Decyzja 2025/1213 w sprawie stanowiska, które ma zostać zajęte w imieniu Unii Europejskiej w Radzie Członków Międzynarodowej Rady ds. Oliwy z Oliwek (IOC) w odniesieniu do normy handlowej dla oliwy z oliwek i oliwy z wytłoczyn z oliwek

DECYZJA RADY (UE) 2025/1213
z dnia 12 czerwca 2025 r.
w sprawie stanowiska, które ma zostać zajęte w imieniu Unii Europejskiej w Radzie Członków Międzynarodowej Rady ds. Oliwy z Oliwek (IOC) w odniesieniu do normy handlowej dla oliwy z oliwek i oliwy z wytłoczyn z oliwek

RADA UNII EUROPEJSKIEJ,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej, w szczególności jego art. 207 ust. 4 akapit pierwszy, w związku z art. 218 ust. 9,

uwzględniając wniosek Komisji Europejskiej,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Umowa międzynarodowa w sprawie oliwy z oliwek i oliwek stołowych z 2015 r. (zwana dalej "umową") została podpisana w imieniu Unii zgodnie z decyzją Rady (UE) 2016/1892 1  w dniu 18 listopada 2016 r., z zastrzeżeniem jej zawarcia w późniejszym terminie. Umowa weszła w życie tymczasowo w dniu 1 stycznia 2017 r., zgodnie z jej art. 31 ust. 2, i została zawarta przez Unię decyzją Rady (UE) 2019/848 2 .

(2) Zgodnie z art. 7 ust. 1 umowy Rada Członków Międzynarodowej Rady ds. Oliwy z Oliwek (zwana dalej "Radą Członków") może podejmować decyzje i przyjmować zalecenia dotyczące stosowania postanowień umowy.

(3) Na swoim 121. posiedzeniu, które odbędzie się w lipcu 2025 r., Rada Członków ma przyjąć decyzję zmieniającą normę handlową dla oliwy z oliwek i oliwy z wytłoczyn z oliwek.

(4) Decyzja, która ma być przyjęta podczas 121. posiedzenia Rady Członków, została szczegółowo przedyskutowana przez naukowców i ekspertów technicznych ds. oliwy z oliwek reprezentujących Komisję i państwa członkowskie. Decyzja ta przyczyni się do międzynarodowej harmonizacji norm dotyczących oliwy z oliwek oraz ustanowi ramy, które zapewnią uczciwą konkurencję w handlu produktami sektora oliwy z oliwek. Unia powinna zatem poprzeć przyjęcie tej decyzji.

(5) Należy zatem ustalić stanowisko, które ma zostać zajęte w imieniu Unii w Radzie Członków, ponieważ decyzja zmieniająca, która ma zostać przyjęta, będzie miała skutki prawne dla Unii w odniesieniu do handlu międzynarodowego z pozostałymi członkami Międzynarodowej Rady ds. Oliwy z Oliwek (IOC) i będzie mogła mieć decydujący wpływ na treść prawa Unii, a mianowicie na normy handlowe dla oliwy z oliwek przyjęte przez Komisję na podstawie art. 75 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 3 .

(6) W przypadku odroczenia przyjęcia decyzji podczas 121. posiedzenia Rady Członków z powodu braku możliwości zaakceptowania jej przez niektórych członków, stanowisko określone w załączniku do niniejszej decyzji powinno zostać zajęte w imieniu Unii w ramach ewentualnej procedury przyjęcia decyzji przez Radę Członków w drodze wymiany korespondencji, zgodnie z art. 10 ust. 6 umowy, o ile taka procedura zostanie wszczęta przed następnym posiedzeniem zwyczajnym Rady Członków w listopadzie 2025 r.

(7) Przedstawiciele Unii w Radzie Członków powinni jednak mieć możliwość wyrażenia zgody na dostosowania techniczne do innych metod lub dokumentów IOC bez kolejnej decyzji Rady, jeżeli te dostosowania techniczne wynikają ze zmian związanych z przeglądem normy handlowej.

(8) W celu ochrony interesów Unii przedstawiciele Unii w Radzie Członków powinni mieć jednak możliwość zwrócenia się o odroczenie przyjęcia decyzji zmieniającej normę handlową, jeżeli nowe informacje naukowe lub techniczne przedstawione przed 121. posiedzeniem lub jego trakcie mogłyby mieć wpływ na stanowisko, które ma zostać zajęte w imieniu Unii,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł  1

Stanowisko, które ma zostać zajęte w imieniu Unii na 121. posiedzeniu Rady Członków Międzynarodowej Rady ds. Oliwy z Oliwek (zwanej dalej "Radą Członków"), które odbędzie się w lipcu 2025 r., lub w ramach procedury przyjęcia decyzji przez Radę Członków w drodze wymiany korespondencji, rozpoczętej przed jej następnym posiedzeniem zwyczajnym w listopadzie 2025 r., określono w załączniku do niniejszej decyzji.

Artykuł  2

Dostosowania techniczne do innych metod lub dokumentów Międzynarodowej Rady ds. Oliwy z Oliwek mogą zostać uzgodnione przez przedstawicieli Unii w Radzie Członków bez kolejnej decyzji Rady, jeżeli te dostosowania techniczne wynikają ze zmian związanych z przeglądem normy handlowej dla oliwy z oliwek i oliwy z wytłoczyn z oliwek.

Artykuł  3

W przypadku gdy nowe informacje naukowe lub techniczne przedstawione przez komitet chemii i normalizacji przed 121. posiedzeniem Rady Członków mogą mieć wpływ na stanowisko, o którym mowa w art. 1, przedstawiciele Unii występują z wnioskiem o odroczenie przyjęcia decyzji zmieniającej normę handlową dla oliwy z oliwek i oliwy z wytłoczyn z oliwek do czasu uzgodnienia przez Unię stanowiska w oparciu o te nowe informacje.

Artykuł  4

Niniejsza decyzja wchodzi w życie z dniem jej przyjęcia.

Sporządzono w Luksemburgu dnia 12 czerwca 2025 r.

ZAŁĄCZNIK

Unia Europejska popiera następujące zmiany w normie handlowej IOC (norma handlowa COI/T.15/NC nr 4 mająca zastosowanie do oliwy z oliwek i oliwy z wytłoczyn z oliwek) podczas 121. posiedzenia Rady Członków IOC, które odbędzie się w lipcu 2025 r., lub w ramach procedury przyjmowania decyzji przez Radę Członków w drodze wymiany korespondencji, rozpoczętej przed jej następnym posiedzeniem zwyczajnym w listopadzie 2025 r.:

– włączenie 4. zmiany metody analizy do oznaczania zawartości wosku i estrów etylowych kwasów tłuszczowych metodą chromatografii gazowej na kolumnach kapilarnych (COI/T.20/Doc. nr 28/Rev. 4);

– włączenie metody oznaczania zawartości diglicerydów i triglicerydów (COI/T.20/Doc. nr 32);

– dodanie przypisu zmieniającego limit steroli ogółem dla jednoodmianowej oliwy z oliwek otrzymywanej z odmian oliwek Koroneiki lub Nocellara del Belice, w oczekiwaniu na dalsze badania naukowe;

– skreślenie z normy handlowej wzmianki o wykrywaniu śladowych ilości rozpuszczalników fluorowcowanych.

Przedstawiciele Unii w Radzie Członków IOC mogą bez kolejnej decyzji Rady uzgadniać dostosowania techniczne innych metod lub dokumentów IOC wynikające z wprowadzenia zmian, o których mowa w akapicie pierwszym.

1 Decyzja Rady (UE) 2016/1892 z dnia 10 października 2016 r. w sprawie podpisania, w imieniu Unii Europejskiej, i tymczasowego stosowania Umowy międzynarodowej w sprawie oliwy z oliwek i oliwek stołowych z 2015 r. (Dz.U. L 293 z 28.10.2016, s. 2, ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2016/1892/oj).
2 Decyzja Rady (UE) 2019/848 z dnia 17 maja 2019 r. dotycząca zawarcia w imieniu Unii Europejskiej Umowy międzynarodowej w sprawie oliwy z oliwek i oliwek stołowych z 2015 r. (Dz.U. L 139 z 27.5.2019, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2019/848/ oj).
3 Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiające wspólną organizację rynków produktów rolnych oraz uchylające rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE) nr 1234/2007 (Dz.U. L 347 z 20.12.2013, s. 671, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2013/1308/oj).

Zmiany w prawie

Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Od stycznia nowe zasady prowadzenia PKPiR

Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.

Marcin Szymankiewicz 15.12.2025
Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2025.1213

Rodzaj: Decyzja
Tytuł: Decyzja 2025/1213 w sprawie stanowiska, które ma zostać zajęte w imieniu Unii Europejskiej w Radzie Członków Międzynarodowej Rady ds. Oliwy z Oliwek (IOC) w odniesieniu do normy handlowej dla oliwy z oliwek i oliwy z wytłoczyn z oliwek
Data aktu: 12/06/2025
Data ogłoszenia: 19/06/2025