united kingdom
ukraine

Zm.: rozporządzenie w sprawie wykazu dopuszczalnych ilości substancji dodatkowych i innych substancji obcych dodawanych do środków spożywczych lub używek, a także zanieczyszczeń, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub używkach.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA
z dnia 27 kwietnia 2001 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie wykazu dopuszczalnych ilości substancji dodatkowych i innych substancji obcych dodawanych do środków spożywczych lub używek, a także zanieczyszczeń, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub używkach.

Na podstawie art. 4 ust. 4 i 5 ustawy z dnia 25 listopada 1970 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 29, poz. 245, z 1971 r. Nr 12, poz. 115, z 1985 r. Nr 12, poz. 49, z 1989 r. Nr 35, poz. 192, z 1992 r. Nr 33, poz. 144 i Nr 91, poz. 456, z 1997 r. Nr 43, poz. 272, Nr 60, poz. 369 i Nr 88, poz. 554, z 1998 r. Nr 106, poz. 668 i z 2000 r. Nr 120, poz. 1268) zarządza się, co następuje:
§  1.
W rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 27 grudnia 2000 r. w sprawie wykazu dopuszczalnych ilości substancji dodatkowych i innych substancji obcych dodawanych do środków spożywczych lub używek, a także zanieczyszczeń, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub używkach (Dz. U. z 2001 r. Nr 9, poz. 72 i Nr 15, poz. 165) wprowadza się następujące zmiany:
1)
w § 1:
a)
pkt 1 otrzymuje brzmienie:

"1) wykaz substancji dodatkowych dozwolonych dodawanych do środków spożywczych i używek według numerycznego systemu oznaczeń Unii Europejskiej, stanowiący załącznik nr 1 do rozporządzenia, z wyłączeniem substancji dodatkowych dozwolonych podnoszących walory odżywcze środków spożywczych,"

b)
po pkt 2 dodaje się pkt 2a w brzmieniu:

"2a) wykaz substancji dodatkowych dozwolonych dodawanych do środków spożywczych podnoszących walory odżywcze środka spożywczego oraz ich dopuszczalne ilości, stanowiący załącznik nr 2a do rozporządzenia,";

2)
skreśla się § 6;
3)
skreśla się § 7;
4)
w załączniku nr 2 do rozporządzenia:
a)
w części 5 "Kwasy i regulatory kwasowości"
lp. 15 otrzymuje brzmienie:
Lp. Nazwa substancji Nr Środek spożywczy Maksymalna dawka

g/kg lub g/l

Uwagi
1 2 3 4 5 6
"15 Kwas fosforowy E 338 Aromatyzowane napoje bezalkoholowe 0,7 pojedynczo lub łącznie z E 339, E 340, E 341, E 343, E 450,
Napoje dla sportowców 0,5 E 451, E 452, wyrażone jako P205"
b)
w części 6 "Stabilizatory i emulgatory"
na końcu lp. 11 dodaje się wyrazy:
Lp. Nazwa substancji Nr Środek spożywczy Maksymalna dawka

g/kg lub g/l

Uwagi
1 2 3 4 5 6
"E 339 Aromatyzowane napoje bezalkoholowe 0,7 pojedynczo lub łącznie z E 338, E 340, E 341, E 343, E 450,
Napoje dla sportowców 0,5 E 451, E 452, wyrażone jako P205"
na końcu lp. 12 dodaje się wyrazy:
Lp. Nazwa substancji Nr Środek spożywczy Maksymalna dawka

g/kg lub g/l

Uwagi
1 2 3 4 5 6
"E 340 Aromatyzowane napoje bezalkoholowe 0,7 pojedynczo lub łącznie z E 338, E 339, E 341, E 343, E 450,
Napoje dla sportowców 0,5 E 451 E 452, wyrażone jako P205"
na końcu lp. 13 dodaje się wyrazy:
Lp. Nazwa substancji Nr Środek spożywczy Maksymalna dawka

g/kg lub g/l

Uwagi
1 2 3 4 5 6
"E 341 Aromatyzowane napoje bezalkoholowe 0,7 pojedynczo lub łącznie z E 338, E 339, E 340, E 343, E 450,
Napoje dla sportowców 0,5 E 451, E 452, wyrażone jako P205"
po lp. 13 dodaje się lp. 13a w brzmieniu:
Lp. Nazwa substancji Nr Środek spożywczy Maksymalna dawka

g/kg lub g/l

Uwagi
1 2 3 4 5 6
"13a Fosforany magnezu E 343 Aromatyzowane napoje bezalkoholowe 0,7 pojedynczo lub łącznie z E 338, E 339, E 340, E 341, E 450,
Napoje dla sportowców 0,5 E 451, E 452, wyrażone jako P205"
na końcu lp. 39 dodaje się wyrazy:
Lp. Nazwa substancji Nr Środek spożywczy Maksymalna dawka

g/kg lub g/l

Uwagi
1 2 3 4 5 6
"E 450 Aromatyzowane napoje bezalkoholowe 0,7 pojedynczo lub łącznie z E 338, E 339, E 340, E 341, E 343,
Napoje dla sportowców 0,5 E 451, E 452, wyrażone jako P205"
na końcu lp. 40 dodaje się wyrazy:
Lp. Nazwa substancji Nr Środek spożywczy Maksymalna dawka

g/kg lub g/l

Uwagi
1 2 3 4 5 6
"E 451 Aromatyzowane

napoje

bezalkoholowe

0,7 pojedynczo lub łącznie z E 338, E 339, E 340, E 341, E 343,
Napoje dla

sportowców

0,5 E 450, E 452, wyrażone jako P205"
na końcu lp. 41 dodaje się wyrazy:
Lp. Nazwa substancji Nr Środek spożywczy Maksymalna dawka

g/kg lub g/l

Uwagi
1 2 3 4 5 6
"E 452 Aromatyzowane napoje bezalkoholowe 0,7 pojedynczo lub łącznie z E 338, E 339, E 340, E 341, E 343,
Napoje dla sportowców 0,5 E 450, E 451, wyrażone jako P205"
5)
dodaje się załącznik nr 2a do rozporządzenia w brzmieniu określonym w załączniku do niniejszego rozporządzenia.
§  2.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 7 maja 2001 r.

ZAŁĄCZNIK

WYKAZ SUBSTANCJI DODATKOWYCH DOZWOLONYCH DODAWANYCH DO ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH PODNOSZĄCYCH WALORY ODŻYWCZE ŚRODKA SPOŻYWCZEGO ORAZ ICH DOPUSZCZALNE ILOŚCI

Lp. Substancja dodatkowa Nazwa środka spożywczego Maksymalna dopuszczalna ilość w 100 g produktu końcowego
1 Witamina A Margaryny o normalnej i obniżonej zawartości tłuszczu (poniżej 50%) 900 μg

(3.000 j.m.)*

Masło o obniżonej zawartości tłuszczu 900 μg

(3.000 j.m.)*

Mieszaniny masła z olejem 900 μg

(3.000 j.m.)*

2 Witamina D3 Margaryny o normalnej i obniżonej zawartości tłuszczu (poniżej 50%) 7,5 μg

(300 j.m.)**

Masło o obniżonej zawartości tłuszczu 7,5 μg

(300 j.m.)**

Mieszaniny masła z olejem 7,5 μg

(300 j.m.)**

3 Jodek potasu

Jodan potasu

Sól spożywcza jodowana 2,3 mg ***
* 1 μg retinolu = 3,33 j.m. witaminy A

** 1 μg cholekalcyferolu = 40 j.m. witaminy D3

*** w przeliczeniu na jod - wartość średnia

4 Witamina A Oleje roślinne jadalne 900 μg

(3.000 j.m.)

Mleko spożywcze o obniżonej zawartości tłuszczu* 40 μg

(133 j.m.)

Przetwory mleczne fermentowane o obniżonej zawartości tłuszczu* 40 μg

(133 j.m.)

Mleko odtłuszczone w proszku 1.500 μg

(5.000 j.m.)

5 Witamina D3 Mleko spożywcze o obniżonej zawartości tłuszczu* 0,5 μg

(20 j.m.)

Przetwory mleczne fermentowane o obniżonej zawartości tłuszczu* 0,5 μg

(20 j.m.)

Mleko odtłuszczone w proszku 12,5 μg

(500 j.m.)

6 Witamina E Oleje roślinne jadalne 50 mg
Margaryny 30 mg
Zbożowe produkty śniadaniowe 8 mg
Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne i nektary 5 mg
Napoje z dodatkiem soków owocowych 5 mg
7 Witamina C Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne i nektary 60 mg
Napoje z dodatkiem soków owocowych 60 mg
Koncentraty napojów w proszku z udziałem suszu owocowego 100 mg
Koncentraty deserów z udziałem suszu owocowego 100 mg
Zaprawy do napojów z udziałem soku owocowego 100 mg
Zbożowe produkty śniadaniowe 50 mg
8 Tiamina Mąka i inne przetwory zbożowe 0,7 mg
(witamina B1) Zbożowe produkty śniadaniowe 1,4 mg
Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne i nektary 0,4 mg
Napoje z dodatkiem soków owocowych 0,4 mg
9 Ryboflawina Mąka i inne przetwory zbożowe 0,8 mg
(witamina B2) Zbożowe produkty śniadaniowe 1,6 mg
Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne i nektary 0,5 mg
Napoje z dodatkiem soków owocowych 0,5 mg
10 Niacyna Mąka i inne przetwory zbożowe 9 mg
(witamina PP) Zbożowe produkty śniadaniowe 18 mg
Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne i nektary 5 mg
Napoje z dodatkiem soków owocowych 5 mg
11 Witamina B12 Mąka i inne przetwory zbożowe 0,5 μg
Zbożowe produkty śniadaniowe 1 μg
Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne i nektary 0,3 μg
Napoje z dodatkiem soków owocowych 0,3 μg
12 Pantotenian Zbożowe produkty śniadaniowe 6 mg
wapnia Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne i nektary 2 mg
Napoje z dodatkiem soków owocowych 2 mg
13 Kwas foliowy Mąka i inne przetwory zbożowe 100 μg
Zbożowe produkty śniadaniowe 200 μg
Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne i nektary 100 μg
Napoje z dodatkiem soków owocowych 100 μg
14 Witamina B6 Mąka i inne przetwory zbożowe 1,0 mg
Zbożowe produkty śniadaniowe 2,0 mg
Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne i nektary 0,5 mg
Napoje z dodatkiem soków owocowych 0,5 mg
15 Biotyna Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne i nektary 0,05 μg
Napoje z dodatkiem soków owocowych 0,05 μg
16 Prowitamina A Soki i nektary owocowe 2 mg
(β-karoten) Soki warzywne 3 mg
Napoje z udziałem soków owocowych 2 mg
17 Węglan wapnia Mąka i inne przetwory zbożowe 120 mg
Wyroby ciastkarskie 160 mg
Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne i nektary 90 mg
18 Mleczan wapnia Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne i nektary 90 mg
19 Siarczan żelazawy Mąka i inne przetwory zbożowe 3 mg
Zbożowe produkty śniadaniowe 14 mg

* Mleko o obniżonej zawartości tłuszczu oznacza mleko o zawartości 1,5% tłuszczu i poniżej.

Uwaga:

Proponowane ilości witamin i składników mineralnych odnoszą się do witamin, a nie do ich pochodnych (np. do tiaminy, a nie azotanu tiaminy), a w przypadku wapnia i żelaza dotyczą pierwiastków, a nie ich związków chemicznych.

Zmiany w prawie

Język, w jakim ma zostać sporządzona umowa z cudzoziemcem

Powierzenie pracy cudzoziemcowi wymaga, co do zasady, zawarcia umowy w formie pisemnej. Może ona być sporządzona w języku polskim, w języku polskim i jednocześnie w wersji obcojęzycznej, ale również tylko w języku obcym. Jeżeli podmiot powierzający pracę zdecyduje się na to ostatnie rozwiązanie, będzie musiał zlecić tłumaczowi przysięgłemu przetłumaczenie umowy i tłumaczenie to przechowywać.

Marek Rotkiewicz 11.06.2025
Pracodawcy będą mogli wypłacić ekwiwalent za urlop razem z wypłatą ostatniego wynagrodzenia

Resort pracy chce nieznacznie wydłużyć termin wypłaty ekwiwalentu za urlop w przypadku rozwiązywania jest umowy o pracę, a także zwiększenie do dwóch osób minimalnej reprezentacji pracowników przed pracodawcą w sprawach zakładowego funduszu świadczeń socjalnych w zakładach, w których nie funkcjonują związki zawodowe. W ten sposób pracodawcy będą mogli dokonać jednego przelewu należnych środków wraz z wypłatą ostatniego wynagrodzenia.

Grażyna J. Leśniak 10.06.2025
Staż potwierdzony uzyskaniem kwalifikacji i premia dla organizatora stażu

Nowe przepisy o rynku pracy przewidują, że staż z urzędu pracy może obejmować okres do 12 miesięcy wówczas, gdy zakończony będzie potwierdzeniem nabycia wiedzy lub umiejętności przeprowadzanym przez uprawnioną instytucję. Przy tego rodzaju stażu przewidziano premię finansową dla organizatora stażu w wysokości 500 zł za każdy pełny miesiąc stażu.

Marek Rotkiewicz 10.06.2025
Sejm zdecydował: Kandydat do pracy dostanie informację o wynagrodzeniu i innych świadczeniach

Osoba ubiegająca się o pracę będzie musiała otrzymać informację o wysokości wynagrodzenia, ale także innych świadczeniach związanych z pracą - zarówno tych pieniężnych, jak i niepieniężnych. Ogłoszenie o naborze i nazwy stanowisk mają być neutralne pod względem płci, a sam proces rekrutacyjny - przebiegać w sposób niedyskryminujący - ustawa trafi teraz do prezydenta, Sejm przyjął poprawkę Senatu.

Grażyna J. Leśniak 04.06.2025
Zmiany w stażach z urzędu pracy

W nowych przepisach o rynku pracy nie zmienia się istota stażu - popularnej formy wsparcia z urzędu pracy bezrobotnych i organizatorów staży. Pojawia się jednak wiele zmian w stosunku do dotychczasowych przepisów i doprecyzowań pewnych niejasności pojawiających się w praktyce. Nie omawiając szerokiej problematyki staży, zwróćmy uwagę na najważniejsze nowości.

Marek Rotkiewicz 03.06.2025
Od 1 czerwca radykalne zmiany w zatrudnianiu cudzoziemców

Często zmieniające się przepisy i ich rozproszenie w kilku aktach oraz przewlekłość postępowań w urzędach są największym wyzwaniem dla pracodawców w procesie legalizacji zatrudnienia cudzoziemców – wynika z badania zrealizowanego przez ASM Research Solutions Strategy na zlecenie Konfederacji Lewiatan. 1 czerwca wchodzą w życie nowe przepisy z tym związane.

Grażyna J. Leśniak 30.05.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2001.40.464

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Zm.: rozporządzenie w sprawie wykazu dopuszczalnych ilości substancji dodatkowych i innych substancji obcych dodawanych do środków spożywczych lub używek, a także zanieczyszczeń, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub używkach.
Data aktu: 27/04/2001
Data ogłoszenia: 07/05/2001
Data wejścia w życie: 07/05/2001