united kingdom
ukraine

Ustanowienie dodatkowego kontyngentu celnego ilościowego na sery przywożone z zagranicy.

ROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW
z dnia 12 czerwca 1995 r.
w sprawie ustanowienia dodatkowego kontyngentu celnego ilościowego na sery przywożone z zagranicy.

Na podstawie art. 9 pkt 2 oraz art. 4 ust. 5 pkt 1 ustawy z dnia 28 grudnia 1989 r. - Prawo celne (Dz. U. z 1994 r. Nr 71, poz. 312) zarządza się, co następuje:
§  1.
Do dnia 31 lipca 1995 r. ustanawia się dodatkowy kontyngent celny ilościowy na przywóz towarów wymienionych w załączniku do rozporządzenia, dla których ustanawia się preferencyjne stawki celne, w wysokości określonej w tym załączniku.
§  2.
W zakresie uregulowanym w § 1 nie stosuje się stawek celnych określonych w Taryfie celnej, stanowiącej załącznik nr 1 do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 28 grudnia 1994 r. w sprawie ceł na towary przywożone z zagranicy (Dz. U. Nr 138, poz. 730 i z 1995 r. Nr 31, poz. 156).
§  3.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIK

WYKAZ TOWARÓW, NA KTÓRYCH PRZYWÓZ USTANAWIA SIĘ DODATKOWY KONTYNGENT CELNY ILOŚCIOWY

Pozycja Kod PCN Wyszczególnienie Stawka celna w ramach kontyngentu Wielkość kontyngentu
1 2 3 4 5
0406 0406 Sery i twarogi: 500 t
0406 20 - Ser tarty lub proszkowany,

wszystkich rodzajów:

0406 20 10 0 - - Ser ziołowy Glarus (znany jako

Schabziger) zrobiony z

odtłuszczonego mleka i zmieszany

z drobno zmielonymi ziołami

17,5
0406 20 90 0 - - Pozostały 17,5
0406 30 - Ser przetworzony (ser topiony)

inny niż tarty lub proszkowany:

0406 30 10 0 - - Do produkcji którego nie użyto

innych serów, jak Emmentaler

Gruyére i Appenzell i który może

zawierać jako dodatek ziołowy

ser Glarus (znany jako

Schabziger); przygotowany do

sprzedaży detalicznej, o

zawartości tłuszczu nie

przekraczającej 56% suchej masy

17,5
- - Pozostały:
- - - O zawartości tłuszczu w masie

nie przekraczającej 36% i o

zawartości tłuszczu w suchej

masie:

0406 30 31 0 - - - - Nie przekraczającej 48% 17,5
0406 30 39 0 - - - - Powyżej 48% 17,5
0406 30 90 0 - - - O zawartości tłuszczu w masie

powyżej 36%

17,5
0406 40 - Ser z przerostami pleśni:
0406 40 10 0 - - Roquefort 17,5
0406 40 50 0 - - Gorgonzola 17,5
0406 40 90 0 - - Pozostałe 17,5
0406 90 - Pozostałe sery:
0406 90 11 0 - - Do dojrzewania 17,5
- - Pozostałe:
0406 90 13 0 - - - Emmentaler 17,5
0406 90 15 0 - - - Gruyére, Sbrinz 17,5
0406 90 17 0 - - - Bergkäse, Appenzell, Fromage

fribourgeois, Vacherin, Mont

d'Or i Tete de Moine

17,5
0406 90 19 0 - - - Ser ziołowy Glarus (znany jako

Schabziger) zrobiony z

odtłuszczonego mleka i

zmieszany z drobno zmielonymi

ziołami

17,5
0406 90 21 0 - - - Cheddar 17,5
0406 90 23 0 - - - Edam 17,5
0406 90 25 0 - - - Tilsit 17,5
0406 90 27 0 - - - Butterkëse 17,5
0406 90 29 0 - - - Kashkaval 17,5
- - - Feta:
0406 90 31 0 - - - - Z mleka owiec albo mleka

bawołów w pojemnikach

zawierających solankę albo w

butelkach z owczej lub

koziej skóry

17,5
0406 90 33 0 - - - - Pozostałe 17,5
0406 90 35 0 - - - Kefalo-Tyri 17,5
0406 90 37 0 - - - Finlandia 17,5
0406 90 39 0 - - - Jarlsberg 17,5
- - - Pozostałe:
0406 90 50 0 - - - - Ser z mleka owiec albo mleka

bawołów w pojemnikach

zawierających solankę albo w

butelkach z owczej lub

koziej skóry

17,5
- - - - Pozostałe:
- - - - - O zawartości tłuszczu w

masie nie przekraczającej

40% i o zawartości masy

wody w substancji

beztłuszczowej:

- - - - - - Nie przekraczającej 47%:
0406 90 61 0 - - - - - - - Grana Padano,

Permigiano Reggiano

17,5
0406 90 63 0 - - - - - - - Fiore Sardo, Pecorino 17,5
0406 90 69 0 - - - - - - - Pozostałe 17,5
- - - - - - Powyżej 47%, ale nie

przekraczającej 72%

0406 90 73 0 - - - - - - - Provolone 17,5
0406 90 75 0 - - - - - - - Asiago, Caciocavallo,

Montasio, Ragusano

17,5
0406 90 76 0 - - - - - - - Danbo, Fontal,

Fontina, Fynbo,

Havarti, Maribo,

Samsoe

17,5
0406 90 78 0 - - - - - - - Gouda 17,5
0406 90 79 0 - - - - - - - Esrom, Italico,

Kernhem, Saint-

-Nectaire, Saint-

-Paulin, Taleggio

17,5
0406 90 81 0 - - - - - - - Cantal, Cheshire,

Wensleydale,

Lancashire, Double

Gloucester, Blarney,

Colby, Monterey

17,5
0406 90 82 0 - - - - - - - Camembert 17,5
0406 90 84 0 - - - - - - - Brie 17,5
0406 90 85 0 - - - - - - - Kefalograviera,

Kasseri

17,5
- - - - - - - Pozostałe sery,

o zawartości wody w

masie serowej

beztłuszczowej:

0406 90 86 0 - - - - - - - - Powyżej 47%, ale nie

przekraczającej 52%

17,5
0406 90 87 0 - - - - - - - - Powyżej 52% ale nie

przekraczającej 62%

17,5
0406 90 88 0 - - - - - - - - Powyżej 62%, ale

nie przekraczającej

72%

17,5
0406 90 93 0 - - - - - - Powyżej 72% 17,5
0406 90 99 0 - - - - - Pozostałe 17,5

Zmiany w prawie

Pracodawcy będą mogli wypłacić ekwiwalent za urlop razem z wypłatą ostatniego wynagrodzenia

Resort pracy chce nieznacznie wydłużyć termin wypłaty ekwiwalentu za urlop w przypadku rozwiązywania jest umowy o pracę, a także zwiększenie do dwóch osób minimalnej reprezentacji pracowników przed pracodawcą w sprawach zakładowego funduszu świadczeń socjalnych w zakładach, w których nie funkcjonują związki zawodowe. W ten sposób pracodawcy będą mogli dokonać jednego przelewu należnych środków wraz z wypłatą ostatniego wynagrodzenia.

Grażyna J. Leśniak 10.06.2025
Staż potwierdzony uzyskaniem kwalifikacji i premia dla organizatora stażu

Nowe przepisy o rynku pracy przewidują, że staż z urzędu pracy może obejmować okres do 12 miesięcy wówczas, gdy zakończony będzie potwierdzeniem nabycia wiedzy lub umiejętności przeprowadzanym przez uprawnioną instytucję. Przy tego rodzaju stażu przewidziano premię finansową dla organizatora stażu w wysokości 500 zł za każdy pełny miesiąc stażu.

Marek Rotkiewicz 10.06.2025
Sejm zdecydował: Kandydat do pracy dostanie informację o wynagrodzeniu i innych świadczeniach

Osoba ubiegająca się o pracę będzie musiała otrzymać informację o wysokości wynagrodzenia, ale także innych świadczeniach związanych z pracą - zarówno tych pieniężnych, jak i niepieniężnych. Ogłoszenie o naborze i nazwy stanowisk mają być neutralne pod względem płci, a sam proces rekrutacyjny - przebiegać w sposób niedyskryminujący - ustawa trafi teraz do prezydenta, Sejm przyjął poprawkę Senatu.

Grażyna J. Leśniak 04.06.2025
Zmiany w stażach z urzędu pracy

W nowych przepisach o rynku pracy nie zmienia się istota stażu - popularnej formy wsparcia z urzędu pracy bezrobotnych i organizatorów staży. Pojawia się jednak wiele zmian w stosunku do dotychczasowych przepisów i doprecyzowań pewnych niejasności pojawiających się w praktyce. Nie omawiając szerokiej problematyki staży, zwróćmy uwagę na najważniejsze nowości.

Marek Rotkiewicz 03.06.2025
Od 1 czerwca radykalne zmiany w zatrudnianiu cudzoziemców

Często zmieniające się przepisy i ich rozproszenie w kilku aktach oraz przewlekłość postępowań w urzędach są największym wyzwaniem dla pracodawców w procesie legalizacji zatrudnienia cudzoziemców – wynika z badania zrealizowanego przez ASM Research Solutions Strategy na zlecenie Konfederacji Lewiatan. 1 czerwca wchodzą w życie nowe przepisy z tym związane.

Grażyna J. Leśniak 30.05.2025
Rząd przyjął projekt ustawy likwidującej Centralną Informację Emerytalną

Rada Ministrów przyjęła we wtorek projekt ustawy, który umożliwi użytkownikom aplikacji mObywatel dostęp do danych o prognozowanej emeryturze – poinformowało we wtorek Ministerstwo Cyfryzacji. Projekt zakłada też uchylenie ustawy o Centralnej Informacji Emerytalnej.

Grażyna J. Leśniak 20.05.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.1995.66.336

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Ustanowienie dodatkowego kontyngentu celnego ilościowego na sery przywożone z zagranicy.
Data aktu: 12/06/1995
Data ogłoszenia: 17/06/1995
Data wejścia w życie: 17/06/1995