KOMISJA EUROPEJSKA,uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 z dnia 25 listopada 2015 r. w sprawie nowej żywności, zmieniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 oraz uchylające rozporządzenie (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady oraz rozporządzenie Komisji (WE) nr 1852/2001 1 , w szczególności jego art. 12,
a także mając na uwadze, co następuje:(1) Rozporządzenie (UE) 2015/2283 stanowi, że nowa żywność może być wprowadzana na rynek w Unii, pod warunkiem że wydano na nią zezwolenie i została ona wpisana do unijnego wykazu nowej żywności.
(2) Na podstawie art. 8 rozporządzenia (UE) 2015/2283 w rozporządzeniu wykonawczym Komisji (UE) 2017/2470 2 ustanowiono unijny wykaz nowej żywności.
(3) Unijny wykaz określony w załączniku do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2017/2470 obejmuje galaktooligosacharydy jako nową żywność, na którą wydano zezwolenie.
(4) Na podstawie art. 5 rozporządzenia (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady 3 zezwolono na wprowadzenie do obrotu galaktooligosacharydów jako nowej żywności do stosowania w niektórych środkach spożywczych, w tym w preparatach do początkowego żywienia niemowląt i preparatach do dalszego żywienia niemowląt zgodnie z definicją w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 609/2013 4 .
(5) Rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2021/900 5 dopuszczono zmianę warunków stosowania nowej żywności "galaktooligosacharydy" W szczególności poziom stosowania nowej żywności "galaktooligosacharydy" w suplementach żywnościowych zdefiniowanych w dyrektywie 2002/46/WE Parlamentu Europejskiego i Rady 6 zwiększono z 0,333 kg galaktooligosacharydów/kg suplementu żywnościowego (33,3 %) do 0,450 kg galaktooligo- sacharydów/kg suplementu żywnościowego (45,0 %) w odniesieniu do ogółu populacji, z wyłączeniem niemowląt i małych dzieci.
(6) W dniu 19 listopada 2019 r. przedsiębiorstwo Dairy Crest Ltd działające pod nazwą handlową Saputo Dairy UK ("wnioskodawca") przedłożyło Komisji, na podstawie art. 10 ust. 1 rozporządzenia (UE) 2015/2283, wniosek o zmianę warunków stosowania nowej żywności "galaktooligosacharydy". Wnioskodawca wystąpił o rozszerzenie stosowania galaktooligosacharydów na wyroby cukiernicze na bazie mleka, sery i sery topione, masło i tłuszcze do smarowania przeznaczone dla ogółu populacji.
(7) Zgodnie z art. 10 ust. 3 rozporządzenia (UE) 2015/2283 w dniu 21 grudnia 2020 r. Komisja zwróciła się do Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") o wydanie opinii naukowej w formie oceny proponowanego rozszerzenia stosowania nowej żywności "galaktooligosacharydy".
(8) W dniu 14 września 2021 r. Urząd przyjął opinię naukową dotyczącą bezpieczeństwa rozszerzenia stosowania galaktooligosacharydów jako nowej żywności na podstawie rozporządzenia (UE) 2015/2283 7 , zgodnie z wymogami art. 11 rozporządzenia (UE) 2015/2283.
(9) W swojej opinii naukowej Urząd stwierdził, że nowa żywność, która w > 57 % składa się z suchej masy galaktooligosacharydów, laktozy i powiązanych sacharydów, jest bezpieczna w przypadku proponowanego rozszerzenia stosowania w wyrobach cukierniczych na bazie mleka, serach i serach topionych, maśle i tłuszczach do smarowania, a zatem należy zmienić warunki stosowania galaktooligosacharydów.
(10) Informacje podane we wniosku i opinia Urzędu dają wystarczające podstawy do stwierdzenia, że proponowane zmiany w warunkach stosowania nowej żywności są zgodne z art. 9 i art. 12 ust. 1 rozporządzenia (UE) 2015/2283 i powinny zostać zatwierdzone.
(11) Należy zatem odpowiednio zmienić załącznik do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2017/2470.
(12) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE: