Określenie wielkości progowych i ceny progu dla towarów rolnych przywożonych z zagranicy.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I GOSPODARKI ŻYWNOŚCIOWEJ
z dnia 15 kwietnia 1996 r.
w sprawie określenia wielkości progowych i ceny progu dla towarów rolnych przywożonych z zagranicy.

Na podstawie art. 6 ust. 3 ustawy z dnia 28 czerwca 1995 r. o zasadach, warunkach i trybie nakładania opłat celnych dodatkowych na niektóre towary rolne przywożone z zagranicy (Dz. U. Nr 98, poz. 485) zarządza się, co następuje:
§  1.
Ustala się do dnia 31 grudnia 1996 r. wielkości progowe i ceny progu dla towarów rolnych przywożonych z zagranicy, określone w załączniku do rozporządzenia.
§  2.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIK 

WIELKOŚCI PROGOWE I CENY PROGU DLA TOWARÓW ROLNYCH PRZYWOŻONYCH Z ZAGRANICY

Lp. Pozycja Kod PCN Nazwa towaru Jedn. miary Wielkość progowa w jedn.

fizycznych

Cena progu w złotych na jedn. miary
1 0203 0203 Mięso wieprzowe świeże, chłodzone lub mrożone: t 60.660 nie obowiązuje
- Świeże lub chłodzone:
0203 11 - - Tusze i półtusze:
0203 11 10 0 - - - Ze świń domowych
0203 11 90 0 - - - Pozostałe
0203 12 - - Szynki, łopatki i

ich kawałki z

kośćmi:

- - - Ze świń domowych:
0203 12 11 0 - - - - Szynki i ich

kawałki

0203 12 19 0 - - - - Łopatki i ich

kawałki

0203 12 90 0 - - - Pozostałe
0203 19 - - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
0203 19 11 0 - - - - Przodki i ich

kawałki

0203 19 13 0 - - - - Schaby i ich

kawałki, z

kośćmi

0203 19 15 0 - - - - Boczek i jego

kawałki

- - - - Pozostałe:
0203 19 55 0 - - - - - Bez kości
0203 19 59 0 - - - - - Pozostałe
0203 19 90 0 - - - Pozostałe
- Mrożone:
0203 21 - - Tusze i półtusze:
0203 21 10 0 - - - Ze świń domowych
0203 21 90 0 - - - Pozostałe
0203 22 - - Szynki, łopatki i

ich kawałki z

kośćmi:

- - - Ze świń domowych:
0203 22 11 0 - - - - Szynki i ich

kawałki

0203 22 19 0 - - - - Łopatki i ich

kawałki

0203 22 90 0 - - - Pozostałe
0203 29 - - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
0203 29 11 0 - - - - Przodki i ich

kawałki

0203 29 13 0 - - - - Schaby i ich

kawałki, z

kośćmi

0203 29 15 0 - - - - Boczek i jego

kawałki

- - - - Pozostałe:
0203 29 55 0 - - - - - Bez kości
0203 29 59 0 - - - - - Pozostałe
0203 29 90 0 - - - Pozostałe
2 0207 0207 Mięso i jadalne podroby z drobiu z pozycji nr 0105, świeże, chłodzone lub mrożone: t 64.349 nie obowiązuje
- Z ptactwa z gatunku

Gallus domesticus:

0207 11 - - Nie cięte na

kawałki, świeże lub

chłodzone:

0207 11 10 0 - - - Oskubane i bez

jelit, z głowami

i łapami, znane

jako "kurczaki

83%"

0207 11 30 0 - - - Oskubane i

wypatroszone, bez

głów i łap, ale

z szyjami,

sercami,

wątrobami i

żołądkami, znane

jako "kurczaki

70%"

0207 11 90 0 - - - Oskubane i

wypatroszone, bez

głów i łap oraz

bez szyj, serc,

wątrób i

żołądków, znane

jako "kurczaki

65%" lub inaczej

prezentowane

0207 12 - - Nie cięte na

kawałki, mrożone:

0207 12 10 0 - - - Oskubane i

wypatroszone, bez

głów i łap, ale

z szyjami,

sercami,

wątrobami i

żołądkami, znane

jako kurczaki

70%"

0207 12 90 0 - - - Oskubane i

wypatroszone, bez

głów i łap, i bez

szyj, serc,

wątrób i

żołądków, znane

jako "kurczaki

65%" lub inaczej

prezentowane

0207 13 - - Kawałki i podroby,

świeże lub

chłodzone:

- - - Kawałki:
0207 13 10 0 - - - - Bez kości
- - - - Z kośćmi:
0207 13 20 0 - - - - - Połówki lub

ćwiartki

0207 13 30 0 - - - - - Całe

skrzydła, z

końcami lub

bez

0207 13 40 0 - - - - - Grzbiety,

szyje,

grzbiety

łącznie z

szyjami,

kupry i końce

skrzydeł

0207 13 50 0 - - - - - Piersi i ich

kawałki

0207 13 60 0 - - - - - Nogi i ich

kawałki

0207 13 70 0 - - - - - Pozostałe
- - - Podroby:
0207 13 91 0 - - - - Wątroby
0207 13 99 0 - - - - Pozostałe
0207 14 - - Kawałki i podroby

mrożone:

- - - Kawałki:
0207 14 10 0 - - - - Bez kości
- - - - Z kośćmi:
0207 14 20 0 - - - - - Połówki lub

ćwiartki

0207 14 30 0 - - - - - Całe

skrzydła, z

końcami lub

bez

0207 14 40 0 - - - - - Grzbiety,

szyje,

grzbiety

łącznie z

szyjami,

kupry i końce

skrzydeł

0207 14 50 0 - - - - - Piersi i ich

kawałki

0207 14 60 0 - - - - - Nogi i ich

kawałki

0207 14 70 0 - - - - - Pozostałe
- - - Podroby:
2007 14 91 0 - - - - Wątroby
0207 14 99 0 - - - - Pozostałe
- Z indyków:
0207 24 - - Nie cięte na

kawałki, świeże lub

chłodzone:

0207 24 10 0 - - - Oskubane i

wypatroszone, bez

głów i łap, ale z

szyjami, sercami,

wątrobami i

żołądkami, znane

jako "indyki 80%"

0207 24 90 0 - - - Oskubane i

wypatroszone, bez

głów i łap i bez

szyj, serc,

wątrób i

żołądków, znane

jako "indyki 73%"

lub inaczej

prezentowane

0207 25 - - Nie cięte na

kawałki, mrożone:

0207 25 10 0 - - - Oskubane i

wypatroszone, bez

głów i łap, ale

z szyjami,

sercami,

wątrobami i

żołądkami, znane

jako "indyki 80%"

0207 25 90 0 - - - Oskubane i

wypatroszone, bez

głów i łap oraz

bez szyj, serc,

wątrób i

żołądków, znane

jako "indyki 73%"

lub inaczej

prezentowane

0207 26 - - Kawałki i podroby,

świeże lub

chłodzone:

- - - Kawałki:
0207 26 10 0 - - - - Bez kości
- - - - Z kośćmi:
0207 26 20 0 - - - - - Połówki lub

ćwiartki

0207 26 30 0 - - - - - - Całe

skrzydła z

końcami lub

bez

0207 26 40 0 - - - - - Grzbiety,

szyje,

grzbiety

łącznie z

szyjami,

kupry i końce

skrzydeł

0207 26 50 0 - - - - - Piersi i ich

kawałki

- - - - - Nogi i ich

kawałki:

0207 26 60 0 - - - - - - Uda i ich

kawałki

0207 26 70 0 - - - - - - Pozostałe
0207 26 80 0 - - - - - Pozostałe
- - - Podroby:
0207 26 91 0 - - - - Wątroby
0207 26 99 0 - - - - Pozostałe
0207 27 - - Kawałki i podroby,

mrożone:

- - - Kawałki:
0207 27 10 0 - - - - Bez kości
- - - - Z kośćmi:
0207 27 20 0 - - - - - Połówki lub

ćwiartki

0207 27 30 0 - - - - - Całe

skrzydła, z

końcami lub

bez

0207 27 40 0 - - - - - Grzbiety,

szyje,

grzbiety

łącznie z

szyjami,

kupry i końce

skrzydeł

0207 27 50 0 - - - - - Piersi i ich

kawałki

- - - - - Nogi i ich

kawałki:

0207 27 60 0 - - - - - - Uda i ich

kawałki

0207 27 70 0 - - - - - - Pozostałe
0207 27 80 0 - - - - - Pozostałe
- - - Podroby:
0207 27 91 0 - - - - Wątroby
0207 27 99 0 - - - - Pozostałe
- Z kaczek, gęsi i

perliczek:

0207 32 - - Nie cięte na

kawałki, świeże lub

chłodzone:

- - - Kaczki:
0207 32 11 0 - - - - Oskubane, bez

krwi i jelit,

ale nie

wypatroszone,

z głowami i

łapami, znane

jako "kaczki

85%"

0207 32 15 0 - - - - Oskubane i

wypatroszone,

bez głów i łap,

ale z szyjami,

sercami,

wątrobami i

żołądkami,

znane jako

"kaczki 70%"

0207 32 19 0 - - - - Oskubane i

wypatroszone,

bez głów i łap

oraz bez szyj,

serc, wątrób i

żołądków, znane

jako "kaczki

63%" lub

inaczej

prezentowane

- - - Gęsi:
0207 32 51 0 - - - - Oskubane, bez

krwi, nie

wypatroszone, z

głowami i

łapami, znane

jako "gęsi 82%"

0207 32 59 0 - - - - Oskubane i

wypatroszone,

bez głów i łap,

z sercami i

żołądkami lub

bez serc i

żołądków, znane

jako "gęsi 75%"

lub inaczej

prezentowane

0207 32 90 0 - - - Perliczki
0207 33 - - Nie cięte na

kawałki, mrożone:

- - - Kaczki:
0207 33 11 0 - - - - Oskubane i

wypatroszone,

bez głów i łap,

ale z

szyjami,

sercami,

wątrobami i

żołądkami,

znane jako

"kaczki 70%"

0207 33 19 0 - - - - Oskubane i

wypatroszone,

bez głów i łap

oraz bez szyj,

serc, wątrób i

żołądków, znane

jako "kaczki

63%" lub

inaczej

prezentowane

- - - Gęsi:
0207 33 51 0 - - - - Oskubane, bez

krwi, nie

wypatroszone z

głowami i

łapami, znane

jako "gęsi 82%"

0207 33 59 0 - - - - Oskubane i

wypatroszone,

bez głów i łap,

z sercami i

żołądkami lub

bez serc i

żołądków, znane

jako "gęsi 75%"

lub inaczej

prezentowane

0207 33 90 0 - - - Perliczki
0207 34 - - Otłuszczone wątroby

świeże lub

chłodzone:

0207 34 10 0 - - - Z gęsi
0207 34 90 0 - - - Z kaczek
0207 35 - - Pozostałe, świeże

lub chłodzone:

- - - Kawałki:
- - - - Bez kości:
0207 35 11 0 - - - - - Z gęsi
0207 35 15 0 - - - - - Z kaczek i

perliczek

- - - - Z kośćmi:
- - - - - Połówki lub

ćwiartki:

0207 35 21 0 - - - - - - Z kaczek
0207 35 23 0 - - - - - - Z gęsi
0207 35 25 0 - - - - - - Z perliczek
0207 35 31 0 - - - - - Całe

skrzydła, z

końcami lub

bez

0207 35 41 0 - - - - - Grzbiety,

szyje,

grzbiety

łącznie z

szyjami,

kupry i końce

skrzydeł

- - - - - Piersi i ich

kawałki:

0207 35 51 0 - - - - - - Z gęsi
0207 35 53 0 - - - - - - Z kaczek i

perliczek

- - - - - Nogi i ich

kawałki:

0207 35 61 0 - - - - - - Z gęsi
0207 35 63 0 - - - - - - Z kaczek i

perliczek

0207 35 71 0 - - - - - Tusze gęsie

i kacze

0207 35 79 0 - - - - - Pozostałe
- - - Podroby:
0207 35 91 0 - - - - Wątroby

drobiowe inne

niż otłuszczone

wątroby

0207 35 99 0 - - - - Pozostałe
0207 36 - - Pozostałe, mrożone:
- - - Kawałki:
- - - - Bez kości:
0207 36 11 0 - - - - - Z gęsi
0207 36 15 0 - - - - - Z kaczek i

perliczek

- - - - Z kośćmi:
- - - - - Połówki lub

ćwiartki:

0207 36 21 0 - - - - - - Z kaczek
0207 36 23 0 - - - - - - Z gęsi
0207 36 25 0 - - - - - - Z perliczek
0207 36 31 0 - - - - - Całe

skrzydła,

końcami lub

bez

0207 36 41 0 - - - - - Grzbiety,

szyje,

grzbiety

łącznie z

szyjami,

kupry i końce

skrzydeł

- - - - - Piersi i ich

kawałki:

0207 36 51 0 - - - - - - Z gęsi
0207 36 53 0 - - - - - - Z kaczek i

perliczek

- - - - - Nogi i ich

kawałki:

0207 36 61 0 - - - - - - Z gęsi
0207 36 63 0 - - - - - - Z kaczek i

perliczek

0207 36 71 0 - - - - - Tusze gęsie

i kacze

0207 36 79 0 - - - - - Pozostałe
- - - Podroby:
- - - - Wątroby:
0207 36 81 0 - - - - - Otłuszczone

wątroby gęsie

0207 36 85 0 - - - - - Otłuszczone

wątroby kacze

0207 36 89 0 - - - - - Pozostałe
0207 36 90 0 - - - - Pozostałe
3 0405 0405 Masło i inne tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka; masło o obniżonej zawartości tłuszczu: t 11.460 nie obowiązuje
0405 10 - Masło:
- - O zawartości

tłuszczu w masie

nie przekraczającej

85%:

- - - Masło naturalne:
0405 10 11 0 - - - - W bezpośrednich

opakowaniach o

zawartości

netto nie

przekraczającej

1 kg

0405 10 19 0 - - - - Pozostałe
0405 10 30 0 - - - Masło odtwarzane
0405 10 50 0 - - - Masło z serwatki
0405 10 90 0 - - Pozostałe
0405 20 - Masło o obniżonej

zawartości tłuszczu:

0405 20 10 0 - - O zawartości

tłuszczu w masie

39% i więcej, ale

poniżej 60%

0405 20 30 0 - - O zawartości

tłuszczu w masie

60% i więcej, ale

poniżej 75%

0405 20 90 0 - - O zawartości

tłuszczu w masie

powyżej 75%, ale

nie przekraczającej

80%

0405 90 - Pozostałe:
0405 90 10 0 - - O zawartości

tłuszczu w masie

99,3% i więcej oraz

o zawartości wody

w masie poniżej

0,5%

0405 90 90 0 - - Pozostałe
0407 0407 00 Jaja ptasie w skorupkach, świeże, konserwowane albo gotowane:
- Drobiu:
4 0407 00 30 0 - - Pozostałe tys. szt. 628.252 226,76
0408 0408 Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, mrożone lub inaczej zakonserwowane, zawierające lub nie dodatek cukru albo innego środka słodzącego:
- Żółtka jaj:
0408 11 - - Suszone:
5 0408 11 80 0 - - - Pozostałe t 618 2561,00
- Pozostałe:
0408 91 - - Suszone:
6 0408 91 80 0 - - - Pozostałe t 333 2320,00
7 0409 0409 00 00 0 Miód naturalny t nie obowiązuje 1410,00
0603 0603 Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane:
0603 10 - Świeże:
- - Od 1 czerwca do 31

października:

8 0603 10 11 0 - - - Róże szt. nie obowiązuje 0,45
9 0603 10 25 0 - - - Chryzantemy szt. nie obowiązuje 0,40
- - Od 1 listopada do

31 maja:

10 0603 10 51 0 - - - Róże szt. nie obowiązuje 0,70
11 0603 10 65 0 - - - Chryzantemy szt. nie obowiązuje 0,60
0702 0702 00 Pomidory świeże lub chłodzone: t 48.983
12 0702 00 15 0 - Od 1 stycznia do 31

marca

t 2000,00
13 0702 00 20 0 - Od 1 do 30 kwietnia t 1800,00
14 0702 00 25 0 - Od 1 do 14 maja t 1800,00
15 0702 00 30 0 - Od 15 do 31 maja t 1200,00
16 0702 00 35 0 - Od 1 czerwca do 30

września

t 1200,00
17 0702 00 40 0 - Od 1 do 31

października

t 1200,00
18 0702 00 45 0 - Od 1 listopada do 20

grudnia

t 2000,00
19 0702 00 50 0 - Od 21 do 31 grudnia t 2000,00
0707 0707 00 Ogórki i korniszony, świeże lub chłodzone:
- Ogórki:
20 0707 00 10 0 - - Od 1 stycznia do

końca lutego

t nie obowiązuje 1500,00
21 0707 00 15 0 - - Od 1 marca do 30

kwietnia

t nie obowiązuje 1200,00
22 0707 00 20 0 - - Od 1 do 15 maja t nie obowiązuje 1200,00
23 0707 00 25 0 - - Od 16 maja do 30

września

t nie obowiązuje 800,00
24 0707 00 30 0 - - Od 1 do 31

października

t nie obowiązuje 800,00
25 0707 00 35 0 - - Od 1 do 10

listopada

t nie obowiązuje 1500,00
26 0707 00 40 0 - - Od 11 listopada do

31 grudnia

t nie obowiązuje 1500,00
0808 0808 Jabłka, gruszki i pigwy, świeże: t 25.847
0808 10 - Jabłka:
- - Pozostałe:
- - - Od 1 stycznia do

31 marca:

27 0808 10 51 0 - - - - Odmiany Golden

Delicious

t 1000,00
28 0808 10 53 0 - - - - Odmiany Grany

Smith

t 1000,00
29 0808 10 59 0 - - - - Pozostałe t 1000,00
- - - Od 1 kwietnia do

30 czerwca:

30 0808 10 61 0 - - - - Odmiany Golden

Delicious

t 1200,00
31 0808 10 63 0 - - - - Odmiany Grany

Smith

t 1200,00
32 0808 10 69 0 - - - - Pozostałe t 1200,00
- - - Od 1 do 31 lipca:
33 0808 10 71 0 - - - - Odmiany Golden

Delicious

t 1500,00
34 0808 10 73 0 - - - - Odmiany Grany

Smith

t 1500,00
35 0808 10 79 0 - - - - Pozostałe t 1500,00
- - - Od 1 sierpnia do

31 grudnia:

36 0808 10 92 0 - - - - Odmiany Golden

Delicious

t 800,00
37 0808 10 94 0 - - - - Odmiany Grany

Smith

t 800,00
38 0808 10 98 0 - - - - Pozostałe t 800,00
39 1101 1101 00 Mąka pszenna i żytnio-pszenna: t 72.595 nie obowiązuje
- Mąka pszenna:
1101 00 11 0 - - Z pszenicy durum
1101 00 15 0 - - Z pszenicy zwykłej

i orkisza

1101 00 90 0 - Mąka żytnio-pszenna
1102 1102 Mąka ze zbóż innych niż pszenica i mieszanka żyta z pszenicą:
40 1102 10 00 0 - Mąka żytnia t 48.254 422,00
1105 1105 Mąka, grysik, puder, płatki, granulki i grudki ziemniaczane:
41 1105 10 00 0 - Mąka, grysik i puder t 1.758 385,00
42 2002 2002 Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego: t 16.157 nie obowiązuje
2002 10 - Pomidory, całe lub w

kawałkach:

2002 10 10 0 - - Bez skórek
2002 10 90 0 - - Pozostałe
2002 90 - Pozostałe:
- - O zawartości suchej

masy poniżej 12%:

2002 90 11 - - - W bezpośrednich

opakowaniach

powyżej 1 kg:

2002 90 11 1 - - - - W bezpośrednich

opakowaniach o

zawartości

netto powyżej

1 kg, ale nie

przekraczającej

199 kg

2002 90 11 9 - - - - W bezpośrednich

opakowaniach o

zawartości

netto powyżej

199 kg

2002 90 19 0 - - - W bezpośrednich

opakowaniach o

zawartości netto

nie

przekraczającej

1 kg

- - O zawartości suchej

masy nie mniejszej

niż 12%, ale nie

przekraczającej

30%:

2002 90 31 - - - W bezpośrednich

opakowaniach o

zawartości netto

powyżej 1 kg:

2002 90 31 1 - - - - W bezpośrednich

opakowaniach o

zawartości

netto powyżej

1 kg, ale nie

przekraczającej

199 kg

2002 90 31 9 - - - - W bezpośrednich

opakowaniach o

zawartości

netto powyżej

199 kg

2002 90 39 0 - - - W bezpośrednich

opakowaniach o

zawartości netto

nie

przekraczającej

1 kg

- - O zawartości suchej

masy powyżej 30%:

2002 90 91 - - - W bezpośrednich

opakowaniach o

zawartości netto

powyżej 1 kg:

2002 90 91 1 - - - - W bezpośrednich

opakowaniach o

zawartości

netto powyżej

1 kg, ale nie

przekraczającej

199 kg

2002 90 91 9 - - - - W bezpośrednich

opakowaniach o

zawartości

netto powyżej

199 kg

2002 90 99 0 - - - W bezpośrednich

opakowaniach o

zawartości netto

nie

przekraczającej

1 kg

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024