Wykaz substancji dodatkowych, innych składników wspomagających i składników pochodzenia rolniczego wytworzonych metodami innymi niż ekologiczne dopuszczonych do stosowania przy przetwarzaniu produktów rolnictwa ekologicznego.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
z dnia 15 maja 2002 r.
w sprawie wykazu substancji dodatkowych, innych składników wspomagających i składników pochodzenia rolniczego wytworzonych metodami innymi niż ekologiczne dopuszczonych do stosowania przy przetwarzaniu produktów rolnictwa ekologicznego.

Na podstawie art. 14 ust. 2 pkt 1 ustawy z dnia 16 marca 2001 r. o rolnictwie ekologicznym (Dz. U. Nr 38, poz. 452) zarządza się, co następuje:
§  1. 
Określa się wykaz dopuszczonych do stosowania przy przetwarzaniu produktów rolnictwa ekologicznego:
1)
substancji dodatkowych, stanowiący załącznik nr 1 do rozporządzenia,
2)
innych składników wspomagających, stanowiący załącznik nr 2 do rozporządzenia,
3)
składników pochodzenia rolniczego wytworzonych metodami innymi niż ekologiczne, stanowiący załącznik nr 3 do rozporządzenia.
§  2. 
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK Nr  1

WYKAZ SUBSTANCJI DODATKOWYCH DOPUSZCZONYCH DO STOSOWANIA PRZY PRZETWARZANIU PRODUKTÓW ROLNICTWA EKOLOGICZNEGO

Lp. Numer wg systemu oznaczeń Unii Europejskiej Nazwa Uwagi
1 2 3 4
1 E 170 Węglany wapnia -
2 E 270 Kwas mlekowy -
3 E 290 Dwutlenek węgla -
4 E 296 Kwas jabłkowy -
5 E 300 Kwas askorbinowy -
6 E 306 Mieszanina tokoferoli przeciwutleniacz w tłuszczach i olejach
7 E 322 Lecytyna -
8 E 330 Kwas cytrynowy -
9 E 333 Cytryniany wapnia -
10 E 334 Kwas winowy (L(+)-) -
11 E 335 Winiany sodu -
12 E 336 Winiany potasu -
13 E 341(i) Fosforan monowapniowy środek spulchniający do mąki
14 E 400 Kwas alginowy -
15 E 401 Alginian sodu -
16 E 402 Alginian potasu -
17 E 406 Agar -
18 E 407 Karagen -
19 E 410 Mączka chleba
świętojańskiego -
20 E 412 Guma guar -
21 E 413 Tragakanta -
22 E 414 Guma arabska -
23 E 415 Guma ksantanowa -
24 E 416 Guma karaya -
25 E 422 (Gliceryna) glicerol ekstrakt roślinny
26 E 440(i) Pektyna -
27 E 500 Węglany sodu -
28 E 501 Węglany potasu -
29 E 503 Węglany amonu -
30 E 504 Węglany magnezu -
31 E 516 Siarczan wapnia nośnik
32 E 524 Wodorotlenek sodu wykorzystywany do polewy na pierniczkach ługowanych
33 E 551 Dwutlenek krzemu zapobiegający zbrylaniu się zmielonych ziół
i korzeni w dawce do 30 g/kg
34 E 938 Argon -
35 E 941 Azot -
36 E 948 Tlen -
37 - Substancje aromatyczne aromaty naturalne lub ekstrakty z jadalnych surowców roślinnych,
wyprodukowane metodami ekologicznymi
38 - Woda pitna
39 - Sól chlorek sodu, chlorek potasu jako główne komponenty, ogólnie
stosowane w przetwórstwie żywności
40 - Kultury mikroorganizmów, używane w przetwórstwie żywności
z wyjątkiem organizmów genetycznie zmodyfikowanych
41 - Sole mineralne (łącznie z mikroelementami), witaminy, aminokwasy i inne związki azotowe dopuszczone do stosowania tylko wtedy, gdy ich użycie w środkach spożywczych jest dozwolone na podstawie przepisów o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia

ZAŁĄCZNIK Nr  2

WYKAZ INNYCH SKŁADNIKÓW WSPOMAGAJĄCYCH DOPUSZCZONYCH DO STOSOWANIA PRZY PRZETWARZANIU PRODUKTÓW ROLNICTWA EKOLOGICZNEGO

Lp. Nazwa Uwagi
1 2 3
1 Woda pitna
2 Chlorek wapnia środek koagulujący
3 Węglan wapnia -
4 Wodorotlenek wapnia -
5 Siarczan wapnia środek koagulujący
6 Chlorek magnezu środek koagulujący
7 Węglan potasu używany do suszenia winogron
8 Węglan sodu używany do produkcji cukru
9 Kwas cytrynowy używany do produkcji oleju i hydrolizy skrobi
10 Kwas siarkowy używany do produkcji cukru
11 Izopropanol używany do procesów krystalizacji w produkcji cukru*
12 Dwutlenek węgla -
13 Azot -
14 Etanol rozpuszczalnik
15 Kwas taninowy środek filtracyjny
16 Albumina białka jaja -
17 Kazeina -
18 Żelatyna -
19 Karuk rybi -
20 Oleje roślinne używane do smarowania oraz jako środek antyadhezyjny lub antypieniący
21 Dwutlenek krzemu (żel lub roztwór koloidalny) -
22 Węgiel aktywny -
23 Talk -
24 Bentonit -
25 Kaolin -
26 Ziemia okrzemkowa -
27 Perlit -
28 Mączka ryżowa -
29 Wosk pszczeli środek antyadhezyjny
30 Wosk carnauba środek antyadhezyjny
31 Kultury mikroorganizmów, z wyjątkiem organizmów genetycznie zmodyfikowanych używane w przetwórstwie żywności
32 Enzymy używane w przetwórstwie żywności
* Dopuszczony do stosowania do dnia 31 grudnia 2006 r.

ZAŁĄCZNIK Nr  3

WYKAZ SKŁADNIKÓW POCHODZENIA ROLNICZEGO WYTWORZONYCH METODAMI INNYMI NIŻ EKOLOGICZNE, DOPUSZCZONYCH DO STOSOWANIA PRZY PRZETWARZANIU PRODUKTÓW ROLNICTWA EKOLOGICZNEGO

1. Produkty roślinne nieprzetworzone

1) Jadalne owoce, orzechy i nasiona:

a) owoce męczennicy (marakuja) (Passiflora edulis),

b) orzeszki kola (Cola acuminata),

c) agrest (Ribes uva-crispa L.),

d) suszone maliny (Rubus idaeus L.),

e) suszone czerwone porzeczki (Ribes rubrum L.).

2) Jadalne przyprawy i zioła:

a) alpinia lekarska (gałgant chiński) (Alpinia officinarum),

b) pieprz peruwiański (Schinus molle L.),

c) rukiew wodna (Nasturtium officinale).

3) Algi jadalne, włącznie z wodorostami - dopuszczone do stosowania po ich konwencjonalnym przygotowaniu.

2. Produkty roślinne przetworzone

1) Tłuszcze i oleje roślinne, rafinowane lub nierafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie, z wyjątkiem uzyskiwanych z następujących roślin:

a) kakao,

b) kokos,

c) oliwka,

d) słonecznik,

e) palma,

f) rzepak,

g) krokosz barwierski,

h) sezam,

i) soja.

2) Cukier, skrobia oraz pozostałe produkty z roślin zbożowych i okopowych:

a) fruktoza,

b) ryżowy papier,

c) skrobia ryżowa i kukurydziana, niemodyfikowane chemicznie,

d) wafle (opłatki).

3) Białka z grochu (Pisum spp).

4) Rum otrzymywany z soku trzciny cukrowej.

5) Wyrób spirytusowy "kirsch", otrzymany przy użyciu substancji aromatycznych wymienionych w lp. 37 załącznika nr 1 do rozporządzenia.

3. Produkty i przetwory pochodzenia zwierzęcego

1) Żelatyna.

2) Serwatka w proszku "herasuola".

3) Jadalne organizmy wodne, niepochodzące z upraw wodnych (akwakultur), dopuszczone do stosowania tylko wtedy, gdy ich użycie w środkach spożywczych jest dozwolone na podstawie przepisów o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia.

Zmiany w prawie

Co się zmieni w prawie dla osób z niepełnosprawnościami w 2026 roku

Nowa grupa osób z niepełnosprawnością uprawnionych do świadczenia wspierającego, wyższe świadczenie pielęgnacyjne i zmiany organizacyjne w orzecznictwie o niezdolności do pracy Zakładu Ubezpieczeń Społecznych – to tylko niektóre zmiany w prawie, które będą dotyczyły osób z niepełnosprawnościami w 2026 roku.

Beata Dązbłaż 27.12.2025
Nowe terapie onkologiczne z refundacją

Od 1 stycznia 2026 r. będą refundowane 24 nowe terapie, w tym 9 onkologicznych, 15 nieonkologicznych i 8 terapii w chorobach rzadkich. Dla 585 terapii refundacja będzie kontynuowana. Nowe opcje leczenia zyskały osoby chore na chłoniaka grudkowego, chłoniaka Hodgkina, raka piersi, niedrobnokomórkowego raka płuca, raka przełyku i gruczolakoraka żołądka lub połączenia żołądkowo-przełykowego.

Beata Dązbłaż 27.12.2025
Wolna Wigilia po raz pierwszy i nowe obowiązki dla firm, które wejdą… w Wigilię

W tym roku po raz pierwszy wszyscy pracownicy będą cieszyli się Wigilią jako dniem wolnym od pracy. Także w handlu. I choć z dnia wolnego skorzystają także pracodawcy, to akurat w ich przypadku Wigilia będzie dniem, kiedy zaczną obowiązywać przepisy zobowiązujące ich do stosowania w ogłoszeniach o pracę i np. w regulaminach pracy nazw stanowisk neutralnych pod względem płci.

Grażyna J. Leśniak 23.12.2025
Centralna e-Rejestracja: Start systemu od 1 stycznia 2026 r.

Od 1 stycznia 2026 r. zacznie obowiązywać ustawa wprowadzająca Centralną e-Rejestrację. Zakłada ona, że od przyszłego roku podmioty lecznicze obowiązkowo dołączą do systemu m.in. w zakresie umawiania wizyt u kardiologa oraz badań profilaktycznych. Planowany start rejestracji na wszystkie świadczenia planowany jest na 2029 r. Kolejne świadczenia i możliwości w zakresie zapisywania się do lekarzy specjalistów będą wchodzić w życie stopniowo.

Inga Stawicka 22.12.2025
Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2002.77.700

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Wykaz substancji dodatkowych, innych składników wspomagających i składników pochodzenia rolniczego wytworzonych metodami innymi niż ekologiczne dopuszczonych do stosowania przy przetwarzaniu produktów rolnictwa ekologicznego.
Data aktu: 15/05/2002
Data ogłoszenia: 18/06/2002
Data wejścia w życie: 03/07/2002