Ustanowienie kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów rolnych pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej.

ROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW
z dnia 11 grudnia 2001 r.
w sprawie ustanowienia kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów rolnych pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej.

Na podstawie art. 14 § 3 pkt 2 w związku z art. 14 § 4, § 4a i § 6k ustawy z dnia 9 stycznia 1997 r. - Kodeks celny zarządza się, co następuje:
§  1.
1.
Ustanawia się kontyngenty taryfowe ilościowe na przywóz pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej towarów wymienionych w załączniku nr 1 do rozporządzenia, dla których ustanawia się obniżone stawki celne w wysokości określonej w tym załączniku - do dnia 31 grudnia 2002 r., z wyjątkiem pozycji określonej kodem PCN 1001 90, dla której kontyngent ustanawia się do dnia 30 czerwca 2002 r.
2.
Wykaz państw, o których mowa w ust. 1, zawiera załącznik nr 2 do rozporządzenia.
§  2.
Obniżone stawki celne, o których mowa w § 1, stosuje się po udokumentowaniu pochodzenia towarów, zgodnie z wymogami określonymi odrębnie.
§  3.
W zakresie uregulowanym w § 1 nie stosuje się stawek celnych określonych w Taryfie celnej, stanowiącej załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 11 grudnia 2001 r. w sprawie ustanowienia Taryfy celnej (Dz. U. Nr 146, poz. 1639).
§  4.
1. 1
Rozdysponowanie kontyngentów, o których mowa w § 1, jest dokonywane według kolejności złożenia kompletnych wniosków, z wyjątkiem pozycji towarowych określonych kodem PCN 0203, 0207, 0210, 1001 90, 1101 00, 1102 oraz 1107, dla których rozdysponowanie kontyngentów jest dokonywane w proporcji do liczby osób składających wnioski, po upływie terminów określonych w ust. 2 oraz § 6 ust. 3.
2. 2
Wnioski o wydanie pozwolenia, w przypadku pozycji towarowych określonych kodem PCN 0203, 0207, 0210, 1001 90, 1101 00, 1102, 1107, składa się na każdy kwartał oddzielnie, w terminie 7 dni, licząc od pierwszego dnia roboczego każdego kolejnego kwartału.
3.
Pozwolenia na przywóz w przypadku:
1) 3
(skreślony),
2)
pozycji towarowej 0405 - mogą dotyczyć przywozu nie więcej niż 1.150 ton łącznie dla wszystkich pozycji towarowych określonych 9-cyfrowym kodem PCN, objętych tą pozycją,
3)
pozycji towarowej 0406 - mogą dotyczyć przywozu nie więcej niż 2.070 ton łącznie dla wszystkich pozycji towarowych określonych 9-cyfrowym kodem PCN, objętych tą pozycją,
4)
pozycji towarowych 1601 00 oraz 1602 - mogą dotyczyć przywozu nie więcej niż 230 ton łącznie dla wszystkich pozycji towarowych określonych 9-cyfrowym kodem PCN, objętych tymi pozycjami.
§  5.
Wydanie pozwolenia na przywóz towarów, o których mowa w § 1, uzależnia się od złożenia przez wnioskodawcę kaucji w wysokości określonej w załączniku nr 1 do rozporządzenia.
§  6.
1.
W przypadku pozycji towarowych określonych kodami PCN 0203, 0207, 0210, 1101 00, 1102, 1107, 1205 rozdysponowanie ustanowionej puli kontyngentów taryfowych jest dokonywane kwartalnie w następujący sposób:
1)
I kwartał - 25%,
2)
II kwartał - 25%,
3)
III kwartał - 25%,
4)
IV kwartał - 25%.
2.
W przypadku pozycji towarowej określonej kodem PCN 1001 90 rozdysponowanie ustanowionej puli kontyngentów jest dokonywane kwartalnie w następujący sposób:
1)
I kwartał - 50%,
2)
II kwartał - 50%.
3. 4
Wnioski o przydział kontyngentu, w przypadku pozycji towarowej określonej kodem PCN 1205, składa się na każdy kwartał oddzielnie, poczynając od pierwszego dnia roboczego miesiąca rozpoczynającego dany kwartał.
4.
Termin ważności pozwolenia na przywóz towarów, o których mowa w ust. 1, nie może wykraczać poza ostatni dzień kwartału, na który pozwolenia zostały wydane.
5.
Niewykorzystane pule kontyngentów w danym kwartale przechodzą na kolejny kwartał.
§  7.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2002 r.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK Nr  1

WYKAZ TOWARÓW OBJĘTYCH KONTYNGENTAMI TARYFOWYMI ILOŚCIOWYMI, POCHODZĄCYCH Z PAŃSTW CZŁONKOWSKICH UNII EUROPEJSKIEJ

Kod PCN Wyszczególnienie Obniżona stawka celna Ilość

(w tonach)

Kaucja (wysokość kaucji/masę netto)
1 2 3 4 5
0203 Mięso wieprzowe świeże, chłodzone lub mrożone: 34.500 (łącznie z pozycją 0210) 20 EUR/100 kg
- Świeże lub chłodzone:
0203 11 - - Tusze i półtusze:
0203 11 10 0 - - - Ze świń domowych 0
0203 12 - - Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi:
- - -Ze świń domowych:
0203 12 11 0 - - - - Szynki i ich kawałki 0
0203 12 19 0 - - - - Łopatki i ich kawałki 0
0203 19 - - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
0203 19 11 0 - - - - Przodki i ich kawałki 0
0203 19 13 0 - - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi 0
0203 19 15 0 - - - - Boczek i jego kawałki 0
- - - - Pozostałe:
0203 19 55 0 - - - Bez kości 0
0203 19 59 0 - - - Pozostałe 0
- Mrożone:
0203 21 - - Tusze i półtusze:
0203 21 10 0 - - - Ze świń domowych 0
0203 22 - - Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi:
- - - Ze świń domowych:
0203 22 11 0 - - - - Szynki i ich kawałki 0
0203 22 19 0 - - - - Łopatki i ich kawałki 0
0203 29 - - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
0203 29 11 0 - - - - Przodki i ich kawałki 0
0203 29 13 0 - - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi 0
0203 29 15 0 - - - - Boczek i jego kawałki 0
- - - - Pozostałe:
0203 29 55 0 - - - - - Bez kości 0
0203 29 59 0 - - - - - Pozostałe 0
0207 Mięso i jadalne podroby z drobiu z pozycji 0105, świeże, chłodzone lub mrożone: 23.000 20 EUR/100 kg.
- Z ptactwa z gatunku Gallus domesticus:
0207 11 - - Niecięte na kawałki, świeże lub chłodzone:
0207 11 10 0 - - - Oskubane i bez jelit, z głowami i łapami, znane

jako "kurczaki 83%"

0
0207 11 30 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z

szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako

"kurczaki 70%"

0
0207 11 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez

szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kurczaki

65%" lub inaczej prezentowane

0
0207 12 - - Niecięte na kawałki, mrożone:
0207 12 10 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z

szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako

"kurczaki 70%"

0
0207 12 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, i bez

szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kurczaki

65%" lub inaczej prezentowane

0
0207 13 - - Kawałki i podroby, świeże lub chłodzone:
- - - Kawałki:
0207 13 10 0 - - - - Bez kości 0
- - - - Z kośćmi:
0207 13 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki 0
0207 13 30 0 - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami 0
0207 13 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami,

kupry i końce skrzydeł

0
0207 13 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki 0
0207 13 60 0 - - - - - Nogi i ich kawałki 0
0207 13 70 0 - - - - - Pozostałe 0
- - - Podroby:
0207 13 91 0 - - - - Wątroby 0
0207 13 99 0 - - - - Pozostałe 0
0207 14 - - Kawałki i podroby mrożone:
- - - Kawałki:
0207 14 10 0 - - - - Bez kości 0
- - - - Z kośćmi:
0207 14 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki 0
0207 14 30 0 - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami 0
0207 14 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami,

kupry i końce skrzydeł

0
0207 14 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki 0
0207 14 60 0 - - - - - Nogi i ich kawałki 0
0207 14 70 0 - - - - - Pozostałe 0
- - - Podroby:
0207 14 91 0 - - - - Wątroby 0
0207 14 99 0 - - - - Pozostałe 0
- Z indyków:
0207 24 - - Niecięte na kawałki, świeże lub chłodzone:
0207 24 10 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z

szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako

"indyki 80%"

0
0207 24 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap i bez szyj,

serc, wątrób i żołądków, znane jako "indyki 73%"

lub inaczej prezentowane

0
0207 25 - - Niecięte na kawałki, mrożone:
0207 25 10 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z

szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako

"indyki 80%"

0
0207 25 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez

szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "indyki

73%" lub inaczej prezentowane

0
0207 26 - - Kawałki i podroby, świeże lub chłodzone:
- - - Kawałki:
0207 26 10 0 - - - - Bez kości 0
- - - - Z kośćmi:
0207 26 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki 0
0207 26 30 0 - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami 0
0207 26 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami,

kupry i końce skrzydeł

0
0207 26 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki 0
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 26 60 0 - - - - - - Podudzia i ich kawałki 0
0207 26 70 0 - - - - - - Pozostałe 0
0207 26 80 0 - - - - - Pozostałe 0
- - - Podroby:
0207 26 91 0 - - - - Wątroby 0
0207 26 99 0 - - - - Pozostałe 0
0207 27 - - Kawałki i podroby, mrożone:
- - - Kawałki:
0207 27 10 0 - - - - Bez kości 0
- - - - Z kośćmi:
0207 27 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki 0
0207 27 30 0 - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami 0
0207 27 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami,

kupry i końce skrzydeł

0
0207 27 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki 0
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 27 60 0 - - - - - - Podudzia i ich kawałki 0
0207 27 70 0 - - - - - - Pozostałe 0
0207 27 80 0 - - - - - Pozostałe 0
- - - Podroby:
0207 27 91 0 - - - - Wątroby 0
0207 27 99 0 - - - - Pozostałe 0
- Z kaczek, gęsi i perliczek:
0207 32 - - Niecięte na kawałki, świeże lub chłodzone:
- - - Kaczki:
0207 32 11 0 - - - - Oskubane, bez krwi i jelit, ale niewypatroszone,

z głowami i łapami, znane jako "kaczki 85%"

0
0207 32 15 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z

szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane

jako "kaczki 70%"

0
0207 32 19 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez

szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kaczki

63%" lub inaczej prezentowane

0
- - - Gęsi:
0207 32 51 0 - - - - Oskubane, bez krwi, niewypatroszone z głowami

łapami, znane jako "gęsi 82%"

0
0207 32 59 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z

sercami i żołądkami lub bez serc i żołądków,

znane jako "gęsi 75%" lub inaczej prezentowane

0
0207 32 90 0 - - - Perliczki 0
0207 33 - - Niecięte na kawałki, mrożone:
- - - Kaczki:
0207 33 11 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z

szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane

jako "kaczki 70%"

0
0207 33 19 0 - - - - Oskubane i wypatroszone bez głów i łap oraz bez

szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kaczki

63%" lub inaczej prezentowane

0
- - - Gęsi:
0207 33 51 0 - - - - Oskubane, bez krwi, niewypatroszone z głowami i

łapami, znane jako "gęsi 82%"

0
0207 33 59 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z

sercami i żołądkami lub bez serc i żołądków,

znane jako "gęsi 75%" lub inaczej prezentowane

0
0207 33 90 0 - - - Perliczki 0
0207 35 - - Pozostałe, świeże lub chłodzone:
- - - Kawałki:
- - - - Bez kości:
0207 35 11 0 - - - - - Z gęsi 0
0207 35 15 0 - - - - - Z kaczek i perliczek 0
- - - - Z kośćmi:
- - - - - Połówki lub ćwiartki:
0207 35 21 0 - - - - - - Z kaczek 0
0207 35 23 0 - - - - - - Z gęsi 0
0207 35 25 0 - - - - - - Z perliczek 0
0207 35 31 0 - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami 0
0207 35 41 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami,

kupry i końce skrzydeł

0
- - - - - Piersi i ich kawałki:
0207 35 51 0 - - - - - - Z gęsi 0
0207 35 53 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek 0
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 35 61 0 - - - - - - Z gęsi 0
0207 35 63 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek 0
0207 35 71 0 - - - - - Tusze gęsie i kacze 0
0207 35 79 0 - - - - - Pozostałe 0
- - - Podroby:
0207 35 91 0 - - - - Wątroby drobiowe inne niż otłuszczone wątroby 0
0207 35 99 0 - - - - Pozostałe 0
0207 36 - - Pozostałe, mrożone:
- - - Kawałki:
- - - - Bez kości:
0207 36 11 0 - - - - - Z gęsi 0
0207 36 15 0 - - - - - Z kaczek i perliczek 0
- - - - Z kośćmi:
- - - - - Połówki lub ćwiartki:
0207 36 21 0 - - - - - - Z kaczek 0
0207 36 23 0 - - - - - - Z gęsi 0
0207 36 25 0 - - - - - - Z perliczek 0
0207 36 31 0 - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami 0
0207 36 41 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami,

kupry i końce skrzydeł

0
- - - - - Piersi i ich kawałki:
0207 36 51 0 - - - - - - Z gęsi 0
0207 36 53 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek 0
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 36 61 0 - - - - - - Z gęsi 0
0207 36 63 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek 0
0207 36 71 0 - - - - - Tusze gęsie i kacze 0
0207 36 79 0 - - - - - Pozostałe 0
- - - Podroby:
- - - - Wątroby:
0207 36 89 0 - - - - - Pozostałe 0
0207 36 90 0 - - - - Pozostałe 0
0210 Mięso i podroby jadalne, solone, w solance suszone lub wędzone; jadalne mąki i mączki z mięsa lub podrobów: 34.500 (łącznie z pozycją 0203) 20 EUR/100 kg
- Mięso wieprzowe:
0210 11 - - Szynki, łopatki i ich kawałki, z kośćmi:
- - - Ze świń domowych:
- - - - Solone lub w solance:
0210 11 11 0 - - - - - Szynki i ich kawałki 0
0210 11 19 0 - - - - - Łopatki i ich kawałki 0
- - - - Suszone lub wędzone:
0210 11 31 0 - - - - - Szynki i ich kawałki 0
0210 11 39 0 - - - - - Łopatki i ich kawałki 0
0210 12 - - Boczek i jego kawałki:
- - - Ze świń domowych:
0210 12 11 0 - - - - Solony lub w solance 0
0210 12 19 0 - - - - Suszony lub wędzony 0
0210 19 - - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
- - - - Solone lub w solance:
0210 19 10 0 - - - - - Bok bekonowy lub szpencer 0
0210 19 20 0 - - - - - Bok trzyćwierciowy lub środki 0
0210 19 30 0 - - - - - Przodki i ich kawałki 0
0210 19 40 0 - - - - - Schaby i ich kawałki 0
- - - - - Pozostałe:
0210 19 51 0 - - - - - - Bez kości 0
0210 19 59 0 - - - - - - Pozostałe 0
- - - - Suszone lub wędzone:
0210 19 60 0 - - - - - Przodki i ich kawałki 0
0210 19 70 0 - - - - - Schaby i ich kawałki 0
- - - - - Pozostałe:
0210 19 81 0 - - - - - - Bez kości 0
0210 19 89 0 - - - - - - Pozostałe 0
0405 Masło i inne tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka; produkty mleczarskie do smarowania: 5.750 35 EUR/100 kg
0405 10 - Masło:
- - O zawartości tłuszczu w masie nieprzekraczającej

85%:

- - - Masło naturalne:
0405 10 11 0 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nieprzekraczającej 1 kg

0
0405 10 19 0 - - - - Pozostałe 0
0405 10 30 0 - - - Masło odtwarzane 0
0405 10 50 0 - - - Masło z serwatki 0
0405 10 90 0 - - Pozostałe 0
0405 20 - Produkty mleczarskie do smarowania:
0405 20 90 0 - - O zawartości tłuszczu w masie przekraczającej 75%,

ale mniej niż 80%

0
0406 Sery i twarogi: 10.350 35 EUR/100 kg
0406 10 - Ser (niedojrzewający i niewędzony) świeży, w tym ser

serwatkowy i twaróg:

0406 10 20 0 - - O zawartości tłuszczu w masie nieprzekraczającej 40% 0
0406 10 80 0 - - Pozostały 0
0406 20 - Ser tarty lub proszkowany, wszystkich rodzajów:
0406 20 10 0 - - Ser ziołowy Glarus (znany jako Schabziger) zrobiony z

odtłuszczonego mleka i zmieszany z drobno zmielonymi

ziołami

0
0406 20 90 0 - - Pozostały 0
0406 30 - Ser przetworzony (ser topiony) inny niż tarty lub

proszkowany:

0406 30 10 0 - - Do produkcji, którego nie użyto innych serów, jak

Emmentaler, Gruyére i Appenzell i który może zawierać

jako dodatek ziołowy ser Glarus (znany jako

Schabziger); przygotowany do sprzedaży detalicznej o

zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 56% suchej

masy

0
- - Pozostały:
- - - O zawartości tłuszczu w masie nieprzekraczającej

36% i o zawartości tłuszczu w suchej masie:

0406 30 31 0 - - - - Nieprzekraczającej 48% 0
0406 30 39 0 - - - - Przekraczającej 48% 0
0406 30 90 0 - - - O zawartości tłuszczu w masie przekraczającej 36% 0
0406 40 - Ser z przerostami niebieskiej pleśni:
0406 40 10 0 - - Roquefort 0
0406 40 50 0 - - Gorgonzola 0
0406 40 90 0 - - Pozostały 0
0406 90 - Pozostałe sery:
0406 90 01 0 - - Do przetworzenia (topienia) 0
- - Pozostałe:
- - - Emmentaler, Gruyére, Sbrinz, Bergkäse i Appenzell:
0406 90 02 0 - - - - Sery w całości, w cenie franco granica za 100 kg

przekraczającej 401,85 EUR, ale

nieprzekraczającej 430,62 EUR, o zawartości

tłuszczu w suchej masie 45% i większej oraz

dojrzewane przez trzy miesiące lub dłużej

0
0406 90 03 0 - - - - Sery w całości, w cenie franco granica za 100 kg

masy netto przekraczającej 430,62 EUR, o

zawartości tłuszczu w suchej masie 45% i większej

oraz dojrzewane przez trzy miesiące lub dłużej

0
0406 90 04 0 - - - - Kawałki pakowane próżniowo lub w gazie obojętnym,

ze skórką przynajmniej z jednej strony, o masie

netto 1 kg lub większej lecz nieprzekraczającej

5 kg i w cenie franco granica za 100 kg masy

netto przekraczającej 430,62 EUR, ale

nieprzekraczającej 459,39 EUR, o zawartości

tłuszczu w suchej masie 45% i większej oraz

dojrzewane przez trzy miesiące lub dłużej

0
0406 90 05 0 - - - - Kawałki pakowane próżniowo lub w gazie obojętnym,

ze skórką przynajmniej z jednej strony, o masie

netto 1 kg lub większej, ale nieprzekraczającej

5 kg i w cenie franco granica za 100 kg masy

netto przekraczającej 459,39 EUR, o zawartości

tłuszczu w suchej masie 45% i większej oraz

dojrzewane przez trzy miesiące lub dłużej

0
0406 90 06 0 - - - - Kawałki bez skórki, o masie netto nie większej

niż 450 g i w cenie franco granica za 100 kg masy

netto przekraczającej 499,67 EUR, o zawartości

tłuszczu w suchej masie 45% i większej oraz

dojrzewane przez trzy miesiące lub dłużej,

pakowane próżniowo lub w gazie obojętnym, w

opakowaniach, na których znajduje się opis sera,

zawartość tłuszczu, odpowiedzialny za pakowanie

oraz kraj producenta

0
- - - - Pozostałe:
0406 90 13 0 - - - - - Emmentaler 0
0406 90 15 0 - - - - - Gruyére, Sbrinz 0
0406 90 17 0 - - - - - Bergkäse, Appenzell 0
0406 90 18 0 - - - Fromage fribourgeois, Vacherin Mont d'Or i Tete de

Moine

0
0406 90 19 0 - - - Ser ziołowy Glarus (znany jako Schabziger) zrobiony

z odtłuszczonego mleka i zmieszany z drobno

zmielonymi ziołami

0
0406 90 21 0 - - - Cheddar 0
0406 90 23 0 - - - Edam 0
0406 90 25 0 - - - Tilsit 0
0406 90 27 0 - - - Butterkäse 0
0406 90 29 0 - - - Kashkaval 0
- - - Feta:
0406 90 31 0 - - - - Z mleka owiec albo mleka bawołów w pojemnikach

zawierających solankę albo w butelkach z owczej

lub koziej skóry

0
0406 90 33 0 - - - - Pozostałe 0
0406 90 35 0 - - - Kefalo-Tyri 0
0406 90 37 0 - - - Finlandia 0
0406 90 39 0 - - - Jarlsberg 0
- - - Pozostałe:
0406 90 50 0 - - - - Ser z mleka owiec albo mleka bawołów w

pojemnikach zawierających solankę albo w

butelkach z owczej lub koziej skóry

0
- - - - Pozostałe:
- - - - - O zawartości tłuszczu w masie

nieprzekraczającej 40% i o zawartości wody, w

masie, w substancji beztłuszczowej:

- - - - - - Nieprzekraczającej 47%:
0406 90 61 0 - - - - - - - Grana Padano, Permigiano Reggiano 0
0406 90 63 0 - - - - - - - Fiore Sardo, Pecorino 0
0406 90 69 0 - - - - - - - Pozostałe 0
- - - - - - Przekraczającej 47%, ale nieprzekraczającej

72%:

0406 90 73 0 - - - - - - - Provolone 0
0406 90 75 0 - - - - - - - Asiago, Caciocavallo, Montasio, Ragusano 0
0406 90 76 0 - - - - - - - Danbo, Fontal, Fontina, Fynbo, Havarti,

Maribo, Samso

0
0406 90 78 0 - - - - - - - Gouda 0
0406 90 79 0 - - - - - - - Esrom, Italico, Kernhem, Saint-Nectaire,

Saint-Paulin, Taleggio

0
0406 90 81 0 - - - - - - - Cantal, Cheshire, Wensleydale, Lancashire,

Double Gloucester, Blarney, Colby, Monterey

0
0406 90 82 0 - - - - - - - Camembert 0
0406 90 84 0 - - - - - - - Brie 0
0406 90 85 0 - - - - - - - Kefalograviera, Kasseri 0
- - - - - - - Pozostałe sery, o zawartości wody w masie

serowej beztłuszczowej:

0406 90 86 0 - - - - - - - - Przekraczającej 47%, ale

nieprzekraczającej 52%

0
0406 90 87 0 - - - - - - - - Przekraczającej 52%, ale

nieprzekraczającej 62%

0
0406 90 88 0 - - - - - - - - Przekraczającej 62%, ale

nieprzekraczającej 72%

0
0406 90 93 0 - - - - - - Przekraczającej 72% 0
0406 90 99 0 - - - - - Pozostałe 0
1001 Pszenica i mieszanka żyta z pszenicą (meslin): 230.000
1001 90 - Pozostałe:
1001 90 10 0 - - Orkisz do siewu 0 30 EUR/tonę
- - Pozostały orkisz, pszenica zwyczajna i mieszanka żyta

z pszenicą (meslin):

1001 90 91 - - - Ziarno pszenicy zwyczajnej i mieszanki żyta z

pszenicą (meslin):

1001 90 91 1 - - - - Ziarno pszenicy zwyczajnej 0 30 EUR/tonę
1001 90 91 9 - - - - Mieszanki żyta z pszenicą (meslin) 0 30 EUR/tonę
1001 90 99 0 - - - Pozostałe 0 30 EUR/tonę
1101 00 Mąka pszenna i żytnio-pszenna: 11.500 5 EUR/tonę
- Mąka pszenna:
1101 00 11 0 - - Z pszenicy durum 0
1101 00 15 0 - - Z pszenicy zwyczajnej i orkisza 0
1101 00 90 0 - Mąka żytnio-pszenna 0
1102 Mąka ze zbóż innych niż pszenica i mieszanka żyta z pszenicą: 5 EUR/tonę
1102 10 00 0 - Mąka żytnia 0
1102 20 - Mąka kukurydziana:
1102 20 10 0 - - O zawartości tłuszczu w masie nieprzekraczającej 1,5% 0
1102 20 90 0 - - Pozostała 0
1102 30 00 0 - Mąka ryżowa 0
1102 90 - Pozostałe:
1102 90 10 0 - - Mąka jęczmienna 0
1102 90 30 0 - - Mąka owsiana 0
1102 90 90 0 - - Pozostałe 0
1107 Słód, nawet palony: 45.000 5 EUR/tonę
1107 10 - Niepalony:
- - Z pszenicy:
1107 10 11 0 - - - W postaci mąki 10
1107 10 19 0 - - - Pozostały 10
- - Pozostałe:
1107 10 91 0 - - - W postaci mąki 10
1107 10 99 0 - - - Pozostałe 10
1107 20 00 0 - Palony 10
1205 Nasiona rzepaku lub rzepiku, nawet łamane: 32.000 5 EUR/tonę
1205 10 - Nasiona rzepaku lub rzepiku, o niskiej zawartości kwasu

erukowego:

1205 10 90 0 - - Pozostałe 15
1205 90 00 - Pozostałe:
1205 90 00 9 - - Pozostałe 15
1601 00 Kiełbasy i podobne produkty z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe oparte o te produkty: 1.150 (łącznie z poz.

1602 41, 42, 49)

20 EUR/100 kg
1601 00 10 0 - Z wątroby 0
- Pozostałe:
1601 00 91 0 - - Kiełbasy, suche lub do smarowania, niegotowane 0
1601 00 99 0 - - Pozostałe 0
1602 Pozostałe przetworzone lub konserwowane mięso, podroby lub krew: 1.150 20 EUR/100 kg
- Z drobiu objętego pozycją 0105:
1602 32 - - Z drobiu z gatunku Gallus domesticus:
- - - Zawierające w masie 57% lub więcej mięsa lub

podrobów:

1602 32 11 0 - - - - Niegotowane 0
1602 32 19 0 - - - - Pozostałe 0
1602 32 30 0 - - - Zawierające w masie 25% lub więcej, ale mniej niż

57% mięsa lub podrobów

0
1602 32 90 0 - - - Pozostałe 0
1602 39 - - Pozostałe:
- - - Zawierające w masie 57% lub więcej mięsa lub

podrobów:

1602 39 21 0 - - - - Niegotowane 0
1602 39 29 0 - - - - Pozostałe 0
1602 39 40 0 - - - Zawierające w masie 25% lub więcej, ale mniej niż

57% mięsa drobiowego lub podrobów

0
1602 39 80 0 - - - Pozostałe 0
- Z wieprzowiny: 1.150 (łącznie z 1601 00) 20 EUR/100 kg
1602 41 - - Szynki i ich części:
1602 41 10 0 - - - Ze świń domowych 0
1602 41 90 0 - - - Pozostałe 0
1602 42 - - Łopatki i ich części:
1602 42 10 0 - - - Ze świń domowych 0
1602 42 90 0 - - - Pozostałe 0
1602 49 - - Pozostałe łącznie z mieszankami:
- - - Ze świń domowych:
- - - - Zawierające w masie 80% lub więcej mięsa lub

dowolnego rodzaju podrobów, włącznie z tłuszczami

dowolnego rodzaju i pochodzenia:

1602 49 11 0 - - - - - Schaby (bez karkowych) i ich części łącznie z

mieszankami schabów i szynek

0
1602 49 13 0 - - - - - Karki i ich części łącznie z mieszankami

obojczyków i łopatek

0
1602 49 15 0 - - - - - Pozostałe mieszanki zawierające szynki,

łopatki, schaby lub karki oraz ich części

0
1602 49 19 0 - - - - - Pozostałe 0
1602 49 30 0 - - - - Zawierające w masie 40% lub więcej, ale mniej niż

80% mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów łącznie

z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia

0
1602 49 50 0 - - - - Zawierające w masie mniej niż 40% mięsa lub

dowolnego rodzaju podrobów łącznie z tłuszczami

dowolnego rodzaju i pochodzenia

0
1602 49 90 0 - - - Pozostałe 0
2302 Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki zbóż i roślin strączkowych, również granulowane: 4.600 5 EUR/tonę
2302 10 - Kukurydziane:
2302 10 10 0 - - O zawartości skrobi w masie nieprzekraczającej 35% 0
2302 10 90 0 - - Pozostałe 0
2302 20 - Ryżowe:
2302 20 10 0 - - O zawartości skrobi w masie nieprzekraczającej 35% 0
2302 20 90 0 - - Pozostałe 0
2302 30 - Pszenne:
2302 30 10 0 - - O zawartości skrobi w masie nieprzekraczającej 28%,

których przesiew przez sito o oczkach 0,2 mm nie

przekracza 10% masy całości lub alternatywnie część,

która przechodzi przez sito zawiera w masie 1,5% lub

więcej popiołu w przeliczeniu na suchy produkt

0
2302 30 90 0 - - Pozostałe 0
2302 40 - Z innych zbóż:
2302 40 10 0 - - O zawartości skrobi w masie nieprzekraczającej 28%,

których przesiew przez sito o oczkach 0,2 mm nie

przekracza 10% masy całości lub alternatywnie część,

która przechodzi przez sito zawiera w masie 1,5% lub

więcej popiołu w przeliczeniu na suchy produkt

0
2302 40 90 0 - - Pozostałe 0

ZAŁĄCZNIK Nr  2

WYKAZ PAŃSTW CZŁONKOWSKICH UNII EUROPEJSKIEJ (UE)*

1. Austria

2. Belgia

3. Dania

4. Finlandia

5. Francja

6. Grecja

7. Hiszpania

8. Irlandia

9. Luksemburg

10. Niderlandy

11. Niemcy

12. Portugalia

13. Szwecja

14. Wielka Brytania

15. Włochy

* Obszar celny UE obejmuje również obszar celny Księstwa Monako. Oznacza to, że dla towarów pochodzących z Monako, po spełnieniu reguł pochodzenia, udokumentowaniu tego pochodzenia oraz spełnieniu warunku bezpośredniego transportu, zgodnie z zasadami Układu Europejskiego, stosowane są obniżone zerowe stawki celne.

1 § 4 ust. 1 zmieniony przez § 1 pkt 1 lit. a) rozporządzenia z dnia 26 marca 2002 r. (Dz.U.02.30.276) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 29 marca 2002 r.
2 § 4 ust. 2 zmieniony przez § 1 pkt 1 lit. a) rozporządzenia z dnia 26 marca 2002 r. (Dz.U.02.30.276) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 29 marca 2002 r.
3 § 4 ust. 3 pkt 1 skreślony przez § 1 pkt 1 lit. b) rozporządzenia z dnia 26 marca 2002 r. (Dz.U.02.30.276) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 29 marca 2002 r.
4 § 6 ust. 3 zmieniony przez § 1 pkt 2 rozporządzenia z dnia 26 marca 2002 r. (Dz.U.02.30.276) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 29 marca 2002 r.

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024