Krajowe normy ubytków naturalnych niektórych przetworów mleczarskich podczas przechowywania.

ZARZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA, LEŚNICTWA I GOSPODARKI ŻYWNOŚCIOWEJ
z dnia 12 marca 1987 r.
w sprawie krajowych norm ubytków naturalnych niektórych przetworów mleczarskich podczas przechowywania.

Na podstawie art. 3 ust. 1 pkt 1 i ust. 2 dekretu z dnia 29 października 1952 r. o gospodarowaniu artykułami obrotu towarowego i zaopatrzenia (Dz. U. Nr 44, poz. 301, z 1956 r. Nr 54, poz. 244 i z 1971 r. Nr 12, poz. 115) i § 8 ust. 1 pkt 1 zarządzenia nr 27 Prezesa Rady Ministrów z dnia 26 sierpnia 1983 r. w sprawie zasad i trybu oraz organów właściwych do ustalania norm ubytków naturalnych (Monitor Polski Nr 30, poz. 161) oraz w związku z § 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 30 grudnia 1985 r. w sprawie określenia kompetencji niektórych naczelnych i centralnych organów administracji państwowej zastrzeżonych w przepisach szczególnych dla organów zniesionych (Dz. U. Nr 63, poz. 334) zarządza się, co następuje:
§  1.
1.
Ustala się krajowe normy ubytków naturalnych następujących przetworów mleczarskich:
1)
serów (podpuszczkowych dojrzewających twardych i półtwardych w powłokach z parafiny lub tworzyw sztucznych i innych powłokach oraz bryndzy) podczas przechowywania w magazynach z wyposażeniem technicznym i w magazynach bez takiego wyposażenia, określone w załącznikach nr 1 i 2 do zarządzenia,
2)
masła świeżego i topionego w blokach podczas przechowywania w magazynach z wyposażeniem technicznym, określone w załączniku nr 1 do zarządzenia.
2.
Za magazyny z wyposażeniem technicznym uważa się magazyny, w których istnieje możliwość utrzymywania temperatury w granicach od 4 do 7°C oraz wilgotności powietrza na poziomie od 90% do 92% w przypadku przechowywania serów oraz temperatury poniżej 0°C w przypadku przechowywania masła.
3.
Za magazyny bez wyposażenia technicznego uważa się magazyny, w których istnieje możliwość otrzymywania temperatury od 7 do 10°C i nie ma możliwości regulowania wilgotności powietrza.
§  2.
Ubytki naturalne obejmują zmniejszenie masy przechowywanych przetworów mleczarskich w wyniku wysychania.
§  3.
W załączniku do zarządzenia Ministra Handlu Wewnętrznego z dnia 25 października 1969 r. w sprawie norm ubytków naturalnych niektórych artykułów w obrocie towarowym (Monitor Polski Nr 49, poz. 379 i z 1987 r. Nr 2, poz. 16) skreśla się tabelę nr 2 norm ubytku naturalnego podczas przechowywania w magazynach obrotu towarowego przetworów mleczarskich.
§  4.
Zarządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.
ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK Nr 1

KRAJOWE NORMY UBYTKÓW NATURALNYCH PRZETWORÓW MLECZARSKICH PODCZAS PRZECHOWYWANIA W MAGAZYNACH Z WYPOSAŻENIEM TECHNICZNYM

Lp. Rodzaj przetworów Krajowe normy ubytków naturalnych (w procentach) w odniesieniu do masy przetworów przechowywanych w określonym czasie
dni przechowywania do: za każdy następny
2 5 10 15 30 miesiąc dodaje się
1 2 3 4 5 6 7 8
Sery podpuszczkowe dojrzewające
Sery twarde i półtwarde w powłokach z parafiny o masie:
1 do 1,0 kg - 0,15 0,30 0,45 0,65 0,10
2 powyżej 1,0 do 5,0 kg - 0,10 0,14 0,20 0,30 0,10
3 powyżej 5,0 do 10,0 kg - 0,06 0,11 0,17 0,25 0,08
4 powyżej 10,0 kg - 0,05 0,09 0,15 0,20 0,05
Sery twarde i półtwarde w powłokach z tworzyw sztucznych o masie:
5 do 5,0 kg - 0,04 0,05 0,10 0,12 0,02
6 powyżej 5,0 do 10,0 kg - 0,04 0,05 0,09 0,10 0,01
7 powyżej 10,0 kg - 0,03 0,05 0,07 0,08 0,01
8 sery cheddar - bez względu na masę - 0,01 0,01 0,02 0,02 -
Sery w innych powłokach:
9 ementalski i typu ementalskiego - 0,14 0,30 0,40 0,50 0,15
10 sery parzone wędzone - 0,35 1,80 2,40 3,60 -
11 sery miękkie oraz parzone, smażone i harceńskie 0,12 0,20 0,30 0,40 0,60 -
12 Bryndza luzem - 0,10 0,15 0,20 0,40 -
13 Masło świeże w blokach*) - 0,03 0,05 0,08 0,12 0,02
14 Masło topione w blokach*) - 0,02 0,03 0,04 0,06 0,02
*) Podane w tabeli normy ubytków masła w blokach stosuje się przy przechowywaniu masła w temperaturze poniżej 0°C do -12°C.

ZAŁĄCZNIK Nr 2

KRAJOWE NORMY UBYTKÓW NATURALNYCH PRZETWORÓW MLECZARSKICH PODCZAS PRZECHOWYWANIA W MAGAZYNACH BEZ WYPOSAŻENIA TECHNICZNEGO

Lp. Rodzaj przetworów Krajowe normy ubytków naturalnych (w procentach) w odniesieniu do masy przetworów przechowywanych w określonym czasie
dni przechowywania do: za każdy następny miesiąc
5 10 15 30 dodaje się
1 2 3 4 5 6 7
Sery podpuszczkowe dojrzewające
Sery twarde i półtwarde w powłokach z parafiny o masie:
1 do 1,0 kg 0,20 0,30 0,50 0,75 0,10
2 powyżej 1,0 do 5,0 kg 0,10 0,25 0,40 0,50 0,10
3 powyżej 5,0 do 10,0 kg 0,10 0,15 0,25 0,35 0,10
4 powyżej 10,0 kg 0,10 0,15 0,20 0,30 0,08

Zmiany w prawie

Darowizny dla ofiar powodzi z zerową stawką VAT

Można już stosować zerową stawkę VAT na darowizny dla ofiar powodzi - rozporządzenie w tej sprawie obowiązuje od 18 września, ale z możliwością stosowania go do darowizn towarów i nieodpłatnych usług przekazanych począwszy od 12 września do 31 grudnia 2024 r. Stawka 0 proc. będzie stosowana do darowizn wszelkiego rodzaju towarów lub usług niezbędnych do wsparcia poszkodowanych.

Monika Sewastianowicz 18.09.2024
Lewiatan: Za reformę płacy minimalnej będą musieli zapłacić pracodawcy

Projekt ustawy o minimalnym wynagrodzeniu jest słaby legislacyjnie. Nie tylko nie realizuje celów zawartych w unijnej dyrektywie, ale może przyczynić się do pogłębienia problemów firm i spadku zatrudnienia. Nie poprawi też jakości pracy w naszym kraju. Utrwala zwiększanie presji płacowej – uważa Konfederacja Lewiatan.

Grażyna J. Leśniak 10.09.2024
Od dziś ważna zmiana dla niektórych kierowców

Nowe przepisy, które zaczną obowiązywać od wtorku, 10 września, zakładają automatyczny zwrot prawa jazdy, bez konieczności składania wniosku. Zmiana ma zapobiegać sytuacji, w której kierowcy, nieświadomi obowiązku, byli karani za prowadzenie pojazdu, mimo formalnego odzyskania uprawnień.

Robert Horbaczewski 09.09.2024
Będą zmiany w ustawie o działaniach antyterrorystycznych oraz w ustawie o ABW oraz AW

Rząd przyjął we wtorek projekt przepisów, który dostosowuje polskie prawo do przepisów Unii Europejskiej, które dotyczą przeciwdziałania rozpowszechnianiu w Internecie treści o charakterze terrorystycznym. Wprowadzony zostanie mechanizm wydawania i weryfikowania nakazów usunięcia lub uniemożliwienia dostępu do takich treści. Za egzekwowanie nowych przepisów odpowiedzialny będzie szef Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego. Od jego decyzji będzie się można odwołać do sądu.

Grażyna J. Leśniak 03.09.2024
Ustawa o rencie wdowiej niekonstytucyjna?

O zawetowanie ustawy o tzw. wdowich emeryturach jako aktu dyskryminującego część obywateli zwróciła się do prezydenta Andrzeja Dudy jedna z emerytek. W jej przekonaniu uchwalona 26 lipca 2024 r. ustawa narusza art. 32 Konstytucji, ponieważ wprowadza zasady dyskryminujące dużą część seniorów. Czy prezydent zdążył się z nią zapoznać – nie wiadomo. Bo petycja wpłynęła do Kancelarii Prezydenta 6 sierpnia, a już 9 sierpnia ustawa została podpisana.

Grażyna J. Leśniak 31.08.2024
Nalewki już bez barwników, soków i dodatkowych aromatów

We wtorek, 20 sierpnia, zaczęły obowiązywać przepisy rozporządzenia ministra rolnictwa dotyczące znakowania napojów alkoholowych. Z uwagi na tradycyjne praktyki produkcyjne stosowane przy wyrobie "nalewek", nowe zasady wykluczają możliwość ich barwienia, aromatyzowania czy też dodawania do nich soków owocowych.

Krzysztof Koślicki 20.08.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

M.P.1987.10.94

Rodzaj: Zarządzenie
Tytuł: Krajowe normy ubytków naturalnych niektórych przetworów mleczarskich podczas przechowywania.
Data aktu: 12/03/1987
Data ogłoszenia: 04/04/1987
Data wejścia w życie: 04/04/1987