Rozporządzenie 2022/93 zmieniające załączniki II, III i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości akrynatryny, fluwalinatu, folpetu, fosetylu, izofetamidu, "łagodnego izolatu Abp1 wirusa mozaiki pepino, szczep UE", "łagodnego izolatu Abp2 wirusa mozaiki pepino, szczep CH2", spinetoramu i spirotetramatu w określonych produktach lub na ich powierzchni

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2022/93
z dnia 20 stycznia 2022 r.
zmieniające załączniki II, III i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości akrynatryny, fluwalinatu, folpetu, fosetylu, izofetamidu, "łagodnego izolatu Abp1 wirusa mozaiki pepino, szczep UE", "łagodnego izolatu Abp2 wirusa mozaiki pepino, szczep CH2", spinetoramu i spirotetramatu w określonych produktach lub na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG 1 , w szczególności jego art. 5 ust. 1 oraz art. 14 ust. 1 lit. a),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) akrynatryny, fluwalinatu, folpetu, izofetamidu, spinetoramu i spirotetramatu określono w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005. NDP fosetylu określono w części A załącznika III do tego rozporządzenia. W przypadku łagodnego izolatu Abp1 wirusa mozaiki pepino, szczep UE oraz łagodnego izolatu Abp2 wirusa mozaiki pepino, szczep CH2 w rozporządzeniu (WE) nr 396/2005 nie określono NDP ani nie włączono tych substancji do załącznika IV do tego rozporządzenia, wobec czego stosuje się do nich wartość wzorcową wynoszącą 0,01 mg/kg, określoną w art. 18 ust. 1 lit. b) tego rozporządzenia.

(2) W ramach procedury udzielania zezwolenia na stosowanie środka ochrony roślin zawierającego substancję czynną akrynatryna na powierzchni brzoskwiń i papryki rocznej złożono wniosek zgodnie z art. 6 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 w sprawie zmiany obecnych NDP.

(3) W przypadku fluwalinatu wniosek taki złożono w odniesieniu do pomidorów i arbuzów. W przypadku folpetu wniosek taki złożono w odniesieniu do jęczmienia, owsa zwyczajnego i żyta zwyczajnego. W przypadku fosetylu wniosek taki złożono w odniesieniu do cytryn, lim/limonek, mandarynek i "naparów ziołowych z liści i ziół" po zastosowaniu fosfonianów potasu. W przypadku izofetamidu wniosek taki złożono w odniesieniu do owoców leśnych. W przypadku spinetoramu wniosek taki złożono w odniesieniu do portulaki pospolitej. W odniesieniu do spi- rotetramatu wniosek taki złożono w odniesieniu do porów, "dymki/cebuli szczypiorowej i cebuli siedmiolatki" oraz "miodu i pozostałych produktów pszczelich".

(4) Zgodnie z art. 8 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wnioski te zostały poddane ocenie przez zainteresowane państwa członkowskie, a sprawozdania z oceny przekazano Komisji.

(5) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") dokonał oceny wniosków i sprawozdań z oceny, analizując w szczególności ryzyko dla konsumentów oraz, w stosownych przypadkach, dla zwierząt, i wydał uzasadnione opinie dotyczące proponowanych NDP 2 . Urząd przekazał te opinie wnioskodawcom, Komisji i państwom członkowskim oraz podał je do publicznej wiadomości.

(6) Jeżeli chodzi o spinetoram w portulace pospolitej, Urząd dokonał oceny wniosku w celu ustanowienia NDP dla sałat i wydał uzasadnioną opinię dotyczącą proponowanego NDP 3 . W tych ramach Urząd ocenił badania pozostałości w kontekście dobrej praktyki rolniczej w odniesieniu do sałaty, co doprowadziło do zaproponowania NDP na poziomie 4 mg/kg. Zgodnie z obowiązującymi unijnymi wytycznymi w sprawie ekstrapolacji NDP 4  należy ustalić NDP dla portulaki pospolitej na poziomie 4 mg/kg w oparciu o badania pozostałości przeprowadzone na sałacie.

(7) W odniesieniu do wszystkich pozostałych wniosków Urząd stwierdził, że spełniono wszystkie wymogi dotyczące danych oraz że zmiany NDP, o które wystąpili wnioskodawcy, są dopuszczalne z punktu widzenia bezpieczeństwa konsumentów na podstawie oceny narażenia konsumentów przeprowadzonej dla 27 określonych grup konsumentów w Europie. Urząd wziął pod uwagę najnowsze informacje na temat właściwości toksykologicznych wymienionych substancji. Ani w przypadku długotrwałego narażenia na przedmiotowe substancje w wyniku spożywania wszystkich produktów spożywczych mogących je zawierać, ani w przypadku narażenia krótkoterminowego w wyniku dużej konsumpcji odnośnych produktów nie wykazano istnienia ryzyka przekroczenia dopuszczalnego dziennego spożycia ani ostrej dawki referencyjnej.

(8) W kontekście zatwierdzania substancji czynnych niskiego ryzyka: łagodny izolat Abp1 wirusa mozaiki pepino, szczep UE i łagodny izolat Abp2 wirusa mozaiki pepino, szczep CH2 do dokumentacji skróconej zostały włączone wnioski dotyczące NDP na poparcie reprezentatywnych zastosowań na powierzchni pomidorów w ramach dobrych praktyk rolniczych w Unii zgodnie z art. 8 ust. 1 lit. g) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 5 . Zainteresowane państwo członkowskie dokonało oceny tych wniosków zgodnie z art. 11 ust. 2 wspomnianego rozporządzenia. Urząd dokonał oceny wniosków i wydał wnioski z wzajemnej weryfikacji oceny ryzyka stwarzanego przez pestycydy, dotyczącej przedmiotowych substancji czynnych 6 . W tym kontekście Urząd nie uznał za konieczne ustanowienia wartości referencyjnych dla tych substancji i zalecił włączenie łagodnego izolatu Abp1 wirusa mozaiki pepino, szczep UE i łagodnego izolatu Abp2 wirusa mozaiki Pepino, szczep CH2 do załącznika IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(9) Na podstawie uzasadnionych opinii i wniosków Urzędu oraz po uwzględnieniu czynników istotnych dla rozpatrywanej kwestii stwierdzono, że odnośne zmiany NDP spełniają wymogi art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(10) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.

(11) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załącznikach II, III i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 20 stycznia 2022 r.
W imieniu Komisji
Ursula VON DER LEYEN
Przewodnicząca

ZAŁĄCZNIK

W załącznikach II, III i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się następujące zmiany:
1)
w załączniku II kolumny dotyczące akrynatryny, fluwalinatu, folpetu, izofetamidu, spinetoramu i spirotetramatu otrzymują brzmienie:

"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer kodu Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (a) Akrynatryna (F) Fluwalinat (suma izomerów) otrzymany w wyniku stosowania tau-fluwalinatu (F) Folpet (suma folpetu i ftalimidu wyrażona jako folpet) (R) Izofetamid Spinetoram (suma spinetoramu-J i spinetoramu-L) (F) (A) Spirotetramat i spirotetramat-enol (suma) wyrażone jako spirotetramat (R)
(1) (2) (3) (4) (5) (6) (7) (8)
0100000 OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH
0110000 Owoce cytrusowe 0,02 (*) 0,4 0,03 (*) 0,01 (*) 0,5
0110010

0110020

0110030

0110040

0110050

0110990

Grejpfruty

Pomarańcze

Cytryny

Limy/limonki

Mandarynki

Pozostałe (2)

0,02 (*)

0,07

0,02 (*)

0,02 (*)

0,15

0,02 (*)

0120000 Orzechy z drzew orzechowych 0,02 (*) 0,01 (*) 0,07 (*) 0,01 (*) 0,02 (*) 0,5
0120010

0120020

0120030

0120040

0120050

0120060

0120070

Migdały

Orzechy brazylijskie

Orzechy nerkowca

Kasztany jadalne

Orzechy kokosowe

Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej

Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej

(+) (+) (+) (+) (+) (+) (+)
0120080 Orzechy pekan (+)
0120090 Orzeszki piniowe (+)
0120100 Orzeszki pistacjowe (+)
0120110 Orzechy włoskie (+)
0120990 Pozostałe (2)
0130000 Owoce ziarnkowe 0,02 (*) 0,3 0,6 0,15 0,7
0130010 Jabłka 0,3 (+)
0130020 Gruszki 0,3 (+)
0130030 Pigwy 0,03 (*) (+)
0130040 Owoce nieszpułki zwyczajnej 0,03 (*) (+)
0130050 Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego 0,03 (*) (+)
0130990 Pozostałe (2) 0,03 (*)
0140000 Owoce pestkowe 0,03 (*) 3
0140010 Morele 0,02 (*) 0,3 3 0,2(+)
0140020 Czereśnie 0,02 (*) 0,4 4 2
0140030 Brzoskwinie 0,08 0,3 3 0,3
0140040 Śliwki 0,02 (*) 0,01 (*) 0,8 0,02 (*)
0140990 Pozostałe (2) 0,02 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,02 (*)
0150000 Owoce jagodowe i drobne owoce
0151000 a) winogrona 1 4 0,4 2
0151010 Winogrona stołowe 0,05 (*) 6 (+)
0151020 Winogrona do produkcji wina 0,1 20 (+)
0152000 b) truskawki 0,02 (*) 0,3 5(+) 4 0,2 0,3
0153000 c) owoce leśne 0,02 (*) 0,01 (*) 0,03 (*) 7 1 0,02 (*)
0153010 Jeżyny (+)
0153020 Jeżyny popielice (+)
0153030 Maliny (czerwone i żółte)
0153990 Pozostałe (2)
0154000 d) pozostałe drobne owoce i jagody 0,02 (*) 0,01 (*) 0,03 (*) 1,5
0154010 Borówki amerykańskie 0,01 (*) 0,4
0154020 Żurawiny 4 0,4(+)
0154030 Porzeczki (czarne, czerwone i białe) 0,01 (*) 0,5
0154040 Agrest (zielony, czerwony i żółty) 0,01 (*) 0,4(+)
0154050 Róża dzika 0,01 (*) 0,4(+)
0154060 Morwy (czarne i białe) 0,01 (*) 0,4(+)
0154070 Głóg włoski 0,6 0,4(+)
0154080 Bez czarny 0,01 (*) 0,4(+)
0154990 Pozostałe (2) 0,01 (*) 0,4
0160000 Owoce różne z 0,02 (*) 0,01 (*)
0161000 a) jadalną skórką
0161010 Daktyle 0,03 (*) 0,01 (*) 0,02 (*) 0,02 (*)
0161020 Figi 0,03 (*) 0,01 (*) 0,02 (*) 0,02 (*)
0161030 Oliwki stołowe 0,15 (*)(+) 0,01 (*) 0,07(+) 1,5
0161040 Kumkwat 0,03 (*) 0,01 (*) 0,02 (*) 0,02 (*)
0161050 Karambola 0,03 (*) 0,01 (*) 0,02 (*) 0,02 (*)
0161060 Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia 0,03 (*) 0,6 0,02 (*) 0,4
0161070 Czapetka kuminowa 0,03 (*) 0,01 (*) 0,02 (*) 0,02 (*)
0161990 Pozostałe (2) 0,03 (*) 0,01 (*) 0,02 (*) 0,02 (*)
0162000 b) niejadalną skórką, małe 0,03 (*) 0,01 (*)
0162010 Kiwi (zielone, czerwone, żółte) 0,02 (*) 3
0162020 Liczi chińskie/Śliwka chińska 0,015 15
0162030 Marakuja/Męczennica jadalna 0,4 0,02 (*)
0162040 Owoc opuncji figowej/Figa indyjska 0,02 (*) 0,02 (*)
0162050 Caimito 0,02 (*) 0,02 (*)
0162060 Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej 0,02 (*) 0,02 (*)
0162990 Pozostałe (2) 0,02 (*) 0,02 (*)
(1) (2) (3) (4) (5) (6) (7) (8)
0163000 c) niejadalną skórką, duże 0,03 (*) 0,01 (*) 0,02 (*)
0163010 Awokado 0,4
0163020 Banany 0,4
0163030 Mango 0,3
0163040 Papaja 0,4
0163050 Granaty/Jabłka granatu 0,4
0163060 Czerymoja 0,02 (*)
0163070 Gujawa/Gruszla 2
0163080 Ananasy 0,15
0163090 Owoce chlebowca 0,02 (*)
0163100 Owoce duriana właściwego 0,02 (*)
0163110 Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany 0,02 (*)
0163990 Pozostałe (2) 0,02 (*)
0200000 WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE
0210000 Warzywa korzeniowe i bulwiaste 0,02 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,02 (*)
0211000 a) ziemniaki 0,06 (*)(+) 0,8
0212000 b) tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste 0,03 (*) 0,02 (*)
0212010 Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy
0212020 Kartofel słodki/Batat
0212030 Pochrzyn
0212040 Maranta trzcinowata
0212990 Pozostałe (2)
0213000 c) pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego 0,07
0213010 Buraki 0,03 (*)
0213020 Marchew 0,03 (*)
0213030 Seler zwyczajny 0,03 (*)
0213040 Chrzan pospolity 0,03 (*)
0213050 Słonecznik bulwiasty 0,03 (*)
0213060 Pasternak 0,03 (*)
0213070 Korzeń pietruszki zwyczajnej 0,03 (*)
0213080 Rzodkiew zwyczajna 0,04 (*)(+)
0213090 Kozibród porolistny/Salsefia 0,04 (*)(+)
0213100 Brukiew/Karpiel 0,03 (*)
0213110 Rzepa biała/Rzepa jadalna 0,03 (*)
0213990 Pozostałe (2) 0,03 (*)
0220000 Warzywa cebulowe 0,02 (*) 0,01 (*) 0,03 (*) 0,01 (*)
0220010 Czosnek 0,02 (*) 0,3
0220020 Cebula 0,02 (*) 0,4
0220030 Szalotka 0,02 (*) 0,3
0220040 Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka 0,8 0,9
0220990 Pozostałe (2) 0,02 (*) 0,02 (*)
0230000 Warzywa owocowe
0231000 a) Solanaceae i Malvaceae 1
0231010 Pomidory 0,02 (*) 0,15 5(+) 1,5 0,06
0231020 Papryka roczna 0,08 0,01 (*) 0,03 (*) 3 0,4
0231030 Oberżyny/Bakłażany 0,02 (*) 0,15 0,03 (*) 1,5 0,05
0231040 Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra 0,02 (*) 0,01 (*) 0,03 (*) 3 0,02 (*)
0231990 Pozostałe (2) 0,02 (*) 0,01 (*) 0,03 (*) 3 0,02 (*)
0232000 b) dyniowate z jadalną skórką 0,02 (*) 0,02 0,03 (*) 1 0,06 0,2
0232010 Ogórki (+)
0232020 Korniszony
0232030 Cukinie
0232990 Pozostałe (2)
0233000 c) dyniowate z niejadalną skórką 0,02 (*) 0,01 (*) 0,03 0,2
0233010

0233020

0233030

0233990

Melony

Dynie olbrzymie

Arbuzy

Pozostałe (2)

0,09

0,01 (*)

0,09

0,01 (*)

0,4(+)

0,03 (*)

0,03 (*)

0,03 (*)

0234000 d) kukurydza cukrowa 0,02 (*) 0,01 (*) 0,03 (*) 0,01 (*) 0,02 (*) 1,5
0239000 e) pozostałe warzywa owocowe 0,02 (*) 0,01 (*) 0,03 (*) 0,01 (*) 0,02 (*) 0,02 (*)
0240000 Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach) 0,02 (*) 0,03 (*) 0,01 (*) 0,02 (*)
0241000 a) kapustne kwitnące 0,3 1
0241010

0241020

0241990

Brokuły

Kalafiory

Pozostałe (2)

0242000 b) kapustne głowiaste
0242010

0242020

0242990

Brukselka/Kapusta brukselska

Kapusta głowiasta

Pozostałe (2)

0,15

0,3

0,01 (*)

0,3(+) 2

0,02 (*)

0243000 c) kapustne liściowe 0,01 (*) 7
0243010

0243020

0243990

Kapusta pekińska/Kapusta petsai

Jarmuż

Pozostałe (2)

0244000 d) kalarepa 0,08 1,5(+)
0250000 Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne
0251000 a) sałaty i warzywa sałatowe 0,7 0,03 (*) 7
0251010

0251020

0251030

0251040

Roszpunka warzywna

Sałaty

Endywia o liściach szerokich

Rzeżucha i inne kiełki i pędy

0,06(+)

0,1

0,06(+)

0,06(+)

0,01 (*)

20

0,01 (*)

0,01 (*)

4

1,5

0,02 (*)

4

0251050 Gorczycznik wiosenny 0,02 (*) 0,01 (*) 4
0251060 Rokietta siewna/rukola 0,06(+) 0,01 (*) 4
0251070 Gorczyca sarepska 0,06(+) 0,01 (*) 4
0251080 Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych) 0,02 (*) 0,01 (*) 4
0251990 Pozostałe (2) 0,02 (*) 0,01 (*) 0,02 (*)
0252000 b) szpinak i podobne liście 0,02 (*) 0,01 (*) 0,03 (*) 20 7
0252010 Szpinak 0,9
0252020 Portulaka pospolita 4
0252030 Boćwina 1,5
0252990 Pozostałe (2) 0,02 (*)
0253000 c) liście winorośli lub podobne gatunki 0,02 (*) 0,01 (*) 0,03 (*) 0,01 (*) 0,02 (*) 0,02 (*)
0254000 d) rukiew wodna 0,02 (*) 0,01 (*) 0,03 (*) 0,01 (*) 0,02 (*) 7
0255000 e) cykoria warzywna/cykoria liściasta/cykoria brukselska 0,02 (*) 0,01 (*) 0,03 (*) 0,01 (*) 0,02 (*) 0,03
0256000 f) zioła, kwiaty jadalne 0,02 (*) 0,02 (*) 0,06 (*) 20 4 4
0256010 Trybula
0256020 Szczypiorek
0256030 Liście selera
0256040 Pietruszka - nać
0256050 Szałwia lekarska
0256060 Rozmaryn lekarski
0256070 Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek
0256080 Bazylia pospolita i kwiaty jadalne
0256090 Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny
0256100 Estragon
0256990 Pozostałe (2)
(1) (2) (3) (4) (5) (6) (7) (8)
0260000 Warzywa strączkowe 0,02 (*) 0,03 (*)
0260010 Fasola (w strąkach) 0,6 0,6 0,05 2
0260020 Fasola (bez strąków) 0,05 0,01 (*) 0,02 (*) 1,5
0260030 Groch (w strąkach) 0,6 0,6 0,02 (*) 2
0260040 Groch (bez strąków) 0,05 0,01 (*) 0,02 (*) 1,5
0260050 Soczewica 0,01 (*) 0,01 (*) 0,02 (*) 1,5
0260990 Pozostałe (2) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,02 (*) 0,02 (*)
0270000 Warzywa łodygowe 0,02 (*) 0,03 (*) 0,01 (*)
0270010 Szparagi 0,01 (*) 0,02 (*) 0,02 (*)
0270020 Karczochy hiszpańskie 0,01 (*) 0,02 (*) 0,02 (*)
0270030 Seler 0,01 (*) 0,02 (*) 4
0270040 Fenkuł włoski/Koper włoski 0,01 (*) 0,02 (*) 4
0270050 Karczochy zwyczajne 0,8 0,02 (*) 1
0270060 Pory 0,01 (*) 0,05 0,9
0270070 Rabarbar 0,01 (*) 0,02 (*) 4
0270080 Pędy bambusa 0,01 (*) 0,02 (*) 0,02 (*)
0270090 Rdzenie palmowe 0,01 (*) 0,02 (*) 0,02 (*)
0270990 Pozostałe (2) 0,01 (*) 0,02 (*) 0,02 (*)
0280000 Grzyby, mchy i porosty 0,02 (*) 0,01 (*) 0,03 (*) 0,01 (*) 0,02 (*) 0,02 (*)
0280010 Grzyby uprawne
0280020 Grzyby dzikie
0280990 Mchy i porosty
0290000 Algi i organizmy prokariotyczne 0,02 (*) 0,01 (*) 0,03 (*) 0,01 (*) 0,02 (*) 0,02 (*)
0300000 JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH 0,01 (*) 0,01 (*) 0,07 (*) 0,01 (*) 0,02 (*) 2
0300010 Fasola
0300020 Soczewica
0300030 Groch
0300040 Łubin biały
0300990 Pozostałe (2)
0400000 NASIONA I OWOCE OLEISTE 0,02 (*)
0401000 Nasiona oleiste 0,07 (*) 0,02 (*)
0401010 Siemię lniane 0,02 0,01 (*) 0,02 (*)
0401020 Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe 0,01 (*) 0,01 (*) 0,02 (*)
0401030 Nasiona maku 0,01 (*) 0,01 (*) 0,02 (*)
0401040 Ziarna sezamu 0,01 (*) 0,01 (*) 0,02 (*)
0401050 Ziarna słonecznika 0,01 (*) 0,01 (*) 0,02 (*)
0401060 Ziarna rzepaku 0,02 0,015 0,02 (*)
0401070 Ziarna soi zwyczajnej 0,01 (*) 0,01 (*) (+) 4
0401080 Nasiona gorczycy 0,02 0,01 (*) 0,02 (*)
0401090 Nasiona bawełny 0,09 0,01 (*) (+) 0,4
0401100 Nasiona dyni 0,02 0,01 (*) 0,02 (*)
0401110 Nasiona krokoszu barwierskiego 0,02 0,01 (*) 0,02 (*)
0401120 Nasiona ogórecznika lekarskiego 0,02 0,01 (*) 0,02 (*)
0401130 Nasiona lnicznika siewnego 0,02 0,01 (*) 0,02 (*)
0401140 Nasiona konopi siewnych 0,02 0,01 (*) 0,02 (*)
0401150 Rącznik pospolity 0,01 (*) 0,01 (*) 0,02 (*)
0401990 Pozostałe (2) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,02 (*)
0402000 Owoce oleiste 0,01 (*) 0,01 (*)
0402010 Oliwki do produkcji oliwy 0,15 (*)(+) 0,06(+) 1,5
0402020 Nasiona palm olejowych 0,07 (*) 0,02 (*) 0,02 (*)
0402030 Owoce palm olejowych 0,07 (*) 0,02 (*) 0,02 (*)
0402040 Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe 0,07 (*) 0,02 (*) 0,02 (*)
0402990 Pozostałe (2) 0,07 (*) 0,02 (*) 0,02 (*)
0500000 ZBOŻA 0,01 (*) 0,01 (*) 0,02 (*) 0,02 (*)
0500010 Jęczmień 0,4 2
0500020 Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome 0,01 (*) 0,07 (*)
0500030 Kukurydza 0,01 (*) 0,07 (*) (+)
0500040 Proso zwyczajne 0,01 (*) 0,07 (*)
0500050 Owies zwyczajny 0,4 2
0500060 Ryż siewny 0,01 (*) 0,07 (*) (+)
0500070 Żyto zwyczajne 0,05 0,3
0500080 Sorgo japońskie 0,01 (*) 0,07 (*)
0500090 Pszenica zwyczajna 0,05 0,4(+)
0500990 Pozostałe (2) 0,01 (*) 0,07 (*)
0600000 HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY 0,05 (*) 0,05 (*) 0,1 (*) 0,05 (*) 0,1 (*)
0610000 Herbaty 0,1 (*)
0620000 Ziarna kawy 0,1 (*)
0630000 Napary ziołowe z
0631000 a) kwiatów 0,1 (*)
0631010 Rumian szlachetny/Rumianek rzymski
0631020 Ketmia szczawiowa
0631030 Róża
0631040 Jaśmin
0631050 Lipa
0631990 Pozostałe (2)
0632000 b) liści i ziół 50
0632010 Truskawka
0632020 Aspalat prosty
0632030 Ostrokrzew paragwajski
0632990 Pozostałe (2)
0633000 c) korzeni 0,1 (*)
0633010

0633020

0633990

Kozłek lekarski

Żeń-szeń

Pozostałe (2)

0639000 d) wszelkich pozostałych części rośliny 0,1 (*)
0640000 Ziarna kakaowe 0,1 (*)
0650000 Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański 0,1 (*)
0700000 CHMIEL 0,05 (*) 0,05 (*) 400(+) 0,05 (*) 0,1 (*) 15
0800000 PRZYPRAWY
0810000 Przyprawy nasienne 0,05 (*) 0,05 (*) 0,1 (*) 0,05 (*) 0,1 (*) 0,1 (*)
0810010

0810020

0810030

0810040

0810050

0810060

0810070

0810080

0810090

0810990

Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż

Kminek czarny/Czarny kmin

Seler

Kolendra siewna

Kmin rzymski

Koper ogrodowy

Koper włoski/Fenkuł włoski

Kozieradka pospolita

Gałka muszkatołowa

Pozostałe (2)

0820000 Przyprawy owocowe 0,05 (*) 0,05 (*) 0,1 (*) 0,05 (*) 0,1 (*) 0,1 (*)
0820010

0820020

0820030

0820040

0820050

0820060

Ziele angielskie/pieprz angielski

Pieprz syczuański

Kminek zwyczajny

Kardamon malabarski

Jagody jałowca

Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego)

0820070 Wanilia
0820080 Tamarynd
0820990 Pozostałe (2)
0830000 Przyprawy korowe 0,05 (*) 0,05 (*) 0,1 (*) 0,05 (*) 0,1 (*) 0,1 (*)
0830010 Cynamon
0830990 Pozostałe (2)
0840000 Przyprawy korzeniowe lub kłączowe
0840010 Lukrecja 0,05 (*) 0,05 (*) 0,1 (*) 0,05 (*) 0,1 (*) 0,1 (*)
0840020 Imbir lekarski (10)
0840030 Kurkuma 0,05 (*) 0,05 (*) 0,1 (*) 0,05 (*) 0,1 (*) 0,1 (*)
0840040 Chrzan pospolity (11)
0840990 Pozostałe (2) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,1 (*) 0,05 (*) 0,1 (*) 0,1 (*)
0850000 Przyprawy pączkowe 0,05 (*) 0,05 (*) 0,1 (*) 0,05 (*) 0,1 (*) 0,1 (*)
0850010 Goździki
0850020 Kapary
0850990 Pozostałe (2)
0860000 Przyprawy ze słupków kwiatowych 0,05 (*) 0,05 (*) 0,1 (*) 0,05 (*) 0,1 (*) 0,1 (*)
0860010 Szafran
0860990 Pozostałe (2)
0870000 Przyprawy z osnówki nasiona 0,05 (*) 0,05 (*) 0,1 (*) 0,05 (*) 0,1 (*) 0,1 (*)
0870010 Kwiat muszkatołowy
0870990 Pozostałe (2)
0900000 ROŚLINY CUKRODAJNE 0,02 (*) 0,01 (*) 0,03 (*) 0,01 (*) 0,02 (*)
0900010 Korzenie buraka cukrowego 0,02 (*)
0900020 Trzcina cukrowa 0,02 (*)
0900030 Cykoria podróżnik, korzenie 0,07
0900990 Pozostałe (2) 0,02 (*)
1000000 PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE 0,05 (*)
1010000 Towary z 0,01 (*) 0,01 (*) 0,02 (*)
1011000 a) świń
1011010 Mięśnie 0,015 0,05
1011020 Tłuszcz 0,05 0,02 (*)
1011030 Wątroba 0,01 (*) 0,7
1011040 Nerka 0,01 (*) 0,7
1011050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,05 0,7
1011990 Pozostałe (2) 0,01 (*) 0,02 (*)
1012000 b) bydła
1012010 Mięśnie 0,05 0,05
1012020 Tłuszcz 0,3 (+) 0,02 (*)
1012030 Wątroba 0,01 (*) (+) 0,7
1012040 Nerka 0,015 (+) 0,7
1012050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,3 0,7
1012990 Pozostałe (2) 0,01 (*) 0,02 (*)
1013000 c) owiec
1013010 Mięśnie 0,05 0,05
1013020 Tłuszcz 0,3 0,02 (*)
1013030 Wątroba 0,01 (*) 0,7
1013040 Nerka 0,015 0,7
1013050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,3 0,7
1013990 Pozostałe (2) 0,01 (*) 0,02 (*)
1014000 d) kóz
1014010 Mięśnie 0,05 0,05
1014020 Tłuszcz 0,3 0,02 (*)
1014030 Wątroba 0,01 (*) 0,7
1014040 Nerka 0,015 0,7
1014050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,3 0,7
1014990 Pozostałe (2) 0,01 (*) 0,02 (*)
1015000 e) koniowatych
1015010 Mięśnie 0,05 0,05
1015020 Tłuszcz 0,3 (+) 0,02 (*)
1015030 Wątroba 0,01 (*) (+) 0,7
1015040 Nerka 0,015 (+) 0,7
1015050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,3 0,7
1015990 Pozostałe (2) 0,01 (*) 0,02 (*)
1016000 f) drobiu 0,02 (*)
1016010 Mięśnie 0,01 (*) (+)
1016020 Tłuszcz 0,03(+) (+) (+)
1016030 Wątroba 0,01 (*) (+) (+)
1016040 Nerka 0,01 (*)
1016050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,03(+)
1016990 Pozostałe (2) 0,01 (*)
1017000 g) pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych
1017010 Mięśnie 0,05 0,05
1017020 Tłuszcz 0,3 0,02 (*)
1017030 Wątroba 0,01 (*) 0,7
1017040 Nerka 0,015 0,7
1017050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,3 0,7
1017990 Pozostałe (2) 0,01 (*) 0,02 (*)
1020000 Mleko 0,01 (*) 0,01 (*) 0,02 (*) 0,01 (*)
1020010

1020020

1020030

1020040

1020990

Bydło

Owce

Kozy

Konie

Pozostałe (2)

0,03

0,02

0,02

0,03

0,02

1030000 Jaja ptasie 0,01 (*) 0,01 (*) (+) 0,01 (*) 0,02 (*) 0,01 (*)
1030010

1030020

1030030

1030040

1030990

Kury

Kaczki

Gęsi

Przepiórki

Pozostałe (2)

(+) (+) (+) (+) (+) (+) (+) (+) (+)
1040000 Miód i pozostałe produkty pszczele (7) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,5
1050000 Płazy i gady 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,02 (*) 0,02 (*)
1060000 Bezkręgowe zwierzęta lądowe 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,02 (*) 0,02 (*)
1070000 Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,02 (*) 0,02 (*)
1100000 PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - RYBY, PRODUKTY RYBNE I POZOSTAŁE MORSKIE I SŁODKOWODNE PRODUKTY SPOŻYWCZE (8)
1200000 PRODUKTY LUB CZĘŚCI PRODUKTÓW UŻYWANE

WYŁĄCZNIE DO PRODUKCJI PASZ (8)

1300000 PRZETWORZONE PRODUKTY SPOŻYWCZE (9)
(*) Wskazuje granicę oznaczalności.

(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.

Akrynatryna (F)

(F) Rozpuszczalna w tłuszczach

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości i metabolizmu są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 1 lipca 2019 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0251010 Roszpunka warzywna

0251030 Endywia o liściach szerokich

0251040 Rzeżucha i inne kiełki i pędy
0251060 Rokietta siewna/rukola
0251070 Gorczyca sarepska
Fluwalinat (suma izomerów) otrzymany w wyniku stosowania tau-fluwalinatu (F)
(F) Rozpuszczalny w tłuszczach
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metabolizmu zwierząt gospodarskich i badań żywieniowych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 16 czerwca 2022 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
1016020 Tłuszcz
1016050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 16 czerwca 2022 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0232010 Ogórki
Folpet (suma folpetu i ftalimidu wyrażona jako folpet) (R)
(R) Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu: kod 1000000 z wyjątkiem 1040000: ftalimid wyrażony jako folpet
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych oraz stabilności przy przechowywaniu są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP,
Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 lutego 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwz-
ględni ich brak.
0161030 Oliwki stołowe
0402010 Oliwki do produkcji oliwy
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 lutego 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0213080 Rzodkiew zwyczajna
0213090 Kozibród porolistny/Salsefia
0700000 CHMIEL
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości i metod analitycznych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 lutego 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0211000 a) ziemniaki
0231010 Pomidory
0233010 Melony
0500090 Pszenica zwyczajna
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 lutego 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0152000 b) truskawki
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące rodzaju i ilości pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 lutego 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
1016010 Mięśnie
1016020 Tłuszcz
1016030 Wątroba
1030000 Jaja ptasie
1030010 Kury
1030020 Kaczki
1030030 Gęsi
1030040 Przepiórki
1030990 Pozostałe (2)
Spinetoram (suma spinetoramu-J i spinetoramu-L) (F) (A)
(F) Rozpuszczalny w tłuszczach
(A) Laboratoria referencyjne UE stwierdziły, że wzorzec odniesienia dla spinetoramu-J i spinetoramu-L jest niedostępny na rynku. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni dostępność na rynku wzorca odniesienia, o którym mowa w zdaniu pierwszym, do dnia 7 lipca 2022 r., lub, jeśli wzorzec odniesienia nie będzie dostępny na rynku w tym terminie, uwzględni jego brak.
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 7 lipca 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0120010 Migdały
0120020 Orzechy brazylijskie
0120030 Orzechy nerkowca
0120040 Kasztany jadalne
0120050 Orzechy kokosowe
0120060 Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej
0120070 Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej
0120080 Orzechy pekan
0120090 Orzeszki piniowe
0120100 Orzeszki pistacjowe
0120110 Orzechy włoskie
0161030 Oliwki stołowe
0401070 Ziarna soi zwyczajnej
0401090 Nasiona bawełny
0402010 Oliwki do produkcji oliwy
0500030 Kukurydza
0500060 Ryż siewny
1012020 Tłuszcz
1012030 Wątroba
1012040 Nerka
1015020 Tłuszcz
1015030 Wątroba
1015040 Nerka
1016020 Tłuszcz
1016030 Wątroba
1030010 Kury
1030020 Kaczki
1030030 Gęsi
1030040 Przepiórki
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 7 lipca 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0130010 Jabłka
0130020 Gruszki
0130030 Pigwy
0130040 Owoce nieszpułki zwyczajnej
0130050 Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego
0140010 Morele
0151010 Winogrona stołowe
0151020 Winogrona do produkcji wina
0153010 Jeżyny
0153020 Jeżyny popielice
0154020 Żurawiny
0154040 Agrest (zielony, czerwony i żółty)
0154050 Róża dzika
0154060 Morwy (czarne i białe)
0154070 Głóg włoski
0154080 Bez czarny
Spirotetramat i spirotetramat-enol (suma) wyrażone jako spirotetramat (R)
(R) Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu: spirotetramat - kod 1000000 z wyjątkiem 1040000: spirotetramat-enol wyrażony jako spirotetramat
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 20 kwietnia 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0242010 Brukselka/Kapusta brukselska
0244000 d) kalarepa"
2)
w części A załącznika III kolumna dotycząca fosetylu otrzymuje brzmienie:

"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer kodu Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (a) Fosetyl-Al (suma fosetylu, kwasu fosfonowego i ich soli wyrażona jako fosetyl)
(1) (2) (3)
0100000 OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH
0110000 Owoce cytrusowe
0110010 Grejpfruty 75
0110020 Pomarańcze 75
0110030 Cytryny 150
0110040 Limy/limonki 150
0110050 Mandarynki 150
0110990 Pozostałe (2) 75
0120000 Orzechy z drzew orzechowych
0120010 Migdały 1500
0120020 Orzechy brazylijskie 500
0120030 Orzechy nerkowca 500
0120040 Kasztany jadalne 1500
0120050 Orzechy kokosowe 500
0120060 Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej 1500
0120070 Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej 500
0120080 Orzechy pekan 500
0120090 Orzeszki piniowe 500
0120100 Orzeszki pistacjowe 1500
0120110 Orzechy włoskie 1500
0120990 Pozostałe (2) 500
0130000 Owoce ziarnkowe 150
0130010 Jabłka
0130020 Gruszki
0130030 Pigwy
0130040 Owoce nieszpułki zwyczajnej
0130050 Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego
0130990 Pozostałe (2)
0140000 Owoce pestkowe
0140010 Morele 2(*)
0140020 Czereśnie 2(*)
0140030 Brzoskwinie 50
0140040 Śliwki 2(*)
0140990 Pozostałe (2) 2(*)
0150000 Owoce jagodowe i drobne owoce
0151000 a) winogrona
0151010 Winogrona stołowe 100
0151020 Winogrona do produkcji wina 200
0152000 b) truskawki 100
0153000 c) owoce leśne
0153010 Jeżyny 300
0153020 Jeżyny popielice 2(*)
0153030 Maliny (czerwone i żółte) 300
0153990 Pozostałe (2) 2(*)
0154000 d) pozostałe drobne owoce i jagody
0154010 Borówki amerykańskie 200
0154020 Żurawiny 2(*)
0154030 Porzeczki (czarne, czerwone i białe) 200
0154040 Agrest (zielony, czerwony i żółty) 200
0154050 Róża dzika 2(*)
0154060 Morwy (czarne i białe) 2(*)
0154070 Głóg włoski 50
0154080 Bez czarny 80
0154990 Pozostałe (2) 2(*)
0160000 Owoce różne z
0161000 a) jadalną skórką
0161010 Daktyle 2(*)
0161020 Figi 2(*)
0161030 Oliwki stołowe 100
0161040 Kumkwat 2(*)
0161050 Karambola 2(*)
0161060 Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia 50
0161070 Czapetka kuminowa 2(*)
0161990 Pozostałe (2) 2(*)
0162000 b) niejadalną skórką, małe
0162010 Kiwi (zielone, czerwone, żółte) 150
0162020 Liczi chińskie/Śliwka chińska 2(*)
0162030 Marakuja/Męczennica jadalna 2(*)
0162040 Owoc opuncji figowej/Figa indyjska 2(*)
0162050 Caimito 2(*)
0162060 Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej 2(*)
0162990 Pozostałe (2) 2(*)
0163000 c) niejadalną skórką, duże
0163010 Awokado 70
0163020 Banany 2(*)
0163030 Mango 2(*)
0163040 Papaja 2(*)
0163050 Granaty/Jabłka granatu 90
0163060 Czerymoja 2(*)
0163070 Gujawa/Gruszla 2(*)
0163080 Ananasy 50
0163090 Owoce chlebowca 2(*)
0163100 Owoce duriana właściwego 2(*)
0163110 Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany 2(*)
0163990 Pozostałe (2) 2(*)
0200000 WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE
0210000 Warzywa korzeniowe i bulwiaste
0211000 a) ziemniaki 200
0212000 b) tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste 2(*)
0212010 Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy
0212020 Kartofel słodki/Batat
0212030 Pochrzyn
0212040 Maranta trzcinowata
0212990 Pozostałe (2)
0213000 c) pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego
0213010 Buraki 2(*)
0213020 Marchew 2(*)
0213030 Seler zwyczajny 8
0213040 Chrzan pospolity 200
0213050 Słonecznik bulwiasty 2(*)
0213060 Pasternak 2(*)
0213070 Korzeń pietruszki zwyczajnej 2(*)
0213080 Rzodkiew zwyczajna 25
0213090 Kozibród porolistny/Salsefia 2(*)
0213100 Brukiew/Karpiel 2(*)
0213110 Rzepa biała/Rzepa jadalna 2(*)
0213990 Pozostałe (2) 2(*)
0220000 Warzywa cebulowe
0220010 Czosnek 30
0220020 Cebula 50
0220030 Szalotka 30
0220040 Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka 30
0220990 Pozostałe (2) 2(*)
0230000 Warzywa owocowe
0231000 a) Solanaceae i Malvaceae
0231010 Pomidory 100
0231020 Papryka roczna 130
0231030 Oberżyny/Bakłażany 100
0231040 Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra 2(*)
0231990 Pozostałe (2) 2(*)
0232000 b) dyniowate z jadalną skórką
0232010 Ogórki 80
0232020 Korniszony 75
0232030 Cukinie 100
0232990 Pozostałe (2) 75
0233000 c) dyniowate z niejadalną skórką 75
0233010 Melony
0233020 Dynie olbrzymie
0233030 Arbuzy
0233990 Pozostałe (2)
0234000 d) kukurydza cukrowa 5
0239000 e) pozostałe warzywa owocowe 5
0240000 Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach)
0241000 a) kapustne kwitnące 70
0241010 Brokuły
0241020 Kalafiory
0241990 Pozostałe (2)
0242000 b) kapustne głowiaste 10
0242010 Brukselka/Kapusta brukselska
0242020 Kapusta głowiasta
0242990 Pozostałe (2)
0243000 c) kapustne liściowe 30
0243010 Kapusta pekińska/Kapusta petsai
0243020 Jarmuż
0243990 Pozostałe (2)
0244000 d) kalarepa 10
0250000 Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne
0251000 a) sałaty i warzywa sałatowe
0251010 Roszpunka warzywna 75
0251020 Sałaty 300
0251030 Endywia o liściach szerokich 75
0251040 Rzeżucha i inne kiełki i pędy 75
0251050 Gorczycznik wiosenny 75
0251060 Rokietta siewna/rukola 75
0251070 Gorczyca sarepska 75
0251080 Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych) 75
0251990 Pozostałe (2) 75
0252000 b) szpinak i podobne liście
0252010 Szpinak 300
0252020 Portulaka pospolita 2(*)
0252030 Boćwina 15
0252990 Pozostałe (2) 2(*)
0253000 c) liście winorośli lub podobne gatunki 2(*)
0254000 d) rukiew wodna 2(*)
0255000 e) cykoria warzywna/cykoria liściasta/cykoria brukselska 75
0256000 f) zioła, kwiaty jadalne 400
0256010 Trybula
0256020 Szczypiorek
0256030 Liście selera
0256040 Pietruszka - nać
0256050 Szałwia lekarska
0256060 Rozmaryn lekarski
0256070 Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek
0256080 Bazylia pospolita i kwiaty jadalne
0256090 Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny
0256100 Estragon
0256990 Pozostałe (2)
0260000 Warzywa strączkowe 2(*)
0260010 Fasola (w strąkach)
0260020 Fasola (bez strąków)
0260030 Groch (w strąkach)
0260040 Groch (bez strąków)
0260050 Soczewica
0260990 Pozostałe (2)
0270000 Warzywa łodygowe
0270010 Szparagi 2(*)
0270020 Karczochy hiszpańskie 2(*)
0270030 Seler 2(*)
0270040 Fenkuł włoski/Koper włoski 2(*)
0270050 Karczochy zwyczajne 50
0270060 Pory 30
0270070 Rabarbar 2(*)
0270080 Pędy bambusa 2(*)
0270090 Rdzenie palmowe 2(*)
0270990 Pozostałe (2) 2(*)
0280000 Grzyby, mchy i porosty 2(*)
0280010 Grzyby uprawne
0280020 Grzyby dzikie
0280990 Mchy i porosty
0290000 Algi i organizmy prokariotyczne 2(*)
0300000 JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH 2(*)
0300010 Fasola
0300020 Soczewica
0300030 Groch
0300040 Łubin biały
0300990 Pozostałe (2)
0400000 NASIONA I OWOCE OLEISTE
0401000 Nasiona oleiste 2(*)
0401010 Siemię lniane
0401020 Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe
0401030 Nasiona maku
0401040 Ziarna sezamu
0401050 Ziarna słonecznika
0401060 Ziarna rzepaku
0401070 Ziarna soi zwyczajnej
0401080 Nasiona gorczycy
0401090 Nasiona bawełny
0401100 Nasiona dyni
0401110 Nasiona krokoszu barwierskiego
0401120 Nasiona ogórecznika lekarskiego
0401130 Nasiona lnicznika siewnego
0401140 Nasiona konopi siewnych
0401150 Rącznik pospolity
0401990 Pozostałe (2)
0402000 Owoce oleiste
0402010 Oliwki do produkcji oliwy 100
0402020 Nasiona palm olejowych 2(*)
0402030 Owoce palm olejowych 2(*)
0402040 Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe 2(*)
0402990 Pozostałe (2) 2(*)
0500000 ZBOŻA
0500010 Jęczmień 2(*)
0500020 Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome 2(*)
0500030 Kukurydza 2(*)
0500040 Proso zwyczajne 2(*)
0500050 Owies zwyczajny 2(*)
0500060 Ryż siewny 2(*)
0500070 Żyto zwyczajne 2(*)
0500080 Sorgo japońskie 2(*)
0500090 Pszenica zwyczajna 150
0500990 Pozostałe (2) 2(*)
0600000 HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY
0610000 Herbaty 5(*)
0620000 Ziarna kawy 5(*)
0630000 Napary ziołowe z
0631000 a) kwiatów 500
0631010 Rumian szlachetny/Rumianek rzymski
0631020 Ketmia szczawiowa
0631030 Róża
0631040 Jaśmin
0631050 Lipa
0631990 Pozostałe (2)
0632000 b) liści i ziół 2000
0632010 Truskawka
0632020 Aspalat prosty
0632030 Ostrokrzew paragwajski
0632990 Pozostałe (2)
0633000 c) korzeni 500
0633010 Kozłek lekarski
0633020 Żeń-szeń
0633990 Pozostałe (2)
0639000 d) wszelkich pozostałych części rośliny 500
0640000 Ziarna kakaowe 2(*)
0650000 Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański 2(*)
0700000 CHMIEL 2000
0800000 PRZYPRAWY
0810000 Przyprawy nasienne 400
0810010 Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż
0810020 Kminek czarny/Czarny kmin
0810030 Seler
0810040 Kolendra siewna
0810050 Kmin rzymski
0810060 Koper ogrodowy
0810070 Koper włoski/Fenkuł włoski
0810080 Kozieradka pospolita
0810090 Gałka muszkatołowa
0810990 Pozostałe (2)
0820000 Przyprawy owocowe 400
0820010 Ziele angielskie/pieprz angielski
0820020 Pieprz syczuański
0820030 Kminek zwyczajny
0820040 Kardamon malabarski
0820050 Jagody jałowca
0820060 Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego)
0820070 Wanilia
0820080 Tamarynd
0820990 Pozostałe (2)
0830000 Przyprawy korowe 400
0830010 Cynamon
0830990 Pozostałe (2)
0840000 Przyprawy korzeniowe lub kłączowe
0840010 Lukrecja 400
0840020 Imbir lekarski (10)
0840030 Kurkuma 400
0840040 Chrzan pospolity (11)
0840990 Pozostałe (2) 400
0850000 Przyprawy pączkowe 400
0850010 Goździki
0850020 Kapary
0850990 Pozostałe (2)
0860000 Przyprawy ze słupków kwiatowych 400
0860010 Szafran
0860990 Pozostałe (2)
0870000 Przyprawy z osnówki nasiona 400
0870010 Kwiat muszkatołowy
0870990 Pozostałe (2)
0900000 ROŚLINY CUKRODAJNE
0900010 Korzenie buraka cukrowego 2(*)
0900020 Trzcina cukrowa 2(*)
0900030 Cykoria podróżnik, korzenie 75
0900990 Pozostałe (2) 2(*)
1000000 PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE
1010000 Towary z
1011000 a) świń
1011010 Mięśnie 0,7
1011020 Tłuszcz 1,5
1011030 Wątroba 0,8
1011040 Nerka 6
1011050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 6
1011990 Pozostałe (2) 0,5 (*)
1012000 b) bydła
1012010 Mięśnie 0,7
1012020 Tłuszcz 1,5
1012030 Wątroba 1,5
1012040 Nerka 8
1012050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 8
1012990 Pozostałe (2) 0,5 (*)
1013000 c) owiec
1013010 Mięśnie 0,7
1013020 Tłuszcz 1,5
1013030 Wątroba 1,5
1013040 Nerka 8
1013050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 8
1013990 Pozostałe (2) 0,5 (*)
1014000 d) kóz
1014010 Mięśnie 0,7
1014020 Tłuszcz 1,5
1014030 Wątroba 1,5
1014040 Nerka 8
1014050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 8
1014990 Pozostałe (2) 0,5 (*)
1015000 e) koniowatych
1015010 Mięśnie 0,5 (*)
1015020 Tłuszcz 0,5 (*)
1015030 Wątroba 0,5
1015040 Nerka 0,5
1015050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,5
1015990 Pozostałe (2) 0,5 (*)
1016000 f) drobiu
1016010 Mięśnie 0,7
1016020 Tłuszcz 0,7
1016030 Wątroba 0,7
1016040 Nerka 0,5 (*)
1016050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,7
1016990 Pozostałe (2) 0,5 (*)
1017000 g) pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych
1017010 Mięśnie 0,5 (*)
1017020 Tłuszcz 0,5 (*)
1017030 Wątroba 0,5
1017040 Nerka 0,5
1017050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,5
1017990 Pozostałe (2) 0,5 (*)
1020000 Mleko 0,5
1020010 Bydło
1020020 Owce
1020030 Kozy
1020040 Konie
1020990 Pozostałe (2)
1030000 Jaja ptasie 0,7
1030010 Kury
1030020 Kaczki
1030030 Gęsi
1030040 Przepiórki
1030990 Pozostałe (2)
1040000 Miód i pozostałe produkty pszczele (7) 0,5 (*)
1050000 Płazy i gady 0,5 (*)
1060000 Bezkręgowe zwierzęta lądowe 0,5 (*)
1070000 Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe 0,5 (*)
1100000 PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - RYBY, PRODUKTY RYBNE I POZOSTAŁE MORSKIE I SŁODKOWODNE PRODUKTY SPOŻYWCZE (8)
1200000 PRODUKTY LUB CZĘŚCI PRODUKTÓW UŻYWANE WYŁĄCZNIE DO

PRODUKCJI PASZ (8)

1300000 PRZETWORZONE PRODUKTY SPOŻYWCZE (9)
(*) Wskazuje granicę oznaczalności.
(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I."
3)
w załączniku IV dodaje się następujące pozycje z zachowaniem porządku alfabetycznego: "łagodny izolat Abp1 wirusa mozaiki pepino, szczep UE" i "łagodny izolat Abp2 wirusa mozaiki pepino, szczep CH2".
1 Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.
2 Sprawozdania naukowe EFSA są dostępne na stronie internetowej: http://www.efsa.europa.eu:

"Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue level for acrinathrin in peaches and sweet peppers" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości akrynatryny w brzoskwiniach i papryce rocznej). Dziennik EFSA 2021; 19(7):6681.

"Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue levels for tau-fluvalinate in tomatoes and watermelons" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości tau-fluwalinatu w pomidorach i arbuzach). Dziennik EFSA 2021; 19(6):6646.

"Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue levels for folpet in barley, oat, rye and wheat" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości folpetu w jęczmieniu, owsie zwyczajnym, życie zwyczajnym i pszenicy zwyczajnej). Dziennik EFSA 2021; 19(5):6578.

"Reasoned opinion on the modification of the existing MRLs for potassium phosphonates in lemons, limes and mandarins and in her- bal infusions from leaves and herbs" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych NDP fosfonianów potasu w cytrynach, limach/ limonkach i mandarynkach oraz w naparach ziołowych z liści i ziół). Dziennik EFSA 2021; 19(6):6673.

"Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue levels for isofetamid in raspberries, blackberries and dewberries" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości izofetamidu w malinach, jeżynach i jeżynach popielicach). Dziennik EFSA 2021; 19(6):6677.

"Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue levels for spirotetramat in leeks, spring onions and honey" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości spirotetramatu w porach, cebuli dymce i miodzie). Dziennik EFSA 2021; 19(3):6517.

3 "Reasoned opinion on the review of the existing maximum residue levels for spinetoram according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005" (Uzasadniona opinia dotycząca przeglądu obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości spineto- ramu zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005). Dziennik EFSA 2020; 18(1):5997.
4 Wytyczne techniczne w sprawie wymogów dotyczących danych na potrzeby ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości, porównywalności badań pozostałości i ekstrapolacji danych dotyczących pozostałości w odniesieniu do produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego (SANTE/2019/12752).
5 Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 z dnia 21 października 2009 r. dotyczące wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin i uchylające dyrektywy Rady 79/117/EWG i 91/414/EWG (Dz.U. L 309 z 24.11.2009, s. 1).
6 "Conclusion on the peer review of the pesticide risk assessment of the active substances Pepino Mosaic Virus, EU strain, mild isolate Abp1 and Pepino Mosaic Virus, CH2 strain, mild isolate Abp2" (Wnioski z wzajemnej weryfikacji oceny ryzyka stwarzanego przez pestycydy, dotyczącej substancji czynnych łagodny izolat Abp1 wirusa mozaiki pepino, szczep UE i łagodny izolat Abp2 wirusa mozaiki pepino, szczep CH2). Dziennik EFSA 2021; 19(1):6388.

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2022.16.1

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 2022/93 zmieniające załączniki II, III i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości akrynatryny, fluwalinatu, folpetu, fosetylu, izofetamidu, "łagodnego izolatu Abp1 wirusa mozaiki pepino, szczep UE", "łagodnego izolatu Abp2 wirusa mozaiki pepino, szczep CH2", spinetoramu i spirotetramatu w określonych produktach lub na ich powierzchni
Data aktu: 25/01/2022
Data ogłoszenia: 25/01/2022
Data wejścia w życie: 14/02/2022