uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności 1 , w szczególności jego art. 10 ust. 3,
(1) W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 ustanowiono unijny wykaz dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania w żywności oraz warunki ich stosowania.
(2) Wykaz ten może być aktualizowany z inicjatywy Komisji albo na podstawie wniosku, zgodnie z jednolitą procedurą, o której mowa w art. 3 ust. 1 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 2 .
(3) Zgodnie z załącznikiem II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 polirycynooleinian poliglicerolu (E 476) jest już dozwolonym dodatkiem do żywności w kategorii żywności 02.2.2 "Pozostałe emulsje tłuszczowe i olejowe, włączając tłuszcze do smarowania w rozumieniu rozporządzenia (WE) nr 1234/2007, i emulsje ciekłe" (na maksymalnym poziomie 4 000 mg/kg), ale tylko do tłuszczów do smarowania zgodne z definicją podaną w art. 115 rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 3 i w załączniku XV do tego rozporządzenia, o zawartości tłuszczu 41 % lub niższej, oraz do podobnych produktów do smarowania o zawartości tłuszczu poniżej 10 %. Rozporządzenie (WE) nr 1234/2007 zostało później uchylone rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 4 .
(4) W dniu 27 maja 2017 r. złożono wniosek o zezwolenie na stosowanie polirycynooleinianu poliglicerolu (E 476) jako emulgatora w płynnych emulsjach olejów roślinnych, o zawartości tłuszczu 70 % lub niższej, do sprzedaży konsumentowi końcowemu. Następnie Komisja udostępniła ten wniosek państwom członkowskim na podstawie art. 4 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008.
(5) Polirycynooleinian poliglicerolu (E 476) jest emulgatorem typu woda w oleju zdolnym do formowania bardzo stabilnych emulsji olejowych o dużej zawartość wody. W badaniach przeprowadzonych przez wnioskodawcę, porównujących skuteczność różnych emulgatorów w produkcji płynnych emulsji olejów roślinnych o obniżonej zawartości tłuszczu, polirycynooleinian poliglicerolu (E 476) uzyskał najlepsze wyniki, zarówno pod względem właściwości fizycznych, jak i organoleptycznych otrzymanego produktu. Emulsję można stosować w taki sam sposób jak oleje roślinne do przygotowywania zimnych i gorących dań. Emulsja ta ma jednak niższą zawartość tłuszczu (70 % lub mniej), a więc mniejszą kaloryczność niż olej roślinny stosowany do jej produkcji. Poziom stosowania polirycynooleinianu poliglicerolu (E 476) niezbędny do osiągnięcia zamierzonej funkcji technologicznej wynosił 4 000 mg/kg.
(6) W dniu 24 marca 2017 r. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") wydał opinię naukową w sprawie ponownej oceny polirycynooleinianu poliglicerolu (E 476) 5 i ustalił dopuszczalne dzienne spożycie na poziomie 25 mg polirycynooleinianu poliglicerolu na kilogram masy ciała na dzień. Biorąc pod uwagę fakt, że szacowane narażenie nie przekraczało dopuszczalnego dziennego spożycia, Urząd stwierdził, że polirycynooleinian poliglicerolu (E 476) jako dodatek do żywności nie budzi obaw w zakresie bezpieczeństwa, jeżeli jest on wykorzystywany do dozwolonych lub zgłoszonych zastosowań i na dozwolonych lub zgłoszonych poziomach stosowania.
(7) We wniosku wnioskodawca oszacował narażenie przy użyciu opracowanego przez Urząd modelu "Food Additives Intake Model" 6 . Z przedstawionych szacunków wynika, że dodatkowe zastosowanie polirycynooleinianu poliglice-rolu (E 476) w płynnych emulsjach olejów roślinnych o zawartości tłuszczu 70 % lub niższej na maksymalnym poziomie wynoszącym 4 000 mg/kg nie budzi obaw w zakresie bezpieczeństwa, ponieważ nie doprowadzi do całkowitego narażenia na tę substancję przekraczającego ustalone dopuszczalne dzienne spożycie.
(8) Zgodnie z art. 3 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008 Komisja powinna zasięgnąć opinii Urzędu w celu uaktualnienia unijnego wykazu dodatków do żywności określonego w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008, z wyjątkiem przypadków gdy dana aktualizacja nie ma wpływu na zdrowie człowieka.
(9) Ponieważ rozszerzone stosowanie polirycynooleinianu poliglicerolu (E 476) w kategorii żywności 02.2.2 nie budzi obaw w zakresie bezpieczeństwa, wymagana jest aktualizacja wykazu unijnego, która nie ma wpływu na zdrowie człowieka, a więc zasięgnięcie opinii Urzędu nie jest konieczne.
(10) Należy zatem zezwolić na stosowanie polirycynooleinianu poliglicerolu (E 476) jako emulgatora w płynnych emulsjach olejów roślinnych, o zawartości tłuszczu 70 % lub niższej, do sprzedaży konsumentowi końcowemu, w kategorii żywności 02.2.2 "Pozostałe emulsje tłuszczowe i olejowe, włączając tłuszcze do smarowania w rozumieniu rozporządzenia (WE) nr 1234/2007, i emulsje ciekłe".
(11) Należy zatem odpowiednio zmienić załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.
(12) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
| W imieniu Komisji | |
| Ursula VON DER LEYEN | |
| Przewodnicząca |
Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.
10.12.2025Mimo iż do 1 stycznia zostały trzy tygodnie, przedsiębiorcy wciąż nie mają pewności, które zmiany wejdą w życie w nowym roku. Brakuje m.in. rozporządzeń wykonawczych do KSeF i rozporządzenia w sprawie JPK VAT. Część ustaw nadal jest na etapie prac parlamentu lub czeka na podpis prezydenta. Wiadomo już jednak, że nie będzie dużej nowelizacji ustaw o PIT i CIT. W 2026 r. nadal będzie można korzystać na starych zasadach z ulgi mieszkaniowej i IP Box oraz sprzedać bez podatku poleasingowy samochód.
10.12.2025Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.
05.12.20254 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.
05.12.2025Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.
04.12.2025Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.
02.12.2025| Identyfikator: | Dz.U.UE.L.2020.67.28 |
| Rodzaj: | Rozporządzenie |
| Tytuł: | Rozporządzenie 2020/355 zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do stosowania polirycynooleinianu poliglicerolu (E 476) w płynnych emulsjach olejów roślinnych |
| Data aktu: | 26/02/2020 |
| Data ogłoszenia: | 05/03/2020 |
| Data wejścia w życie: | 25/03/2020 |