Określenie wielkości progowych dla niektórych towarów rolnych przywożonych z zagranicy.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I GOSPODARKI ŻYWNOŚCIOWEJ
z dnia 15 lipca 1999 r.
w sprawie określenia wielkości progowych dla niektórych towarów rolnych przywożonych z zagranicy.

Na podstawie art. 6 ust. 3 pkt 1 ustawy z dnia 28 czerwca 1995 r. o zasadach, warunkach i trybie nakładania opłat celnych dodatkowych na niektóre towary rolne przywożone z zagranicy (Dz. U. Nr 98, poz. 485 oraz z 1999 r. Nr 45, poz. 435) zarządza się, co następuje:
§  1.
Ustala się do dnia 31 grudnia 1999 r. wielkości progowe dla niektórych towarów rolnych przywożonych z zagranicy, określone w załączniku do rozporządzenia.
§  2.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIK

WIELKOŚCI PROGOWE DLA TOWARÓW ROLNYCH PRZYWOŻONYCH Z ZAGRANICY

KOD PCN NAZWA TOWARU Jedn.

miary

Wielkości progowe
1 2 3 4
0105 Drób domowy żywy - to znaczy ptactwo z gatunków Gallus domesticus, kaczki, gasi, indyki i perliczki: mln szt. 38
- O masie nie przekraczającej 185 g:
0105 11 - - Ptactwo z gatunku Gallus domesticus:
- - - Pisklęta płci żeńskiej pochodzące z hodowli w

drugim i trzecim pokoleniu:

0105 11 11 0 - - - - Nioski
0105 11 19 0 - - - - Pozostałe
- - - Pozostałe:
0105 11 91 0 - - - - Nioski
0105 11 99 0 - - - - Pozostałe
0105 12 00 0 - - Indyki
0105 19 - - Pozostałe:
0105 19 20 0 - - - Gęsi
0105 19 90 0 - - - Kaczki i perliczki
- Pozostałe:
0105 92 00 0 - - Ptactwo z gatunku Gallus domesticus o masie nie

przekraczającej 2.000g

0105 93 00 0 - - Ptactwo z gatunku Gallus domesticus o masie

powyżej 2.000g

0105 99 - - Pozostałe:
0105 99 10 0 - - - Kaczki
0105 99 20 0 - - - Gęsi
0105 99 30 0 - - - Indyki
0105 99 50 0 - - - Perliczki
0201 Mięso wołowe świeże lub chłodzone: t 849
0201 10 00 0 - Tusze i półtusze
0201 20 - Inne kawałki mięsa z kośćmi:
0201 20 20 0 - - Ćwierci "kompensowane"
0201 20 30 0 - - Ćwierci przednie nie rozdzielone lub rozdzielone
0201 20 50 0 - - Ćwierci tylne nie rozdzielone lub rozdzielone
0201 20 90 0 - - Pozostałe
0201 30 00 0 - Bez kości
0202 Mięso wołowe mrożone: t 12.079
0202 10 00 0 - Tusze i półtusze
0202 20 - Inne kawałki mięsa z kośćmi:
0202 20 10 0 - - Ćwierci "kompensowane"
0202 20 30 0 - - Ćwierci przednie nie rozdzielone lub rozdzielone
0202 20 50 0 - - Ćwierci tylne nie rozdzielone lub rozdzielone
0202 20 90 0 - - Pozostałe
0202 30 - Bez kości:
0202 30 10 0 - - Ćwierci przednie całe lub pokrojone na

maksymalnie pięć części, a każda ćwiartka stanowi

pojedynczy blok; ćwierci "kompensowane" w dwóch

blokach, z których jeden zawiera ćwierć przednią

całą lub pokrojoną na maksymalnie pięć kawałków,

a drugi ćwierć tylną w jednym kawałku, ale bez

polędwicy

0202 30 50 0 - - Rostbef, antrykot i szponder - kawałki
0202 30 90 0 - - Pozostałe
0203 Mięso wieprzowe świeże, chłodzone lub mrożone: t 50.716
- Świeże lub chłodzone:
0203 11 - - Tusze i półtusze:
0203 11 10 0 - - - Ze świń domowych
0203 12 - - Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi:
- - - Ze świń domowych:
0203 12 11 0 - - - - Szynki i ich kawałki
0203 12 19 0 - - - - Łopatki i ich kawałki
0203 19 - - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
0203 19 11 0 - - - - Przodki i ich kawałki
0203 19 13 0 - - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi `
0203 19 15 0 - - - - Boczek i jego kawałki
- - - Pozostałe:
0203 19 55 0 - - - - - Bez kości
0203 19 59 0 - - - - - Pozostałe
- Mrożone:
0203 21 - - Tusze i półtusze:
0203 21 10 0 - - - Ze świni domowych
0203 22 - - Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi:
- - - Ze świń domowych:
0203 22 11 0 - - - - Szynki i ich kawałki
0203 22 19 0 - - - - Łopatki i ich kawałki
0203 29 - - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
0203 29 11 0 - - - - Przodki i ich kawałki
0203 29 13 0 - - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi
0203 29 15 0 - - - - Boczek i jego kawałki
- - - - Pozostałe:
0203 29 55 0 - - - - - Bez kości
0203 29 59 0 - - - - - Pozostałe
0207 Mięso i jadalne podroby z drobiu z pozycji nr 0105, świece, chłodzone lub mrożone: t 64.121
- Z ptactwa z gatunku Gallus domesticus:
0207 11 - - Nie cięte na kawałki, świeże lub chłodzone:
0207 11 10 0 - - - Oskubane i bez jelit, z głowami i łapami, znane

jako "kurczaki 83%"

0207 11 30 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z

szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane

jako "kurczaki 70%"

0207 11 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz

bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako

"kurczaki 65%" lub inaczej prezentowane

0207 12 - - Nie cięte na kawałki, mrożone:
0207 12 10 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z

szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane

jako "kurczaki 70%"

0207 12 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, i bez

szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako

"kurczaki 65%" lub inaczej prezentowane

0207 13 - - Kawałki i podroby, świeże lub chłodzone:
- - - Kawałki:
0207 13 10 0 - - - - Bez kości
- - - - Z kośćmi:
0207 13 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki
0207 13 30 0 - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez
0207 13 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z

szyjami, kupry i końce skrzydeł

0207 13 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki
0207 13 60 0 - - - - - Nogi i ich kawałki
0207 13 70 0 - - - - - Pozostałe
- - - Podroby:
0207 13 91 0 - - - - Wątroby
0207 13 99 0 - - - - Pozostałe
0207 14 - - Kawałki i podroby mrożone:
- - - Kawałki:
0207 14 10 0 - - - - Bez kości
- - - - Z kośćmi:
0207 14 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki
0207 14 30 0 - - - - - Całe skrzydła z końcami lub bez
0207 14 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z

szyjami, kupry i końce skrzydeł

0207 14 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki
0207 14 60 0 - - - - - Nogi i ich kawałki
0207 14 70 0 - - - - - Pozostałe
- - - Podroby:
0207 14 91 0 - - - - Wątroby
0207 14 99 0 - - - - Pozostałe
- Z indyków:
6207 24 - - Nie cięte na kawałki, świeże lub chłodzone:
0207 24 10 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z

szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane

jako "indyki 80%"

0207 24 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap i bez

szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako

"indyki 73%" lub inaczej prezentowane

0207 25 - - Nie cięte na kawałki, mrożone:
0207 25 10 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z

szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane

jako "indyki 80%"

0207 25 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz

bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako

"indyki 73%" lub inaczej prezentowane

0207 26 - - Kawałki i podroby, świeże lub chłodzone:
- - - Kawałki:
0207 26 10 0 - - - - Bez kości
- - - - Z kośćmi:
0207 26 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki
0207 26 30 0 - - - - - Całe skrzydła z końcami lub bez
0207 26 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z

szyjami, kupry i końce skrzydeł

0207 26 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 26 60 0 - - - - - - Podudzia i ich kawałki
0207 26 70 0 - - - - - - Pozostałe
0207 26 80 0 - - - - - Pozostałe
- - - Podroby:
0207 26 91 0 - - - - Wątroby
0207 26 99 0 - - - - Pozostałe
0207 27 - - Kawałki i podroby, mrożone:
- - - Kawałki:
0207 27 10 0 - - - - Bez kości
- - - - Z kośćmi:
0207 27 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki
0207 27 30 0 - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez
0207 27 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z

szyjami, kupry i końce skrzydeł

0207 27 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 27 60 0 - - - - - - Podudzia i ich kawałki
0207 27 70 0 - - - - - - Pozostałe
0207 27 80 0 - - - - - Pozostałe
- - - Podroby:
0207 27 91 0 - - - - Wątroby
0207 27 99 0 - - - - Pozostałe
- Z kaczek, gęsi i perliczek:
0207 32 - - Nie cięte na kawałki, świeże lub chłodzone:
- - - Kaczki:
0207 32 11 0 - - - - Oskubane, bez krwi i jelit, ale nie

wypatroszone, z głowami i łapami, znane jako

"kaczki 85%"

0207 32 15 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale

z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami,

znane jako "kaczki 70%"

0207 32 19 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz

bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane

jako "kaczki 63%" lub inaczej prezentowane

- - - Gęsi:
0207 32 51 0 - - - - Oskubane, bez krwi, nie wypatroszone z

głowami i łapami, znane jako "gęsi 82%"

0207 32 59 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z

sercami i żołądkami lub bez serc i żołądków,

znane jako "gęsi 75%" lub inaczej

prezentowane

0207 32 90 0 - - - Perliczki
0207 33 - - Nie cięte na kawałki, mrożone:
- - - Kaczki:
0207 33 11 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale

z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami,

znane jako "kaczki 70%"

0207 33 19 0 - - - - Oskubane i wypatroszone bez głów i łap oraz

bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako

"kaczki 63%" lub inaczej prezentowane

- - - Gęsi:
0207 33 51 0 - - - - Oskubane, bez krwi, nie wypatroszone z

głowami i łapami, znane jako "gęsi 82%"

0207 33 59 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z

sercami i żołądkami lub bez serc i żołądków,

znane jako "gęsi 75%" lub inaczej

prezentowane

0207 33 90 0 - - - Perliczki
0207 34 - - Otłuszczone wątroby świeże lub chłodzone:
0207 34 10 o - - - Z gęsi
0207 34 90 0 - - - Z kaczek
0207 35 - - Pozostałe, świeże lub chłodzone:
- - - Kawałki:
- - - - Bez kości:
0207 35 11 0 - - - - - Z gęsi
0207 35 15 0 - - - - - Z kaczek i perliczek
- - - - Z kośćmi:
- - - - - Połówki lub ćwiartki:
0207 35 21 0 - - - - - - Z kaczek
0207 35 23 0 - - - - - - Z gęsi
0207 35 25 0 - - - - - - Z perliczek
0207 35 31 0 - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez
0207 35 41 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z

szyjami, kupry i końce skrzydeł

- - - - - Piersi i ich kawałki:
0207 35 51 0 - - - - - - Z gęsi
0207 35 53 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 35 61 0 - - - - - - Z gęsi
0207 35 63 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek
0207 35 71 0 - - - - - Tusze gęsie i kacze
0207 35 79 0 - - - - - Pozostałe
- - - Podroby:
0207 35 91 0 - - - - Wątroby drobiowe inne niż otłuszczone wątroby
0207 35 99 0 - - - - Pozostałe
0207 36 - - Pozostałe, mrożone:
- - - Kawałki:
- - - - Bez kości:
0207 36 11 0 - - - - - Z gęsi
0207 36 15 0 - - - - - Z kaczek i perliczek
- - - - Z kośćmi:
- - - - - Połówki lub ćwiartki:
0207 36 21 0 - - - - - - Z kaczek
0207 36 23 0 - - - - - - Z gęsi
0207 36 25 0 - - - - - - Z perliczek
0207 36 31 0 - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez
0207 36 41 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z

szyjami, kupry i końce skrzydeł

- - - - - Piersi i ich kawałki:
0207 36 51 0 - - - - - - Z gęsi
0207 36 53 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 36 61 0 - - - - - - Z gęsi
0207 36 63 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek
0207 36 71 0 - - - - - Tusze gęsie i kacze
0207 36 79 0 - - - - - Pozostałe
- - - Podroby:
- - - - Wątroby:
0207 36 81 0 - - - - - Otłuszczone wątroby gęsie
0207 36 85 0 - - - - - Otłuszczone wątroby kacze
0207 36 89 0 - - - - - Pozostałe
0207 36 90 0 - - - - Pozostałe
0405 Masło i inne tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka; masło o obniżonej zawartości tłuszczu: t 2.644
0405 10 - Masło:
- - 0 zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej

85%:

- - - Masło naturalne:
0405 10 11 0 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości

netto nie przekraczającej 1 kg

0405 10 19 0 - - - - Pozostałe
0405 10 30 0 - - - Masło odtwarzane
0405 10 50 0 - - - Masło z serwatki
0405 10 90 0 - - Pozostałe
0405 20 - Masło o obniżonej zawartości tłuszczu:
0405 20 10 0 - - O zawartości tłuszczu w masie 39% i więcej, ale

poniżej 60%

0405 20 30 0 - - O zawartości tłuszczu w masie 60% i więcej, ale

poniżej 75%

0405 20 90 0 - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 75%, ale

nie przekraczającej 80%

0405 90 - Pozostałe:
0405 90 10 0 - - O zawartości tłuszczu w masie 99,3% i więcej oraz

o zawartości wody w masie poniżej 0,5%

0405 90 90 0 - - Pozostałe
0407 00 Jaja ptasie w skorupkach, świece, konserwowane albo gotowane:
- Drobiu:
0407 00 30 0 - - Pozostałe mln szt. 106
0408 Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, mrożone lub inaczej zakonserwowane, zawierające lub nie dodatek cukru albo innego środka słodzącego:
- Żółtka jaj:
0408 11 - - Suszone:
0408 11 80 0 - - - Pozostałe t 444
0408 19 - - Pozostałe:
- - - Pozostałe:
0408 19 81 0 - - - - Ciekłe t 577
0408 19 89 0 - - - - Pozostałe, włącznie z mrożonymi t 6
- Pozostałe:
0408 91 - - Suszone:
0408 91 80 0 - - - Pozostałe t 280
0408 99 - - Pozostałe:
0408 99 80 0 - - - Pozostałe t 131
0409 00 00 0 Miód naturalny t 1.706
0504 00 00 Jelita, pęcherze i żołądki zwierząt (z wyjątkiem rybich), całe lub w kawałkach, świeże, chłodzone, mrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone:
0504 00 00 1 - Żołądki drobiowe t 125
0603 Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane:
0603 10 - Świeże:
- - Od 1 czerwca do 31 października:
0803 10 11 0 - - - Róże t 1.520
0603 10 13 0 - - - Goździki t 146
0603 10 25 0 - - - Chryzantemy t 1.569
- - Od 1 listopada do 31 maja:
0603 10 51 0 - - - Róże t 2.416
0803 10 53 0 - - - Goździki t 548
0603 10 65 0 - - - Chryzantemy t 995
0702 00 00 Pomidory, świeże lub chłodzone: t 64.494
0702 00 00 1 - Od 1 stycznia do 31 marca
0702 00 00 2 - Od 1 do 30 kwietnia
0702 00 00 3 - Od 1 do 14 maja
0702 00 00 5 - Od 15 do 31 maja
0702 00 00 7 - Od 1 czerwca do 30 września
0702 00 00 8 - Od 1 do 31 października
0702 00 00 9 - Od 1 listopada do 31 grudnia
0707 00 Ogórki i korniszony, świeże lub chłodzone:
0707 00 05 - Ogórki: t 4090
0707 00 05 1 - - Od 1 stycznia do końca lutego
0707 00 05 3 - - Od 1 marca do 30 kwietnia
0707 00 05 5 - - Od 1 do 15 maja
0707 00 05 6 - - Od 16 maja do 30 września
0707 00 05 7 - - Od 1 do 31 października
0707 00 05 8 - - Od 1 do 10 listopada
0707 00 05 9 - - Od 11 listopada do 31 grudnia
0707 00 90 0 - Korniszony t 14,9
0808 Jabłka, gruszki i pigwy, świeże:
0808 10 - Jabłka: t 23.161
0808 10 10 0 - - Jabłka na sok, luzem, od 16 września do 15

grudnia

- - Pozostałe:
0808 10 20 - - - Odmiany Golden Delicious:
0808 10 20 1 - - - - Od 1 stycznia do 31 marca
0808 10 20 3 - - - - Od 1 kwietnia do 30 czerwca
0808 10 20 7 - - - - Od 1 sierpnia do 31 grudnia
0808 10 50 - - - Odmiany Granny Smith:
0808 10 50 1 - - - - Od 1 stycznia do 31 marca
0808 10 50 3 - - - - Od 1 kwietnia do 30 czerwca
0808 10 50 7 - - - - Od 1 sierpnia do 31 grudnia
0808 10 90 - - - Pozostałe:
0808 10 90 1 - - - - Od 1 stycznia do 31 marca
0808 10 90 3 - - - - Od 1 kwietnia do 30 czerwca
0808 10 90 7 - - - - Od 1 sierpnia do 31 grudnia
1001 Pszenica i mieszanka żyta z pszenicą (meslin): t 1.414.222
1001 90 - Pozostałe:
1001 90 10 0 - - Orkisz do siewu
- - Pozostały orkisz, pszenica zwyczajna i mieszanka

żyta z pszenicą (meslin):

1001 90 91 - - - Ziarno pszenicy zwyczajnej i mieszanki żyta z

pszenicą (meslin):

1001 90 91 1 - - - - Ziarno pszenicy zwyczajnej
1001 90 91 9 - - - - Mieszanki żyta z pszenicą (meslin)
1001 90 99 0 - - - Pozostałe
1002 00 00 0 Żyto t 84.152
1003 00 Jęczmień: t 386.978
1003 00 10 0 - Nasiona
1003 00 90 0 - Pozostały
1004 00 00 0 Owies t 531
1101 00 Mąka pszenna i żytnio-pszenna: t 11.911
- Mąka pszenna:
1101 00 11 0 - - Z pszenicy durum
1101 00 15 0 - - Z pszenicy zwyczajnej i orkisza
1101 00 90 0 - Mąka żytnio-pszenna
1102 Mąka ze zbóż innych niż pszenica i mieszanka żyta z pszenicą: t 32
1102 10 00 0 - Mąka żytnia
1105 Mąka, grysik, puder, płatki, granulki i grudki ziemniaczane: t 1.203
1105 10 00 0 - Mąka, grysik i puder
1108 20 00 0 - Płatki, grudki i granulki ziemniaczane
1107 Słód palony lub nie: t 149.432
1107 10 - Nie palony:
- - Pozostałe:
1107 10 99 0 - - - Pozostałe
1108 Skrobie; inulina:
- Skrobie:
1108 12 00 o - - Skrobia kukurydziana t 24.018
1108 13 00 0 - - Skrobia ziemniaczana t 285
1205 00 Ziarno rzepaku lub rzepiku, nawet łamane: t 206.500
1205 00 10 0 - Siewne
1205 00 90 0 - Pozostałe
1209 Nasiona, owoce i zarodniki, siewne:
- Nasiona roślin pastewnych inne niż nasiona buraków:
1209 23 - - Nasiona kostrzewy: t 1.052
1209 23 11 0 - - - Kostrzewy łąkowej (Festuca pratensis Huds.)
1209 23 15 0 - - - Kostrzewy czerwonej (Festuca rubra L.)
1209 23 80 0 - - - Pozostałe
1209 24 00 0 - - Nasiona wiechliny łąkowej (Poa pratensis L.) t 381
1209 25 - - Nasiona rajgrasu (Lolium multiflorum Lam., Lolium

perenne L.):

t 766
1209 25 10 0 - - - Rajgras włoski (życica wielokwiatowa)(łącznie z

rajgrasem westerwoldzkim) (Lolium multiflorum

Lam.)

1209 25 90 0 - - - Rajgras angielski (życica trwała) (Lolium

perenne L.)

1209 26 00 0 - - Nasiona tymotki t 529
1209 29 - - Pozostałe: t 662
1209 29 10 0 - - - Nasiona wyki; nasiona wiechliny (błotnej,

zwyczajnej) (Poa palustris L., Poa trivialis

L.); nasiona kupkówki(Dactylis glomerata L.);

nasiona mietlicy (Agrostis)

1209 29 80 0 - - - Pozostałe
1210 Szyszki chmielowe, świeże lub suszone, nawet mielone,

sproszkowane lub w formie granulek; lupulina:

1210 10 00 0 - Szyszki chmielowe, nie mielone, nie sproszkowane

ani nie w formie granulek

t 2
1210 20 - Szyszki chmielowe, mielone, sproszkowane lub w

formie granulek; lupulina:

1210 20 10 0 - - Szyszki chmielowe, mielone, sproszkowane lub w

formie granulek, z podwyższoną zawartością

lupuliny; lupulina

t 284
1210 20 90 0 - - Pozostałe t 166
1302 Soki i ekstrakty roślinne; substancje pektynowe, pektyniany i pektany; agar-agar i inne śluzy i zagęszczacze modyfikowane lub nie, pochodzące z produktów roślinnych:
- Soki i ekstrakty roślinne:
1302 13 00 0 - - Z chmielu t 182
1701 Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej: t 44.150
- Cukier surowy nie zawierający dodatku środków

aromatyzujących ani barwiących:

1701 12 - - Cukier buraczany:
1701 12 10 0 - - - Do rafinacji
1701 12 90 0 - - - Pozostały
- Pozostały:
1701 99 - - Pozostały:
1701 99 10 0 - - - Cukier biały
1702 Pozostałe cukry łącznie z chemicznie czystymi laktozą, maltozą, glukozą i fruktozą, w postaci stałej; syropy cukrowe nie zawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; sztuczny miód zmieszany z miodem naturalnym lub nie; karmel: t 25.597
1702 30 - Glukoza i syrop glukozowy nie zawierające fruktozy

lub zawierające w stanie suchym mniej niż 20%

fruktozy w masie:

1702 30 10 0 - - Izoglukoza
- - Pozostałe:
- - - Zawierające w stanie suchym 99% lub więcej

glukozy w masie:

1702 30 51 0 - - - - W postaci białego krystalicznego proszku,

scalonego lub nie

1702 30 59 0 - - - - Pozostałe
- - - Pozostałe:
1702 30 91 0 - - - - W postaci białego krystalicznego proszku,

scalonego lub nie

1702 30 99 0 - - - - Pozostałe
2002 Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego:
2002 10 - Pomidory, całe lub w kawałkach: t 2.774
2002 10 10 0 - - Bez skórek
2002 10 90 0 - - Pozostałe
2002 90 - Pozostałe: t 24.542
- - O zawartości suchej masy poniżej 12%:
2002 90 11 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

powyżej 1 kg:

2002 90 11 1 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości

netto powyżej 1 kg, ale nie przekraczającej

199 kg

2002 90 11 9 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości

netto powyżej 199 kg

2002 90 19 0 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nie przekraczającej 1 kg

- - O zawartości suchej masy nie mniejszej niż 12%,

ale nie przekraczającej 30%:

2002 90 31 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

powyżej 1 kg:

2002 90 31 1 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości

netto powyżej 1 kg, ale nie przekraczającej

199 kg

2002 90 31 9 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości

netto powyżej 199 kg

2002 90 39 0 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nie przekraczającej 1 kg

- - O zawartości suchej masy powyżej 30%
2002 90 91 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

powyżej 1 kg:

2002 90 91 1 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości

netto powyżej 1 kg, ale nie przekraczającej

199 kg

2002 90 91 9 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości

netto powyżej 199 kg

2002 90 99 0 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nie przekraczającej 1 kg

2106 Przetwory spożywcze gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone:
2106 90 - Pozostałe:
- - Aromatyzowane lub barwione syropy cukrowe:
2106 90 30 0 - - - Syropy izoglukozowe t 118
- - - Pozostałe:
2106 90 55 0 - - - - Syrop glukozowy i z maltodekstryny t 975
- - Pozostałe:
2106 90 92 0 - - - Nie zawierające tłuszczów mleka, sacharozy,

izoglukozy, glukozy lub skrobi lub zawierające

w masie mniej niż 1,5% tłuszczu mleka, 5%

sacharozy lub izoglukozy, 5% glukozy

lub skrobi

t 3.140
2106 90 98 0 - - - Pozostałe t 37.531
2401 Tytoń nie przetworzony; odpady tytoniowe:
2401 10 - Tytoń nie odżyłowany: t 8.833
- - Suszony ogniowo-rurowo tytoń typu Virginia i

suszony powietrzem na jasny tytoń typu Burley

(łącznie z hybrydami tytoniu Burley); suszony

powietrzem na jasny tytoń typu Maryland i tytoń

suszony ogniowo-płomieniowo:

2401 10 10 0 - - - Suszony ogniowo-rurowo typu Virginia
2401 10 20 0 - - - Suszony powietrzem na jasny typu Burley

(łącznie z jego hybrydami)

2401 10 30 0 - - - Suszony powietrzem na jasny typu Maryland
- - - Tytoń suszony ogniowo-płomieniowo:
2401 10 41 0 - - - - Typu Kentucky
2401 10 49 0 - - - - Pozostałe
- - Pozostałe:
2401 10 50 0 - - - Tytoń suszony powietrzem na jasny
2401 10 60 0 - - - Suszony na słońcu tytoń typu Oriental
2401 10 70 0 - - - Tytoń suszony powietrzem na ciemny
2401 10 80 0 - - - Tytoń suszony ogniowo-rurowo
2401 10 90 0 - - - Pozostałe tytonie
2401 20 - Tytoń częściowo lub całkowicie odżyłowany: t 37.397
- - Suszony ogniowo-rurowo tytoń typu Virginia i

suszony powietrzem na jasny, tytoń typu Burley

(łącznie z hybrydami tytoniu Burley); suszony

powietrzem na jasny typu Maryland i tytoń suszony

ogniowo-płomieniowo:

2401 20 10 0 - - - Suszony ogniowo-rurowo typu Virginia
2401 20 20 0 - - - Suszony powietrzem na jasny typu Burley

(łącznie z jego hybrydami)

2401 20 30 0 - - - Suszony powietrzem na jasny typu Maryland
- - - Tytoń suszony ogniowo-płomieniowo:
2401 20 41 0 - - - - Typu Kentucky
2401 20 49 0 - - - - Pozostałe
- - Pozostałe:
2401 20 50 0 - - - Tytoń suszony powietrzem na jasny
2401 20 60 0 - - - Suszony na słońcu tytoń typu Oriental
2401 20 70 0 - - - Tytoń suszony powietrzem na ciemny
2401 20 80 0 - - - Tytoń suszony ogniowo-rurowo
2401 20 90 0 - - - Pozostałe tytonie
2401 30 00 0 - Odpady tytoniowe t 8.893
3502 Albuminy (nawet koncentraty z dwu lub więcej protein z serwatki, zawierające w suchej masie powyżej 80% protein z serwatki), albuminiany i inne pochodne albumin:
- Albumina jaja:
3502 11 - - Suszona:
3502 11 90 0 - - - Pozostała t 117

Zmiany w prawie

Data 30 kwietnia dla wnioskodawcy dodatku osłonowego może być pułapką

Choć ustawa o dodatku osłonowym wskazuje, że wnioski można składać do 30 kwietnia 2024 r., to dla wielu mieszkańców termin ten może okazać się pułapką. Datą złożenia wniosku jest bowiem data jego wpływu do organu. Rząd uznał jednak, że nie ma potrzeby doprecyzowania tej kwestii. A już podczas rozpoznawania poprzednich wniosków, właśnie z tego powodu wielu mieszkańców zostało pozbawionych świadczeń.

Robert Horbaczewski 30.04.2024
Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024