Określenie wielkości progowych i ceny progu dla towarów rolnych przywożonych z zagranicy.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I GOSPODARKI ŻYWNOŚCIOWEJ
z dnia 4 sierpnia 1997 r.
w sprawie określenia wielkości progowych i ceny progu dla towarów rolnych przywożonych z zagranicy.

Na podstawie art. 6 ust. 3 ustawy z dnia 28 czerwca 1995 r. o zasadach, warunkach i trybie nakładania opłat celnych dodatkowych na niektóre towary rolne przywożone z zagranicy (Dz. U. Nr 98, poz. 485) zarządza się, co następuje:
§  1.
Ustala się do dnia 31 grudnia 1997 r. wielkości progowe i ceny progu dla towarów rolnych przywożonych z zagranicy, określone w załączniku do rozporządzenia.
§  2.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIK

WIELKOŚCI PROGOWE I CENY PROGU DLA TOWARÓW ROLNYCH PRZYWOŻONYCH Z ZAGRANICY

Kod PCN Nazwa towaru Jedn. miary Wielkość progowa w jedn. fizycznych Cena progu w złotych na jedn. miary
1 2 3 4 5
0201 Mięso wołowe świeże lub chłodzone:
0201 10 00 0 - Tusze i półtusze t nie obowiązuje 7.276,00
0201 20 - Inne kawałki mięsa z kośćmi:
0201 20 20 0 - - Ćwierci "kompensowane" t nie obowiązuje 7.276,00
0201 20 30 0 - - Ćwierci przednie nie rozdzielone

lub rozdzielone

t nie obowiązuje 6.810,95
0201 20 50 0 - - Ćwierci tylne nie rozdzielone lub

rozdzielone

t nie obowiązuje 9.502,37
0201 20 90 0 - - Pozostałe t nie obowiązuje 15.983,76
0201 30 00 0 - Bez kości t nie obowiązuje 20.476,79
0202 Mięso wołowe mrożone:
0202 20 - Tusze i półtusze t nie obowiązuje 8.458,76
0202 20 - Inne kawałki mięsa z kośćmi:
0202 20 10 0 - - Ćwierci "kompensowane" t nie obowiązuje 8.788,32
0202 20 30 0 - - Ćwierci przednie nie rozdzielone

lub rozdzielone

t nie obowiązuje 5.613,54
0202 20 50 0 - - Ćwierci tylne nie rozdzielone lub

rozdzielone

t nie obowiązuje 6.327,59
0202 20 90 0 - - Pozostałe t nie obowiązuje 9.993,05
0202 30 - Bez kości:
0202 30 10 0 - - Ćwierci przednie całe lub

pokrojone na maksymalnie pięć

części, a każda ćwiartka stanowi

pojedynczy blok; ćwierci

"kompensowane" w dwóch blokach, z

których jeden zawiera ćwierć

przednią całą lub pokrojoną na

maksymalnie pięć kawałków, a

drugi ćwierć tylną w jednym

kawałku, ale bez polędwicy

t nie obowiązuje 6.290,97
0202 30 50 0 - - Rostbef, antrykot i szponder -

kawałki

t nie obowiązuje 9.436,46
0202 30 90 0 - - Pozostałe t nie obowiązuje 10.904,84
0203 Mięso wieprzowe świeże, chłodzone lub mrożone: t 73.427 nie obowiązuje
- Świeże lub chłodzone:
0203 11 - - Tusze i półtusze:
0203 11 10 0 - - - Ze świń domowych
0203 12 - - Szynki, łopatki i ich kawałki z

kośćmi:

- - - Ze świń domowych:
0203 12 11 0 - - - - Szynki i ich kawałki
0203 12 19 0 - - - - Łopatki i ich kawałki
0203 19 - - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
0203 19 11 0 - - - - Przodki i ich kawałki
0203 19 13 0 - - - - Schaby i ich kawałki z kośćmi
0203 19 15 0 - - - - Boczek i jego kawałki
- - - - Pozostałe:
0203 19 55 0 - - - - - Bez kości
0203 19 59 0 - - - - - Pozostałe
- Mrożone:
0203 21 - - Tusze i półtusze:
0203 21 10 0 - - - Ze świń domowych
0203 22 - - Szynki, łopatki i ich kawałki z

kośćmi:

- - - Ze świń domowych:
0203 22 11 0 - - - - Szynki i ich kawałki
0203 22 19 0 - - - - Łopatki i ich kawałki
0203 29 - - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
0203 29 11 0 - - - - Przodki i ich kawałki
0203 29 13 0 - - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi
0203 29 15 0 - - - - Boczek i jego kawałki
- - - - Pozostałe:
0203 29 55 0 - - - - - Bez kości
0203 29 59 0 - - - - - Pozostałe
0207 Mięso i jadalne podroby z drobiu z pozycji nr 0105, świeże, chłodzone lub mrożone: t 57.796 nie obowiązuje
- Z ptactwa z gatunku Gallus

domesticus:

0207 11 - - Nie cięte na kawałki, świeże lub

chłodzone:

0207 11 10 0 - - - Oskubane i bez jelit, z głowami

i łapami, znane jako "kurczaki

83%"

0207 11 30 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez

głów i łap, ale z szyjami,

sercami, wątrobami i żołądkami,

znane jako "kurczaki 70%"

0207 11 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez

głów i łap oraz bez szyj, serc,

wątrób i żołądków, znane jako

"kurczaki 65%%" lub inaczej

prezentowane

0207 12 - - Nie cięte na kawałki, mrożone:
0207 12 10 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez

głów i łap, ale z szyjami,

sercami, wątrobami i żołądkami,

znane jako "kurczaki 70%"

0207 12 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez

głów i łap, bez szyj, serc,

wątrób i żołądków, znane jako

"kurczaki 65" lub inaczej

prezentowane

0207 13 - - Kawałki i podroby, świeże lub

chłodzone:

- - - Kawałki:
0207 13 10 0 - - - - Bez kości
- - - - Z kośćmi:
0207 13 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki
0207 13 30 0 - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub

bez

0207 13 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety

łącznie z szyjami, kupry i

końce skrzydeł

0207 13 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki
0207 13 60 0 - - - - - Nogi i ich kawałki
0207 13 70 0 - - - - - Pozostałe
- - - Podroby:
0207 13 91 0 - - - - Wątroby
0207 13 99 0 - - - - Pozostałe
0207 14 - - Kawałki i podroby mrożone:
- - - Kawałki:
0207 14 10 0 - - - - Bez kości
- - - - Z kośćmi:
0207 14 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki
0207 14 30 0 - - - - - Całe skrzydła z końcami lub

bez

0207 14 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety

łącznie z szyjami, kupry i

końce skrzydeł

0207 14 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki
0207 14 60 0 - - - - - Nogi i ich kawałki
0207 14 70 0 - - - - - Pozostałe
- - - Podroby:
0207 14 91 0 - - - - Wątroby
0207 14 99 0 - - - - Pozostałe
- Z indyków:
0207 24 - - Nie cięte na kawałki, świeże lub

chłodzone:

0207 24 10 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez

głów i łap, ale z szyjami,

sercami, wątrobami i żołądkami,

znane jako "indyki 80%"

0207 24 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez

głów i łap i bez szyj, serc,

wątrób i żołądków, znane jako

"indyki 73%" lub inaczej

prezentowane

0207 25 - - Nie cięte na kawałki, mrożone:
0207 25 10 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez

głów i łap, ale z szyjami,

sercami, wątrobami i żołądkami,

znane jako "indyki 80%"

0207 25 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez

głów i łap oraz bez szyj, serc,

wątrób i żołądków, znane jako

"indyki 73%" lub inaczej

prezentowane

0207 26 - - Kawałki i podroby, świeże lub

chłodzone:

- - - Kawałki:
0207 26 10 0 - - - - Bez kości
- - - - Z kośćmi:
0207 26 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki
0207 26 30 0 - - - - - Całe skrzydła z końcami lub

bez

0207 26 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety

łącznie z szyjami, kupry i

końce skrzydeł

0207 26 50 - - - - - Piersi i ich kawałki
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 26 60 0 - - - - - - Uda i ich kawałki
0207 26 70 0 - - - - - - Pozostałe
0207 26 80 0 - - - - - Pozostałe
- - - Podroby:
0207 26 91 0 - - - - Wątroby
0207 26 99 0 - - - - Pozostałe
0207 27 - - Kawałki i podroby, mrożone:
- - - Kawałki:
0207 27 10 0 - - - - Bez kości
- - - - Z kośćmi:
0207 27 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki
0207 27 30 0 - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub

bez

0207 27 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety

łącznie z szyjami, kupry i

końce skrzydeł

0207 27 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 27 60 0 - - - - - - Uda i ich kawałki
0207 27 70 0 - - - - - - Pozostałe
0207 27 80 0 - - - - - Pozostałe
- - - Podroby:
0207 27 91 0 - - - - Wątroby
0207 27 99 0 - - - - Pozostałe
- Z kaczek, gęsi i perliczek:
0207 32 - - Nie cięte na kawałki, świeże lub

chłodzone:

- - - Kaczki:
0207 32 11 0 - - - - Oskubane, bez krwi i jelit,

ale nie wypatroszone, z

głowami i łapami, znane jako

"kaczki 85%"

0207 32 15 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez

głów i łap, ale z szyjami,

sercami, wątrobami i

żołądkami, znane jako "kaczki

70%"

0207 32 19 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez

głów i łap oraz bez szyj,

serc, wątrób i żołądków, znane

jako "kaczki 63%" lub inaczej

prezentowane

- - - Gęsi:
0207 32 51 0 - - - - Oskubane, bez krwi, nie

wypatroszone z głowami i

łapami, znane jako "gęsi 82%"

0207 32 59 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez

głów i łap, z sercami i

żołądkami lub bez serc i

żołądków, znane jako "gęsi

75%" lub inaczej prezentowane

0207 32 90 0 - - - Perliczki
0207 33 - - Nie cięte na kawałki, mrożone:
- - - Kaczki:
0207 33 11 0 - - - - Oskubane i wypatroszone,

bez głów i łap, ale

z szyjami, sercami, wątrobami

i żołądkami, znane jako

"kaczki 70%"

0207 33 19 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez

głów i łap oraz bez szyj,

serc, wątrób i żołądków, znane

jako "kaczki 63%" lub inaczej

prezentowane

- - - Gęsi:
0207 33 51 0 - - - - Oskubane, bez krwi, nie

wypatroszone z głowami i

łapami, znane jako "gęsi 82%"

0207 33 59 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez

głów i łap, z sercami i

żołądkami lub bez serc i

żołądków, znane jako "gęsi

75%" lub inaczej prezentowane

0207 33 90 0 - - - Perliczki
0207 34 - - Otłuszczone wątroby świeże lub

chłodzone:

0207 34 10 0 - - - Z gęsi
0207 34 90 0 - - - Z kaczek
0207 35 - - Pozostałe, świeże lub chłodzone:
- - - Kawałki:
- - - - Bez kości:
0207 35 11 0 - - - - - Z gęsi
0207 35 15 0 - - - - - Z kaczek i perliczek
- - - - Z kośćmi:
- - - - - Połówki lub ćwiartki:
0207 35 21 0 - - - - - - Z kaczek
0207 35 23 0 - - - - - - Z gęsi
0207 35 25 0 - - - - - - Z perliczek
0207 35 31 0 - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub

bez

0207 35 41 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety

łącznie z szyjami, kupry i

końce skrzydeł

- - - - - Piersi i ich kawałki:
0207 35 51 0 - - - - - - Z gęsi
0207 35 53 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 35 61 0 - - - - - - Z gęsi
0207 35 63 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek
0207 35 71 0 - - - - - Tusze gęsie i kacze
0207 35 79 0 - - - - - Pozostałe
- - - Podroby:
0207 35 91 0 - - - - Wątroby drobiowe inne niż

otłuszczone wątroby

0207 35 99 0 - - - - Pozostałe
0207 36 - - Pozostałe, mrożone:
- - - Kawałki:
- - - - Bez kości:
0207 36 11 0 - - - - - Z gęsi
0207 36 15 0 - - - - - Z kaczek i perliczek
- - - - Z kośćmi:
- - - - - Połówki lub ćwiartki:
0207 36 21 0 - - - - - - Z kaczek
0207 36 23 0 - - - - - - Z gęsi
0207 36 25 0 - - - - - - Z perliczek
0207 36 31 0 - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub

bez

0207 36 41 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety

łącznie z szyjami, kupry i

końce skrzydeł

- - - - - Piersi i ich kawałki:
0207 36 51 0 - - - - - - Z gęsi
0207 36 53 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 36 61 0 - - - - - - Z gęsi
0207 36 63 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek
0207 36 71 0 - - - - - Tusze gęsie i kacze
0207 36 79 0 - - - - - Pozostałe
- - - Podroby:
- - - - Wątroby:
0207 36 81 0 - - - - - Otłuszczone wątroby gęsie
0207 36 85 0 - - - - - Otłuszczone wątroby kacze
0207 36 89 0 - - - - - Pozostałe
0207 36 90 0 - - - - Pozostałe
0405 Masło i inne tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka; masło o obniżonej zawartości tłuszczu: t 12.820 nie obowiązuje
0405 10 - Masło:
- - O zawartości tłuszczu w masie nie

przekraczającej 85%:

- - - Masło naturalne:
0405 10 11 0 - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto nie

przekraczającej 1 kg

0405 10 19 0 - - - - Pozostałe
0405 10 30 0 - - - Masło odtwarzane
0405 10 40 0 - - - Masło z serwatki
0405 10 90 0 - - Pozostałe
0405 20 - Masło o obniżonej zawartości

tłuszczu:

0405 20 10 0 - - O zawartości tłuszczu w masie 39%

i więcej, ale poniżej 60%

0405 20 30 0 - - O zawartości tłuszczu w masie 60%

i więcej, ale poniżej 75%

0405 20 90 0 - - O zawartości tłuszczu w masie

powyżej 75%, ale nie

przekraczającej 80%

0405 90 - Pozostałe:
0405 90 10 0 - - O zawartości tłuszczu w masie

99,3% i więcej oraz o zawartości

wody w masie poniżej 0,5%

0405 90 90 0 - - Pozostałe
0407 00 Jaja ptasie w skorupkach, świeże, konserwowane albo gotowane:
- Drobiu:
0407 00 30 0 - - Pozostałe tys. szt. 220.000 99,94
0408 Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, mrożone lub inaczej zakonserwowane, zawierające lub nie dodatek cukru albo innego środka słodzącego:
- Żółtka jaj:
0408 11 - - Suszone:
0408 11 80 0 - - - Pozostałe t 382 12.570,96
- Pozostałe:
0408 91 - - Suszone:
0408 91 80 0 - - - Pozostałe t 243 9.938,13
0409 00 00 0 Miód naturalny t 669 3.237,03
0603 Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane:
0603 10 - Świeże:
- - Od 1 czerwca do 31 października:
0603 10 11 0 - - - Róże szt. nie obowiązuje 0,37
0603 10 25 0 - - - Chryzantemy szt. nie obowiązuje 0,62
- - Od 1 listopada do 31 maja:
0603 10 51 0 - - - Róże szt. nie obowiązuje 0,62
0603 10 65 0 - - - Chryzantemy szt. nie obowiązuje 0,92
0702 00 Pomidory świeże lub chłodzone: t 54399
0702 00 15 0 - Od 1 stycznia do 31 marca t 2.526,64
0702 00 20 0 - Od 1 do 30 kwietnia t 2.526,64
0702 00 25 0 - Od 1 do 14 maja t 2.526,64
0702 00 30 0 - Od 15 do 31 maja t 2.211,73
0702 00 35 0 - Od 1 czerwca do 30 września t 2.211,73
0702 00 40 0 - Od 1 do 31 października t 2.211,73
0702 00 45 0 - Od 1 listopada do 20 grudnia t 2.211,73
0702 00 50 0 - Od 21 do 31 grudnia t 2.211,73
0707 00 Ogórki i korniszony, świeże lub chłodzone:
- Ogórki:
0707 00 10 0 - - Od 1 stycznia do końca lutego t nie obowiązuje 2.497,35
0707 00 15 0 - - Od 1 marca do 30 kwietnia t nie obowiązuje 2.497,35
0707 00 20 0 - - Od 1 do 15 maja t nie obowiązuje 2.497,35
0707 00 25 0 - - Od 16 maja do 30 września t nie obowiązuje 1.061,92
0707 00 30 0 - - Od 1 do 31 października t nie obowiązuje 1.061,92
0707 00 35 0 - - Od 1 do 10 listopada t nie obowiązuje 2.497,35
0707 00 40 0 - - Od 11 listopada do 31 grudnia t nie obowiązuje 2.497,35
0808 Jabłka, gruszki i pigwy, świeże:
0808 10 - Jabłka: t 28.000
- - Pozostałe:
- - - Od 1 stycznia do 31 marca:
0808 10 51 0 - - - - Odmiany Golden Delicious t 1.860,19
0808 10 53 0 - - - - Odmiany Grany Smith t 1.860,19
0808 10 59 0 - - - - Pozostałe t 1.860,19
- - - Od 1 kwietnia do 30 czerwca:
0808 10 61 0 - - - - Odmiany Golden Delicious t 2.171,45
0808 10 63 0 - - - - Odmiany Grany Smith t 2.171,45
0808 10 69 0 - - - - Pozostałe t 2.171,45
- - - Od 1 do 31 lipca:
0808 10 71 0 - - - - Odmiany Golden Delicious t 2.171,45
0808 10 73 0 - - - - Odmiany Grany Smith t 2.171,45
0808 10 79 0 - - - - Pozostałe t 2.171,45
- - - Od 1 sierpnia do 31 grudnia:
0808 10 92 0 - - - - Odmiany Golden Delicious t 1.830,90
0808 10 94 0 - - - - Odmiany Grany Smith t 1.830,90
0808 10 98 0 - - - - Pozostałe t 1.830,90
1101 00 Mąka pszenna i żytnio-pszenna t 15.703
- Mąka pszenna:
1101 00 11 0 - - Z pszenicy durum t 1.424,44
1101 00 15 0 - - Z pszenicy zwykłej i orkisza t 1.424,44
1101 00 90 0 - Mąka żytnio-pszenna t 1.424,44
1102 Mąka ze zbóż innych niż pszenica i mieszanka żyta z pszenicą:
1102 10 00 0 - Mąka żytnia t 1.290 4.394,16
1105 Mąka, grysik, puder, płatki, granulki i grudki ziemniaczane:
1105 10 00 0 - Mąka, grysik i puder t 334 2.175,11
1108 Skrobie; inulina:
- Skrobie:
1108 13 00 0 - - Skrobia ziemniaczana t 7.623 1.010,66
1701 Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej: t 74.875

(dotyczy wymienionych towarów z pozycji: 1701 oraz 1702)

- Cukier surowy nie zawierający

dodatku środków aromatyzujących

ani barwiących:

1701 12 - - Cukier buraczany:
1701 12 10 0 - - - Do rafinacji
1701 12 90 0 - - - Pozostały
- Pozostały:
1701 99 - - Pozostały:
1701 99 10 0 - - - Cukier biały t 1.464,72
1702 Pozostałe cukry łącznie z chemiczne czystymi laktozą, maltozą, glukozą i fruktozą, w postaci stałej; syropy cukrowe nie zawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; sztuczny miód zmieszany z miodem naturalnym lub nie; karmel:
1702 30 - Glukoza i syrop glukozowy nie

zawierające fruktozy lub

zawierające w stanie suchym mniej

niż 20% fruktozy w masie:

1702 30 10 0 - - Izoglukoza t 2.035,96
- - Pozostałe:
- - - Zawierające w stanie suchym 99%

lub więcej glukozy w masie:

1702 30 51 0 - - - - W postaci białego

krystalicznego proszku,

scalonego lub nie

t 2.200,74
1702 30 59 0 - - - - Pozostałe t 2.603,54
- - - Pozostałe:
1702 30 91 0 - - - - W postaci białego

krystalicznego proszku,

scalonego lub nie

t 8.217,08
1702 30 99 0 - - - - Pozostałe
2002 Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego: t 18.147
2002 10 - Pomidory, całe lub w kawałkach:
2002 10 10 0 - - Bez skórek nie obowiązuje
2002 10 90 0 - - Pozostałe nie obowiązuje
2002 90 - Pozostałe:
- - O zawartości suchej masy poniżej

12%:

2002 90 11 - - - W bezpośrednich opakowaniach

powyżej 1 kg:

2002 90 11 1 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto powyżej 1 kg,

ale nie przekraczającej 199 kg

nie obowiązuje
2002 90 11 9 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto powyżej 199

kg

nie obowiązuje
2002 90 19 0 - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto nie

przekraczającej 1 kg

nie obowiązuje
- - O zawartości suchej masy nie

mniejszej niż 12%, ale nie

przekraczającej 30%:

2002 90 31 - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto powyżej 1 kg:

2002 90 31 1 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto powyżej 1 kg,

ale nie przekraczającej 199 kg

nie obowiązuje
2002 90 31 9 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto powyżej 199

kg

nie obowiązuje
2002 90 39 0 - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto nie

przekraczającej 1 kg

nie obowiązuje
- - O zawartości suchej masy powyżej

30%:

2002 90 91 - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto powyżej 1 kg:

t 8.454
2002 90 91 1 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto powyżej 1 kg,

ale nie przekraczającej 199 kg

nie obowiązuje
2002 90 91 9 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto powyżej 199

kg

t 2.911,13
2002 90 99 0 - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto nie

przekraczającej 1 kg

t 2.911,13
2106 Przetwory spożywcze gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone:
2106 90 - Pozostałe:
- - Aromatyzowane lub barwione syropy

cukrowe:

t 1.260
2106 90 30 0 - - - Syropy izoglukozowe t 10.703,44
- - - Pozostałe:
2106 90 55 0 - - - - Syrop glukozowy i z

maltodekstryny

t 5.353,55

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024