Ustanowienie kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Chorwacji.

ROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW
z dnia 11 grudnia 2001 r.
w sprawie ustanowienia kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Chorwacji.

Na podstawie art. 14 § 3 pkt 2 ustawy z dnia 9 stycznia 1997 r. - Kodeks celny zarządza się, co następuje:
§  1.
Do dnia 31 grudnia 2002 r. ustanawia się kontyngenty taryfowe ilościowe na przywóz niektórych towarów rolnych pochodzących z Republiki Chorwacji, wymienionych w załączniku do rozporządzenia, dla których ustanawia się obniżone stawki celne w wysokości określonej w tym załączniku.
§  2.
Obniżone stawki celne, o których mowa w § 1, stosuje się po udokumentowaniu pochodzenia towarów, zgodnie z wymogami określonymi odrębnie.
§  3.
W zakresie uregulowanym w § 1 nie stosuje się stawek celnych określonych w Taryfie celnej, stanowiącej załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 11 grudnia 2001 r. w sprawie ustanowienia Taryfy celnej (Dz. U. Nr 146, poz. 1639).
§  4.
Rozdysponowanie kontyngentów, o których mowa w § 1, jest dokonywane według kolejności złożenia kompletnych wniosków.
§  5.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 kwietnia 2002 r.

ZAŁĄCZNIK

WYKAZ TOWARÓW OBJĘTYCH KONTYNGENTAMI TARYFOWYMI ILOŚCIOWYMI POCHODZĄCYCH Z REPUBLIKI CHORWACJI

Kod PCN Wyszczególnienie Obniżona stawka celna Ilość
1 2 3 4
1602 Pozostałe przetworzone lub konserwowane mięso, podroby lub krew: 300 t
1602 10 00 0 - Przetwory homogenizowane 9
1602 20 - Z wątroby dowolnych zwierząt:
- - Z wątroby gęsiej lub kaczej:
1602 20 11 0 - - - Zawierające w masie 75% lub więcej otłuszczonej wątroby 9
1602 20 19 0 - - - Pozostałe 9
1602 20 90 0 - - Pozostałe 9
- Z drobiu objętego pozycją 0105:
1602 31 - - Z indyków:
- - - Zawierające w masie 57% lub więcej mięsa lub podrobów:
1602 31 11 0 - - - - Zawierające wyłącznie niegotowane mięso indycze 9
1602 31 19 0 - - - - Pozostałe 9
1602 31 30 0 - - - Zawierające w masie 25% lub więcej, ale mniej niż 57% mięsa lub podrobów 9
1602 31 90 0 - - - Pozostałe 9
1602 32 - - Z drobiu z gatunku Gallus domesticus:
- - - Zawierające w masie 57% lub więcej mięsa lub podrobów:
1602 32 11 0 - - - - Niegotowane 9
1602 32 19 0 - - - - Pozostałe 9
1602 32 30 0 - - - Zawierające w masie 25% lub więcej, ale mniej niż 57% mięsa lub podrobów 9
1602 32 90 0 - - - Pozostałe 9
1602 39 - - Pozostałe:
- - - Zawierające w masie 57% lub więcej mięsa lub podrobów:
1602 39 21 0 - - - - Niegotowane 9
1602 39 29 0 - - - - Pozostałe 9
1602 39 40 0 - - - Zawierające w masie 25% lub więcej, ale mniej niż 57% mięsa drobiowego

lub podrobów

9
1602 39 80 0 - - - Pozostałe 9
- Z wieprzowiny:
1602 41 - - Szynki i ich części:
1602 41 10 0 - - - Ze świń domowych 9
1602 41 90 0 - - - Pozostałe 9
1602 42 - - Łopatki i ich części:
1602 42 10 0 - - - Ze świń domowych 9
1602 42 90 0 - - - Pozostałe 9
1602 49 - - Pozostałe łącznie z mieszankami:
- - - Ze świń domowych:
- - - - Zawierające w masie 80% lub więcej mięsa lub dowolnego rodzaju

podrobów, włącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia:

1602 49 11 0 - - - - - Schaby (bez karkowych) i ich części łącznie z mieszankami schabów

i szynek

9
1602 49 13 0 - - - - - Karki i ich części łącznie z mieszankami obojczyków i łopatek 9
1602 49 15 0 - - - - - Pozostałe mieszanki zawierające szynki, łopatki, schaby lub karki

oraz ich części

9
1602 49 19 0 - - - - - Pozostałe 9
1602 49 30 0 - - - - Zawierające w masie 40% lub więcej, ale mniej niż 80% mięsa lub

dowolnego rodzaju podrobów łącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i

pochodzenia

9
1602 49 50 0 - - - - Zawierające w masie mniej niż 40% mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów

łącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia

9
1602 49 90 0 - - - Pozostałe 9
1602 50 - Z wołowiny:
1602 50 10 0 - - Niegotowane; mieszanki gotowanego mięsa lub podrobów z niegotowanym mięsem

lub podrobami

9
- - Pozostałe:
- - - W opakowaniach hermetycznych:
1602 50 31 0 - - - - Corned beef (wołowina peklowana) 9
1602 50 39 0 - - - - Pozostałe 9
1602 50 80 0 - - - Pozostałe 9
1602 90 - Pozostałe łącznie z przetworami z krwi dowolnych zwierząt:
1602 90 10 0 - - Przetwory z krwi dowolnych zwierząt 9
- - Pozostałe:
1602 90 31 0 - - - Z dziczyzny lub z królików 9
1602 90 41 0 - - - Z reniferów 9
- - - Pozostałe:
1602 90 51 0 - - - - Zawierające mięso lub podroby ze świń domowych 9
- - - - Pozostałe:
- - - - - Zawierające mięso wołowe lub podroby: 9
1602 90 61 0 - - - - - - Niegotowane; mieszanki gotowanego mięsa lub podrobów

z niegotowanym mięsem lub podrobami

9
1602 90 69 0 - - - - - - Pozostałe 9
- - - - - Pozostałe:
- - - - - - Z baraniny lub koziny:
- - - - - - - Niegotowane; mieszanki gotowanego mięsa lub podrobów

z niegotowanym mięsem lub podrobami:

1602 90 72 0 - - - - - - - - Z baraniny 9
1602 90 74 0 - - - - - - - - Z koziny 9
- - - - - - - Pozostałe:
1602 90 76 0 - - - - - - - - Z baraniny 9
1602 90 78 0 - - - - - - - - Z koziny 9
1602 90 98 0 - - - - - - Pozostałe 9
1806 Czekolada i inne przetwory spożywcze zawierające kakao: 300 t
1806 10 - Proszek kakaowy zawierający dodatek cukru lub innego środka słodzącego:
1806 10 15 0 - - Niezawierający sacharozy lub zawierający w masie mniej niż 5% sacharozy

(włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) lub izoglukozy

wyrażonej jako sacharoza

10
1806 10 20 0 - - Zawierający w masie 5% lub więcej, ale mniej niż 65% sacharozy (włącznie

z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) lub izoglukozy wyrażonej

jako sacharoza

10
1806 10 30 0 - - Zawierający w masie 65% lub więcej, ale mniej niż 80% sacharozy (włącznie

z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) lub izoglukozy wyrażonej

jako sacharoza

10
1806 10 90 0 - - Zawierający w masie 80% lub więcej sacharozy (włącznie z cukrem

inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) lub izoglukozy wyrażonej jako

sacharoza

10
1806 20 - Pozostałe przetwory w blokach, tabliczkach lub batonach o masie powyżej

2 kg lub w płynie, paście, proszku, granulkach lub w innej postaci

w pojemnikach lub w bezpośrednich opakowaniach o zawartość powyżej 2 kg:

1806 20 10 0 - - Zawierające w masie 31% lub więcej masła kakaowego albo zawierające

w masie 31% lub więcej masła kakaowego i tłuszczu z mleka łącznie

10
1806 20 30 0 - - Zawierające w masie 25% lub więcej, ale mniej niż 31% masła kakaowego

i tłuszczu z mleka łącznie

10
- - Pozostałe:
1806 20 50 0 - - - Zawierające w masie 18% lub więcej masła kakaowego 10
1806 20 70 0 - - - Okruchy mleczno-czekoladowe 10
1806 20 80 0 - - - Polewa czekoladowa smakowa 10
1806 20 95 0 - - - Pozostałe 10
- Pozostałe, w blokach, tabliczkach lub batonach:
1806 31 00 0 - - Nadziewane 10
1806 32 - - Bez nadzienia:
1806 32 10 0 - - - Z dodatkami zbóż, owoców lub orzechów 10
1806 32 90 0 - - - Pozostałe 10
1806 90 - Pozostałe:
- - Czekolada i produkty czekoladowe:
- - - Czekolady, nawet z nadzieniem:
1806 90 11 0 - - - - Zawierające alkohol 10
1806 90 19 0 - - - - Pozostałe 10
- - - Pozostałe:
1806 90 31 0 - - - - Z nadzieniem 10
1806 90 39 0 - - - - Bez nadzienia 10
1806 90 50 0 - - Wyroby cukiernicze i ich namiastki wykonane z substytutów cukru,

zawierające kakao

10
1806 90 60 0 - - Produkty do smarowania zawierające kakao 10
1806 90 70 0 - - Przetwory zawierające kakao do sporządzania napojów 10
1806 90 90 0 - - Pozostałe 10
2106 Przetwory spożywcze gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: 190 t
2106 90 - Pozostałe:
- - Pozostałe:
2106 90 92 0 - - - Niezawierające tłuszczów mleka, sacharozy, izoglukozy, glukozy lub

skrobi lub zawierające w masie mniej niż 1,5% tłuszczu mleka, 5%

sacharozy lub izoglukozy, 5% glukozy lub skrobi

ex 2106 90 92 0 Cedevita Light - preparat witaminowy w postaci stałej, stanowiący uzupełnienie

diety, na bazie aromatów owocowych, niezawierający sacharozy, ale

zawierający sztuczne środki słodzące: sorbitol i aspartam

10
2106 90 98 0 - - - Pozostałe
ex 2106 90 98 0 Cedevita - preparaty witaminowe w postaci stałej, stanowiące uzupełnienie

diety, na bazie aromatów owocowych, o zawartości sacharozy nie mniej niż 5%

10
2203 00 Piwo otrzymywane ze słodu: 300 t
- W pojemnikach zawierających nie więcej niż 10 litrów:
2203 00 01 0 - - W butelkach 7
2203 00 09 0 - - Pozostałe 7
2203 00 10 0 - W pojemnikach zawierających więcej niż 10 litrów 7
2204 Wino ze świeżych winogron łącznie z winami wzmocnionymi; moszcz winogronowy inny niż z pozycji 2009: 1000 t
2204 10 - Wino musujące:
- - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż 8,5% obj.:
2204 10 11 - - - Szampan:
2204 10 11 1 - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż 8,5%,

ale nie większej niż 22% obj.

10
2204 10 11 9 - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 22% obj. 10
2204 10 19 - - - Pozostałe:
2204 10 19 1 - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż 8,5%,

ale nie większej niż 22% obj.

10
2204 10 19 9 - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 22% obj. 10
- - Pozostałe:
2204 10 91 0 - - - Asti spumante 10
2204 10 99 0 - - - Pozostałe 10
- Pozostałe wina; moszcz winogronowy z fermentacją nierozpoczętą lub

zatrzymaną przez dodanie alkoholu:

2204 21 - - W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej:
2204 21 10 - - - Wina inne niż z podpozycji 2204 10 w butelkach z korkami "grzybkowymi"

przytrzymywanymi przewiązkami lub zapięciami; wina dostarczane inaczej,

pozostające dzięki obecności dwutlenku węgla w roztworze pod

nadciśnieniem nie mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym niż 3 bary,

mierzonym w temperaturze 20°C:

2204 21 10 1 - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie większej niż 22% obj. 10
2204 21 10 9 - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 22% obj. 10
- - - Pozostałe:
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nieprzekraczającej

13% obj.:

- - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych rejonach:
- - - - - - Białe:
2204 21 11 0 - - - - - - - Alsace 10
2204 21 12 0 - - - - - - - Bordeaux 10
2204 21 13 0 - - - - - - - Bourgogne (Burgundy) 10
2204 21 17 0 - - - - - - - Val de Loire (Loire valley) 10
2204 21 18 0 - - - - - - - Mosel-Saar-Ruwer 10
2204 21 19 0 - - - - - - - Pfalz 10
2204 21 22 0 - - - - - - - Rheinhessen 10
2204 21 24 0 - - - - - - - Lazio (Latium) 10
2204 21 26 0 - - - - - - - Toscana (Tuscany) 10
2204 21 27 0 - - - - - - - Trentino, Alto Adige i Friuli 10
2204 21 28 0 - - - - - - - Veneto 10
2204 21 32 0 - - - - - - - Vinho Verde 10
2204 21 34 0 - - - - - - - Penedés 10
2204 21 36 0 - - - - - - - Rioja 10
2204 21 37 0 - - - - - - - Valencia 10
2204 21 38 0 - - - - - - - Pozostałe 10
- - - - - - Pozostałe:
2204 21 42 0 - - - - - - - Bordeaux 10
2204 21 43 0 - - - - - - - Bourgogne (Burgundy) 10
2204 21 44 0 - - - - - - - Beaujolais 10
2204 21 46 0 - - - - - - - Côtes du Rhône 10
2204 21 47 0 - - - - - - - Languedoc-Rousillon 10
2204 21 48 0 - - - - - - - Val de Loire (Loire valley) 10
2204 21 62 0 - - - - - - - Piemonte (Piemont) 10
2204 21 66 0 - - - - - - - Toscana (Tuscany) 10
2204 21 67 0 - - - - - - - Trentino i Alto Adige 10
2204 21 68 0 - - - - - - - Veneto 10
2204 21 69 0 - - - - - - - Dâo, Bairrada i Douro 10
2204 21 71 0 - - - - - - - Navarra 10
2204 21 74 0 - - - - - - - Penedés 10
2204 21 76 0 - - - - - - - Rioja 10
2204 21 77 0 - - - - - - - Valdepenas 10
2204 21 78 0 - - - - - - - Pozostałe 10
- - - - - Pozostałe:
2204 21 79 0 - - - - - - Białe 10
2204 21 80 0 - - - - - - Pozostałe 10
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 13% obj.,

ale nieprzekraczającej 15% obj.:

- - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych regionach:
2204 21 81 0 - - - - - - Białe 10
2204 21 82 0 - - - - - - Pozostałe 10
- - - - - Pozostałe:
2204 21 83 0 - - - - - - Białe 10
2204 21 84 0 - - - - - - Pozostałe 10
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 15% obj.,

ale nieprzekraczającej 18% obj.:

2204 21 87 0 - - - - - Marsala 10
2204 21 88 0 - - - - - Samos i Muscat de Lemnos 10
2204 21 89 0 - - - - - Port 10
2204 21 91 0 - - - - - Madeira i Setubal muscatel 10
2204 21 92 0 - - - - - Sherry 10
2204 21 93 0 - - - - - Tokaj (Aszu i Szamorodni) 10
2204 21 94 0 - - - - - Pozostałe 10
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 18% obj.,

ale nieprzekraczającej 22% obj.:

2204 21 95 0 - - - - - Port 10
2204 21 96 0 - - - - - Madeira, sherry i Setubal muscatel 10
2204 21 97 0 - - - - - Tokaj (Aszu i Szamorodni) 10
2204 21 98 0 - - - - - Pozostałe 10
2204 21 99 0 - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 22% obj. 10
2204 29 - - Pozostałe:
2204 29 10 - - - Wina inne niż z podpozycji 2204 10 w butelkach z korkami "grzybkowymi"

przytrzymywanymi przewiązkami lub zapięciami; wina dostarczane inaczej,

pozostające w wyniku obecności dwutlenku węgla w roztworze, pod

nadciśnieniem nie mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym niż 3 bary,

mierzonym w temperaturze 20°C:

2204 29 10 1 - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie większej niż 22% obj. 10
2204 29 10 9 - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 22% obj. 10
- - - Pozostałe:
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nieprzekraczającej

13% obj.:

- - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych regionach:
- - - - - - Białe:
2204 29 12 0 - - - - - - - Bordeaux 10
2204 29 13 0 - - - - - - - Bourgogne (Burgundy) 10
2204 29 17 0 - - - - - - - Val de Loire (Loire valley) 10
2204 29 18 0 - - - - - - - Pozostałe 10
- - - - - - Pozostałe:
2204 29 42 0 - - - - - - - Bordeaux 10
2204 29 43 0 - - - - - - - Bourgogne (Burgundy) 10
2204 29 44 0 - - - - - - - Beaujolais 10
2204 29 46 0 - - - - - - - Côtes du Rhône 10
2204 29 47 0 - - - - - - - Languedoc-Roussillon 10
2204 29 48 0 - - - - - - - Val de Loire (Loire valley) 10
2204 29 58 0 - - - - - - - Pozostałe 10
- - - - - Pozostałe:
- - - - - - Białe:
2204 29 62 0 - - - - - - - Sicilia (Sicily) 10
2204 29 64 0 - - - - - - - Veneto 10
2204 29 65 0 - - - - - - - Pozostałe 10
- - - - - - Pozostałe:
2204 29 71 0 - - - - - - - Puglia (Apuglia) 10
2204 29 72 0 - - - - - - - Sicilia (Sicily) 10
2204 29 75 0 - - - - - - - Pozostałe 10
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 13% obj.,

ale nieprzekraczającej 15% obj.:

- - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych regionach:
2204 29 81 0 - - - - - - Białe 10
2204 29 82 0 - - - - - - Pozostałe 10
- - - - - Pozostałe:
2204 29 83 0 - - - - - - Białe 10
2204 29 84 0 - - - - - - Pozostałe 10
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 15% obj.,

ale nieprzekraczającej 18% obj.:

2204 29 87 0 - - - - - Marsala 10
2204 29 88 0 - - - - - Samos i Muscat de Lemnos 10
2204 29 89 0 - - - - - Port 10
2204 29 91 0 - - - - - Madeira i Setubal muscatel 10
2204 29 92 0 - - - - - Sherry 10
2204 29 93 0 - - - - - Tokaj (Aszu i Szamorodni) 10
2204 29 94 0 - - - - - Pozostałe 10
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 18% obj.,

ale nieprzekraczającej 22% obj.:

2204 29 95 0 - - - - - Port 10
2204 29 96 0 - - - - - Madeira, sherry i Setubal muscatel 10
2204 29 97 0 - - - - - Tokaj (Aszu i Szamorodni) 10
2204 29 98 0 - - - - - Pozostałe 10
2204 29 99 0 - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 22% obj. 10
2204 30 - Pozostały moszcz winogronowy:
2204 30 10 - - W trakcie fermentacji lub z fermentacją zatrzymaną inaczej niż przez

dodanie alkoholu:

2204 30 10 1 - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie większej niż 22% obj. 10
2204 30 10 9 - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 22% obj. 10
- - Pozostały:
- - - O gęstości 1,33 g/cm3 lub mniejszej w 20°C i o rzeczywistej

objętościowej mocy alkoholu nieprzekraczającej 1% obj.:

2204 30 92 0 - - - - Skoncentrowany 10
2204 30 94 0 - - - - Pozostały 10
- - - Pozostały:
2204 30 96 - - - - Skoncentrowany:
2204 30 96 1 - - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 1%, ale

nie większej niż 22% obj.

10
2204 30 96 9 - - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 22% obj. 10
2204 30 98 - - - - Pozostały:
2204 30 98 1 - - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 1%, ale

nie większej niż 22% obj.

10
2204 30 98 9 - - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 22% obj. 10
2205 Wermut i inne wina ze świeżych winogron przyprawione roślinami lub substancjami aromatycznymi: 880 t
2205 10 - W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej:
2205 10 10 0 - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 18% obj. lub

mniejszej

15
2205 10 90 - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 18% obj.:
2205 10 90 1 - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 18%, ale

nie większej niż 22% obj.

15
2205 10 90 9 - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 22% obj. 15
2205 90 - Pozostałe:
2205 90 10 0 - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 18% obj.

lub mniejszej

15
2205 90 90 - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 18% obj.:
2205 90 90 1 - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 18%, ale

nie większej niż 22% obj.

15
2205 90 90 9 - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 22% obj. 15

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024