Ustalenie orientacyjnych wskaźników technicznego wyposażenia stołówek pracowniczych w jednostkach podległych i nadzorowanych przez Ministra Handlu Wewnętrznego, stołówek studenckich oraz stołówek prowadzonych przez spółdzielnie zrzeszone w Związku Spółdzielni Spożywców "Społem", zakłady Związku Spółdzielni Spożywców "Społem" i przez oddziały zaopatrzenia robotniczego.

ZARZĄDZENIE
MINISTRA HANDLU WEWNĘTRZNEGO
z dnia 7 listopada 1961 r.
w sprawie ustalenia orientacyjnych wskaźników technicznego wyposażenia stołówek pracowniczych w jednostkach podległych i nadzorowanych przez Ministra Handlu Wewnętrznego, stołówek studenckich oraz stołówek prowadzonych przez spółdzielnie zrzeszone w Związku Spółdzielni Spożywców "Społem", zakłady Związku Spółdzielni Spożywców "Społem" i przez oddziały zaopatrzenia robotniczego.

Na podstawie § 2 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 19 lutego 1949 r. w sprawie zakresu działania Ministra Handlu Wewnętrznego (Dz. U. Nr 10, poz. 62) i § 7 pkt 2 uchwały nr 118 Prezydium Rządu z dnia 21 lutego 1951 r. w sprawie zasad prowadzenia stołówek pracowniczych i tworzenia oddziałów zaopatrzenia robotniczego (Monitor Polski Nr A-19, poz. 246) zarządza się, co następuje:
§  1.
Ustala się:
1)
dla stołówek pracowniczych w jednostkach podległych i nadzorowanych przez Ministra Handlu Wewnętrznego, stołówek studenckich oraz dla stołówek prowadzonych przez spółdzielnie zrzeszone w Związku Spółdzielni Spożywców "Społem", zakłady Związku Spółdzielni Spożywców "Społem" i przez oddziały zaopatrzenia robotniczego:
a)
orientacyjny wykaz pomieszczeń i wskaźników powierzchniowych na 1 miejsce konsumpcyjne, stanowiący załącznik nr 1 do zarządzenia,
b)
orientacyjny wykaz wyposażenia w maszyny i urządzenia techniczne, stanowiący załącznik nr 2 do zarządzenia,
c)
orientacyjny wykaz wyposażenia w drobny sprzęt, stanowiący załącznik nr 3 do zarządzenia;
2)
dla stołówek pracowniczych w jednostkach podległych i nadzorowanych przez Ministra Handlu Wewnętrznego - orientacyjne wskaźniki stanu zatrudnienia zależnie od wielkości produkcji, określone w załączniku nr 4 do zarządzenia.
§  2.
Urządzenia, wyposażenie i stan zatrudnienia stołówek pracowniczych w jednostkach podległych i nadzorowanych przez Ministra Handlu Wewnętrznego, istniejących w dniu wejścia w życie zarządzenia, powinny być dostosowane do wymagań zarządzenia w terminie do dnia 31 grudnia 1962 r.
§  3.
Traci moc:
1)
zarządzenie Ministra Handlu Wewnętrznego z dnia 25 lipca 1951 r. w sprawie ustalenia norm orientacyjnych minimum wyposażenia technicznego stołówek pracowniczych prowadzonych przez spółdzielnie spożywców i oddziały zaopatrzenia robotniczego (Monitor Polski z 1951 r. Nr A-71, poz. 924 i z 1955 r. Nr 36, poz. 354),
2)
§ 13 zarządzenia Ministra Handlu Wewnętrznego z dnia 11 marca 1958 r. w sprawie trybu i warunków uruchamiania oraz zasad prowadzenia stołówek studenckich przy szkołach wyższych (Monitor Polski Nr 27, poz. 161).
§  4.
Zarządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.
ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  Nr 1.

Orientacyjny wykaz

pomieszczeń i wskaźników powierzchniowych na 1 miejsce konsumpcyjne dla stołówek pracowniczych o 50-150 miejscach
Lp. Nazwa pomieszczenia Wskaźnik powierzchniowy na 1 miejsce

w m2

Powierzchnia stała

w m2

Uwagi
1 2 3 4 5
1 Przedsionek - 3 występuje, gdy wejście do sali jest bezpośrednio z zewnątrz
2 Zespół sanitarny konsumenta według obowiązujących norm pomieszczenie to występuje w stołówkach mieszczących się w pawilonach wolno stojących
3 Sala konsumentów 1,20 -
4 Zmywalnia naczyń stołowych 0,14 -
5 Przygotowalnia 0,16 - w miarę możliwości przygotowalnia powinna składać się z dwóch pomieszczeń: obieralni ziemniaków i warzyw oraz przygotowalni produktów zwierzęcych
6 Kuchnia 0,35 -
7 Zmywalnia naczyń kuchennych - 4
8 Przedmagazyn - 5
9 Magazyn produktów suchych 0,11 - konieczne wyposażenie w szafę chłodniczą do przechowywania artykułów spożywczych łatwo psujących się
10 Magazyn ziemniaków i warzyw 0,16 -
11 Magazyn kiszonek - 5
12 Magazyn zasobów 0,08 -
13 Pomieszczenie na odpadki 0,04 -
14 Magazyn opału kuchni 0,06 -
15 Pokój biurowy - 12
16 Szatnie 0,65 - na pracownika
17 WC, umywalnie, natryski według obowiązujących norm.

Pomieszczenia wymienione pod lp. 3, 4, 5, 6 i 7 powinny znajdować się na jednej kondygnacji (z wyłączeniem kondygnacji piwnicznej).

Wskazane jest, aby magazyn produktów suchych był również usytuowany w kondygnacji, na której znajdują się pomieszczenia produkcyjne. Pomieszczenia stołówki powinny być wyposażone w odpowiednie urządzenia kanalizacyjne i wodociągowe, instalacje elektryczne i gazowe, urządzenia wentylacyjne i wyciągi kominowe oraz w meble, jak: szafy, stoły, taborety, lustro itp.

Uwaga: Dla stołówek prowadzących rozszerzoną działalność i dla stołówek ponad 150 miejsc wykaz pomieszczeń i wskaźniki powierzchniowe należy ustalać indywidualnie.

ZAŁĄCZNIK  Nr 2.

Orientacyjny wykaz wyposażenia stołówek w maszyny i urządzenia techniczne

Lp. Wyszczególnienie maszyn i urządzeń Rodzaj Wielkość Ilość sztuk przy jednorazowej liczbie miejsc (rotacja 3-

-4-krotna)

Uwagi
50-100 100-150
1 2 3 4 5 6 7
1 Trzon kuchenny - - 1k 1k z piekarnikami i boilerami
2 Taboret podgrzewczy - 590 x 590 x 500 mm 1z 1z
3 Patelnia wywrotna elektryczna 0,25 m2 lub 0,5 m2 1k 1k
4 Kociołki wywrotne parowe 3 x 30 l 1k 1k
5 Kocioł warzelny - 100-500 l 1k 2k
6 Bemar kuchenny elektryczny 820 x 700 x 800 mm 1z 1z
7 Maszyna do mycia naczyń sterylizator 1860 x 800 x 1500 mm 1k 1k
8 Płuczka-obieraczka elektryczna 1220 x 650 x 1120 mm 1k 1k
9 Maszyna do rozdrabniania mięsa " różna 1k 1k
10 Maszyna do krajania chleba ręczna - 1k 1k
11 Przyrząd do porcjowania masła ręczny - 1k 1k
12 Przyrząd do krajania sera " - 1z 1z
13 Maszyna uniwersalna elektryczna - 1z 1k
14 Lada ekspedycyjna bufetowa chłodnicza - 1 1 w razie posiadania wyodrębnionego stoiska - bufetu
15 Saturator bufetowy SB-1 2 l 1 1
16 Płuczka do szklanek na wodę bieżącą - 1 1
17 Ekspres do kawy elektryczny 10 l 1 1
18 Młynek do mielenia kawy z porcjonerem " - 1 1
19 Szafa chłodnicza elektryczna 600-2000 l 1k 1k
20 Boks chłodniczy składany 4-16 m2 - 1z
21 Waga dziesiętna - - 1k 2k
22 Waga uchylna - - 1k 2k
23 Wózek do zbierania naczyń - typowy 1z 1z
24 Wózek magazynowy - " 1z 1z
25 Rozdrabniarka do jarzyn - - 1k 1k o ile nie będzie maszyny uniwersalnej
Oznaczenie: maszyna - urządzenie konieczne = "k"

maszyna - urządzenie zalecane = "z"

Uwaga: Dla stołówek prowadzących rozszerzoną działalność i dla większych stołówek ponad 150 miejsc wyposażenie należy ustalać indywidualnie.

ZAŁĄCZNIK  Nr 3.

Orientacyjny wykaz wyposażenia stołówek w drobny sprzęt

Lp. Wyszczególnienie sprzętu Rodzaj Wielkość Ilość sztuk Na każde dalsze 50 miejsc Uwagi
1 2 3 4 5 6 7
a) Na 1 miejsce na sali konsumpcyjnej
1 Talerze głębokie porcelitowe Ø 24 mm 3
2 Talerze płytkie " Ø 24 mm 3
3 Talerze płytkie " Ø 17 mm 3
4 Talerze płytkie " Ø 15 mm 3
5 Czarki - typ flaczarki " 0,5 l 3
6 Filiżanki do bulionu ze spodkami " 0,25 l 3
7 Filiżanki do mleka (kawy) ze spodkami " 0,20 l 3
8 Dzbanek do mleka (kawy) " 2,0 l *) *) jeden na 4 miejsca konsumpcyjne
9 Dzbanuszki do mleka lub śmietany " 0,05 l 3
10 Kubki barowe " 0,5 l 3
11 Kubki barowe " 0,25 l 3
12 Porcjówki do cukru szklane - 3
13 Szklanki do herbaty ze spodkami ze szkła dmuchanego 0,20 l 3
14 Szklanki do piwa szklane 0,5 l - ) w ilościach

} odpowiadających

15 Szklanki do piwa i napojów " 0,25 l 3 } potrzebom stoisk

) bufetowych

16 Kompotierki ze szkła prasowanego 1-porcjowe 3
17 Łyżki stołowe nierdzewne duże 3
18 Łyżeczki do herbaty " małe 3
19 Widelce stołowe " - 3
20 Noże stołowe " - 2
b) Dla stołówki o 50 do 100 miejscach konsumpcyjnych
1 Półmiski porcelitowe długość 42 cm 2 1
2 Półmiski " długość 35 cm 2 1
3 Półmiski " długość 29 cm 3 1
4 Rawiery " długość 18 cm 4 1
5 Salaterki " długość 32 cm 4 1
6 Salaterki " długość lub Ø 25 cm 4 1
7 Salaterki " długość lub Ø 13 cm 100 50
8 Sosjerki z łyżką " 0,5 l 2 -
9 Sosjerki z łyżką " 0,25 l 4 1
10 Sosjerki " 0,10 l 25 12
11 Wazy " 2,5 l 20 5
12 Cukiernice " na 0,25 kg 15 5
13 Popielnice " - 25 12
14 Solniczki " - 25 12
15 Imbryki do herbaty " 1,5 l 2 1
16 Imbryki do herbaty " 0,5 l 2 2
17 Kwasiarki z pokrywami dziurkowanymi " 0,5 l 100 50
18 Tace czworokątne z tworzywa sztucznego długość 60cm 6 1
19 Tace czworokątne " długość 50 cm 6 1
20 Donice kamionkowe 10 l 5 -
21 Donice " 5 l 5 1
22 Menażki 2 i 3-częściowe do sprzedaży na wynos obiadów aluminiowe - - } w ilości odpowiadającej

} potrzebom

23 Noże jarzyniaki stalowe 112 mm 3 1
24 Noże jarzyniaki " 50 mm 3 1
25 Noże kuchenne " 200 mm 2 1
26 Noże kuchenne " 150 mm 2 1
27 Noże kucharskie " 250 mm 2 1
28 Nóż rzeźniczy " 200 mm 1 1
29 Nóż do pomidorów ząbkowany " 104 mm 1 -
30 Nóż do wędlin " 300 mm 1 -
31 Nóż do wędlin " 200 mm 1 1
32 Widelec kuchenny z trzonkiem drewnianym 175 mm 1 1
33 Widelec całostalowy dwuzębny 70 mm 1 1
34 Musat - - 1 -
35 Tasak - 250 mm 1 1
36 Topór rzeźniczy - - 1 -
37 Tarki do jarzyn różne różne 3 2
38 Łopatki - obijaki do mięsa - - 2 1
39 Kociołek aluminiowy 80 l 1 1
40 Garnki aluminiowe Ø 44 cm 4 2
41 Garnki " Ø 36 cm 4 2
42 Garnki " Ø 32 cm 4 2
43 Garnki " Ø 24 cm 3 2
44 Rondle płytkie " Ø 24 cm 3 1
45 Rondle półgłębokie " Ø 24 cm 3 1
46 Pokrywa " Ø 80 cm 1 1
47 Pokrywy " Ø 44 cm 4 2
48 Pokrywy " Ø 36 cm 4 2
49 Pokrywy " Ø 32 cm 4 2
50 Pokrywy " Ø 24 cm 9 4
51 Łyżki czerpakowe " Ø 10 cm 2 1
52 Łyżki porcjowe " różne 4 2
53 Szumówki płaskie z trzonkiem drewnianym Ø 10 cm 2 1
54 Szumówki głębokie z trzonkiem drewnianym Ø 20 cm 2 1
55 Cedzidła Ø 20 cm 2 1
56 Wanny owalne - Ø 60 cm 2 1
57 Miska tłoczona - Ø 60 cm 1 1
58 Miska tłoczona - Ø 40 cm 1 1
59 Patelnia stalowa Ø 50 cm 1 1
60 Patelnie " Ø 36 cm 2 1
61 Patelnie " Ø 24 cm 3 1
62 Kubły " 12 l 4 1
63 Konewki stożkowe " Ø 12 cm 2 1
64 Siekierka " - 1 -
65 Ubijacze (rózgi) do piany " - 2 1
66 Wiosła do mieszania drewniane - 4 -
67 Łyżki drewniane " różne 10 2
68 Tłuczki do ziemniaków " - 2 1
69 Łopatki do zgarniania z talerzy " - 2 1
70 Deski do krajania " różne 5 1
71 Stolnice " " 3 1
72 Wałki do ciasta " " 3 1
73 Maszynka do mielenia mięsa ręczna - 1 -
74 Otwieracz konserw - - 1 -
75 Korkociąg - - 1 -
76 Czajniki do herbaty aluminiowe 10 l 2 1
77 Lejki - różne 3 1
78 Podstawki pod garnki - - 10 -
79 Bańki na mleko - 20-40 l 2 1
c) Różny sprzęt (dla stołówki o 100 miejscach konsumpcyjnych)
1 Pojemniki na odpadki hermetyczne 30-50 l 4 1
2 Szczotki do zamiatania - - 2 1
3 Szczotki do szorowania - - 3 1
4 Szufelki do śmieci - - 2 1
5 Żelazko do prasowania - - 1 -
6 Podstawka pod żelazko - - 1 -
7 Koszyki wiklinowe - - 3 -
8 Kosze wiklinowe - - 2 -
9 Termosy do przenoszenia potraw - 14 l - - } w ilości odpowiadającej

} potrzebom

10 Termosy do przenoszenia potraw - 20 l - -
11 Pień do rąbania mięsa - - 1 -
12 Odkurzacz elektryczny - - 1 -
13 Froterka elektryczna - - 1 -
14 Zegar ścienny - - 1 -
15 Szatkownica do kapusty ręczna - - 1 -
16 Kosze do śmieci bądź blaszane pojemniki pedałowe - - 6 -
17 Nożyczki średniej wielkości - - 1 -
18 Ręczniki na jednego pracownika - - 4 -
19 Ścierki do naczyń stołowych - - 50 -
20 Ścierki do podłóg - - 10 -
21 Hermetyczny pojemnik na odpadki - - 1 -
22 Apteczka - - 1 -
Uwaga: Wyposażenie stołówek w meble, urządzenia sanitarne oraz sprzęt do sali konsumentów i części produkcyjno-magazynowej nie ujęty orientacyjnym wykazem należy ustalać indywidualnie.

ZAŁĄCZNIK  Nr 4.

Orientacyjne wskaźniki stanu zatrudnienia w stołówkach zależnie od wielkości produkcji

Ilość wydawanych obiadów 75 100 150 200 250 300 350-400 450 500 550 600 700 750 850 1000
Liczba zatrudnionego personelu 4 5 6 7 8 10 11 12 13 14 15 16 17 18 22
Uwagi: 1. Wskaźniki dotyczą stołówek przygotowujących obiady dwudaniowe (przy posiłkach jednodaniowych o 30% mniej).

2. Dla stołówek przygotowujących ponad 1000 obiadów, jak również dla stołówek prowadzących rozszerzoną działalność stan zatrudnienia należy ustalać indywidualnie.

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

M.P.1961.96.407

Rodzaj: Zarządzenie
Tytuł: Ustalenie orientacyjnych wskaźników technicznego wyposażenia stołówek pracowniczych w jednostkach podległych i nadzorowanych przez Ministra Handlu Wewnętrznego, stołówek studenckich oraz stołówek prowadzonych przez spółdzielnie zrzeszone w Związku Spółdzielni Spożywców "Społem", zakłady Związku Spółdzielni Spożywców "Społem" i przez oddziały zaopatrzenia robotniczego.
Data aktu: 07/11/1961
Data ogłoszenia: 21/12/1961
Data wejścia w życie: 21/12/1961