Ustanowienie plafonów taryfowych ilościowych na niektóre towary rolne pochodzące z Republiki Węgierskiej.

ROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW
z dnia 11 kwietnia 2001 r.
w sprawie ustanowienia plafonów taryfowych ilościowych na niektóre towary rolne pochodzące z Republiki Węgierskiej.

Na podstawie art. 14 § 3 pkt 3 ustawy z dnia 9 stycznia 1997 r. - Kodeks celny zarządza się, co następuje:
§  1.
Ustanawia się plafony taryfowe ilościowe na przywóz niektórych towarów, wymienionych w załączniku do rozporządzenia, dla których ustanawia się obniżone stawki celne, określone w załączniku.
§  2.
Do towarów, o których mowa w § 1, nie stosuje się stawek celnych określonych w Taryfie celnej, stanowiącej załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 20 grudnia 2000 r. w sprawie ustanowienia Taryfy celnej (Dz. U. Nr 119, poz. 1253 oraz z 2001 r. Nr 12, poz. 95, Nr 13, poz. 106, Nr 29, poz. 322 i Nr 32, poz. 364).
§  3.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 15 kwietnia 2001 r.

ZAŁĄCZNIK  1

WYKAZ TOWARÓW OBJĘTYCH PLAFONAMI TARYFOWYMI ILOŚCIOWYMI POCHODZĄCYCH Z REPUBLIKI WĘGIERSKIEJ

Kod PCN Wyszczególnienie Obniżona stawka celna Ilość
0203 Mięso wieprzowe świeże, chłodzone lub mrożone: 2.000 ton
- Świeże lub chłodzone:
0203 11 - - Tusze i półtusze:
0203 11 10 0 - - - Ze świń domowych 25
0203 12 - - Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi:
- - - Ze świń domowych:
0203 12 11 0 - - - - Szynki i ich kawałki 25
0203 12 19 0 - - - - Łopatki i ich kawałki 25
0203 19 - - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
0203 19 11 0 - - - - Przodki i ich kawałki 25
0203 19 13 0 - - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi 25
0203 19 15 0 - - - - Boczek i jego kawałki 25
- - - - Pozostałe:
0203 19 55 0 - - - - - Bez kości 25
0203 19 59 0 - - - - - Pozostałe 25
- Mrożone:
0203 21 - - Tusze i półtusze:
0203 21 10 0 - - - Ze świń domowych 25
0203 22 - - Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi:
- - - Ze świń domowych:
0203 22 11 0 - - - - Szynki i ich kawałki 25
0203 22 19 0 - - - - Łopatki i ich kawałki 25
0203 29 - - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
0203 29 11 0 - - - - Przodki i ich kawałki 25
0203 29 13 0 - - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi 25
0203 29 15 0 - - - - Boczek i jego kawałki 25
- - - - Pozostałe:
0203 29 55 0 - - - - - Bez kości 25
0203 29 59 0 - - - - - Pozostałe 25
0207 Mięso i jadalne podroby z drobiu z pozycji 0105, świeże, chłodzone lub mrożone: 5.000 ton
- Z ptactwa z gatunku Gallus domesticus:
0207 11 - - Niecięte na kawałki, świeże lub chłodzone:
0207 11 10 0 - - - Oskubane i bez jelit, z głowami i łapami,

znane jako "kurczaki 83%"

28
0207 11 30 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap,

ale z szyjami, sercami, wątrobami i

żołądkami, znane jako "kurczaki 70%"

28
0207 11 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap

oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków,

znane jako "kurczaki 65%"lub inaczej

prezentowane

28
0207 12 - - Niecięte na kawałki, mrożone:
0207 12 10 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap,

ale z szyjami, sercami, wątrobami i

żołądkami, znane jako "kurczaki 70%"

28
0207 12 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap,

i bez szyj, serc, wątrób i żołądków,

znane jako "kurczaki 65%" lub inaczej

prezentowane

28
0207 13 - - Kawałki i podroby, świeże lub chłodzone:
- - - Kawałki:
0207 13 10 0 - - - - Bez kości 28
- - - - Z kośćmi:
0207 13 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki 28
0207 13 30 0 - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez 28
0207 13 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z

szyjami, kupry i końce skrzydeł

28
0207 13 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki 28
0207 13 60 0 - - - - - Nogi i ich kawałki 28
0207 13 70 0 - - - - - Pozostałe 28
- - - Podroby:
0207 13 91 0 - - - - Wątroby 28
0207 13 99 0 - - - - Pozostałe 28
0207 14 - - Kawałki i podroby mrożone:
- - - Kawałki:
0207 14 10 0 - - - - Bez kości 28
- - - - Z kośćmi:
0207 14 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki 28
0207 14 30 0 - - - - - Całe skrzydła z końcami lub bez 28
0207 14 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z

szyjami, kupry i końce skrzydeł

28
0207 14 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki 28
0207 14 60 0 - - - - - Nogi i ich kawałki 28
0207 14 70 0 - - - - - Pozostałe 28
- - - Podroby:
0207 14 91 0 - - - - Wątroby 10
0207 14 99 0 - - - - Pozostałe 28
- Z indyków:
0207 24 - - Niecięte na kawałki, świeże lub chłodzone:
0207 24 10 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap,

ale z szyjami, sercami, wątrobami i

żołądkami, znane jako "indyki 80%"

28
0207 24 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap i

bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane

jako "indyki 73%" lub inaczej

prezentowane

28
0207 25 - - Niecięte na kawałki, mrożone:
0207 25 10 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap,

ale z szyjami, sercami, wątrobami i

żołądkami, znane jako "indyki 80%"

28
0207 25 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap

oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków,

znane jako "indyki 73%" lub inaczej

prezentowane

28
0207 26 - - Kawałki i podroby, świeże lub chłodzone:
- - - Kawałki:
0207 26 10 0 - - - - Bez kości 28
- - - - Z kośćmi:
0207 26 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki 28
0207 26 30 0 - - - - - Całe skrzydła z końcami lub bez 28
0207 26 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z

szyjami, kupry i końce skrzydeł

28
0207 26 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki 28
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 26 60 0 - - - - - - Podudzia i ich kawałki 28
0207 26 70 0 - - - - - - Pozostałe 28
0207 26 80 0 - - - - - Pozostałe 28
- - - Podroby:
0207 26 91 0 - - - - Wątroby 28
0207 26 99 0 - - - - Pozostałe 28
0207 27 - - Kawałki i podroby, mrożone:
- - - Kawałki:
0207 27 10 0 - - - - Bez kości 28
- - - - Z kośćmi:
0207 27 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki 28
0207 27 30 0 - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez 28
0207 27 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z

szyjami, kupry i końce skrzydeł

28
0207 27 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki 28
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 27 60 0 - - - - - - Podudzia i ich kawałki 28
0207 27 70 0 - - - - - - Pozostałe 28
0207 27 80 0 - - - - - Pozostałe 28
- - - Podroby:
0207 27 91 0 - - - - Wątroby 28
0207 27 99 0 - - - - Pozostałe 28
- Z kaczek, gęsi i perliczek:
0207 32 - - Niecięte na kawałki, świeże lub chłodzone:
- - - Kaczki:
0207 32 11 0 - - - - Oskubane, bez krwi i jelit, ale

niewypatroszone, z głowami i łapami,

znane jako "kaczki 85%"

28
0207 32 15 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i

łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami

i żołądkami, znane jako "kaczki 70%"

28
0207 32 19 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap

oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków,

znane jako "kaczki 63%" lub inaczej

prezentowane

28
- - - Gęsi:
0207 32 51 0 - - - - Oskubane, bez krwi, niewypatroszone z

głowami i łapami, znane jako "gęsi 82%"

28
0207 32 59 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i

łap, z sercami i żołądkami lub bez serc

i żołądków, znane jako "gęsi 75%" lub

inaczej prezentowane

28
0207 32 90 0 - - - Perliczki 28
0207 33 - - Niecięte na kawałki, mrożone:
- - - Kaczki:
0207 33 11 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i

łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami

i żołądkami, znane jako "kaczki 70%"

28
0207 33 19 0 - - - - Oskubane i wypatroszone bez głów i łap

oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków,

znane jako "kaczki 63%" lub inaczej

prezentowane

28
- - - Gęsi:
0207 33 51 0 - - - - Oskubane, bez krwi, niewypatroszone z

głowami i łapami, znane jako "gęsi 82%"

28
0207 33 59 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i

łap, z sercami i żołądkami lub bez serc

i żołądków, znane jako "gęsi 75%" lub

inaczej prezentowane

28
0207 33 90 0 - - - Perliczki 28
0207 34 - - Otłuszczone wątroby, świeże lub chłodzone:
0207 34 10 0 - - - Z gęsi 28
0207 34 90 0 - - - Z kaczek 28
0207 35 - - Pozostałe, świeże lub chłodzone:
- - - Kawałki:
- - - - Bez kości:
0207 35 11 0 - - - - - Z gęsi 28
0207 35 15 0 - - - - - Z kaczek i perliczek 28
- - - - Z kośćmi:
- - - - - Połówki lub ćwiartki:
0207 35 21 0 - - - - - - Z kaczek 28
0207 35 23 0 - - - - - - Z gęsi 28
0207 35 25 0 - - - - - - Z perliczek 28
0207 35 31 0 - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez 28
0207 35 41 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z

szyjami, kupry i końce skrzydeł

28
- - - - - Piersi i ich kawałki:
0207 35 51 0 - - - - - - Z gęsi 28
0207 35 53 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek 28
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 35 61 0 - - - - - - Z gęsi 28
0207 35 63 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek 28
0207 35 71 0 - - - - - Tusze gęsie i kacze 28
0207 35 79 0 - - - - - Pozostałe 28
- - - Podroby:
0207 35 91 0 - - - - Wątroby drobiowe inne niż otłuszczone

wątroby

28
0207 35 99 0 - - - - Pozostałe 28
0207 36 - - Pozostałe, mrożone:
- - - Kawałki:
- - - - Bez kości:
0207 36 11 0 - - - - - Z gęsi 28
0207 36 15 0 - - - - - Z kaczek i perliczek 28
- - - - Z kośćmi:
- - - - - Połówki lub ćwiartki:
0207 36 21 0 - - - - - - Z kaczek 28
0207 36 23 0 - - - - - - Z gęsi 28
0207 36 25 0 - - - - - - Z perliczek 28
0207 36 31 0 - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez 28
0207 36 41 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z

szyjami, kupry i końce skrzydeł

28
- - - - - Piersi i ich kawałki:
0207 36 51 0 - - - - - - Z gęsi 28
0207 36 53 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek 28
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 36 61 0 - - - - - - Z gęsi 28
0207 36 63 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek 28
0207 36 71 0 - - - - - Tusze gęsie i kacze 28
0207 36 79 0 - - - - - Pozostałe 28
- - - Podroby:
- - - - Wątroby:
0207 36 81 0 - - - - - Otłuszczone wątroby gęsie 10
0207 36 85 0 - - - - - Otłuszczone wątroby kacze 10
0207 36 89 0 - - - - - Pozostałe 10
0207 36 90 0 - - - - Pozostałe 28
2002 Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego: 10.000 ton
2002 90 - Pozostałe:
- - O zawartości suchej masy poniżej 12%:
2002 90 11 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości

netto powyżej 1 kg:

2002 90 11 1 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto powyżej 1 kg,

ale nieprzekraczającej 199 kg

11
2002 90 11 9 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto powyżej 199 kg

11
2002 90 19 0 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości

netto nieprzekraczającej 1 kg

11
- - O zawartości suchej masy nie mniejszej niż

12%, ale nieprzekraczającej 30%:

2002 90 31 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości

netto powyżej 1 kg:

2002 90 31 1 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto powyżej 1 kg,

ale nieprzekraczającej 199 kg

11
2002 90 31 9 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto powyżej 199 kg

11
2002 90 39 0 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości

netto nieprzekraczającej 1 kg

11
- - O zawartości suchej masy powyżej 30%:
2002 90 91 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości

netto powyżej 1 kg:

2002 90 91 1 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto powyżej 1 kg, ale

nieprzekraczającej 199 kg

11
2002 90 91 9 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto powyżej 199 kg

11
2002 90 99 0 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości

netto nieprzekraczającej 1 kg

11
1 Załącznik zmieniony przez § 1 rozporządzenia z dnia 5 września 2001 r. (Dz.U.01.94.1033) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 6 września 2001 r.

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024