Rozporządzenie 2022/1363 zmieniające załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości 2,4-D, azoksystrobiny, cyhalofopu butylowego, cymoksanilu, fenheksamidu, flazasulfuronu, florasulamu, fluroksypyru, iprowalikarbu i siltiofamu w określonych produktach oraz na ich powierzchni

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2022/1363
z dnia 3 sierpnia 2022 r.
zmieniające załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości 2,4-D, azoksystrobiny, cyhalofopu butylowego, cymoksanilu, fenheksamidu, flazasulfuronu, florasulamu, fluroksypyru, iprowalikarbu i siltiofamu w określonych produktach oraz na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG 1 , w szczególności jego art. 14 ust. 1 lit. a) oraz art. 49 ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) 2,4-D, azoksystrobiny, cyhalofopu butylowego, cymoksanilu, fenheksamidu, flazasulfuronu, florasulamu, fluroksypyru, iprowalikarbu i siltiofamu zostały określone w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(2) Podczas przeglądu tych NDP zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") stwierdził, że pewne informacje dotyczące niektórych produktów są niedostępne. Dostępne informacje były wystarczające, aby Urząd zaproponował NDP, które są bezpieczne dla konsumentów, a w załączniku II do wspomnianego rozporządzenia wskazano luki w danych wraz z określeniem terminu, w którym należało przedłożyć Urzędowi brakujące informacje uzasadniające proponowane NDP.

(3) W przypadku 2,4-D wnioskodawca przedłożył takie informacje dotyczące metod analitycznych w odniesieniu do migdałów, orzechów brazylijskich, orzechów nerkowca, orzechów kokosowych, orzechów laskowych/orzechów leszczyny pospolitej, orzechów makadamiowych/orzechów makadamii trójlistnej, orzechów pekan, orzeszków piniowych, orzeszków pistacjowych, orzechów włoskich i innych orzechów z drzew orzechowych, a Urząd stwierdził, że luki w danych zostały uzupełnione w wystarczającym stopniu 2 . W związku z tym w odniesieniu do tych produktów należy utrzymać obecne NDP określone w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 oraz skreślić z tego załącznika wymóg przedkładania dodatkowych informacji. W przypadku gryki zwyczajnej i pozostałych zbóż rzekomych takie informacje dotyczące badań pozostałości nie zostały jednak przedłożone, a Urząd stwierdził, że luki w danych nie zostały w związku z tym w wystarczającym stopniu uzupełnione i że osoby zarządzające ryzykiem mogą rozważyć zastąpienie tych NDP granicą oznaczalności 3 . W związku z tym w odniesieniu do tych produktów NDP określone w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 należy utrzymać na poziomie granicy oznaczalności oraz skreślić z tego załącznika wymóg przedkładania dodatkowych informacji.

(4) W przypadku azoksystrobiny wnioskodawca przedłożył takie informacje dotyczące badań pozostałości w odniesieniu do roszpunki warzywnej, endywii o liściach szerokich, rzeżuchy i innych kiełków i pędów, rokietty siewnej/rukoli, gorczycy sarepskiej i warzyw o młodych/drobnych liściach (w tym gatunków warzyw kapustnych). Urząd stwierdził, że luki w danych zostały uzupełnione w wystarczającym stopniu 4  i w oparciu o nowe informacje zaproponował obniżenie NDP dla tych produktów. W związku z tym należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 NDP dla tych produktów na poziomie określonym przez Urząd oraz skreślić z tego załącznika wymóg przedkładania dodatkowych informacji. Wraz z danymi potwierdzającymi na podstawie art. 6 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wnioskodawca złożył również wniosek o zmianę obecnych NDP azoksystrobiny w sałatach, a Urząd zalecił4 obniżenie NDP dla tego produktu. NDP dla sałat należy zatem ustalić na poziomie określonym przez Urząd. Podczas przeglądu zgodnie z art. 12 Urząd stwierdził luki w danych dotyczących profilu toksykologicznego metabolitów L1, L4 i L9 w odniesieniu do świń (mięśni, tłuszczu, wątroby, nerek, podrobów jadalnych), bydła (mięśni, tłuszczu, wątroby, nerek, podrobów jadalnych), owiec (mięśni, tłuszczu, wątroby, nerek, podrobów jadalnych), kóz (mięśni, tłuszczu, wątroby, nerek, podrobów jadalnych), drobiu (mięśni, tłuszczu, wątroby, nerek, podrobów jadalnych), mleka (bydła, owiec, kóz, koni) oraz jaj ptasich. Takie informacje nie zostały przedłożone przez wnioskodawcę4. Urząd stwierdził4, że metabolity te nie występują na mięśniach, ale wnioskodawca nie przedstawił pełnej charakterystyki ich profilu toksykologicznego, więc osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę, biorąc pod uwagę, że obowiązujące NDP dotyczące tych produktów odzwierciedlają kodeksowe najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (CXL). W związku z tym w odniesieniu do tych produktów należy utrzymać obecne NDP określone w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 oraz wymóg przedkładania dodatkowych informacji określony w tym załączniku.

(5) W przypadku cyhalofopu butylowego wnioskodawca przedłożył informacje dotyczące metod analitycznych w odniesieniu do ryżu, a Urząd stwierdził, że luki w danych zostały uzupełnione w wystarczającym stopniu 5 . W związku z tym w odniesieniu do tego produktu należy utrzymać obecne NDP określone w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 oraz skreślić z tego załącznika wymóg przedkładania dodatkowych informacji.

(6) W przypadku cymoksanilu wnioskodawca przedłożył takie informacje dotyczące badań pozostałości w odniesieniu do winogron stołowych, winogron do produkcji wina, sałat i szpinaku. Urząd stwierdził, że luki w danych zostały uzupełnione w wystarczającym stopniu 6  i zaproponował utrzymanie lub obniżenie NDP dotyczące tych produktów. W związku z tym należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 NDP dla tych produktów na poziomie określonym przez Urząd oraz skreślić z tego załącznika wymóg przedkładania dodatkowych informacji. Urząd stwierdził6, że luki w danych dotyczących metod analitycznych w odniesieniu do naparów ziołowych i chmielu oraz stabilności przy przechowywaniu w odniesieniu do nasion roślin strączkowych, naparów ziołowych i chmielu nie zostały uzupełnione oraz że NDP dla tych produktów należy utrzymać na poziomie granicy oznaczalności. W związku z tym należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 NDP dla tych produktów na poziomie określonym przez Urząd oraz skreślić z tego załącznika wymóg przedkładania dodatkowych informacji.

(7) W przypadku fenheksamidu takie informacje dotyczące badań pozostałości i parametrów dobrej praktyki rolniczej w odniesieniu do owoców kiwi (zielonych, czerwonych, żółtych) nie zostały przedłożone. Urząd stwierdził jednak, że wymagane informacje nie są już konieczne 7 , ponieważ ocenę przeprowadzono na podstawie starszych wymogów dotyczących danych, dlatego dalsze badania pozostałości i informacje na temat dobrych praktyk rolniczych nie są już wymagane. W związku z tym w odniesieniu do tego produktu należy utrzymać obecne NDP określone w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 oraz skreślić z tego załącznika wymóg przedkładania dodatkowych informacji.

(8) W przypadku flazasulfuronu wnioskodawca przedłożył takie informacje dotyczące stabilności przy przechowywaniu w odniesieniu do oliwek stołowych i oliwek do produkcji oliwy, a Urząd stwierdził, że luki w danych zostały uzupełnione w wystarczającym stopniu 8 . W związku z tym w odniesieniu do tych produktów należy utrzymać obecne NDP określone w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 oraz skreślić z tego załącznika wymóg przedkładania dodatkowych informacji.

(9) W przypadku florasulamu wnioskodawca przedłożył takie informacje dotyczące metod analitycznych w odniesieniu do bydła (mięśni, tłuszczu, wątroby, nerek, podrobów jadalnych), owiec (mięśni, tłuszczu, wątroby, nerek, podrobów jadalnych), kóz (mięśni, tłuszczu, wątroby, nerek, podrobów jadalnych) oraz mleka (bydła, owiec, kóz, koni), a Urząd stwierdził, że luki w danych zostały uzupełnione w wystarczającym stopniu 9 . W związku z tym w odniesieniu do tych produktów należy utrzymać obecne NDP określone w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 oraz skreślić z tego załącznika wymóg przedkładania dodatkowych informacji.

(10) W przypadku fluroksypyru wnioskodawca przedłożył takie informacje dotyczące metod analitycznych, stabilności przy przechowywaniu, okresu karencji przed zbiorami oraz badań pozostałości w odniesieniu do jabłek i cebuli. Wnioskodawca przedłożył również dodatkowe informacje na temat metody analitycznej zastosowanej w badaniach pozostałości w odniesieniu do tymianku. Urząd stwierdził, że luki w danych zostały uzupełnione w wystarczającym stopniu 10 ,11 . W związku z tym należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 NDP dla tych produktów na poziomie określonym przez Urząd oraz skreślić z tego załącznika wymóg przedkładania dodatkowych informacji. Urząd stwierdził, że uzupełniono luki w danych dotyczących metody analitycznej w odniesieniu do czosnku i szalotki, jednak nie zrobiono tego w odniesieniu do porów, zbóż, naparów ziołowych z kwiatów oraz trzciny cukrowej, konieczne jest więc przeprowadzenie dalszej analizy przez osoby zarządzające ryzykiem. Urząd stwierdził również, że luki w danych dotyczących stabilności przy przechowywaniu i metabolizmu w odniesieniu do świń (mięśni, tłuszczu, wątroby, nerek, podrobów jadalnych), bydła (mięśni, tłuszczu, wątroby, nerek, podrobów jadalnych), owiec (mięśni, tłuszczu, wątroby, nerek, podrobów jadalnych), kóz (mięśni, tłuszczu, wątroby, nerek, podrobów jadalnych) oraz mleka (bydła, owiec, kóz, koni) zostały jedynie częściowo uzupełnione i że konieczne jest przeprowadzenie dalszej analizy przez osoby zarządzające ryzykiem. W sprawozdaniu z przeglądu końcowego 12  dotyczącego tej substancji stwierdzono, że dostępne dane są wystarczające do uzupełnienia tych luk w danych. W związku z tym w odniesieniu do tych produktów należy utrzymać NDP określone w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 oraz skreślić z tego załącznika wymóg przedkładania dodatkowych informacji.

(11) W przypadku iprowalikarbu nie przedłożono takich informacji dotyczących metabolizmu upraw w odniesieniu do sałat, endywii o liściach szerokich oraz rokietty siewnej/rukoli, a Urząd stwierdził, że wcześniej zidentyfikowane luki w danych nie zostały więc uzupełnione 13  i że osoby zarządzające ryzykiem mogą rozważyć zastąpienie tych NDP granicą oznaczalności. W związku z tym w odniesieniu do tych produktów należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 NDP na poziomie określonej granicy oznaczalności oraz skreślić z tego załącznika wymóg przedkładania dodatkowych informacji.

(12) W przypadku siltiofamu wnioskodawca przedłożył takie informacje dotyczące metod analitycznych w odniesieniu do jęczmienia, ryżu i pszenicy, a Urząd stwierdził, że luki w danych zostały uzupełnione w wystarczającym stopniu 14 . W związku z tym w odniesieniu do tych produktów należy utrzymać obecne NDP określone w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 oraz skreślić z tego załącznika wymogi przedkładania dodatkowych informacji.

(13) Komisja skonsultowała się z laboratoriami referencyjnymi Unii Europejskiej w związku z potrzebą dostosowania niektórych granic oznaczalności. Laboratoria te stwierdziły, że w przypadku niektórych produktów rozwój techniczny umożliwia ustalenie niższych granic oznaczalności.

(14) Za pośrednictwem Światowej Organizacji Handlu przeprowadzono konsultacje na temat nowych NDP z partnerami handlowymi Unii, a ich uwagi zostały uwzględnione.

(15) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.

(16) Aby umożliwić normalny obrót produktami, ich przetwarzanie i konsumpcję, w niniejszym rozporządzeniu należy przewidzieć środek przejściowy dla produktów, które zostały wyprodukowane przed zmianą NDP i w przypadku których informacje wskazują, że utrzymany jest wysoki poziom ochrony konsumentów.

(17) Należy przewidzieć odpowiednio długi termin przed rozpoczęciem stosowania zmienionych NDP, aby umożliwić państwom członkowskim, państwom trzecim i podmiotom prowadzącym przedsiębiorstwa spożywcze przygotowanie się do spełnienia nowych wymogów wynikających ze zmiany NDP.

(18) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Rozporządzenie (WE) nr 396/2005 w brzmieniu przed zmianami wprowadzonymi niniejszym rozporządzeniem stosuje się nadal w odniesieniu do produktów, które zostały wyprodukowane w Unii lub przywiezione do Unii przed dniem 25 lutego 2023 r.

Artykuł  3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 25 lutego 2023 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 3 sierpnia 2022 r.
W imieniu Komisji
Przewodnicząca
Ursula VON DER LEYEN

ZAŁĄCZNIK 15  

W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 kolumny dotyczące 2,4-D, azoksystrobiny, cyhalofopu butylowego, cymoksanilu, fenheksamidu, flazasulfuronu, florasulamu, flu-roksypyru, iprowalikarbu i siltiofamu otrzymują brzmienie:

"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer kodu Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (a) 2,4-D (suma 2,4-D, jego soli, estrów i koniugatów, wyrażona jako 2,4-D) Azoksystrobina Cyhalofop butylowy Cymoksanil Fenheksamid (F) Flazasulfuron Florasulam Fluroksypyr (suma fluroksypyru, jego soli, estrów i koniugatów, wyrażona jako fluroksypyr) (R) (A) Iprowalikarb Siltiofam
0100000 OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH 0,01 (*) 0,01 (*)
0110000 Owoce cytrusowe 1 15 0,02 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0110010 Grejpfruty
0110020 Pomarańcze
0110030 Cytryny
0110040 Limy/limonki
0110050 Mandarynki
0110990 Pozostałe (2)
0120000 Orzechy z drzew orzechowych 0,2 0,05 (*) 0,01 (*) 0,02 (*) 0,01 (*) 0,02 (*) 0,02 (*)
0120010 Migdały 0,01
0120020 Orzechy brazylijskie 0,01
0120030 Orzechy nerkowca 0,01
0120040 Kasztany jadalne 0,01
0120050 Orzechy kokosowe 0,01
0120060 Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej 0,01
0120070 Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej 0,01
0120080 Orzechy pekan 0,01
0120090 Orzeszki piniowe 0,01
0120100 Orzeszki pistacjowe 1
0120110 Orzechy włoskie 0,01
0120990 Pozostałe (2) 0,01
0130000 Owoce ziarnkowe 0,05 (*) 0,01 (*) 0,02 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0130010 Jabłka 0,05 (*)
0130020 Gruszki 0,01 (*)
0130030 Pigwy 0,01 (*)
0130040 Owoce nieszpułki zwyczajnej 0,01 (*)
0130050 Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego 0,01 (*)
0130990 Pozostałe (2) 0,01 (*)
0140000 Owoce pestkowe 0,05 (*) 2 0,02 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0140010 Morele 10
0140020 Czereśnie 7
0140030 Brzoskwinie 10
0140040 Śliwki 2
0140990 Pozostałe (2) 0,01 (*)
0150000 Owoce jagodowe i drobne owoce 0,1 0,02 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0151000 a) winogrona 3 0,05 15 2
0151010 Winogrona stołowe
0151020 Winogrona do produkcji wina
0152000 b) truskawki 10 0,01 (*) 10 0,01 (*)
0153000 c) owoce leśne 5 0,01 (*) 15 0,01 (*)
0153010 Jeżyny
0153020 Jeżyny popielice
0153030 Maliny (czerwone i żółte)
0153990 Pozostałe (2)
0154000 d) pozostałe drobne owoce i jagody 0,01 (*) 0,01 (*)
0154010 Borówki amerykańskie 5 20
0154020 Żurawiny 0,5 20
0154030 Porzeczki (czarne, czerwone i białe) 5 20
0154040 Agrest (zielony, czerwony i żółty) 5 20
0154050 Róża dzika 5 5
0154060 Morwy (czarne i białe) 5 5
0154070 Głóg włoski 5 15
0154080 Bez czarny 5 5
0154990 Pozostałe (2) 5 0,01 (*)
0160000 Owoce różne z 0,05 (*) 0,02 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0161000 a) jadalną skórką 0,01 (*)
0161010 Daktyle 0,01 (*)
0161020 Figi 0,01 (*)
0161030 Oliwki stołowe 0,01 (*)
0161040 Kumkwat 0,01 (*)
0161050 Karambola 0,1
0161060 Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia 0,01 (*)
0161070 Czapetka kuminowa 0,01 (*)
0161990 Pozostałe (2) 0,01 (*)
0162000 b) niejadalną skórką, małe
0162010 Kiwi (zielone, czerwone, żółte) 0,01 (*) 15
0162020 Liczi chińskie/Śliwka chińska 0,01 (*) 0,01 (*)
0162030 Marakuja/Męczennica jadalna 4 0,01 (*)
0162040 Owoc opuncji figowej/Figa indyjska 0,3 0,01 (*)
0162050 Caimito 0,01 (*) 0,01 (*)
0162060 Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej 0,01 (*) 0,01 (*)
0162990 Pozostałe (2) 0,01 (*) 0,01 (*)
0163000 c) niejadalną skórką, duże 0,01 (*)
0163010 Awokado 0,01 (*)
0163020 Banany 2
0163030 Mango 4
0163040 Papaja 0,3
0163050 Granaty/Jabłka granatu 0,01 (*)
0163060 Czerymoja 0,01 (*)
0163070 Gujawa/Gruszla 0,01 (*)
0163080 Ananasy 0,01 (*)
0163090 Owoce chlebowca 0,01 (*)
0163100 Owoce duriana właściwego 0,01 (*)
0163110 Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany 0,01 (*)
0163990 Pozostałe (2) 0,01 (*)
0200000 WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE
0210000 Warzywa korzeniowe i bulwiaste 0,02 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0211000 a) ziemniaki 0,2 7
0212000 b) tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste 0,05 (*) 1
0212010 Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy
0212020 Kartofel słodki/Batat
0212030 Pochrzyn
0212040 Maranta trzcinowata
0212990 Pozostałe (2)
0213000 c) pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego 0,05 (*)
0213010 Buraki 1
0213020 Marchew 1
0213030 Seler zwyczajny 1
0213040 Chrzan pospolity 1
0213050 Słonecznik bulwiasty 1
0213060 Pasternak 1
0213070 Korzeń pietruszki zwyczajnej 1
0213080 Rzodkiew zwyczajna 1,5
0213090 Kozibród porolistny/Salsefia 1
0213100 Brukiew/Karpiel 1
0213110 Rzepa biała/Rzepa jadalna 1
0213990 Pozostałe (2) 1
0220000 Warzywa cebulowe 0,05 (*) 10 0,02 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0220010 Czosnek 0,01 (*) 0,05 (*) 0,01 (*)
0220020 Cebula 0,8 0,05 (*) 0,1
0220030 Szalotka 0,01 (*) 0,05 (*) 0,01 (*)
0220040 Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0220990 Pozostałe (2) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0230000 Warzywa owocowe 0,05 (*) 0,02 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0231000 a) Solanaceae i Malvaceae 3
0231010 Pomidory 0,4 2 0,7
0231020 Papryka roczna 0,01 (*) 3 0,01 (*)
0231030 Oberżyny/Bakłażany 0,3 2 0,01 (*)
0231040 Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0231990 Pozostałe (2) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0232000 b) dyniowate z jadalną skórką 1 0,08 1 0,1
0232010 Ogórki
0232020 Korniszony
0232030 Cukinie
0232990 Pozostałe (2)
0233000 c) dyniowate z niejadalną skórką 1 0,4 0,01 (*)
0233010 Melony 0,2
0233020 Dynie olbrzymie 0,01 (*)
0233030 Arbuzy 0,2
0233990 Pozostałe (2) 0,01 (*)
0234000 d) kukurydza cukrowa 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0239000 e) pozostałe warzywa owocowe 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0240000 Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach) 0,05 (*) 0,02 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0241000 a) kapustne kwitnące 5
0241010 Brokuły
0241020 Kalafiory
0241990 Pozostałe (2)
0242000 b) kapustne głowiaste 5
0242010 Brukselka/Kapusta brukselska
0242020 Kapusta głowiasta
0242990 Pozostałe (2)
0243000 c) kapustne liściowe 6
0243010 Kapusta pekińska/Kapusta petsai
0243020 Jarmuż
0243990 Pozostałe (2)
0244000 d) kalarepa 5
0250000 Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne
0251000 a) sałaty i warzywa sałatowe 0,05 (*) 10 0,02 (*) 50 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0251010 Roszpunka warzywna 0,01 (*)
0251020 Sałaty 0,03
0251030 Endywia o liściach szerokich 0,01 (*)
0251040 Rzeżucha i inne kiełki i pędy 0,01 (*)
0251050 Gorczycznik wiosenny 0,01 (*)
0251060 Rokietta siewna/rukola 0,01 (*)
0251070 Gorczyca sarepska 0,01 (*)
0251080 Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych) 0,01 (*)
0251990 Pozostałe (2) 0,01 (*)
0252000 b) szpinak i podobne liście 0,05 (*) 15 0,02 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0252010 Szpinak 0,9
0252020 Portulaka pospolita 0,01 (*)
0252030 Boćwina 0,01 (*)
0252990 Pozostałe (2) 0,01 (*)
0253000 c) liście winorośli lub podobne gatunki 0,05 (*) 0,01 (*) 0,02 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0254000 d) rukiew wodna 0,05 (*) 0,01 (*) 0,02 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0255000 e) cykoria warzywna/cykoria liściasta/cykoria brukselska 0,05 (*) 0,3 0,02 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0256000 f) zioła, kwiaty jadalne 0,1 (*) 70 0,05 (*) 0,02 (*) 50 0,02 (*) 0,02 (*) 0,02 (*) 0,02 (*)
0256010 Trybula 0,02 (*)
0256020 Szczypiorek 0,5
0256030 Liście selera 0,3
0256040 Pietruszka - nać 0,3
0256050 Szałwia lekarska 0,02 (*)
0256060 Rozmaryn lekarski 0,02 (*)
0256070 Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek 2
0256080 Bazylia pospolita i kwiaty jadalne 0,3
0256090 Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny 0,02 (*)
0256100 Estragon 0,02 (*)
0256990 Pozostałe (2) 0,02 (*)
0260000 Warzywa strączkowe 0,05 (*) 3 0,02 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0260010 Fasola (w strąkach) 0,05 (*) 15
0260020 Fasola (bez strąków) 0,05 (*) 0,01 (*)
0260030 Groch (w strąkach) 0,15 0,01 (*)
0260040 Groch (bez strąków) 0,05 (*) 0,01 (*)
0260050 Soczewica 0,01 (*) 0,01 (*)
0260990 Pozostałe (2) 0,01 (*) 0,01 (*)
0270000 Warzywa łodygowe 0,05 (*) 0,02 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0270010 Szparagi 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0270020 Karczochy hiszpańskie 15 0,01 (*) 0,01 (*)
0270030 Seler 15 0,01 (*) 0,01 (*)
0270040 Fenkuł włoski/Koper włoski 10 0,01 (*) 0,01 (*)
0270050 Karczochy zwyczajne 5 0,01 (*) 0,01 (*)
0270060 Pory 10 0,02 0,3
0270070 Rabarbar 0,6 0,01 (*) 0,01 (*)
0270080 Pędy bambusa 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0270090 Rdzenie palmowe 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0270990 Pozostałe (2) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0280000 Grzyby, mchy i porosty 0,05 (*) 0,01 (*) 0,02 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0280010 Grzyby uprawne
0280020 Grzyby dzikie
0280990 Mchy i porosty
0290000 Algi i organizmy prokariotyczne 0,05 (*) 0,01 (*) 0,02 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0300000 JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH 0,05 (*) 0,15 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0300010 Fasola
0300020 Soczewica
0300030 Groch
0300040 Łubin biały
0300990 Pozostałe (2)
0400000 NASIONA I OWOCE OLEISTE 0,05 (*) 0,05 (*) 0,01 (*) 0,02 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,02 (*) 0,02 (*)
0401000 Nasiona oleiste
0401010 Siemię lniane 0,4
0401020 Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe 0,2
0401030 Nasiona maku 0,5
0401040 Ziarna sezamu 0,01 (*)
0401050 Ziarna słonecznika 0,5
0401060 Ziarna rzepaku 0,5
0401070 Ziarna soi zwyczajnej 0,5
0401080 Nasiona gorczycy 0,5
0401090 Nasiona bawełny 0,7
0401100 Nasiona dyni 0,01 (*)
0401110 Nasiona krokoszu barwierskiego 0,4
0401120 Nasiona ogórecznika lekarskiego 0,4
0401130 Nasiona lnicznika siewnego 0,5
0401140 Nasiona konopi siewnych 0,01 (*)
0401150 Rącznik pospolity 0,01 (*)
0401990 Pozostałe (2) 0,01 (*)
0402000 Owoce oleiste
0402010 Oliwki do produkcji oliwy 0,01 (*)
0402020 Nasiona palm olejowych 0,01 (*)
0402030 Owoce palm olejowych 0,03
0402040 Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe 0,01 (*)
0402990 Pozostałe (2) 0,01 (*)
0500000 ZBOŻA 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0500010 Jęczmień 0,05 (*) 1,5 0,1
0500020 Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome 0,05 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0500030 Kukurydza 0,05 (*) 0,02 0,05 (*)
0500040 Proso zwyczajne 0,05 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0500050 Owies zwyczajny 0,05 (*) 1,5 0,1
0500060 Ryż siewny 0,1 5 0,01 (*)
0500070 Żyto zwyczajne 2 0,5 0,1
0500080 Sorgo japońskie 0,05 (*) 10 0,05 (*)
0500090 Pszenica zwyczajna 2 0,5 0,1
0500990 Pozostałe (2) 0,05 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0600000 HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY 0,1 (*) 0,1 (*) 0,1 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
0610000 Herbaty 0,05 (*) 0,05 (*)
0620000 Ziarna kawy 0,03 0,05 (*)
0630000 Napary ziołowe z
0631000 a) kwiatów 60 2
0631010 Rumian szlachetny/Rumianek rzymski
0631020 Ketmia szczawiowa
0631030 Róża
0631040 Jaśmin
0631050 Lipa
0631990 Pozostałe (2)
0632000 b) liści i ziół 60 0,05 (*)
0632010 Truskawka
0632020 Aspalat prosty
0632030 Ostrokrzew paragwajski
0632990 Pozostałe (2)
0633000 c) korzeni 0,3 0,05 (*)
0633010 Kozłek lekarski
0633020 Żeń-szeń
0633990 Pozostałe (2)
0639000 d) wszelkich pozostałych części rośliny 0,05 (*) 0,05 (*)
0640000 Ziarna kakaowe 0,05 (*) 0,05 (*)
0650000 Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański 0,05 (*) 0,05 (*)
0700000 CHMIEL 0,1 (*) 30 0,1 (*) 0,1 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
0800000 PRZYPRAWY
0810000 Przyprawy nasienne 0,1 (*) 0,3 0,1 (*) 0,1 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
0810010 Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż
0810020 Kminek czarny/Czarny kmin
0810030 Seler
0810040 Kolendra siewna
0810050 Kmin rzymski
0810060 Koper ogrodowy
0810070 Koper włoski/Fenkuł włoski
0810080 Kozieradka pospolita
0810090 Gałka muszkatołowa
0810990 Pozostałe (2)
0820000 Przyprawy owocowe 0,1 (*) 0,3 0,1 (*) 0,1 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
0820010 Ziele angielskie/pieprz angielski
0820020 Pieprz syczuański
0820030 Kminek zwyczajny
0820040 Kardamon malabarski
0820050 Jagody jałowca
0820060 Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego)
0820070 Wanilia
0820080 Tamarynd
0820990 Pozostałe (2)
0830000 Przyprawy korowe 0,1 (*) 0,05 (*) 0,1 (*) 0,1 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
0830010 Cynamon
0830990 Pozostałe (2)
0840000 Przyprawy korzeniowe lub kłączowe
0840010 Lukrecja 0,1 (*) 0,05 (*) 0,1 (*) 0,1 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
0840020 Imbir lekarski (10)
0840030 Kurkuma 0,1 (*) 0,05 (*) 0,1 (*) 0,1 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
0840040 Chrzan pospolity (11)
0840990 Pozostałe (2) 0,1 (*) 0,05 (*) 0,1 (*) 0,1 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
0850000 Przyprawy pączkowe 0,1 (*) 0,05 (*) 0,1 (*) 0,1 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
0850010 Goździki
0850020 Kapary
0850990 Pozostałe (2)
0860000 Przyprawy ze słupków kwiatowych 0,1 (*) 0,05 (*) 0,1 (*) 0,1 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
0860010 Szafran
0860990 Pozostałe (2)
0870000 Przyprawy z osnówki nasiona 0,1 (*) 0,05 (*) 0,1 (*) 0,1 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
0870010 Kwiat muszkatołowy
0870990 Pozostałe (2)
0900000 ROŚLINY CUKRODAJNE 0,05 (*) 0,02 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0900010 Korzenie buraka cukrowego 5 0,01 (*)
0900020 Trzcina cukrowa 0,05 0,05 (*)
0900030 Cykoria podróżnik, korzenie 0,09 0,01 (*)
0900990 Pozostałe (2) 0,01 (*) 0,01 (*)
1000000 PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE
1010000 Towary z 0,01 (*) 0,01 (*) 0,05 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,05 (*) 0,01 (*)
1011000 a) świń
1011010 Mięśnie 0,2 0,01 (*)(+) 0,01 (*)
1011020 Tłuszcz 0,2 0,05(+) 0,04
1011030 Wątroba 5 0,07(+) 0,04
1011040 Nerka 5 0,07(+) 0,06
1011050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 5 0,07(+) 0,06
1011990 Pozostałe (2) 5 0,01 (*)(+) 0,01 (*)
1012000 b) bydła
1012010 Mięśnie 0,2 0,01 (*)(+) 0,01 (*)
1012020 Tłuszcz 0,2 0,05(+) 0,06
1012030 Wątroba 5 0,07(+) 0,07
1012040 Nerka 5 0,07(+) 0,3
1012050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 5 0,07(+) 0,3
1012990 Pozostałe (2) 5 0,01 (*)(+) 0,01 (*)
1013000 c) owiec
1013010 Mięśnie 0,2 0,01 (*)(+) 0,01 (*)
1013020 Tłuszcz 0,2 0,05(+) 0,06
1013030 Wątroba 5 0,07(+) 0,07
1013040 Nerka 5 0,07(+) 0,3
1013050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 5 0,07(+) 0,3
1013990 Pozostałe (2) 5 0,01 (*)(+) 0,01 (*)
1014000 d) kóz
1014010 Mięśnie 0,2 0,01 (*)(+) 0,01 (*)
1014020 Tłuszcz 0,2 0,05(+) 0,06
1014030 Wątroba 5 0,07(+) 0,07
1014040 Nerka 5 0,07(+) 0,3
1014050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 5 0,07(+) 0,3
1014990 Pozostałe (2) 5 0,01 (*)(+) 0,01 (*)
1015000 e) koniowatych
1015010 Mięśnie 0,2 0,01 (*) 0,01 (*)
1015020 Tłuszcz 0,2 0,05 0,06
1015030 Wątroba 5 0,07 0,07
1015040 Nerka 5 0,07 0,3
1015050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 5 0,07 0,3
1015990 Pozostałe (2) 5 0,01 (*) 0,01 (*)
1016000 f) drobiu 0,05 (*) 0,01 (*)(+) 0,01 (*)
1016010 Mięśnie (+)
1016020 Tłuszcz (+)
1016030 Wątroba (+)
1016040 Nerka (+)
1016050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) (+)
1016990 Pozostałe (2) (+)
1017000 g) pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych
1017010 Mięśnie 0,2 0,01 (*) 0,01 (*)
1017020 Tłuszcz 0,2 0,05 0,06
1017030 Wątroba 5 0,07 0,07
1017040 Nerka 5 0,07 0,3
1017050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 5 0,07 0,3
1017990 Pozostałe (2) 5 0,01 (*) 0,01 (*)
1020000 Mleko 0,01 (*) 0,01 (*)(+) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,06 0,01 (*) 0,01 (*)
1020010 Bydło (+)
1020020 Owce (+)
1020030 Kozy (+)
1020040 Konie (+)
1020990 Pozostałe (2) (+)
1030000 Jaja ptasie 0,01 (*) 0,01 (*)(+) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,05 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,05 (*) 0,01 (*)
1030010 Kury (+)
1030020 Kaczki (+)
1030030 Gęsi (+)
1030040 Przepiórki (+)
1030990 Pozostałe (2) (+)
1040000 Miód i pozostałe produkty pszczele (7) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
1050000 Płazy i gady 0,05 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,05 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,05 (*) 0,01 (*)
1060000 Bezkręgowe zwierzęta lądowe 0,05 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,05 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,05 (*) 0,01 (*)
1070000 Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe 0,05 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,05 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,05 (*) 0,01 (*)
1100000 PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - RYBY, PRODUKTY RYBNE I POZOSTAŁE MORSKIE I SŁODKOWODNE PRODUKTY SPOŻYWCZE (8)
1200000 PRODUKTY LUB CZĘŚCI PRODUKTÓW UŻYWANE

WYŁĄCZNIE DO PRODUKCJI PASZ (8)

1300000 PRZETWORZONE PRODUKTY SPOŻYWCZE (9)
(*) Granica oznaczalności

(**) Kombinacja pestycydu-numeru kodu, dla której stosuje się NDP określony w załączniku III część B.

(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.

(F) = Rozpuszczalny w tłuszczach
Azoksystrobina

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące toksyczności metabolitów są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeżeli zostaną one przedłożone do dnia 5 sierpnia 2024 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.

1011000 a) świń
1011010 Mięśnie
1011020 Tłuszcz
1011030 Wątroba
1011040 Nerka
1011050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1011990 Pozostałe (2)
1012000 b) bydła
1012010 Mięśnie
1012020 Tłuszcz
1012030 Wątroba
1012040 Nerka
1012050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1012990 Pozostałe (2)
1013000 c) owiec
1013010 Mięśnie
1013020 Tłuszcz
1013030 Wątroba
1013040 Nerka
1013050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1013990 Pozostałe (2)
1014000 d) kóz
1014010 Mięśnie
1014020 Tłuszcz
1014030 Wątroba
1014040 Nerka
1014050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1014990 Pozostałe (2)
1016000 f) drobiu
1016010 Mięśnie
1016020 Tłuszcz
1016030 Wątroba
1016040 Nerka
1016050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1016990 Pozostałe (2)
1020000 Mleko
1020010 Bydło
1020020 Owce
1020030 Kozy
1020040 Konie
1020990 Pozostałe (2)
1030000 Jaja ptasie
1030010 Kury
1030020 Kaczki
1030030 Gęsi
1030040 Przepiórki
1030990 Pozostałe (2)
Fluroksypyr (suma fluroksypyru, jego soli, estrów i koniugatów, wyrażona jako fluroksypyr) (R) (A)
(R) = definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu:
Fluroksypyr - kod 1000000 z wyjątkiem 1040000: Fluroksypyr (suma fluroksypyru i jego soli wyrażona jako fluroksypyr)
1 Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.
2 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Conclusion on the peer review of the pesticide risk assessment of the active substance 2,4-D" (Wnioski z weryfikacji dotyczącej oceny ryzyka stwarzanego przez pestycydy dla substancji czynnej 2,4-D), EFSA Journal 2014; 12(9):3812.
3 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Lack of confirmatory data following Article 12 MRL reviews for 2,4-D, fenhexamid and iprovalicarb" (Brak danych potwierdzających w świetle przeglądu NDP 2,4-D, fenheksamidu i iprowalikarbu zgodnie z art. 12). Dziennik EFSA 2021; 19(10):6910.
4 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Evaluation of confirmatory data following the Article 12 MRL review and modification of the existing maximum residue levels for azoxystrobin" (Ocena danych potwierdzających w świetle przeglądu NDP i zmiana dotychczasowych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości azoksystrobiny). Dziennik EFSA 2020; 18(8):6231.
5 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Conclusion on the peer review of the pesticide risk assessment of the active substance cyhalofop (variant evaluated cyhalofop-butyl)" (Wnioski z weryfikacji oceny ryzyka stwarzanego przez pestycydy, dotyczącej substancji czynnej cyhalofopu (oceniany wariant: cyhalofop butylowy). Dziennik EFSA 2015; 13(1):3943.
6 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Evaluation of confirmatory data following the Article 12 review for cymoxanil" (Ocena danych potwierdzających w świetle przeglądu zgodnie z art. 12 w odniesieniu do cymoksanilu). Dziennik EFSA 2019; 17(10):5823.
7 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Lack of confirmatory data following Article 12 MRL reviews for 2,4-D, fenhexamid and iprovalicarb" (Brak danych potwierdzających w świetle przeglądu NDP 2,4-D, fenheksamidu i iprowalikarbu zgodnie z art. 12). Dziennik EFSA 2021; 19(10):6910.
8 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Conclusion on the peer review of the pesticide risk assessment of the active substance flazasulfuron" (Wnioski z wzajemnej weryfikacji oceny ryzyka stwarzanego przez pestycydy, dotyczącej substancji czynnej flazasulfu- ron). Dziennik EFSA 2016; 14(8):4575.
9 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Conclusion on the peer review of the pesticide risk assessment of the active substance florasulam" (Wnioski z wzajemnej weryfikacji oceny ryzyka stwarzanego przez pestycydy, dotyczącej substancji czynnej florasulam). Dziennik EFSA 2015; 13(1):3984.
10 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Evaluation of confirmatory data following the Article 12 review for fluroxypyr" (Ocena danych potwierdzających w świetle przeglądu zgodnie z art. 12 w odniesieniu do fluroksypyru). Dziennik EFSA 2019; 17(9):5816.
11 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Modification of the existing maximum residue levels for fluroxypyr in chives, celery leaves, parsley, thyme and basil and edible flowers". (Zmiana obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości flurok- sypyru w szczypiorku, liściach selera, pietruszce, tymianku i bazylii oraz kwiatach jadalnych). Dziennik EFSA 2020; 18(10):6273.
12 SANCO/11019/2011 rev.5, "Final Review report for the active substance fluroxypyr finalised in the Standing Committee on the Food Chain and Animal Health at its meeting on 17 June 2011 in view of the approval of fluroxypyr as active substance in accordance with Regulation (EC) No 1107/2009" (Sprawozdanie końcowe z przeglądu dotyczącego substancji czynnej fluroksypyr, sfinalizowane przez Stały Komitet ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt na posiedzeniu w dniu 17 czerwca 2011 r. w celu zatwierdzenia fluroksypyru jako substancji czynnej zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 1107/2009), 23 marca 2017 r., https://ec.europa.eu/ food/plant/pesticides/eu-pesticides-database/active-substances/?event=as.details&as_id=734.
13 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Lack of confirmatory data following Article 12 MRL reviews for 2,4-D, fenhexamid and iprovalicarb" (Brak danych potwierdzających w świetle przeglądu NDP 2,4-D, fenheksamidu i iprowalikarbu zgodnie z art. 12). Dziennik EFSA 2021; 19(10):6910.
14 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Conclusion on the peer review of the pesticide risk assessment of the active substance silthiofam" (Wnioski z wzajemnej weryfikacji oceny ryzyka stwarzanego przez pestycydy, dotyczącej substancji czynnej siltio- fam). Dziennik EFSA 2016; 14(8):4574.
15 Załącznik zmieniony przez sprostowanie z dnia 19 stycznia 2023 r. (Dz.U.UE.L.2023.17.99) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 25 sierpnia 2022 r.

Zmiany w prawie

Data 30 kwietnia dla wnioskodawcy dodatku osłonowego może być pułapką

Choć ustawa o dodatku osłonowym wskazuje, że wnioski można składać do 30 kwietnia 2024 r., to dla wielu mieszkańców termin ten może okazać się pułapką. Datą złożenia wniosku jest bowiem data jego wpływu do organu. Rząd uznał jednak, że nie ma potrzeby doprecyzowania tej kwestii. A już podczas rozpoznawania poprzednich wniosków, właśnie z tego powodu wielu mieszkańców zostało pozbawionych świadczeń.

Robert Horbaczewski 30.04.2024
Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2022.205.207

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 2022/1363 zmieniające załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości 2,4-D, azoksystrobiny, cyhalofopu butylowego, cymoksanilu, fenheksamidu, flazasulfuronu, florasulamu, fluroksypyru, iprowalikarbu i siltiofamu w określonych produktach oraz na ich powierzchni
Data aktu: 03/08/2022
Data ogłoszenia: 05/08/2022
Data wejścia w życie: 25/02/2023, 25/08/2022