Unormowanie wyrobu i obrotu przetworami mięsnymi.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA HANDLU WEWNĘTRZNEGO
z dnia 24 marca 1950 r.
w sprawie unormowania wyrobu i obrotu przetworami mięsnymi.

Na podstawie art. 2 ust. 2 dekretu z dnia 5 sierpnia 1949 r. o reglamentacji niektórych surowców, półfabrykatów i wyrobów gotowych (Dz. U. R. P. Nr 46, poz. 341) oraz w związku z § 1 pkt 2 rozporządzenia Przewodniczącego Państwowej Komisji Planowania Gospodarczego z dnia 26 października 1949 r. w sprawie uznania niektórych artykułów za reglamentowane (Dz. U. R. P. Nr 56, poz. 444) zarządza się w porozumieniu z Przewodniczącym Państwowej Komisji Planowania Gospodarczego oraz z Ministrem Handlu Zagranicznego, co następuje:
§  1.
Wyrób przetworów z mięsa zwierząt gospodarskich i drobiu domowego, przeznaczonych do obrotu, a w szczególności wędlin, wyrobów wędliniarskich i konserw mięsnych, oraz obrót tymi przetworami może odbywać się tylko na zasadach określonych w niniejszym rozporządzeniu.
§  2.
1.
Minister Handlu Wewnętrznego w drodze zarządzeń ogłaszanych w Monitorze Polskim ustala gatunki i rodzaje przetworów mięsnych, wymienionych w § 1, których wytwarzanie jest dozwolone i które dopuszczone są do obrotu. Minister Handlu Wewnętrznego może również określić w tej drodze składniki przetworów mięsnych przez ustalenie norm zużycia surowca, materiałów pomocniczych i wydajności gotowego produktu.
2.
Zarządzenia określone w ust. 1, dotyczące przetworów mięsnych przeznaczonych do obrotu zagranicznego, wydawane będą w porozumieniu z Ministrem Handlu Zagranicznego.
§  3.
Wyrób przetworów mięsnych, przeznaczonych do obrotu, może odbywać się wyłącznie w wytwórniach wędliniarskich lub innych wytwórniach przetworów mięsnych, z zachowaniem obowiązujących przepisów sanitarnych i weterynaryjnych.
§  4.
Na żądanie władz administracyjnych i właściwych organów kontrolnych dozoru nad artykułami żywnościowymi i przedmiotami użytku sprzedawcy winni wykazać się dowodami zakupu i pochodzenia wędlin oraz innych przetworów mięsnych.
§  5.
Z dniem wejścia w życie niniejszego rozporządzenia traci moc obowiązującą rozporządzenie Ministrów: Aprowizacji oraz Przemysłu i Handlu z dnia 14 listopada 1947 r. w sprawie unormowania obrotu mięsem, wędlinami i innymi wyrobami wędliniarskimi (Dz. U. R. P. z 1947 r. Nr 72, poz. 455 i z 1948 r. Nr 44, poz. 334).
§  6.
Zarządzenia wydawane na podstawie § 2, ustalą okres czasu, w którym dozwolona będzie sprzedaż przetworów mięsnych, wytworzonych według przepisów obowiązujących przed tymi zarządzeniami.
§  7.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

Zmiany w prawie

Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Od stycznia nowe zasady prowadzenia PKPiR

Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.

Marcin Szymankiewicz 15.12.2025
Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.1950.12.120

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Unormowanie wyrobu i obrotu przetworami mięsnymi.
Data aktu: 24/03/1950
Data ogłoszenia: 07/04/1950
Data wejścia w życie: 07/04/1950