Rozporządzenie wykonawcze 2022/1490 dotyczące zezwolenia na stosowanie tłoczonego cytrynowego olejku eterycznego, frakcji pozostałości tłoczonego cytrynowego olejku destylowanego, destylowanego cytrynowego olejku eterycznego (frakcja lotna) i destylowanego limonkowego olejku eterycznego jako dodatków paszowych dla niektórych gatunków zwierząt

ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2022/1490
z dnia 1 marca 2022 r.
dotyczące zezwolenia na stosowanie tłoczonego cytrynowego olejku eterycznego, frakcji pozostałości tłoczonego cytrynowego olejku destylowanego, destylowanego cytrynowego olejku eterycznego (frakcja lotna) i destylowanego limonkowego olejku eterycznego jako dodatków paszowych dla niektórych gatunków zwierząt
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 r. w sprawie dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt 1 , w szczególności jego art. 9 ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W rozporządzeniu (WE) nr 1831/2003 przewidziano udzielanie zezwoleń na stosowanie dodatków w żywieniu zwierząt oraz określono sposób uzasadniania i procedury udzielania takich zezwoleń. W art. 10 ust. 2 tego rozporządzenia przewidziano ponowną ocenę dodatków dopuszczonych na mocy dyrektywy Rady 70/524/EWG 2 .

(2) Zgodnie z dyrektywą 70/524/EWG zezwolono na stosowanie bez ograniczeń czasowych tłoczonego cytrynowego olejku eterycznego, frakcji pozostałości tłoczonego cytrynowego olejku destylowanego, destylowanego cytrynowego olejku eterycznego (frakcja lotna) i destylowanego limonkowego olejku eterycznego jako dodatków paszowych dla wszystkich gatunków zwierząt. Dodatki te zostały następnie wpisane do rejestru dodatków paszowych jako istniejące produkty zgodnie z art. 10 ust. 1 lit. b) rozporządzenia (WE) nr 1831/2003.

(3) Zgodnie z art. 10 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 w związku z jego art. 7 złożono wniosek o ponowną ocenę tłoczonego cytrynowego olejku eterycznego, frakcji pozostałości tłoczonego cytrynowego olejku destylowanego, destylowanego cytrynowego olejku eterycznego (frakcja lotna) i destylowanego limonkowego olejku eterycznego w odniesieniu do wszystkich gatunków zwierząt.

(4) Wnioskodawca wystąpił o zezwolenie na stosowanie tłoczonego cytrynowego olejku eterycznego, frakcji pozostałości tłoczonego cytrynowego olejku destylowanego, destylowanego cytrynowego olejku eterycznego (frakcja lotna) i destylowanego limonkowego olejku eterycznego również w wodzie do pojenia. Rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 nie przewiduje jednak zezwolenia na stosowanie "substancji aromatyzujących" w wodzie do pojenia. W związku z tym nie należy zezwalać na stosowanie tłoczonego cytrynowego olejku eterycznego, frakcji pozostałości tłoczonego cytrynowego olejku destylowanego, destylowanego cytrynowego olejku eterycznego (frakcja lotna) i destylowanego limonkowego olejku eterycznego w wodzie do pojenia.

(5) Wnioskodawca wystąpił o sklasyfikowanie tych dodatków w kategorii "dodatki sensoryczne" i w grupie funkcjonalnej "substancje aromatyzujące". Do wniosku dołączone zostały dane szczegółowe oraz dokumenty wymagane na mocy art. 7 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003.

(6) W opinii z dnia 18 marca 2021 r. 3  Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") stwierdził, że w proponowanych warunkach stosowania tłoczony cytrynowy olejek eteryczny, frakcja pozostałości tłoczonego cytrynowego olejku destylowanego, destylowany cytrynowy olejek eteryczny (frakcja lotna) i destylowany limonkowy olejek eteryczny nie mają szkodliwych skutków dla zdrowia zwierząt, zdrowia konsumentów ani środowiska. Urząd stwierdził, że zwierzęta utrzymywane w domu (zwierzęta domowe i ryby ozdobne) nie są zwykle wystawione na działanie tłoczonego cytrynowego olejku eterycznego, frakcji pozostałości tłoczonego cytrynowego olejku destylowanego, destylowanego cytrynowego olejku eterycznego i destylowanego limonkowego olejku eterycznego, w związku z czym nie można wyciągnąć żadnych wniosków w odniesieniu do tych gatunków. W związku z tym dodatki te nie mogą zostać dopuszczone w odniesieniu do tych gatunków. Urząd stwierdził również, że tłoczony cytrynowy olejek eteryczny, frakcja pozostałości tłoczonego cytrynowego olejku destylowanego, destylowany cytrynowy olejek eteryczny (frakcja lotna) i destylowany limonkowy olejek eteryczny należy uznać za substancje działające uczulająco na skórę oraz za substancje drażniące dla skóry i oczu oraz dróg oddechowych, a także że tłoczony olejek cytrynowy i jego frakcja pozostałości zawierają furokumaryny, które mogą powodować fototoksyczność. W związku z tym Komisja uważa, że należy zastosować odpowiednie środki ochronne, aby zapobiec szkodliwym skutkom dla zdrowia ludzi, w szczególności w odniesieniu do użytkowników dodatku.

(7) Urząd stwierdził, że tłoczony cytrynowy olejek eteryczny, frakcja pozostałości tłoczonego cytrynowego olejku destylowanego, destylowany cytrynowy olejek eteryczny (frakcja lotna) i destylowany limonkowy olejek eteryczny są uznawane za środki aromatyzujące żywność, a ich funkcja w paszy byłaby zasadniczo taka sama jak w żywności, w związku z czym dalsze wykazanie skuteczności nie jest konieczne. Urząd zweryfikował także sprawozdanie dotyczące metod analizy dodatków paszowych w paszy, przedłożone przez laboratorium referencyjne ustanowione rozporządzeniem (WE) nr 1831/2003.

(8) Ocena tłoczonego cytrynowego olejku eterycznego, frakcji pozostałości tłoczonego cytrynowego olejku destylowanego, destylowanego cytrynowego olejku eterycznego (frakcja lotna) i destylowanego limonkowego olejku eterycznego dowodzi, że warunki udzielenia zezwolenia przewidziane w art. 5 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 są spełnione. W związku z tym należy zezwolić na stosowanie tych substancji, jak określono w załączniku do niniejszego rozporządzenia.

(9) Fakt, że tłoczony cytrynowy olejek eteryczny, frakcja pozostałości tłoczonego cytrynowego olejku destylowanego, destylowany cytrynowy olejek eteryczny (frakcja lotna) i destylowany limonkowy olejek eteryczny nie są dopuszczone do stosowania jako środki aromatyzujące w wodzie do pojenia, nie wyklucza ich stosowania w mieszankach paszowych podawanych z wodą.

(10) Ponieważ względy bezpieczeństwa nie wymagają natychmiastowego zastosowania zmian w warunkach zezwolenia na stosowanie przedmiotowej substancji, należy przewidzieć okres przejściowy, aby umożliwić zainteresowanym stronom przygotowanie się do spełnienia nowych wymogów wynikających z zezwolenia.

(11) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Zezwolenie

Substancje wyszczególnione w załączniku, należące do kategorii "dodatki sensoryczne" i do grupy funkcjonalnej "substancje aromatyzujące", zostają dopuszczone jako dodatki stosowane w żywieniu zwierząt zgodnie z warunkami określonymi w załączniku.

Artykuł  2  4  

Środki przejściowe

1. 
Substancje wyszczególnione w załączniku oraz premiksy zawierające te substancje, wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 5 sierpnia 2024 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 5 lutego 2024 r., można nadal wprowadzać do obrotu i stosować aż do wyczerpania zapasów.
2. 
Mieszanki paszowe i materiały paszowe zawierające substancje wyszczególnione w załączniku, wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 5 lutego 2025 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 5 lutego 2024 r., można nadal wprowadzać do obrotu i stosować aż do wyczerpania zapasów, jeżeli są przeznaczone dla zwierząt, od których lub z których pozyskuje się żywność.
3. 
Mieszanki paszowe i materiały paszowe zawierające substancję wyszczególnioną w załączniku, wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 5 lutego 2026 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 5 lutego 2024 r., można nadal wprowadzać do obrotu i stosować aż do wyczerpania zapasów, jeżeli są przeznaczone dla zwierząt, od których ani z których nie pozyskuje się żywności.
Artykuł  3

Wejście w życie

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 1 marca 2022 r.

ZAŁĄCZNIK 5  

Numer identyfikacyjny dodatku Nazwa posiadacza zezwolenia Dodatek Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna Gatunek lub kategoria zwierzęcia Maksymalny wiek Minimalna zawartość Maksymalna zawartość Pozostałe przepisy Data ważności zezwolenia
mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %
Kategoria: Dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: Substancje aromatyzujące
2b139-eo - Tłoczony cytrynowy olejek eteryczny Skład dodatku

Tłoczony cytrynowy olejek eteryczny ze skórki owoców Citrus limon (L.) Osbeck

Postać płynna

Charakterystyka substancji czynnej

Tłoczony cytrynowy olejek eteryczny otrzymywany w wyniku tłoczenia na zimno ze skórki owoców Citrus limon (L.) Osbeck zgodnie z definicją Rady Europy (1) d-limonen: 60-73 %

p-pinen (pin-2(10)-en): 9-18 %

Y-terpinen: 6-12 %

a-pinen (pin-2(3)-en): 1,3-3,0 %

Sabinen (4(10)-tujen): 0,3-3,0 %

Geraniol: 0,1-2,0 %

Neral: 0,1-1,8 %

Perillaldehyd: < 0,023 %

Furokumaryny: < 0,3 %

Metoksykumaryny: < 0,06 %

Kurczęta rzeźne i podrzędne gatunki drobiu rzeźnego - - 35 1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

3. Zezwala się na mieszanie tłoczonego cytrynowego olejku eterycznego z innymi dodatkami botanicznymi, pod warunkiem że ilości perillalde- hydu, furokumaryn

i metoksykumaryn w materiałach paszowych i mieszankach paszowych są niższe niż ilości wynikające ze stosowania pojedynczego dodatku przy maksymalnym lub zalecanym poziomie dla danego gatunku lub danej kategorii zwierząt.

29 września 2032 r.
Indyki rzeźne

Łososiowate i inne ryby z wyłączeniem ryb ozdobnych

40
Kury nioski i podrzędne gatunki drobiu nieśnego i hodowlanego 52
Wszystkie świniowate rzeźne 74
Numer CAS: 84929-31-7

Numer FEMA: 2625

Numer CoE: 139

Metoda analityczna (2)

Do oznaczenia d-limonenu (znacznik fitochemiczny) w dodatku paszowym:

- chromatografia gazowa z detekcją płomieniowo-jonizacyjną (GC-FID) - (na podstawie ISO 855)

Prosięta wszystkich gatunków świniowatych 62 4. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub kontaktem z oczami. Jeżeli takich zagrożeń nie można wyeliminować za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej dla skóry, oczu i dróg oddechowych.
Lochy wszystkich gatunków świniowatych 92
Cielęta (preparaty mlekozas- tępcze)

Przeżuwacze rzeźne inne niż owce i kozy

Przeżuwacze mleczne inne niż owce i kozy

90
Konie 137
Inne gatunki i kategorie zwierząt z wyłączeniem psów, kotów, ryb ozdobnych i ptaków ozdobnych 30
(1) Natural sources of flavourings (Naturalne źródła aromatów) - sprawozdanie nr 2 (2007).

(2) Szczegółowe informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://ec.europa.eu/jrc/en/eurl/feed-additives/evaluation-reports.

Numer identyfikacyjny dodatku Nazwa posiadacza zezwolenia Dodatek Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna Gatunek lub kategoria zwierzęcia Maksymalny wiek Minimalna zawartość Maksymalna zawartość Pozostałe przepisy Data ważności zezwolenia
mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %
Kategoria: Dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: Substancje aromatyzujące
2b139- rf - Frakcja pozostałości tłoczonego cytrynowego olejku destylowanego Skład dodatku

Frakcja pozostałości tłoczonego cytrynowego olejku destylowanego ze skórki owoców Citrus limon (L.) Osbeck

Postać płynna

Charakterystyka substancji czynnej

Frakcja pozostałości tłoczonego cytrynowego olejku destylowanego otrzymywanego w wyniku destylacji cytrynowego olejku eterycznego ze skórki owoców Citrus limon (L.) Osbeck zgodnie z definicją Rady Europy (1)

Kurczęta rzeźne i podrzędne gatunki drobiu rzeźnego - - 11 1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

3. Zezwala się na mieszanie frakcji pozostałości tłoczonego cytrynowego olejku destylowanego z innymi dodatkami botanicznymi, pod warunkiem że ilości perillal- dehydu, furokumaryn i me- toksykumaryn w materiałach paszowych i mieszankach paszowych są niższe niż maksymalna lub zalecana ilość przy zastosowaniu pojedynczego dodatku dla danego gatunku lub danej kategorii zwierząt.

29 września 2032 r.
Kury nioski i podrzędne gatunki drobiu nieśnego i hodowlanego

Indyki rzeźne

Króliki

Łososiowate i inne ryby z wyłączeniem ryb ozdobnych

12
Przeżuwacze 20
Specyfikacje substancji czynnej są następujące:

d-limonen: 51-63 %

Y-terpinen: 8-17 %

Geraniol: 6-12 %

Neral: 5-9 %

p-pinen (pin-2(10)-en): 0,3-5,5 %

p-bisabolen: 0,3-4 %

Perillaldehyd: < 0,092 %

Furokumaryny: < 0,8 %

Metoksykumaryny: < 0,22 %

Numer CoE: 139

Metoda analityczna (2)

Do oznaczenia d-limonenu (znacznik fitochemiczny) w dodatku paszowym:

- chromatografia gazowa z detekcją płomieniowo-jonizacyjną (GC-FID) - (na podstawie ISO 855)

Prosięta wszystkich gatunków świniowatych 20 4. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub kontaktem z oczami. Jeżeli takich zagrożeń nie można wyeliminować za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej skóry, oczu i dróg oddechowych.
Wszystkie świniowate rzeźne 24
Lochy wszystkich gatunków świniowatych 30
Konie 35
Inne gatunki i kategorie zwierząt z wyłączeniem psów, kotów, ryb ozdobnych i ptaków ozdobnych 11
(1) Natural sources of flavourings (Naturalne źródła aromatów) - sprawozdanie nr 2 (2007).

(2) Szczegółowe informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://ec.europa.eu/jrc/en/eurl/feed-additives/evaluation-reports.

Numer identyfikacyjny dodatku Nazwa posiadacza zezwolenia Dodatek Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna Gatunek lub kategoria zwierzęcia Maksymalny wiek Minimalna zawartość Maksymalna zawartość Pozostałe przepisy Data ważności zezwolenia
mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %
Kategoria: Dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: Substancje aromatyzujące
2b139-di - Destylowany cytrynowy olejek eteryczny (frakcja lotna) Skład dodatku

Destylowany cytrynowy olejek eteryczny (frakcja lotna) otrzymywany z tłoczonego cytrynowego olejku eterycznego, ze skórki owoców Citrus limon (L.) Osbeck

Postać płynna

Charakterystyka substancji czynnej

Destylowany cytrynowy olejek eteryczny (frakcja lotna) otrzymywany z tłoczonego cytrynowego olejku eterycznego, ze skórki owoców Citrus limon (L.) Osbeck zgodnie z definicją Rady Europy (1)

Specyfikacje substancji czynnej są następujące:

d-limonen: 66-78 %

p-pinen (pin-2(10)-en): 5-20 %

Y-terpinen: 1,5-9,5 %

a-Pinen (pin-2(3)-en): 0,5-3,0 % sabinen: 0,3-3,0 %

Furokumaryny: < 0,1 mg/kg

Metoksykumaryny: < 0,1 mg/kg

Kurczęta rzeźne i podrzędne gatunki drobiu rzeźnego - - 36 1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

3. Zezwala się na mieszanie destylowanego cytrynowego olejku eterycznego (frakcja lotna) z innymi dodatkami botanicznymi, pod warunkiem że ilości perillaldehydu, furokumaryn i metoksyku- maryn w materiałach paszowych i mieszankach paszowych są niższe niż maksymalna lub zalecana ilość przy zastosowaniu pojedynczego dodatku dla danego gatunku lub danej kategorii zwierząt.

29 września 2032 r.
Kury nioski i podrzędne gatunki drobiu nieśnego i hodowlanego 53
Króliki 56
Indyki rzeźne 48
Prosięta wszystkich gatunków świniowatych 64
Wszystkie świniowate rzeźne 76
Lochy wszystkich gatunków świniowatych 94
Numer CoE: 139

Metoda analityczna (2)

Do oznaczenia d-limonenu (znacznik fitochemiczny) w dodatku paszowym:

- chromatografia gazowa z detekcją płomieniowo-jonizacyjną (GC-FID) - (na podstawie ISO 855)

Cielęta (preparaty mlekozas- tępcze)

Owce i kozy

Inne gatunki przeżuwaczy rzeźnych

95 4. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub kontaktem z oczami. Jeżeli takich zagrożeń nie można wyeliminować za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej skóry, oczu i dróg oddechowych.
Konie 141
Przeżuwacze mleczne inne niż owce i kozy 91
Łososiowate, ryby ozdobne i wszystkie inne ryby

Psy

60
Wszystkie inne gatunki i kategorie zwierząt 30
(1) Natural sources of flavourings (Naturalne źródła aromatów) - sprawozdanie nr 2 (2007).

(2) Szczegółowe informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://ec.europa.eu/jrc/en/eurl/feed-additives/evaluation-reports.

Numer identyfikacyjny dodatku Nazwa posiadacza zezwolenia Dodatek Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna Gatunek lub kategoria zwierzęcia Maksymalny wiek Minimalna zawartość Maksymalna zawartość Pozostałe przepisy Data ważności zezwolenia
mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %
Kategoria: Dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: Substancje aromatyzujące
2b141-eo - Destylowany limonkowy olejek eteryczny Skład dodatku

Destylowany limonkowy olejek eteryczny otrzymywany z nieobranych owoców gatunku roślin Citrus aurantifolia (Christm.) Swingle

Postać płynna

Charakterystyka substancji czynnej

Destylowany limonkowy olejek eteryczny otrzymywany w drodze destylacji z nieobranych owoców gatunku roślin Citrus aurantifolia(Christm.) Swingle zgodnie z definicją Rady Europy (1)

Specyfikacje substancji czynnej są następujące:

d-limonen: 45-52 %

Y-terpinen: 10-14 %

Terpinolen: 5,5-10,5 %

aterpineol: 6-8 %

p-kariofylen: 0,2-0,8 %

Furokumaryny: < 0,0083 %

Metoksykumaryny: < 0,03 %

Kurczęta rzeźne i podrzędne gatunki drobiu rzeźnego - - 8,5 1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

3. Zezwala się na mieszanie destylowanego limonkowego olejku eterycznego z innymi dodatkami botanicznymi, pod warunkiem że ilości pe- rillaldehydu, furokumaryn i metoksykumaryn w materiałach paszowych i mieszankach paszowych są niższe niż maksymalna lub zalecana ilość przy zastosowaniu pojedynczego dodatku dla danego gatunku lub danej kategorii zwierząt.

29 września 2032 r.
Kury nioski i podrzędne gatunki drobiu nieśnego i hodowlanego 12,5
Indyki rzeźne 11
Prosięta wszystkich gatunków świniowatych 15
Wszystkie świniowate rzeźne 18
Lochy wszystkich gatunków świniowatych 22
Numer CoE: 141

Metoda analityczna (2)

Do oznaczenia d-limonenu (znacznik fitochemiczny) w dodatku paszowym:

- chromatografia gazowa z detekcją płomieniowo-jonizacyjną (GC-FID) - (na podstawie ISO 3519)

Owce i kozy Inne gatunki przeżuwaczy rzeźnych

Konie

33,5 4. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub kontaktem z oczami. Jeżeli takich zagrożeń nie można wyeliminować za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej skóry, oczu i dróg oddechowych.
Cielęta (preparaty mlekozas- tępcze) 35,5
Przeżuwacze mleczne inne niż owce i kozy 21,5
Króliki 13,5
Łososiowate i inne ryby z wyłączeniem ryb ozdobnych 30
Inne gatunki i kategorie zwierząt z wyłączeniem psów, kotów, ryb ozdobnych i ptaków ozdobnych 8,5
(1) Natural sources of flavourings (Naturalne źródła aromatów) - sprawozdanie nr 2 (2007).

(2) Szczegółowe informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://ec.europa.eu/jrc/en/eurl/feed-additives/evaluation-reports.

1 Dz.U. L 268 z 18.10.2003, s. 29.
2 Dyrektywa Rady 70/524/EWG z dnia 23 listopada 1970 r. dotycząca dodatków paszowych(Dz.U. L 270 z 14.12.1970, s. 1).
3 Dziennik EFSA 2021; 19(4):6548.
4 Art. 2 zmieniony przez art. 3 pkt 1 rozporządzenia nr 2024/239 z dnia 15 stycznia 2024 r. (Dz.U.UE.L.2024.239) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 5 lutego 2024 r.
5 Załącznik zmieniony przez art. 3 pkt 2 rozporządzenia nr 2024/239 z dnia 15 stycznia 2024 r. (Dz.U.UE.L.2024.239) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 5 lutego 2024 r.

Zmiany w prawie

Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Co się zmieni w podatkach w 2026 roku? Wciąż wiele niewiadomych

Mimo iż do 1 stycznia zostały trzy tygodnie, przedsiębiorcy wciąż nie mają pewności, które zmiany wejdą w życie w nowym roku. Brakuje m.in. rozporządzeń wykonawczych do KSeF i rozporządzenia w sprawie JPK VAT. Część ustaw nadal jest na etapie prac parlamentu lub czeka na podpis prezydenta. Wiadomo już jednak, że nie będzie dużej nowelizacji ustaw o PIT i CIT. W 2026 r. nadal będzie można korzystać na starych zasadach z ulgi mieszkaniowej i IP Box oraz sprzedać bez podatku poleasingowy samochód.

Monika Pogroszewska 10.12.2025
Maciej Berek: Do projektu MRPiPS o PIP wprowadziliśmy bardzo istotne zmiany

Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Lekarze i pielęgniarki na kontraktach „uratują” firmy przed przekształcaniem umów?

4 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Klub parlamentarny PSL-TD przeciwko projektowi ustawy o PIP

Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.

Grażyna J. Leśniak 04.12.2025
Prezydent podpisał zakaz hodowli zwierząt na futra, ale tzw. ustawę łańcuchową zawetował

Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.

Krzysztof Koślicki 02.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2022.234.1

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie wykonawcze 2022/1490 dotyczące zezwolenia na stosowanie tłoczonego cytrynowego olejku eterycznego, frakcji pozostałości tłoczonego cytrynowego olejku destylowanego, destylowanego cytrynowego olejku eterycznego (frakcja lotna) i destylowanego limonkowego olejku eterycznego jako dodatków paszowych dla niektórych gatunków zwierząt
Data aktu: 01/03/2022
Data ogłoszenia: 09/09/2022
Data wejścia w życie: 29/09/2022