Rozporządzenie wykonawcze 2025/1528 zezwalające na wprowadzanie na rynek oleju z Cyperus esculentus (cibora jadalna) jako nowej żywności oraz zmieniające rozporządzenie wykonawcze (UE) 2017/2470

ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2025/1528
z dnia 30 lipca 2025 r.
zezwalające na wprowadzanie na rynek oleju z Cyperus esculentus (cibora jadalna) jako nowej żywności oraz zmieniające rozporządzenie wykonawcze (UE) 2017/2470
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 z dnia 25 listopada 2015 r. w sprawie nowej żywności, zmieniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 oraz uchylające rozporządzenie (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady oraz rozporządzenie Komisji (WE) nr 1852/2001 1 , w szczególności jego art. 12 ust. 1,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Rozporządzenie (UE) 2015/2283 stanowi, że nowa żywność może być wprowadzana na rynek w Unii, pod warunkiem że wydano na nią zezwolenie i została ona wpisana do unijnego wykazu nowej żywności.

(2) Na podstawie art. 8 rozporządzenia (UE) 2015/2283 w rozporządzeniu wykonawczym Komisji (UE) 2017/2470 2  ustanowiono unijny wykaz nowej żywności.

(3) W dniu 29 października 2020 r. przedsiębiorstwo Tigernuts traders, S.L. ("wnioskodawca") złożyło do Komisji wniosek, zgodnie z art. 10 ust. 1 rozporządzenia (UE) 2015/2283, o zezwolenie na wprowadzenie na rynek w Unii oleju z Cyperus esculentus (cibora jadalna) jako nowej żywności. Wnioskodawca wystąpił o stosowanie oleju z Cyperus esculentus (cibora jadalna) jako takiego (do gotowania lub jako przyprawa) i jako składnika w kilku kategoriach żywności dla ogółu populacji.

(4) W dniu 8 listopada 2022 r. Komisja zwróciła się do Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") o przeprowadzenie oceny oleju z Cyperus esculentus (cibora jadalna) jako nowej żywności.

(5) W dniu 30 października 2024 r. Urząd przyjął opinię naukową dotyczącą bezpieczeństwa oleju z Cyperus esculentus (cibora jadalna) jako nowej żywności 3  zgodnie z art. 11 rozporządzenia (UE) 2015/2283.

(6) W swojej opinii naukowej Urząd stwierdził, że w proponowanych warunkach stosowania olej z Cyperus esculentus (cibora jadalna) jest bezpieczny dla ogółu populacji. Wspomniana opinia naukowa daje zatem wystarczające podstawy do stwierdzenia, że olej z Cyperus esculentus (cibora jadalna), o ile jest stosowany zgodnie z proponowanymi warunkami, spełnia warunki wprowadzenia na rynek zgodnie z art. 12 ust. 1 rozporządzenia (UE) 2015/2283.

(7) Włączając olej z Cyperus esculentus (cibora jadalna) jako nową żywność do unijnego wykazu nowej żywności, należy podać informacje, o których mowa w art. 9 ust. 3 rozporządzenia (UE) 2015/2283.

(8) Olej z Cyperus esculentus (cibora jadalna) należy włączyć do unijnego wykazu nowej żywności ustanowionego w rozporządzeniu wykonawczym (UE) 2017/2470. Należy zatem odpowiednio zmienić załącznik do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2017/2470.

(9) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1
1. 
Zezwala się na wprowadzanie oleju z Cyperus esculentus (cibora jadalna) na rynek w Unii.

Olej z Cyperus esculentus (cibora jadalna) włącza się do unijnego wykazu nowej żywności ustanowionego w rozporządzeniu wykonawczym (UE) 2017/2470.

2. 
W załączniku do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2017/2470 wprowadza się zmiany określone w załączniku do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 30 lipca 2025 r.

ZAŁĄCZNIK

W załączniku do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2017/2470 wprowadza się następujące zmiany:
1)
w tabeli 1 (Nowa żywność, na którą wydano zezwolenie) dodaje się wpis w brzmieniu:]
Nowa żywność, na którą wydano zezwolenie Warunki stosowania nowej żywności Dodatkowe szczególne wymogi dotyczące etykietowania Inne wymogi Ochrona danych
"Olej z Cyperus esculentus (cibora jadalna) Określona kategoria żywności Maksymalne poziomy Nowa żywność jest oznaczana w ramach etykietowania zawierających ją środków spożywczych jako »olej z Cyperus esculentus (cibora jadalna)«.
Olej z Cyperus esculentus (cibora jadalna) jako taki
Produkty na bazie makaronu 30 mL/100 g
Chleb i bułki 30 mL/100 g
Przekąski inne niż chipsy (krakersy) 30 mL/100 g
Sosy do sałatek 50 mL/100 g
Tłuszcze jak określono w załączniku VII dodatek II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 (1). 80 mL/100 g
Pieczywo cukiernicze i wyroby ciastkarskie 30 mL/100 g
Produkty na bazie mleka (*) 60 mL/100 g
(*) W przypadku stosowania w produktach na bazie mleka olej z Cyperus esculentus (cibora jadalna) nie może zastąpić w całości lub w części żadnego składnika mleka
(1) Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiające wspólną organizację rynków produktów rolnych oraz uchylające rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE) nr 1234/2007 (Dz.U. L 347 z 20.12.2013, s. 671, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2013/1308/oj)."
2)
w tabeli 2 (Specyfikacje) dodaje się wpis w brzmieniu:
Nowa żywność, na którą wydano zezwolenie Specyfikacje
"Olej z Cyperus esculentus (cibora jadalna) Opis:

Nową żywność uzyskuje się poprzez pasteryzację bulw Cyperus esculentus (cibora jadalna) L., a następnie tłoczenie na zimno.

Skład kwasów tłuszczowych:

Kwas palmitynowy: 12-15 %

Kwas stearynowy: 5-8 %

Kwas oleinowy: 65-69 %

Kwas linolowy: 9-12 %

Charakterystyka:

Kwasowość: ≤ 2 %

Liczba nadtlenkowa: ≤ 20 meq/kg

Liczba zmydlenia: ≤ 189 mg KOH/g p -anizydyna: < 1

Metale ciężkie:

Ołów: ≤ 0,1 mg/kg

Kadm: ≤ 0,1 mg/kg

Mikotoksyny:

Aflatoksyny (suma B1, B2, G1, G2): < 4 pg/kg

Aflatoksyna B1: < 1 pg/kg

Ochratoksyna A: < 3 pg/kg

Kryteria mikrobiologiczne:

Całkowita liczba drobnoustrojów tlenowych: ≤ 103 jtk/g

Ogólna liczba drożdży i pleśni: ≤ 102 jtk/g

Bakterie z grupy coli: ≤ 10 jtk/g

Salmonella: nie wykryto w 25 g

Listeria monocytogenes: nie wykryto w 25 g

Enterobakterie: < 102 jtk/g

jtk: jednostki tworzące kolonię"

1 Dz.U. L 327 z 11.12.2015, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2015/2283/oj.
2 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/2470 z dnia 20 grudnia 2017 r. ustanawiające unijny wykaz nowej żywności zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 w sprawie nowej żywności (Dz.U. L 351 z 30.12.2017, s. 72, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2017/2470/oj).
3 Dziennik EFSA 2024;22:e9102.

Zmiany w prawie

Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Od stycznia nowe zasady prowadzenia PKPiR

Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.

Marcin Szymankiewicz 15.12.2025
Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2025.1528

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie wykonawcze 2025/1528 zezwalające na wprowadzanie na rynek oleju z Cyperus esculentus (cibora jadalna) jako nowej żywności oraz zmieniające rozporządzenie wykonawcze (UE) 2017/2470
Data aktu: 30/07/2025
Data ogłoszenia: 31/07/2025
Data wejścia w życie: 20/08/2025