Wypiek, zużycie surowców do wypieku oraz wprowadzanie do obrotu pieczywa piekarskiego.

ZARZĄDZENIE
MINISTRA HANDLU WEWNĘTRZNEGO
z dnia 22 marca 1969 r.
w sprawie wypieku, zużycia surowców do wypieku oraz wprowadzania do obrotu pieczywa piekarskiego.

Na podstawie art. 3 ust. 1 i 2 dekretu z dnia 29 października 1952 r. o gospodarowaniu artykułami obrotu towarowego i zaopatrzenia (Dz. U. z 1952 r. Nr 44, poz. 301 i z 1956 r. Nr 54, poz. 244), § 1 zarządzenia nr 251 Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 1957 r. w sprawie przekazania Ministrowi Handlu Wewnętrznego niektórych uprawnień Prezesa Rady Ministrów (Monitor Polski Nr 98, poz. 570) oraz § 1 zarządzenia nr 249 Prezesa Rady Ministrów z dnia 17 grudnia 1960 r. w sprawie przekazania Ministrowi Handlu Wewnętrznego uprawnień do wydawania przepisów dotyczących produkcji pieczywa (Monitor Polski Nr 94, poz. 419) zarządza się, co następuje:
§  1.
1. 1
Zezwala się na wypiek i wprowadzanie do obrotu pieczywa piekarskiego, którego rodzaje oraz proporcje ilościowe zużycia do ich wypieku surowców (receptury) i średnie krajowe wydajności wypieku podane są w załączniku do niniejszego zarządzenia, ogłoszonym z powołaniem się na niniejsze zarządzenie w Dzienniku Urzędowym Ministerstwa Handlu Wewnętrznego. Średnie krajowe wydajności wypieku podane w załączniku stanowią orientacyjne wskaźniki przy ustalaniu norm średniej wydajności wypieku pieczywa, o których mowa w § 2 ust. 1. Zmiany w recepturach lub średnich krajowych wydajnościach wypieku podanych w załączniku do niniejszego zarządzenia wprowadza Minister Handlu Wewnętrznego, z tym że zmiany te nie mogą naruszać warunków zdrowotnych środków spożywczych.
2.
Zezwala się na wypiek oraz wprowadzenie do obrotu pieczywa piekarskiego regionalnego, odpowiadającego upodobaniom konsumentów na określonym terenie, pieczywa firmowego oraz pieczywa innego niż wymienione w ust. 1.
3. 2
Rodzaje pieczywa określonego w ust. 2 i proporcje ilościowe zużycia do ich wypieku surowców (receptury) ustala Naczelny Dyrektor Zjednoczenia Przemysłu Piekarskiego na wniosek:
1)
jednostek nadrzędnych sprawujących nadzór nad jednostkami gospodarki uspołecznionej prowadzącymi piekarnie - dla pieczywa produkowanego przez te jednostki,
2)
organu administracji państwowej stopnia powiatowego właściwego ze względu na siedzibę zakładu rzemieślniczego w porozumieniu z właściwą komisją terenowo-branżową porozumienia terenowo-branżowego w zakresie przemysłu piekarskiego - dla pieczywa produkowanego przez jednostki gospodarki nie uspołecznionej.
4.
Wypiek rodzajów pieczywa wymienionych w załączniku w części I pkt 6 (chleb żytni "razowy na miodzie"), 7 (chleb żytni jasny "mleczny"), 8 (chleb żytni razowy "litewski") i 9 (chleb żytni razowy "wytrawny"), w części IV pkt 3 (chleb pszenny "lecytal wyborowy"), 5 (bułki i bułeczki delikatesowe wrocławskie) i 6 (strucle delikatesowe wrocławskie) oraz w części V pkt 5 (chleb turecki) może być prowadzony wyłącznie przez jednostki gospodarki uspołecznionej.
5. 3
Organ administracji państwowej stopnia powiatowego właściwy ze względu na siedzibę zakładu rzemieślniczego w porozumieniu z właściwą komisją terenowo-branżową porozumienia terenowo-branżowego w zakresie przemysłu piekarskiego może zezwolić na wypiek niektórych lub wszystkich wymienionych w ust. 4 rodzajów pieczywa przez jednostki gospodarki nie uspołecznionej, jeżeli jest to konieczne dla pełnego zaopatrzenia rynku po uprzednim sprawdzeniu warunków sanitarnych przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
§  2.
1.
Normy średniej wydajności wypieku pieczywa ustalają:
1)
dla przedsiębiorstw państwowego przemysłu piekarniczego - dyrektorzy tych przedsiębiorstw,
2)
dla jednostek spółdzielczych - zarząd związku spółdzielni lub innej jednostki stopnia wojewódzkiego; zarząd może upoważnić niektóre ze zrzeszonych spółdzielni oraz podległych sobie jednostek organizacyjnych do ustalania dla swoich zakładów norm średniej wydajności wypieku pieczywa.
2.
Ustalone przez organy wymienione w ust. 1 normy średniej wydajności wypieku pieczywa są podstawą do rozliczania osób majątkowo odpowiedzialnych za zużycie surowców do produkcji pieczywa.
3.
Sposób ustalania norm średniej wydajności pieczywa określają:
1) 4
dla przedsiębiorstw państwowego przemysłu piekarniczego - wytyczne Naczelnego Dyrektora Zjednoczenia Przemysłu Piekarskiego,
2)
dla jednostek spółdzielczych - wytyczne właściwych centralnych związków spółdzielczych.
§  3.
1.
Dopuszcza się odchylenia od norm średniej wydajności wypieku pieczywa dla wszystkich rodzajów pieczywa w wysokości nie przekraczającej 1% poniżej tej normy.
2.
Odchylenia powyżej norm średniej wydajności wypieku pieczywa nie mogą powodować obniżenia jakości pieczywa ani przekroczeń w jakimkolwiek wskaźniku normy przedmiotowej na dany rodzaj pieczywa.
§  4.
1.
Dopuszcza się dodatnie i ujemne odchylenia w zużyciu surowców pomocniczych w wysokości do 2% w stosunku do ogólnych ilości tych surowców, wyliczonych na podstawie receptur i norm średniej wydajności wypieku pieczywa.
2.
Przepis ust. 1 nie dotyczy surowców pomocniczych, dla których receptury ustalają:
1)
dolną i górną granicę zużycia (np. drożdży, soli); zużycie tych surowców musi się mieścić w granicach obliczonych na podstawie receptur i norm średniej wydajności wypieku pieczywa,
2)
górną granicę zużycia (np. otrębów, mąki ziemniaczanej, nasion).
§  5.
1.
Jeżeli nie występuje ogólny niedobór mąki po uwzględnieniu odchyleń od norm średniej wydajności podanych w § 3 ust. 1, dopuszcza się odchylenia dodatnie i ujemne w zużyciu poszczególnych typów mąki (tzw. "przerzuty") nie przekraczające 2% dla każdego typu.
2.
Zakres i warunki stosowania wyrównań ilościowych z tytułu przerzutów określają:
1) 5
dla przedsiębiorstw państwowego przemysłu piekarniczego - wytyczne Naczelnego Dyrektora Zjednoczenia Przemysłu Piekarskiego,
2)
dla jednostek spółdzielczych - wytyczne właściwych centralnych związków spółdzielczych.
§  6.
Jednostki gospodarki nie uspołecznionej prowadzące piekarnie obowiązane są do prowadzenia ksiąg wypieku pieczywa i obrotu pieczywem według wzoru ustalonego przez Ministra Handlu Wewnętrznego.
§  7.
Traci moc zarządzenie Ministra Handlu Wewnętrznego z dnia 8 września 1965 r. w sprawie wypieku, zużycia surowców do produkcji oraz dopuszczenia do obrotu pieczywa piekarskiego (Monitor Polski z 1965 r. Nr 52, poz. 273 i z 1966 r. Nr 47, poz. 235).
§  8.
Zarządzenie wchodzi w życie po upływie trzech miesięcy od dnia ogłoszenia.
1 § 1 ust. 1 zmieniony przez § 1 zarządzenia z dnia 16 lutego 1970 r. (M.P.70.6.55) zmieniającego nin. zarządzenie z dniem 28 lutego 1970 r.
2 § 1 ust. 3 zmieniony przez § 1 pkt 1 lit. a) zarządzenia z dnia 8 listopada 1974 r. (M.P.74.40.236) zmieniającego nin. zarządzenie z dniem 10 grudnia 1974 r.
3 § 1 ust. 5 zmieniony przez § 1 pkt 1 lit. b) zarządzenia z dnia 8 listopada 1974 r. (M.P.74.40.236) zmieniającego nin. zarządzenie z dniem 10 grudnia 1974 r.
4 § 2 ust. 3 pkt 1 zmieniony przez § 1 pkt 2 zarządzenia z dnia 8 listopada 1974 r. (M.P.74.40.236) zmieniającego nin. zarządzenie z dniem 10 grudnia 1974 r.
5 § 5 ust. 2 pkt 1 zmieniony przez § 1 pkt 2 zarządzenia z dnia 8 listopada 1974 r. (M.P.74.40.236) zmieniającego nin. zarządzenie z dniem 10 grudnia 1974 r.

Zmiany w prawie

Lekarze i pielęgniarki na kontraktach „uratują” firmy przed przekształcaniem umów?

4 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Klub parlamentarny PSL-TD przeciwko projektowi ustawy o PIP

Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.

Grażyna J. Leśniak 04.12.2025
Prezydent podpisał zakaz hodowli zwierząt na futra, ale tzw. ustawę łańcuchową zawetował

Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.

Krzysztof Koślicki 02.12.2025
Przekształcanie umów B2B dołoży pracy sądom

Resort pracy nie podjął nawet próby oszacowania, jak reklasyfikacja umów cywilnoprawnych i B2B na umowy o pracę wpłynie na obciążenie sądów pracy i długość postępowań sądowych. Tymczasem eksperci wyliczyli, że w wariancie skrajnym, zakładającym 150 tys. nowych spraw rocznie, skala powstałych zaległości rośnie do ponad 31 miesięcy dodatkowej pracy lub koniecznego zwiększenia zasobów sądów o 259 proc. Sprawa jest o tyle ważna, że na podobnym etapie prac są dwa projekty ustaw, które – jak twierdzą prawnicy – mogą zwiększyć obciążenie sądów.

Grażyna J. Leśniak 25.11.2025
MZ znosi limit tzw. nadwykonań świadczeń udzielanych osobom do 18. roku życia - projekt przyjęty przez rząd

Rada Ministrów przyjęła projekt nowelizacji ustawy o Funduszu Medycznym - poinformował w środę rzecznik rządu Adam Szłapka. Przygotowana przez resort zdrowia propozycja zakłada, że Narodowy Fundusz Zdrowia będzie mógł w 2025 r. otrzymać dodatkowo około 3,6 mld zł z Funduszu Medycznego. MZ chce również, by programy inwestycyjne dla projektów strategicznych były zatwierdzane przez ministra zdrowia, a nie jak dotychczas, ustanawiane przez Radę Ministrów. Zamierza też umożliwić dofinansowanie programów polityki zdrowotnej realizowanych przez gminy w całości ze środków Funduszu Medycznego.

Grażyna J. Leśniak 19.11.2025
Środowisko psychologów i psychoterapeutów bez prawa do opiniowania projektu ustawy?

Przedstawiciele środowiska psychologów i psychoterapeutów wskazują na ograniczanie możliwości przedstawiania przez nich opinii do rządowego projektu ustawy o zawodzie psychologa oraz samorządzie zawodowym psychologów, nad którym pracuje sejmowa podkomisja nadzwyczajna. Może to wywoływać poczucie deficytu demokracji, zwłaszcza gdy procedowane regulacje dotyczą konkretnych zawodów i grup społecznych, a tym samym także praw i obowiązków osób do nich należących.

Grażyna J. Leśniak 19.11.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

M.P.1969.15.115

Rodzaj: Zarządzenie
Tytuł: Wypiek, zużycie surowców do wypieku oraz wprowadzanie do obrotu pieczywa piekarskiego.
Data aktu: 22/03/1969
Data ogłoszenia: 12/04/1969
Data wejścia w życie: 13/07/1969