Rozporządzenie wykonawcze 2025/973 w sprawie zmiany i sprostowania rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) 2021/1165 zezwalającego na stosowanie niektórych produktów i substancji w produkcji ekologicznej oraz ustanawiającego ich wykazy

ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2025/973
z dnia 23 maja 2025 r.
w sprawie zmiany i sprostowania rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) 2021/1165 zezwalającego na stosowanie niektórych produktów i substancji w produkcji ekologicznej oraz ustanawiającego ich wykazy
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2018/848 z dnia 30 maja 2018 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych i uchylające rozporządzenie Rady (WE) nr 834/2007 1 , w szczególności jego art. 24 ust. 9,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W art. 45 ust. 2 rozporządzenia (UE) 2018/848 uprawniono Komisję do udzielania specjalnych zezwoleń na stosowanie produktów i substancji w produktach ekologicznych pochodzących z państw trzecich oraz regionów najbardziej oddalonych Unii, które mają być wprowadzane do obrotu w Unii. W art. 10 rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) 2021/1165 2  określono procedurę udzielania takich zezwoleń, ale wyłącznie w odniesieniu do państw trzecich. Należy zatem ustanowić procedurę udzielania specjalnych zezwoleń na stosowanie produktów i substancji w produktach ekologicznych pochodzących z najbardziej oddalonych regionów Unii. W celu zapewnienia jasności wykaz produktów i substancji dopuszczonych w najbardziej oddalonych regionach Unii, gdy tylko będzie dostępny, należy dodać do załącznika VI do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2021/1165.

(2) Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 540/2011 3  zostało zmienione po dokonaniu ponownej oceny substancji czynnych: senecianu lawandulilu 4 , wodorowęglanu potasu 5 , feromonów łuskoskrzydłych o łańcuchach prostych (octany) 6 , tłuszczu owczego 7  i piasku kwarcowego 8 . Aby odzwierciedlić te zmiany, pozycje dotyczące wodorowęglanu potasu, tłuszczu owczego i piasku kwarcowego należy usunąć z pkt 4 załącznika I do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2021/1165, a pozycje dotyczące senecianu lawandulilu, wodorowęglanu potasu, feromonów łuskoskrzydłych o łańcuchach prostych (octanów), tłuszczu owczego i piasku kwarcowego należy włączyć do pkt 2 tego załącznika, w którym wymieniono substancje czynne niskiego ryzyka.

(3) Zgodnie z procedurą przewidzianą w art. 24 ust. 7 rozporządzenia (UE) 2018/848 państwa członkowskie przedłożyły pozostałym państwom członkowskim i Komisji dokumentację dotyczącą niektórych substancji w celu udzielenia na nie zezwolenia i włączenia ich do załączników I, II, III i V do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2021/1165. Dokumentacja ta została zbadana przez grupę ekspertów ds. doradztwa technicznego w zakresie produkcji ekologicznej ("EGTOP") oraz Komisję.

(4) Na podstawie niedawnej oceny feromonów łuskoskrzydłych o łańcuchach prostych w rozporządzeniu wykonawczym (UE) 2022/1251 oraz wytycznych dotyczących substancji semiochemicznych 9 , feromony i inne substancje semiochemiczne stosuje się za pomocą pułapek lub dozowników, zarówno aktywnych, jak i pasywnych. Ponadto w art. 24 ust. 3 lit. c) ppkt (ii) rozporządzenia (UE) 2018/848 ustanowiono ograniczenia dotyczące charakteru produktów, które mogą być stosowane bezpośrednio na jadalnych częściach upraw, a w przypadku substancji semiochemicznych pułapki i dozowniki mają zapobiegać kontaktowi z uprawą zgodnie z częścią I pkt 1.10.3 załącznika II do tego rozporządzenia. W tabeli w pozycji dotyczącej "feromonów i pozostałych substancji semiochemicznych" w pkt 4 załącznika I do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2021/1165 należy zatem usunąć warunek, zgodnie z którym feromony i pozostałe substancje semiochemiczne mają być używane tylko w pułapkach i dozownikach.

(5) Zgodnie z załącznikiem II do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2021/1165 produkty i produkty uboczne pochodzenia roślinnego mogą być używane jako nawozy w produkcji ekologicznej, ale również jako środki poprawiające właściwości gleby i odżywki na podstawie tego załącznika. Należy zatem odpowiednio doprecyzować i dostosować pozycję "produkty i produkty uboczne pochodzenia roślinnego użyte jako nawozy".

(6) Na podstawie zaleceń EGTOP dotyczących szklarni 10  i nawozów 11  należy zmienić pozycję dotyczącą mączki mineralnej (skalnej), glinek i minerałów ilastych w załączniku II do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2021/1165 poprzez dodanie dalszych produktów. Ponadto, ponieważ mączka mineralna (skalna), glinki i minerały ilaste mogą być używane jako podłoże obojętne w produkcji skiełkowanych nasion, takie zastosowanie należy uwzględnić w tej pozycji zgodnie ze warunkami szczególnymi określonymi w części I pkt 1.3 lit. a) załącznika II do rozporządzenia (UE) 2018/848.

(7) Na podstawie zaleceń EGTOP dotyczących szklarni i nawozów 12  należy zezwolić na stosowanie dwutlenku węgla jako odżywki do wzbogacania wody do produkcji alg w układach zamkniętych na lądzie, a substancja ta powinna mieć jakość spożywczą w celu uniknięcia zanieczyszczenia wody. Ponadto EGTOP oceniła i wydała pozytywną opinię w sprawie stosowania dwutlenku węgla w ekologicznych uprawach szklarniowych 13 . Należy zatem dodać pozycję dotyczącą dwutlenku węgla w załączniku II do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2021/1165. EGTOP, "Final report on Fertilizers (VI) and Plant Protection Products (VIII)" [Sprawozdanie końcowe na temat nawozów (VI) i środków ochrony roślin (VIII)], 28 sierpnia 2023 r., https://agriculture.ec.europa.eu/document/download/a4561074-266c-40dd-881b-c27f150e3d8a_en?filename=egtop-report-fertilisers-vi-and-ppp-viii_en.pdf.

(8) Na podstawie zalecenia EGTOP dotyczącego nawozów 14  należy zezwolić na stosowanie octanu wapnia, ale wyłącznie dolistnie, na warzywach w szklarniach i na jabłoniach w celu zapobiegania niedoborom wapnia. Na podstawie tych zaleceń należy również zezwolić na stosowanie fosforanu wapnia w produkcji ekologicznej, ale wyłącznie pochodzącego z popiołu z osadów ściekowych i tylko wtedy, gdy jest on zawarty w produktach spełniających wymogi rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2019/1009 15 . Należy zatem odpowiednio zmienić załącznik II do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2021/1165.

(9) Na podstawie zaleceń EGTOP dotyczących nawozów 16  należy zezwolić na stosowanie mat z włókien roślinnych bez dodatku nawozów, środków poprawiających właściwości gleby lub innych odżywek jako podłoża obojętnego w produkcji skiełkowanych nasion zgodnie z częścią I pkt 1.3 lit. a) załącznika II do rozporządzenia (UE) 2018/848. Ponadto na podstawie przedłożonej dokumentacji należy wymagać, aby takie maty z włókien roślinnych były produkowane wyłącznie mechanicznie bez użycia dodatków lub substancji wiążących oraz aby włókno roślinne było pochodzenia ekologicznego. Należy zatem odpowiednio zmienić załącznik II do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2021/1165.

(10) Na podstawie zaleceń EGTOP dotyczących nawozów 17  należy zezwolić na stosowanie glukonianu wapnia i magnezu, pod warunkiem że jest on otrzymywany wyłącznie w wyniku fermentacji mikrobiologicznej i z uwzględnieniem ściśle określonych ograniczeń. Należy zatem odpowiednio zmienić załącznik II do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2021/1165.

(11) W załączniku III do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2021/1165 zezwala się na stosowanie "chlorku wapnia" i "glikolu propylenowego" (materiały paszowe) oraz "dekstranu żelaza 10 %" (dodatek dietetyczny) jako paszy przeznaczonej do szczególnych potrzeb żywieniowych. Należy doprecyzować warunki i ograniczenia szczególne dotyczące tego stosowania, aby zapewnić prawidłowe zrozumienie odpowiednich pozycji. W szczególności należy odnieść się do definicji "pasz przeznaczonych do szczególnych potrzeb żywieniowych" zawartej w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 767/2009 18  oraz do szczególnej potrzeby żywieniowej zaspokajanej przez te substancje zgodnie z rozporządzeniem Komisji (UE) 2020/354 19 .

(12) Na podstawie zaleceń EGTOP dotyczących pasz 20 (21 należy zezwolić na stosowanie białek organizmów jednokomórkowych Trichoderma viride i Aspergillus oryyzae oraz produktów zawierających Bacillus subtilis bogatych w białko, stosowanych jako materiały paszowe, lecytyn stosowanych jako dodatki paszowe w paszach dla wszystkich zwierząt oraz etanolu i papainy stosowanych jako substancje pomocnicze w przetwórstwie. Należy zatem odpowiednio zmienić załącznik III do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2021/1165.

(13) Rozporządzeniem Komisji (WE) nr 2277/2003 22  zezwolono na stosowanie stearynianu wapnia jako dodatku paszowego w produkcji ekologicznej. W rozporządzeniu Komisji (UE) nr 892/2010 23  wymieniono jednak stearynian wapnia wśród produktów, które nie są dodatkami paszowymi. W związku z tym w 2012 r. rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) nr 505/2012 24  usunięto go z wykazu dopuszczonych dodatków paszowych w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 889/2008 25 . Obecnie stearynian wapnia jest objęty materiałami paszowymi wymienionymi w tabeli w części C pkt 13 nr 13.6.4 załącznika do rozporządzenia Komisji (UE) nr 68/2013 26 . Należy zatem zezwolić na stosowanie stearynianu wapnia jako materiału paszowego do produkcji ekologicznej. Należy odpowiednio zmienić załącznik III do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2021/1165.

(14) W części B pkt 1 lit. a) załącznika III do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2021/1165 dodatki paszowe identyfikuje się za pomocą europejskiego numeru identyfikacyjnego dodatku do żywności (numer E). Zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady 27  dodatki paszowe należy identyfikować za pomocą ich grupy funkcjonalnej. W celu zachowania spójności dodatki paszowe należy również identyfikować za pomocą ich kodu grupy funkcjonalnej w rozporządzeniu wykonawczym (UE) 2021/1165. Należy zatem odpowiednio zmienić załącznik III do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2021/1165.

(15) W swoich zaleceniach dotyczących stosowania propionianu wapnia jako substancji konserwującej i jako paszy przeznaczonej do szczególnych potrzeb żywieniowych20 EGTOP nie zaleciła jego włączenia jako dodatku paszowego, uzasadniając, że chlorek wapnia może być stosowany do szczególnych potrzeb żywieniowych, oraz że propionianu wapnia nie należy stosować jako substancji konserwującej. Propionian wapnia wchłania się jednak wolniej niż chlorek wapnia i zapobiega działaniu drażniącemu obecnemu przy stosowaniu wyłącznie chlorku wapnia. W tabeli w części B pozycja "60" załącznika do rozporządzenia (UE) 2020/354 propionian wapnia jest wymieniony jako pasza przeznaczona do szczególnych potrzeb żywieniowych. Zgodnie z rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2022/415 28  propionian wapnia jest dodatkiem paszowym. Propionian wapnia należy zatem umieścić w wykazie w załączniku III do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2021/1165 jako dopuszczony dodatek paszowy, pod warunkiem że jest on stosowany wyłącznie jako pasza przeznaczona do szczególnych potrzeb żywieniowych.

(16) W swoich zaleceniach dotyczących stosowania fumaranu żelaza(II) jako paszy przeznaczonej do szczególnych potrzeb żywieniowych 29  EGTOP nie zaleciła włączenia fumaranu żelaza(II) do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2021/1165, ponieważ uznała, że dekstran żelaza dopuszczony w tym rozporządzeniu wykonawczym jest najskuteczniejszym produktem w przypadku niedoboru żelaza. Dekstran żelaza i fumaran żelaza(II) nie są jednak alternatywami, natomiast obie substancje są potrzebne ze względu na ich różne stany skupienia: dekstran żelaza jest płynem, a fumaran żelaza(II) - ciałem stałym. Fumaran żelaza(II) należy zatem wymienić jako dodatek paszowy w załączniku III do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2021/1165.

(17) Dodatki do żywności i substancje pomocnicze w przetwórstwie stosowane w produkcji przetworzonej żywności ekologicznej wymieniono odpowiednio w dwóch oddzielnych sekcjach części A załącznika V do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2021/1165. Stosowanie produktu jako dodatku do żywności lub substancji pomocniczej w przetwórstwie należy określać zgodnie z definicjami dodatku do żywności i substancji pomocniczej w przetwórstwie zawartymi w art. 3 ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 30 . W zależności od ich funkcji technologicznej w produkcie końcowym niektóre produkty sklasyfikowane jako substancje pomocnicze w przetwórstwie należy natomiast klasyfikować jako dodatki do żywności, a niektóre pozostałe produkty należy klasyfikować jako dodatki do żywności i jako substancje pomocnicze w przetwórstwie żywności zgodnie z ich zastosowaniem. W celu zapewnienia jasności wykazy dodatków do żywności i substancji pomocniczych w przetwórstwie żywności należy zatem połączyć w jeden wykaz w części A sekcje A1 i A2 załącznika V do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2021/1165 oraz ustanowić dalsze warunki szczególne dotyczące substancji pomocniczych w przetwórstwie, które mogą być również stosowane jako dodatki do żywności.

(18) W tym połączonym wykazie należy skreślić warunek szczególny, zgodnie z którym dodatku "węglan wapnia" nie można stosować do barwienia lub wzbogacania w wapń, ponieważ przepisy przewidziane w części IV pkt 2.2.2 lit. c), d) i f) załącznika II do rozporządzenia (UE) 2018/848 już zawierają ten warunek.

(19) Na podstawie zaleceń EGTOP dotyczących żywności 31  ocet buforowany należy włączyć jako dodatek do żywności do wykazu dopuszczonych dodatków do żywności i substancji pomocniczych w przetwórstwie w części A załącznika V do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2021/1165.

(20) W wykazie dopuszczonych dodatków do żywności i substancji pomocniczych w przetwórstwie w części A załącznika V do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2021/1165 najwyższe dopuszczalne poziomy azotynu sodu i azotanu potasu należy wyrazić w postaci jonu azotynowego i jonu azotanowego, zgodnie z wartościami dopuszczalnego dziennego spożycia (ADI) ustanowionymi przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności 32 . W tym celu należy zastosować współczynnik konwersji między azotynem sodu a jonem azotynowym wynoszący 0,67 oraz współczynnik konwersji między azotanem sodu i jonem azotanowym wynoszący 0,73.

(21) W części A sekcja A1 załącznika V do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2021/1165 guma gellan jest wymieniona jako dopuszczony dodatek do żywności, który ma być produkowany zgodnie z zasadami produkcji ekologicznej od dnia 1 stycznia 2026 r. Produkcja gumy gellan zależy od utrzymania specyficznych i spójnych cech jakościowych surowca dla mikroorganizmu. Prowadzone dotychczas próby produkcji gumy gellan z wykorzystaniem ekologicznych surowców rolnych zakończyły się niepowodzeniem. Guma gellan jest stosowana jako dodatek w ekologicznej żywności przetworzonej. Aby uniknąć zakłóceń w produkcji ekologicznej żywności przetworzonej, stosowanie nieekologicznej gumy gellan w produkcji ekologicznej powinno być nadal dopuszczone. Należy to odzwierciedlić w pozycji dotyczącej gumy gellan w połączonym wykazie dopuszczonych dodatków do żywności i substancji pomocniczych w przetwórstwie w części A załącznika V do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2021/1165.

(22) W części A sekcja A1 załącznika V do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2021/1165 zezwala się na stosowanie kwasu solnego, nadtlenku wodoru i wodorotlenku amonu do produkcji żelatyny, pod warunkiem że produkcja żelatyny jest zgodna z przepisami dotyczącymi produkcji żelatyny ustanowionymi w rozporządzeniu (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady 33 . Nie ma potrzeby przypominać tego warunku szczególnego w wykazie dopuszczonych dodatków do żywności i substancji pomocniczych w przetwórstwie w części A załącznika V do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2021/1165.

(23) W swoich zaleceniach dotyczących odżywek 34  drożdżowych EGTOP potwierdziła, że odżywki odpowiadające minerałom, witaminom i aminokwasom są niezbędnymi aktywatorami fermentacji wspierającymi produkcję drożdży. EGTOP stwierdziła jednak, że stosowanie syntetycznych odżywek nie jest zgodne z zasadami produkcji ekologicznej. W związku z tym EGTOP zaleciła zezwolenie na stosowanie odżywek pochodzących wyłącznie z ekstraktu drożdżowego lub z autolizatu w celu wsparcia produkcji drożdży w ograniczonej ilości do 5 % danego podłoża w przeliczeniu na suchą masę. Aktywatory fermentacji składające się z odżywek z ekstraktu drożdżowego lub autolizatu należy zatem wymienić w części C załącznika V do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2021/1165 jako dopuszczone produkty w granicach 5 % podłoża.

(24) Zgodnie z częścią VI pkt 3.4 załącznika II do rozporządzenia (UE) 2018/848 państwo członkowskie przedłożyło dokumentację dotyczącą zezwolenia na stosowanie drożdży i bakterii kwasu mlekowego jako regulatorów kwasowości w ekologicznej produkcji wina. Zgodnie z częścią D załącznika V do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2021/1165 drożdże do produkcji wina i bakterie kwasu mlekowego są dopuszczone jako czynniki fermentacji. Te czynniki fermentacji wykazują również właściwości regulujące kwasowość. Ponieważ te czynniki fermentacji stanowią odpowiednie alternatywy dla innych regulatorów kwasowości już dopuszczonych w ekologicznej produkcji wina, należy zezwolić na stosowanie ich jako regulatorów kwasowości, a część D załącznika V do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2021/1165 należy odpowiednio zmienić.

(25) Na podstawie zaleceń EGTOP dotyczących środków ochrony roślin 35  należy zezwolić na stosowanie w produkcji ekologicznej w państwach trzecich etylenu do indukcji kwitnienia ananasów oraz stosowanie w uprawach ekologicznych mikroorganizmów, które nie pochodzą od organizmów zmodyfikowanych genetycznie, jako substancji czynnych zawartych w środkach ochrony roślin. Należy zatem włączyć te substancje oraz warunki i ograniczenia szczególne ich stosowania do załącznika VI do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2021/1165.

(26) Substancja podstawowa "wodorometakrzemian magnezu minerał krzemianowy (Talk E553b)" jest wymieniona w tabeli w pkt 1 załącznika I do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2021/1165. Warunek szczególny wskazany w kolumnie "Warunki i ograniczenia szczególne" nie stanowi jednak dodatkowego ograniczenia stosowania tej substancji podstawowej. W związku z tym błąd ten należy poprawić.

(27) Należy zatem odpowiednio zmienić i sprostować rozporządzenie wykonawcze (UE) 2021/1165.

(28) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu ds. Produkcji Ekologicznej,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Zmiany w rozporządzeniu wykonawczym (UE) 2021/1165

W rozporządzeniu wykonawczym (UE) 2021/1165 wprowadza się następujące zmiany:

1)
dodaje się art. 10a w brzmieniu:

"Artykuł 10a

Procedura udzielania specjalnych zezwoleń na stosowanie produktów i substancji w regionach najbardziej oddalonych Unii

1. W przypadku gdy państwo członkowskie stwierdza, że danemu produktowi lub danej substancji należy przyznać specjalne zezwolenie na stosowanie w regionie najbardziej oddalonym Unii ze względu na szczególne warunki określone w art. 45 ust. 2 rozporządzenia (UE) 2018/848, państwo to może zwrócić się do Komisji z wnioskiem o przeprowadzenie oceny. W tym celu państwo członkowskie powiadamia Komisję o dokumentacji opisującej dany produkt lub daną substancję, podając powody takiego specjalnego zezwolenia ze względu na szczególne warunki określone w art. 45 ust. 2 rozporządzenia (UE) 2018/848 oraz wyjaśniając, dlaczego produkty i substancje dopuszczone na podstawie niniejszego rozporządzenia nie są odpowiednie do stosowania ze względu na warunki szczególne w danym regionie najbardziej oddalonym. Państwo członkowskie zapewnia, aby dokumentacja ta mogła zostać udostępniona publicznie z zastrzeżeniem prawodawstwa unijnego i ustawodawstwa krajowego państw członkowskich dotyczącego ochrony danych.

2. Komisja publikuje wszelkie wnioski, o których mowa w ustępie 1.

3. Komisja analizuje dokumentację, o której mowa w ust. 1. Komisja dopuszcza produkt lub substancję w świetle warunków szczególnych, o których mowa w dokumentacji, wyłącznie wtedy, gdy z jej analizy wynika, że:

a) takie specjalne zezwolenie jest uzasadnione w danym regionie najbardziej oddalonym;

b) produkt lub substancja opisane w dokumentacji spełniają zasady określone w rozdziale II, kryteria określone w art. 24 ust. 3 oraz warunek określony w art. 24 ust. 5 rozporządzenia (UE) 2018/848; oraz

c) stosowanie środka lub substancji jest zgodne z odpowiednimi przepisami prawa Unii, w szczególności - w odniesieniu do substancji czynnych zawartych w środkach ochrony roślin - z rozporządzeniem (WE) nr 396/2005.

Dopuszczony produkt lub substancja zostają włączone do załącznika VI do niniejszego rozporządzenia.

4. Po upływie dwuletniego okresu, o którym mowa w art. 45 ust. 2 rozporządzenia (UE) 2018/848, zezwolenie jest automatycznie odnawiane na kolejny okres dwóch lat, pod warunkiem że nie są dostępne żadne nowe elementy i żadne państwo członkowskie ani żaden organ kontrolny lub jednostka certyfikująca uznane na podstawie art. 46 ust. 1 rozporządzenia (UE) 2018/848 nie wyraziły sprzeciwu, uzasadniając konieczność ponownej oceny wniosku Komisji, o którym mowa w ust. 3.";

2)
w załączniku I wprowadza się zmiany określone w załączniku I do niniejszego rozporządzenia;
3)
w załączniku II wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem II do niniejszego rozporządzenia;
4)
w załączniku III wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem III do niniejszego rozporządzenia;
5)
w załączniku V wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem IV do niniejszego rozporządzenia;
6)
załącznik VI zastępuje się tekstem znajdującym się w załączniku V do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł  2

Sprostowanie rozporządzenia wykonawczego (UE) 2021/1165

W tabeli w pkt 1 załącznika I do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2021/1165 pozycja "19C" otrzymuje brzmienie:

"19C

14807-96-6

Wodorometakrzemian magnezu minerał krzemianowy (Talk E 553b)"

Artykuł  3

Wejście w życie

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 23 maja 2025 r.

ZAŁĄCZNIK  I

W załączniku I do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2021/1165 wprowadza się następujące zmiany:
1)
w pkt 2 w tabeli wprowadza się następujące zmiany:
a)
pomiędzy pozycjami "16D" i "20D" dodaje się pozycję w brzmieniu:
"19D 23960-07-8 Senecian lawandulilu"
b)
po pozycji dotyczącej innych substancji niskiego ryzyka pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego* dodaje się pozycje w brzmieniu:
"32D 298-14-6 Wodorowęglan potasu
38D Feromony łuskoskrzydłych o łańcuchach prostych (octany)
39D 98999-15-6 Tłuszcz owczy stosowany jako środek odstraszający zapachem"
44D 14808-60-7 oraz

7631-86-9

Piasek kwarcowy Dwutlenek krzemu
2)
w pkt 4 w tabeli wprowadza się następujące zmiany:
a)
skreśla się pozycje "244A", "247A", "249A" oraz "255A i inne";
b)
między pozycjami "47B" i "10E" dodaje się pozycję w brzmieniu:
"153B i inne Feromony i pozostałe substancje semiochemiczne"

ZAŁĄCZNIK  II

W załączniku II do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2021/1165 wprowadza się następujące zmiany:
1)
w tabeli pozycja "Produkty i produkty uboczne pochodzenia roślinnego użyte jako nawozy" otrzymuje brzmienie:
"Produkty i produkty uboczne pochodzenia roślinnego Na przykład: wytłoczyny z nasion roślin oleistych, łuska ziarna kakaowego, słód kukurydziany."
2)
w tabeli pozycja "Mączka mineralna (skalna), glinki i minerały ilaste" otrzymuje brzmienie:
"Mączka mineralna (skalna), piasek pochodzenia naturalnego, glinki i minerały ilaste Na przykład: perlit, piasek i wermikulit, w tym poddany obróbce termicznej,

perlit, piasek i wermikulit, w tym poddany obróbce termicznej, mogą być również stosowane do produkcji skiełkowanych nasion jako podłoże obojętne, o którym mowa w części I pkt 1.3 lit. a) załącznika II do rozporządzenia (UE) 2018/848."

3)
w tabeli po pozycji "Sole selenu" dodaje się pozycje w brzmieniu:
"Dwutlenek węgla Stosowany do wzbogacania wody do produkcji alg na lądzie w układach zamkniętych; w takim przypadku dwutlenek węgla ma jakość spożywczą.

Jeżeli jest dostępny, dwutlenek węgla uzyskuje się jako produkt uboczny innych procesów lub ze źródeł odnawialnych zgodnie z dyrektywą Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2018/2001 (*).

Może być również stosowany w produkcji szklarniowej.

Octan wapnia Wyłącznie do stosowania dolistnego na warzywach w szklarniach i na jabłoniach w celu zapobiegania niedoborom wapnia.

Otrzymywany z węglanu wapnia pochodzenia naturalnego.

Fosforan wapnia Wyłącznie pochodzący z popiołu z osadów ściekowych.

Wyłącznie produkty spełniające wymogi rozporządzenia (UE) 2019/1009.

Maty z włókien roślinnych Włókna roślinne, takie jak włókno konopne, włókno lniane, włókno kokosowe.

Bez dodatku żadnego nawozu, środka poprawiającego właściwości gleby lub odżywki ani dodatków lub substancji wiążących, produkowane wyłącznie mechanicznie.

Wyłącznie do produkcji skiełkowanych nasion jako podłoże obojętne, o którym mowa w części I pkt 1.3 lit. a) załącznika II do rozporządzenia (UE) 2018/848.

Jeżeli są dostępne, stosuje się materiały pochodzące z produkcji ekologicznej.

Glukonian wapnia i magnezu Pochodzący z fermentacji mikrobiologicznej.
(*) Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2018/2001 z dnia 11 grudnia 2018 r. w sprawie promowania stosowania energii ze źródeł odnawialnych (Dz.U. L 328 z 21.12.2018, s. 82, ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/2018/2001/oj).".

ZAŁĄCZNIK  III

W załączniku III do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2021/1165 wprowadza się następujące zmiany:
1)
w części A wprowadza się następujące zmiany:
a)
w pkt 1 w tabeli pozycja "11.1.6" otrzymuje brzmienie:
"11.1.6 Chlorek wapnia Może być stosowany wyłącznie jako »pasza przeznaczona do szczególnych potrzeb żywieniowych« zgodnie z definicją w art. 3 pkt 2 lit. o) rozporządzenia (WE) nr 767/2009 w celu zmniejszenia ryzyka wystąpienia gorączki mlecznej i podklinicznej hipokalcemii zgodnie z pozycją »60« w tabeli w części B załącznika do rozporządzenia Komisji (UE) 2020/354 (*), w tym w postaci bolusa.

Chlorek wapnia po oczyszczeniu z naturalnie występującej solanki, o ile dostępny.

Wyłącznie w odniesieniu do krów mlecznych w potrzebie i przez ograniczony czas.

(*) Rozporządzenie Komisji (UE) 2020/354 z dnia 4 marca 2020 r. ustanawiające wykaz planowanych zastosowań pasz przeznaczonych do szczególnych potrzeb żywieniowych i uchylające dyrektywę 2008/38/WE (Dz.U. L 67 z 5.3.2020, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2020/354/oj).";
b)
w pkt 2 w tabeli wprowadza się następujące zmiany:
(i)
między pozycjami "12.1.5" i "12.1.12" dodaje się pozycje w brzmieniu:
"ex 12.1.9 Białka organizmów jednokomórkowych Trichoderma viride i Aspergillus oryzae Wyłącznie z niezmodyfikowanych genetycznie szczepów i pożywek hodowlanych.

Nieotrzymany z podłoża z syntetycznych źródeł azotu.

Otrzymany z podłoża pochodzącego z produkcji ekologicznej w przypadku stosowania u przeżuwaczy i innych zwierząt roślinożernych.

Jeżeli są stosowane, dopuszcza się substancje przeciwpieniące w produkcji ekologicznej.

12.1.10 Produkty wytwarzane przez Bacillus subtilis, bogate w białko Wyłącznie z niezmodyfikowanych genetycznie szczepów i pożywek do namnażania.

Nieotrzymany z podłoża z syntetycznych źródeł azotu.

Otrzymany z podłoża pochodzącego z produkcji ekologicznej w przypadku stosowania u przeżuwaczy i innych zwierząt roślinożernych.

Jeżeli są stosowane, dopuszcza się substancje przeciwpieniące w produkcji ekologicznej."

(ii)
między pozycjami "12.1.12" i "13.11.1" dodaje się pozycję w brzmieniu:
"ex 13.6.4 Stearynian wapnia"
(iii)
pozycja "13.11.1" otrzymuje brzmienie:
"13.11.1 Glikol propylenowy; [1,2-propanodiol]; [propano-1,2-diol] Może być stosowany wyłącznie jako »pasza przeznaczona do szczególnych potrzeb żywieniowych« zgodnie z definicją w art. 3 pkt 2 lit. o) rozporządzenia (WE) nr 767/2009 w celu zmniejszenia ryzyka wystąpienia ketozy zgodnie z pozycją »61« w tabeli w części B załącznika do rozporządzenia Komisji (UE) 2020/354, w tym w postaci bolusa.

Wyłącznie w odniesieniu do krów mlecznych, owiec i kóz w potrzebie i przez ograniczony czas."

2)
w części B wprowadza się następujące zmiany:
a)
w pkt 1 lit. a) tabelę zastępuje się następującą tabelą:
"Numer identyfikacyjny lub grupa funkcjonalna Nazwa Warunki i ograniczenia szczególne
1a200 Kwas sorbowy
1k236 Kwas mrówkowy
1k237i Mrówczan sodu
1a260 Kwas octowy
1a270 1a270i Kwas mlekowy
1k280 Kwas propionowy
1a282 Propionian wapnia Może być stosowany wyłącznie jako »pasza przeznaczona do szczególnych potrzeb żywieniowych« zgodnie z definicją w art. 3 pkt 2 lit. o) rozporządzenia (WE) nr 767/2009 w celu zmniejszenia ryzyka wystąpienia gorączki mlecznej i hipokalcemii podklinicznej zgodnie z pozycją »60« w tabeli w części B załącznika do rozporządzenia (UE) 2020/354, w tym w postaci bolusa.

Wyłącznie w odniesieniu do krów mlecznych w potrzebie i przez ograniczony czas."

1a330 Kwas cytrynowy
b)
w pkt 1 lit. c) w tabeli pozycja "1c322, 1c322i" otrzymuje brzmienie:
"1c322

1c322i

Lecytyny Pochodzące z surowców ekologicznych.

Od dnia 1 stycznia 2027 r., wyłącznie z produkcji ekologicznej."

c)
w tabeli w pkt 3 lit. b) wprowadza się następujące zmiany:
(i)
między pozycjami "3b104" i "3b107" dodaje się pozycję w brzmieniu:
"3b105 Fumaran żelaza(II) Może być stosowany wyłącznie jako »pasza przeznaczona do szczególnych potrzeb żywieniowych« zgodnie z definicją w art. 3 pkt 2 lit. o) rozporządzenia (WE) nr 767/2009 w celu wyrównywania niewystarczającej przyswajalności żelaza po narodzeniu zgodnie z pozycją »64« w tabeli w części B załącznika do rozporządzenia Komisji (UE) 2020/354.

Wyłącznie w odniesieniu do prosiąt ssących w potrzebie i przez ograniczony czas."

(ii)
pozycja "3b110" otrzymuje brzmienie:
"3b110 Dekstran żelaza 10 % Może być stosowany wyłącznie jako »pasza przeznaczona do szczególnych potrzeb żywieniowych« zgodnie z definicją w art. 3 pkt 2 lit. o) rozporządzenia (WE) nr 767/2009 w celu wyrównywania niewystarczającej przyswajalności żelaza po narodzeniu zgodnie z pozycją »64« w tabeli w części B załącznika do rozporządzenia Komisji (UE) 2020/354.

Podłoże uprawowe do procesu fermentacji dekstranu nie może pochodzić z GMO.

Wyłącznie w odniesieniu do prosiąt ssących w potrzebie i przez ograniczony czas."

d)
dodaje się punkt w brzmieniu:

"5) SUBSTANCJE POMOCNICZE W PRZETWÓRSTWIE

W odniesieniu do substancji pomocniczych w przetwórstwie zdefiniowanych w art. 2pkt 2 lit. h) rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 zastosowanie mają warunki i ograniczenia szczególne określone w poniższej tabeli.

Nazwa Warunki i ograniczenia szczególne
Etanol Wyłącznie do stosowania jako rozpuszczalnik ekstrakcyjny do produkcji mączek białkowych i tylko wtedy, gdy mączki białkowe z ekstrakcji mechanicznej nie są dostępne w wystarczających ilościach.

Wyłącznie z fermentacji, o ile dostępny.

Wyłącznie z produkcji ekologicznej, o ile dostępny.

Papaina Wyłącznie do produkcji dodatków smakowych do produkcji karmy dla zwierząt domowych, zdefiniowanych w pkt 18 załącznika I do rozporządzenia (UE) nr 142/2011.

Pod warunkiem że enzym jest inaktywowany podczas procesu, a zatem nie jest obecny jako taki w otrzymywanych dodatkach smakowych i nie ma żadnego wpływu technologicznego na produkt.

Od dnia 1 stycznia 2027 r., wyłącznie z surowców ekologicznych."

ZAŁĄCZNIK  IV

W załączniku V do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2021/1165 wprowadza się następujące zmiany:
1)
część A otrzymuje brzmienie:

"CZĘŚĆ A

Dopuszczone dodatki do żywności i substancje pomocnicze w przetwórstwie, o których mowa w art. 24 ust. 2 lit. a) rozporządzenia (UE) 2018/848, w tym nośniki i inne substancje stosowane w taki sam sposób i w tym samym celu co substancje pomocnicze w przetwórstwie

Ekologiczne środki spożywcze, do których można dodawać dodatki do żywności, mieszczą się w granicach zezwoleń udzielonych zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 1333/2008.

Warunki i ograniczenia szczególne określone w tabeli poniżej należy stosować dodatkowo do warunków zezwoleń na mocy rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.

Zastosowanie jako dodatki do żywności lub substancje pomocnicze w przetwórstwie przypisuje się indywidualnie dla każdego przypadku zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 1333/2008 i przepisami krajowymi dotyczącymi substancji pomocniczych w przetwórstwie.

Do celów obliczania wartości procentowych określonych w art. 30 ust. 5 rozporządzenia (UE) 2018/848 dodatki do żywności wymienione w kolumnie "Numer E lub numer EINECS lub oba te numery" należy uwzględniać jako składniki pochodzenia rolniczego.

Numer E lub numer EINECS (+), lub oba te numery Nazwa Ekologiczne środki spożywcze, w których można stosować dodatek lub substancję pomocniczą w przetwórstwie oraz warunki i ograniczenia szczególne
Stosowanie jako dodatek Stosowanie jako substancja pomocnicza w przetwórstwie
E 153 Węgiel roślinny Jadalna skórka sera koziego z popiołem
Ser Morbier
E 160b(i)' Annato biksyna Ser Red Leicester
Ser Double Gloucester
Cheddar
Ser Mimolette
E 160b(ii)* Annato norbiksyna Ser Red Leicester
Ser Double Gloucester
Cheddar
Ser Mimolette
E 170/207-439-9 oraz 215-279-6 Węglan wapnia Produkty pochodzenia roślinnego i zwierzęcego Produkty pochodzenia roślinnego
E 220 Dwutlenek siarki Wina owocowe (wino uzyskane z owoców innych niż winogrona, w tym cydr i perry) i miód pitny z cukrem i bez dodatku cukru

100 mg/l (najwyższe dopuszczalne poziomy bez względu na źródło, wyrażone jako SO2 w mg/l)

E 223 Pirosiarczyn sodu Skorupiaki
E 224 Pirosiarczyn potasu Wina owocowe (wino uzyskane z owoców innych niż winogrona, w tym cydr i perry) i miód pitny z cukrem i bez dodatku cukru

100 mg/l (najwyższe dopuszczalne poziomy bez względu na źródło, wyrażone jako SO2 w mg/l)

E 250 Azotyn sodu Produkty mięsne

Może być używany wyłącznie po uprzednim wykazaniu w sposób wymagany przez właściwe organy, że dla tego dodatku nie jest dostępna żadna technologiczna alternatywa, która zapewniałaby te same gwarancje lub umożliwiałaby zachowanie jego szczególnych właściwości.

Nie w połączeniu z E 252.

Maksymalna ilość, jaką można dodać w trakcie produkcji, wyrażona jako jon NO2: 50 mg/kg.

Maksymalna ilość pozostałości ze wszystkich źródeł dla produktu gotowego do wprowadzenia do obrotu przez cały okres przydatności do spożycia produktu wyrażona jako jon NO2: 30 mg/kg.

E 252 Azotan potasu Produkty mięsne

Może być używany wyłącznie po uprzednim wykazaniu w sposób wymagany przez właściwe organy, że dla tego dodatku nie jest dostępna żadna technologiczna alternatywa, która zapewniałaby te same gwarancje lub umożliwiałaby zachowanie jego szczególnych właściwości.

Nie w połączeniu z E 250.

Maksymalna ilość, jaką można dodać w trakcie produkcji, wyrażona jako jon NO3: 55 mg/kg.

Maksymalna ilość pozostałości ze wszystkich źródeł dla produktu gotowego do wprowadzenia do obrotu przez cały okres przydatności do spożycia produktu wyrażona jako jon NO3: 35 mg/kg.

E 267* Ocet buforowany Produkty pochodzenia roślinnego i zwierzęcego

Wyłącznie z produkcji ekologicznej.

E 270/200-018-0 Kwas mlekowy Produkty pochodzenia roślinnego i zwierzęcego Ser.

Do regulacji pH kąpieli solankowej w produkcji sera.

E 290/204-696-9 Dwutlenek węgla Produkty pochodzenia roślinnego i zwierzęcego Produkty pochodzenia roślinnego i zwierzęcego
E 296 Kwas jabłkowy Produkty pochodzenia roślinnego
E 300 Kwas askorbinowy Produkty pochodzenia roślinnego

Produkty mięsne (kategoria 08.3 (++)) i surowe wyroby mięsne (kategoria 08.2 (+ +)) do których dodano składniki inne niż dodatki lub sól.

E 301 Askorbinian sodu Produkty mięsne

Może być stosowany wyłącznie w związku z azotanami i azotynami.

E 306* Mieszanina tokoferoli Produkty pochodzenia roślinnego i zwierzęcego

Wyłącznie jako przeciwutleniacz.

E 322* Lecytyny Produkty pochodzenia roślinnego i zwierzęcego

Wyłącznie z produkcji ekologicznej.

E 325 Mleczan sodu Produkty pochodzenia roślinnego
Produkty na bazie mleka
Produkty mięsne
E 330/201-069-1 Kwas cytrynowy Produkty pochodzenia roślinnego i zwierzęcego Produkty pochodzenia roślinnego i zwierzęcego
E 331 Cytryniany sodu Produkty pochodzenia roślinnego i zwierzęcego
E 333 Cytryniany wapnia Produkty pochodzenia roślinnego
E 334 Kwas winowy (L(+)-) Produkty pochodzenia roślinnego Miód pitny
E 335* Winiany sodu Produkty pochodzenia roślinnego

Od dnia 1 stycznia 2027 r., wyłącznie z produkcji ekologicznej.

E 336* Winiany potasu Produkty pochodzenia roślinnego

Od dnia 1 stycznia 2027 r., wyłącznie z produkcji ekologicznej.

E 337* Winian sodowo-potasowy Produkty pochodzenia roślinnego

Od dnia 1 stycznia 2027 r., wyłącznie z produkcji ekologicznej.

E 341(i) Fosforan monowapniowy Mąka z dodatkiem środków spulchniających

Wyłącznie jako substancja spulchniająca.

E 392* Wyciągi z rozmarynu Produkty pochodzenia roślinnego i zwierzęcego

Wyłącznie z produkcji ekologicznej.

E 400 Kwas alginowy Produkty pochodzenia roślinnego
Przetwory mleczne
E 401 Alginian sodu Produkty pochodzenia roślinnego
Przetwory mleczne
Kiełbasy na bazie mięsa
E 402 Alginian potasu Produkty pochodzenia roślinnego
Produkty na bazie mleka
E 406 Agar Produkty pochodzenia roślinnego
Produkty na bazie mleka
Produkty mięsne
E 407 Karagen Produkty pochodzenia roślinnego
Produkty na bazie mleka
E 410* Mączka chleba świętojańskiego Produkty pochodzenia roślinnego i zwierzęcego

Wyłącznie z produkcji ekologicznej.

E 412* Guma guar Produkty pochodzenia roślinnego i zwierzęcego

Wyłącznie z produkcji ekologicznej.

E 414* Guma arabska Produkty pochodzenia roślinnego i zwierzęcego

Wyłącznie z produkcji ekologicznej.

E 415 Guma ksantanowa Produkty pochodzenia roślinnego i zwierzęcego
E 417* Guma tara Produkty pochodzenia roślinnego i zwierzęcego

Wyłącznie z produkcji ekologicznej.

Tylko jako zagęszczacz.

E 418* Guma gellan Produkty pochodzenia roślinnego

i zwierzęcego

Z produkcji ekologicznej, o ile dostępna.

Wyłącznie postać o wysokiej zawartości grup acylowych.

E 422* Gliceryna Wyciągi z roślin i roślinne środki aromatyzujące

Wyłącznie pochodzenia roślinnego.

Wyłącznie z produkcji ekologicznej.

Jako rozpuszczalnik i nośnik.

Jako substancja utrzymująca wilgoć w kapsułkach żelowych.

Jako substancja do pokrywania powierzchni tabletek.

E 440(i)* Pektyna Produkty pochodzenia roślinnego
Produkty na bazie mleka
E 460/232-674-9 Celuloza Żelatyna Żelatyna
Produkty pochodzenia roślinnego
E 464 Hydroksypropylometylo- celuloza Produkty pochodzenia roślinnego i zwierzęcego

Tylko jako materiał do kapsułkowania.

E 500/207-838-8, 205-633-8, 208-580-9 Węglany sodu Produkty pochodzenia roślinnego i zwierzęcego Produkty pochodzenia roślinnego i zwierzęcego
E 501/209-529-3, 206-059-0 Węglany potasu Produkty pochodzenia roślinnego Winogrona.

Wyłącznie jako środek suszący do produkcji winogron suszonych.

E 503 Węglany amonu Produkty pochodzenia roślinnego
E 504 Węglany magnezu Produkty pochodzenia roślinnego
E 509/233-140-8 Chlorek wapnia Produkty pochodzenia roślinnego

Wyłącznie w celu wywołania koagulacji.

Produkty pochodzenia roślinnego

Wyłącznie jako środek klarujący/flokulant.

Produkty na bazie mleka Wyłącznie jako stabilizator.
Kiełbasy na bazie mięsa.

Wyłącznie w celu wywołania koagulacji w celu utworzenia osłonki.

E 511/232-094-6 Chlorek magnezu Produkty pochodzenia roślinnego

Wyłącznie w celu wywołania koagulacji.

Produkty pochodzenia roślinnego

Wyłącznie jako środek klarujący/flokulant.

E 516/231-900-3 Siarczan wapnia Produkty pochodzenia roślinnego Wyłącznie jako nośnik lub w celu wywołania koagulacji. Produkty pochodzenia roślinnego

Wyłącznie jako środek klarujący/flokulant.

E 524/215-185-5 Wodorotlenek sodu Poddany obróbce powierzchniowej Laugengeback

Wyłącznie do obróbki powierzchniowej.

Cukier (cukry)
Środki aromatyzujące

Wyłącznie jako regulator kwasowości.

Oliwa pochodzenia roślinnego, z wyłączeniem oliwy z oliwek.
Wyciągi z białek roślinnych.
E 551/231-545-4 Dwutlenek krzemu Kakao

Wyłącznie jako środek przeciwzbrylający do stosowania w automatycznych dozownikach.

Produkty pochodzenia roślinnego
Suszone zioła i przyprawy w postaci proszku
Środki aromatyzujące.
Propolis
E 553b Talk Produkty pochodzenia roślinnego Produkty pochodzenia roślinnego
Kiełbasy na bazie mięsa

Wyłącznie do obróbki powierzchniowej.

E 901*/232-383-7 Wosk pszczeli Wyroby cukiernicze

Wyłącznie z produkcji ekologicznej.

Tylko jako substancja glazurująca.

Produkty pochodzenia roślinnego

Wyłącznie z produkcji ekologicznej.

Tylko jako środek przeciwprzyczepny.

E 903*/232-399-4 Wosk karnauba Wyroby cukiernicze

Wyłącznie z produkcji ekologicznej.

Tylko jako substancja glazurująca.

Produkty pochodzenia roślinnego

Wyłącznie z produkcji ekologicznej.

Tylko jako środek przeciwprzyczepny.

Owoce cytrusowe

Wyłącznie z produkcji ekologicznej.

Wyłącznie jako metoda łagodząca w odniesieniu do obowiązkowego głębokiego mrożenia owoców przeciwko organizmom szkodliwym zgodnie z rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2019/2072 (+++).

E 938 Argon Produkty pochodzenia roślinnego i zwierzęcego
E 939 Hel Produkty pochodzenia roślinnego i zwierzęcego
E 941/231-783-9 Azot Produkty pochodzenia roślinnego i zwierzęcego Produkty pochodzenia roślinnego i zwierzęcego
E 948 Tlen Produkty pochodzenia roślinnego i zwierzęcego
E 968* Erytrytol Produkty pochodzenia roślinnego

i zwierzęcego

Wyłącznie z produkcji ekologicznej bez wykorzystania technologii wymiany jonowej.

-/200-578-6 Etanol Produkty pochodzenia roślinnego i zwierzęcego

tylko jako rozpuszczalnik na starterach krystalizacyjnych do produkcji cukru lub rozpuszczalnik ekstrakcyjny.

-/200-580-7 Kwas octowy Produkty pochodzenia roślinnego

Z produkcji ekologicznej, o ile dostępny.

Ryby

Z produkcji ekologicznej, o ile dostępny.

-/215-108-5 Bentonit Produkty pochodzenia roślinnego
Miód pitny

Tylko jako środek zwiększający przylepność.

-/215-137-3 Wodorotlenek wapnia Produkty pochodzenia roślinnego
-/231-595-7 Kwas solny Żelatyna
Sery Gouda, Edam i Maasdammer oraz Boerenkaas, Friese i Leidse Nagelkaas.

Wyłącznie do regulacji pH kąpieli solankowej w przetwarzaniu serów.

-/231-639-5 Kwas siarkowy Żelatyna
Cukier (cukry)
-/231-765-0 Nadtlenek wodoru Żelatyna
-/232-554-6 Żelatyna Produkty pochodzenia roślinnego
-/232-555-1 Kazeina Produkty pochodzenia roślinnego
-/293-292-6 Karuk Produkty pochodzenia roślinnego
-/931-328-0 Węgiel aktywowany Produkty pochodzenia roślinnego i zwierzęcego
Wodorotlenek amonu Żelatyna
Wodorofosforan diamonu Wina owocowe, cydr, perry i miód pitny
Kwas mlekowy L(+) z fermentacji Wyciągi z białek roślinnych
Chlorowodorek tiaminy Wina owocowe, cydr, perry i miód pitny
Ziemia okrzemkowa Produkty pochodzenia roślinnego
Żelatyna
Albumina jaja kurzego Produkty pochodzenia roślinnego
Wyciąg z szyszek chmielu Produkty pochodzenia roślinnego

Z produkcji ekologicznej, o ile dostępny.

Wyłącznie do celów eliminacji drobnoustrojów.

Łupiny orzechów laskowych Produkty pochodzenia roślinnego
Perlit Produkty pochodzenia roślinnego
Żelatyna
Wyciąg z kalafonii sosnowej Produkty pochodzenia roślinnego

Z produkcji ekologicznej, o ile dostępny.

Wyłącznie do celów eliminacji drobnoustrojów.

Mączka ryżowa Produkty pochodzenia roślinnego
Kwas taninowy Produkty pochodzenia roślinnego

Wyłącznie jako środek wspomagający filtrację.

Oleje roślinne Produkty pochodzenia roślinnego i zwierzęcego

Wyłącznie z produkcji ekologicznej.

Wyłącznie jako środek natłuszczający, przeciwprzyczepny lub przeciwpieniący.

Ocet Produkty pochodzenia roślinnego

Wyłącznie z produkcji ekologicznej.

Ryby Wyłącznie z produkcji ekologicznej.
Woda Produkty pochodzenia roślinnego i zwierzęcego

Wody przeznaczone do spożycia przez ludzi w rozumieniu dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2020/2184 (++++).

Włókno drzewne Produkty pochodzenia roślinnego i zwierzęcego

Źródło drewna jest ograniczone do certyfikowanego drewna pozyskanego w zrównoważony sposób.

Stosowane drewno nie zawiera związków toksycznych (toksyn pochodzących z obróbki po ścięciu, naturalnie występujących, lub toksyn z mikroorganizmów).

(+) Europejski spis istniejących substancji chemicznych o znaczeniu handlowym (Dz.U. C 146 z 15.6.1990, s. 4).

(++) Kategorie żywności w części D załącznika II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności (Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 16, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2008/ 1333/oj).

(+++) Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2019/2072 z dnia 28 listopada 2019 r. ustanawiające jednolite warunki wykonania rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/2031 w sprawie środków ochronnych przeciwko agrofagom roślin i uchylające rozporządzenie Komisji (WE) nr 690/2008 oraz zmieniające rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2018/2019 (Dz.U. L 319 z 10.12.2019, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2019/2072/oj).

(++++) Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2020/2184 z dnia 16 grudnia 2020 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz.U. L 435 z 23.12.2020, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/2020/2184/oj).";

2)
w części C w tabeli po pozycji "Oleje roślinne" dodaje się pozycję w brzmieniu:
"Aktywatory fermentacji X Odżywki z ekstraktu drożdżowego lub autolizatu.

Do 5 % podłoża w przeliczeniu na suchą masę."

3)
w części D w tabeli wprowadza się następujące zmiany:
a)
pozycja "Drożdże do produkcji wina" otrzymuje brzmienie:
"Drożdże do produkcji wina Część A, tabela 2, pkt 1.11

Część A, tabela 2, pkt 9.1

W przypadku poszczególnych szczepów drożdży - ekologiczne, jeżeli są dostępne."
b)
pozycja "Bakterie kwasu mlekowego" otrzymuje brzmienie:
"Bakterie kwasu mlekowego Część A, tabela 2, pkt 1.12

Część A, tabela 2, pkt 9.2"

ZAŁĄCZNIK  V

"ZAŁĄCZNIK VI

Produkty i substancje dopuszczone do stosowania w produkcji ekologicznej w państwach trzecich i w regionach najbardziej oddalonych Unii na podstawie art. 45 ust. 2 rozporządzenia (UE) 2018/848

CZĘŚĆ A

PRODUKTY I SUBSTANCJE STOSOWANE W PRODUKCJI EKOLOGICZNEJ W PAŃSTWACH TRZECICH

Substancje czynne do stosowania w środkach ochrony roślin

Substancje czynne wymienione w tabeli poniżej mogą być stosowane w produkcji ekologicznej w państwach trzecich, pod warunkiem że są zgodne z odpowiednimi przepisami państwa trzeciego, są wyłączone z najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości zgodnie z wytycznymi Kodeksu Żywnościowego CXG 97-2022 * , są włączone do załącznika IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady * lub w tym rozporządzeniu określono szczególne najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości. Podlegają one odpowiednim warunkom i ograniczeniom szczególnym określonym w tej tabeli.

Numer CAS Nazwa substancji czynnej Warunki i ograniczenia szczególne
Mikroorganizmy, w tym wirusy, gdy stosowane jako środki kontroli biologicznej Niepochodzące z GMO.

Niewyprodukowane przy użyciu podłoży uprawowych pochodzenia GMO.

74-85-1 Etylen do indukcji kwitnienia ananasów

CZĘŚĆ B

PRODUKTY I SUBSTANCJE DOPUSZCZONE DO STOSOWANIA W PRODUKCJI EKOLOGICZNEJ W REGIONACH NAJBARDZIEJ ODDALONYCH UNII

Substancje czynne do stosowania w środkach ochrony roślin

Substancje czynne wymienione w poniższej tabeli mogą być stosowane w produkcji ekologicznej w regionach najbardziej oddalonych Unii, pod warunkiem że są zgodne z odpowiednimi przepisami prawa Unii oraz, w stosownych przypadkach, z przepisami krajowymi opartymi na prawie Unii.

1 Dz.U. L 150 z 14.6.2018, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2018/848/oj.
2 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2021/1165 z dnia 15 lipca 2021 r. zezwalające na stosowanie niektórych produktów i substancji w produkcji ekologicznej oraz ustanawiające ich wykazy (Dz.U. L 253 z 16.7.2021, s. 13, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2021/1165/oj).
3 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 540/2011 z dnia 25 maja 2011 r. w sprawie wykonania rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 w odniesieniu do wykazu zatwierdzonych substancji czynnych (Dz.U. L 153 z 11.6.2011, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2011/540/oj).
4 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2020/646 z dnia 13 maja 2020 r. w sprawie zatwierdzenia substancji czynnej senecian lawandulilu jako substancji czynnej niskiego ryzyka, zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 dotyczącym wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin, oraz zmiany rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 540/2011 (Dz.U. L 151 z 14.5.2020, s. 3, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2020/646/oj).
5 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2021/1452 z dnia 3 września 2021 r. w sprawie odnowienia zatwierdzenia substancji czynnej wodorowęglan potasu jako substancji niskiego ryzyka, zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 dotyczącym wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin, oraz w sprawie zmiany załącznika do rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 540/2011 (Dz.U. L 313 z 6.9.2021, s. 30, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2021/1452/oj).
6 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2022/1251 z dnia 19 lipca 2022 r. w sprawie odnowienia zatwierdzenia substancji czynnych feromony łuskoskrzydłych o łańcuchach prostych (octany) jako substancji czynnej niskiego ryzyka i feromony łuskoskrzydłych o łańcuchach prostych (aldehydy i alkohole), zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009, oraz w sprawie zmiany załącznika do rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 540/2011 (Dz.U. L 191 z 20.7.2022, s. 35, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2022/1251/oj).
7 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2022/1474 z dnia 6 września 2022 r. w sprawie odnowienia zatwierdzenia substancji czynnej niskiego ryzyka tłuszcz owczy, zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 dotyczącym wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin, oraz w sprawie zmiany załącznika do rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 540/2011 (Dz.U. L 232 z 7.9.2022, s. 3, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2022/1474/oj).
8 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2023/1488 z dnia 6 lipca 2023 r. w sprawie odnowienia zatwierdzenia substancji czynnej niskiego ryzyka piasek kwarcowy, zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009, oraz w sprawie zmiany rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 540/2011 (Dz.U. L 183 z 20.7.2023, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/ reg_impl/2023/1488/oj).
9 Komisja Europejska: Dyrekcja Generalna ds. Zdrowia i Bezpieczeństwa Żywności, "Guidance document on semiochemical active substances and plant protection products" (Wytyczne dotyczące czynnych substancji semiochemicznych i środków ochrony roślin), SANTE/12815/2014 rev. 11, styczeń 2024 r., https://food.ec.europa.eu/document/download/ae787d28-356b-4e42-8c15-89ed8c91faf2_en?filename=pesticides_ppp_app-proc_guide_doss_semiochemicals_202401.pdf.
10 EGTOP, "Final report on Greenhouses" (Sprawozdanie końcowe na temat szklarni), 19 czerwca 2016 r., https://agriculture.ec.europa. eu/document/download/7ae7f682-cf88-4c1e-8686-afd5617ec7ae_en?filename=final-report-etop-greenhouse-production.pdf.
11 EGTOP, "Final report on Plant Protection (X) and Fertilizers (VII)" [Sprawozdanie końcowe na temat ochrony roślin (X) i nawozów (VII)], 3 maja 2024 r., https://agriculture.ec.europa.eu/document/download/57c18571-67ba-4e28-b9df-139f2ac36b91_en?filename=egtop-report-ppp-10_and_fertilisers-7_en.pdf.
12 EGTOP, "Final report on Greenhouses" (Sprawozdanie końcowe na temat szklarni), 19 czerwca 2016 r., https://agriculture.ec.europa. eu/document/download/7ae7f682-cf88-4c1e-8686-afd5617ec7ae_en?filename=final-report-etop-greenhouse-production.pdf.
13 EGTOP, "Final report on Greenhouses" (Sprawozdanie końcowe na temat szklarni), 19 czerwca 2016 r., https://agriculture.ec.europa. eu/document/download/7ae7f682-cf88-4c1e-8686-afd5617ec7ae_en?filename=final-report-etop-greenhouse-production.pdf.
14 EGTOP, "Final report on Plant Protection (X) and Fertilizers (VII)" [Sprawozdanie końcowe na temat ochrony roślin (X) i nawozów (VII)], 3 maja 2024 r., https://agriculture.ec.europa.eu/document/download/57c18571-67ba-4e28-b9df-139f2ac36b91_en?filename=egtop-report-ppp-10_and_fertilisers-7_en.pdf.
15 Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2019/1009 z dnia 5 czerwca 2019 r. ustanawiające przepisy dotyczące udostępniania na rynku produktów nawozowych UE, zmieniające rozporządzenia (WE) nr 1069/2009 i (WE) nr 1107/2009 oraz uchylające rozporządzenie (WE) nr 2003/2003 (Dz.U. L 170 z 25.6.2019, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2019/1009/oj).
16 EGTOP, "Final report on Fertilizers (VI) and Plant Protection Products (VIII)" [Sprawozdanie końcowe na temat nawozów (VI) i środków ochrony roślin (VIII)], 28 sierpnia 2023 r., https://agriculture.ec.europa.eu/document/download/a4561074-266c-40dd-881b-c27f150e3d8a_en?filename=egtop-report-fertilisers-vi-and-ppp-viii_en.pdf.
17 EGTOP, "Final report on Plant Protection (X) and Fertilizers (VII)" [Sprawozdanie końcowe na temat ochrony roślin (X) i nawozów (VII)], 3 maja 2024 r., https://agriculture.ec.europa.eu/document/download/57c18571-67ba-4e28-b9df-139f2ac36b91_en?filename=egtop-report-ppp-10_and_fertilisers-7_en.pdf.
18 Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 767/2009 z dnia 13 lipca 2009 r. w sprawie wprowadzania na rynek i stosowania pasz, zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady i uchylające dyrektywę Rady 79/373/EWG, dyrektywę Komisji 80/511/EWG, dyrektywy Rady 82/471/EWG, 83/228/EWG, 93/74/EWG, 93/113/WE i 96/25/WE oraz decyzję Komisji 2004/217/WE (Dz.U. L 229 z 1.9.2009, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2009/767/oj).
19 Rozporządzenie Komisji (UE) 2020/354 z dnia 4 marca 2020 r. ustanawiające wykaz planowanych zastosowań pasz przeznaczonych do szczególnych potrzeb żywieniowych i uchylające dyrektywę 2008/38/WE (Dz.U. L 67 z 5.3.2020, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/ eli/reg/2020/354/oj).
20 EGTOP, "Final report on Fertilizers (VII) and Pet Food (II)" [Sprawozdanie końcowe na temat pasz (VII) i karmy dla zwierząt domowych (II)], 16 marca 2023 r., https://agriculture.ec.europa.eu/document/download/46e56928-5332-4ae5-919e-c5c108422537_en? filename=egtop-report-feed-vii-and-petfood-ii_en.pdf.
21 EGTOP, "Final report on Feed (VIII) and Food (IX)" [Sprawozdanie końcowe na temat pasz (VIII) i żywności (IX)], 1 lipca 2024 r., https://agriculture.ec.europa.eu/document/download/88317fd1-c9d2-4dca-bbc3-64521f806d09_en?filename=egtop-report-feed-viii_and_food-ix_en.pdf.
22 Rozporządzenie Komisji (WE) nr 2277/2003 z dnia 22 grudnia 2003 r. zmieniające załączniki I i II do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2092/91 w sprawie produkcji ekologicznej produktów rolnych oraz znakowania produktów rolnych i środków spożywczych (Dz.U. L 336 z 23.12.2003, s. 68, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2003/2277/oj).
23 Rozporządzenie Komisji (UE) nr 892/2010 z dnia 8 października 2010 r. w sprawie statusu niektórych produktów odnośnie do dodatków paszowych objętych zakresem rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady (Dz.U. L 266 z 9.10.2010, s. 6, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2010/892/oj).
24 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 505/2012 z dnia 14 czerwca 2012 r. zmieniające i poprawiające rozporządzenie (WE) nr 889/2008 ustanawiające szczegółowe zasady wdrażania rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych w odniesieniu do produkcji ekologicznej, znakowania i kontroli (Dz.U. L 154 z 15.6.2012, s. 12, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2012/505/oj).
25 Rozporządzenie Komisji (WE) nr 889/2008 z dnia 5 września 2008 r. ustanawiające szczegółowe zasady wdrażania rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych w odniesieniu do produkcji ekologicznej, znakowania i kontroli (Dz.U. L 250 z 18.9.2008, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2008/889/oj).
26 Rozporządzenie Komisji (UE) nr 68/2013 z dnia 16 stycznia 2013 r. w sprawie katalogu materiałów paszowych (Dz.U. L 29 z 30.1.2013, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2013/68/oj).
27 Rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady dnia 22 września 2003 r. w sprawie dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt (Dz.U. L 268 z 18.10.2003, s. 29, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2003/1831/oj).
28 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2022/415 z dnia 11 marca 2022 r. dotyczące zezwolenia na stosowanie kwasu jabłkowego, kwasu cytrynowego wytwarzanego przez Aspergillus niger DSM 25794, CGMCC 4513/CGMCC 5751 lub CICC 40347/CGMCC 5343, kwasu sorbowego i sorbinianu potasu, kwasu octowego, dioctanu sodu i octanu wapnia, kwasu propionowego, propionianu sodu, propionianu wapnia i propionianu amonu, kwasu mrówkowego, mrówczanu sodu, mrówczanu wapnia i mrówczanu amonu oraz kwasu mlekowego wytwarzanego przez Bacillus coagulans (LMG S-26145 lub DSM 23965), Bacillus smithii (LMG S-27890) lub Bacillus subtilis (LMG S-27889) i mleczanu wapnia jako dodatków paszowych dla niektórych gatunków zwierząt (Dz.U. L 85 z 14.3.2022, s. 6, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2022/415/oj).
29 EGTOP, "Final report on Fertilizers (VII) and Pet Food (II)" [Sprawozdanie końcowe na temat pasz (VII) i karmy dla zwierząt domowych (II)], 16 marca 2023 r., https://agriculture.ec.europa.eu/document/download/46e56928-5332-4ae5-919e-c5c108422537_en?filename=egtop-report-feed-vii-and-petfood-ii_en.pdf.
30 Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności (Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 16, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2008/1333/oj).
31 EGTOP, "Final report on Feed (VIII) and Food (IX)" [Sprawozdanie końcowe na temat pasz (VIII) i żywności (IX)], 1 lipca 2024 r., https://agriculture.ec.europa.eu/document/download/88317fd1-c9d2-4dca-bbc3-64521f806d09_en?filename=egtop-report-feed-viii_and_food-ix_en.pdf.
32 EFSA, Ponowna ocena azotynu potasu (E 249) i azotynu sodu (E 250) jako dodatków do żywności, Dziennik EFSA 2017; 15(6):4786, https:// doi.org/10.2903/j.efsa.2017.4786.
33 Rozporządzenie (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiające szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego (Dz.U. L 139 z 30.4.2004, s. 55, ELI: http://data.europa.eu/ eli/reg/2004/853/oj).
34 EGTOP, "Final report on Food (X)" [Sprawozdanie końcowe na temat żywności (X)], 31 stycznia 2025 r., https://agriculture.ec.europa.eu/document/download/c4cef8da-34a4-48f7-9f5d-2c97f86f2a15_en?filename=egtop-report-food-x_en.pdf.
35 EGTOP, "Final report on Fertilizers (VI) and Plant Protection Products (VIII)" [Sprawozdanie końcowe na temat nawozów (VI) i środków ochrony roślin (VIII)], 28 sierpnia 2023 r., https://agriculture.ec.europa.eu/document/download/a4561074-266c-40dd-881b-c27f150e3d8a_en?filename=egtop-report-fertilisers-vi-and-ppp-viii_en.pdf. EGTOP, "Final report on Plant Protection (IX)" [Sprawozdanie końcowe na temat ochrony roślin (X)], 14 grudnia 2023 r., https://agriculture.ec.europa.eu/document/download/5a183a99-2e86-4add-a0ae-27fc519e5c11_en?filename=egtop-report-ppp-ix_en.pdf.
**) Rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG (Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2005/396/oj).".

Zmiany w prawie

Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Od stycznia nowe zasady prowadzenia PKPiR

Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.

Marcin Szymankiewicz 15.12.2025
Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2025.973

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie wykonawcze 2025/973 w sprawie zmiany i sprostowania rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) 2021/1165 zezwalającego na stosowanie niektórych produktów i substancji w produkcji ekologicznej oraz ustanawiającego ich wykazy
Data aktu: 23/05/2025
Data ogłoszenia: 26/05/2025
Data wejścia w życie: 15/06/2025