Rozporządzenie 2021/155 zmieniające załączniki II, III i V do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości tetrachlorku węgla, chlorotalonilu, chloroprofamu, dimetoatu, etoprofosu, fenamidonu, metiokarbu, ometoatu, propikonazolu i pimetrozyny w określonych produktach lub na ich powierzchni

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2021/155
z dnia 9 lutego 2021 r.
zmieniające załączniki II, III i V do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości tetrachlorku węgla, chlorotalonilu, chloroprofamu, dimetoatu, etoprofosu, fenamidonu, metiokarbu, ometoatu, propikonazolu i pimetrozyny w określonych produktach lub na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG 1 , w szczególności jego art. 14 ust. 1 lit. a) oraz art. 18 ust. 1 lit. b),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) chlorotalonilu, chloroprofamu, dimetoatu, fenamidonu, ome- toatu, propikonazolu i pimetrozyny określono w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005. NDP tetrachlorku węgla określono w załączniku II oraz w części B załącznika III do tego rozporządzenia. NDP etoprofosu i metiokarbu określono w części A załącznika III do tego rozporządzenia.

(2) Rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2019/677 2  nie odnowiono zatwierdzenia substancji czynnej chlo- rotalonil. Rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2019/989 3  nie odnowiono zatwierdzenia substancji czynnej chloroprofam. Rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2019/1090 4  nie odnowiono zatwierdzenia substancji czynnej dimetoat. Rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2019/344 5  nie odnowiono zatwierdzenia substancji czynnej etoprofos. Rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2018/1043 6  nie odnowiono zatwierdzenia substancji czynnej fenamidon. Rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2019/1606 7  nie odnowiono zatwierdzenia substancji czynnej metiokarb. Rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2018/1865 8  nie odnowiono zatwierdzenia substancji czynnej propikonazol. Rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2018/1501 9  nie odnowiono zatwierdzenia substancji czynnej pimetrozyna.

(3) Substancje czynne tetrachlorek węgla i ometoat nie zostały nigdy zatwierdzone w Unii do stosowania w środkach ochrony roślin. Tymczasowy NDP tetrachlorku węgla w zbożach został określony rozporządzeniem Komisji (WE) nr 149/2008 10 , natomiast ometoatu w kilku produktach - rozporządzeniem Komisji (UE) 2017/1135 11 .

(4) Wszystkie obowiązujące zezwolenia dla środków ochrony roślin zawierających te substancje czynne zostały cofnięte. Należy zatem skreślić obecne NDP określone w odniesieniu do tych substancji w załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 zgodnie z art. 17 tego rozporządzenia w związku z jego art. 14 ust. 1 lit. a).

(5) Komisja skonsultowała się z laboratoriami referencyjnymi Unii Europejskiej w związku z potrzebą dostosowania niektórych granic oznaczalności. Laboratoria te stwierdziły, że w przypadku niektórych produktów rozwój techniczny umożliwia ustalenie niższych granic oznaczalności. W przypadku substancji czynnych, których wszystkie NDP powinny zostać obniżone do odpowiednich granic oznaczalności, należy ująć wartości wzorcowe w wykazie w załączniku V zgodnie z art. 18 ust. 1 lit. b) rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(6) Zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 złożono wniosek o zmianę obecnego NDP w odniesieniu do ziemniaków, dołączając do niego badania pozostałości i dane z monitorowania. Celem wniosku było uwzględnienie potencjalnego zanieczyszczenia ziemniaków powyżej wartości wzorcowej NDP wynoszącej 0,01 mg/kg w przypadku przechowywania w obiektach przechowalniczych, w których wcześniej był stosowany chloroprofam. Wnioskodawca twierdzi, że ze względu na szczególne właściwości chloroprofamu stosowane obecnie metody czyszczenia w tych obiektach przechowalniczych nie mogą w pełni zapobiec występowaniu pozostałości. Przedłożone dane z monitorowania potwierdzają obecność pozostałości chloroprofamu w niepoddanych obróbce ziemniakach.

(7) Niderlandy oceniły przedmiotowy wniosek zgodnie z art. 8 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 i przekazały Komisji sprawozdanie oceniające.

(8) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") ocenił wniosek i sprawozdanie oceniające, analizując w szczególności ryzyko dla konsumentów oraz, w stosownych przypadkach, dla zwierząt, i wydał opinię naukową dotyczącą proponowanego NDP 12 . Przekazał tę opinię wnioskodawcy, Komisji i państwom członkowskim oraz podał ją do publicznej wiadomości.

(9) W swojej opinii naukowej Urząd stwierdził, że zalecane przez Niderlandy NDP wynoszące 0,3 mg/kg lub 0,4 mg/kg są dopuszczalne z punktu widzenia bezpieczeństwa konsumentów na podstawie oceny narażenia konsumentów dla 27 określonych grup konsumentów europejskich. Urząd wziął pod uwagę najnowsze informacje na temat właściwości toksykologicznych substancji i uwzględnił obecność 3-chloroaniliny, która powstaje w warunkach odzwierciedlających pieczenie ziemniaków. Ani w przypadku długotrwałego narażenia na chloroprofam w wyniku spożywania wszystkich produktów spożywczych, które mogą go zawierać, ani krótkotrwałego narażenia na chloroprofam i jego główny metabolit - 3-chloroanilinę - w wyniku dużej konsumpcji ziemniaków nie wykazano istnienia ryzyka przekroczenia dopuszczalnego dziennego spożycia ani ostrej dawki referencyjnej.

(10) W świetle wniosków Urzędu dotyczących ryzyka dla konsumentów oraz biorąc pod uwagę, że poziomy powinny być ustalone na najniższym racjonalnie osiągalnym poziomie, NDP w odniesieniu do ziemniaków należy ustalić na poziomie 0,4 mg/kg wynikającym z badań dobrej praktyki laboratoryjnej (DPL) i odpowiadającym 97,5. percenty- lowi wszystkich wyników próby. Ponadto, ponieważ Urząd stwierdził, że obecne praktyki czyszczenia są nieodpowiednie, należy zapewnić podmiotom prowadzącym przedsiębiorstwa spożywcze dostateczny okres na opracowanie i wprowadzenie nowej metodyki czyszczenia.

(11) Tymczasowy NDP zostanie poddany przeglądowi na podstawie danych z monitorowania przedłożonych Komisji do dnia 31 grudnia 2021 r., a następnie przedkładanych do dnia 31 grudnia każdego kolejnego roku. Umożliwi to Komisji regularną ponowną ocenę sytuacji i stopniowe zmniejszanie NDP, w stosownych przypadkach, w miarę postępów we wdrażaniu lepszej metodyki czyszczenia. Do dnia 31 grudnia 2021 r. należy przedłożyć Komisji sprawozdanie na temat rozwoju i wdrażania praktyk czyszczenia, dołączając do niego dane z monitorowania, a następnie należy przedkładać Komisji jego wersje aktualizowane w kolejnych latach.

(12) Za pośrednictwem Światowej Organizacji Handlu przeprowadzono konsultacje na temat nowych NDP z partnerami handlowymi Unii, a ich uwagi zostały uwzględnione.

"Reasoned opinion on the setting of a temporary maximum residue level for chlorpropham in potatoes" (Uzasadniona opinia dotycząca określenia tymczasowego najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości chloroprofamu w ziemniakach). Dziennik EFSA 2020;18(6):6061.

(13) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.

(14) Należy przewidzieć odpowiednio długi termin przed rozpoczęciem stosowania zmienionych NDP, aby umożliwić państwom członkowskim, państwom trzecim i podmiotom prowadzącym przedsiębiorstwa spożywcze przygotowanie się do spełnienia nowych wymogów wynikających ze zmiany NDP.

(15) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załącznikach II, III i V do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 2 września 2021 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich pań stwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 9 lutego 2021 r.
W imieniu Komisji
Ursula VON DER LEYEN
Przewodnicząca

ZAŁĄCZNIK

W załącznikach II, III i V do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się następujące zmiany:
1)
w załączniku II skreśla się kolumny dotyczące tetrachlorku węgla, chlorotalonilu, chloroprofamu, dimetoatu, fenami- donu, ometoatu, propikonazolu i pimetrozyny;
2)
w załączniku III wprowadza się następujące zmiany:
a)
w części A wprowadza się następujące zmiany:
(i)
skreśla się kolumny dotyczące etoprofosu i metiokarbu;
(ii)
dodaje się kolumnę dotyczącą chloroprofamu w brzmieniu:

ANNEX IIIA

Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer kodu Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (a) Chloroprofam (F) (R)
0100000 OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH 0,01 (*)
0110000 Owoce cytrusowe
0110010 Grejpfruty
0110020 Pomarańcze
0110030 Cytryny
0110040 Limy/limonki
0110050 Mandarynki
0110990 Pozostałe (2)
0120000 Orzechy z drzew orzechowych
0120010 Migdały
0120020 Orzechy brazylijskie
0120030 Orzechy nerkowca
0120040 Kasztany jadalne
0120050 Orzechy kokosowe
0120060 Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej
0120070 Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej
0120080 Orzechy pekan
0120090 Orzeszki piniowe
0120100 Orzeszki pistacjowe
0120110 Orzechy włoskie
0120990 Pozostałe (2)
0130000 Owoce ziarnkowe
0130010 Jabłka
0130020

0130030

Gruszki

Pigwy

0130040 Owoce nieszpułki zwyczajnej
0130050 Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego
0130990 Pozostałe (2)
0140000 Owoce pestkowe
0140010 Morele
0140020 Czereśnie
0140030 Brzoskwinie
0140040 Śliwki
0140990 Pozostałe (2)
0150000 Owoce jagodowe i drobne owoce
0151000 a) winogrona
0151010 Winogrona stołowe
0151020 Winogrona do produkcji wina
0152000 b) truskawki
0153000 c) owoce leśne
0153010 Jeżyny
0153020 Jeżyny popielice
0153030 Maliny (czerwone i żółte)
0153990 Pozostałe (2)
0154000 d) pozostałe drobne owoce i jagody
0154010 Borówki amerykańskie
0154020 Żurawiny
0154030 Porzeczki (czarne, czerwone i białe)
0154040 Agrest (zielony, czerwony i żółty)
0154050 Róża dzika
0154060 Morwy (czarne i białe)
0154070 Głóg włoski
0154080 Bez czarny
0154990 Pozostałe (2)
0160000 Owoce różne z
0161000 a) jadalną skórką
0161010 Daktyle
0161020 Figi
0161030 Oliwki stołowe
0161040 Kumkwat
0161050 Karambola
0161060 Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia
0161070

0161990

Czapetka kuminowa

Pozostałe (2)

0162000 b) niejadalną skórką, małe
0162010 Kiwi (zielone, czerwone, żółte)
0162020 Liczi chińskie/Śliwka chińska
0162030 Marakuja/Męczennica jadalna
0162040 Owoc opuncji figowej/Figa indyjska
0162050 Caimito
0162060 Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej
0162990 Pozostałe (2)
0163000 c) niejadalną skórką, duże
0163010 Awokado
0163020 Banany
0163030 Mango
0163040 Papaja
0163050 Granaty/Jabłka granatu
0163060 Czerymoja
0163070 Gujawa/Gruszla
0163080 Ananasy
0163090 Owoce chlebowca
0163100 Owoce duriana właściwego
0163110 Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany
0163990 Pozostałe (2)
0200000 WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE
0210000 Warzywa korzeniowe i bulwiaste
0211000 a) ziemniaki 0,4 (+)
0212000 b) tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste 0,01 (*)
0212010 Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy
0212020 Kartofel słodki/Batat
0212030 Pochrzyn
0212040 Maranta trzcinowata
0212990 Pozostałe (2)
0213000 c) pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego 0,01 (*)
0213010 Buraki
0213020 Marchew
0213030 Seler zwyczajny
0213040 Chrzan pospolity
0213050 Słonecznik bulwiasty
0213060

0213070

0213080

0213090

Pasternak

Korzeń pietruszki zwyczajnej

Rzodkiew zwyczajna

Kozibród porolistny/Salsefia

0213100 Brukiew/Karpiel
0213110 Rzepa biała/Rzepa jadalna
0213990 Pozostałe (2)
0220000 Warzywa cebulowe 0,01 (*)
0220010 Czosnek
0220020 Cebula
0220030 Szalotka
0220040 Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka
0220990 Pozostałe (2)
0230000 Warzywa owocowe 0,01 (*)
0231000 a) Solanaceae i Malvaceae
0231010 Pomidory
0231020 Papryka roczna
0231030 Oberżyny/Bakłażany
0231040 Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra
0231990 Pozostałe (2)
0232000 b) dyniowate z jadalną skórką
0232010 Ogórki
0232020 Korniszony
0232030 Cukinie
0232990 Pozostałe (2)
0233000 c) dyniowate z niejadalną skórką
0233010 Melony
0233020 Dynie olbrzymie
0233030 Arbuzy
0233990 Pozostałe (2)
0234000 d) kukurydza cukrowa
0239000 e) pozostałe warzywa owocowe
0240000 Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach) 0,01 (*)
0241000 a) kapustne kwitnące
0241010 Brokuły
0241020 Kalafiory
0241990 Pozostałe (2)
0242000 b) kapustne głowiaste
0242010 Brukselka/Kapusta brukselska
0242020 Kapusta głowiasta
0242990 Pozostałe (2)
0243000 c) kapustne liściowe
0243010 Kapusta pekińska/Kapusta petsai
0243020 Jarmuż
0243990 Pozostałe (2)
0244000 d) kalarepa
0250000 Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne
0251000 a) sałaty i warzywa sałatowe 0,01 (*)
0251010 Roszpunka warzywna
0251020 Sałaty
0251030 Endywia o liściach szerokich
0251040 Rzeżucha i inne kiełki i pędy
0251050 Gorczycznik wiosenny
0251060 Rokietta siewna/rukola
0251070 Gorczyca sarepska
0251080 Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych)
0251990 Pozostałe (2)
0252000 b) szpinak i podobne liście 0,01 (*)
0252010 Szpinak
0252020 Portulaka pospolita
0252030 Boćwina
0252990 Pozostałe (2)
0253000 c) liście winorośli lub podobne gatunki 0,01 (*)
0254000 d) rukiew wodna 0,01 (*)
0255000 e) cykoria warzywna/cykoria liściasta/cykoria brukselska 0,01 (*)
0256000 f) zioła, kwiaty jadalne 0,02 (*)
0256010 Trybula
0256020 Szczypiorek
0256030 Liście selera
0256040 Pietruszka - nać
0256050 Szałwia lekarska
0256060 Rozmaryn lekarski
0256070 Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek
0256080 Bazylia pospolita i kwiaty jadalne
0256090 Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny
0256100

0256990

Estragon

Pozostałe (2)

0260000 Warzywa strączkowe 0,01 (*)
0260010 Fasola (w strąkach)
0260020 Fasola (bez strąków)
0260030 Groch (w strąkach)
0260040 Groch (bez strąków)
0260050 Soczewica
0260990 Pozostałe (2)
0270000 Warzywa łodygowe 0,01 (*)
0270010 Szparagi
0270020 Karczochy hiszpańskie
0270030 Seler
0270040 Fenkuł włoski/Koper włoski
0270050 Karczochy zwyczajne
0270060 Pory
0270070 Rabarbar
0270080 Pędy bambusa
0270090 Rdzenie palmowe
0270990 Pozostałe (2)
0280000 Grzyby, mchy i porosty 0,01 (*)
0280010 Grzyby uprawne
0280020 Grzyby dzikie
0280990 Mchy i porosty
0290000 Algi i organizmy prokariotyczne 0,01 (*)
0300000 JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH 0,01 (*)
0300010 Fasola
0300020 Soczewica
0300030 Groch
0300040 Łubin biały
0300990 Pozostałe (2)
0400000 NASIONA I OWOCE OLEISTE 0,01 (*)
0401000 Nasiona oleiste
0401010 Siemię lniane
0401020 Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe
0401030 Nasiona maku
0401040 Ziarna sezamu
0401050 Ziarna słonecznika
0401060 Ziarna rzepaku
0401070 Ziarna soi zwyczajnej
0401080 Nasiona gorczycy
0401090 Nasiona bawełny
0401100 Nasiona dyni
0401110 Nasiona krokoszu barwierskiego
0401120 Nasiona ogórecznika lekarskiego
0401130 Nasiona lnicznika siewnego
0401140 Nasiona konopi siewnych
0401150 Rącznik pospolity
0401990 Pozostałe (2)
0402000 Owoce oleiste
0402010 Oliwki do produkcji oliwy
0402020 Nasiona palm olejowych
0402030 Owoce palm olejowych
0402040 Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe
0402990 Pozostałe (2)
0500000 ZBOŻA 0,01 (*)
0500010 Jęczmień
0500020 Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome
0500030 Kukurydza
0500040 Proso zwyczajne
0500050 Owies zwyczajny
0500060 Ryż siewny
0500070 Żyto zwyczajne
0500080 Sorgo japońskie
0500090 Pszenica zwyczajna
0500990 Pozostałe (2)
0600000 HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY 0,05 (*)
0610000 Herbaty
0620000 Ziarna kawy
0630000 Napary ziołowe z
0631000 a) kwiatów
0631010 Rumian szlachetny/Rumianek rzymski
0631020 Ketmia szczawiowa
0631030 Róża
0631040 Jaśmin
0631050

0631990

Lipa

Pozostałe (2)

0632000 b) liści i ziół
0632010 Truskawka
0632020 Aspalat prosty
0632030 Ostrokrzew paragwajski
0632990 Pozostałe (2)
0633000 c) korzeni
0633010 Kozłek lekarski
0633020 Żeń-szeń
0633990 Pozostałe (2)
0639000 d) wszelkich pozostałych części rośliny
0640000 Ziarna kakaowe
0650000 Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański
0700000 CHMIEL 0,05 (*)
0800000 PRZYPRAWY
0810000 Przyprawy nasienne 0,05 (*)
0810010 Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż
0810020 Kminek czarny/Czarny kmin
0810030 Seler
0810040 Kolendra siewna
0810050 Kmin rzymski
0810060 Koper ogrodowy
0810070 Koper włoski/Fenkuł włoski
0810080 Kozieradka pospolita
0810090 Gałka muszkatołowa
0810990 Pozostałe (2)
0820000 Przyprawy owocowe 0,05 (*)
0820010 Ziele angielskie/pieprz angielski
0820020 Pieprz syczuański
0820030 Kminek zwyczajny
0820040 Kardamon malabarski
0820050 Jagody jałowca
0820060 Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego)
0820070 Wanilia
0820080 Tamarynd
0820990 Pozostałe (2)
0830000 Przyprawy korowe 0,05 (*)
0830010 Cynamon
0830990 Pozostałe (2)
0840000 Przyprawy korzeniowe lub kłączowe
0840010 Lukrecja 0,05 (*)
0840020 Imbir lekarski (10)
0840030 Kurkuma 0,05 (*)
0840040 Chrzan pospolity (11)
0840990 Pozostałe (2) 0,05 (*)
0850000 Przyprawy pączkowe 0,05 (*)
0850010 Goździki
0850020 Kapary
0850990 Pozostałe (2)
0860000 Przyprawy ze słupków kwiatowych 0,05 (*)
0860010 Szafran
0860990 Pozostałe (2)
0870000 Przyprawy z osnówki nasiona 0,05 (*)
0870010 Kwiat muszkatołowy
0870990 Pozostałe (2)
0900000 ROŚLINY CUKRODAJNE 0,01 (*)
0900010 Korzenie buraka cukrowego
0900020 Trzcina cukrowa
0900030 Cykoria podróżnik, korzenie
0900990 Pozostałe (2)
1000000 PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE 0,05 (*)
1010000 Towary z
1011000 a) świń
1011010 Mięśnie
1011020 Tłuszcz
1011030 Wątroba
1011040 Nerka
1011050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1011990 Pozostałe (2)
1012000 b) bydła
1012010 Mięśnie
1012020 Tłuszcz
1012030 Wątroba
1012040 Nerka
1012050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1012990 Pozostałe (2)
1013000 c) owiec
1013010 Mięśnie
1013020 Tłuszcz
1013030 Wątroba
1013040 Nerka
1013050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1013990 Pozostałe (2)
1014000 d) kóz
1014010 Mięśnie
1014020 Tłuszcz
1014030 Wątroba
1014040 Nerka
1014050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1014990 Pozostałe (2)
1015000 e) koniowatych
1015010 Mięśnie
1015020 Tłuszcz
1015030 Wątroba
1015040 Nerka
1015050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1015990 Pozostałe (2)
1016000 f) drobiu
1016010 Mięśnie
1016020 Tłuszcz
1016030 Wątroba
1016040 Nerka
1016050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1016990 Pozostałe (2)
1017000 g) pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych
1017010 Mięśnie
1017020 Tłuszcz
1017030 Wątroba
1017040 Nerka
1017050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1017990 Pozostałe (2)
1020000 Mleko
1020010 Bydło
1020020 Owce
1020030 Kozy
1020040 Konie
1020990 Pozostałe (2)
1030000 Jaja ptasie
1030010 Kury
1030020 Kaczki
1030030 Gęsi
1030040 Przepiórki
1030990 Pozostałe (2)
1040000 Miód i pozostałe produkty pszczele (7)
1050000 Płazy i gady
1060000 Bezkręgowe zwierzęta lądowe
1070000 Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe
1100000 PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - RYBY, PRODUKTY RYBNE I POZOSTAŁE MORSKIE I SŁODKOWODNE PRODUKTY SPOŻYWCZE (8)
1200000 PRODUKTY LUB CZĘŚCI PRODUKTÓW UŻYWANE WYŁĄCZNIE DO PRODUKCJI PASZ (8)
1300000 PRZETWORZONE PRODUKTY SPOŻYWCZE (9)
(*) Granica oznaczalności

(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.

(F) = Rozpuszczalny w tłuszczach

Chloroprofam (F) (R)

(R) = Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu:

Chloroprofam - kod 1016000 i 1030000: koniugaty chloroprofamu i 3-chloro-4-hydroksyaniliny wyrażone jako chloroprofam; Chloroprofam - kod 1000000 oprócz 1016000, 1030000 i 1040000: chloroprofam i kwas 4'-hydroksychloroprofam- O-sulfonowy (4-HSA) wyrażony jako chloroprofam.

(+) Dane z monitorowania wskazują, że może wystąpić zanieczyszczenie ziemniaków powyżej wartości wzorcowej NDP wynoszącej 0,01 mg/kg w przypadku przechowywania w obiektach przechowalniczych, w których wcześniej był stosowany chloroprofam. Podmioty prowadzące przedsiębiorstwa spożywcze powinny opracować nową metodykę czyszczenia w celu ograniczenia zanieczyszczenia niepoddanych obróbce ziemniaków. Tymczasowy NDP zostanie poddany przeglądowi na podstawie danych z monitorowania przedłożonych Komisji do dnia 31 grudnia 2021 r., a następnie przedkładanych do dnia 31 grudnia każdego kolejnego roku. Do dnia 31 grudnia 2021 r. należy przedłożyć Komisji sprawozdanie na temat rozwoju i wdrażania praktyk czyszczenia, dołączając do niego dane z monitorowania, a następnie należy przedkładać Komisji jego wersje aktualizowane w kolejnych latach.

0211000 a) ziemniaki

b)
w części B skreśla się kolumnę dotyczącą tetrachlorku węgla;

3) w załączniku V dodaje się kolumny dotyczące tetrachlorku węgla, chlorotalonilu, dimetoatu, etoprofosu, fenamidonu, metiokarbu, ometoatu, propikonazolu i pimetrozyny w brzmieniu:

ANNEX V

Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer kodu Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (a) Tetrachlorek węgla Chlorotalonil (R) Dimetoat Etoprofos Fenamidon Metiokarb (suma metiokarbu z sulfotlenkiem i sulfonem metiokarbu wyrażona jako metiokarb) Ometoat Propikonazol

(suma izomerów) (F)

Pimetrozyna (R)
0100000 OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,03 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,02 (*)
0110000 Owoce cytrusowe
0110010

0110020

0110030

0110040

0110050

0110990

Grejpfruty Pomarańcze

Cytryny Limy/limonki Mandarynki Pozostałe (2)

0120000 Orzechy z drzew orzechowych
0120010

0120020

0120030

0120040

0120050

0120060

0120070

Migdały

Orzechy brazylijskie

Orzechy nerkowca

Kasztany jadalne

Orzechy kokosowe

Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej

Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trój- listnej

0120080

0120090

0120100

0120110

0120990

Orzechy pekan

Orzeszki piniowe

Orzeszki pistacjowe

Orzechy włoskie

Pozostałe (2)

0130000 Owoce ziarnkowe
0130010

0130020

0130030

0130040

0130050

0130990

Jabłka

Gruszki

Pigwy

Owoce nieszpułki zwyczajnej

Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego

Pozostałe (2)

0140000 Owoce pestkowe
0140010

0140020

0140030

0140040

0140990

Morele

Czereśnie

Brzoskwinie Śliwki

Pozostałe (2)

0150000 Owoce jagodowe i drobne owoce
0151000 a) winogrona
0151010

0151020

Winogrona stołowe

Winogrona do produkcji wina

0152000 b) truskawki
0153000 c) owoce leśne
0153010

0153020

0153030

0153990

Jeżyny

Jeżyny popielice

Maliny (czerwone i żółte)

Pozostałe (2)

0154000 d) pozostałe drobne owoce i jagody
0154010

0154020

0154030

0154040

0154050

0154060

0154070

0154080

0154990

Borówki amerykańskie

Żurawiny

Porzeczki (czarne, czerwone i białe)

Agrest (zielony, czerwony i żółty)

Róża dzika

Morwy (czarne i białe)

Głóg włoski

Bez czarny

Pozostałe (2)

0160000 Owoce różne z
0161000 a) jadalną skórką
0161010

0161020

0161030

0161040

0161050

0161060

0161070

0161990

Daktyle

Figi

Oliwki stołowe

Kumkwat

Karambola

Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia

Czapetka kuminowa

Pozostałe (2)

0162000 b) niejadalną skórką, małe
0162010

0162020

0162030

0162040

0162050

0162060

0162990

Kiwi (zielone, czerwone, żółte)

Liczi chińskie/Śliwka chińska

Marakuja/Męczennica jadalna

Owoc opuncji figowej/Figa indyjska

Caimito

Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej

Pozostałe (2)

0163000 c) niejadalną skórką, duże
0163010

0163020

0163030

0163040

0163050

0163060

0163070

0163080

0163090

0163100

0163110

0163990

Awokado

Banany

Mango

Papaja

Granaty/Jabłka granatu

Czerymoja

Gujawa/Gruszla

Ananasy

Owoce chlebowca

Owoce duriana właściwego

Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce gua- nabany

Pozostałe (2)

0200000 WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE
0210000 Warzywa korzeniowe i bulwiaste 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,03 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,02 (*)
0211000 a) ziemniaki
0212000 b) tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste
0212010

0212020

0212030

0212040

0212990

Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy

Kartofel słodki/Batat

Pochrzyn

Maranta trzcinowata

Pozostałe (2)

0213000 c) pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego
0213010

0213020

0213030

0213040

Buraki

Marchew

Seler zwyczajny

Chrzan pospolity

0213050

0213060

0213070

0213080

0213090

0213100

0213110

0213990

Słonecznik bulwiasty

Pasternak

Korzeń pietruszki zwyczajnej

Rzodkiew zwyczajna

Kozibród porolistny/Salsefia

Brukiew/Karpiel

Rzepa biała/Rzepa jadalna

Pozostałe (2)

0220000 Warzywa cebulowe 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,03 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,02 (*)
0220010

0220020

0220030

0220040

0220990

Czosnek

Cebula

Szalotka

Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka

Pozostałe (2)

0230000 Warzywa owocowe 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,03 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,02 (*)
0231000 a) Solanaceae i Malvaceae
0231010

0231020

0231030

0231040

0231990

Pomidory

Papryka roczna

Oberżyny/Bakłażany

Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra

Pozostałe (2)

0232000 b) dyniowate z jadalną skórką
0232010

0232020

0232030

0232990

Ogórki Korniszony Cukinie

Pozostałe (2)

0233000 c) dyniowate z niejadalną skórką
0233010

0233020

0233030

0233990

Melony

Dynie olbrzymie

Arbuzy

Pozostałe (2)

0234000 d) kukurydza cukrowa
0239000 e) pozostałe warzywa owocowe
0240000 Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/ drobnych liściach) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,03 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,02 (*)
0241000 a) kapustne kwitnące
0241010

0241020

0241990

Brokuły

Kalafiory

Pozostałe (2)

0242000 b) kapustne głowiaste
0242010

0242020

0242990

Brukselka/Kapusta brukselska

Kapusta głowiasta

Pozostałe (2)

0243000 c) kapustne liściowe
0243010

0243020

0243990

Kapusta pekińska/Kapusta petsai

Jarmuż

Pozostałe (2)

0244000 d) kalarepa
0250000 Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne
0251000 a) sałaty i warzywa sałatowe 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,03 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,02 (*)
0251010

0251020

0251030

Roszpunka warzywna

Sałaty

Endywia o liściach szerokich

0251040

0251050

0251060

0251070

0251080

0251990

Rzeżucha i inne kiełki i pędy

Gorczycznik wiosenny

Rokietta siewna/rukola

Gorczyca sarepska

Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych)

Pozostałe (2)

0252000 b) szpinak i podobne liście 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,03 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,02 (*)
0252010

0252020

0252030

0252990

Szpinak

Portulaka pospolita

Boćwina

Pozostałe (2)

0253000 c) liście winorośli lub podobne gatunki 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,03 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,02 (*)
0254000 d) rukiew wodna 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,03 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,02 (*)
0255000 e) cykoria warzywna/cykoria liściasta/cykoria brukselska 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,03 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,02 (*)
0256000 f) zioła, kwiaty jadalne 0,02 (*) 0,02 (*) 0,02 (*) 0,02 (*) 0,06 (*) 0,02 (*) 0,02 (*) 0,05 (*)
0256010

0256020

0256030

0256040

0256050

0256060

0256070

0256080

0256090

0256100

0256990

Trybula

Szczypiorek

Liście selera

Pietruszka - nać

Szałwia lekarska

Rozmaryn lekarski

Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek

Bazylia pospolita i kwiaty jadalne

Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny

Estragon

Pozostałe (2)

0260000 Warzywa strączkowe 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,03 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,02 (*)
0260010

0260020

0260030

0260040

0260050

0260990

Fasola (w strąkach) Fasola (bez strąków) Groch (w strąkach) Groch (bez strąków) Soczewica Pozostałe (2)
0270000 Warzywa łodygowe 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,03 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,02 (*)
0270010

0270020

0270030

0270040

0270050

0270060

0270070

0270080

0270090

0270990

Szparagi

Karczochy hiszpańskie

Seler

Fenkuł włoski/Koper włoski

Karczochy zwyczajne

Pory

Rabarbar

Pędy bambusa

Rdzenie palmowe

Pozostałe (2)

0280000 Grzyby, mchy i porosty 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,03 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,02 (*)
0280010

0280020

0280990

Grzyby uprawne

Grzyby dzikie Mchy i porosty

0290000 Algi i organizmy prokariotyczne 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,03 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,02 (*)
0300000 JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,03 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,05 (*)
0300010

0300020

0300030

0300040

0300990

Fasola

Soczewica

Groch

Łubin biały

Pozostałe (2)

0400000 NASIONA I OWOCE OLEISTE 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,03 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,02 (*)
0401000 Nasiona oleiste
0401010

0401020

0401030

0401040

0401050

0401060

0401070

0401080

0401090

0401100

0401110

0401120

0401130

0401140

0401150

0401990

Siemię lniane

Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe

Nasiona maku

Ziarna sezamu

Ziarna słonecznika

Ziarna rzepaku

Ziarna soi zwyczajnej

Nasiona gorczycy

Nasiona bawełny

Nasiona dyni

Nasiona krokoszu barwierskiego

Nasiona ogórecznika lekarskiego

Nasiona lnicznika siewnego

Nasiona konopi siewnych

Rącznik pospolity

Pozostałe (2)

0402000 Owoce oleiste
0402010

0402020

0402030

0402040

0402990

Oliwki do produkcji oliwy

Nasiona palm olejowych

Owoce palm olejowych

Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe

Pozostałe (2)

0500000 ZBOŻA 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,03 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,05 (*)
0500010

0500020

0500030

0500040

Jęczmień

Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome

Kukurydza

Proso zwyczajne

0500050

0500060

0500070

0500080

0500090

0500990

Owies zwyczajny Ryż siewny Żyto zwyczajne Sorgo japońskie Pszenica zwyczajna Pozostałe (2)
0600000 HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY 0,05 (*) 0,05 (*) 0,02 (*) 0,05 (*) 0,1 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,1 (*)
0610000 Herbaty
0620000 Ziarna kawy
0630000 Napary ziołowe z
0631000 a) kwiatów
0631010

0631020

0631030

0631040

0631050

0631990

Rumian szlachetny/Rumianek rzymski

Ketmia szczawiowa

Róża

Jaśmin

Lipa

Pozostałe (2)

0632000 b) liści i ziół
0632010

0632020

0632030

0632990

Truskawka

Aspalat prosty

Ostrokrzew paragwajski

Pozostałe (2)

0633000 c) korzeni
0633010

0633020

0633990

Kozłek lekarski

Żeń-szeń

Pozostałe (2)

0639000 d) wszelkich pozostałych części rośliny
0640000 Ziarna kakaowe
0650000 Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański
0700000 CHMIEL 0,05 (*) 0,05 (*) 0,02 (*) 0,05 (*) 0,1 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,1 (*)
0800000 PRZYPRAWY
0810000 Przyprawy nasienne 0,05 (*) 0,05 (*) 0,02 (*) 0,05 (*) 0,1 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,1 (*)
0810010

0810020

0810030

0810040

0810050

0810060

0810070

0810080

0810090

0810990

Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż

Kminek czarny/Czarny kmin

Seler

Kolendra siewna

Kmin rzymski

Koper ogrodowy

Koper włoski/Fenkuł włoski

Kozieradka pospolita

Gałka muszkatołowa

Pozostałe (2)

0820000 Przyprawy owocowe 0,05 (*) 0,05 (*) 0,02 (*) 0,05 (*) 0,1 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,1 (*)
0820010

0820020

0820030

0820040

0820050

0820060

0820070

0820080

0820990

Ziele angielskie/pieprz angielski

Pieprz syczuański

Kminek zwyczajny

Kardamon malabarski

Jagody jałowca

Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego)

Wanilia

Tamarynd

Pozostałe (2)

0830000 Przyprawy korowe 0,05 (*) 0,05 (*) 0,02 (*) 0,05 (*) 0,1 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,1 (*)
0830010

0830990

Cynamon

Pozostałe (2)

0840000 Przyprawy korzeniowe lub kłączowe
0840010

0840020

0840030

0840040

0840990

Lukrecja

Imbir lekarski (10)

Kurkuma

Chrzan pospolity (11)

Pozostałe (2)

0,05 (*)

0,05 (*)

0,05 (*)

0,05 (*)

0,05 (*)

0,05 (*)

0,02 (*)

0,02 (*)

0,02 (*)

0,05 (*)

0,05 (*)

0,05 (*)

0,1 (*)

0,1 (*)

0,1 (*)

0,05 (*)

0,05 (*)

0,05 (*)

0,05 (*)

0,05 (*)

0,05 (*)

0,1 (*)

0,1 (*)

0,1 (*)

0850000 Przyprawy pączkowe 0,05 (*) 0,05 (*) 0,02 (*) 0,05 (*) 0,1 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,1 (*)
0850010

0850020

0850990

Goździki

Kapary

Pozostałe (2)

0860000 Przyprawy ze słupków kwiatowych 0,05 (*) 0,05 (*) 0,02 (*) 0,05 (*) 0,1 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,1 (*)
0860010

0860990

Szafran

Pozostałe (2)

0870000 Przyprawy z osnówki nasiona 0,05 (*) 0,05 (*) 0,02 (*) 0,05 (*) 0,1 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,1 (*)
0870010

0870990

Kwiat muszkatołowy

Pozostałe (2)

0900000 ROŚLINY CUKRODAJNE 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,03 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,02 (*)
0900010

0900020

0900030

0900990

Korzenie buraka cukrowego

Trzcina cukrowa

Cykoria podróżnik, korzenie

Pozostałe (2)

1000000 PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE 0,01 (*) 0,01 (*)
1010000 Towary z 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,03 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
1011000 a) świń
1011010

1011020

1011030

1011040

1011050

1011990

Mięśnie

Tłuszcz

Wątroba

Nerka

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

Pozostałe (2)

1012000 b) bydła
1012010

1012020

1012030

1012040

1012050

1012990

Mięśnie

Tłuszcz

Wątroba

Nerka

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

Pozostałe (2)

1013000 c) owiec
1013010

1013020

1013030

1013040

1013050

1013990

Mięśnie

Tłuszcz

Wątroba

Nerka

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

Pozostałe (2)

1014000 d) kóz
1014010

1014020

1014030

1014040

Mięśnie

Tłuszcz

Wątroba

Nerka

1014050

1014990

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

Pozostałe (2)

1015000 e) koniowatych
1015010

1015020

1015030

1015040

1015050

1015990

Mięśnie

Tłuszcz

Wątroba

Nerka

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

Pozostałe (2)

1016000 f) drobiu
1016010

1016020

1016030

1016040

1016050

1016990

Mięśnie

Tłuszcz

Wątroba

Nerka

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

Pozostałe (2)

1017000 g) pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych
1017010

1017020

1017030

1017040

1017050

1017990

Mięśnie

Tłuszcz

Wątroba

Nerka

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

Pozostałe (2)

1020000 Mleko 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,03 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
1020010

1020020

1020030

1020040

1020990

Bydło

Owce

Kozy

Konie

Pozostałe (2)

1030000 Jaja ptasie 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,03 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
1030010

1030020

1030030

1030040

1030990

Kury Kaczki

Gęsi Przepiórki Pozostałe (2)

1040000 Miód i pozostałe produkty pszczele (7) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
1050000 Płazy i gady 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,03 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
1060000 Bezkręgowe zwierzęta lądowe 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,03 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
1070000 Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,03 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
1100000 PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - RYBY, PRODUKTY RYBNE I POZOSTAŁE MORSKIE I SŁODKOWODNE PRODUKTY SPOŻYWCZE (8)
1200000 PRODUKTY LUB CZĘŚCI PRODUKTÓW

UŻYWANE WYŁĄCZNIE DO PRODUKCJI PASZ (8)

1300000 PRZETWORZONE PRODUKTY SPOŻYWCZE (9)
(*) Granica oznaczalności

(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.

Chlorotalonil (R)

(R) = Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu:

chlorotalonil - kody 1000000 do 1070000, z wyjątkiem 1040000: 2,5,6-trichloro-4-hydroksyftalonitryl (SDS-3701)

Pimetrozyna (R)

(R) = Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu: Pimetrozyna - kod 1020000: pimetrozyna, 6-hydroksymetylopimetrozyna i jej koniugat fosforanowy, wyrażone jako pimetrozyna

1 Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.
2 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2019/677 z dnia 29 kwietnia 2019 r. w sprawie nieodnawiania zatwierdzenia substancji czynnej chlorotalonil, zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 dotyczącym wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin, oraz w sprawie zmiany rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 540/2011 (Dz.U. L 114 z 30.4.2019, s. 15).
3 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2019/989 z dnia 17 czerwca 2019 r. w sprawie nieodnowienia zatwierdzenia substancji czynnej chloroprofam, zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 dotyczącym wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin, oraz w sprawie zmiany załącznika do rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 540/2011 (Dz.U. L 160 z 18.6.2019, s. 11).
4 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2019/1090 z dnia 26 czerwca 2019 r. w sprawie nieodnowienia zatwierdzenia substancji czynnej dimetoat, zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 dotyczącym wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin, oraz w sprawie zmiany załącznika do rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 540/2011 (Dz.U. L 173 z 27.6.2019, s. 39).
5 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2019/344 z dnia 28 lutego 2019 r. w sprawie nieodnowienia zatwierdzenia substancji czynnej etoprofos, zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 dotyczącym wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin, oraz w sprawie zmiany załącznika do rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 540/2011 (Dz.U. L 62 z 1.3.2019, s. 7).
6 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2018/1043 z dnia 24 lipca 2018 r. w sprawie nieodnowienia zatwierdzenia substancji czynnej fenamidon, zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 dotyczącym wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin, oraz w sprawie zmiany rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 540/2011 (Dz.U. L 188 z 25.7.2018, s. 9).
7 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2019/1606 z dnia 27 września 2019 r. w sprawie nieodnowienia zatwierdzenia substancji czynnej metiokarb, zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 dotyczącym wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin, oraz w sprawie zmiany załącznika do rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 540/2011 (Dz.U. L 250 z 30.9.2019, s. 53).
8 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2018/1865 z dnia 28 listopada 2018 r. w sprawie nieodnowienia zatwierdzenia substancji czynnej propikonazol, zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 dotyczącym wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin, oraz w sprawie zmiany rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 540/2011 (Dz.U. L 304 z 29.11.2018, s. 6).
9 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2018/1501 z dnia 9 października 2018 r. w sprawie nieodnowienia zatwierdzenia substancji czynnej pimetrozyna, zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 dotyczącym wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin, oraz w sprawie zmiany rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 540/2011 (Dz.U. L 254 z 10.10.2018, s. 4).
10 Rozporządzenie Komisji (WE) nr 149/2008 z dnia 29 stycznia 2008 r. zmieniające rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady poprzez ustanowienie załączników II, III i IV ustalających najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości dla produktów wymienionych w załączniku I do wymienionego rozporządzenia (Dz.U. L 58 z 1.3.2008, s. 1).
11 Rozporządzenie Komisji (UE) 2017/1135 z dnia 23 czerwca 2017 r. zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości dimetoatu i ometoatu w określonych produktach oraz na ich powierzchni (Dz.U. L 164 z 27.6.2017, s. 28).
12 Sprawozdania naukowe EFSA są dostępne na stronie internetowej: http://www.efsa.europa.eu:

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2021.46.5

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 2021/155 zmieniające załączniki II, III i V do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości tetrachlorku węgla, chlorotalonilu, chloroprofamu, dimetoatu, etoprofosu, fenamidonu, metiokarbu, ometoatu, propikonazolu i pimetrozyny w określonych produktach lub na ich powierzchni
Data aktu: 09/02/2021
Data ogłoszenia: 10/02/2021
Data wejścia w życie: 02/09/2021, 02/03/2021