Ustanowienie kontyngentów taryfowych na niektóre towary rolne przywożone z zagranicy.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA GOSPODARKI1)
z dnia 17 grudnia 2002 r.
w sprawie ustanowienia kontyngentów taryfowych na niektóre towary rolne przywożone z zagranicy.

Na podstawie art. 141 § 1 pkt 2 i art. 145 § 1 i 2 oraz art. 1419 § 1 ustawy z dnia 9 stycznia 1997 r. - Kodeks celny (Dz. U. z 2001 r. Nr 75, poz. 802, z późn. zm.2)) zarządza się, co następuje:
§  1.
Do dnia 31 grudnia 2003 r. ustanawia się kontyngenty taryfowe ilościowe na przywóz towarów wymienionych w załączniku do rozporządzenia, dla których ustanawia się obniżone stawki celne w wysokości określonej w tym załączniku.
§  2.
W zakresie uregulowanym w § 1 nie stosuje się stawek celnych określonych w Taryfie celnej, stanowiącej załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 17 grudnia 2002 r. w sprawie ustanowienia Taryfy celnej (Dz. U. Nr 226, poz. 1885).
§  3.
Udzielenie pozwolenia na przywóz towarów, o których mowa w § 1, uzależnia się od złożenia przez wnioskodawcę kaucji, w wysokości określonej w załączniku do rozporządzenia.
§  4.
1.
Rozdysponowanie kontyngentów, o których mowa w § 1, jest dokonywane proporcjonalnie do wielkości wnioskowanych, z wyjątkiem pozycji towarowych określonych kodami PCN 0603, 0707 00, 0808, 3503 00 i pozycji towarowej określonej kodem PCN 2106 90 20 0, dla których rozdysponowanie kontyngentu jest dokonywane według kolejności złożenia kompletnych wniosków.
2.
Wnioski o udzielenie pozwolenia, z zastrzeżeniem § 5, składa się w terminie 14 dni od dnia wejścia w życie rozporządzenia oraz w terminie 14 dni od pierwszego dnia miesiąca maja i września, w przypadku gdy nastąpi niewykorzystanie kwot kontyngentów odpowiednio do dnia 30 kwietnia i 31 sierpnia 2003 r., z wyjątkiem pozycji towarowych określonych kodami PCN 0105, 0201, 0202, 0203, 0207, 0402, 0405, 0408, 1001, 1101 00, 1102, 1105, 1108, 1205, 1701, 1702, 2002, 2302, 2401, 2403, dla których wnioski o udzielenie pozwolenia składa się na każdy kwartał oddzielnie, poczynając od pierwszego dnia roboczego do siódmego dnia miesiąca rozpoczynającego dany kwartał.
3.
W przypadku kontyngentów, których rozdysponowanie jest dokonywane proporcjonalnie do wielkości wnioskowanych, wnioski o udzielenie pozwolenia są rozpatrywane w terminie 14 dni od dnia upływu terminu składania wniosków, o którym mowa w ust. 2.
§  5.
Dla pozycji towarowych określonych kodami PCN 0603, 0707 00, 0808, 3503 00 i pozycji towarowej określonej kodem PCN 2106 90 20 0, dla których rozdysponowanie kontyngentu jest dokonywane według kolejności złożenia kompletnych wniosków, wnioski o udzielenie pozwolenia składa się od dnia wejścia w życie rozporządzenia.
§  6.
Pozwolenia na przywóz, w przypadku:
1)
pozycji towarowej określonej kodem PCN 0105 - mogą dotyczyć przywozu nie więcej niż 5 ton łącznie dla wszystkich pozycji towarowych określonych 9-cyfrowym kodem PCN objętych tą pozycją;
2)
pozycji towarowej określonej kodem PCN 0203 - mogą dotyczyć przywozu nie więcej niż 100 ton łącznie dla wszystkich pozycji towarowych określonych 9-cyfrowym kodem PCN objętych tą pozycją;
3)
pozycji towarowej określonej kodem PCN 0207 - mogą dotyczyć przywozu nie więcej niż 100 ton łącznie dla wszystkich pozycji towarowych określonych 9-cyfrowym kodem PCN objętych tą pozycją;
4)
pozycji towarowej określonej kodem PCN 0405 mogą dotyczyć przywozu nie więcej niż 20 ton dla każdej z pozycji towarowych określonych 9-cyfrowym kodem PCN objętych tą pozycją;
5)
pozycji towarowej określonej kodem PCN 1001 - mogą dotyczyć przywozu nie więcej niż 1.500 ton dla każdej z pozycji towarowych określonych 9-cyfrowym kodem PCN objętych tą pozycją;
6)
pozycji towarowej określonej kodem PCN 1205 - mogą dotyczyć przywozu nie więcej niż 50 ton łącznie dla wszystkich pozycji towarowych określonych 9-cyfrowym kodem PCN objętych tą pozycją;
7)
pozycji towarowej określonej kodem PCN 1701 - mogą dotyczyć przywozu nie więcej niż 100 ton łącznie dla wszystkich pozycji towarowych określonych 9-cyfrowym kodem PCN objętych tą pozycją.
§  7.
W przypadku pozycji towarowych określonych kodami PCN 0105, 0201, 0202, 0203, 0207, 0402, 0405, 0408, 1001, 1101 00, 1102, 1105, 1108, 1205, 1701, 1702, 2002, 2302, 2401 i 2403 rozdysponowanie ustanowionej puli kontyngentów taryfowych jest dokonywane kwartalnie w następujący sposób:
1)
I kwartał - 25%;
2)
II kwartał - 25%;
3)
III kwartał - 25%;
4)
IV kwartał - 25%.
§  8.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2003 r.
________

1) Minister Gospodarki kieruje działem administracji rządowej - gospodarka, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 1 lipca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Gospodarki (Dz. U. Nr 97, poz. 867).

2) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2001 r. Nr 89, poz. 972, Nr 110, poz. 1189, Nr 125, poz. 1368 i Nr 128, poz. 1403 oraz z 2002 r. Nr 41, poz. 365, Nr 89, poz. 804, Nr 112, poz. 974, Nr 141, poz. 1178, Nr 169, poz. 1387 i Nr 188, poz. 1572.

ZAŁĄCZNIK

WYKAZ TOWARÓW, NA KTÓRYCH PRZYWÓZ USTANAWIA SIĘ KONTYNGENTY TARYFOWE ILOŚCIOWE

Numer kontyngentu Kod PCN Wyszczególnienie Obniżona stawka celna Ilość Wysokość kaucji
1 2 3 4 5 6
094001 0105 Drób domowy żywy - to znaczy ptactwo z gatunku Gallus domesticus, kaczki, gęsi, indyki i perliczki: 340 t 200 EUR/t
- O masie nieprzekraczającej 185 g:
0105 11 - - Ptactwo z gatunku Gallus domesticus:
- - - Pisklęta płci żeńskiej pochodzące z hodowli

w drugim i trzecim pokoleniu:

0105 11 11 0 - - - - Nioski 10
0105 11 19 0 - - - - Pozostałe 10
- - - Pozostałe:
0105 11 91 0 - - - - Nioski 10
0105 11 99 0 - - - - Pozostałe 10
094002 0201 Mięso wołowe świeże lub chłodzone: 5.650 t 200 EUR/t
0201 10 00 0 - Tusze i półtusze 30
0201 20 - Pozostałe kawałki mięsa z kośćmi:
0201 20 20 0 - - Ćwierci "kompensowane" 30
0201 20 30 0 - - Ćwierci przednie nierozdzielone lub rozdzielone 30
0201 20 50 0 - - Ćwierci tylne nierozdzielone lub rozdzielone 30
0201 20 90 0 - - Pozostałe 30
0201 30 00 0 - Bez kości 30
094003 0202 Mięso wołowe mrożone: 17.545 t 200 EUR/t
0202 10 00 0 - Tusze i półtusze 30
0202 20 - Pozostałe kawałki mięsa z kośćmi:
0202 20 10 0 - - Ćwierci "kompensowane" 30
0202 20 30 0 - - Ćwierci przednie nierozdzielone lub rozdzielone 30
0202 20 50 0 - - Ćwierci tylne nierozdzielone lub rozdzielone 30
0202 20 90 0 - - Pozostałe 30
0202 30 - Bez kości:
0202 30 10 0 - - Ćwierci przednie całe lub pokrojone na maksymalnie

pięć części, a każda ćwiartka stanowi pojedynczy

blok; ćwierci "kompensowane" w dwóch blokach,

z których jeden zawiera ćwierć przednią całą lub

pokrojoną na maksymalnie pięć kawałków, a drugi

ćwierć tylną, z wyłączeniem polędwicy, w jednym

kawałku

30
0202 30 50 0 - - Rostbef, antrykot i szponder - kawałki 30
0202 30 90 0 - - Pozostałe 30
094004 0203 Mięso wieprzowe świeże, chłodzone lub mrożone: 46.480 t 200 EUR/t
- Świeże lub chłodzone:
0203 11 - - Tusze i półtusze:
0203 11 10 0 - - - Ze świń domowych 30
0203 12 - - Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi:
- - - Ze świń domowych:
0203 12 11 0 - - - - Szynki i ich kawałki 30
0203 12 19 0 - - - - Łopatki i ich kawałki 30
0203 19 - - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
0203 19 11 0 - - - - Przodki i ich kawałki 30
0203 19 13 0 - - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi 30
0203 19 15 0 - - - - Boczek i jego kawałki 30
- - - - Pozostałe:
0203 19 55 0 - - - - - Bez kości 30
0203 19 59 0 - - - - - Pozostałe 30
- Mrożone:
0203 21 - - Tusze i półtusze:
0203 21 10 0 - - - Ze świń domowych 30
0203 22 - - Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi:
- - - Ze świń domowych:
0203 22 11 0 - - - - Szynki i ich kawałki 30
0203 22 19 0 - - - - Łopatki i ich kawałki 30
0203 29 - - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
0203 29 11 0 - - - - Przodki i ich kawałki 30
0203 29 13 0 - - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi 30
0203 29 15 0 - - - - Boczek i jego kawałki 30
- - - - Pozostałe:
0203 29 55 0 - - - - - Bez kości 30
0203 29 59 0 - - - - - Pozostałe 30
094005 0207 Mięso i jadalne podroby z drobiu objętego pozycją 0105, świeże, chłodzone lub mrożone: 47.736 t 200 EUR/t
- Z ptactwa z gatunku Gallus domesticus:
0207 11 - - Niecięte na kawałki, świeże lub chłodzone:
0207 11 10 0 - - - Oskubane i bez jelit, z głowami i łapami, znane

jako "kurczaki 83%"

30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 11 30 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale

z szyjami, sercami, wątróbkami i żołądkami, znane

jako "kurczaki 70%"

30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 11 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez

szyj, serc, wątróbek i żołądków, znane jako

"kurczaki 65%" lub inaczej prezentowane

30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 12 - - Niecięte na kawałki, mrożone:
0207 12 10 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale

z szyjami, sercami, wątróbkami i żołądkami, znane

jako "kurczaki 70%"

30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 12 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, i bez

szyj, serc, wątróbek i żołądków, znane jako

"kurczaki 65%" lub inaczej prezentowane

30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 13 - - Kawałki i podroby, świeże lub chłodzone:
- - - Kawałki:
0207 13 10 0 - - - - Bez kości 30 minimum 0,3 EUR/kg
- - - - Z kośćmi:
0207 13 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki 30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 13 30 0 - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami 30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 13 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami,

kupry i końce skrzydeł

30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 13 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki 30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 13 60 0 - - - - - Nogi i ich kawałki 30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 13 70 0 - - - - - Pozostałe 30 minimum 0,3 EUR/kg
- - - Podroby:
0207 13 91 0 - - - - Wątróbki 30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 13 99 0 - - - - Pozostałe 30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 14 - - Kawałki i podroby mrożone:
- - - Kawałki:
0207 14 10 0 - - - - Bez kości 30 minimum 0,3 EUR/kg
- - - - Z kośćmi:
0207 14 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki 30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 14 30 0 - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami 30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 14 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami,

kupry i końce skrzydeł

30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 14 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki 30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 14 60 0 - - - - - Nogi i ich kawałki 30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 14 70 0 - - - - Pozostałe 30 minimum 0,3 EUR/kg
- - - Podroby:
0207 14 91 0 - - - - Wątróbki 30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 14 99 0 - - - - Pozostałe 30 minimum 0,3 EUR/kg
- Z indyków:
0207 24 - - Niecięte na kawałki, świeże lub chłodzone:
0207 24 10 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale

z szyjami, sercami, wątróbkami i żołądkami, znane

jako "indyki 80%"

30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 24 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap i bez szyj,

serc, wątróbek i żołądków, znane jako "indyki 73%"

lub inaczej prezentowane

30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 25 - - Niecięte na kawałki, mrożone:
0207 25 10 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale

z szyjami, sercami, wątróbkami i żołądkami, znane

jako "indyki 80%"

30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 25 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez

szyj, serc, wątróbek i żołądków, znane jako "indyki

73%" lub inaczej prezentowane

30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 26 - - Kawałki i podroby, świeże lub chłodzone:
- - - Kawałki:
0207 26 10 0 - - - - Bez kości 30 minimum 0,3 EUR/kg
- - - - Z kośćmi:
0207 26 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki 30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 26 30 0 - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami 30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 26 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami,

kupry i końce skrzydeł

30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 26 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki 30 minimum 0,3 EUR/kg
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 26 60 0 - - - - - - Podudzia i ich kawałki 30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 26 70 0 - - - - - - Pozostałe 30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 26 80 0 - - - - - Pozostałe 30 minimum 0,3 EUR/kg
- - - Podroby:
0207 26 91 0 - - - - Wątróbki 30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 26 99 0 - - - - Pozostałe 30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 27 - - Kawałki i podroby, mrożone:
- - - Kawałki:
0207 27 10 0 - - - - Bez kości 30 minimum 0,3 EUR/kg
- - - - Z kośćmi:
0207 27 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki 30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 27 30 0 - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami 30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 27 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami,

kupry i końce skrzydeł

30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 27 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki 30 minimum 0,3 EUR/kg
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 27 60 0 - - - - - - Podudzia i ich kawałki 30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 27 70 0 - - - - - - Pozostałe 30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 27 80 0 - - - - - Pozostałe 30 minimum 0,3 EUR/kg
- - - Podroby:
0207 27 91 0 - - - - Wątróbki 30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 27 99 0 - - - - Pozostałe 30 minimum 0,3 EUR/kg
- Z kaczek, gęsi i perliczek:
0207 32 - - Niecięte na kawałki, świeże lub chłodzone:
- - - Kaczki:
0207 32 11 0 - - - - Oskubane, bez krwi i jelit, ale niewypatroszone,

z głowami i łapami, znane jako "kaczki 85%"

30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 32 15 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale

z szyjami, sercami, wątróbkami i żołądkami,

znane jako "kaczki 70%"

30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 32 19 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez

szyj, serc, wątróbek i żołądków, znane jako

"kaczki 63%" lub inaczej prezentowane

30 minimum 0,3 EUR/kg
- - - Gęsi:
0207 32 51 0 - - - - Oskubane, bez krwi, niewypatroszone z głowami

i łapami, znane jako "gęsi 82%"

30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 32 59 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap,

z sercami i żołądkami lub bez serc i żołądków,

znane jako "gęsi 75%" lub inaczej prezentowane

30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 32 90 0 - - - Perliczki 30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 33 - - Niecięte na kawałki, mrożone:
- - - Kaczki:
0207 33 11 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale

z szyjami, sercami, wątróbkami i żołądkami,

znane jako "kaczki 70%"

30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 33 19 0 - - - - Oskubane i wypatroszone bez głów i łap oraz bez

szyj, serc, wątróbek i żołądków, znane jako

"kaczki 63%" lub inaczej prezentowane

30 minimum 0,3 EUR/kg
- - - Gęsi:
0207 33 51 0 - - - - Oskubane, bez krwi, niewypatroszone z głowami

i łapami, znane jako "gęsi 82%"

30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 33 59 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap,

z sercami i żołądkami lub bez serc i żołądków,

znane jako "gęsi 75%" lub inaczej prezentowane

30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 33 90 0 - - - Perliczki 30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 34 - - Otłuszczone wątróbki, świeże lub chłodzone:
0207 34 10 0 - - - Z gęsi 30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 34 90 0 - - - Z kaczek 30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 35 - - Pozostałe, świeże lub chłodzone:
- - - Kawałki:
- - - - Bez kości:
0207 35 11 0 - - - - - Z gęsi 30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 35 15 0 - - - - - Z kaczek i perliczek 30m

inimum 0,3 EUR/kg

- - - - Z kośćmi:
- - - - - Połówki lub ćwiartki:
0207 35 21 0 - - - - - - Z kaczek 30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 35 23 0 - - - - - - Z gęsi 30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 35 25 0 - - - - - - Z perliczek 30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 35 31 0 - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami 30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 35 41 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami,

kupry i końce skrzydeł

30 minimum 0,3 EUR/kg
- - - - - Piersi i ich kawałki:
0207 35 51 0 - - - - - - Z gęsi 30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 35 53 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek 30 minimum 0,3 EUR/kg
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 35 61 0 - - - - - - Z gęsi 30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 35 63 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek 30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 35 71 0 - - - - - Tusze gęsie i kacze 30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 35 79 0 - - - - - Pozostałe 30 minimum 0,3 EUR/kg
- - - Podroby:
0207 35 91 0 - - - - Wątróbki drobiowe, inne niż otłuszczone wątróbki 30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 35 99 0 - - - - Pozostałe 30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 36 - - Pozostałe, mrożone:
- - - Kawałki:
- - - - Bez kości:
0207 36 11 0 - - - - - Z gęsi 30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 36 15 0 - - - - - Z kaczek i perliczek 30 minimum 0,3 EUR/kg
- - - - Z kośćmi:
- - - - - Połówki lub ćwiartki:
0207 36 21 0 - - - - - - Z kaczek 30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 36 23 0 - - - - - - Z gęsi 30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 36 25 0 - - - - - - Z perliczek 30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 36 31 0 - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami 30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 36 41 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami,

kupry i końce skrzydeł

30 minimum 0,3 EUR/kg
- - - - - Piersi i ich kawałki:
0207 36 51 0 - - - - - - Z gęsi 30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 36 53 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek 30 minimum 0,3 EUR/kg
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 36 61 0 - - - - - - Z gęsi 30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 36 63 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek 30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 36 71 0 - - - - - Tusze gęsie i kacze 30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 36 79 0 - - - - - Pozostałe 30 minimum 0,3 EUR/kg
- - - Podroby:
- - - - Wątróbki:
0207 36 81 0 - - - - - Otłuszczone wątróbki gęsie 30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 36 85 0 - - - - - Otłuszczone wątróbki kacze 30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 36 89 0 - - - - - Pozostałe 30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 36 90 0 - - - - Pozostałe 30 minimum 0,3 EUR/kg
094006 0402 Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego: 4.750 t 350 EUR/t
0402 10 - W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci,

o zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 1,5% masy:

- - Niezawierające dodatku cukru ani innego środka

słodzącego:

0402 10 11 0 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nieprzekraczającej 2,5 kg

30
0402 10 19 0 - - - Pozostałe 30
- - Pozostałe:
0402 10 91 0 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nieprzekraczającej 2,5 kg

30
0402 10 99 0 - - - Pozostałe 30
- W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci,

o zawartości tłuszczu przekraczającej 1,5% masy:

0402 21 - - Niezawierające dodatku cukru ani innego środka

słodzącego:

- - - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 27% masy:
0402 21 11 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nieprzekraczającej 2,5 kg:

0402 21 11 9 - - - - - Pozostałe 40
- - - - Pozostałe:
0402 21 17 - - - - - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej

11% masy:

0402 21 17 9 - - - - - - Pozostałe 40
0402 21 19 - - - - - O zawartości tłuszczu przekraczającej 11% masy,

ale nieprzekraczającej 27% masy:

0402 21 19 9 - - - - - - Pozostałe 40
- - - O zawartości tłuszczu przekraczającej 27% masy:
0402 21 91 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nieprzekraczającej 2,5 kg:

0402 21 91 9 - - - - - Pozostałe 40
0402 21 99 - - - - Pozostałe:
0402 21 99 9 - - - - - Pozostałe 40
- Pozostałe:
0402 91 - - Niezawierające dodatku cukru ani innego środka

słodzącego:

- - - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 8% masy:
0402 91 11 0 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nieprzekraczającej 2,5 kg

40
0402 91 19 0 - - - - Pozostałe 40
- - - O zawartości tłuszczu przekraczającej 8% masy, ale

nieprzekraczającej 10% masy:

0402 91 31 0 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nieprzekraczającej 2,5 kg

40
0402 91 39 0 - - - - Pozostałe 40
- - - O zawartości tłuszczu przekraczającej 10% masy,

ale nieprzekraczającej 45% masy:

0402 91 51 0 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nieprzekraczającej 2,5 kg

40
0402 91 59 0 - - - - Pozostałe 40
- - - O zawartości tłuszczu przekraczającej 45% masy:
0402 91 91 0 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nieprzekraczającej 2,5 kg

40
0402 91 99 0 - - - - Pozostałe 40
0402 99 - - Pozostałe:
- - - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 9,5% masy:
0402 99 11 0 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nieprzekraczającej 2,5 kg

40
0402 99 19 0 - - - - Pozostałe 40
- - - O zawartości tłuszczu przekraczającej 9,5% masy,

ale nieprzekraczającej 45% masy:

0402 99 31 0 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nieprzekraczającej 2,5 kg

40
0402 99 39 0 - - - - Pozostałe 40
- - - O zawartości tłuszczu przekraczającej 45% masy:
0402 99 91 0 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nieprzekraczającej 2,5 kg

40
0402 99 99 0 - - - - Pozostałe 40
0405 Masło i inne tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka; produkty mleczarskie do smarowania: 350 EUR/t
0405 10 - Masło:
- - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 85% masy:
- - - Masło naturalne:
0405 10 11 0 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nieprzekraczającej 1 kg

40 1.661,5 t
094007 0405 10 19 0 - - - - Pozostałe 40 1.717,7 t
094008 0405 10 30 0 - - - Masło odtwarzane 40 1.739,1 t
094009 0405 10 50 0 - - - Masło z serwatki 40 1.739,1 t
094010 0405 10 90 0 - - Pozostałe 40 1.730,2 t
0405 20 - Produkty mleczarskie do smarowania:
094011 0405 20 10 0 - - O zawartości tłuszczu 39% masy i większej, ale

mniejszej niż 60% masy

40 1.739,1 t
094012 0405 20 30 0 - - O zawartości tłuszczu 60% masy i większej, ale

nieprzekraczającej 75% masy

40 1.649,6 t
094013 0405 20 90 0 - - O zawartości tłuszczu większej niż 75% masy, ale

mniejszej niż 80% masy

40 1.739,1 t
0405 90 - Pozostałe:
094014 0405 90 10 0 - - O zawartości tłuszczu 99,3% masy i większej oraz

o zawartości wody nieprzekraczającej 0,5% masy

40 1.489,0 t
094015 0405 90 90 0 - - Pozostałe 40 1.695,5 t
0408 Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, mrożone lub inaczej zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru albo innego środka słodzącego: 4 t 200 EUR/t
- Żółtka jaj:
094016 0408 11 - - Suszone:
0408 11 20 0 - - - Nienadające się do spożycia przez ludzi 25 minimum 2 EUR/kg
0408 11 80 0 - - - Pozostałe 25

minimum 2 EUR/kg

940017 0408 19 - - Pozostałe: 9,2 t
0408 19 20 0 - - - Nienadające się do spożycia przez ludzi 25 minimum 2 EUR/kg
- - - Pozostałe:
0408 19 81 0 - - - - Ciekłe 25 minimum 2 EUR/kg
0408 19 89 0 - - - - Pozostałe, włącznie z mrożonymi 25 minimum 2 EUR/kg
- Pozostałe:
094018 0408 91 - - Suszone: 46 t
0408 91 20 0 - - - Nienadające się do spożycia przez ludzi 35 minimum 2 EUR/kg
0408 91 80 0 - - - Pozostałe 35 minimum 2 EUR/kg
094019 0408 99 - - Pozostałe: 63,4 t
0408 99 20 0 - - - Nienadające się do spożycia przez ludzi 35
0408 99 80 0 - - - Pozostałe 35
094020 0409 00 00 0 Miód naturalny 35 340 t 100 EUR/t
094021 0504 00 00 Jelita, pęcherze i żołądki zwierząt (z wyjątkiem rybich), całe lub w kawałkach, świeże, chłodzone, mrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone: 15 335 t 200 EUR/t
0504 00 00 1 - Żołądki drobiowe
0603 Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane: 1.000 EUR/t
0603 10 - Świeże:
0603 10 10 - - Róże:
094022 0603 10 10 1 - - - Od 1 czerwca do 31 października 35 83 t
094023 0603 10 10 9 - - - Od 1 listopada do 31 maja 35 83 t
0603 10 20 - - Goździki:
094024 0603 10 20 1 - - - Od 1 czerwca do 31 października 35 159 t
094025 0603 10 20 9 - - - Od 1 listopada do 31 maja 35 159 t
0603 10 50 - - Chryzantemy:
094026 0603 10 50 1 - - - Od 1 czerwca do 31 października 35 84 t
094027 0603 10 50 9 - - - Od 1 listopada do 31 maja 35 159 t
0707 00 Ogórki i korniszony, świeże lub chłodzone: 50 EUR/t
0707 00 05 - Ogórki:
094028 0707 00 05 3 - - Od 1 marca do 30 kwietnia 60 289 t
094029 0707 00 05 5 - - Od 1 do 15 maja 60 73 t
094030 0707 00 05 7 - - Od 1 do 31 października 60 796 t
094031 0707 00 90 0 - Korniszony 60 4.612 t
0808 Jabłka, gruszki i pigwy, świeże: 50 EUR/t
0808 10 - Jabłka:
094032 0808 10 10 0 - - Jabłka na sok, luzem, od 16 września do 15 grudnia 60 12.346 t
- - Pozostałe:
0808 10 20 - - - Odmiany Golden Delicious:
094033 0808 10 20 1 - - - - Od 1 stycznia do 31 marca 60 1.710 t
094034 0808 10 20 3 - - - - Od 1 kwietnia do 30 czerwca 20 1.710 t
094035 0808 10 20 7 - - - - Od 1 sierpnia do 31 grudnia 60 2.850 t
0808 10 50 - - - Odmiany Granny Smith:
094036 0808 10 50 1 - - - - Od 1 stycznia do 31 marca 60 1.710 t
094037 0808 10 50 3 - - - - Od 1 kwietnia do 30 czerwca 20 1.710 t
094038 0808 10 50 7 - - - - Od 1 sierpnia do 31 grudnia 60 2.850 t
0808 10 90 - - - Pozostałe:
094039 0808 10 90 1 - - - - Od 1 stycznia do 31 marca 60 2.654 t
094040 0808 10 90 3 - - - - Od 1 kwietnia do 30 czerwca 20 2.654 t
094041 0808 10 90 7 - - - - Od 1 sierpnia do 31 grudnia 60 4.422 t
094042 0810 Pozostałe owoce, świeże: 20 19 t 50 EUR/t
0810 10 00 - Truskawki i poziomki:
0810 10 00 3 - - Od 1 maja do 31 lipca
094043 0910 Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i pozostałe przyprawy korzenne: 41,6 t 200 EUR/t
0910 10 00 0 - Imbir 10
0910 20 - Szafran:
0910 20 10 0 - - Nierozgniatany ani niemielony 10
0910 20 90 0 - - Rozgniatany lub mielony 10
0910 30 00 0 - Kurkuma 10
094044 0910 40 - Tymianek; liście laurowe: 3,7 t
- - Tymianek:
- - - Nierozgniatany ani niemielony:
0910 40 11 0 - - - - Macierzanka piaskowa (Thymus serpyllum) 10
0910 40 13 0 - - - - Pozostały 10
0910 40 19 0 - - - Rozgniatany lub mielony 10
094045 0910 40 90 0 - - Liście laurowe 10 33 t
0910 50 00 0 - Curry 10
- Pozostałe przyprawy korzenne:
0910 91 - - Mieszanki wymienione w uwadze 1(b) do niniejszego

działu:

0910 91 10 0 - - - Nierozgniatane ani niemielone 10
0910 91 90 0 - - - Rozgniatane lub mielone 10
0910 99 - - Pozostałe: 10 0,3 t
094046 0910 99 10 0 - - - Nasiona kozieradki
094047 - - - Pozostałe: 7,4 t
0910 99 91 0 - - - - Nierozgniatane ani niemielone 10
0910 99 99 0 - - - - Rozgniatane lub mielone 10
094048 1001 Pszenica i mieszanka żyta z pszenicą (meslin): 388.000 t 30 EUR/t
1001 10 00 0 - Pszenica durum 20
1001 90 - Pozostałe:
1001 90 10 0 - - Orkisz do siewu 25
- - Pozostały orkisz, pszenica zwyczajna i mieszanka

żyta z pszenicą (meslin):

1001 90 91 - - - Ziarno pszenicy zwyczajnej i mieszanki żyta

z pszenicą (meslin):

1001 90 91 1 - - - - Ziarno pszenicy zwyczajnej 25
1001 90 91 9 - - - - Mieszanki żyta z pszenicą (meslin) 25
1001 90 99 0 - - - Pozostałe 25
094049 1101 00 Mąka pszenna i żytnio-pszenna: 9.718 t 30 EUR/t
- Mąka pszenna:
1101 00 11 0 - - Z pszenicy durum 25
1101 00 15 0 - - Z pszenicy zwyczajnej i orkisza 25
1101 00 90 0 - Mąka żytnio-pszenna 25
1102 Mąka ze zbóż innych niż pszenica i mieszanka żyta z pszenicą: 25 1.683 t 30 EUR/t
094050 1102 10 00 0 - Mąka żytnia
094051 1102 20 - Mąka kukurydziana: 130 t
1102 20 10 0 - - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 1,5% masy 25
1102 20 90 0 - - Pozostała 25
094052 1102 90 - Pozostałe: 48 t
1102 90 10 0 - - Mąka jęczmienna 25
1102 90 30 0 - - Mąka owsiana 25
1102 90 90 0 - - Pozostałe 25
094053 1105 Mąka, mączka, proszek, płatki i granulki ziemniaczane: 634,8 t 30 EUR/t
1105 10 00 0 - Mąka, mączka i proszek 25 minimum 0,2 EUR/kg
1105 20 00 0 - Płatki i granulki 25 minimum 0,2 EUR/kg
094054 1107 Słód, nawet palony: 9.000 t 30 EUR/t
1107 10 - Niepalony:
- - Z pszenicy:
1107 10 11 0 - - - W postaci mąki 10
1107 10 19 0 - - - Pozostały 10
- - Pozostałe:
1107 10 91 0 - - - W postaci mąki 10
1107 10 99 0 - - - Pozostałe 10
1107 20 00 0 - Palony 10
094055 1108 Skrobie; inulina: 2.500 t 30 EUR/t
- Skrobie:
1108 11 00 0 - - Skrobia pszenna 30 minimum 0,2 EUR/kg
1108 12 00 0 - - Skrobia kukurydziana 30 minimum 0,2 EUR/kg
1108 13 00 0 - - Skrobia ziemniaczana 30 minimum 0,2 EUR/kg
1108 14 00 0 - - Skrobia z manioku (cassava) 30 minimum 0,2 EUR/kg
1108 19 - - Pozostałe skrobie:
1108 19 10 0 - - - Skrobia z ryżu 20 minimum 0,2 EUR/kg
1108 19 90 0 - - - Pozostałe 35 minimum 0,2 EUR/kg
1108 20 00 0 - Inulina 35 minimum 0,2 EUR/kg
094056 1205 Nasiona rzepaku lub rzepiku, nawet łamane: 29.235 t 30 EUR/t
1205 10 - Nasiona rzepaku lub rzepiku, o niskiej zawartości

kwasu erukowego:

1205 10 90 0 - - Pozostałe 15
1205 90 00 - Pozostałe:
1205 90 00 9 - - Pozostałe 15
094057 1209 Nasiona, owoce i zarodniki, w rodzaju stosowanych do siewu: 10 3,48 t 30 EUR/t
1209 10 00 0 - Nasiona buraków cukrowych
1210 Szyszki chmielowe, świeże lub suszone, nawet mielone, sproszkowane lub w formie granulek; lupulina: 100 EUR/t
1210 20 - Szyszki chmielowe, mielone, sproszkowane lub w formie

granulek; lupulina:

094058 1210 20 10 0 - - Szyszki chmielowe, mielone, sproszkowane lub

w formie granulek, z podwyższoną zawartością

lupuliny; lupulina

20 minimum 1,5 EUR/kg 14 t
094059 1210 20 90 0 - - Pozostałe 20 minimum 1,5 EUR/kg 27 t
1302 Soki i ekstrakty roślinne; substancje pektynowe, pektyniany i pektany; agar-agar i inne śluzy i zagęszczacze, nawet modyfikowane, pochodzące z produktów roślinnych: 300 EUR/t
- Soki i ekstrakty roślinne:
094060 1302 13 00 0 - - Z chmielu 20 2,22 t
1302 19 - - Pozostałe:
- - - Pozostałe:
1302 19 98 - - - - Pozostałe
094061 1302 19 98 9 - - - - - Pozostałe 20 4,47 t
094062 1302 20 - Substancje pektynowe, pektyniany i pektany: 13,4 t
1302 20 90 0 - - Pozostałe 40
- Śluzy i zagęszczacze, nawet modyfikowane, pochodzące

z produktów roślinnych:

1302 31 00 0 - - Agar-agar 15
094063 1514 Olej rzepakowy, rzepikowy i gorczycowy oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie: 7.400 t 80 EUR/t
- Olej rzepakowy lub rzepikowy, o niskiej zawartości

kwasu erukowego oraz ich frakcje:

1514 11 - - Olej surowy:
1514 11 10 0 - - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych

innych niż produkcja artykułów spożywanych przez

ludzi

35
1514 11 90 0 - - - Pozostały 35
1514 19 - - Pozostały:
1514 19 10 0 - - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych

innych niż produkcja artykułów spożywanych przez

ludzi

35
1514 19 90 - - - Pozostały:
1514 19 90 1 - - - - Rafinowany, konfekcjonowany 45
1514 19 90 9 - - - - Pozostały 40
- Pozostały:
1514 91 - - Olej surowy:
1514 91 10 0 - - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych

innych niż produkcja artykułów spożywanych przez

ludzi

35
1514 91 90 0 - - - Pozostały 35
1514 99 - - Pozostały:
1514 99 10 0 - - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych

innych niż produkcja artykułów spożywanych przez

ludzi

35
094064 1514 99 90 - - - Pozostały: 600 t
1514 99 90 1 - - - - Rafinowany, konfekcjonowany 45
1514 99 90 9 - - - - Pozostały 40
094065 1701 Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej: 65.285 t(*) 30 EUR/t
- Cukier surowy niezawierający dodatku środków

aromatyzujących ani barwiących:

1701 11 - - Cukier trzcinowy:
1701 11 10 0 - - - Do rafinacji 40 minimum 0,17 EUR/kg
1701 11 90 0 - - - Pozostały 40 minimum 0,17 EUR/kg
1701 12 - - Cukier buraczany:
1701 12 10 0 - - - Do rafinacji 40 minimum 0,17 EUR/kg
1701 12 90 0 - - - Pozostały 40 minimum 0,17 EUR/kg
- Pozostały:
1701 91 00 0 - - Zawierający dodatki aromatyzujące lub barwiące 40 minimum 0,17 EUR/kg
1701 99 - - Pozostały:
1701 99 10 0 - - - Cukier biały 40 minimum 0,17 EUR/kg
1701 99 90 0 - - - Pozostały 40 minimum 0,17 EUR/kg
094066 1702 Pozostałe cukry, włącznie z chemicznie czystymi laktozą, maltozą, glukozą i fruktozą, w postaci stałej; syropy cukrowe niezawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; sztuczny miód nawet zmieszany z miodem naturalnym; karmel: 317,7 t 30 EUR/t
1702 30 - Glukoza i syrop glukozowy niezawierające fruktozy

lub zawierające w stanie suchym mniej niż 20% masy

fruktozy:

1702 30 10 0 - - Izoglukoza 40 minimum 0,17 EUR/kg
- - Pozostałe:
- - - Zawierające w stanie suchym 99% masy lub więcej

glukozy:

1702 30 51 0 - - - - W postaci białego, krystalicznego proszku, nawet

aglomerowanego

40 minimum 0,17 EUR/kg
1702 30 59 0 - - - - Pozostałe 40 minimum 0,17 EUR/kg
- - - Pozostałe:
1702 30 91 0 - - - - W postaci białego, krystalicznego proszku, nawet

aglomerowanego

40 minimum 0,17 EUR/kg
1702 30 99 0 - - - - Pozostałe 40 minimum 0,17 EUR/kg
1702 40 - Glukoza i syrop glukozowy, zawierające w stanie suchym,

co najmniej 20% masy, ale mniej niż 50% masy fruktozy,

z wyłączeniem cukru inwertowanego:

1702 40 10 0 - - Izoglukoza 40 minimum 0,17 EUR/kg
1702 40 90 0 - - Pozostałe 40 minimum 0,17 EUR/kg
1702 90 - Pozostałe, włącznie z cukrem inwertowanym i innymi

cukrami oraz mieszankami syropów cukrowych,

zawierającymi w stanie suchym, 50% masy fruktozy:

1702 90 50 0 - - Maltodekstryna i syrop maltodekstrynowy 40 minimum 0,17 EUR/kg
- - Karmel:
1702 90 71 0 - - - Zawierający 50% masy lub więcej sacharozy

w substancji suchej

40 minimum 0,17 EUR/kg
- - - Pozostały:
1702 90 75 0 - - - - W postaci proszku, nawet aglomerowanego 40 minimum 0,17 EUR/kg
1702 90 79 0 - - - - Pozostały 40 minimum 0,17 EUR/kg
094067 1901 Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, kasz, mączki, skrobi lub z ekstraktu słodowego, niezawierające kakao, lub zawierające mniej niż 40% masy kakao obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 5% masy kakao obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: 30 130 t 200 EUR/t
1901 90 - Pozostałe:
- - Pozostałe:
1901 90 99 - - - Pozostałe:
1901 90 99 9 - - - - Pozostałe
094068 2002 Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego: 3.460 t 200 EUR/t
2002 90 - Pozostałe:
- - O zawartości suchej masy mniejszej niż 12% masy:
2002 90 11 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

przekraczającej 1 kg:

2002 90 11 1 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

przekraczającej 1 kg, ale nieprzekraczającej

199 kg

30 minimum 0,35 EUR/kg
2002 90 11 9 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

przekraczającej 199 kg

25

minimum 0,3 EUR/kg

2002 90 19 0 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nieprzekraczającej 1 kg

30 minimum 0,35 EUR/kg
- - O zawartości suchej masy nie mniejszej niż 12% masy,

ale nie większej niż 30% masy:

2002 90 31 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

przekraczającej 1 kg:

2002 90 31 1 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

przekraczającej 1 kg, ale nieprzekraczającej

199 kg

30 minimum 0,35 EUR/kg
2002 90 31 9 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

przekraczającej 199 kg

25 minimum 0,3 EUR/kg
2002 90 39 0 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nieprzekraczającej 1 kg

30 minimum 0,35 EUR/kg
- - O zawartości suchej masy większej niż 30% masy:
2002 90 91 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

przekraczającej 1 kg:

2002 90 91 1 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

przekraczającej 1 kg, ale nieprzekraczającej

199 kg

30 minimum 0,35 EUR/kg
2002 90 91 9 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

przekraczającej 199 kg

25 minimum 0,3 EUR/kg
2002 90 99 0 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nieprzekraczającej 1 kg

30 minimum 0,35 EUR/kg
049069 2005 Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, niemrożone, inne niż wyroby objęte pozycją 2006: 119,6 t 30 EUR/t
2005 20 - Ziemniaki:
- - Pozostałe:
2005 20 20 0 - - - Cienkie plasterki, smażone lub pieczone, także

solone lub z przyprawami, w hermetycznych

opakowaniach, nadające się do bezpośredniego

spożycia

50
2005 20 80 0 - - - Pozostałe 50
049070 2103 Sosy i przetwory z nich; zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne; mąka i mączka z gorczycy oraz gotowa musztarda: 690.400 l 100% alk. 1 EUR/l 100% alk.
2103 90 - Pozostałe:
2103 90 30 0 - - Gorzkie aromatyczne zaprawy o objętościowej mocy

alkoholu od 44,2 do 49,2% obj., zawierające

od 1,5 do 6% masy goryczki, przypraw i różnych

składników oraz od 4 do 10% masy cukru,

w pojemnikach o objętości 0,5 litra lub mniejszej

35 minimum 0,35 EUR/kg
2106 Przetwory spożywcze, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:
2106 90 - Pozostałe:
2106 90 20 0 - - Złożone preparaty alkoholowe, inne niż na bazie

substancji zapachowych, w rodzaju stosowanych

do produkcji napojów

55

+ 2,5 EUR %/hl

094071 - - Aromatyzowane lub barwione syropy cukrowe: 74 t 200 EUR/t
2106 90 30 0 - - - Syropy izoglukozowe 20 minimum 0,17 EUR/kg
- - - Pozostałe:
2106 90 55 0 - - - - Syrop glukozowy i z maltodekstryny 20 minimum 0,17 EUR/kg
094072 2106 90 59 0 - - - - Pozostałe 20 195 t
- - Pozostałe:
094073 2106 90 98 0 - - - Pozostałe 20 921 t
094074 2204 Wino ze świeżych winogron włącznie z winami wzmocnionymi; moszcz winogronowy, inny niż ten objęty pozycją 2009: 8.340 hl 2,5 EUR/hl
2204 10 - Wino musujące:
- - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie

mniejszej niż 8,5% obj.:

2204 10 11 - - - Szampan:
2204 10 11 9 - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu

większej niż 22% obj.

30(a) minimum 42 EUR/hl
2204 10 19 - - - Pozostałe:
2204 10 19 9 - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu

większej niż 22% obj.

30(a) minimum 42 EUR/hl
- Pozostałe wina; moszcz winogronowy z fermentacją

nierozpoczętą lub zatrzymaną przez dodanie alkoholu:

2204 21 - - W pojemnikach o objętości 2 litry lub mniejszej:
2204 21 10 - - - Wina inne niż objęte podpozycją 2204 10

w butelkach z korkami "grzybkowymi"

przytrzymywanymi przewiązkami lub zapięciami;

wina dostarczane w inny sposób, pozostające

w wyniku obecności dwutlenku węgla w roztworze,

pod nadciśnieniem nie mniejszym niż 1 bar,

ale mniejszym niż 3 bary, mierzonym

w temperaturze 20°C:

2204 21 10 9 - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu

większej niż 22% obj.

30(a) minimum 42 EUR/hl
- - - Pozostałe:
2204 21 99 0 - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu

przekraczającej 22% obj.

75(b) minimum 17 EUR/hl + 1,7 EUR %/hl
2204 29 - - Pozostałe:
2204 29 10 - - - Wina inne niż objęte podpozycją 2204 10

w butelkach z korkami "grzybkowymi"

przytrzymywanymi przewiązkami lub zapięciami;

wina dostarczane w inny sposób, pozostające

w wyniku obecności dwutlenku węgla w roztworze,

pod nadciśnieniem nie mniejszym niż 1 bar, ale

mniejszym niż 3 bary, mierzonym w temperaturze

20°C:

2204 29 10 9 - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu

przekraczającej 22% obj.

25 minimum 42 EUR/hl
- - - Pozostałe:
2204 29 99 0 - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu

przekraczającej 22% obj.

75 minimum 17 EUR/hl + 1,7 EUR %/hl
2204 30 - Pozostały moszcz winogronowy:
2204 30 10 - - W trakcie fermentacji lub z fermentacją zatrzymaną

inaczej niż przez dodanie alkoholu:

2204 30 10 9 - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu

przekraczającej 22% obj.

45(c)
- - Pozostały:
- - - Pozostały:
2204 30 96 - - - - Skoncentrowany:
2204 30 96 9 - - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu

przekraczającej 22% obj.

65(d)
2204 30 98 - - - - Pozostały:
2204 30 98 9 - - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu

przekraczającej 22% obj.

65(d)
094075 2205 Wermut i pozostałe wina ze świeżych winogron przyprawione roślinami lub substancjami aromatycznymi: 690.400 l 100% alk. 2,5 EUR/hl
2205 10 - W pojemnikach o objętości 2 litry lub mniejszej:
2205 10 90 - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu

wynoszącej 18% obj.:

2205 10 90 9 - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu

przekraczającej 22% obj.

75 minimum 17 EUR/hl + 1,7 EUR %/hl
2205 90 - Pozostałe:
2205 90 90 - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu

przekraczającej 18% obj.:

2205 90 90 9 - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu

przekraczającej 22% obj.

75 minimum 17 EUR/hl + 1,7 EUR %/hl
2206 00 Pozostałe napoje fermentowane (na przykład jabłecznik, moszcz gruszkowy i miód pitny); mieszanki napojów fermentowanych oraz mieszanki napojów fermentowanych i napojów bezalkoholowych, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:
2206 00 10 - Wzbudzone:
2206 00 10 9 - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu

przekraczającej 22% obj.

45 minimum 14 EUR/hl
- Pozostałe:
- - Musujące:
2206 00 31 - - - Z jabłek lub gruszek:
2206 00 31 9 - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu

przekraczającej 22% obj.

45 minimum 14 EUR/hl
2206 00 39 - - - Pozostałe:
2206 00 39 9 - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu

przekraczającej 22% obj.

45 minimum 14 EUR/hl
- - Spokojne, w pojemnikach o objętości:
- - - 2 litry lub mniejszej:
2206 00 51 - - - - Z jabłek lub gruszek:
2206 00 51 9 - - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu

przekraczającej 22% obj.

45 minimum 14 EUR/hl
2206 00 59 - - - - Pozostałe:
2206 00 59 9 - - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu

przekraczającej 22% obj.

45 minimum 14 EUR/hl
- - - Większej niż 2 litry:
2206 00 81 - - - - Z jabłek lub gruszek:
2206 00 81 9 - - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu

przekraczającej 22% obj.

45 minimum 14 EUR/hl
2206 00 89 - - - - Pozostałe:
2206 00 89 9 - - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu

przekraczającej 22% obj.

45 minimum 14 EUR/hl
2207 Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 80% obj. lub więcej; alkohol etylowy i pozostałe wyroby alkoholowe o dowolnej mocy, skażone: 1 EUR/l
094076 2207 10 00 0 - Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy

alkoholu wynoszącej 80% obj. lub więcej

105 minimum 58 EUR/hl 230.000 l
094077 2207 20 00 0 - Alkohol etylowy i pozostałe wyroby alkoholowe,

o dowolnej mocy, skażone

65 minimum 50 EUR/hl 11.500 l
2208 Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% obj.; wódki, likiery i pozostałe napoje spirytusowe: 3.830.000 l 100% alk. 1 EUR/l 100% alk.
094078 2208 20 - Napoje spirytusowe otrzymywane przez destylację wina

z winogron lub wytłoków z winogron:

- - W pojemnikach o objętości 2 litry lub mniejszej:
2208 20 12 0 - - - Cognac 75 minimum 21 EUR/hl + 2 EUR %/hl
2208 20 14 0 - - - Armagnac 75 minimum 21 EUR/hl + 2 EUR %/hl
2208 20 26 0 - - - Grappa 75 minimum 21 EUR/hl + 2 EUR %/hl
2208 20 27 0 - - - Brandy de Jerez 75 minimum 21 EUR/hl + 2 EUR %/hl
2208 20 29 0 - - - Pozostałe 75 minimum 21 EUR/hl + 2 EUR %/hl
- - W pojemnikach o objętości większej niż 2 litry:
2208 20 40 0 - - - Surowy destylat 75 minimum 17 EUR/hl + 1,7 EUR %/hl
- - - Pozostałe:
2208 20 62 0 - - - - Cognac 75 minimum 17 EUR/hl + 1,7 EUR %/hl
2208 20 64 0 - - - - Armagnac 75 minimum 17 EUR/hl + 1,7 EUR %/hl
2208 20 86 0 - - - - Grappa 75 minimum 17 EUR/hl + 1,7 EUR %/hl
2208 20 87 0 - - - - Brandy de Jerez 75 minimum 17 EUR/hl + 1,7 EUR %/hl
2208 20 89 0 - - - - Pozostałe 75 minimum 17 EUR/hl + 1,7 EUR %/hl
094079 2208 30 - Whisky: 1.330.000 l 100% alk.
- - Whisky burbońskie w pojemnikach o objętości:
2208 30 11 0 - - - 2 litry lub mniejszej 85 minimum 21 EUR/hl + 2 EUR %/hl
2208 30 19 0 - - - Większej niż 2 litry 85 minimum 17 EUR/hl+ 1,7 EUR %/hl
- - Szkocka whisky:
- - - Whisky "malt", w pojemnikach o objętości:
2208 30 32 0 - - - - 2 litry lub mniejszej 85 minimum 21 EUR/hl + 2 EUR %/hl
2208 30 38 0 - - - - Większej niż 2 litry 85 minimum 17 EUR/hl + 1,7 EUR %/hl
- - - Whisky "blended", w pojemnikach o objętości:
2208 30 52 0 - - - - 2 litry lub mniejszej 85 minimum 21 EUR/hl + 2 EUR %/hl
2208 30 58 0 - - - - Większej niż 2 litry 85 minimum 17 EUR/hl + 1,7 EUR %/hl
- - - Pozostałe, w pojemnikach o objętości:
2208 30 72 0 - - - - 2 litry lub mniejszej 85 minimum 21 EUR/hl + 2 EUR %/hl
2208 30 78 0 - - - - Większej niż 2 litry 85 minimum 17 EUR/hl + 1,7 EUR %/hl
- - Pozostałe, w pojemnikach o objętości:
2208 30 82 0 - - - 2 litry lub mniejszej 85 minimum 21 EUR/hl + 2 EUR %/hl
2208 30 88 0 - - - Większej niż 2 litry 85 minimum 17 EUR/hl + 1,7 EUR %/hl
094080 2208 40 - Rum i tafia: 352.400 l 100% alk.
- - W pojemnikach o objętości 2 litry lub mniejszej:
2208 40 11 0 - - - Rum o zawartości lotnych substancji innych niż

alkohol etylowy i metylowy, równej lub

przekraczającej 225 g na hektolitr czystego

alkoholu (z tolerancją 10%)

80 minimum 12,5 EUR/hl + 1,3 EUR %/hl
- - - Pozostałe:
2208 40 31 0 - - - - O wartości przekraczającej 7,9 EUR za litr

czystego alkoholu

80 minimum 12,5 EUR/hl + 1,3 EUR %/hl
2208 40 39 0 - - - - Pozostałe 80 minimum 12,5 EUR/hl + 1,3 EUR %/hl
- - W pojemnikach o objętości większej niż 2 litry:
2208 40 51 0 - - - Rum o zawartości lotnych substancji innych niż

alkohol etylowy i metylowy, równej lub

przekraczającej 225 g na hektolitr czystego

alkoholu (z tolerancją 10%)

80 minimum 9 EUR/hl + 0,9 EUR %/hl
- - - Pozostałe:
2208 40 91 0 - - - - O wartości przekraczającej 2 EUR za litr

czystego alkoholu

80 minimum 9 EUR/hl + 0,9 EUR %/hl
2208 40 99 0 - - - - Pozostałe 80 minimum 9 EUR/hl + 0,9 EUR %/hl
094081 2208 50 - Giny i gin Geneva: 695.200 l 100% alk.
- - Gin, w pojemnikach o objętości:
2208 50 11 0 - - - 2 litry lub mniejszej 85 minimum 12,5 EUR/hl + 1,3 EUR %/hl
2208 50 19 0 - - - Większej niż 2 litry 85 minimum 9 EUR/hl + 0,9 EUR %/hl
- - Gin Geneva, w pojemnikach o objętości:
2208 50 91 0 - - - 2 litry lub mniejszej 85 minimum 12,5 EUR/hl + 1,3 EUR %/hl
2208 50 99 0 - - - Większej niż 2 litry 85 minimum 9 EUR/hl + 0,9 EUR %/hl
2208 60 - Wódka czysta:
- - O objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 45,4% obj.

lub mniejszej, w pojemnikach o objętości:

2208 60 11 0 - - - 2 litry lub mniejszej 105 minimum 2,5 EUR %/hl
2208 60 19 0 - - - Większej niż 2 litry 105 minimum 2,5 EUR %/hl
- - O objętościowej mocy alkoholu większej niż 45,4%

obj., w pojemnikach o objętości:

2208 60 91 0 - - - 2 litry lub mniejszej 105 minimum 2,5 EUR %/hl
2208 60 99 0 - - - Większej niż 2 litry 105 minimum 2,5 EUR %/hl
2208 70 - Likiery i kordiały:
2208 70 10 0 - - W pojemnikach o objętości 2 litry lub mniejszej 105 minimum 2,5 EUR %/hl
2208 70 90 0 - - W pojemnikach o objętości większej niż 2 litry 105 minimum 2,5 EUR %/hl
094082 2208 90 - Pozostałe: 695.200 l 100% alk.
- - Arak, w pojemnikach o objętości:
2208 90 11 0 - - - 2 litry lub mniejszej 105 minimum 2,5 EUR %/hl
2208 90 19 0 - - - Większej niż 2 litry 105 minimum 2,5 EUR %/hl
- - Napoje alkoholowe śliwkowe, gruszkowe i wiśniowe

(z wyłączeniem likierów), w pojemnikach o objętości:

2208 90 33 0 - - - 2 litry lub mniejszej 105 minimum 2,5 EUR %/hl
2208 90 38 0 - - - Większej niż 2 litry 105 minimum 2,5 EUR %/hl
- - Pozostałe wódki i pozostałe napoje spirytusowe,

w pojemnikach o objętości:

- - - 2 litry lub mniejszej:
2208 90 41 0 - - - - Ouzo 105 minimum 2,5 EUR %/hl
- - - - Pozostałe:
- - - - - Wódki i napoje spirytusowe (z wyłączeniem

likierów):

- - - - - - Destylowane z owoców:
2208 90 45 0 - - - - - - - Calvados 105 minimum 2,5 EUR %/hl
2208 90 48 0 - - - - - - - Pozostałe 105 minimum 2,5 EUR %/hl
- - - - - - Pozostałe:
2208 90 52 0 - - - - - - - Korn 105 minimum 2,5 EUR %/hl
2208 90 54 0 - - - - - - - Tequila 85 minimum 9 EUR/hl + 0,9 EUR %/hl
2208 90 56 0 - - - - - - - Pozostałe 85 minimum 9 EUR/hl + 0,9 EUR %/hl
2208 90 69 - - - - - Pozostałe napoje spirytusowe:
2208 90 69 9 - - - - - - Pozostałe 105 minimum 2,5 EUR %/hl
- - - Większej niż 2 litry:
- - - - Wódki i napoje spirytusowe (z wyłączeniem

likierów):

2208 90 71 0 - - - - - Destylowane z owoców 105 minimum 2,5 EUR %/hl
2208 90 75 0 - - - - - Tequila 85 minimum 9 EUR/hl + 0,9 EUR %/hl
2208 90 77 0 - - - - - Pozostałe 85 minimum 9 EUR/hl + 0,9 EUR %/hl
2208 90 78 0 - - - - Pozostałe napoje spirytusowe 105 minimum 2,5 EUR %/hl
- - Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy

alkoholu mniejszej niż 80% obj., w pojemnikach

o objętości:

2208 90 91 0 - - - 2 litry lub mniejszej 105 minimum 2,5 EUR %/hl
2208 90 99 0 - - - Większej niż 2 litry 105 minimum 2,5 EUR %/hl
094083 2302 Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki zbóż i roślin strączkowych, również granulowane: 10.420 t 50 EUR/t
2302 10 - Kukurydziane:
2302 10 10 0 - - O zawartości skrobi nieprzekraczającej 35% masy 10
2302 10 90 0 - - Pozostałe 10
2302 30 - Pszenne:
094084 2302 30 10 0 - - O zawartości skrobi nieprzekraczającej 28% masy,

których przesiew przez sito o oczkach 0,2 mm nie

przekracza 10% masy całości lub alternatywnie część,

która przechodzi przez sito, zawiera 1,5% masy lub

więcej popiołu w przeliczeniu na suchy produkt

10 6.380 t
094085 2302 30 90 0 - Pozostałe 10 49.240 t
094086 2302 40 - Z pozostałych zbóż: 4.130 t
2302 40 10 0 - - O zawartości skrobi nieprzekraczającej 28% masy,

których przesiew przez sito o oczkach 0,2 mm nie

przekracza 10% masy całości lub alternatywnie część,

która przechodzi przez sito, zawiera 1,5% masy lub

więcej popiołu w przeliczeniu na suchy produkt

10
2302 40 90 0 - Pozostałe 10
2401 Tytoń nieprzetworzony; odpady tytoniowe: 700 EUR/t
094087 2401 10 - Tytoń nieodżyłowany: 1.615 t
- - Suszony ogniowo-rurowo typu Virginia i suszony

powietrzem na jasny typu Burley (włączając hybrydy

Burley); suszony powietrzem na jasny typu Maryland

i tytoń suszony ogniowo-płomieniowo:

2401 10 10 0 - - - Suszony ogniowo-rurowo typu Virginia 55 minimum 1,13 EUR/kg
2401 10 20 0 - - - Suszony powietrzem na jasny typu Burley (włącznie

z jego hybrydami)

55 minimum 1,13 EUR/kg
2401 10 30 0 - - - Suszony powietrzem na jasny typu Maryland 55 minimum 1,13 EUR/kg
- - - Tytoń suszony ogniowo-płomieniowo:
2401 10 41 0 - - - - Typu Kentucky 55 minimum 1,13 EUR/kg
2401 10 49 0 - - - - Pozostałe 55 minimum 1,13 EUR/kg
- - Pozostałe:
2401 10 50 0 - - - Tytoń suszony powietrzem na jasny 55 minimum 1,13 EUR/kg
2401 10 60 0 - - - Tytoń typu Oriental suszony na słońcu 55 minimum 1,13 EUR/kg
2401 10 70 0 - - - Tytoń suszony powietrzem na ciemny 55 minimum 1,13 EUR/kg
2401 10 80 0 - - - Tytoń suszony ogniowo-rurowo 55 minimum 1,13 EUR/kg
2401 10 90 0 - - - Pozostały tytoń 55 minimum 1,13 EUR/kg
094088 2401 20 - Tytoń częściowo lub całkowicie odżyłowany: 4.522 t
- - Suszony ogniowo-rurowo typu Virginia i suszony

powietrzem na jasny typu Burley (włączając hybrydy

Burley); suszony powietrzem na jasny typu Maryland

i tytoń suszony ogniowo-płomieniowo:

2401 20 10 0 - - - Suszony ogniowo-rurowo typu Virginia 55 minimum 1,13 EUR/kg
2401 20 20 0 - - - Suszony powietrzem na jasny typu Burley (włącznie

z jego hybrydami)

55 minimum 1,13 EUR/kg
2401 20 30 0 - - - Suszony powietrzem na jasny typu Maryland 55 minimum 1,13 EUR/kg
- - - Tytoń suszony ogniowo-płomieniowo:
2401 20 41 0 - - - - Typu Kentucky 55 minimum 1,13 EUR/kg
2401 20 49 0 - - - - Pozostałe 55 minimum 1,13 EUR/kg
- - Pozostałe:
2401 20 50 0 - - - Tytoń suszony powietrzem na jasny 55 minimum 1,13 EUR/kg
2401 20 60 0 - - - Tytoń typu Oriental suszony na słońcu 55 minimum 1,13 EUR/kg
2401 20 70 0 - - - Tytoń suszony powietrzem na ciemny 30 minimum 1,13 EUR/kg
2401 20 80 0 - - - Tytoń suszony ogniowo-rurowo 55 minimum 1,13 EUR/kg
2401 20 90 0 - - - Pozostały tytoń 55 minimum 1,13 EUR/kg
094089 2401 30 00 0 - Odpady tytoniu 55 minimum 1,13 EUR/kg 323 t
2402 Cygara, również z obciętymi końcami, cygaretki i papierosy, z tytoniu lub namiastek tytoniu: 55 2,5 t 700 EUR/t
094090 2402 10 00 0 - Cygara, również z obciętymi końcami i cygaretki,

zawierające tytoń

094091 2402 20 - Papierosy zawierające tytoń: 75 t
2402 20 10 0 - - Zawierające goździki 90 minimum 9 EUR/tys. szt.
2402 20 90 0 - - Pozostałe 90 minimum 9 EUR/tys. szt.
094092 2402 90 00 0 - Pozostałe 90 2,5 t
094093 2403 Pozostały przetworzony tytoń i przetworzone namiastki tytoniu; tytoń "homogenizowany" i "odtworzony"; ekstrakty i esencje tytoniowe: 300 t 700 EUR/t
2403 10 - Tytoń do palenia, nawet zawierający namiastki tytoniu

w dowolnej proporcji:

2403 10 10 0 - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nieprzekraczającej 500 g

120
2403 10 90 0 - - Pozostałe 120
- Pozostałe:
2403 91 00 0 - - Tytoń "homogenizowany" lub "odtworzony" 55 minimum 1,13 EUR/kg
2403 99 - - Pozostałe:
2403 99 10 0 - - - Tytoń do żucia i tabaka 65
2403 99 90 - - - Pozostałe:
2403 99 90 1 - - - - Tytoń ekspandowany 55 minimum 1,13 EUR/kg
2403 99 90 9 - - - - Pozostałe 55 minimum 1,13 EUR/kg
094094 3502 Albuminy (nawet koncentraty z dwu lub więcej białek z serwatki, zawierające więcej niż 80% masy białka serwatki, w przeliczeniu na suchą masę), albuminiany i pozostałe pochodne albumin: 15 minimum 2 EUR/kg 0,56 t 300 EUR/t
- Albumina jaja:
3502 11 - - Suszona:
3502 11 90 0 - - - Pozostała
3503 00 Żelatyna (włącznie z żelatyną w arkuszach prostokątnych (włącznie z kwadratowymi), nawet barwionych i obrobionych powierzchniowo) oraz pochodne żelatyny; karuk; pozostałe kleje pochodzenia zwierzęcego, z wyłączeniem klejów kazeinowych objętych pozycją 3501:
094095 3503 00 10 0 - Żelatyna i jej pochodne 15 68,5 t
094096 3503 00 80 0 - Pozostałe 15 68,5 t
094097 3505 Dekstryny i pozostałe skrobie modyfikowane (np. skrobie wstępnie żelatynizowane lub estryfikowane); kleje oparte na skrobiach, na dekstrynach lub pozostałych skrobiach modyfikowanych: 392 t 200 EUR/t
3505 10 - Dekstryny i pozostałe skrobie modyfikowane:
3505 10 10 0 - - Dekstryny 15 minimum 0,2 EUR/kg
- - Pozostałe skrobie modyfikowane:
3505 10 50 0 - - - Skrobie, estryfikowane lub eteryfikowane 15 minimum 0,2 EUR/kg
3505 10 90 0 - - - Pozostałe 15 minimum 0,2 EUR/kg
3505 20 - Kleje:
3505 20 10 0 - - Zawierające mniej niż 25% masy skrobi lub dekstryn,

lub pozostałych modyfikowanych skrobi

15 minimum 0,2 EUR/kg
3505 20 30 0 - - Zawierające 25% masy lub więcej, ale mniej niż 55%

masy skrobi lub dekstryn, lub pozostałych

modyfikowanych skrobi

15 minimum 0,2 EUR/kg
3505 20 50 0 - - Zawierające 55% masy lub więcej, ale mniej niż 80%

masy skrobi lub dekstryn, lub pozostałych

modyfikowanych skrobi

15 minimum 0,2 EUR/kg
3505 20 90 0 - - Zawierające 80% masy lub więcej skrobi lub dekstryn,

lub pozostałych modyfikowanych skrobi

15 minimum 0,2 EUR/kg
______

(*) Kwota w wysokości 32.500 ton przeznaczona jest wyłącznie dla importu z krajów członkowskich Unii Europejskiej, po udokumentowaniu pochodzenia.

(a) Dla towarów pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej stosuje się, po udokumentowaniu pochodzenia, zgodnie z wymogami określonymi odrębnie, stawkę celną w wysokości 20% minimum 42 EUR/hl.

(b) Dla towarów pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej stosuje się, po udokumentowaniu pochodzenia, zgodnie z wymogami określonymi odrębnie, stawkę celną w wysokości 65% minimum 17 EUR/hl + 1,7 EUR %/hl.

(c) Dla towarów pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej stosuje się, po udokumentowaniu pochodzenia, zgodnie z wymogami określonymi odrębnie, stawkę celną w wysokości 35%.

(d) Dla towarów pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej stosuje się, po udokumentowaniu pochodzenia, zgodnie z wymogami określonymi odrębnie, stawkę celną w wysokości 55%.

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024