Zm.: rozporządzenie Ministra Aprowizacji oraz Przemysłu i Handlu z dnia 14 listopada 1947 r. w sprawie unormowania obrotu mięsem, wędlinami i innymi wyrobami wędliniarskimi.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRÓW APROWIZACJI ORAZ PRZEMYSŁU I HANDLU
z dnia 15 września 1948 r.
o zmianie rozporządzenia Ministrów Aprowizacji oraz Przemysłu i Handlu z dnia 14 listopada 1947 r. w sprawie unormowania obrotu mięsem, wędlinami i innymi wyrobami wędliniarskimi.

Na podstawie art. 2 dekretu z dnia 27 czerwca 1946 r. o reglamentowanym zaopatrywaniu ludności w przedmioty powszedniego użytku (Dz. U. R. P. Nr 35, poz. 217) zarządza się, co następuje:
§  1.
W rozporządzeniu Ministrów: Aprowizacji oraz Przemysłu i Handlu z dnia 14 listopada 1947 r. w sprawie unormowania obrotu mięsem, wędlinami i innymi wyrobami wędliniarskimi (Dz. U. R. P. Nr 72, poz. 455) wprowadza się następujące zmiany:
1)
§ 1 otrzymuje brzmienie:

"§ 1. Zezwala się na wytwarzanie oraz dopuszcza się do obrotu następujące rodzaje wędlin i wyrobów wędliniarskich:

1. kiełbasę zwyczajną o zawartości: wieprzowiny 60%, wołowiny 20%, tłuszczu 20%,
2. kiełbasę krakowską " wieprzowiny chudej 80%, wołowiny 10%, tłuszczu 10%,
3. kiełbasę cytrynową " wieprzowiny przerośniętej 90%, wołowiny chudej 5%, tłuszczu przerośniętego 5%,
4. kiełbasę białą-surową " wieprzowiny przerośniętej 90%, tłuszczu 10%,
5. kiełbasę serdelową " wieprzowiny chudej żylastej 40%, wołowiny 20%, słoniny twardej nietoplistej 40%,
6. serdelki " wieprzowiny 65%, wołowiny 10%, tłuszczu twardego przerośniętego 25%,
7. metkę " wieprzowiny tłustej 60%, wołowiny 20%, wieprzowiny chudej 20%,
8. mortadelę " wieprzowiny chudej żylastej 70%, cielęciny 10%, słoniny skórowanej 20%,
9. parówki " wieprzowiny chudej z łopatek i golonek 40%, cielęciny lub bukatu 40%, tłuszczu nietoplistego 20%,
10. kiełbasę krakowską suchą " wieprzowiny 60%, wołowiny 15%, tłuszczu 25%,
11. kiszkę pasztetową " podgardla skórowanego 65%, wątroby wieprzowej 25%, kaszy - manny 10%,
12. pasztet " wieprzowiny chudej 40%, wołowiny lub cielęciny 10%, tłuszczu 25%, wątroby 25%,
13. kiszkę podgardlaną " bulki 20%, płuc 35%, mięsa krwistego 10%, wątroby surowej 5%, skwarek 10%, smalcu 10%, skórek słoninowych 10%,
14. kiszkę wątrobianą " otoczki, drobnego tłuszczu, podgardla skórowanego 25%, wątroby wieprzowej surowej 30%, podrób i innych mięs odpadkowych 45%,
15. kiszkę kaszaną " kaszy 15%, mięsa różnego odpadkowego 20%, płuc 25%, skórek słoninowych 15%, tłuszczu 7%, krwi 18%,
16. salceson włoski " głowy wieprzowej peklowanej 65%, golonki peklowanej 25%, skórek 10%,
17. salceson krwisty " krwi 15%, tłuszczu 30%, słoniny krajanej w kostkę 35%, skórek wieprzowych 10%, mięsa różnego odpadkowego 10%,
18. kiełbasę zwyczajną suchą o wysuszce do 35% " wieprzowiny 60%, wołowiny 15%, tłuszczu 25%,
19. kiełbasę jałowcową " wieprzowiny żylastej 10%, bukatu 10%, tłuszczu przerośniętego 20%, kawałków wieprzowiny 60%,
20. roladę ozorkową " ozorków 70%, tłuszczu 20%, skórek 10%,
21. roladę ryjkową " ryjków wieprzowych 60%, tłuszczu 35%, skórek wieprzowych 5%,
22. kabanosy " wieprzowiny 75%, tłuszczu wieprzowego 25%,
23. boczek wędzony surowy o wyglądzie i jakości o wyglądzie i jakości - zwyczajnych handlowych
24. boczek pieczony o wyglądzie i jakości " " " "
25. boczek gotowany o wyglądzie i jakości " " " "
26. goloneczki wieprzowe wędzone " " " "
27. słoninę wędzoną " " " "
28. szynki o wyglądzie i jakości " " " "
29. polędwicę " " " "
30. baleron " " " "
2)
§ 2 otrzymuje brzmienie:

"§ 2. Wzbronione są wytwarzanie i obrót:

kiełbasą serbską
" moskiewską
" tyrolską
" litewską
" królewską
" węgierską
" krajaną suchą
" krajaną surową
" wiejską suchą
kiełbaskami dwudziestkami
" dziesiątkami
" piątkami
roladą z prosięcia
" francuską
" figową
salami włoskim
" węgierskim
" niemieckim
polędwicą łososiową
słoniną węgierską
boczkiem faszerowanym
schabem pieczonym
oraz innymi wędlinami i wyrobami wędliniarskimi, nie wymienionymi w § 1 niniejszego rozporządzenia".
3)
Po § 2 dodaje się § 2a w brzmieniu:

"§ 2a. Minister Przemysłu i Handlu w porozumieniu z Ministrem Aprowizacji może zezwolić na wytwarzanie dla celów eksportowych wędlin i wyrobów wędliniarskich, nie wymienionych w § 1 niniejszego rozporządzenia, oraz wyznaczyć uprawnionych do ich wytwarzania".

§  2.
Rozporządzenie niniejsze wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.1948.44.334

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Zm.: rozporządzenie Ministra Aprowizacji oraz Przemysłu i Handlu z dnia 14 listopada 1947 r. w sprawie unormowania obrotu mięsem, wędlinami i innymi wyrobami wędliniarskimi.
Data aktu: 15/09/1948
Data ogłoszenia: 29/09/1948
Data wejścia w życie: 29/09/1948