Rozporządzenie wykonawcze 2022/1421 dotyczące zezwolenia na stosowanie tłoczonego pomarańczowego olejku eterycznego, destylowanego pomarańczowego olejku eterycznego i skoncentrowanego olejku pomarańczowego otrzymanych z pomarańczy gatunku Citrus sinensis (L.) Osbeck jako dodatków paszowych dla wszystkich gatunków zwierząt

ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2022/1421
z dnia 22 sierpnia 2022 r.
dotyczące zezwolenia na stosowanie tłoczonego pomarańczowego olejku eterycznego, destylowanego pomarańczowego olejku eterycznego i skoncentrowanego olejku pomarańczowego otrzymanych z pomarańczy gatunku Citrus sinensis (L.) Osbeck jako dodatków paszowych dla wszystkich gatunków zwierząt 1
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 r. w sprawie dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt 2 , w szczególności jego art. 9 ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W rozporządzeniu (WE) nr 1831/2003 przewidziano udzielanie zezwoleń na stosowanie dodatków w żywieniu zwierząt oraz określono sposób uzasadniania i procedury udzielania takich zezwoleń. W art. 10 ust. 2 tego rozporządzenia przewidziano ponowną ocenę dodatków dopuszczonych na mocy dyrektywy Rady 70/524/EWG 3 .

(2) Tłoczony pomarańczowy olejek eteryczny, destylowany pomarańczowy olejek eteryczny i skoncentrowany olejek pomarańczowy zostały dopuszczone bez ograniczeń czasowych jako dodatki paszowe dla wszystkich gatunków zwierząt zgodnie z dyrektywą 70/524/EWG. Dodatki te zostały następnie wpisane do rejestru dodatków paszowych jako istniejące produkty zgodnie z art. 10 ust. 1 lit. b) rozporządzenia (WE) nr 1831/2003.

(3) Zgodnie z art. 10 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 w związku z jego art. 7 złożono wniosek o ponowną ocenę tłoczonego pomarańczowego olejku eterycznego, destylowanego pomarańczowego olejku eterycznego i skoncentrowanego olejku pomarańczowego otrzymanych z pomarańczy gatunku Citrus sinensis (L.) Osbeck jako dodatków paszowych dla wszystkich gatunków zwierząt.

(4) Wnioskodawca wystąpił o sklasyfikowanie tych dodatków w kategorii "dodatki sensoryczne" i w grupie funkcjonalnej "substancje aromatyzujące". Do wniosku dołączone zostały dane szczegółowe oraz dokumenty wymagane na mocy art. 7 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003.

(5) Wnioskodawca wystąpił o zezwolenie na stosowanie tych dodatków również w wodzie do pojenia. Rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 nie przewiduje jednak zezwolenia na stosowanie substancji aromatyzujących w wodzie do pojenia. W związku z tym stosowanie tych dodatków w wodzie do pojenia nie powinno być dozwolone.

(6) W opinii z dnia 29 września 2021 r. 4  Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") stwierdził, że w proponowanych warunkach stosowania tłoczony pomarańczowy olejek eteryczny, destylowany pomarańczowy olejek eteryczny i skoncentrowany olejek pomarańczowy otrzymane z pomarańczy gatunku Citrus sinensis (L.) Osbeck nie mają szkodliwych skutków dla zdrowia zwierząt, zdrowia konsumentów ani środowiska. Nie można jednak wyciągnąć wniosków w odniesieniu do psów, kotów, ryb ozdobnych i ptaków ozdobnych, które zwykle nie są narażone na działanie produktów ubocznych owoców cytrusowych. Urząd stwierdził również, że tłoczony pomarańczowy olejek eteryczny, destylowany pomarańczowy olejek eteryczny i skoncentrowany olejek pomarańczowy otrzymane z pomarańczy gatunku Citrus sinensis (L.) Osbeck należy uznać za substancje drażniące dla skóry i oczu oraz działające uczulająco na skórę i drogi oddechowe. W związku z tym Komisja uważa, że należy zastosować odpowiednie środki ochronne, aby zapobiec szkodliwym skutkom dla zdrowia ludzi, w szczególności w odniesieniu do użytkowników tych dodatków.

(7) Urząd stwierdził również, że tłoczony pomarańczowy olejek eteryczny, destylowany pomarańczowy olejek eteryczny i skoncentrowany olejek pomarańczowy otrzymane z pomarańczy gatunku Citrus sinensis (L.) Osbeck są uznawane za środki aromatyzujące do żywności, a ich funkcja w paszy byłaby zasadniczo taka sama jak w żywności, w związku z czym ponowne wykazywanie skuteczności nie jest konieczne. Urząd zweryfikował również sprawozdanie dotyczące metod analizy dodatku paszowego w paszy, przedłożone przez laboratorium referencyjne ustanowione rozporządzeniem (WE) nr 1831/2003.

(8) Ocena tłoczonego pomarańczowego olejku eterycznego, destylowanego pomarańczowego olejku eterycznego i skoncentrowanego olejku pomarańczowego otrzymanych z pomarańczy gatunku Citrus sinensis (L.) Osbeck dowodzi, że warunki udzielenia zezwolenia przewidziane w art. 5 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 są spełnione. W związku z tym należy zezwolić na stosowanie tych substancji, jak określono w załączniku do niniejszego rozporządzenia.

(9) Należy przewidzieć pewne warunki, aby umożliwić ściślejszą kontrolę. W szczególności na etykietach dodatków należy wskazać zalecaną zawartość. W przypadku przekroczenia tej zawartości niektóre informacje powinny być podane na etykiecie premiksów.

(10) Fakt, że stosowanie dodatków jako środków aromatyzujących w wodzie do pojenia nie jest dozwolone, nie wyklucza ich stosowania w mieszankach paszowych podawanych z wodą.

(11) Ponieważ względy bezpieczeństwa nie wymagają natychmiastowego zastosowania zmian w warunkach zezwolenia na stosowanie danych substancji, należy przewidzieć okres przejściowy, aby umożliwić zainteresowanym stronom przygotowanie się do spełnienia nowych wymogów wynikających z zezwolenia.

(12) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Zezwolenie

Substancje wyszczególnione w załączniku, należące do kategorii "dodatki sensoryczne" i do grupy funkcjonalnej "substancje aromatyzujące", zostają dopuszczone jako dodatki paszowe stosowane w żywieniu zwierząt zgodnie z warunkami określonymi w załączniku.

Artykuł  2  5  

Środki przejściowe

1. 
Substancje wyszczególnione w załączniku oraz premiksy zawierające te substancje, wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 5 sierpnia 2024 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 5 lutego 2024 r., można nadal wprowadzać do obrotu i stosować aż do wyczerpania zapasów.
2. 
Mieszanki paszowe i materiały paszowe zawierające substancje wyszczególnione w załączniku, wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 5 lutego 2025 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 5 lutego 2024 r., można nadal wprowadzać do obrotu i stosować aż do wyczerpania zapasów, jeżeli są przeznaczone dla zwierząt, od których lub z których pozyskuje się żywność.
3. 
Mieszanki paszowe i materiały paszowe zawierające substancję wyszczególnioną w załączniku, wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 5 lutego 2026 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 5 lutego 2024 r., można nadal wprowadzać do obrotu i stosować aż do wyczerpania zapasów, jeżeli są przeznaczone dla zwierząt, od których ani z których nie pozyskuje się żywności.
Artykuł  3

Wejście w życie

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 22 sierpnia 2022 r.

ZAŁĄCZNIK 6  

Numer identyfikacyjny dodatku Dodatek Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna Gatunek lub kategoria zwierzęcia Maksymalny wiek Minimalna zawartość Maksymalna zawartość Pozostałe przepisy Data ważności zezwolenia
mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %
Kategoria: Dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: Substancje aromatyzujące
2b143-eo Tłoczony pomarańczowy olejek eteryczny Skład dodatku

Tłoczony pomarańczowy olejek eteryczny ze skórek owoców pomarańczy gatunku Citrus sinensis (L.) Osbeck (1).

Postać płynna

Charakterystyka substancji czynnej

Olejek eteryczny otrzymany w wyniku tłoczenia na zimno ze skórki owoców pomarańczy gatunku Citrus sinensis (L.) Osbeck, zgodnie z definicją Rady (2).

We frakcji lotnej:

d-limonen: 93-97 %

Mircen: 1,5-3,5 %

Sabinen: 0,1-1,0 %

a-pinen: 0,4-0,8 %

Linalol: 0,1-0,7 %

Dekanal: 0,1-0,7 %

Oktanal: 0,1-0,6 %

Perillaldehyd: < 0,05 %

Numer CAS: 8028-48-6

Numer EINECS: 232-433-8

Numer FEMA: 2825

Numer CoE: 143

Metoda analityczna (3)

Do oznaczenia d-limonenu (znacznik fitochemiczny) w dodatku paszowym:

- chromatografia gazowa z detekcją pło- mieniowo-jonizacyjną (GC-FlD)

(zgodnie z metodą określoną w normie ISO 3140)

Kurczęta rzeźne i podrzędne gatunki drobiu rzeźnego

Kury nioski i inne podrzędne gatunki drobiu nieśnego i hodowlanego

Indyki rzeźne

- - 80 1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

3. Zezwala się na mieszanie z innymi dodatkami botanicznymi, pod warunkiem że ilość perillaldehydu dodanego do materiału paszowego przez takie mieszanki jest niższa niż maksymalna lub zalecana ilość przy zastosowaniu pojedynczego dodatku dla danego gatunku lub danej kategorii zwierząt.

4. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub kontaktem z oczami. Jeżeli takich zagrożeń nie można wyeliminować za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej skóry, oczu i dróg oddechowych.

12 września

2032 r.

Wszystkie świniowate rzeźne - - 172
Prosięta wszystkich gatunków świniowatych - - 144
Lochy wszystkich gatunków świniowatych - - 200
Przeżuwacze - - 130
Konie - - 230
Inne gatunki i kategorie zwierząt z wyłączeniem psów, kotów, ryb ozdobnych i ptaków ozdobnych - - 50
(1) Synonimy: Citrus sinensis (L.) Pers., Citrus aurantium (L.) Dulcis.

(2) Natural sources of flavourings (Naturalne źródła aromatów) - sprawozdanie nr 2 (2007).

(3) Szczegółowe informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://ec.europa.eu/jrc/en/eurl/feed-additives/evaluation-reports.

Numer identyfikacyjny dodatku Dodatek Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna Gatunek lub kategoria zwierzęcia Maksymalny wiek Minimalna zawartość Maksymalna zawartość Pozostałe przepisy Data ważności zezwolenia
mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %
Kategoria: Dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: Substancje aromatyzujące
2b143-di Destylowany pomarańczowy olejek eteryczny Skład dodatku

Destylat (frakcja lotna) pomarańczowego olejku eterycznego, otrzymywany ze skórki owoców Citrus sinensis (L.) Osbeck.

Postać płynna

Charakterystyka substancji czynnej

Frakcja lotna z destylacji pomarańczowego olejku eterycznego tłoczonego (tłoczonego na zimno) otrzymywanego ze skórki owoców Citrus sinensis (L.) Osbeck zgodnie z definicją Rady Europy (1).

d-limonen: 93-97,5 %

Mircen: 1,5-3,5 %

Sabinen: 0,2-1,0 %

a-pinen: 0,3-0,8 %

Kurczęta rzeźne i podrzędne gatunki drobiu rzeźnego

Kury nioski i inne podrzędne gatunki drobiu nieśnego i hodowlanego

Indyki rzeźne

- - 80 1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

3. Zezwala się na mieszanie z innymi dodatkami botanicznymi, pod warunkiem że ilość perillaldehydu dodanego do materiału paszowego przez takie mieszanki jest niższa niż maksymalna lub zalecana ilość przy zastosowaniu pojedynczego dodatku dla danego gatunku lub danej kategorii zwierząt.

12 września

2032 r.

Świniowate - - 200
Przeżuwacze - - 130
Konie - - 225
Linalol: 0,05-0,5 %

Oktanai: 0,05-0,4 %

Perillaldehyd: < 0,005 %

numer CAS: 8028-48-6

Numer CoE: 143

Metoda analityczna (2)

Do oznaczenia d-limonenu (znacznik fitochemiczny) w dodatku paszowym:

- chromatografia gazowa z detekcją pło- mieniowo-jonizacyjną (GC-FID)

(zgodnie z metodą określoną w normie ISO 3140)

Inne gatunki i kategorie zwierząt z wyłączeniem psów, kotów, ryb ozdobnych i ptaków ozdobnych - - 80 4. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub kontaktem z oczami. Jeżeli takich zagrożeń nie można wyeliminować za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej skóry, oczu i dróg oddechowych.
(1) Natural sources of flavourings (Naturalne źródła aromatów) - sprawozdanie nr 2 (2007).

(2) Szczegółowe informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://ec.europa.eu/jrc/en/eurl/feed-additives/evaluation-reports.

Numer identyfikacyjny dodatku Dodatek Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna Gatunek lub kategoria zwierzęcia Maksymalny wiek Minimalna zawartość Maksymalna zawartość Pozostałe przepisy Data ważności zezwolenia
mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %
Kategoria: Dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: Substancje aromatyzujące
2b143-f Skoncentrowany olejek pomarańczowy Skład dodatku

Skoncentrowany olejek pomarańczowy ze skórek owoców pomarańczy gatunku Citrus sinensis (L.) Osbeck.

Postać płynna

Charakterystyka substancji czynnej Skoncentrowany olejek produkowany w wyniku destylacji frakcyjnej tłoczonego pomarańczowego olejku eterycznego otrzymywanego ze skórki owoców Citrus sinensis (L.) Osbeck zgodnie z definicją Rady Europy (1).

Frakcja nielotna: 10,5 %

We frakcji lotnej: d-limonen: 89-96 % Dekanal: 0,5-2 % Linalol: 0,7-1,7 % Mircen: 0,1-1,0 % Geraniol: 0,1-1,0 % Perillaldehyd: < 0,3 %

numer CAS: 8028-48-6 numer FEMA: 2822

Kurczęta rzeźne i podrzędne gatunki drobiu rzeźnego - - 15,5 1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

3. Zezwala się na mieszanie z innymi dodatkami botanicznymi, pod warunkiem że ilość perillaldehydu dodanego do materiału paszowego przez takie mieszanki jest niższa niż maksymalna lub zalecana ilość przy zastosowaniu pojedynczego dodatku dla danego gatunku lub danej kategorii zwierząt.

12 września

2032 r.

Kury nioski i inne podrzędne gatunki drobiu nieśnego i hodowlanego - - 23,5
Indyki rzeźne - - 21
Wszystkie świniowate rzeźne - - 34
Prosięta wszystkich gatunków świniowatych - - 28,5
Lochy wszystkich gatunków świniowatych - - 41,5
Cielęta (preparaty mlekozastępcze) - - 66,5
Metoda analityczna (2)

Do oznaczenia d-limonenu (znacznik fitochemiczny) w dodatku paszowym:

- chromatografia gazowa z detekcją pło- mieniowo-jonizacyjną (GC-FlD)

(zgodnie z metodą określoną w normie ISO 3140)

Owce i kozy Inne gatunki przeżuwaczy rzeźnych - - 62,5 4. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub kontaktem z oczami. Jeżeli takich zagrożeń nie można wyeliminować za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej skóry, oczu i dróg oddechowych.
Przeżuwacze mleczne inne niż owce mleczne i kozy mleczne - - 40,5
Konie - - 62,5
Króliki - - 25
Ryby z wyjątkiem ryb ozdobnych - - 70
Inne gatunki i kategorie zwierząt z wyłączeniem psów, kotów, ryb ozdobnych i ptaków ozdobnych - - 15,5
(1) Natural sources of flavourings (Naturalne źródła aromatów) - sprawozdanie nr 2 (2007).

(2) Szczegółowe informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://ec.europa.eu/jrc/en/eurl/feed-additives/evaluation-reports.

Numer identyfikacyjny dodatku Dodatek Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna Gatunek lub kategoria zwierzęcia Maksymalny wiek Minimalna zawartość Maksymalna zawartość Pozostałe przepisy Data ważności zezwolenia
mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %
Kategoria: Dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: Substancje aromatyzujące
2b143-f-i Skoncentrowany olejek pomarańczowy Skład dodatku

Skoncentrowany olejek pomarańczowy ze skórek owoców pomarańczy gatunku Citrus sinensis (L.) Osbeck.

Postać płynna

Charakterystyka substancji czynnej

Skoncentrowany olejek produkowany w wyniku destylacji frakcyjnej tłoczonego pomarańczowego olejku eterycznego otrzymywanego ze skórki owoców Citrus sinensis (L.) Osbeck zgodnie z definicją Rady Europy (1).

Frakcja nielotna: 20,9 %

We frakcji lotnej: d-limonen: 79-89 % Dekanal: 3,0-5,0 % Linalol: 2,0-5,0 % Mircen: 0,1-1,0 % Geraniol: 0,5-1,8 % Perillaldehyd: < 0,6 %

Numer CAS: 8028-48-6 Numer FEMA: 2822

Kurczęta rzeźne i podrzędne gatunki drobiu rzeźnego - - 5,5 1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

3. Zezwala się na mieszanie z innymi dodatkami botanicznymi, pod warunkiem że ilość perillaldehydu dodanego do materiału paszowego przez takie mieszanki jest niższa niż maksymalna lub zalecana ilość przy zastosowaniu pojedynczego dodatku dla danego gatunku lub danej kategorii zwierząt.

12 września

2032 r.

Kury nioski i inne podrzędne gatunki drobiu nieśnego i hodowlanego - - 8
Indyki rzeźne - - 7
Wszystkie świniowate rzeźne - - 11,5
Prosięta wszystkich gatunków świniowatych - - 9,5
Lochy wszystkich gatunków świniowatych - - 14
Cielęta (preparaty mlekozastępcze) - - 23
Metoda analityczna (2)

Do oznaczenia d-limonenu (znacznik fitochemiczny) w dodatku paszowym:

- chromatografia gazowa z detekcją pło- mieniowo-jonizacyjną (GC-FID) (na podstawie ISO 11024)

Owce i kozy Inne gatunki przeżuwaczy rzeźnych - - 21,5 4. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub kontaktem z oczami. Jeżeli takich zagrożeń nie można wyeliminować za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej skóry, oczu i dróg oddechowych.
Przeżuwacze mleczne inne niż owce mleczne i kozy mleczne - - 14
Konie - - 21,5
Króliki - - 8,5
Ryby z wyjątkiem ryb ozdobnych - - 24,5
Inne gatunki i kategorie zwierząt z wyłączeniem psów, kotów, ryb ozdobnych i ptaków ozdobnych - - 5,5
(1) Natural sources of flavourings (Naturalne źródła aromatów) - sprawozdanie nr 2 (2007).

(2) Szczegółowe informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://ec.europa.eu/jrc/en/eurl/feed-additives/evaluation-reports.

Numer identyfikacyjny dodatku Dodatek Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna Gatunek lub kategoria zwierzęcia Maksymalny wiek Minimalna zawartość Maksymalna zawartość Pozostałe przepisy Data ważności zezwolenia
mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %
Kategoria: Dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: Substancje aromatyzujące
2b143-f-ü Skoncentrowany olejek pomarańczowy Skład dodatku

Skoncentrowany olejek pomarańczowy ze skórek owoców pomarańczy gatunku Citrus sinensis (L.) Osbeck.

Postać płynna

Charakterystyka substancji czynnej

Skoncentrowany olejek produkowany w wyniku destylacji frakcyjnej tłoczonego pomarańczowego olejku eterycznego otrzymywanego ze skórki owoców Citrus sinensis (L.) Osbeck zgodnie z definicją Rady Europy (1).

Frakcja nielotna: 18 %

We frakcji lotnej:

d-limonen: 85-95 %

Linalol: 0,5-4 %

Numer CAS: 8028-48-6

Numer FEMA: 2822

Inne gatunki zwierząt i kategorie z wyłączeniem psów, kotów, ryb ozdobnych i ptaków ozdobnych - - - 1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

3. Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje:

"Zalecana maksymalna zawartość substancji czynnej na kg mieszanki paszowejpełnoporcjowejo wilgotności 12 %:

- Kurczęta rzeźne i inne podrzędne gatunki drobiu rzeźnego, kury nioski i inne podrzędne gatunki drobiu nieśnego i hodowlanego, indyki rzeźne, świniowate: 50 mg;

- Cielęta (preparaty mlekozastęp- cze), owce, kozy: 70 mg;

12 września

2032 r.

Metoda analityczna (2)

Do oznaczenia d-limonenu (znacznik fitochemiczny) w dodatku paszowym:

- chromatografia gazowa z detekcją pło- mieniowo-jonizacyjną (GC-FlD)

(zgodnie z metodą określoną w normie ISO 3140)

- Przeżuwacze, z wyjątkiem owiec i kóz: 60 mg;

- Inne gatunki i kategorie zwierząt z wyłączeniem koni, królików, psów, kotów, ryb ozdobnych i ptaków ozdobnych: 2 mg".

4. Jeżeli stosowanie zgodnie z poziomem podanym na etykiecie premiksu skutkuje przekroczeniem poziomu, o którym mowa w pkt 3, na etykiecie premiksu podaje się grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej.

5. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub kontaktem z oczami. Jeżeli takich zagrożeń nie można wyeliminować za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej skóry, oczu i dróg oddechowych.

(1) Natural sources of flavourings (Naturalne źródła aromatów) - sprawozdanie nr 2 (2007).

(2) Szczegółowe informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://ec.europa.eu/jrc/en/eurl/feed-additives/evaluation-reports.

1 Tytuł aktu zmieniony przez art. 1 pkt 1 rozporządzenia nr 2024/239 z dnia 15 stycznia 2024 r. (Dz.U.UE.L.2024.239) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 5 lutego 2024 r.
2 Dz.U. L 268 z 18.10.2003, s. 29.
3 Dyrektywa Rady 70/524/EWG z dnia 23 listopada 1970 r. dotycząca dodatków paszowych (Dz.U. L 270 z 14.12.1970, s. 1).
4 Dziennik EFSA 2021; 19(11):6891.
5 Art. 2 zmieniony przez art. 1 pkt 2 rozporządzenia nr 2024/239 z dnia 15 stycznia 2024 r. (Dz.U.UE.L.2024.239) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 5 lutego 2024 r.
6 Załącznik zmieniony przez art. 1 pkt 3 rozporządzenia nr 2024/239 z dnia 15 stycznia 2024 r. (Dz.U.UE.L.2024.239) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 5 lutego 2024 r.

Zmiany w prawie

Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Co się zmieni w podatkach w 2026 roku? Wciąż wiele niewiadomych

Mimo iż do 1 stycznia zostały trzy tygodnie, przedsiębiorcy wciąż nie mają pewności, które zmiany wejdą w życie w nowym roku. Brakuje m.in. rozporządzeń wykonawczych do KSeF i rozporządzenia w sprawie JPK VAT. Część ustaw nadal jest na etapie prac parlamentu lub czeka na podpis prezydenta. Wiadomo już jednak, że nie będzie dużej nowelizacji ustaw o PIT i CIT. W 2026 r. nadal będzie można korzystać na starych zasadach z ulgi mieszkaniowej i IP Box oraz sprzedać bez podatku poleasingowy samochód.

Monika Pogroszewska 10.12.2025
Maciej Berek: Do projektu MRPiPS o PIP wprowadziliśmy bardzo istotne zmiany

Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Lekarze i pielęgniarki na kontraktach „uratują” firmy przed przekształcaniem umów?

4 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Klub parlamentarny PSL-TD przeciwko projektowi ustawy o PIP

Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.

Grażyna J. Leśniak 04.12.2025
Prezydent podpisał zakaz hodowli zwierząt na futra, ale tzw. ustawę łańcuchową zawetował

Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.

Krzysztof Koślicki 02.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2022.218.27

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie wykonawcze 2022/1421 dotyczące zezwolenia na stosowanie tłoczonego pomarańczowego olejku eterycznego, destylowanego pomarańczowego olejku eterycznego i skoncentrowanego olejku pomarańczowego otrzymanych z pomarańczy gatunku Citrus sinensis (L.) Osbeck jako dodatków paszowych dla wszystkich gatunków zwierząt
Data aktu: 22/08/2022
Data ogłoszenia: 23/08/2022
Data wejścia w życie: 12/09/2022