Szczegółowy zakres działania Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

ROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW
z dnia 13 lutego 1985 r.
w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Na podstawie art. 4 ust. 1 ustawy z dnia 3 lipca 1981 r. o utworzeniu urzędu Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (Dz. U. Nr 17, poz. 76 i z 1983 r. Nr 44, poz. 201) zarządza się, co następuje:
§  1.
1.
Do szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej należą sprawy:
1)
produkcji rolniczej,
2)
hodowli roślin i nasiennictwa, hodowli zwierząt gospodarskich oraz obrotu materiałem siewnym i zwierzętami hodowlanymi,
3)
gospodarki rybackiej w wodach śródlądowych,
4)
ochrony zdrowia zwierząt, produkcji leków weterynaryjnych oraz nadzoru sanitarno-weterynaryjnego nad żywnością pochodzenia zwierzęcego,
5)
ochrony roślin uprawnych przed chorobami, pasożytami, szkodnikami i chwastami,
6)
kontraktacji i skupu produktów rolniczych, ich przechowalnictwa i zagospodarowania,
7)
przemysłu rolno-spożywczego i przechowalnictwa artykułów żywnościowych,
8)
dostaw produktów rolniczych i artykułów żywnościowych na rynek krajowy i eksport,
9)
przemysłu paszowego i utylizacyjnego,
10)
gospodarki gruntami rolnymi oraz ich ochrony,
11)
melioracji wodnych oraz zaopatrzenia rolnictwa i wsi w wodę,
12)
budownictwa rolniczego, mechanizacji i elektryfikacji rolnictwa,
13)
usług dla rolnictwa,
14)
produkcji specjalistycznych maszyn, urządzeń i opakowań oraz produkcji i regeneracji części zamiennych dla rolnictwa i gospodarki żywnościowej,
15)
nauki i oświaty rolniczej.
2.
Minister Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej współdziała w określaniu polityki państwa w zakresie swego działania.
§  2.
W zakresie określonym w § 1 ust. 1 Minister Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej nadaje kierunki działania poszczególnym gałęziom rolnictwa i gospodarki żywnościowej, stosownie do potrzeb społecznych i gospodarczych, zgodnie z polityką państwa, a w szczególności:
1)
opracowuje kompleksowe analizy i oceny skuteczności podejmowanych działań i stosowanych instrumentów ekonomicznych, organizacyjnych i prawnych oraz realizacji planów i programów rozwojowych,
2)
sporządza prognozy i programy rozwoju rolnictwa i gospodarki żywnościowej oraz opracowuje propozycje do projektów narodowych planów społeczno-gospodarczych i centralnych planów rocznych,
3)
inicjuje i współdziała w ustalaniu społeczno-ekonomicznych instrumentów sterowania rolnictwem i gospodarką żywnościową oraz systemów ekonomiczno-finansowych przedsiębiorstw i innych jednostek organizacyjnych,
4)
zapewnia warunki realizacji zadań wynikających z narodowych planów społeczno-gospodarczych, programów rozwojowych i innych planów centralnych oraz koordynuje realizację tych zadań.
§  3.
W celu realizacji zadań określonych w § 2 Minister Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej:
1)
organizuje działalność gospodarczą, a w szczególności ustala:
a)
zasady kwalifikacji polowej, warunki dopuszczania do obrotu materiału siewnego i szkółkarskiego oraz prowadzenia obrotu materiałem siewnym, a także warunki pomocy siewnej dla gospodarstw dotkniętych klęskami żywiołowymi, oraz sprawuje kontrolę obrotu materiałem siewnym,
b)
zasady ochrony roślin oraz organizacji ochrony przed przenikaniem z zagranicy i za granicę chorób i szkodników roślin, pasożytów oraz chwastów, a także wydaje zezwolenia na wyrób, wprowadzanie do obrotu i stosowanie chemicznych środków ochrony roślin,
c)
zasady organizacji doskonalenia pogłowia i oceny użytkowości zwierząt gospodarskich oraz rodzaje i zasady prowadzenia ksiąg zwierząt zarodowych,
d)
zasady prowadzenia gospodarki rybackiej w wodach śródlądowych,
e)
zasady zapobiegania i zwalczania zaraźliwych chorób zwierzęcych, badania zwierząt rzeźnych i mięsa, nadzoru sanitarno-weterynaryjnego nad zdrowotną jakością zwierząt, artykułów i środków pochodzenia zwierzęcego, z wyjątkiem mleka spożywczego i przetworów mlecznych, w tym będących przedmiotem eksportu i importu, oraz wydaje zezwolenia na wyrób i wprowadzanie do obrotu środków farmaceutycznych, leków i artykułów sanitarnych stosowanych w lecznictwie zwierząt,
f)
warunki uzyskiwania żywności o właściwej jakości zdrowotnej,
g)
warunki, jakim powinny odpowiadać środki żywienia zwierząt gospodarskich, oraz wydaje zezwolenia na ich produkcję i wprowadzanie do obrotu,
h)
zasady zaopatrzenia rolnictwa w podstawowe środki produkcji,
i)
zasady kontraktacji i skupu produktów rolniczych, odbioru, przechowalnictwa i magazynowania produktów rolniczych i artykułów żywnościowych oraz określa normy ubytków naturalnych w poszczególnych fazach obrotu towarowego, a także sprawuje kontrolę skupu i przetwórstwa produktów rolniczych,
j)
zasady gospodarki ziemią, w szczególności scalania, ochrony i rekultywacji gruntów, przekazywania nieruchomości rolnych na rzecz Państwa, oraz tryb, warunki i ceny sprzedaży nieruchomości rolnych z Państwowego Funduszu Ziemi,
k)
warunki techniczne dla melioracji wodnych, budownictwa rolniczego, elektryfikacji rolnictwa oraz zaopatrzenia rolnictwa i wsi w wodę,
2)
prowadzi współpracę gospodarczą i naukowo-techniczną z zagranicą, szczególnie w ramach Rady Wzajemnej Pomocy Gospodarczej, bilansuje obroty z zagranicą w zakresie produktów rolniczych i artykułów spożywczych, a także współdziała w kształtowaniu polityki handlu zagranicznego artykułami rolno-spożywczymi oraz środkami do produkcji rolniczej i przemysłu rolno-spożywczego,
3)
koordynuje opracowywanie centralnych bilansów żywności i zaopatrzenia rynku wewnętrznego w produkty rolnicze i artykuły żywnościowe oraz opracowuje propozycje wielkości dostaw produktów rolniczych i artykułów żywnościowych na zaopatrzenie rynku wewnętrznego,
4)
wykonuje funkcje organu założycielskiego przedsiębiorstw, nadzoruje inne jednostki organizacyjne w zakresie ustalonym w odrębnych przepisach, współdziała z przedsiębiorstwami i innymi jednostkami organizacyjnymi w realizacji ich zadań społeczno-gospodarczych, a także udziela im pomocy w sprawach doskonalenia organizacji zarządzania i podnoszenia efektywności funkcjonowania,
5)
nadzoruje działalność spółek wodnych melioracyjnych i zaopatrzenia rolnictwa i wsi w wodę oraz ich związków,
6)
tworzy warunki do prowadzenia prac naukowo-badawczych, szerzenia oświaty rolniczej oraz szkolenia i doskonalenia kadr, a w szczególności:
a)
współdziała w ustalaniu kierunków polityki naukowej i technicznej na potrzeby rolnictwa i gospodarki żywnościowej,
b)
inicjuje i koordynuje prace naukowo-badawcze i wdrożeniowe, prowadzone przez nadzorowane jednostki organizacyjne, oraz ocenia efektywność tych prac,
c)
wytycza rozwój oświaty rolniczej oraz określa formy i rozmiary kształcenia i doskonalenia zawodowego kadr dla rolnictwa i gospodarki żywnościowej,
d)
sprawuje nadzór nad kształceniem i doskonaleniem zawodowym kadr na potrzeby rolnictwa i gospodarki żywnościowej,
e)
współdziała w zakresie dostosowania programów studiów do potrzeb rolnictwa i gospodarki żywnościowej,
f)
prowadzi politykę kadrową oraz dokonuje ocen kadr kierowniczych podporządkowanych jednostek organizacyjnych,
7)
podejmuje działania na rzecz zapewnienia właściwych warunków pracy oraz socjalnych i bytowych pracowników rolnictwa i gospodarki żywnościowej oraz rolników indywidualnych,
8)
podejmuje działania na rzecz ochrony środowiska, ze szczególnym uwzględnieniem bezpiecznego stosowania środków chemicznych w rolnictwie,
9)
koordynuje i nadzoruje działalność normalizacyjną oraz sprawuje kontrolę przestrzegania norm w zakresie produktów rolniczych i żywnościowych,
10)
tworzy warunki prawidłowego przepływu informacji naukowo-technicznej i ekonomicznej, upowszechnia postęp techniczny, ekonomiczny i organizacyjny oraz podejmuje działania zapewniające jego wdrażanie,
11)
realizuje zadania obronne,
12)
wykonuje inne zadania określone w odrębnych przepisach.
§  4.
Minister Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej wykonuje swoje zadania we współdziałaniu z naczelnymi, centralnymi i terenowymi organami administracji państwowej, z organizacjami politycznymi, spółdzielczymi, społeczno-zawodowymi oraz ze związkami zawodowymi.
§  5.
Traci moc rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 3 maja 1974 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Przemysłu Spożywczego i Skupu (Dz. U. Nr 21, poz. 119).
§  6.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 marca 1985 r.

Zmiany w prawie

Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Od stycznia nowe zasady prowadzenia PKPiR

Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.

Marcin Szymankiewicz 15.12.2025
Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.1985.9.31

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Szczegółowy zakres działania Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
Data aktu: 13/02/1985
Data ogłoszenia: 28/02/1985
Data wejścia w życie: 01/03/1985