united kingdom
ukraine

Zm.: rozporządzenie w sprawie określenia wykazu towarów rolnych przywożonych z zagranicy, na które mogą być nałożone opłaty celne dodatkowe.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
z dnia 1 marca 2001 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie określenia wykazu towarów rolnych przywożonych z zagranicy, na które mogą być nałożone opłaty celne dodatkowe.

Na podstawie art. 1 ust. 2 ustawy z dnia 28 czerwca 1995 r. o zasadach, warunkach i trybie nakładania opłat celnych dodatkowych na niektóre towary rolne przywożone z zagranicy (Dz. U. Nr 98, poz. 485 i z 1999 r. Nr 45, poz. 435) zarządza się, co następuje:
§  1.
W rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej z dnia 4 maja 1998 r. w sprawie określenia wykazu towarów rolnych przywożonych z zagranicy, na które mogą być nałożone opłaty celne dodatkowe (Dz. U. Nr 59, poz. 378, z 1999 r. Nr 3, poz. 27 i Nr 16, poz. 151 oraz z 2000 r. Nr 9, poz. 124) załącznik do rozporządzenia otrzymuje brzmienie określone w załączniku do niniejszego rozporządzenia.
§  2.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIK

WYKAZ TOWARÓW ROLNYCH PRZYWOŻONYCH Z ZAGRANICY, NA KTÓRE MOGĄ BYĆ NAŁOŻONE OPŁATY CELNE DODATKOWE

KOD PCN Nazwa towaru
1 2
0102 Bydło żywe:
0102 90 - Pozostałe:
- - Gatunki domowe:
0102 90 05 0 - - - O masie nieprzekraczającej 80 kg
- - - O masie powyżej 80 kg, ale nieprzekraczającej 160 kg:
0102 90 21 0 - - - - Rzeźne
0102 90 29 0 - - - - Pozostałe
- - - O masie powyżej 300kg:
- - - - Krowy:
0102 90 61 0 - - - - - Rzeźne
0102 90 69 0 - - - - - Pozostałe
- - - - Pozostałe:
0102 90 71 0 - - - - - Rzeźne
0102 90 79 0 - - - - - Pozostałe
0103 Trzoda chlewna żywa:
- Pozostałe:
0103 91 - - O masie poniżej 50 kg:
0103 91 10 0 - - - Gatunki domowe
0103 92 - - O masie 50 kg lub większej:
- - - Gatunki domowe:
0103 92 11 0 - - - - Maciory mające prosiaki co najmniej raz, o masie 160 kg lub większej
0103 92 19 0 - - - - Pozostałe
0104 Owce i kozy żywe:
0104 10 - Owce:
- - Pozostałe:
0104 10 30 0 - - - Jagnięta (do jednego roku życia)
0104 10 80 0 - - - Pozostałe
0104 20 - Kozy:
0104 20 90 0 - - Pozostałe
0105 Drób domowy żywy - to znaczy ptactwo z gatunków Gallus domesticus, kaczki, gęsi, indyki i perliczki:
- O masie nieprzekraczającej 185 g:
0105 11 - - Ptactwo z gatunku Gallus domesticus:
- - - Pisklęta płci żeńskiej pochodzące z hodowli w drugim i trzecim pokoleniu:
0105 11 11 0 - - - - Nioski
0105 11 19 0 - - - - Pozostałe
- - - Pozostałe:
0105 11 91 0 - - - - Nioski
0105 11 99 0 - - - - Pozostałe
0105 12 00 0 - - Indyki
0105 19 - - Pozostałe:
0105 19 20 0 - - - Gęsi
0105 19 90 0 - - - Kaczki i perliczki
- Pozostałe:
0105 92 00 0 - - Ptactwo z gatunku Gallus domesticus o masie nieprzekraczającej 2.000 g
0105 93 00 0 - - Ptactwo z gatunku Gallus domesticus o masie powyżej

2.000 g

0105 99 - - Pozostałe:
0105 99 10 0 - - - Kaczki
0105 99 20 0 - - - Gęsi
0105 99 30 0 - - - Indyki
0105 99 50 0 - - - Perliczki
0201 Mięso wołowe świeże lub chłodzone:
0201 10 00 0 - Tusze i półtusze
0201 20 - Inne kawałki mięsa z kośćmi:
0201 20 20 0 - - Ćwierci "kompensowane"
0201 20 30 0 - - Ćwierci przednie nie rozdzielone lub rozdzielone
0201 20 50 0 - - Ćwierci tylne nie rozdzielone lub rozdzielone
0201 20 90 0 - - Pozostałe
0201 30 00 0 - Bez kości
0202 Mięso wołowe mrożone:
0202 10 00 0 - Tusze i półtusze
0202 20 - Inne kawałki mięsa z kośćmi:
0202 20 10 0 - - Ćwierci "kompensowane"
0202 20 30 0 - - Ćwierci przednie nie rozdzielone lub rozdzielone
0202 20 50 0 - - Ćwierci tylne nie rozdzielone lub rozdzielone
0202 20 90 0 - - Pozostałe
0202 30 - Bez kości:
0202 30 10 0 - - Ćwierci przednie całe lub pokrojone na maksymalnie pięć części, a każda ćwiartka stanowi pojedynczy blok; ćwierci "kompensowane" w dwóch blokach, z których jeden zawiera ćwierć przednią całą lub pokrojoną na maksymalnie pięć kawałków, a drugi ćwierć tylną w jednym kawałku, ale bez polędwicy
0202 30 50 0 - - Rostbef, antrykot i szponder - kawałki
0202 30 90 0 - - Pozostałe
0203 Mięso wieprzowe świeże, chłodzone lub mrożone:
- Świeże lub chłodzone:
0203 11 - - Tusze i półtusze:
0203 11 10 0 - - - Ze świń domowych
0203 12 - - Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi:
- - - Ze świń domowych:
0203 12 11 0 - - - - Szynki i ich kawałki
0203 12 19 0 - - - - Łopatki i ich kawałki
0203 19 - - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
0203 19 11 0 - - - - Przodki i ich kawałki
0203 19 13 0 - - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi
0203 19 15 0 - - - - Boczek i jego kawałki
- - - - Pozostałe:
0203 19 55 0 - - - - - Bez kości
0203 19 59 0 - - - - - Pozostałe
- Mrożone:
0203 21 - - Tusze i półtusze:
0203 21 10 0 - - - Ze świń domowych
0203 22 - - Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi:
- - - Ze świń domowych:
0203 22 11 0 - - - - Szynki i ich kawałki
0203 22 19 0 - - - - Łopatki i ich kawałki
0203 29 - - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
0203 29 11 0 - - - - Przodki i ich kawałki
0203 29 13 0 - - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi
0203 29 15 0 - - - - Boczek i jego kawałki
- - - - Pozostałe:
0203 29 55 0 - - - - - Bez kości
0203 29 59 0 - - - - - Pozostałe
0207 Mięso i jadalne podroby z drobiu z pozycji 0105, świeże, chłodzone lub mrożone:
- Z ptactwa z gatunku Gallus domesticus:
0207 11 - - Nie cięte na kawałki, świeże lub chłodzone:
0207 11 10 0 - - - Oskubane i bez jelit, z głowami i łapami, znane jako "kurczaki 83%"
0207 11 30 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "kurczaki 70%"
0207 11 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kurczaki 65%" lub inaczej prezentowane
0207 12 - - Nie cięte na kawałki, mrożone:
0207 12 10 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "kurczaki 70%"
0207 12 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, i bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kurczaki 65%" lub inaczej prezentowane
0207 13 - - Kawałki i podroby, świeże lub chłodzone:
- - - Kawałki:
0207 13 10 0 - - - - Bez kości
- - - - Z kośćmi:
0207 13 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki
0207 13 30 0 - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez
0207 13 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł
0207 13 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki
0207 13 60 0 - - - - - Nogi i ich kawałki
0207 13 70 0 - - - - - Pozostałe
- - - Podroby:
0207 13 91 0 - - - - Wątroby
0207 13 99 0 - - - - Pozostałe
0207 14 - - Kawałki i podroby mrożone:
- - - Kawałki:
0207 14 10 0 - - - - Bez kości
- - - - Z kośćmi:
0207 14 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki
0207 14 30 0 - - - - - Całe skrzydła z końcami lub bez
0207 14 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł
0207 14 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki
0207 14 60 0 - - - - - Nogi i ich kawałki
0207 14 70 0 - - - - - Pozostałe
- - - Podroby:
0207 14 91 0 - - - - Wątroby
0207 14 99 0 - - - - Pozostałe
- Z indyków:
0207 24 - - Nie cięte na kawałki, świeże lub chłodzone:
0207 24 10 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "indyki 80%"
0207 24 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap i bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "indyki 73%" lub inaczej prezentowane
0207 25 - - Nie cięte na kawałki, mrożone:
0207 25 10 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "indyki 80%"
0207 25 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "indyki 73%" lub inaczej prezentowane
0207 26 - - Kawałki i podroby, świeże lub chłodzone:
- - - Kawałki:
0207 26 10 0 - - - - Bez kości
- - - - Z kośćmi:
0207 26 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki
0207 26 30 0 - - - - - Całe skrzydła z końcami lub bez
0207 26 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł
0207 26 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 26 60 0 - - - - - - Podudzia i ich kawałki
0207 26 70 0 - - - - - - Pozostałe
0207 26 80 0 - - - - - Pozostałe
- - - Podroby:
0207 26 91 0 - - - - Wątroby
0207 26 99 0 - - - - Pozostałe
0207 27 - - Kawałki i podroby, mrożone:
- - - Kawałki:
0207 27 10 0 - - - - Bez kości
- - - - Z kośćmi:
0207 27 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki
0207 27 30 0 - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez
0207 27 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł
0207 27 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 27 60 0 - - - - - - Podudzia i ich kawałki
0207 27 70 0 - - - - - - Pozostałe
0207 27 80 0 - - - - - Pozostałe
- - - Podroby:
0207 27 91 0 - - - - Wątroby
0207 27 99 0 - - - - Pozostałe
- Z kaczek, gęsi i perliczek:
0207 32 - - Nie cięte na kawałki, świeże lub chłodzone:
- - - Kaczki:
0207 32 11 0 - - - - Oskubane, bez krwi i jelit, ale nie wypatroszone, z głowami i łapami, znane jako "kaczki 85%"
0207 32 15 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "kaczki 70%"
0207 32 19 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kaczki 63%" lub inaczej prezentowane
- - - Gęsi:
0207 32 51 0 - - - - Oskubane, bez krwi, nie wypatroszone z głowami i łapami, znane jako "gęsi 82%"
0207 32 59 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z sercami i żołądkami lub bez serc i żołądków, znane jako "gęsi 75%" lub inaczej prezentowane
0207 32 90 0 - - - Perliczki
0207 33 - - Nie cięte na kawałki, mrożone:
- - - Kaczki:
0207 33 11 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "kaczki 70%"
0207 33 19 0 - - - - Oskubane i wypatroszone bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kaczki 63%" lub inaczej prezentowane
- - - Gęsi:
0207 33 51 0 - - - - Oskubane, bez krwi, nie wypatroszone z głowami i łapami, znane jako "gęsi 82%"
0207 33 59 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z sercami i żołądkami lub bez serc i żołądków, znane jako "gęsi 75%" lub inaczej prezentowane
0207 33 90 0 - - - Perliczki
0207 34 - - Otłuszczone wątroby świeże lub chłodzone:
0207 34 10 0 - - - Z gęsi
0207 34 90 0 - - - Z kaczek
0207 35 - - Pozostałe, świeże lub chłodzone:
- - - Kawałki:
- - - - Bez kości:
0207 35 11 0 - - - - - Z gęsi
0207 35 15 0 - - - - - Z kaczek i perliczek
- - - - Z kośćmi:
- - - - - Połówki lub ćwiartki:
0207 35 21 0 - - - - - - Z kaczek
0207 35 23 0 - - - - - - Z gęsi
0207 35 25 0 - - - - - - Z perliczek
0207 35 31 0 - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez
0207 35 41 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł
- - - - - Piersi i ich kawałki:
0207 35 51 0 - - - - - - Z gęsi
0207 35 53 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 35 61 0 - - - - - - Z gęsi
0207 35 63 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek
0207 35 71 0 - - - - - Tusze gęsie i kacze
0207 35 79 0 - - - - - Pozostałe
- - - Podroby:
0207 35 91 0 - - - - Wątroby drobiowe inne niż otłuszczone wątroby
0207 35 99 0 - - - - Pozostałe
0207 36 - - Pozostałe, mrożone:
- - - Kawałki:
- - - - Bez kości:
0207 36 11 0 - - - - - Z gęsi
0207 36 15 0 - - - - - Z kaczek i perliczek
- - - - Z kośćmi:
- - - - - Połówki lub ćwiartki:
0207 36 21 0 - - - - - - Z kaczek
0207 36 23 0 - - - - - - Z gęsi
0207 36 25 0 - - - - - - Z perliczek
0207 36 31 0 - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez
0207 36 41 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł
- - - - - Piersi i ich kawałki:
0207 36 51 0 - - - - - - Z gęsi
0207 36 53 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 36 61 0 - - - - - - Z gęsi
0207 36 63 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek
0207 36 71 0 - - - - - Tusze gęsie i kacze
0207 36 79 0 - - - - - Pozostałe
- - - Podroby:
- - - - Wątroby:
0207 36 81 0 - - - - - Otłuszczone wątroby gęsie
0207 36 85 0 - - - - - Otłuszczone wątroby kacze
0207 36 89 0 - - - - - Pozostałe
0207 36 90 0 - - - - Pozostałe
0401 Mleko i śmietana, nie zagęszczone ani nie zawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego:
0401 10 - O zawartości tłuszczu w masie nie wyższej niż 1%:
0401 10 10 0 - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nieprzekraczającej 2 litrów
0401 10 90 0 - - Pozostałe
0401 20 - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 1%, ale nie wyższej niż 6%:
- - Nieprzekraczającej 3%:
0401 20 11 0 - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nieprzekraczającej 2 litrów
0401 20 19 0 - - - Pozostałe
- - Powyżej 3%:
0401 20 91 0 - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nieprzekraczającej 2 litrów
0401 20 99 0 - - - Pozostałe
0401 30 - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 6%:
- - Nieprzekraczającej 21%:
0401 30 11 0 - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nieprzekraczającej 2 litrów
0401 30 19 0 - - - Pozostałe
- - Powyżej 21%, ale nie wyższej niż 45%:
0401 30 31 0 - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nieprzekraczającej 2 litrów
0401 30 39 0 - - - Pozostałe
- - Powyżej 45%:
0401 30 91 0 - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nieprzekraczającej 2 litrów
0401 30 99 0 - - - Pozostałe
0402 Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego:
0402 10 - W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu w masie nieprzekraczającej 1,5%:
- - Nie zawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego:
0402 10 11 0 - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg
0402 10 19 0 - - - Pozostałe
- - Pozostałe:
0402 10 91 0 - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg
0402 10 99 0 - - - Pozostałe
- W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu w masie powyżej 1,5%:
0402 21 - - Nie zawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego:
- - - O zawartości tłuszczu w masie nieprzekraczającej 27%:
0402 21 11 - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg:
0402 21 11 1 - - - - - Dla niemowląt
0402 21 11 9 - - - - - Pozostałe
- - - - Pozostałe:
0402 21 17 - - - - - O zawartości tłuszczu w masie nieprzekraczającej 11%:
0402 21 17 1 - - - - - - Dla niemowląt
0402 21 17 9 - - - - - - Pozostałe
0402 21 19 - - - - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 11%, ale nieprzekraczającej 27%:
0402 21 19 1 - - - - - - Dla niemowląt
0402 21 19 9 - - - - - - Pozostałe
- - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 27%:
0402 21 91 - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg:
0402 21 91 1 - - - - - Dla niemowląt
0402 21 91 9 - - - - - Pozostałe
0402 21 99 - - - - Pozostałe:
0402 21 99 1 - - - - - Dla niemowląt
0402 21 99 9 - - - - - Pozostałe
0402 29 - - Pozostałe:
- - - O zawartości tłuszczu w masie nieprzekraczającej 27%:
0402 29 11 0 - - - - Mleko specjalne dla niemowląt, w hermetycznie zamkniętych pojemnikach, o zawartości netto nieprzekraczającej 500 g i o zawartości tłuszczu w masie powyżej 10%
- - - - Pozostałe:
0402 29 15 0 - - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg
0402 29 19 0 - - - - - Pozostałe
- - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 27%:
0402 29 91 0 - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg
0402 29 99 0 - - - - Pozostałe
- Pozostałe:
0402 91 - - Nie zawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego:
- - - O zawartości tłuszczu w masie nieprzekraczającej 8%:
0402 91 11 0 - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg
0402 91 19 0 - - - - Pozostałe
- - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 8%, ale nieprzekraczającej 10%:
0402 91 31 0 - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg
0402 91 39 0 - - - - Pozostałe
- - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 10%, ale nieprzekraczającej 45%:
0402 91 51 0 - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg
0402 91 59 0 - - - - Pozostałe
- - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 45%:
0402 91 91 0 - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg
0402 91 99 0 - - - - Pozostałe
0402 99 - - Pozostałe:
- - - O zawartości tłuszczu w masie nieprzekraczającej 9,5%:
0402 99 11 0 - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg
0402 99 19 0 - - - - Pozostałe
- - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 9,5%, ale nieprzekraczającej 45%:
0402 99 31 0 - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg
0402 99 39 0 - - - - Pozostałe
- - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 45%:
0402 99 91 0 - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg
0402 99 99 0 - - - - Pozostałe
0403 Maślanka, mleko zsiadłe i śmietana kwaśna, jogurt, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru albo innego środka słodzącego lub aromatycznego, lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao:
0403 10 - Jogurt:
- - Nie aromatyzowany ani nie zawierający dodatku owoców, orzechów lub kakao:
- - - Nie zawierający dodatku cukru ani innego środka słodzącego, o zawartości tłuszczu w masie:
0403 10 11 0 - - - - Nieprzekraczającej 3 %
0403 10 13 0 - - - - Powyżej 3%, ale nieprzekraczającej 6%
0403 10 19 0 - - - - Powyżej 6 %
- - - Pozostały, o zawartości tłuszczu w masie:
0403 10 31 0 - - - - Nieprzekraczającej 3 %
0403 10 33 0 - - - - Powyżej 3%, ale nieprzekraczającej 6 %
0403 10 39 0 - - - - Powyżej 6 %
- - Aromatyzowany lub zawierający dodatek owoców, orzechów lub kakao:
- - - W proszku, granulkach lub innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu mlecznego w masie:
0403 10 51 0 - - - - Nieprzekraczającej 1,5%
0403 10 53 0 - - - - Powyżej 1,5%, ale nieprzekraczającej 27%
0403 10 59 0 - - - - Powyżej 27%
- - - Pozostałe, o zawartości tłuszczu mlecznego w masie:
0403 10 91 0 - — - - Nieprzekraczającej 3%
0403 10 93 0 - - - - Powyżej 3%, ale nieprzekraczającej 6%
0403 10 99 0 - - - - Powyżej 6%
0405 Masło i inne tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka; produkty mleczarskie do smarowania:
0405 10 - Masło:
- - O zawartości tłuszczu w masie nieprzekraczającej 85%:
- - - Masło naturalne:
0405 10 11 0 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 1 kg
0405 10 19 0 - - - - Pozostałe
0405 10 30 0 - - - Masło odtwarzane
0405 10 50 0 - - - Masło z serwatki
0405 10 90 0 - - Pozostałe
0405 20 - Produkty mleczarskie do smarowania:
0405 20 10 0 - - O zawartości tłuszczu w masie 39% i więcej, ale mniej niż 60%
0405 20 30 0 - - O zawartości tłuszczu w masie 60% i więcej, ale nieprzekraczającej 75%
0405 20 90 0 - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 75%, ale mniej niż 80%
0405 90 - Pozostałe:
0405 90 10 0 - - O zawartości tłuszczu w masie 99,3% i więcej oraz o zawartości wody w masie poniżej 0,5%
0405 90 90 0 - - Pozostałe
0407 00 Jaja ptasie w skorupkach, świeże, konserwowane albo gotowane:
- Drobiu:
0407 00 30 0 - - Pozostałe
0408 Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, mrożone lub inaczej zakonserwowane, zawierające lub nie dodatek cukru albo innego środka słodzącego:
- Żółtka jaj:
0408 11 - - Suszone:
0408 11 80 0 - - - Pozostałe
0408 19 - - Pozostałe:
- - - Pozostałe:
0408 19 81 0 - - - - Ciekłe
0408 19 89 0 - - - - Pozostałe, włącznie z mrożonymi
- Pozostałe:
0408 91 - - Suszone:
0408 91 80 0 - - - Pozostałe
0408 99 - - Pozostałe:
0408 99 80 0 - - - Pozostałe
0409 00 00 0 Miód naturalny
0504 00 00 Jelita, pęcherze i żołądki zwierząt (z wyjątkiem rybich), całe lub w kawałkach, świeże, chłodzone, mrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone:
0504 00 00 1 - Żołądki drobiowe
0603 Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane:
0603 10 - Świeże:
0603 10 10 - - Róże:
0603 10 10 1 - - - Od 1 czerwca do 31 października
0603 10 10 9 - - - Od 1 listopada do 31 maja
0603 10 20 - - Goździki:
0603 10 20 1 - - - Od 1 czerwca do 31 października
0603 10 20 9 - - - Od 1 listopada do 31 maja
0603 10 50 - - Chryzantemy:
0603 10 50 1 - - - Od 1 czerwca do 31 października
0603 10 50 9 - - - Od 1 listopada do 31 maja
0702 00 00 Pomidory, świeże lub chłodzone:
0702 00 00 1 - Od 1 stycznia do 31 marca
0702 00 00 2 - Od 1 do 30 kwietnia
0702 00 00 3 - Od 1 do 14 maja
0702 00 00 5 - Od 15 do 31 maja
0702 00 00 7 - Od 1 czerwca do 30 września
0702 00 00 8 - Od 1 do 31 października
0702 00 00 9 - Od 1 listopada do 31 grudnia
0704 Kapusta, kalafiory, kalarepa, kapusta włoska i podobne jadalne warzywa kapustne, świeże lub chłodzone:
0704 10 00 - Kalafiory i brokuły głowiaste:
0704 10 00 1 - - Od 1 stycznia do 14 kwietnia
0704 10 00 3 - - Od 15 kwietnia do 31 maja
0704 10 00 5 - - Od 1 czerwca do 30 listopada
0704 10 00 9 - - Od 1 grudnia do 31 grudnia
0704 20 00 0 - Brukselka
0704 90 - Pozostałe:
0704 90 10 0 - - Biała kapusta i czerwona kapusta
0704 90 90 0 - - Pozostałe
0705 Sałata (Lactuca sativa) i cykoria (Cichorium spp.), świeże lub chłodzone:
- Sałata:
0705 11 00 - - Sałata głowiasta:
0705 11 00 1 - - - Od 1 stycznia do 31 marca
0705 11 00 3 - - - Od 1 kwietnia do 30 listopada
0705 11 00 9 - - - Od 1 grudnia do 31 grudnia
0705 19 00 0 - - Pozostała
- Cykoria:
0705 21 00 0 - - Endywia (Cichorium intybus var. Foliosum)
0705 29 00 0 - - Pozostała
0706 Marchew, rzepa, buraki sałatkowe, salsefia, selery, rzodkiewki i podobne korzenie jadalne, świeże lub chłodzone:
0706 10 00 0 - Marchew i rzepa
0706 90 - Pozostałe:
0706 90 10 0 - - Selery (korzeniowe lub niemieckie)
0706 90 30 0 - - Chrzan (Cochlearia armoracia)
0706 90 90 0 - - Pozostałe
0707 00 Ogórki i korniszony, świeże lub chłodzone:
0707 00 05 - Ogórki:
0707 00 05 1 - - Od 1 stycznia do końca lutego
0707 00 05 3 - - Od 1 marca do 30 kwietnia
0707 00 05 5 - - Od 1 do 15 maja
0707 00 05 6 - - Od 16 maja do 30 września
0707 00 05 7 - - Od 1 do 31 października
0707 00 05 8 - - Od 1 do 10 listopada
0707 00 05 9 - - Od 11 listopada do 31 grudnia
0707 00 90 0 - Korniszony
0710 Warzywa (nie gotowane lub gotowane na parze albo w wodzie), mrożone:
0710 10 00 0 - Ziemniaki
- Warzywa strączkowe, nawet łuskane:
0710 21 00 0 - - Groch (Pisum sativum)
0710 22 00 0 - - Fasola (Vigna spp., Phaseolus spp.)
0710 29 00 0 - - Pozostałe
0710 30 00 0 - Szpinak, szpinak nowozelandzki i szpinak ogrodowy
0710 80 - Pozostałe warzywa:
- - Owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta:
0710 80 51 0 - - - Słodka papryka
0710 80 59 0 - - - Pozostałe
- - Grzyby:
0710 80 61 0 - - - Z rodzaju Agaricus
0710 80 69 0 - - - Pozostałe
0710 80 70 0 - - Pomidory
0710 80 85 0 - - Szparagi
0710 80 95 0 - - Pozostałe
0710 90 00 0 - Mieszanki warzyw
0712 Warzywa suszone, całe, cięte w kawałki, w plasterkach, łamane lub w proszku, ale dalej nie przetworzone:
0712 20 00 0 - Cebula
0712 30 00 0 - Grzyby i trufle
0712 90 - Inne warzywa; mieszanki warzyw:
0712 90 05 0 - - Ziemniaki, nawet cięte w kawałki lub plasterki, ale dalej

nie przetworzone

- - Kukurydza cukrowa (Zea mays var. saccharata):
0712 90 11 0 - - - Odmiany siewne
0712 90 19 0 - - - Pozostałe
0712 90 30 0 - - Pomidory
0712 90 50 0 - - Marchew
0712 90 90 0 - - Pozostałe
0808 Jabłka, gruszki i pigwy, świeże:
0808 10 - Jabłka:
0808 10 10 0 - - Jabłka na sok, luzem, od 16 września do 15 grudnia
- - Pozostałe:
0808 10 20 - - - Odmiany Golden Delicious:
0808 10 20 1 - - - - Od 1 stycznia do 31 marca
0808 10 20 3 - - - - Od 1 kwietnia do 30 czerwca
0808 10 20 7 - - - - Od 1 sierpnia do 31 grudnia
0808 10 50 - - - Odmiany Granny Smith:
0808 10 50 1 - - - - Od 1 stycznia do 31 marca
0808 10 50 3 - - - - Od 1 kwietnia do 30 czerwca
0808 10 50 7 - - - - Od 1 sierpnia do 31 grudnia
0808 10 90 - - - Pozostałe:
0808 10 90 1 - - - - Od 1 stycznia do 31 marca
0808 10 90 3 - - - - Od 1 kwietnia do 30 czerwca
0808 10 90 7 - - - - Od 1 sierpnia do 31 grudnia
0809 Morele, wiśnie, brzoskwinie (łącznie z nektarynami), śliwki i owoce tarniny, świeże:
0809 20 - Wiśnie i czereśnie:
0809 20 05 - - Wiśnie (Prunus cerasus):
0809 20 05 1 - - - Od 1 stycznia do 31 maja
0809 20 05 5 - - - Od 1 czerwca do 15 lipca
0809 20 05 9 - - - Od 16 lipca do 31 grudnia
0809 20 95 0 - - Pozostałe
0809 40 - Śliwki i owoce tarniny:
0809 40 05 - - Śliwki:
0809 40 05 1 - - - Od 1 stycznia do 30 czerwca
0809 40 05 5 - - - Od 1 lipca do 30 września
0809 90 05 9 - - - Od 1 października do 31 grudnia
0810 Pozostałe owoce, świeże:
0810 10 00 - Truskawki i poziomki:
0810 10 00 1 - - Od 1 stycznia do 30 kwietnia
0810 10 00 3 - - Od 1 maja do 31 lipca
0810 10 00 9 - - Od 1 sierpnia do 31 grudnia
0810 20 - Maliny, jeżyny, morwy i owoce mieszańców malin z jeżynami:
0810 20 10 0 - - Maliny
0810 20 90 0 - - Pozostałe
0810 30 - Czarne, białe lub czerwone porzeczki oraz agrest:
0810 30 10 0 - - Czarne porzeczki
0810 30 30 0 - - Czerwone porzeczki
0810 30 90 0 - - Pozostałe
0811 Owoce i orzechy, nie gotowane lub gotowane na parze albo w wodzie, mrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego:
0811 10 - Truskawki i poziomki:
- - Zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego:
0811 10 11 0 - - - O zawartości cukru przewyższającej 13% masy
0811 10 19 0 - - - Pozostałe
0811 10 90 0 - - Pozostałe
0811 20 - Maliny, jeżyny, morwy, owoce mieszańców malin z jeżynami, czarne, białe lub czerwone porzeczki i agrest:
- - Zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego:
0811 20 11 0 - - - O zawartości cukru przewyższającej 13% masy
0811 20 19 0 - - - Pozostałe
- - Pozostałe:
0811 20 31 0 - - - Maliny
0811 20 39 0 - - - Czarne porzeczki
0811 20 51 0 - - - Czerwone porzeczki
0811 20 59 0 - - - Jeżyny i morwy
0811 20 90 0 - - - Pozostałe
0811 90 - Pozostałe:
- - Zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego:
- - - O zawartości cukru przewyższającej 13% masy:
0811 90 19 0 - - - - Pozostałe
- - - Pozostałe:
0811 90 39 0 - - - - Pozostałe
- - Pozostałe:
0811 90 50 0 - - - Owoce z gatunku Vaccinium myrtillus
0811 90 70 0 - - - Owoce z gatunków Vaccinium myrtilloides i Vaccinium angustifolium
- - - Wiśnie i czereśnie:
0811 90 75 0 - - - - Wiśnie (Prunus cerasus)
0811 90 80 0 - - - - Pozostałe
0811 90 95 0 - - - Pozostałe
1001 Pszenica i mieszanka żyta z pszenicą (meslin):
1001 90 - Pozostałe:
1001 90 10 0 - - Orkisz do siewu
- - Pozostały orkisz, pszenica zwyczajna i mieszanka żyta z pszenicą (meslin):
1001 90 91 - - - Ziarno pszenicy zwyczajnej i mieszanki żyta z pszenicą (meslin):
1001 90 91 1 - - - - Ziarno pszenicy zwyczajnej
1001 90 91 9 - - - - Mieszanki żyta z pszenicą (meslin)
1001 90 99 0 - - - Pozostałe
1002 00 00 0 Żyto
1003 00 Jęczmień:
1003 00 10 0 - Nasiona
1003 00 90 0 - Pozostały
1004 00 00 0 Owies
1008 Nasiona gryki, prosa i mozgi kanaryjskiej; pozostałe zboża:
1008 10 00 0 - Gryka
1008 20 00 0 - Proso
1008 90 - Pozostałe zboża:
1008 90 10 0 - - Pszenżyto (Triticale)
1008 90 90 0 - - Pozostałe
1101 00 Mąka pszenna i żytnio-pszenna:
- Mąka pszenna:
1101 00 11 0 - - Z pszenicy durum
1101 00 15 0 - - Z pszenicy zwyczajnej i orkisza
1101 00 90 0 - Mąka żytnio-pszenna
1102 Mąka ze zbóż innych niż pszenica i mieszanka żyta z pszenicą:
1102 10 00 0 - Mąka żytnia
1103 Kasze, grysiki i granulki zbożowe:
- Kasze i grysiki:
1103 11 - - Z pszenicy:
1103 11 10 0 - - - Z pszenicy durum
1103 11 90 0 - - - Z pszenicy zwyczajnej i orkisza
1103 12 00 0 - - Z owsa
1103 13 - - Z kukurydzy:
1103 13 10 0 - - - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 1,5% masy
1103 13 90 0 - - - Pozostałe
1103 14 00 0 - - Z ryżu
1103 19 - - Z pozostałych zbóż:
1103 19 10 0 - - - Z żyta
1103 19 30 0 - - - Z jęczmienia
1103 19 90 0 - - - Pozostałe
- Granulki:
1103 21 00 0 - - Z pszenicy
1103 29 - - Z pozostałych zbóż:
1103 29 10 0 - - - Z żyta
1103 29 20 0 - - - Z jęczmienia
1103 29 30 0 - - - Z owsa
1103 29 40 0 - - - Z kukurydzy
1103 29 50 0 - - - Z ryżu
1103 29 90 0 - - - Pozostałe
1105 Mąka, grysik, puder, płatki, granulki i grudki ziemniaczane:
1105 10 00 0 - Mąka, grysik i puder
1105 20 00 0 - Płatki, grudki i granulki ziemniaczane
1107 Słód palony lub nie:
1107 10 - Nie palony:
- - Pozostałe:
1107 10 99 0 - - - Pozostałe
1108 Skrobie; inulina:
- Skrobie:
1108 12 00 0 - - Skrobia kukurydziana
1108 13 00 0 - - Skrobia ziemniaczana
1205 00 Ziarno rzepaku lub rzepiku, nawet łamane:
1205 00 10 0 - Siewne
1205 00 90 0 - Pozostałe
1209 Nasiona, owoce i zarodniki, siewne:
- Nasiona roślin pastewnych inne niż nasiona buraków:
1209 23 - - Nasiona kostrzewy:
1209 23 11 0 - - - Kostrzewy łąkowej (Festuca pratensis Huds.)
1209 23 15 0 - - - Kostrzewy czerwonej (Festuca rubra L.)
1209 23 80 0 - - - Pozostałe
1209 24 00 0 - - Nasiona wiechliny łąkowej (Poa pratensis L.)
1209 25 - - Nasiona rajgrasu (Lolium multiflorum Lam., Lolium perenne L.):
1209 25 10 0 - - - Rajgras włoski (życica wielokwiatowa)(łącznie z rajgrasem westerwoldzkim) (Lolium multiflorum Lam.)
1209 25 90 0 - - - Rajgras angielski (życica trwała) (Lolium perenne L.)
1209 26 00 0 - - Nasiona tymotki
1209 29 - - Pozostałe:
1209 29 10 0 - - - Nasiona wyki; nasiona wiechliny (błotnej, zwyczajnej) (Poa palustris L., Poa trivialis L.); nasiona kupkówki (Dactylis glomerata L.); nasiona mietlicy (Agrostis)
1209 29 80 0 - - - Pozostałe
1210 Szyszki chmielowe, świeże lub suszone, nawet mielone, sproszkowane lub w formie granulek; lupulina:
1210 10 00 0 - Szyszki chmielowe, nie mielone, nie sproszkowane ani nie w formie granulek
1210 20 - Szyszki chmielowe, mielone, sproszkowane lub w formie granulek; lupulina:
1210 20 10 0 - - Szyszki chmielowe, mielone, sproszkowane lub w formie granulek, z podwyższoną zawartością lupuliny; lupulina
1210 20 90 0 - - Pozostałe
1302 Soki i ekstrakty roślinne; substancje pektynowe, pektyniany i pektany; agar-agar i inne śluzy i zagęszczacze modyfikowane lub nie, pochodzące z produktów roślinnych:
- Soki i ekstrakty roślinne:
1302 13 00 0 - - Z chmielu
1507 Olej sojowy i jego frakcje, rafinowane lub nie, ale nie modyfikowane chemicznie:
1507 10 - Olej surowy, odgumowany lub nie:
1507 10 10 0 - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi
1507 10 90 0 - - Pozostałe
1507 90 - Pozostałe:
1507 90 10 0 - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi
1507 90 90 - - Pozostałe:
1507 90 90 1 - - - Rafinowane, konfekcjonowane
1507 90 90 9 - - - Pozostałe
1512 Olej słonecznikowy, z krokosza balwierskiego i bawełniany oraz ich frakcje, rafinowane lub nie, ale nie modyfikowane chemicznie:
- Olej słonecznikowy i z krokosza balwierskiego oraz ich frakcje:
1512 11 - - Olej surowy:
1512 11 10 0 - - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi
- - - Pozostałe:
1512 11 91 0 - - - - Olej słonecznikowy
1512 11 99 0 - - - - Olej z krokosza balwierskiego
1512 19 - - Pozostałe:
1512 19 10 0 - - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi
- - - Pozostałe:
1512 19 91 - - - - Olej słonecznikowy:
1512 19 91 1 - - - - - Rafinowany, konfekcjonowany
1512 19 91 9 - - - - - Pozostały
1512 19 99 - - - - Olej z krokosza balwierskiego:
1512 19 99 1 - - - - - Rafinowany, konfekcjonowany
1512 19 99 9 - - - - - Pozostały
- Olej bawełniany i jego frakcje:
1512 21 - - Olej surowy, niezależnie, czy gossypol został usunięty czy nie:
1512 21 10 0 - - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi
1512 21 90 0 - - - Pozostały
1512 29 - - Pozostałe:
1512 29 10 0 - - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi
1512 29 90 0 - - - Pozostałe
1514 Olej rzepakowy, rzepikowy i gorczycowy oraz ich frakcje, rafinowane lub nie, ale nie modyfikowane chemicznie:
1514 10 - Olej surowy:
1514 10 10 0 - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi
1514 10 90 0 - - Pozostały
1514 90 - Pozostałe:
1514 90 10 0 - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi
1514 90 90 - - Pozostałe:
1514 90 90 1 - - - Rafinowane, konfekcjonowane
1514 90 90 9 - - - Pozostałe
1517 Margaryna; jadalne mieszaniny lub wyroby z tłuszczów lub olejów zwierzęcych, lub roślinnych, lub z frakcji różnych tłuszczów, lub olejów z niniejszego działu, inne niż jadalne tłuszcze lub oleje lub ich frakcje z pozycji 1516:
1517 10 - Margaryna, z wyjątkiem margaryny płynnej:
1517 10 10 0 - - Zawierająca więcej niż 10%, ale nie więcej niż 15% masy tłuszczów z mleka
1517 10 90 0 - - Pozostałe
1517 90 - Pozostałe:
1517 90 10 0 - - Zawierające więcej niż 10%, ale nie więcej niż 15% masy tłuszczów z mleka
- - Pozostałe:
1517 90 91 0 - - - Nielotne oleje roślinne, płynne, mieszane
1517 90 93 0 - - - Jadalne mieszaniny lub preparaty ułatwiające wyjmowanie z formy
1517 90 99 0 - - - Pozostałe
1601 00 Kiełbasy i podobne produkty z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe oparte o te produkty:
1601 00 10 0 - Z wątroby
- Pozostałe:
1601 00 91 0 - - Kiełbasy, suche lub do smarowania, nie gotowane
1601 00 99 0 - - Pozostałe
1602 Pozostałe przetworzone lub konserwowane mięso, podroby lub krew:
1602 10 00 0 - Przetwory homogenizowane
1602 20 - Z wątroby dowolnych zwierząt:
- - Z wątroby gęsiej lub kaczej:
1602 20 11 0 - - - Zawierające w masie 75% lub więcej otłuszczonej wątroby
1602 20 19 0 - - - Pozostałe
1602 20 90 0 - - Pozostałe
- Z drobiu objętego pozycją 0105:
1602 31 - - Z indyków:
- - - Zawierające w masie 57% lub więcej mięsa lub podrobów:
1602 31 11 0 - - - - Zawierające wyłącznie nie gotowane mięso indycze
1602 31 19 0 - - - - Pozostałe
1602 31 30 0 - - - Zawierające w masie 25% lub więcej, ale mniej niż 57% mięsa lub podrobów
1602 31 90 0 - - - Pozostałe
1602 32 - - Z drobiu z gatunku Gallus domesticus:
- - - Zawierające w masie 57% lub więcej mięsa lub podrobów:
1602 32 11 0 - - - - Nie gotowane
1602 32 19 0 - - - - Pozostałe
1602 32 30 0 - - - Zawierające w masie 25% lub więcej, ale mniej niż 57% mięsa lub podrobów
1602 32 90 0 - - - Pozostałe
1602 39 - - Pozostałe:
- - - Zawierające w masie 57% lub więcej mięsa lub podrobów:
1602 39 21 0 - - - - Nie gotowane
1602 39 29 0 - - - - Pozostałe
1602 39 40 0 - - - Zawierające w masie 25% lub więcej, ale mniej niż 57% mięsa drobiowego lub podrobów
1602 39 80 0 - - - Pozostałe
- Z wieprzowiny:
1602 41 - - Szynki i ich części:
1602 41 10 0 - - - Ze świń domowych
1602 41 90 0 - - - Pozostałe
1602 42 - - Łopatki i ich części:
1602 42 10 0 - - - Ze świń domowych
1602 42 90 0 - - - Pozostałe
1602 49 - - Pozostałe łącznie z mieszankami:
- - - Ze świń domowych:
- - - - Zawierające w masie 80% lub więcej mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów, włącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia:
1602 49 11 0 - - - - - Schaby (bez karkowych) i ich części łącznie z mieszankami schabów i szynek
1602 49 13 0 - - - - - Karki i ich części łącznie z mieszankami obojczyków i łopatek
1602 49 15 0 - - - - - Pozostałe mieszanki zawierające szynki, łopatki, schaby lub karki oraz ich części
1602 49 19 0 - - - - - Pozostałe
1602 49 30 0 - - - - Zawierające w masie 40% lub więcej, ale mniej niż 80% mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów, łącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia
1602 49 50 0 - - - - Zawierające w masie mniej niż 40% mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów łącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia
1602 49 90 0 - - - Pozostałe
1602 50 - Z wołowiny:
1602 50 10 0 - - Nie gotowane; mieszanki gotowanego mięsa lub podrobów z nie gotowanym mięsem lub podrobami
- - Pozostałe:
- - - W opakowaniach hermetycznych:
1602 50 31 0 - - - - Corned beef (wołowina peklowana)
1602 50 39 0 - - - - Pozostałe
1602 50 80 0 - - - Pozostałe
1602 90 - Pozostałe łącznie z przetworami z krwi dowolnych zwierząt:
1602 90 10 0 - - Przetwory z krwi dowolnych zwierząt
- - Pozostałe:
- - - Pozostałe:
1602 90 51 0 - - - - Zawierające mięso lub podroby ze świń domowych
- - - - Pozostałe:
- - - - - Zawierające mięso wołowe lub podroby:
1602 90 61 0 - - - - - - Nie gotowane; mieszanki gotowanego mięsa lub

podrobów z nie gotowanym mięsem lub podrobami

1602 90 69 0 - - - - - - Pozostałe
1701 Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej:
- Cukier surowy nie zawierający dodatku środków aromatyzujących ani barwiących:
1701 12 - - Cukier buraczany:
1701 12 10 0 - - - Do rafinacji
1701 12 90 0 - - - Pozostały
- Pozostały:
1701 99 - - Pozostały:
1701 99 10 0 - - - Cukier biały
1702 Pozostałe cukry łącznie z chemicznie czystymi laktozą, maltozą, glukozą i fruktozą, w postaci stałej; syropy cukrowe nie zawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; sztuczny miód zmieszany z miodem naturalnym lub nie; karmel:
1702 30 - Glukoza i syrop glukozowy nie zawierające fruktozy lub zawierające w stanie suchym mniej niż 20% fruktozy w masie:
1702 30 10 0 - - Izoglukoza
- - Pozostałe:
- - - Zawierające w stanie suchym 99% lub więcej glukozy w masie:
1702 30 51 0 - - - - W postaci białego krystalicznego proszku, scalonego lub nie
1702 30 59 0 - - - - Pozostałe
- - - Pozostałe:
1702 30 91 0 - - - - W postaci białego krystalicznego proszku, scalonego lub nie
1702 30 99 0 - - - - Pozostałe
1702 40 - Glukoza i syrop glukozowy, zawierające w stanie suchym co najmniej 20%, ale mniej niż 50% fruktozy:
1702 40 10 0 - - Izoglukoza
1702 40 90 0 - - Pozostałe
1702 60 - Pozostała fruktoza i syrop fruktozowy zawierające w stanie suchym powyżej 50% fruktozy w masie:
1702 60 10 0 - - Izoglukoza
1702 60 80 0 - - Syrop inulinowy
1702 60 95 0 - - Pozostałe
1702 90 - Inne, łącznie z cukrem inwertowanym:
1702 90 30 0 - - Izoglukoza
1702 90 50 0 - - Maltodekstryna i syrop maltodekstrynowy
1901 Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, grysiku, skrobi lub z ekstraktu słodowego, nie zawierające kakao lub zawierające mniej niż 40% wagowych kakao obliczonych według całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej nie wymienione, ani nie włączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404, nie zawierające kakao lub zawierające mniej niż 5% wagowych kakao obliczonych według całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej nie wymienione, ani nie włączone:
1901 20 00 0 - Mieszaniny i ciasta do wytworzenia wyrobów piekarniczych z pozycji 1905
1901 90 - Pozostałe:
- - Ekstrakt słodowy:
1901 90 11 0 - - - O zawartości w masie suchego ekstraktu 90% lub więcej
1901 90 19 0 - - - Pozostałe
- - Pozostałe:
1901 90 91 0 - - - Nie zawierający tłuszczu z mleka, sacharozy, izoglukozy, glukozy ani skrobi, lub zawierający mniej niż 1,5% tłuszczu z mleka, 5% sacharozy (łącznie z cukrem inwertowanym) lub izoglukozy, 5% glukozy lub skrobi, wyłączając przetwory spożywcze w postaci proszku z towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404
1901 90 99 - - - Pozostałe:
1901 90 99 9 - - - - Pozostałe
1904 Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż lub produktów zbożowych (np. płatki kukurydziane); zboża (inne niż kukurydza) w postaci ziarna lub w postaci płatków lub inaczej przetworzonego ziarna (z wyjątkiem mąki i grysiku), wstępnie obgotowane lub inaczej przygotowane, gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone:
1904 10 - Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż lub produktów zbożowych:
1904 10 10 0 - - Otrzymane z kukurydzy
1904 10 30 0 - - Otrzymane z ryżu
1904 10 90 0 - - Pozostałe
1904 20 - Przetwory spożywcze otrzymane z nie prażonych płatków zbożowych lub z mieszaniny nie prażonych płatków zbożowych i prażonych płatków zbożowych lub zbóż spęcznionych:
1904 20 10 0 - - Preparaty typu Musli na bazie nie prażonych płatków zbożowych
- - Pozostałe:
1904 20 91 0 - - - Otrzymywane z kukurydzy
1904 20 95 0 - - - Otrzymywane z ryżu
1904 20 99 0 - - - Pozostałe
1904 90 - Pozostałe:
1904 90 10 0 - - Ryż
1904 90 90 0 - - Pozostałe
2002 Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego:
2002 10 - Pomidory, całe lub w kawałkach:
2002 10 10 0 - - Bez skórek
2002 10 90 0 - - Pozostałe
2002 90 - Pozostałe:
- - O zawartości suchej masy poniżej 12%:
2002 90 11 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg:
2002 90 11 1 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg, ale nieprzekraczającej 199 kg
2002 90 11 9 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 199 kg
2002 90 19 0 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 1 kg
- - O zawartości suchej masy nie mniejszej niż 12%, ale nieprzekraczającej 30%:
2002 90 31 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg:
2002 90 31 1 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg, ale nieprzekraczającej 199 kg
2002 90 31 9 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 199 kg
2002 90 39 0 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 1 kg
- - O zawartości suchej masy powyżej 30%:
2002 90 91 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg:
2002 90 91 1 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg, ale nieprzekraczającej 199 kg
2002 90 91 9 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 199 kg
2002 90 99 0 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 1 kg
2009 Soki owocowe (łącznie z moszczem winogronowym) i soki warzywne nie sfermentowane i niezawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej:
2009 70 - Sok jabłkowy:
- - O gęstości powyżej 1,33 g/cm3 przy 20°C:
2009 70 11 0 - - - O wartości nieprzekraczającej 22 EUR za 100 kg masy netto
2009 70 19 0 - - - Pozostałe
- - O gęstości nieprzekraczającej 1,33 g/cm3 przy 20°C:
2009 70 30 0 - - - O wartości powyżej 18 EUR za 100 kg masy netto, zawierającej dodatek cukru
- - - Pozostałe:
2009 70 91 0 - - - - O zawartości dodatku cukru w masie powyżej 30 %
2009 70 93 0 - - - - O zawartości dodatku cukru w masie nieprzekraczającej 30%
2009 70 99 0 - - - - Nie zawierający dodatku cukru
2106 Przetwory spożywcze gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone:
2106 90 - Pozostałe:
- - Aromatyzowane lub barwione syropy cukrowe:
2106 90 30 0 - - - Syropy izoglukozowe
- - - Pozostałe:
2106 90 55 0 - - - - Syrop glukozowy i z maltodekstryny
2106 90 59 0 - - - - Pozostałe
- - Pozostałe:
2106 90 92 0 - - - Nie zawierające tłuszczów mleka, sacharozy, izoglukozy, glukozy lub skrobi lub zawierające w masie mniej niż 1,5% tłuszczu mleka, 5% sacharozy lub izoglukozy, 5 % glukozy lub skrobi
2106 90 98 0 - - - Pozostałe
2302 Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki zbóż i roślin strączkowych, również granulowane:
2302 10 - Kukurydziane:
2302 10 10 0 - - O zawartości skrobi w masie nieprzekraczającej 35%
2302 10 90 0 - - Pozostałe
2302 20 - Ryżowe:
2302 20 10 0 - - O zawartości skrobi w masie nieprzekraczającej 35%
2302 20 90 0 - - Pozostałe
2302 30 - Pszenne:
2302 30 10 0 - - O zawartości skrobi w masie nieprzekraczającej 28%, których przesiew przez sito o oczkach 0,2 mm nie przekracza 10% masy całości lub alternatywnie część, która przechodzi przez sito, zawiera w masie 1,5 % lub więcej popiołu w przeliczeniu na suchy produkt
2302 30 90 0 - - Pozostałe
2302 40 - Z innych zbóż:
2302 40 10 0 - - O zawartości skrobi w masie nieprzekraczającej 28%, których przesiew przez sito o oczkach 0,2 mm nie przekracza 10% masy całości lub alternatywnie część, która przechodzi przez sito, zawiera w masie 1,5% lub więcej popiołu w przeliczeniu na suchy produkt
2302 40 90 0 - - Pozostałe
2302 50 00 0 - Z roślin strączkowych
2401 Tytoń nie przetworzony; odpady tytoniowe:
2401 10 - Tytoń nie odżyłowany:
- - Suszony ogniowo-rurowo tytoń typu Virginia i suszony powietrzem na jasny tytoń typu Burley (łącznie z hybrydami tytoniu Burley); suszony powietrzem na jasny tytoń typu Maryland i tytoń suszony ogniowo-płomieniowo:
2401 10 10 0 - - - Suszony ogniowo-rurowo typu Virginia
2401 10 20 0 - - - Suszony powietrzem na jasny typu Burley (łącznie z jego hybrydami)
2401 10 30 0 - - - Suszony powietrzem na jasny typu Maryland
- - - Tytoń suszony ogniowo-płomieniowo:
2401 10 41 0 - - - - Typu Kentucky
2401 10 49 0 - - - - Pozostałe
- - Pozostałe:
2401 10 50 0 - - - Tytoń suszony powietrzem na jasny
2401 10 60 0 - - - Suszony na słońcu tytoń typu Oriental
2401 10 70 0 - - - Tytoń suszony powietrzem na ciemny
2401 10 80 0 - - - Tytoń suszony ogniowo-rurowo
2401 10 90 0 - - - Pozostałe tytonie
2401 20 - Tytoń częściowo lub całkowicie odżyłowany:
- - Suszony ogniowo-rurowo tytoń typu Virginia i suszony powietrzem na jasny, tytoń typu Burley (łącznie z hybrydami tytoniu Burley); suszony powietrzem na jasny typu Maryland i tytoń suszony ogniowo-płomieniowo:
2401 20 10 0 - - - Suszony ogniowo-rurowo typu Virginia
2401 20 20 0 - - - Suszony powietrzem na jasny typu Burley (łącznie z jego hybrydami)
2401 20 30 0 - - - Suszony powietrzem na jasny typu Maryland
- - - Tytoń suszony ogniowo-płomieniowo:
2401 20 41 0 - - - - Typu Kentucky
2401 20 49 0 - - - - Pozostałe
- - Pozostałe:
2401 20 50 0 - - - Tytoń suszony powietrzem na jasny
2401 20 60 0 - - - Suszony na słońcu tytoń typu Oriental
2401 20 70 0 - - - Tytoń suszony powietrzem na ciemny
2401 20 80 0 - - - Tytoń suszony ogniowo-rurowo
2401 20 90 0 - - - Pozostałe tytonie
2401 30 00 0 - Odpady tytoniowe
3502 Albuminy (nawet koncentraty z dwu lub więcej protein z serwatki, zawierające w suchej masie powyżej 80% protein z serwatki), albuminiany i inne pochodne albumin:
- Albumina jaja:
3502 11 - - Suszona:
3502 11 90 0 - - - Pozostała

Zmiany w prawie

Rząd przyjął projekt ustawy likwidującej Centralną Informację Emerytalną

Rada Ministrów przyjęła we wtorek projekt ustawy, który umożliwi użytkownikom aplikacji mObywatel dostęp do danych o prognozowanej emeryturze – poinformowało we wtorek Ministerstwo Cyfryzacji. Projekt zakłada też uchylenie ustawy o Centralnej Informacji Emerytalnej.

Grażyna J. Leśniak 20.05.2025
Ustawa o powierzaniu pracy cudzoziemcom - opublikowana

Ustawa o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej została opublikowana w Dzienniku Ustaw. Jej celem jest ograniczenie występujących nadużyć, usprawnienie procedur dotyczących powierzania pracy cudzoziemcom, zmniejszenie zaległości załatwiania spraw przez urzędy oraz pełna elektronizacja postępowań. Nowe przepisy wejdą w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 14.05.2025
Ustawa o rynku pracy i służbach zatrudnienia opublikowana

Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, która została opublikowana w Dzienniku Ustaw, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 14.05.2025
Będzie elektroniczna dokumentacja w zakresie urodzeń i zgonów

Rząd zamierza uregulować zagadnienia związane z funkcjonowaniem lekarza koronera właściwego do stwierdzania zgonu osoby, gdy trudno jest wskazać lekarza leczącego, który byłby zobowiązany do stwierdzenia zgonu lub konieczności dokonania czynności i ustaleń związanych ze zgonem, wymagających specjalistycznej wiedzy. Chce też wprowadzić spójne systemowo regulacje odnoszące się do karty zgonu, karty urodzenia oraz karty urodzenia z adnotacją o martwym urodzeniu.

Grażyna J. Leśniak 12.05.2025
Będą zmiany w wydawaniu wiz dla zagranicznych studentów

Ustawa reformuje system wydawania wizy krajowej dla studentów oraz system wydawania zezwolenia na pobyt czasowy w celu kształcenia się na studiach. Zgodnie z regulacją, każdy cudzoziemiec – obywatel państwa trzeciego, który chce rozpocząć studia w Polsce - będzie musiał podczas rekrutacji przedstawić dokument poświadczający znajomość języka, w którym odbywa się kształcenie, co najmniej na poziomie B2.

kk/pap 10.05.2025
Sejm zdecydował: Kandydat do pracy dostanie informację o wynagrodzeniu i innych świadczeniach

Osoba ubiegająca się o pracę będzie musiała otrzymać informację o wysokości wynagrodzenia, ale także innych świadczeniach związanych z pracą - zarówno tych pieniężnych, jak i niepieniężnych. Ogłoszenie o naborze i nazwy stanowisk mają być neutralne pod względem płci, a sam proces rekrutacyjny - przebiegać w sposób niedyskryminujący - zdecydował w piątek Sejm uchwalając nowelizację Kodeksu pracy. Teraz ustawa trafi do Senatu.

Grażyna J. Leśniak 09.05.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2001.20.241

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Zm.: rozporządzenie w sprawie określenia wykazu towarów rolnych przywożonych z zagranicy, na które mogą być nałożone opłaty celne dodatkowe.
Data aktu: 01/03/2001
Data ogłoszenia: 21/03/2001
Data wejścia w życie: 21/03/2001