Ustanowienie dodatkowego kontyngentu celnego ilościowego na sery przywożone z zagranicy.

ROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW
z dnia 12 czerwca 1995 r.
w sprawie ustanowienia dodatkowego kontyngentu celnego ilościowego na sery przywożone z zagranicy.

Na podstawie art. 9 pkt 2 oraz art. 4 ust. 5 pkt 1 ustawy z dnia 28 grudnia 1989 r. - Prawo celne (Dz. U. z 1994 r. Nr 71, poz. 312) zarządza się, co następuje:
§  1.
Do dnia 31 lipca 1995 r. ustanawia się dodatkowy kontyngent celny ilościowy na przywóz towarów wymienionych w załączniku do rozporządzenia, dla których ustanawia się preferencyjne stawki celne, w wysokości określonej w tym załączniku.
§  2.
W zakresie uregulowanym w § 1 nie stosuje się stawek celnych określonych w Taryfie celnej, stanowiącej załącznik nr 1 do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 28 grudnia 1994 r. w sprawie ceł na towary przywożone z zagranicy (Dz. U. Nr 138, poz. 730 i z 1995 r. Nr 31, poz. 156).
§  3.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIK

WYKAZ TOWARÓW, NA KTÓRYCH PRZYWÓZ USTANAWIA SIĘ DODATKOWY KONTYNGENT CELNY ILOŚCIOWY

Pozycja Kod PCN Wyszczególnienie Stawka celna w ramach kontyngentu Wielkość kontyngentu
1 2 3 4 5
0406 0406 Sery i twarogi: 500 t
0406 20 - Ser tarty lub proszkowany,

wszystkich rodzajów:

0406 20 10 0 - - Ser ziołowy Glarus (znany jako

Schabziger) zrobiony z

odtłuszczonego mleka i zmieszany

z drobno zmielonymi ziołami

17,5
0406 20 90 0 - - Pozostały 17,5
0406 30 - Ser przetworzony (ser topiony)

inny niż tarty lub proszkowany:

0406 30 10 0 - - Do produkcji którego nie użyto

innych serów, jak Emmentaler

Gruyére i Appenzell i który może

zawierać jako dodatek ziołowy

ser Glarus (znany jako

Schabziger); przygotowany do

sprzedaży detalicznej, o

zawartości tłuszczu nie

przekraczającej 56% suchej masy

17,5
- - Pozostały:
- - - O zawartości tłuszczu w masie

nie przekraczającej 36% i o

zawartości tłuszczu w suchej

masie:

0406 30 31 0 - - - - Nie przekraczającej 48% 17,5
0406 30 39 0 - - - - Powyżej 48% 17,5
0406 30 90 0 - - - O zawartości tłuszczu w masie

powyżej 36%

17,5
0406 40 - Ser z przerostami pleśni:
0406 40 10 0 - - Roquefort 17,5
0406 40 50 0 - - Gorgonzola 17,5
0406 40 90 0 - - Pozostałe 17,5
0406 90 - Pozostałe sery:
0406 90 11 0 - - Do dojrzewania 17,5
- - Pozostałe:
0406 90 13 0 - - - Emmentaler 17,5
0406 90 15 0 - - - Gruyére, Sbrinz 17,5
0406 90 17 0 - - - Bergkäse, Appenzell, Fromage

fribourgeois, Vacherin, Mont

d'Or i Tete de Moine

17,5
0406 90 19 0 - - - Ser ziołowy Glarus (znany jako

Schabziger) zrobiony z

odtłuszczonego mleka i

zmieszany z drobno zmielonymi

ziołami

17,5
0406 90 21 0 - - - Cheddar 17,5
0406 90 23 0 - - - Edam 17,5
0406 90 25 0 - - - Tilsit 17,5
0406 90 27 0 - - - Butterkëse 17,5
0406 90 29 0 - - - Kashkaval 17,5
- - - Feta:
0406 90 31 0 - - - - Z mleka owiec albo mleka

bawołów w pojemnikach

zawierających solankę albo w

butelkach z owczej lub

koziej skóry

17,5
0406 90 33 0 - - - - Pozostałe 17,5
0406 90 35 0 - - - Kefalo-Tyri 17,5
0406 90 37 0 - - - Finlandia 17,5
0406 90 39 0 - - - Jarlsberg 17,5
- - - Pozostałe:
0406 90 50 0 - - - - Ser z mleka owiec albo mleka

bawołów w pojemnikach

zawierających solankę albo w

butelkach z owczej lub

koziej skóry

17,5
- - - - Pozostałe:
- - - - - O zawartości tłuszczu w

masie nie przekraczającej

40% i o zawartości masy

wody w substancji

beztłuszczowej:

- - - - - - Nie przekraczającej 47%:
0406 90 61 0 - - - - - - - Grana Padano,

Permigiano Reggiano

17,5
0406 90 63 0 - - - - - - - Fiore Sardo, Pecorino 17,5
0406 90 69 0 - - - - - - - Pozostałe 17,5
- - - - - - Powyżej 47%, ale nie

przekraczającej 72%

0406 90 73 0 - - - - - - - Provolone 17,5
0406 90 75 0 - - - - - - - Asiago, Caciocavallo,

Montasio, Ragusano

17,5
0406 90 76 0 - - - - - - - Danbo, Fontal,

Fontina, Fynbo,

Havarti, Maribo,

Samsoe

17,5
0406 90 78 0 - - - - - - - Gouda 17,5
0406 90 79 0 - - - - - - - Esrom, Italico,

Kernhem, Saint-

-Nectaire, Saint-

-Paulin, Taleggio

17,5
0406 90 81 0 - - - - - - - Cantal, Cheshire,

Wensleydale,

Lancashire, Double

Gloucester, Blarney,

Colby, Monterey

17,5
0406 90 82 0 - - - - - - - Camembert 17,5
0406 90 84 0 - - - - - - - Brie 17,5
0406 90 85 0 - - - - - - - Kefalograviera,

Kasseri

17,5
- - - - - - - Pozostałe sery,

o zawartości wody w

masie serowej

beztłuszczowej:

0406 90 86 0 - - - - - - - - Powyżej 47%, ale nie

przekraczającej 52%

17,5
0406 90 87 0 - - - - - - - - Powyżej 52% ale nie

przekraczającej 62%

17,5
0406 90 88 0 - - - - - - - - Powyżej 62%, ale

nie przekraczającej

72%

17,5
0406 90 93 0 - - - - - - Powyżej 72% 17,5
0406 90 99 0 - - - - - Pozostałe 17,5

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024