Rozporządzenie 2022/1343 zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości acekwinocylu, chlorantraniliprolu i emamektyny w określonych produktach lub na ich powierzchni

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2022/1343
z dnia 29 lipca 2022 r.
zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości acekwinocylu, chlorantraniliprolu i emamektyny w określonych produktach lub na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG 1 , w szczególności jego art. 14 ust. 1 lit. a) i art. 49 ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) acekwinocylu, chlorantraniliprolu i emamektyny określono w części A załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(2) W przypadku acekwinocylu Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") przedłożył uzasadnioną opinię w sprawie obecnych NDP zgodnie z art. 12 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 2 . W odniesieniu do niektórych produktów Urząd zalecił podwyższenie lub utrzymanie obecnych NDP. NDP dla tych produktów należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na dotychczasowym poziomie lub na poziomie określonym przez Urząd. Urząd stwierdził ponadto, że w przypadku NDP dla grejpfrutów, pomarańczy, cytryn, lim/limonek, mandarynek, orzechów laskowych/orzechów leszczyny pospolitej, jabłek, gruszek, pigw, owoców nieszpułki zwyczajnej, owoców nie- śplika japońskiego, winogron stołowych i winogron do produkcji wina, pomidorów, oberżyn/bakłażanów, chmielu, świń (mięśni, tłuszczu, wątroby, nerek), bydła (mięśni, tłuszczu, wątroby, nerek, mleka), koniowatych (mięśni, tłuszczu, wątroby, nerek, mleka) pewne informacje nie są dostępne i że osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę. Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko, NDP dla tych produktów należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na dotychczasowym poziomie lub na poziomie określonym przez Urząd. Wspomniane NDP zostaną poddane przeglądowi, w ramach którego uwzględnione zostaną informacje dostępne w ciągu dwóch lat od opublikowania niniejszego rozporządzenia.

(3) W odniesieniu do chlorantraniliprolu Urząd przedłożył uzasadnioną opinię w sprawie obecnych NDP zgodnie z art. 12 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 3 . Urząd zalecił obniżenie NDP dla migdałów, orzechów brazylijskich, orzechów nerkowca, kasztanów, orzechów kokosowych, orzechów laskowych/orzechów leszczyny pospolitej, orzechów makadamia, orzeszków pekan, orzeszków piniowych, orzeszków pistacjowych, orzechów włoskich, jabłek, gruszek, pigw, owoców nieszpułki zwyczajnej, owoców nieśplika japońskiego, kukurydzy cukrowej, kalafiorów, selera, ziaren kawy i mięśni (świń, bydła, owiec, kóz i koniowatych). W odniesieniu do innych produktów Urząd zalecił podwyższenie

lub utrzymanie obecnych NDP. NDP dla tych produktów należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na dotychczasowym poziomie lub na poziomie określonym przez Urząd. W odniesieniu do jarmużu Urząd zalecił utrzymanie obecnego NDP na poziomie 20 mg/kg. Państwa członkowskie zwróciły się jednak o podniesienie NDP dla jarmużu do 40 mg/kg, co stanowi kodeksowy najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości (CXL) dla liści rzodkwi, ponieważ liście rzodkwi są obecnie sklasyfikowane w części B załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 w podgrupie "Jarmuż". W 2015 r., kiedy do prawodawstwa Unii wprowadzano CXL dla liści rzodkwi, liście rzodkwi nie zostały wyraźnie wymienione. W związku z tym uznano, że należą one do podgrupy "Warzywa o młodych/ drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych)", a nie do podgrupy "Jarmuż". Państwa członkowskie zwróciły się o zastosowanie obecnej klasyfikacji. Urząd stwierdził ponadto, że w odniesieniu do NDP dla papryki rocznej, melonów, arbuzów, liści winorośli lub podobnych gatunków, orzeszków ziemnych/orzechów arachidowych, nasion słonecznika i ziaren rzepaku pewne informacje nie są dostępne i że osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę. Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko, NDP dla tych produktów należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na dotychczasowym poziomie lub na poziomie określonym przez Urząd. Wspomniane NDP zostaną poddane przeglądowi, w ramach którego uwzględnione zostaną informacje dostępne w ciągu dwóch lat od opublikowania niniejszego rozporządzenia.

(4) W odniesieniu do emamektyny Urząd przedłożył uzasadnioną opinię w sprawie obecnych NDP zgodnie z art. 12 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 4 . Urząd zaproponował zmianę definicji pozostałości na emamektynę B1a i jej sole, wyrażone jako emamektyna B1a (wolna zasada). Urząd zalecił obniżenie NDP dla śliwek, ziemniaków, ogórków, korniszonów, cukinii, melonów, arbuzów, brokułów, kalafiorów, brukselki, kapusty głowiastej, roszpunki warzywnej, sałat, rzeżuchy i innych kiełków i pędów, gorczycznika wiosennego, rokietty siewnej/rukoli, gorczycy sarepskiej, warzyw o młodych/drobnych liściach (w tym gatunków warzyw kapustnych), trybuli, szczypiorku, liści selera, pietruszki, szałwii, rozmarynu, tymianku, bazylii i kwiatów jadalnych, liści laurowych/wawrzynu szlachet- nego/lauru szlachetnego, estragonu, grochu (bez strąków) i karczochów zwyczajnych. W odniesieniu do innych produktów Urząd zalecił podwyższenie lub pozostawienie dotychczasowych NDP. NDP dla tych produktów należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na dotychczasowym poziomie lub na poziomie określonym przez Urząd. Urząd stwierdził również, że w przypadku NDP dla pomarańczy, cytryn, mandarynek, winogron stołowych i winogron do produkcji wina, dyni olbrzymich, endywii o liściach szerokich, nasion bawełny, świń (mięśni, tłuszczu, wątroby, nerek), bydła (mięśni, tłuszczu, wątroby, nerek), owiec (mięśni, tłuszczu, wątroby, nerek), kóz (mięśni, tłuszczu, wątroby, nerek), koniowatych (mięśni, tłuszczu, wątroby, nerek), pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych (mięśni, tłuszczu, wątroby, nerek) oraz mleka (bydła, owiec, kóz, koni) pewne informacje nie są dostępne i że osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę. Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko, NDP dla tych produktów należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na dotychczasowym poziomie lub na poziomie określonym przez Urząd. Wspomniane NDP zostaną poddane przeglądowi, w ramach którego uwzględnione zostaną informacje dostępne w ciągu dwóch lat od opublikowania niniejszego rozporządzenia. Urząd stwierdził również, że w odniesieniu do NDP dla moreli pewne informacje nie są dostępne. Wraz z innymi produktami również w odniesieniu do moreli złożono wniosek na podstawie art. 6 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 o zmianę obecnych NDP. W swojej opinii 5  Urząd stwierdził, że spełniono wszystkie wymogi dotyczące kompletności przedłożonych danych oraz że zmiana NDP dla moreli, o którą wystąpił wnioskodawca, jest dopuszczalna. Zmiana ta została uwzględniona w rozporządzeniu Komisji (UE) 2022/476 6 , w związku z czym dodatkowe informacje dotyczące moreli nie są potrzebne.

(5) W uzasadnionych opiniach Urzędu uwzględniono obecne CXL. Przy wyznaczaniu NDP uwzględniono CXL, które są bezpieczne dla konsumentów w Unii.

(6) W odniesieniu do produktów, w przypadku których nie zezwala się na stosowanie w Unii danego środka ochrony roślin i dla których nie istnieją tolerancje importowe ani CXL, NDP należy ustalić na poziomie określonej granicy oznaczalności lub wartości wzorcowej NDP, jak określono w art. 18 ust. 1 lit. b) rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(7) Komisja skonsultowała się z laboratoriami referencyjnymi Unii Europejskiej do spraw pozostałości pestycydów w związku z potrzebą dostosowania niektórych granic oznaczalności. W odniesieniu do kilku substancji laboratoria te stwierdziły, że w wyniku rozwoju technicznego w przypadku niektórych towarów konieczne jest ustalenie określonych granic oznaczalności.

(8) Na podstawie uzasadnionych opinii Urzędu oraz po uwzględnieniu czynników istotnych dla rozpatrywanej kwestii stwierdzono, że odnośne zmiany NDP spełniają wymogi art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(9) Za pośrednictwem Światowej Organizacji Handlu przeprowadzono konsultacje na temat nowych NDP z partnerami handlowymi Unii, a ich uwagi zostały uwzględnione.

(10) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.

(11) Aby umożliwić normalny obrót produktami, ich przetwarzanie i konsumpcję, w niniejszym rozporządzeniu należy przewidzieć przepis przejściowy dla produktów, które zostały wyprodukowane przed zmianą NDP i w przypadku których informacje wskazują, że utrzymany jest wysoki poziom ochrony konsumentów.

(12) Należy przewidzieć odpowiednio długi termin przed rozpoczęciem stosowania zmienionych NDP, aby umożliwić państwom członkowskim, państwom trzecim i podmiotom prowadzącym przedsiębiorstwa spożywcze przygotowanie się do spełnienia nowych wymogów wynikających ze zmiany NDP.

(13) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Rozporządzenie (WE) nr 396/2005 w brzmieniu przed zmianami wprowadzonymi niniejszym rozporządzeniem stosuje się nadal w odniesieniu do produktów, które zostały wyprodukowane w Unii lub przywiezione do Unii przed dniem 22 lutego 2023 r.

Artykuł  3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 22 lutego 2023 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 29 lipca 2022 r.
W imieniu Komisji
Przewodnicząca
Ursula VON DER LEYEN

ZAŁĄCZNIK

W załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się następujące zmiany:
1)
w załączniku II dodaje się kolumny dotyczące acekwinocylu, chlorantraniliprolu i emamektyny w brzmieniu:

"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer kodu Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (a) Acekwinocyl (F) Chlorantraniliprol (F) Emamektyna B1a i jej sole, wyrażone jako emamektyna B1a (wolna zasada) (R) (F)
0100000 OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH
0110000 Owoce cytrusowe 0,6(+) 0,7
0110010 Grejpfruty (+) 0,002 (*)
0110020 Pomarańcze (+) 0,003(+)
0110030 Cytryny (+) 0,003(+)
0110040 Limy/limonki (+) 0,002 (*)
0110050 Mandarynki (+) 0,003(+)
0110990 Pozostałe (2) 0,002 (*)
0120000 Orzechy z drzew orzechowych 0,01 (*) 0,03 0,005 (*)
0120010 Migdały
0120020 Orzechy brazylijskie
0120030 Orzechy nerkowca
0120040 Kasztany jadalne
0120050 Orzechy kokosowe
0120060 Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej (+)
0120070 Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej
0120080 Orzechy pekan
0120090 Orzeszki piniowe
0120100 Orzeszki pistacjowe
0120110 Orzechy włoskie (+)
0120990 Pozostałe (2)
0130000 Owoce ziarnkowe 0,4(+) 0,4 0,02
0130010 Jabłka (+)
0130020 Gruszki (+)
0130030 Pigwy (+)
0130040 Owoce nieszpułki zwyczajnej (+)
0130050 Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego (+)
0130990 Pozostałe (2)
0140000 Owoce pestkowe 1
0140010 Morele 0,01 (*) 0,05
0140020 Czereśnie 0,1 0,04
0140030 Brzoskwinie 0,1 0,15
0140040 Śliwki 0,03 0,015
0140990 Pozostałe (2) 0,01 (*) 0,002 (*)
0150000 Owoce jagodowe i drobne owoce
0151000 a) winogrona 0,8 1 0,04
0151010 Winogrona stołowe (+) (+)
0151020 Winogrona do produkcji wina (+) (+)
0152000 b) truskawki 0,01 (*) 1 0,05
0153000 c) owoce leśne 0,01 (*) 1,5 0,002 (*)
0153010 Jeżyny
0153020 Jeżyny popielice
0153030 Maliny (czerwone i żółte)
0153990 Pozostałe (2)
0154000 d) pozostałe drobne owoce i jagody 0,01 (*) 0,002 (*)
0154010 Borówki amerykańskie 1,5
0154020 Żurawiny 1
0154030 Porzeczki (czarne, czerwone i białe) 1
0154040 Agrest (zielony, czerwony i żółty) 1
0154050 Róża dzika 1
0154060 Morwy (czarne i białe) 1
0154070 Głóg włoski 1
0154080 Bez czarny 1
0154990 Pozostałe (2) 1
0160000 Owoce różne z 0,01 (*)
0161000 a) jadalną skórką
0161010 Daktyle 0,01 (*) 0,002 (*)
0161020 Figi 0,01 (*) 0,002 (*)
0161030 Oliwki stołowe 0,01 (*) 0,005 (*)
0161040 Kumkwat 0,7 0,002 (*)
0161050 Karambola 0,01 (*) 0,002 (*)
0161060 Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia 0,01 (*) 0,002 (*)
0161070 Czapetka kuminowa 0,01 (*) 0,002 (*)
0161990 Pozostałe (2) 0,01 (*) 0,002 (*)
0162000 b) niejadalną skórką, małe 0,01 (*)
0162010 Kiwi (zielone, czerwone, żółte) 0,15
0162020 Liczi chińskie/Śliwka chińska 0,002 (*)
0162030 Marakuja/Męczennica jadalna 0,002 (*)
0162040 Owoc opuncji figowej/Figa indyjska 0,002 (*)
0162050 Caimito 0,002 (*)
0162060 Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej 0,002 (*)
0162990 Pozostałe (2) 0,002 (*)
0163000 c) niejadalną skórką, duże
0163010 Awokado 0,01 (*) 0,005 (*)
0163020 Banany 0,01 (*) 0,002 (*)
0163030 Mango 0,01 (*) 0,002 (*)
0163040 Papaja 0,01 (*) 0,002 (*)
0163050 Granaty/Jabłka granatu 0,4 0,002 (*)
0163060 Czerymoja 0,01 (*) 0,002 (*)
0163070 Gujawa/Gruszla 0,01 (*) 0,002 (*)
0163080 Ananasy 0,01 (*) 0,002 (*)
0163090 Owoce chlebowca 0,01 (*) 0,002 (*)
0163100 Owoce duriana właściwego 0,01 (*) 0,002 (*)
0163110 Owoce flaszowca miękkociernistego/ Owoce guanabany 0,01 (*) 0,002 (*)
0163990 Pozostałe (2) 0,01 (*) 0,002 (*)
0200000 WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE
0210000 Warzywa korzeniowe i bulwiaste 0,01 (*) 0,002 (*)
0211000 a) ziemniaki 0,03
0212000 b) tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste 0,02
0212010 Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy
0212020 Kartofel słodki/Batat
0212030 Pochrzyn
0212040 Maranta trzcinowata
0212990 Pozostałe (2)
0213000 c) pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego
0213010 Buraki 0,06
0213020 Marchew 0,08
0213030 Seler zwyczajny 0,06
0213040 Chrzan pospolity 0,06
0213050 Słonecznik bulwiasty 0,06
0213060 Pasternak 0,06
0213070 Korzeń pietruszki zwyczajnej 0,06
0213080 Rzodkiew zwyczajna 0,5
0213090 Kozibród porolistny/Salsefia 0,06
0213100 Brukiew/Karpiel 0,06
0213110 Rzepa biała/Rzepa jadalna 0,06
0213990 Pozostałe (2) 0,06
0220000 Warzywa cebulowe 0,01 (*) 0,01 (*) 0,002 (*)
0220010 Czosnek
0220020 Cebula
0220030 Szalotka
0220040 Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka
0220990 Pozostałe (2)
0230000 Warzywa owocowe
0231000 a) Solanaceae i Malvaceae 0,02
0231010 Pomidory 0,3(+) 0,6
0231020 Papryka roczna 0,01 (*) 1(+)
0231030 Oberżyny/Bakłażany 0,3(+) 0,6
0231040 Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra 0,01 (*) 0,6
0231990 Pozostałe (2) 0,01 (*) 0,6
0232000 b) dyniowate z jadalną skórką 0,3 0,007
0232010 Ogórki 0,08
0232020 Korniszony 0,04
0232030 Cukinie 0,08
0232990 Pozostałe (2) 0,01 (*)
0233000 c) dyniowate z niejadalną skórką 0,01 (*) 0,3 0,008
0233010 Melony (+)
0233020 Dynie olbrzymie (+)
0233030 Arbuzy (+)
0233990 Pozostałe (2)
0234000 d) kukurydza cukrowa 0,01 (*) 0,01 (*) 0,002 (*)
0239000 e) pozostałe warzywa owocowe 0,01 (*) 0,01 (*) 0,002 (*)
0240000 Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach) 0,01 (*)
0241000 a) kapustne kwitnące 0,003
0241010 Brokuły 1,5
0241020 Kalafiory 0,5
0241990 Pozostałe (2) 0,5
0242000 b) kapustne głowiaste 0,004
0242010 Brukselka/Kapusta brukselska 0,01 (*)
0242020 Kapusta głowiasta 2
0242990 Pozostałe (2) 0,01 (*)
0243000 c) kapustne liściowe
0243010 Kapusta pekińska/Kapusta petsai 20 0,2
0243020 Jarmuż 40 0,03
0243990 Pozostałe (2) 20 0,03
0244000 d) kalarepa 0,01 (*) 0,002 (*)
0250000 Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne
0251000 a) sałaty i warzywa sałatowe 0,01 (*)
0251010 Roszpunka warzywna 20 0,6
0251020 Sałaty 20 0,2
0251030 Endywia o liściach szerokich 20 0,15(+)
0251040 Rzeżucha i inne kiełki i pędy 20 0,6
0251050 Gorczycznik wiosenny 20 0,6
0251060 Rokietta siewna/rukola 20 0,6
0251070 Gorczyca sarepska 20 0,6
0251080 Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych) 40 0,6
0251990 Pozostałe (2) 20 0,6
0252000 b) szpinak i podobne liście 0,01 (*) 20 0,2
0252010 Szpinak
0252020 Portulaka pospolita
0252030 Boćwina
0252990 Pozostałe (2)
0253000 c) liście winorośli lub podobne gatunki 0,01 (*) 20(+) 0,002 (*)
0254000 d) rukiew wodna 0,01 (*) 20 0,6
0255000 e) cykoria warzywna/cykoria liściasta/cy- koria brukselska 0,01 (*) 20 0,002 (*)
0256000 f) zioła, kwiaty jadalne 0,02 (*) 20
0256010 Trybula 0,2
0256020 Szczypiorek 0,2
0256030 Liście selera 0,2
0256040 Pietruszka - nać 0,2
0256050 Szałwia lekarska 0,6
0256060 Rozmaryn lekarski 0,2
0256070 Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek 0,2
0256080 Bazylia pospolita i kwiaty jadalne 0,2
0256090 Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny 0,2
0256100 Estragon 0,2
0256990 Pozostałe (2) 0,2
0260000 Warzywa strączkowe 0,01 (*)
0260010 Fasola (w strąkach) 0,8 0,03
0260020 Fasola (bez strąków) 0,01 (*) 0,015
0260030 Groch (w strąkach) 2 0,03
0260040 Groch (bez strąków) 0,01 (*) 0,002 (*)
0260050 Soczewica 0,01 (*) 0,002 (*)
0260990 Pozostałe (2) 0,01 (*) 0,002 (*)
0270000 Warzywa łodygowe 0,01 (*)
0270010 Szparagi 0,01 (*) 0,002 (*)
0270020 Karczochy hiszpańskie 8 0,002 (*)
0270030 Seler 8 0,002 (*)
0270040 Fenkuł włoski/Koper włoski 8 0,002 (*)
0270050 Karczochy zwyczajne 2 0,09
0270060 Pory 0,01 (*) 0,002 (*)
0270070 Rabarbar 8 0,002 (*)
0270080 Pędy bambusa 0,01 (*) 0,002 (*)
0270090 Rdzenie palmowe 0,01 (*) 0,002 (*)
0270990 Pozostałe (2) 0,01 (*) 0,002 (*)
0280000 Grzyby, mchy i porosty 0,01 (*) 0,01 (*) 0,002 (*)
0280010 Grzyby uprawne
0280020 Grzyby dzikie
0280990 Mchy i porosty
0290000 Algi i organizmy prokariotyczne 0,01 (*) 0,01 (*) 0,002 (*)
0300000 JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH 0,01 (*) 0,3 0,005 (*)
0300010 Fasola
0300020 Soczewica
0300030 Groch
0300040 Łubin biały
0300990 Pozostałe (2)
0400000 NASIONA I OWOCE OLEISTE 0,01 (*) 0,005 (*)
0401000 Nasiona oleiste
0401010 Siemię lniane 2
0401020 Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe 0,06(+)
0401030 Nasiona maku 2
0401040 Ziarna sezamu 2
0401050 Ziarna słonecznika 2(+)
0401060 Ziarna rzepaku 2(+)
0401070 Ziarna soi zwyczajnej 0,05
0401080 Nasiona gorczycy 2
0401090 Nasiona bawełny 0,3 (+)
0401100 Nasiona dyni 2
0401110 Nasiona krokoszu barwierskiego 2
0401120 Nasiona ogórecznika lekarskiego 2
0401130 Nasiona lnicznika siewnego 2
0401140 Nasiona konopi siewnych 2
0401150 Rącznik pospolity 2
0401990 Pozostałe (2) 0,01 (*)
0402000 Owoce oleiste
0402010 Oliwki do produkcji oliwy 0,01 (*)
0402020 Nasiona palm olejowych 0,01 (*)
0402030 Owoce palm olejowych 0,8
0402040 Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe 0,01 (*)
0402990 Pozostałe (2) 0,01 (*)
0500000 ZBOŻA 0,01 (*) 0,005 (*)
0500010 Jęczmień 0,02
0500020 Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome 0,02
0500030 Kukurydza 0,02
0500040 Proso zwyczajne 0,02
0500050 Owies zwyczajny 0,02
0500060 Ryż siewny 0,4
0500070 Żyto zwyczajne 0,02
0500080 Sorgo japońskie 0,02
0500090 Pszenica zwyczajna 0,02
0500990 Pozostałe (2) 0,02
0600000 HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY 0,05 (*)
0610000 Herbaty 0,05 (*) 0,01 (*)
0620000 Ziarna kawy 0,01 (*) 0,01 (*)
0630000 Napary ziołowe z 0,05 (*)
0631000 a) kwiatów 0,01 (*)
0631010 Rumian szlachetny/Rumianek rzymski
0631020 Ketmia szczawiowa
0631030 Róża
0631040 Jaśmin
0631050 Lipa
0631990 Pozostałe (2)
0632000 b) liści i ziół 2
0632010 Truskawka
0632020 Aspalat prosty
0632030 Ostrokrzew paragwajski
0632990 Pozostałe (2)
0633000 c) korzeni 0,01 (*)
0633010 Kozłek lekarski
0633020 Żeń-szeń
0633990 Pozostałe (2)
0639000 d) wszelkich pozostałych części rośliny 0,01 (*)
0640000 Ziarna kakaowe 0,05 (*) 0,01 (*)
0650000 Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański 0,05 (*) 0,01 (*)
0700000 CHMIEL 20(+) 40 0,01 (*)
0800000 PRZYPRAWY
0810000 Przyprawy nasienne 0,05 (*) 0,05 (*) 0,01 (*)
0810010 Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż
0810020 Kminek czarny/Czarny kmin
0810030 Seler
0810040 Kolendra siewna
0810050 Kmin rzymski
0810060 Koper ogrodowy
0810070 Koper włoski/Fenkuł włoski
0810080 Kozieradka pospolita
0810090 Gałka muszkatołowa
0810990 Pozostałe (2)
0820000 Przyprawy owocowe 0,05 (*) 0,05 (*) 0,01 (*)
0820010 Ziele angielskie/pieprz angielski
0820020 Pieprz syczuański
0820030 Kminek zwyczajny
0820040 Kardamon malabarski
0820050 Jagody jałowca
0820060 Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego)
0820070 Wanilia
0820080 Tamarynd
0820990 Pozostałe (2)
0830000 Przyprawy korowe 0,05 (*) 0,05 (*) 0,01 (*)
0830010 Cynamon
0830990 Pozostałe (2)
0840000 Przyprawy korzeniowe lub kłączowe
0840010 Lukrecja 0,05 (*) 0,05 (*) 0,01 (*)
0840020 Imbir lekarski (10)
0840030 Kurkuma 0,05 (*) 0,05 (*) 0,01 (*)
0840040 Chrzan pospolity (11)
0840990 Pozostałe (2) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,01 (*)
0850000 Przyprawy pączkowe 0,05 (*) 0,05 (*) 0,01 (*)
0850010 Goździki
0850020 Kapary
0850990 Pozostałe (2)
0860000 Przyprawy ze słupków kwiatowych 0,05 (*) 0,05 (*) 0,01 (*)
0860010 Szafran
0860990 Pozostałe (2)
0870000 Przyprawy z osnówki nasiona 0,05 (*) 0,05 (*) 0,01 (*)
0870010 Kwiat muszkatołowy
0870990 Pozostałe (2)
0900000 ROŚLINY CUKRODAJNE 0,01 (*) 0,002 (*)
0900010 Korzenie buraka cukrowego 0,01 (*)
0900020 Trzcina cukrowa 0,5
0900030 Cykoria podróżnik, korzenie 0,01 (*)
0900990 Pozostałe (2) 0,01 (*)
1000000 PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE
1010000 Towary z 0,01 (*)
1011000 a) świń
1011010 Mięśnie (+) 0,03 0,004(+)
1011020 Tłuszcz (+) 0,2 0,02(+)
1011030 Wątroba (+) 0,2 0,08(+)
1011040 Nerka (+) 0,2 0,08(+)
1011050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,2 0,08
1011990 Pozostałe (2) 0,01 (*) 0,01 (*)
1012000 b) bydła
1012010 Mięśnie (+) 0,03 0,004(+)
1012020 Tłuszcz (+) 0,2 0,02(+)
1012030 Wątroba (+) 0,2 0,08(+)
1012040 Nerka (+) 0,2 0,08(+)
1012050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,2 0,08
1012990 Pozostałe (2) 0,01 (*) 0,01 (*)
1013000 c) owiec
1013010 Mięśnie 0,03 0,004(+)
1013020 Tłuszcz 0,2 0,02(+)
1013030 Wątroba 0,2 0,08(+)
1013040 Nerka 0,2 0,08(+)
1013050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,2 0,08
1013990 Pozostałe (2) 0,01 (*) 0,01 (*)
1014000 d) kóz
1014010 Mięśnie 0,03 0,004(+)
1014020 Tłuszcz 0,2 0,02(+)
1014030 Wątroba 0,2 0,08(+)
1014040 Nerka 0,2 0,08(+)
1014050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,2 0,08
1014990 Pozostałe (2) 0,01 (*) 0,01 (*)
1015000 e) koniowatych
1015010 Mięśnie (+) 0,03 0,004(+)
1015020 Tłuszcz (+) 0,2 0,02(+)
1015030 Wątroba (+) 0,2 0,08(+)
1015040 Nerka (+) 0,2 0,08(+)
1015050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,2 0,08
1015990 Pozostałe (2) 0,01 (*) 0,01 (*)
1016000 f) drobiu 0,01 (*)
1016010 Mięśnie 0,02
1016020 Tłuszcz 0,08
1016030 Wątroba 0,07
1016040 Nerka 0,01 (*)
1016050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,08
1016990 Pozostałe (2) 0,01 (*)
1017000 g) pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych
1017010 Mięśnie 0,03 0,004(+)
1017020 Tłuszcz 0,2 0,02(+)
1017030 Wątroba 0,2 0,08(+)
1017040 Nerka 0,2 0,08(+)
1017050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,2 0,08
1017990 Pozostałe (2) 0,01 (*) 0,01 (*)
1020000 Mleko 0,01 (*) 0,05 0,002 (*)
1020010 Bydło (+) (+)
1020020 Owce (+)
1020030 Kozy (+)
1020040 Konie (+) (+)
1020990 Pozostałe (2)
1030000 Jaja ptasie 0,01 (*) 0,2 0,01 (*)
1030010 Kury
1030020 Kaczki
1030030 Gęsi
1030040 Przepiórki
1030990 Pozostałe (2)
1040000 Miód i pozostałe produkty pszczele (7) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
1050000 Płazy i gady 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
1060000 Bezkręgowe zwierzęta lądowe 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
1070000 Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
1100000 PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - RYBY, PRODUKTY RYBNE I POZOSTAŁE MORSKIE I SŁODKOWODNE PRODUKTY SPOŻYWCZE (8)
1200000 PRODUKTY LUB CZĘŚCI PRODUKTÓW UŻYWANE WYŁĄCZNIE DO PRODUKCJI PASZ (8)
1300000 PRZETWORZONE PRODUKTY SPOŻYWCZE (9)
(*) Wskazuje granicę oznaczalności.

(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.

Acekwinocyl (F)
(F) Rozpuszczalny w tłuszczach

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych oraz stabilności przy przechowywaniu są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 2 sierpnia 2024 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.

0120060 Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 2 sierpnia 2024 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.
1011010 Mięśnie
1011020 Tłuszcz
1011030 Wątroba
1011040 Nerka
1012010 Mięśnie
1012020 Tłuszcz
1012030 Wątroba
1012040 Nerka
1015010 Mięśnie
1015020 Tłuszcz
1015030 Wątroba
1015040 Nerka
1020010 Bydło
1020040 Konie
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań hydrolizy symulujących pasteryzację i sterylizację są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 2 sierpnia 2024 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.
0110000 Owoce cytrusowe
0110010 Grejpfruty
0110020 Pomarańcze
0110030 Cytryny
0110040 Limy/limonki
0110050 Mandarynki
0130000 Owoce ziarnkowe
0130010 Jabłka
0130020 Gruszki
0130030 Pigwy
0130040 Owoce nieszpułki zwyczajnej
0130050 Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego
0151010 Winogrona stołowe
0151020 Winogrona do produkcji wina
0231010 Pomidory
0231030 Oberżyny/Bakłażany
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące stabilności przy przechowywaniu oraz badań hydrolizy symulujących pasteryzację i sterylizację są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 2 sierpnia 2024 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.
0700000 CHMIEL
Chlorantraniliprol (F)
(F) Rozpuszczalny w tłuszczach

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 2 sierpnia 2024 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.

0231020 Papryka roczna
0233010 Melony
0233030 Arbuzy
0401020 Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe
0401050 Ziarna słonecznika
0401060 Ziarna rzepaku
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące warunków przechowywania stosowanych w badaniach pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 2 sierpnia 2024 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.
0253000 c) liście winorośli lub podobne gatunki
Emamektyna B1a i jej sole, wyrażone jako emamektyna B1a (wolna zasada) (R) (F)
(R) Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu: Emamektyna B1a i jej sole, wyrażone jako emamektyna B1a (wolna zasada) - kod 1000000: Emamektyna B1a
(F) Rozpuszczalny w tłuszczach
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 2 sierpnia 2024 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.
0110020 Pomarańcze
0110030 Cytryny
0110050 Mandarynki
0151010 Winogrona stołowe
0151020 Winogrona do produkcji wina
1011010 Mięśnie
1011020 Tłuszcz
1011030 Wątroba
1011040 Nerka
1012010 Mięśnie
1012020 Tłuszcz
1012030 Wątroba
1012040 Nerka
1013010 Mięśnie
1013020 Tłuszcz
1013030 Wątroba
1013040 Nerka
1014010 Mięśnie
1014020 Tłuszcz
1014030 Wątroba
1014040 Nerka
1015010 Mięśnie
1015020 Tłuszcz
1015030 Wątroba
1015040 Nerka
1017010 Mięśnie
1017020 Tłuszcz
1017030 Wątroba
1017040 Nerka
1020010 Bydło
1020020 Owce
1020030 Kozy
1020040 Konie
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 2 sierpnia 2024 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.
0233020 Dynie olbrzymie
0251030 Endywia o liściach szerokich
0401090 Nasiona bawełny
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące stabilności przy przechowywaniu są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 2 sierpnia 2024 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.
0120110 Orzechy włoskie"
2)
w załączniku III część A skreśla się kolumny dotyczące acekwinocylu, chlorantraniliprolu i emamektyny.
1 Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.
2 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Reasoned opinion on the review of the existing maximum residue levels for acequi- nocyl according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005" (Uzasadniona opinia dotycząca przeglądu obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości acekwinocylu zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005). Dziennik EFSA 2020; 18(1): 5983.
3 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Reasoned opinion on the review of the existing maximum residue levels for chloran- traniliprole according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005" (Uzasadniona opinia dotycząca przeglądu obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości chlorantraniliprolu zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005). Dziennik EFSA 2020; 18(9): 6235.
4 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Reasoned opinion on the review of the existing maximum residue levels for emamec- tin according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005" (Uzasadniona opinia dotycząca przeglądu obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości emamektyny zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005). Dziennik EFSA 2019; 17(8):5803.
5 "Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue levels for emamectin in various crops" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości emamektyny w różnych uprawach). Dziennik EFSA 2021; 19(8):6824.
6 Rozporządzenie Komisji (UE) 2022/476 z dnia 24 marca 2022 r. zmieniające załączniki II, III i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości kwasu octowego, azoksystrobiny, benzowyndiflupyru, cyjanotraniliprolu, cyflufenamidu, emamektyny, flutolanilu, wielosiarczku wapnia, malto- dekstryny i prochinazydu w określonych produktach lub na ich powierzchni (Dz.U. L 98 z 25.3.2022, s. 9).

Zmiany w prawie

Data 30 kwietnia dla wnioskodawcy dodatku osłonowego może być pułapką

Choć ustawa o dodatku osłonowym wskazuje, że wnioski można składać do 30 kwietnia 2024 r., to dla wielu mieszkańców termin ten może okazać się pułapką. Datą złożenia wniosku jest bowiem data jego wpływu do organu. Rząd uznał jednak, że nie ma potrzeby doprecyzowania tej kwestii. A już podczas rozpoznawania poprzednich wniosków, właśnie z tego powodu wielu mieszkańców zostało pozbawionych świadczeń.

Robert Horbaczewski 30.04.2024
Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2022.202.1

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 2022/1343 zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości acekwinocylu, chlorantraniliprolu i emamektyny w określonych produktach lub na ich powierzchni
Data aktu: 29/07/2022
Data ogłoszenia: 02/08/2022
Data wejścia w życie: 22/02/2023, 22/08/2022