-4'-(trifluorometksy) karbanilan metylu |
0,01* mięso, jadalne podroby | 0,02 mleko 0,3 śmietana | 0,01*" | |
| 0,3 tłuszcz |
|
"MCPA (MCPA, MCPB i tioetyl MCPA wyrażone jako MCPA) kwas (4-chloro-2-metylofenoksy) octowy |
0,5* jadalne podroby | 0,05* | 0,05* | |
| 0,1* pozostałe produkty | ||||
|
MCPB (MCPA, MCPB i tioetyl MCPA wyrażone jako MCPA) kwas (4-chloro-2-metylofenoksy) masłowy |
0,5* jadalne podroby | 0,05* | 0,05*" | |
| 0,1* pozostałe produkty |
| "METOKSYFENOZYD | 0,01* | 0,01* | 0,01*" | |
| N-tert-butylo-N'-(3-metoksy-o-toluoilo)-3,5-ksylohydrazyd |
| "TIACHLOPRYD | 0,05 mięso | 0,03 | 0,01* | |
| (Z)-3-(6-chloro-3-pirydylometylo)-1,3-tiazolidyn-2-ylidenocyjanamid | 0,3 wątroba | |||
| 0,3 nerki | ||||
| 0,05 tłuszcz | ||||
| 0,01* pozostałe produkty | ||||
|
TOLILOFLUANID (suma tolilofluanidu i dimetyloaminosulfotoluidylu wyrażona jako tolilofluanid) N'-dichlorofluorometylotio-N', N'-dimetylo-N-p-tolilosulfoamid |
0,1* | 0,02* | 0,1*" |
|
"DITIOKARBAMINIANY (GRUPA MANEBU): MANEB, MANKOZEB, METIRAM PROPINEB, TIURAM, ZIRAM (suma wyrażona jako CS2) |
0,05* | 0,05* | 0,05* | Obowiązuje od dnia 19 marca 2008 r." |
1) Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej - zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 2007 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 216, poz. 1607).
W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.
Marek Rotkiewicz 19.12.2025Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.
Marek Rotkiewicz 19.12.2025Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.
Grażyna J. Leśniak 18.12.2025Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.
Krzysztof Koślicki 16.12.2025Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.
Marcin Szymankiewicz 15.12.2025Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.
Grażyna J. Leśniak 10.12.2025| Identyfikator: | Dz.U.2008.8.51 |
| Rodzaj: | Rozporządzenie |
| Tytuł: | Zm.: rozporządzenie w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub na ich powierzchni. |
| Data aktu: | 31/12/2007 |
| Data ogłoszenia: | 18/01/2008 |
| Data wejścia w życie: | 18/01/2008 |








