Decyzja wykonawcza 2020/1728 zatwierdzająca metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Chorwacji

DECYZJA WYKONAWCZA KOMISJI (UE) 2020/1728
z dnia 17 listopada 2020 r.
zatwierdzająca metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Chorwacji

(notyfikowana jako dokument nr C(2020) 7880)

(Jedynie tekst w języku chorwackim jest autentyczny)

(Dz.U.UE L z dnia 19 listopada 2020 r.)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiające wspólną organizację rynków produktów rolnych oraz uchylające rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE) nr 1234/2007 1 , w szczególności jego art. 20 lit. p),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W sekcji B.IV pkt 1 załącznika IV do rozporządzenia (UE) nr 1308/2013 przewiduje się, że klasyfikacja tusz wieprzowych ma być dokonywana poprzez ocenianie zawartości chudego mięsa za pomocą metod klasyfikowania zatwierdzonych przez Komisję, a zatwierdzać można jedynie statystycznie udowodnione metody szacowania oparte na pomiarach fizycznych jednej lub kilku części anatomicznych tuszy wieprzowej. Zatwierdzenie metod klasyfikacji powinno zależeć od zgodności z maksymalną tolerancją błędu statystycznego przy dokonywaniu oceny. Tolerancja ta jest określona w części A załącznika V do rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2017/1182 2 .

(2) Chorwacja zwróciła się do Komisji z wnioskiem o zatwierdzenie pięciu metod ("Hennessy Grading Probe 2 (HGP2)", "Hennessy Grading Probe 7 (HGP7)", "OptiGrade-MCP", "OptiScan-TP" oraz "metody ręcznej ZP"). W tym celu Chorwacja przedstawiła w protokole przewidzianym w art. 11 ust. 3 rozporządzenia delegowanego (UE) 2017/1182 szczegółowy opis próbnego rozbioru, podając podstawy tych metod, wyniki próbnego rozbioru oraz wzory stosowane do szacowania procentowej zawartości chudego mięsa.

(3) Analiza złożonego wniosku wykazała, że warunki dla zatwierdzenia wspomnianych metod klasyfikacji zostały spełnione. Należy zatem zezwolić na stosowanie przedmiotowych metod klasyfikacji i wzorów w Chorwacji.

(4) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Komitetu ds. Wspólnej Organizacji Rynków Rolnych,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł  1
1. 
Zgodnie z sekcją B.IV pkt 1 załącznika IV do rozporządzenia (UE) nr 1308/2013 niniejszym zatwierdza się stosowanie następujących metod klasyfikacji tusz wieprzowych w Chorwacji:
a)
przyrząd "Hennessy Grading Probe 2 (HGP2)" oraz związane z nim metody oceny, których szczegółowy opis podano w części I załącznika;
b)
przyrząd "Hennessy Grading Probe 7 (HGP7)" oraz związane z nim metody oceny, których szczegółowy opis podano w części II załącznika;
c)
przyrząd "OptiGrade-MCP" oraz związane z nim metody oceny, których szczegółowy opis podano w części III załącznika;
d)
przyrząd "OptiScan-TP" oraz związane z nim metody oceny, których szczegółowy opis podano w części IV załącznika;
e)
"metoda ręczna (ZP)" z liniałem oraz związane z nią metody oceny, których szczegółowy opis podano w części V załącznika.
2. 
Metoda ręczna ZP z liniałem oraz związane z nią metody oceny, o których mowa w ust. 1 lit. e), są dozwolone wyłącznie w rzeźniach, w których liczba świń poddanych ubojowi na tydzień - obliczana jako średnia roczna - nie przekracza 500.
Artykuł  2

Nie zezwala się na zmiany zatwierdzonych przyrządów lub metod klasyfikacji, chyba że zostaną one wyraźnie zatwierdzone decyzją wykonawczą Komisji.

Artykuł  3

Niniejsza decyzja skierowana jest do Republiki Chorwacji.

Sporządzono w Brukseli dnia 17 listopada 2020 r.
W imieniu Komisji
Janusz WOJCIECHOWSKI
Członek Komisji

ZAŁĄCZNIK

Metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Chorwacji

CZĘŚĆ  I

Hennessy Grading Probe 2 (HGP 2)

1.
Zasady przewidziane w niniejszej części stosuje się, gdy klasyfikacja tusz wieprzowych prowadzona jest przy pomocy urządzenia znanego pod nazwą "Hennessy Grading Probe 2 (HGP 2)".
2.
Przyrząd jest wyposażony w sondę o średnicy 5,95 milimetrów (6,3 milimetrów ma ostrze na czubku sondy) zawierającą fotodiodę (Siemens LED typu LYU 260-EO) i fotodetektor typu 58 MR oraz posiadającą odcinek pomiarowy pomiędzy 0 i 120 milimetrów.
3.
Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:

LMPHGP 2 = 68,54165 - (0,7727577 x F) + (0,008924575 x M)

gdzie:

LMPHGP 2 = szacunkowa zawartość (w procentach) chudego mięsa w tuszy;

F = grubość słoniny grzbietowej (włącznie ze skórą) w milimetrach, zmierzona 7 centymetrów od linii cięcia na zewnątrz i 4 cm od linii cięcia wewnątrz między drugim i trzecim żebrem od końca;

M = grubość mięśnia w milimetrach, zmierzona w tym samym czasie i w tym samym miejscu co F.

4.
Niniejszy wzór stosuje się do tusz o masie od 60 do 120 kilogramów (masa tuszy ciepłej).

CZĘŚĆ  II

Hennessy Grading Probe 7 (HGP 7)

1.
Zasady przewidziane w niniejszej części stosuje się, gdy klasyfikacja tusz wieprzowych prowadzona jest przy pomocy urządzenia znanego pod nazwą "Hennessy Grading probe 7 (HGp 7)".
2.
przyrząd jest wyposażony w sondę o średnicy 5,95 milimetrów (6,3 milimetrów ma ostrze na czubku sondy) zawierającą fotodiodę (Siemens LED typu LYU 260-EO) i fotodetektor typu 58 MR oraz posiadającą odcinek pomiarowy pomiędzy 0 i 120 milimetrów.
3.
Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:

LMPHGP 7 = 66,92177 - (0,7505144 x F) + (0,03170816 x M)

gdzie:

LMPHGP 7 = szacunkowa zawartość (w procentach) chudego mięsa w tuszy;

F = grubość słoniny grzbietowej (włącznie ze skórą) w milimetrach, zmierzona 7 centymetrów od linii cięcia na zewnątrz i 4 cm od linii cięcia wewnątrz między drugim i trzecim żebrem od końca;

M = grubość mięśnia w milimetrach, zmierzona w tym samym czasie i w tym samym miejscu co F.

4.
Niniejszy wzór stosuje się do tusz o masie od 60 do 120 kilogramów (masa tuszy ciepłej).

CZĘŚĆ  III

OptiGrade-MCP

1.
Zasady przewidziane w niniejszej części stosuje się w przypadku, gdy klasyfikacja tusz wieprzowych prowadzona jest przy pomocy przyrządu znanego pod nazwą "OptiGrade-MCp".
2.
Przyrząd jest wyposażony w sondę optyczną o średnicy 6 mm, fotodiodę podczerwieni (Siemens) i fototranzystor (Siemens). Odcinek pomiarowy wynosi od 0 do 110 milimetrów.
3.
Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:

LMPMCP = 66,863 - (0,6809437 x F) + (0,02633554 x M)

gdzie:

LMPMCP = szacunkowa zawartość (w procentach) chudego mięsa w tuszy;

F = grubość słoniny grzbietowej (włącznie ze skórą) w milimetrach, zmierzona 7 centymetrów od linii cięcia na zewnątrz i 4 cm od linii cięcia wewnątrz między drugim i trzecim żebrem od końca;

M = grubość mięśnia w milimetrach, zmierzona w tym samym czasie i w tym samym miejscu co F.

4.
Niniejszy wzór stosuje się do tusz o masie od 60 do 120 kilogramów (masa tuszy ciepłej).

CZĘŚĆ  IV

OptiScan-TP

1.
Zasady przewidziane w niniejszej części stosuje się w przypadku, gdy klasyfikacja tusz wieprzowych prowadzona jest przy pomocy przyrządu znanego pod nazwą "OptiScan-Tp".
2.
przyrząd OptiScan-Tp jest wyposażony w cyfrowy rejestrator obrazu prześwietlający dwa miejsca pomiarowe na tuszy. Obrazy te stanowią podstawę do obliczania grubości okrywy tłuszczowej i mięśni. przyrząd OptiScan-Tp sam przelicza wyniki pomiarów na szacunkową zawartość chudego mięsa. Zapisane obrazy są przechowywane i mogą być następnie poddane kontroli. Zintegrowany interfejs Bluetooth® umożliwia łatwy transfer danych.
3.
Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:

LMPTP = 66,52167 - (0,5215984 x F) + (0, 01604653 x M)

gdzie:

LMPTP = szacunkowa zawartość (w procentach) chudego mięsa w tuszy;

F = minimalna grubość widocznej okrywy tłuszczowej (ze skórą), w milimetrach, widoczna na linii środkowej przepołowionej tuszy i pokrywająca mięsień gluteus medius;

M = minimalna grubość mięśnia między przednim końcem mięśnia gluteus medius a grzbietową częścią kanału rdzenia.

4.
Niniejszy wzór stosuje się do tusz o masie od 60 do 120 kilogramów (masa tuszy ciepłej).

CZĘŚĆ  V

Metoda ręczna (ZP)

1.
Zasady przewidziane w niniejszej części stosuje się w przypadku, gdy klasyfikacja tusz wieprzowych prowadzona jest przy pomocy "metody ręcznej (ZP)" polegającej na dokonaniu pomiaru liniałem.
2.
Metodę tę można stosować za pomocą liniału, dokonując klasyfikacji na podstawie równania regresji. Metoda ta opiera się na ręcznym pomiarze grubości słoniny i grubości mięśnia na linii środkowej przepołowionej tuszy.
3.
Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:

LMPZP = 66,18242 - (0, 5312573 x F) + (0,02048905 x M)

gdzie:

LMPZP = szacunkowa zawartość (w procentach) chudego mięsa w tuszy;

F = minimalna grubość widocznej okrywy tłuszczowej (ze skórą), w milimetrach, widoczna na linii środkowej przepołowionej tuszy i pokrywająca mięsień gluteus medius;

M = minimalna grubość mięśnia między przednim końcem mięśnia gluteus medius a grzbietową częścią kanału rdzenia.

4.
Niniejszy wzór stosuje się do tusz o masie od 60 do 120 kilogramów (masa tuszy ciepłej).
1 Dz.U. L 347 z 20.12.2013, s. 671.
2 Rozporządzenie delegowane Komisji (UE) 2017/1182 z dnia 20 kwietnia 2017 r. uzupełniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 w odniesieniu do unijnych skal klasyfikacji tusz wołowych, wieprzowych i baranich oraz raportowania cen rynkowych niektórych kategorii tusz i żywych zwierząt (Dz.U. L 171 z 4.7.2017, s. 74). d) przyrząd "OptiScan-TP" oraz związane z nim metody oceny, których szczegółowy opis podano w części IV załącznika;

Zmiany w prawie

Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Co się zmieni w podatkach w 2026 roku? Wciąż wiele niewiadomych

Mimo iż do 1 stycznia zostały trzy tygodnie, przedsiębiorcy wciąż nie mają pewności, które zmiany wejdą w życie w nowym roku. Brakuje m.in. rozporządzeń wykonawczych do KSeF i rozporządzenia w sprawie JPK VAT. Część ustaw nadal jest na etapie prac parlamentu lub czeka na podpis prezydenta. Wiadomo już jednak, że nie będzie dużej nowelizacji ustaw o PIT i CIT. W 2026 r. nadal będzie można korzystać na starych zasadach z ulgi mieszkaniowej i IP Box oraz sprzedać bez podatku poleasingowy samochód.

Monika Pogroszewska 10.12.2025
Maciej Berek: Do projektu MRPiPS o PIP wprowadziliśmy bardzo istotne zmiany

Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Lekarze i pielęgniarki na kontraktach „uratują” firmy przed przekształcaniem umów?

4 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Klub parlamentarny PSL-TD przeciwko projektowi ustawy o PIP

Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.

Grażyna J. Leśniak 04.12.2025
Prezydent podpisał zakaz hodowli zwierząt na futra, ale tzw. ustawę łańcuchową zawetował

Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.

Krzysztof Koślicki 02.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2020.387.3

Rodzaj: Decyzja
Tytuł: Decyzja wykonawcza 2020/1728 zatwierdzająca metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Chorwacji
Data aktu: 17/11/2020
Data ogłoszenia: 19/11/2020