Rozporządzenie 2025/651 zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do stosowania mono- i diglicerydów kwasów tłuszczowych (E 471) i wosku carnauba (E 903) jako substancji glazurujących na niektórych świeżych owocach i manioku jadalnym oraz stosowania lecytyn (E 322) i kwasów tłuszczowych (E 570) jako nośników w substancjach glazurujących do manioku jadalnego

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2025/651
z dnia 2 kwietnia 2025 r.
zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do stosowania mono- i diglicerydów kwasów tłuszczowych (E 471) i wosku carnauba (E 903) jako substancji glazurujących na niektórych świeżych owocach i manioku jadalnym oraz stosowania lecytyn (E 322) i kwasów tłuszczowych (E 570) jako nośników w substancjach glazurujących do manioku jadalnego
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności 1 , w szczególności jego art. 10 ust. 3,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. ustanawiające jednolitą procedurę wydawania zezwoleń na stosowanie dodatków do żywności, enzymów spożywczych i środków aromatyzujących 2 , w szczególności jego art. 7 ust. 5,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 ustanowiono unijny wykaz dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania w żywności oraz warunki ich stosowania. W załączniku III do wspomnianego rozporządzenia ustanowiono unijny wykaz dodatków do żywności, obejmujących nośniki dopuszczone do stosowania w dodatkach do żywności, enzymach spożywczych, środkach aromatyzujących i składnikach odżywczych, oraz warunki ich stosowania.

(2) Unijny wykaz dodatków do żywności może zostać zaktualizowany z inicjatywy Komisji lub na podstawie wniosku złożonego przez państwo członkowskie albo zainteresowaną stronę zgodnie z jednolitą procedurą, o której mowa w art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008.

(3) Lecytyny (E 322), mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych (E 471), kwasy tłuszczowe (E 570) i wosk carnauba (E 903) są substancjami dopuszczonymi zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 1333/2008. W kategorii żywności 04.1.1 "Całe świeże owoce i warzywa" w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych (E 471) dopuszcza się jako substancję glazurującą do stosowania na powierzchnię niektórych owoców, a wosk carnauba (E 903) dopuszcza się jako substancję glazurującą do stosowania na powierzchnię tych samych lub innych owoców. Lecytyny (E 322) i kwasy tłuszczowe (E 570) zostały wymienione wśród nośników dopuszczonych do stosowania w substancjach glazurujących do owoców w części 1 załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.

(4) W dniu 5 listopada 2020 r. złożono wniosek o zezwolenie na stosowanie mono- i diglicerydów kwasów tłuszczowych (E 471) jako substancji glazurującej na passiflorze, kiwi, jabłkach, gruszkach, brzoskwiniach, nektarynach, śliwkach, wiśniach, truskawkach, borówkach, ogórkach, szparagach, pomidorach i papryce. Następnie wniosek ten udostępniono państwom członkowskim na podstawie art. 4 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008.

(5) W dniu 20 maja 2023 r. złożono wnioski o zezwolenie na stosowanie mono- i diglicerydów kwasów tłuszczowych (E 471) i wosku carnauba (E 903) jako substancji glazurujących na manioku jadalnym oraz stosowania lecytyn (E 322) i kwasów tłuszczowych (E 570) jako nośników w substancjach glazurujących do manioku jadalnego. Następnie wnioski te udostępniono państwom członkowskim na podstawie art. 4 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008.

(6) Zdaniem wnioskodawców proponowane zastosowanie mono- i diglicerydów kwasów tłuszczowych (E 471) i wosku carnauba (E 903) zaspokoiłoby rosnące zapotrzebowanie na całoroczną dostępność świeżych produktów, ograniczyłoby marnotrawienie żywności i poprawiło efektywność wykorzystania zasobów naturalnych w produkcji rolnej poprzez zmniejszenie strat i stosowanie metod transportu o niższej emisji dwutlenku węgla.

(7) Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych (E 471) i wosk carnauba (E 903), stosowane jako substancje glazurujące na powierzchni świeżych owoców i warzyw, tworzą cienką obojętną warstwę, stanowiącą barierę fizyczną chroniącą przed utratą wilgoci i utlenianiem w celu ochrony jakości odżywczej i przedłużenia okresu przydatności do spożycia tych produktów.

(8) Lecytyny (E 322) i kwasy tłuszczowe (E 570), stosowane jako nośniki, ułatwiają tworzenie stabilnej i jednolitej warstwy substancji glazurujących stosowanych na owocach i manioku jadalnym.

(9) Zgodnie z art. 15 rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 dodatki do żywności nie mogą być stosowane w żywności nieprzetworzonej, chyba że takie stosowanie zostało wyraźnie określone w załączniku II.

(10) Konsumenci nie spodziewają się stosowania dodatków do żywności na świeżych owocach i warzywach, a w przepisach Unii nie ma obowiązku informowania o dodatkach do żywności stosowanych na takich produktach. Substancje glazurujące są jednak stosowane na skórce owoców lub warzyw i nie oczekuje się, że migrują do ich części wewnętrznych. W związku z tym, ponieważ skórka passiflory, kiwi i manioku jadalnego zwykle nie jest spożywana, takie produkty, nawet jeśli zostały poddane działaniu substancji glazurujących, nie zawierają w chwili spożycia substancji glazurujących.

(11) Ponadto stosowanie substancji glazurujących na takich produktach może być szczególnie konieczne, ponieważ passiflora i maniok jadalny są produkowane głównie na obszarach o ciepłym klimacie i mogą być transportowane na dalekie odległości i przechowywane na tych obszarach przed wprowadzeniem ich do obrotu w Unii.

(12) Zgodnie z art. 3 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008 Komisja powinna zasięgnąć opinii Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") w celu uaktualnienia unijnego wykazu dodatków do żywności określonego w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008, z wyjątkiem przypadków gdy dana aktualizacja nie ma wpływu na zdrowie człowieka.

(13) W dniu 4 października 2012 r. Urząd wydał opinię naukową w sprawie ponownej oceny wosku carnauba (E 903) jako dodatku do żywności 3 , w której stwierdził, że obecnie dopuszczone zastosowania nie budzą obaw w zakresie bezpieczeństwa.

(14) W dniu 7 kwietnia 2017 r. Urząd wydał opinię naukową w sprawie ponownej oceny lecytyn (E 322) jako dodatku do żywności 4 , w której stwierdził, że wyznaczenie liczbowej wartości dopuszczalnego dziennego spożycia tego dodatku do żywności nie jest konieczne i że nie budzi on obaw w zakresie bezpieczeństwa w odniesieniu do ogółu ludności. Taki wniosek jest formułowany w przypadku substancji wzbudzających bardzo niewielkie obawy w zakresie bezpieczeństwa i tylko w przypadku, gdy istnieją wiarygodne informacje dotyczące zarówno narażenia, jak i toksyczności oraz istnieje niewielkie prawdopodobieństwo wystąpienia efektów szkodliwych u ludzi przy dawkach, które nie powodują dysproporcji pod względem wartości odżywczych u zwierząt 5 .

(15) W dniu 5 maja 2017 r. Urząd wydał opinię naukową w sprawie ponownej oceny kwasów tłuszczowych (E 570) jako dodatku do żywności 6 , w której stwierdził, że nie budzi on obaw w zakresie bezpieczeństwa przy zgłoszonych zastosowaniach i poziomach stosowania.

(16) W dniu 10 listopada 2017 r. Urząd wydał opinię naukową w sprawie ponownej oceny mono- i diglicerydów kwasów tłuszczowych (E 471) jako dodatków do żywności 7 , w której stwierdził, że wyznaczenie liczbowej wartości dopuszczalnego dziennego spożycia tego dodatku do żywności nie jest konieczne i że nie budzi on obaw w zakresie bezpieczeństwa w przypadku stosowania w żywności przeznaczonej dla ogółu ludności.

(17) Ponadto, ponieważ skórka passiflory, kiwi i manioku jadalnego zwykle nie jest spożywana, a nie oczekuje się, że mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych (E 471), wosk carnauba (E 903), lecytyny (E 322) i kwasy tłuszczowe (E 570) migrują do wewnętrznych jadalnych części tych owoców, gdy są stosowane, odpowiednio, jako substancje glazurujące lub w substancjach glazurujących, takie zastosowanie nie ma wpływu na zdrowie ludzi. Zasięgnięcie opinii Urzędu nie jest zatem konieczne.

(18) Należy zatem zezwolić na stosowanie mono- i diglicerydów kwasów tłuszczowych (E 471) na passiflorze, kiwi i manioku jadalnym, na stosowanie wosku carnauba (E 903) na manioku jadalnym oraz na stosowanie lecytyn (E 322) i kwasów tłuszczowych (E 570) w substancjach glazurujących do manioku jadalnego.

(19) Należy zatem odpowiednio zmienić załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.

(20) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 wprowadza się zmiany określone w załączniku I do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

W załączniku III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 wprowadza się zmiany określone w załączniku II do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 2 kwietnia 2025 r.

ZAŁĄCZNIK  I

W części E (Dopuszczone dodatki do żywności oraz warunki ich stosowania w kategoriach żywności) załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008, w kategorii żywności 04.1.1 (Całe świeże owoce i warzywa) wprowadza się następujące zmiany:
a)
wpis dotyczący mono- i diglicerydów kwasów tłuszczowych (E 471) otrzymuje brzmienie:
"E 471 Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych quantum satis Tylko do stosowania na powierzchnię owoców cytrusowych, melonów, ananasów, bananów, papai, mango, awokado, granatów, passiflory, kiwi i manioku jadalnego"
b)
wpis dotyczący wosku carnauba (E 903) otrzymuje brzmienie:
"E 903 Wosk carnauba 200 Tylko do stosowania na powierzchnię owoców cytrusowych, melonów, jabłek, gruszek, brzoskwiń, ananasów, granatów, mango, awokado, papai i manioku jadalnego oraz jako substancja glazurująca w przypadku orzechów"

ZAŁĄCZNIK  II

W części 1 (Nośniki w dodatkach do żywności) załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 po wpisach dotyczących dodatków do żywności "E 1201 Poliwinylopirolidon" i "E 1202 Poliwinylopolipirolidon" dodaje się wpis w brzmieniu:
"E 322 Lecytyny quantum satis Substancje glazurujące do manioku jadalnego"
E 570 Kwasy tłuszczowe
1 (Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 16, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2008/1333/oj).
2 (Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2008/1331/oj).
3 Dziennik EFSA 2012; 10[10]:2880.
4 Dziennik EFSA 2017; 15[4]:4742.
5 Dziennik EFSA 2014; 12[6]: 3697.
6 Dziennik EFSA 2017; 15[5]:4785.
7 Dziennik EFSA 2017; 15[11]:5045.

Zmiany w prawie

Od stycznia nowe zasady prowadzenia PKPiR

Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.

Marcin Szymankiewicz 15.12.2025
Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Co się zmieni w podatkach w 2026 roku? Wciąż wiele niewiadomych

Mimo iż do 1 stycznia zostały trzy tygodnie, przedsiębiorcy wciąż nie mają pewności, które zmiany wejdą w życie w nowym roku. Brakuje m.in. rozporządzeń wykonawczych do KSeF i rozporządzenia w sprawie JPK VAT. Część ustaw nadal jest na etapie prac parlamentu lub czeka na podpis prezydenta. Wiadomo już jednak, że nie będzie dużej nowelizacji ustaw o PIT i CIT. W 2026 r. nadal będzie można korzystać na starych zasadach z ulgi mieszkaniowej i IP Box oraz sprzedać bez podatku poleasingowy samochód.

Monika Pogroszewska 10.12.2025
Maciej Berek: Do projektu MRPiPS o PIP wprowadziliśmy bardzo istotne zmiany

Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Lekarze i pielęgniarki na kontraktach „uratują” firmy przed przekształcaniem umów?

4 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Klub parlamentarny PSL-TD przeciwko projektowi ustawy o PIP

Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.

Grażyna J. Leśniak 04.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2025.651

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 2025/651 zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do stosowania mono- i diglicerydów kwasów tłuszczowych (E 471) i wosku carnauba (E 903) jako substancji glazurujących na niektórych świeżych owocach i manioku jadalnym oraz stosowania lecytyn (E 322) i kwasów tłuszczowych (E 570) jako nośników w substancjach glazurujących do manioku jadalnego
Data aktu: 02/04/2025
Data ogłoszenia: 03/04/2025
Data wejścia w życie: 23/04/2025