united kingdom
ukraine

Zm.: rozporządzenie w sprawie wykazu dopuszczalnych ilości substancji dodatkowych i innych substancji obcych dodawanych do środków spożywczych lub używek, a także zanieczyszczeń, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub używkach.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA
z dnia 27 kwietnia 2001 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie wykazu dopuszczalnych ilości substancji dodatkowych i innych substancji obcych dodawanych do środków spożywczych lub używek, a także zanieczyszczeń, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub używkach.

Na podstawie art. 4 ust. 4 i 5 ustawy z dnia 25 listopada 1970 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 29, poz. 245, z 1971 r. Nr 12, poz. 115, z 1985 r. Nr 12, poz. 49, z 1989 r. Nr 35, poz. 192, z 1992 r. Nr 33, poz. 144 i Nr 91, poz. 456, z 1997 r. Nr 43, poz. 272, Nr 60, poz. 369 i Nr 88, poz. 554, z 1998 r. Nr 106, poz. 668 i z 2000 r. Nr 120, poz. 1268) zarządza się, co następuje:
§  1.
W rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 27 grudnia 2000 r. w sprawie wykazu dopuszczalnych ilości substancji dodatkowych i innych substancji obcych dodawanych do środków spożywczych lub używek, a także zanieczyszczeń, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub używkach (Dz. U. z 2001 r. Nr 9, poz. 72 i Nr 15, poz. 165) wprowadza się następujące zmiany:
1)
w § 1:
a)
pkt 1 otrzymuje brzmienie:

"1) wykaz substancji dodatkowych dozwolonych dodawanych do środków spożywczych i używek według numerycznego systemu oznaczeń Unii Europejskiej, stanowiący załącznik nr 1 do rozporządzenia, z wyłączeniem substancji dodatkowych dozwolonych podnoszących walory odżywcze środków spożywczych,"

b)
po pkt 2 dodaje się pkt 2a w brzmieniu:

"2a) wykaz substancji dodatkowych dozwolonych dodawanych do środków spożywczych podnoszących walory odżywcze środka spożywczego oraz ich dopuszczalne ilości, stanowiący załącznik nr 2a do rozporządzenia,";

2)
skreśla się § 6;
3)
skreśla się § 7;
4)
w załączniku nr 2 do rozporządzenia:
a)
w części 5 "Kwasy i regulatory kwasowości"
lp. 15 otrzymuje brzmienie:
Lp. Nazwa substancji Nr Środek spożywczy Maksymalna dawka

g/kg lub g/l

Uwagi
1 2 3 4 5 6
"15 Kwas fosforowy E 338 Aromatyzowane napoje bezalkoholowe 0,7 pojedynczo lub łącznie z E 339, E 340, E 341, E 343, E 450,
Napoje dla sportowców 0,5 E 451, E 452, wyrażone jako P205"
b)
w części 6 "Stabilizatory i emulgatory"
na końcu lp. 11 dodaje się wyrazy:
Lp. Nazwa substancji Nr Środek spożywczy Maksymalna dawka

g/kg lub g/l

Uwagi
1 2 3 4 5 6
"E 339 Aromatyzowane napoje bezalkoholowe 0,7 pojedynczo lub łącznie z E 338, E 340, E 341, E 343, E 450,
Napoje dla sportowców 0,5 E 451, E 452, wyrażone jako P205"
na końcu lp. 12 dodaje się wyrazy:
Lp. Nazwa substancji Nr Środek spożywczy Maksymalna dawka

g/kg lub g/l

Uwagi
1 2 3 4 5 6
"E 340 Aromatyzowane napoje bezalkoholowe 0,7 pojedynczo lub łącznie z E 338, E 339, E 341, E 343, E 450,
Napoje dla sportowców 0,5 E 451 E 452, wyrażone jako P205"
na końcu lp. 13 dodaje się wyrazy:
Lp. Nazwa substancji Nr Środek spożywczy Maksymalna dawka

g/kg lub g/l

Uwagi
1 2 3 4 5 6
"E 341 Aromatyzowane napoje bezalkoholowe 0,7 pojedynczo lub łącznie z E 338, E 339, E 340, E 343, E 450,
Napoje dla sportowców 0,5 E 451, E 452, wyrażone jako P205"
po lp. 13 dodaje się lp. 13a w brzmieniu:
Lp. Nazwa substancji Nr Środek spożywczy Maksymalna dawka

g/kg lub g/l

Uwagi
1 2 3 4 5 6
"13a Fosforany magnezu E 343 Aromatyzowane napoje bezalkoholowe 0,7 pojedynczo lub łącznie z E 338, E 339, E 340, E 341, E 450,
Napoje dla sportowców 0,5 E 451, E 452, wyrażone jako P205"
na końcu lp. 39 dodaje się wyrazy:
Lp. Nazwa substancji Nr Środek spożywczy Maksymalna dawka

g/kg lub g/l

Uwagi
1 2 3 4 5 6
"E 450 Aromatyzowane napoje bezalkoholowe 0,7 pojedynczo lub łącznie z E 338, E 339, E 340, E 341, E 343,
Napoje dla sportowców 0,5 E 451, E 452, wyrażone jako P205"
na końcu lp. 40 dodaje się wyrazy:
Lp. Nazwa substancji Nr Środek spożywczy Maksymalna dawka

g/kg lub g/l

Uwagi
1 2 3 4 5 6
"E 451 Aromatyzowane

napoje

bezalkoholowe

0,7 pojedynczo lub łącznie z E 338, E 339, E 340, E 341, E 343,
Napoje dla

sportowców

0,5 E 450, E 452, wyrażone jako P205"
na końcu lp. 41 dodaje się wyrazy:
Lp. Nazwa substancji Nr Środek spożywczy Maksymalna dawka

g/kg lub g/l

Uwagi
1 2 3 4 5 6
"E 452 Aromatyzowane napoje bezalkoholowe 0,7 pojedynczo lub łącznie z E 338, E 339, E 340, E 341, E 343,
Napoje dla sportowców 0,5 E 450, E 451, wyrażone jako P205"
5)
dodaje się załącznik nr 2a do rozporządzenia w brzmieniu określonym w załączniku do niniejszego rozporządzenia.
§  2.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 7 maja 2001 r.

ZAŁĄCZNIK

WYKAZ SUBSTANCJI DODATKOWYCH DOZWOLONYCH DODAWANYCH DO ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH PODNOSZĄCYCH WALORY ODŻYWCZE ŚRODKA SPOŻYWCZEGO ORAZ ICH DOPUSZCZALNE ILOŚCI

Lp. Substancja dodatkowa Nazwa środka spożywczego Maksymalna dopuszczalna ilość w 100 g produktu końcowego
1 Witamina A Margaryny o normalnej i obniżonej zawartości tłuszczu (poniżej 50%) 900 μg

(3.000 j.m.)*

Masło o obniżonej zawartości tłuszczu 900 μg

(3.000 j.m.)*

Mieszaniny masła z olejem 900 μg

(3.000 j.m.)*

2 Witamina D3 Margaryny o normalnej i obniżonej zawartości tłuszczu (poniżej 50%) 7,5 μg

(300 j.m.)**

Masło o obniżonej zawartości tłuszczu 7,5 μg

(300 j.m.)**

Mieszaniny masła z olejem 7,5 μg

(300 j.m.)**

3 Jodek potasu

Jodan potasu

Sól spożywcza jodowana 2,3 mg ***
* 1 μg retinolu = 3,33 j.m. witaminy A

** 1 μg cholekalcyferolu = 40 j.m. witaminy D3

*** w przeliczeniu na jod - wartość średnia

4 Witamina A Oleje roślinne jadalne 900 μg

(3.000 j.m.)

Mleko spożywcze o obniżonej zawartości tłuszczu* 40 μg

(133 j.m.)

Przetwory mleczne fermentowane o obniżonej zawartości tłuszczu* 40 μg

(133 j.m.)

Mleko odtłuszczone w proszku 1.500 μg

(5.000 j.m.)

5 Witamina D3 Mleko spożywcze o obniżonej zawartości tłuszczu* 0,5 μg

(20 j.m.)

Przetwory mleczne fermentowane o obniżonej zawartości tłuszczu* 0,5 μg

(20 j.m.)

Mleko odtłuszczone w proszku 12,5 μg

(500 j.m.)

6 Witamina E Oleje roślinne jadalne 50 mg
Margaryny 30 mg
Zbożowe produkty śniadaniowe 8 mg
Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne i nektary 5 mg
Napoje z dodatkiem soków owocowych 5 mg
7 Witamina C Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne i nektary 60 mg
Napoje z dodatkiem soków owocowych 60 mg
Koncentraty napojów w proszku z udziałem suszu owocowego 100 mg
Koncentraty deserów z udziałem suszu owocowego 100 mg
Zaprawy do napojów z udziałem soku owocowego 100 mg
Zbożowe produkty śniadaniowe 50 mg
8 Tiamina Mąka i inne przetwory zbożowe 0,7 mg
(witamina B1) Zbożowe produkty śniadaniowe 1,4 mg
Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne i nektary 0,4 mg
Napoje z dodatkiem soków owocowych 0,4 mg
9 Ryboflawina Mąka i inne przetwory zbożowe 0,8 mg
(witamina B2) Zbożowe produkty śniadaniowe 1,6 mg
Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne i nektary 0,5 mg
Napoje z dodatkiem soków owocowych 0,5 mg
10 Niacyna Mąka i inne przetwory zbożowe 9 mg
(witamina PP) Zbożowe produkty śniadaniowe 18 mg
Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne i nektary 5 mg
Napoje z dodatkiem soków owocowych 5 mg
11 Witamina B12 Mąka i inne przetwory zbożowe 0,5 μg
Zbożowe produkty śniadaniowe 1 μg
Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne i nektary 0,3 μg
Napoje z dodatkiem soków owocowych 0,3 μg
12 Pantotenian Zbożowe produkty śniadaniowe 6 mg
wapnia Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne i nektary 2 mg
Napoje z dodatkiem soków owocowych 2 mg
13 Kwas foliowy Mąka i inne przetwory zbożowe 100 μg
Zbożowe produkty śniadaniowe 200 μg
Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne i nektary 100 μg
Napoje z dodatkiem soków owocowych 100 μg
14 Witamina B6 Mąka i inne przetwory zbożowe 1,0 mg
Zbożowe produkty śniadaniowe 2,0 mg
Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne i nektary 0,5 mg
Napoje z dodatkiem soków owocowych 0,5 mg
15 Biotyna Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne i nektary 0,05 μg
Napoje z dodatkiem soków owocowych 0,05 μg
16 Prowitamina A Soki i nektary owocowe 2 mg
(β-karoten) Soki warzywne 3 mg
Napoje z udziałem soków owocowych 2 mg
17 Węglan wapnia Mąka i inne przetwory zbożowe 120 mg
Wyroby ciastkarskie 160 mg
Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne i nektary 90 mg
18 Mleczan wapnia Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne i nektary 90 mg
19 Siarczan żelazawy Mąka i inne przetwory zbożowe 3 mg
Zbożowe produkty śniadaniowe 14 mg

* Mleko o obniżonej zawartości tłuszczu oznacza mleko o zawartości 1,5% tłuszczu i poniżej.

Uwaga:

Proponowane ilości witamin i składników mineralnych odnoszą się do witamin, a nie do ich pochodnych (np. do tiaminy, a nie azotanu tiaminy), a w przypadku wapnia i żelaza dotyczą pierwiastków, a nie ich związków chemicznych.

Zmiany w prawie

Od 1 czerwca radykalne zmiany w zatrudnianiu cudzoziemców

Często zmieniające się przepisy i ich rozproszenie w kilku aktach oraz przewlekłość postępowań w urzędach są największym wyzwaniem dla pracodawców w procesie legalizacji zatrudnienia cudzoziemców – wynika z badania zrealizowanego przez ASM Research Solutions Strategy na zlecenie Konfederacji Lewiatan. 1 czerwca wchodzą w życie nowe przepisy z tym związane.

Grażyna J. Leśniak 30.05.2025
Rząd przyjął projekt ustawy likwidującej Centralną Informację Emerytalną

Rada Ministrów przyjęła we wtorek projekt ustawy, który umożliwi użytkownikom aplikacji mObywatel dostęp do danych o prognozowanej emeryturze – poinformowało we wtorek Ministerstwo Cyfryzacji. Projekt zakłada też uchylenie ustawy o Centralnej Informacji Emerytalnej.

Grażyna J. Leśniak 20.05.2025
Ustawa o powierzaniu pracy cudzoziemcom - opublikowana

Ustawa o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej została opublikowana w Dzienniku Ustaw. Jej celem jest ograniczenie występujących nadużyć, usprawnienie procedur dotyczących powierzania pracy cudzoziemcom, zmniejszenie zaległości załatwiania spraw przez urzędy oraz pełna elektronizacja postępowań. Nowe przepisy wejdą w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 14.05.2025
Ustawa o rynku pracy i służbach zatrudnienia opublikowana

Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, która została opublikowana w Dzienniku Ustaw, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 14.05.2025
Będzie elektroniczna dokumentacja w zakresie urodzeń i zgonów

Rząd zamierza uregulować zagadnienia związane z funkcjonowaniem lekarza koronera właściwego do stwierdzania zgonu osoby, gdy trudno jest wskazać lekarza leczącego, który byłby zobowiązany do stwierdzenia zgonu lub konieczności dokonania czynności i ustaleń związanych ze zgonem, wymagających specjalistycznej wiedzy. Chce też wprowadzić spójne systemowo regulacje odnoszące się do karty zgonu, karty urodzenia oraz karty urodzenia z adnotacją o martwym urodzeniu.

Grażyna J. Leśniak 12.05.2025
Będą zmiany w wydawaniu wiz dla zagranicznych studentów

Ustawa reformuje system wydawania wizy krajowej dla studentów oraz system wydawania zezwolenia na pobyt czasowy w celu kształcenia się na studiach. Zgodnie z regulacją, każdy cudzoziemiec – obywatel państwa trzeciego, który chce rozpocząć studia w Polsce - będzie musiał podczas rekrutacji przedstawić dokument poświadczający znajomość języka, w którym odbywa się kształcenie, co najmniej na poziomie B2.

kk/pap 10.05.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2001.40.464

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Zm.: rozporządzenie w sprawie wykazu dopuszczalnych ilości substancji dodatkowych i innych substancji obcych dodawanych do środków spożywczych lub używek, a także zanieczyszczeń, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub używkach.
Data aktu: 27/04/2001
Data ogłoszenia: 07/05/2001
Data wejścia w życie: 07/05/2001