Ustanowienie kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Estońskiej.

ROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW
z dnia 11 grudnia 2001 r.
w sprawie ustanowienia kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Estońskiej.

Na podstawie art. 14 § 3 pkt 2 ustawy z dnia 9 stycznia 1997 r. - Kodeks celny zarządza się, co następuje:
§  1.
Do dnia 31 grudnia 2002 r. ustanawia się kontyngenty taryfowe ilościowe na przywóz niektórych towarów rolnych pochodzących z Republiki Estońskiej, wymienionych w załączniku do rozporządzenia, dla których ustanawia się obniżone stawki celne w wysokości określonej w tym załączniku.
§  2.
Obniżone stawki celne, o których mowa w § 1, stosuje się po udokumentowaniu pochodzenia towarów, zgodnie z wymogami określonymi odrębnie.
§  3.
W zakresie uregulowanym w § 1 nie stosuje się stawek celnych określonych w Taryfie celnej, stanowiącej załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 11 grudnia 2001 r. w sprawie ustanowienia Taryfy celnej (Dz. U. Nr 146, poz. 1639).
§  4.
Rozdysponowanie kontyngentów, o których mowa w § 1, jest dokonywane według kolejności złożenia kompletnych wniosków.
§  5.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2002 r.

ZAŁĄCZNIK

WYKAZ TOWARÓW OBJĘTYCH KONTYNGENTAMI TARYFOWYMI ILOŚCIOWYMI, POCHODZĄCYCH Z REPUBLIKI ESTOŃSKIEJ

Kod PCN Wyszczególnienie Obniżona stawka celna Ilość

(w tonach)

0402 Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego: 500
0402 10 - W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o

zawartości tłuszczu w masie nieprzekraczającej 1,5%:

- - Niezawierające dodatku cukru ani innego środka

słodzącego:

0402 10 11 0 - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto

nieprzekraczającej 2,5 kg

0
0402 10 19 0 - - - Pozostałe 0
- - Pozostałe:
0402 10 91 0 - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto

nieprzekraczającej 2,5 kg

0
0402 10 99 0 - - - Pozostałe 0
0406 Sery i twarogi:
0406 10 - Ser (niedojrzewający i niewędzony) świeży, w tym ser

serwatkowy i twaróg:

0406 10 80 0 - - Pozostały 0 200
0406 90 - Pozostałe sery:
- - Pozostałe:
- - - Pozostałe:
- - - - Pozostałe:
- - - - - O zawartości tłuszczu w masie

nieprzekraczającej 40%, o zawartości masy

wody w substancji beztłuszczowej:

- - - - - - Nieprzekraczającej 47%:
0406 90 69 0 - - - - - - - Pozostałe 0 200
0406 90 99 0 - - - - - Pozostałe 0 400
0409 00 00 0 Miód naturalny 0 5
0811 Owoce i orzechy, niegotowane lub gotowane na parze albo w wodzie, mrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego: 660
0811 10 - Truskawki i poziomki:
- - Zawierające dodatek cukru lub innego środka

słodzącego:

0811 10 11 0 - - - O zawartości cukru przewyższającej 13% masy 0
0811 10 19 0 - - - Pozostałe 0
0811 10 90 0 - - Pozostałe 0
0811 20 - Maliny, jeżyny, morwy, owoce mieszańców malin z

jeżynami, czarne, białe lub czerwone porzeczki

i agrest:

- - Zawierające dodatek cukru lub innego środka

słodzącego:

0811 20 11 0 - - - O zawartości cukru przewyższającej 13% masy 0
0811 20 19 0 - - - Pozostałe 0
- - Pozostałe:
0811 20 31 0 - - - Maliny 0
0811 20 39 0 - - - Czarne porzeczki 0
0811 20 51 0 - - - Czerwone porzeczki 0
0811 20 59 0 - - - Jeżyny i morwy 0
0811 20 90 0 - - - Pozostałe 0
0811 90 - Pozostałe:
- - Zawierające dodatek cukru lub innego środka

słodzącego:

- - - O zawartości cukru przewyższającej 13% masy:
0811 90 11 0 - - - - Owoce tropikalne i orzechy tropikalne 0
0811 90 19 0 - - - - Pozostałe 0
- - - Pozostałe:
0811 90 31 0 - - - - Owoce tropikalne i orzechy tropikalne 0
0811 90 39 0 - - - - Pozostałe 0
- - Pozostałe:
0811 90 50 0 - - - Owoce z gatunku Vaccinium myrtillus 0
0811 90 70 0 - - - Owoce z gatunków Vaccinium myrtilloides

i Vaccinium angustifolium

0
- - - Wiśnie i czereśnie:
0811 90 75 0 - - - - Wiśnie (Prunus cerasus) 0
0811 90 80 0 - - - - Pozostałe 0
0811 90 85 0 - - - Owoce tropikalne i orzechy tropikalne 0
0811 90 95 0 - - - Pozostałe 0
0901 Kawa, nawet palona lub bezkofeinowa; łupinki i łuski kawy, substytuty kawy zawierające kawę naturalną w każdej proporcji: 0 400
- Kawa, palona:
0901 21 00 0 - - Niepozbawiona kofeiny
0910 Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i inne przyprawy korzenne:
0910 50 00 0 - Curry 0 5
- Pozostałe przyprawy korzenne:
0910 91 - - Mieszanki wymienione w uwadze 1(b) do niniejszego

działu:

0910 91 90 0 - - - Rozgniatane lub mielone 0 5
1107 Słód, nawet palony: 800
1107 10 - Niepalony:
- - Z pszenicy:
1107 10 11 0 - - - W postaci mąki 3,2

+ maksimum 0,09 EUR/kg

1107 10 19 0 - - - Pozostały 0,08 EUR/kg
- - Pozostałe:
1107 10 91 0 - - - W postaci mąki 3,2

+ maksimum 0,09 EUR/kg

1107 10 99 0 - - - Pozostałe 0,08 EUR/kg
1107 20 00 0 - Palony 0,09 EUR/kg
1601 00 Kiełbasy i podobne produkty z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe oparte o te produkty: 0 200
- Pozostałe:
1601 00 99 0 - - Pozostałe.
1602 Pozostałe przetworzone lub konserwowane mięso, podroby lub krew: 125
- Z wieprzowiny:
1602 49 - - Pozostałe, włącznie z mieszankami:
- - - Ze świń domowych:
- - - - Zawierające w masie 80% lub więcej mięsa lub

dowolnego rodzaju podrobów, włącznie z

tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia:

1602 49 11 0 - - - - - Schaby (bez karkowych) i ich części,

włącznie z mieszankami schabów i szynek

0
1602 49 13 0 - - - - - Karki i ich części, włącznie z mieszankami

obojczyków i łopatek

0
1602 49 15 0 - - - - - Pozostałe mieszanki zawierające szynki,

łopatki, schaby lub karki oraz ich części

0
1602 49 19 0 - - - - - Pozostałe 0
1602 49 30 0 - - - - Zawierające w masie 40% lub więcej, ale mniej

niż 80% mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów,

włącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju

i pochodzenia

0
1602 49 50 0 - - - - Zawierające w masie mniej niż 40% mięsa lub

dowolnego rodzaju podrobów, włącznie

z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia

0
1602 49 90 0 - - - Pozostałe 0
1602 50 - Z wołowiny: 125
1602 50 10 0 - - Niegotowane; mieszanki gotowanego mięsa lub podrobów z niegotowanym mięsem lub podrobami 0
- - Pozostałe:
- - - W opakowaniach hermetycznych:
1602 50 31 0 - - - - Corned beef (wołowina peklowana) 0
1602 50 39 0 - - - - Pozostałe 0
1602 50 80 0 - - - Pozostałe 0
1701 Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej: 0 8
- Pozostały:
1701 91 00 0 - - Zawierający dodatki aromatyzujące lub barwiące
1704 Wyroby cukiernicze (włączając białą czekoladę), niezawierające kakao: 0 10
1704 10 - Guma do żucia, również pokryta cukrem:
- - Zawierająca w masie mniej niż 60% sacharozy

(włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako

sacharoza):

1704 10 11 0 - - - Guma w paskach
1806 Czekolada i inne przetwory spożywcze zawierające kakao:
- Pozostałe, w blokach, tabliczkach lub batonach:
1806 32 - - Bez nadzienia:
1806 32 90 0 - - - Pozostałe 0 200
1806 90 - Pozostałe:
- - Czekolada i produkty czekoladowe:
- - - Czekolady, z nadzieniem lub bez:
1806 90 19 0 - - - - Pozostałe 0 200
1806 90 50 0 - - Wyroby cukiernicze i ich namiastki wykonane z

substytutów cukru, zawierające kakao

0 100
1806 90 90 0 - - Pozostałe 9 + 0,2 DCC 25
1901 Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, kasz, mączki, skrobi lub z ekstraktu słodowego, niezawierające kakao, lub zawierające w masie mniej niż 40% kakao, obliczonych według całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione, ani niewłączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404, niezawierające kakao lub zawierające w masie mniej niż 5% kakao, obliczonych według całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione, ani niewłączone: 0 30
1901 90 - Pozostałe:
- - Ekstrakt słodowy:
1901 90 19 0 - - - Pozostałe:
- - Pozostałe
1901 90 99 - - - Pozostałe: 0 100
1901 90 99 9 - - - - Pozostałe
1905 Chleb, bułki, pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka, herbatniki (biskwity) i inne wyroby piekarskie, nawet zawierające kakao; opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby:
1905 10 00 0 - Chleb chrupki 7 20
- Słodkie herbatniki (biskwity); wafle i opłatki:
1905 31 - - Słodkie herbatniki (biskwity):
- - - Całkowicie lub częściowo pokryte lub powleczone

czekoladą lub innymi przetworami zawierającymi

kakao:

1905 31 19 0 - - - - Pozostałe 0 20

(łącznie z poz. 1905 32 19 0)

- - - Pozostałe:
1905 31 30 0 - - - - Zawierające w masie 8% lub więcej tłuszczu z

mleka

0 15
- - - - Pozostałe:
1905 31 99 0 - - - - - Pozostałe 0 30
1905 32 - - Wafle i opłatki:
- - - Całkowicie lub częściowo pokryte lub powleczone

czekoladą lub innymi przetworami zawierającymi

kakao:

1905 32 19 0 - - - - Pozostałe 0 20

(łącznie z poz. 1905 31 19 0)

2001 Warzywa, owoce, orzechy i inne jadalne części roślin, przetworzone lub zakonserwowane za pomocą octu lub kwasu octowego:
2001 10 00 0 - Ogórki i korniszony 0 50
2001 90 - Pozostałe:
2001 90 96 0 - - Pozostałe 0 20
2005 Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, niemrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006: 0 15
2005 10 00 0 - Warzywa homogenizowane
2007 Dżemy, galaretki owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, otrzymywane przez gotowanie, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej:
2007 10 - Przetwory homogenizowane:
2007 10 10 0 - - O zawartości cukru w masie przekraczającej 13% 0 10
- Pozostałe:
2007 99 - - Pozostałe:
- - - O zawartości cukru w masie przekraczającej 30%:
- - - - Pozostałe:
2007 99 39 0 - - - - - Pozostałe 0 15
- - - O zawartości cukru w masie przekraczającej 13%,

ale nieprzekraczającej 30%:

2007 99 58 0 - - - - Pozostałe 7 7
2009 Soki owocowe (włączając moszcz winogronowy) i soki warzywne niesfermentowane i niezawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej: 150
- Sok jabłkowy:
2009 71 - - O liczbie Brixa nieprzekraczającej 20:
- - - Pozostały:
2009 71 99 0 - - - - Niezawierający dodatku cukru 0
2009 79 - - Pozostały:
- - - O liczbie Brixa przekraczającej 67:
2009 79 19 0 - - - - Pozostały 0
- - - O liczbie Brixa przekraczającej 20, ale

nieprzekraczającej 67:

- - - - Pozostały:
2009 79 99 0 - - - - - Niezawierający dodatku cukru 0
2009 80 - Sok z dowolnego innego pojedynczego owocu lub z

dowolnego warzywa:

- - O liczbie Brixa przekraczającej 67:
- - - Sok z gruszek:
2009 80 19 0 - - - - Pozostałe 0
- - - Pozostałe:
- - - - Pozostałe:
2009 80 38 0 - - - - - Pozostałe 0
2102 Drożdże (aktywne lub nieaktywne); inne mikroorganizmy jednokomórkowe, martwe (z wyłączeniem szczepionek objętych pozycją 3002); gotowe proszki do pieczenia: 0 75
2102 30 00 0 - Gotowe proszki do pieczenia
2103 Sosy i przetwory z nich; zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne; mąka i mączka z gorczycy oraz gotowa musztarda: 0 115
2103 90 - Pozostałe:
2103 90 90 0 - - Pozostałe
2104 Zupy i buliony i przetwory z nich; złożone przetwory spożywcze homogenizowane:
2104 10 - Zupy i buliony i przetwory z nich:
2104 10 90 0 - - Pozostałe 0 100
2104 20 00 0 - Złożone przetwory spożywcze homogenizowane 0 30

Zmiany w prawie

Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024
Jak zgłosić zamiar głosowania korespondencyjnego w wyborach samorządowych

Nie wszyscy wyborcy będą mogli udać się osobiście 7 kwietnia, aby oddać głos w obwodowych komisjach wyborczych. Dla nich ustawodawca wprowadził instytucję głosowania korespondencyjnego jako jednej z tzw. alternatywnych procedur głosowania. Przypominamy zasady, terminy i procedurę tego udogodnienia dla wyborców z niepełnosprawnością, seniorów i osób w obowiązkowej kwarantannie.

Artur Pytel 09.03.2024
Data 30 kwietnia dla wnioskodawcy dodatku osłonowego może być pułapką

Choć ustawa o dodatku osłonowym wskazuje, że wnioski można składać do 30 kwietnia 2024 r., to dla wielu mieszkańców termin ten może okazać się pułapką. Datą złożenia wniosku jest bowiem data jego wpływu do organu. Rząd uznał jednak, że nie ma potrzeby doprecyzowania tej kwestii. A już podczas rozpoznawania poprzednich wniosków, właśnie z tego powodu wielu mieszkańców zostało pozbawionych świadczeń.

Robert Horbaczewski 21.02.2024
Standardy ochrony dzieci. Placówki medyczne mają pół roku

Lekarz czy pielęgniarka nie będą mogli się tłumaczyć, że nie wiedzieli komu zgłosić podejrzenie przemocy wobec dziecka. Placówki medyczne obowiązkowo muszą opracować standardy postępowania w takich sytuacjach. Przepisy, które je do tego obligują wchodzą właśnie w życie, choć dają jeszcze pół roku na przygotowania. Brak standardów będzie zagrożony grzywną. Kar nie przewidziano natomiast za ich nieprzestrzeganie.

Katarzyna Nocuń 14.02.2024