Rozporządzenie wykonawcze 2025/96 w sprawie zatwierdzenia substancji podstawowej wyciąg z pestek Vitis vinifera L. (wyciąg z pestek winogron) zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 oraz w sprawie zmiany rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 540/2011

ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2025/96
z dnia 21 stycznia 2025 r.
w sprawie zatwierdzenia substancji podstawowej wyciąg z pestek Vitis vinifera L. (wyciąg z pestek winogron) zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 oraz w sprawie zmiany rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 540/2011
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 z dnia 21 października 2009 r. dotyczące wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin i uchylające dyrektywy Rady 79/117/EWG i 91/414/EWG 1 , w szczególności jego art. 13 ust. 2 w związku z art. 23 ust. 5,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W dniu 4 sierpnia 2020 r. Komisja otrzymała od przedsiębiorstwa Cerience (dawniej Jouffray-Drillaud) wniosek o zatwierdzenie wyciągu z pestek Vitis vinifera L. (wyciąg z pestek winogron) jako substancji podstawowej do stosowania w ochronie roślin w charakterze fungicydu na winoroślach, jabłkach, ziemniakach i sałacie.

(2) Po sprawdzeniu dopuszczalności wniosku otrzymanego w lutym 2022 r. były do niego dołączone informacje wymagane na podstawie art. 23 ust. 3 akapit drugi rozporządzenia (WE) nr 1107/2009.

(3) Komisja zwróciła się do Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") o pomoc naukową zgodnie z art. 23 ust. 4 rozporządzenia (WE) nr 1107/2009. W dniu 30 października 2023 r. 2  Urząd przekazał Komisji sprawozdanie techniczne dotyczące wyciągu z pestek Vitis vinifera L. (wyciąg z pestek winogron).

(4) W dniu 21 marca 2024 r. Komisja przedstawiła Stałemu Komitetowi ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz sprawozdanie z przeglądu 3 , a w dniu 10 lipca 2024 r. - projekt niniejszego rozporządzenia.

(5) Z informacji dostarczonych przez wnioskodawcę wynika, że wyciąg z pestek Vitis vinifera L. (wyciąg z pestek winogron) jest stosowany jako suplement żywnościowy i jako dodatek paszowy. Ponadto substancji tej nie wykorzystuje się w głównej mierze do celów ochrony roślin, ale jest ona użyteczna w zakresie ochrony roślin. Na podstawie informacji zawartych we wniosku oraz sprawozdania technicznego Urzędu można również stwierdzić, że nie jest to substancja potencjalnie niebezpieczna; nie ma nieodłącznych właściwości powodujących zaburzenia funkcjonowania układu hormonalnego, nie ma działania neurotoksycznego ani immunotoksycznego; i nie jest wprowadzana do obrotu jako środek ochrony roślin. W związku z tym wyciąg z pestek Vitis vinifera L. (wyciąg z pestek winogron) spełnia warunki określone w art. 23 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 1107/2009.

(6) Dostępnych było też szereg stosownych ocen przeprowadzonych zgodnie z innymi przepisami unijnymi, o których mowa w art. 23 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1107/2009. Istotne były trzy opinie naukowe Urzędu: dwie z panelu FEEDAP i jedna z panelu NDA 4 . Wynik tych ocen został uwzględniony zarówno przez Urząd, jak i przez Komisję.

(7) Z analizy wniosku i wszystkich powiązanych dokumentów wynika, że można oczekiwać, iż wyciąg z pestek Vitis vinifera L. (wyciąg z pestek winogron) zasadniczo spełnia wymogi określone w art. 23 rozporządzenia (WE) nr 1107/2009, w szczególności w odniesieniu do zastosowań, które zostały zbadane przez Komisję i wyszczególnione w jej sprawozdaniu z przeglądu. Należy zatem zatwierdzić wyciąg z pestek Vitis vinifera L. (wyciąg z pestek winogron) jako substancję podstawową.

(8) Komisja zwróciła się do wnioskodawcy o przedstawienie uwag do sprawozdania technicznego Urzędu i do projektu sprawozdania z przeglądu sporządzonego przez Komisję. Wnioskodawca przedstawił uwagi, które zostały dokładnie przeanalizowane i odpowiednio uwzględnione.

(9) Zgodnie z art. 13 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1107/2009 w związku z jego art. 6 oraz w świetle aktualnej wiedzy naukowej i technicznej należy jednak uwzględnić pewne warunki dotyczące zatwierdzenia.

(10) Zgodnie z art. 13 ust. 4 rozporządzenia (WE) nr 1107/2009 należy odpowiednio zmienić załącznik do rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 540/2011 5 .

(11) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Zatwierdzenie substancji podstawowej

Zatwierdza się jako substancję podstawową substancję wyciąg z pestek Vitis vinifera L. (wyciąg z pestek winogron) określoną w załączniku I, z zastrzeżeniem warunków wyszczególnionych w tym załączniku.

Artykuł  2

Zmiany w rozporządzeniu wykonawczym (UE) nr 540/2011

W załączniku do rozporządzenia wykonawczego (UE) nr 540/2011 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem II do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  3

Wejście w życie

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 21 stycznia 2025 r.

ZAŁĄCZNIK  I

Nazwa zwyczajowa, numery identyfikacyjne Nazwa IUPAC Czystość (1) Data zatwierdzenia Przepisy szczegółowe
Wyciąg z pestek Vitis vinifera L. (wyciąg z pestek winogron)

Nr CAS: Niedostępny

Nr CIPAC: Niedostępny

Niedostępny Minimalna zawartość 75 % oligomerycznych proantocyjanidynów w przeliczeniu na bezwodną masę 11 lutego 2025 r. Wyciąg z pestek Vitis vinifera L. (wyciąg z pestek winogron) stosuje się zgodnie ze szczegółowymi warunkami zawartymi we wnioskach ze sprawozdania z przeglądu dotyczącego wyciągu z pestek Vitis vimfera L. (wyciągu z pestek winogron) (PlAn/2024/800 RR rev3), w szczególności z jego dodatkami I i II.
(1) Dodatkowe dane szczegółowe dotyczące identyfikacji, specyfikacji i sposobu użycia substancji podstawowej znajdują się w sprawozdaniu z przeglądu.

ZAŁĄCZNIK  II

W części C załącznika do rozporządzenia wykonawczego (UE) nr 540/2011 dodaje się pozycję w brzmieniu:
Numer Nazwa zwyczajowa, numery identyfikacyjne Nazwa IUPAC Czystość (1) Data zatwierdzenia Przepisy szczegółowe
"28 Wyciąg z pestek Vitis vimfera L. (wyciąg z pestek winogron)

Nr CAS: Niedostępny

Nr CIPAC: Niedostępny

Niedostępny Minimalna zawartość 75 % oligomerycznych proantocyjanidynów w przeliczeniu na bezwodną masę 11 lutego 2025 r. Wyciąg z pestek Vitis vinifera L. (wyciąg z pestek winogron) stosuje się zgodnie ze szczegółowymi warunkami zawartymi we wnioskach ze sprawozdania z przeglądu dotyczącego wyciągu z pestek Vitis vinfera L. (wyciągu z pestek winogron) (PLAN/2024/800 RR rev3), w szczególności z jego dodatkami I i II."
(1) Dodatkowe dane szczegółowe dotyczące identyfikacji, specyfikacji i sposobu użycia substancji podstawowej znajdują się w sprawozdaniu z przeglądu.
1 Dz.U. L 309 z 24.11.2009, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2009/1107/oj.
2 EFSA (Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności), 2023. "Technical report on the outcome of the consultation with Member States and EFSA on the basic substance application for approval of grape seed extract as a basic substance to be used in plant protection as a fungicide on grapevines, apples, potatoes and lettuce" (Sprawozdanie techniczne z wyników konsultacji z państwami członkowskimi i EFSA dotyczących wniosku o zatwierdzenie wyciągu z pestek winogron jako substancji podstawowej do stosowania w ochronie roślin w charakterze fungicydu na winoroślach, jabłkach, ziemniakach i sałacie). Publikacja dodatkowa EFSA 2023:EN- 8435. 150 s. doi:10.2903/sp.efsa.2023.EN-8435.
3 "Final Review report for the basic substance Vitis vinifera L. seed extract (grape seed extract) finalised by the Standing Committee on Plants, Animals, Food and Feed on 5 December 2024 in view of the approval of Vitis vinifera L. seed extract (grape seed extract) as basic substance in accordance with Regulation (EC) No 1107/2009" (Końcowe sprawozdanie z przeglądu dotyczące substancji podstawowej wyciąg z pestek Vitis vinifera L. (wyciąg z pestek winogron), sfinalizowane przez Stały Komitet ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz na posiedzeniu w dniu 5 grudnia 2024 r. w celu zatwierdzenia wyciągu z pestek Vitis vinifera L. (wyciąg z pestek winogron) jako substancji podstawowej zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 1107/2009).
4 Odniesienia do tych ocen są dostępne w konkluzjach EFSA. Panel EFSA ds. dodatków i produktów lub substancji wykorzystywanych w paszach (FEEDAP); Panel EFSA ds. żywienia, nowej żywności i alergenów pokarmowych (NDA). Publikacja dodatkowa EFSA 2023:EN-8435. 20 s. doi:10.2903/sp.efsa.2023.EN-8435.
5 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 540/2011 z dnia 25 maja 2011 r. w sprawie wykonania rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 w odniesieniu do wykazu zatwierdzonych substancji czynnych (Dz.U. L 153 z 11.6.2011, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2011/540/oj).

Zmiany w prawie

Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Od stycznia nowe zasady prowadzenia PKPiR

Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.

Marcin Szymankiewicz 15.12.2025
Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2025.96

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie wykonawcze 2025/96 w sprawie zatwierdzenia substancji podstawowej wyciąg z pestek Vitis vinifera L. (wyciąg z pestek winogron) zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 oraz w sprawie zmiany rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 540/2011
Data aktu: 21/01/2025
Data ogłoszenia: 22/01/2025
Data wejścia w życie: 11/02/2025