united kingdom
ukraine

Ustanowienie dodatkowego kontyngentu celnego ilościowego na sery przywożone z zagranicy.

ROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW
z dnia 12 czerwca 1995 r.
w sprawie ustanowienia dodatkowego kontyngentu celnego ilościowego na sery przywożone z zagranicy.

Na podstawie art. 9 pkt 2 oraz art. 4 ust. 5 pkt 1 ustawy z dnia 28 grudnia 1989 r. - Prawo celne (Dz. U. z 1994 r. Nr 71, poz. 312) zarządza się, co następuje:
§  1.
Do dnia 31 lipca 1995 r. ustanawia się dodatkowy kontyngent celny ilościowy na przywóz towarów wymienionych w załączniku do rozporządzenia, dla których ustanawia się preferencyjne stawki celne, w wysokości określonej w tym załączniku.
§  2.
W zakresie uregulowanym w § 1 nie stosuje się stawek celnych określonych w Taryfie celnej, stanowiącej załącznik nr 1 do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 28 grudnia 1994 r. w sprawie ceł na towary przywożone z zagranicy (Dz. U. Nr 138, poz. 730 i z 1995 r. Nr 31, poz. 156).
§  3.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIK

WYKAZ TOWARÓW, NA KTÓRYCH PRZYWÓZ USTANAWIA SIĘ DODATKOWY KONTYNGENT CELNY ILOŚCIOWY

Pozycja Kod PCN Wyszczególnienie Stawka celna w ramach kontyngentu Wielkość kontyngentu
1 2 3 4 5
0406 0406 Sery i twarogi: 500 t
0406 20 - Ser tarty lub proszkowany,

wszystkich rodzajów:

0406 20 10 0 - - Ser ziołowy Glarus (znany jako

Schabziger) zrobiony z

odtłuszczonego mleka i zmieszany

z drobno zmielonymi ziołami

17,5
0406 20 90 0 - - Pozostały 17,5
0406 30 - Ser przetworzony (ser topiony)

inny niż tarty lub proszkowany:

0406 30 10 0 - - Do produkcji którego nie użyto

innych serów, jak Emmentaler

Gruyére i Appenzell i który może

zawierać jako dodatek ziołowy

ser Glarus (znany jako

Schabziger); przygotowany do

sprzedaży detalicznej, o

zawartości tłuszczu nie

przekraczającej 56% suchej masy

17,5
- - Pozostały:
- - - O zawartości tłuszczu w masie

nie przekraczającej 36% i o

zawartości tłuszczu w suchej

masie:

0406 30 31 0 - - - - Nie przekraczającej 48% 17,5
0406 30 39 0 - - - - Powyżej 48% 17,5
0406 30 90 0 - - - O zawartości tłuszczu w masie

powyżej 36%

17,5
0406 40 - Ser z przerostami pleśni:
0406 40 10 0 - - Roquefort 17,5
0406 40 50 0 - - Gorgonzola 17,5
0406 40 90 0 - - Pozostałe 17,5
0406 90 - Pozostałe sery:
0406 90 11 0 - - Do dojrzewania 17,5
- - Pozostałe:
0406 90 13 0 - - - Emmentaler 17,5
0406 90 15 0 - - - Gruyére, Sbrinz 17,5
0406 90 17 0 - - - Bergkäse, Appenzell, Fromage

fribourgeois, Vacherin, Mont

d'Or i Tete de Moine

17,5
0406 90 19 0 - - - Ser ziołowy Glarus (znany jako

Schabziger) zrobiony z

odtłuszczonego mleka i

zmieszany z drobno zmielonymi

ziołami

17,5
0406 90 21 0 - - - Cheddar 17,5
0406 90 23 0 - - - Edam 17,5
0406 90 25 0 - - - Tilsit 17,5
0406 90 27 0 - - - Butterkëse 17,5
0406 90 29 0 - - - Kashkaval 17,5
- - - Feta:
0406 90 31 0 - - - - Z mleka owiec albo mleka

bawołów w pojemnikach

zawierających solankę albo w

butelkach z owczej lub

koziej skóry

17,5
0406 90 33 0 - - - - Pozostałe 17,5
0406 90 35 0 - - - Kefalo-Tyri 17,5
0406 90 37 0 - - - Finlandia 17,5
0406 90 39 0 - - - Jarlsberg 17,5
- - - Pozostałe:
0406 90 50 0 - - - - Ser z mleka owiec albo mleka

bawołów w pojemnikach

zawierających solankę albo w

butelkach z owczej lub

koziej skóry

17,5
- - - - Pozostałe:
- - - - - O zawartości tłuszczu w

masie nie przekraczającej

40% i o zawartości masy

wody w substancji

beztłuszczowej:

- - - - - - Nie przekraczającej 47%:
0406 90 61 0 - - - - - - - Grana Padano,

Permigiano Reggiano

17,5
0406 90 63 0 - - - - - - - Fiore Sardo, Pecorino 17,5
0406 90 69 0 - - - - - - - Pozostałe 17,5
- - - - - - Powyżej 47%, ale nie

przekraczającej 72%

0406 90 73 0 - - - - - - - Provolone 17,5
0406 90 75 0 - - - - - - - Asiago, Caciocavallo,

Montasio, Ragusano

17,5
0406 90 76 0 - - - - - - - Danbo, Fontal,

Fontina, Fynbo,

Havarti, Maribo,

Samsoe

17,5
0406 90 78 0 - - - - - - - Gouda 17,5
0406 90 79 0 - - - - - - - Esrom, Italico,

Kernhem, Saint-

-Nectaire, Saint-

-Paulin, Taleggio

17,5
0406 90 81 0 - - - - - - - Cantal, Cheshire,

Wensleydale,

Lancashire, Double

Gloucester, Blarney,

Colby, Monterey

17,5
0406 90 82 0 - - - - - - - Camembert 17,5
0406 90 84 0 - - - - - - - Brie 17,5
0406 90 85 0 - - - - - - - Kefalograviera,

Kasseri

17,5
- - - - - - - Pozostałe sery,

o zawartości wody w

masie serowej

beztłuszczowej:

0406 90 86 0 - - - - - - - - Powyżej 47%, ale nie

przekraczającej 52%

17,5
0406 90 87 0 - - - - - - - - Powyżej 52% ale nie

przekraczającej 62%

17,5
0406 90 88 0 - - - - - - - - Powyżej 62%, ale

nie przekraczającej

72%

17,5
0406 90 93 0 - - - - - - Powyżej 72% 17,5
0406 90 99 0 - - - - - Pozostałe 17,5

Zmiany w prawie

Rząd przyjął projekt ustawy likwidującej Centralną Informację Emerytalną

Rada Ministrów przyjęła we wtorek projekt ustawy, który umożliwi użytkownikom aplikacji mObywatel dostęp do danych o prognozowanej emeryturze – poinformowało we wtorek Ministerstwo Cyfryzacji. Projekt zakłada też uchylenie ustawy o Centralnej Informacji Emerytalnej.

Grażyna J. Leśniak 20.05.2025
Ustawa o powierzaniu pracy cudzoziemcom - opublikowana

Ustawa o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej została opublikowana w Dzienniku Ustaw. Jej celem jest ograniczenie występujących nadużyć, usprawnienie procedur dotyczących powierzania pracy cudzoziemcom, zmniejszenie zaległości załatwiania spraw przez urzędy oraz pełna elektronizacja postępowań. Nowe przepisy wejdą w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 14.05.2025
Ustawa o rynku pracy i służbach zatrudnienia opublikowana

Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, która została opublikowana w Dzienniku Ustaw, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 14.05.2025
Będzie elektroniczna dokumentacja w zakresie urodzeń i zgonów

Rząd zamierza uregulować zagadnienia związane z funkcjonowaniem lekarza koronera właściwego do stwierdzania zgonu osoby, gdy trudno jest wskazać lekarza leczącego, który byłby zobowiązany do stwierdzenia zgonu lub konieczności dokonania czynności i ustaleń związanych ze zgonem, wymagających specjalistycznej wiedzy. Chce też wprowadzić spójne systemowo regulacje odnoszące się do karty zgonu, karty urodzenia oraz karty urodzenia z adnotacją o martwym urodzeniu.

Grażyna J. Leśniak 12.05.2025
Będą zmiany w wydawaniu wiz dla zagranicznych studentów

Ustawa reformuje system wydawania wizy krajowej dla studentów oraz system wydawania zezwolenia na pobyt czasowy w celu kształcenia się na studiach. Zgodnie z regulacją, każdy cudzoziemiec – obywatel państwa trzeciego, który chce rozpocząć studia w Polsce - będzie musiał podczas rekrutacji przedstawić dokument poświadczający znajomość języka, w którym odbywa się kształcenie, co najmniej na poziomie B2.

kk/pap 10.05.2025
Sejm zdecydował: Kandydat do pracy dostanie informację o wynagrodzeniu i innych świadczeniach

Osoba ubiegająca się o pracę będzie musiała otrzymać informację o wysokości wynagrodzenia, ale także innych świadczeniach związanych z pracą - zarówno tych pieniężnych, jak i niepieniężnych. Ogłoszenie o naborze i nazwy stanowisk mają być neutralne pod względem płci, a sam proces rekrutacyjny - przebiegać w sposób niedyskryminujący - zdecydował w piątek Sejm uchwalając nowelizację Kodeksu pracy. Teraz ustawa trafi do Senatu.

Grażyna J. Leśniak 09.05.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.1995.66.336

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Ustanowienie dodatkowego kontyngentu celnego ilościowego na sery przywożone z zagranicy.
Data aktu: 12/06/1995
Data ogłoszenia: 17/06/1995
Data wejścia w życie: 17/06/1995