Rozporządzenie 2020/1633 zmieniające załączniki II, III, IV i V do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości azynofosu metylowego, bentazonu, dimetomorfu, fludioksonilu, flufenoksuronu, oksadiazonu, fosalonu, piraklostrobiny oraz środków odstraszających: oleju talowego i teflubenzuronu w określonych produktach lub na ich powierzchni

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2020/1633
z dnia 27 października 2020 r.
zmieniające załączniki II, III, IV i V do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości azynofosu metylowego, bentazonu, dimetomorfu, fludioksonilu, flufenoksuronu, oksadiazonu, fosalonu, piraklostrobiny oraz środków odstraszających: oleju talowego i teflubenzuronu w określonych produktach lub na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG 1 , w szczególności jego art. 14 ust. 1 lit. a), art. 18 ust. 1 lit. b) oraz art. 49 ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) dimetomorfu, fludioksonilu, piraklostrobiny i teflubenzu- ronu określono w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005. NDP azynofosu metylowego określono w załączniku II oraz w części B załącznika III do wspomnianego rozporządzenia. NDP flufenoksuronu, oksadiazonu i fosalonu określono w części A załącznika III do tego rozporządzenia. Środki odstraszające: olej talowy włączono do załącznika IV do tego rozporządzenia.

(2) W ramach procedury udzielania zezwoleń na stosowanie środków ochrony roślin zawierających substancję czynną bentazon w odniesieniu do ziemniaków, porów, naparów ziołowych z liści i ziół, nasion maku i ziaren soi zwyczajnej złożono wniosek w sprawie zmiany obecnych NDP zgodnie z art. 6 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(3) W przypadku dimetomorfu wniosek taki złożono w odniesieniu do jeżyn i malin. W przypadku fludioksonilu wniosek taki złożono w odniesieniu do truskawek, rabarbaru, siemienia lnianego, ziaren sezamu, ziaren rzepaku, nasion gorczycy, nasion ogórecznika lekarskiego, nasion lnicznika siewnego i nasion konopi siewnych. W przypadku pira- klostrobiny wniosek taki złożono w odniesieniu do winogron stołowych, kukurydzy cukrowej i ziaren kawy. W przypadku teflubenzuronu wniosek taki złożono w odniesieniu do jabłek, brukselki/kapusty brukselskiej i kapusty głowiastej.

(4) Zgodnie z art. 8 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wnioski te zostały poddane ocenie przez zainteresowane państwa członkowskie, a sprawozdania z oceny przekazano Komisji.

(5) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") dokonał oceny wniosków i sprawozdań z oceny, analizując w szczególności ryzyko dla konsumentów oraz, w stosownych przypadkach, dla zwierząt, i wydał uzasadnione opinie dotyczące proponowanych NDP 2 . Urząd przekazał te opinie wnioskodawcom, Komisji i państwom członkowskim oraz podał je do publicznej wiadomości.

(6) W odniesieniu do bentazonu wnioskodawca przedłożył informacje wcześniej niedostępne w trakcie przeglądu przeprowadzonego zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005. Informacje te dotyczą badań pozostałości, metod analitycznych, stabilności przy przechowywaniu oraz badań żywieniowych. W oparciu o nowe informacje Urząd zalecił obniżenie NDP w odniesieniu do ziemniaków i produktów pochodzenia zwierzęcego oraz podwyższenie NDP w odniesieniu do naparów ziołowych z liści i ziół. W przypadku porów brakujące informacje dotyczące badań pozostałości nie zostały przedłożone. Należy zatem skreślić NDP w odniesieniu do porów w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(7) W odniesieniu do dimetomorfu wnioskodawca przedłożył wcześniej niedostępne informacje dotyczące badań pozostałości. W oparciu o nowe informacje Urząd zalecił obniżenie NDP w odniesieniu do jeżyn i malin do odpowiedniej granicy oznaczalności.

(8) W odniesieniu do fludioksonilu wnioskodawca przedłożył wcześniej niedostępne informacje dotyczące badań pozostałości i badań żywieniowych. W oparciu o nowe informacje Urząd zalecił obniżenie NDP w odniesieniu do niektórych produktów pochodzenia zwierzęcego do odpowiedniej granicy oznaczalności.

(9) W odniesieniu do piraklostrobiny wnioskodawca przedłożył wcześniej niedostępne informacje dotyczące badań pozostałości i metod analitycznych. W oparciu o nowe informacje Urząd stwierdził, że istnieją obawy dotyczące spożycia w odniesieniu do obecnego zastosowania tej substancji czynnej w winogronach stołowych. Skonsultowano się z państwami członkowskimi, zwracając się do nich o zgłoszenie ewentualnych awaryjnych dobrych praktyk rolniczych, które nie stwarzałyby niedopuszczalnego ryzyka dla konsumentów. Państwa członkowskie określiły awaryjne dobre praktyki rolnicze w odniesieniu do winogron stołowych, dla których NDP należy ustalić na poziomie 0,3 mg/kg.

(10) W odniesieniu do teflubenzuronu wnioskodawca przedłożył wcześniej niedostępne informacje dotyczące hydrolizy, metabolizmu i metod analitycznych. W oparciu o nowe informacje Urząd zalecił obniżenie NDP w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego do odpowiedniej granicy oznaczalności.

(11) W odniesieniu do wszystkich pozostałych wniosków Urząd stwierdził, że spełniono wszystkie wymogi dotyczące danych oraz że zmiany NDP, o które wystąpili wnioskodawcy, są dopuszczalne z punktu widzenia bezpieczeństwa konsumentów na podstawie oceny narażenia konsumentów przeprowadzonej dla 27 określonych grup konsumentów w Europie. Urząd wziął pod uwagę najnowsze informacje na temat właściwości toksykologicznych przedmiotowych substancji. Ani w przypadku długotrwałego narażenia na przedmiotowe substancje w wyniku spożywania wszystkich produktów spożywczych mogących je zawierać, ani w przypadku narażenia krótkoterminowego w wyniku dużej konsumpcji odnośnych produktów nie wykazano istnienia ryzyka przekroczenia dopuszczalnego dziennego spożycia ani ostrej dawki referencyjnej.

(12) Zatwierdzenie substancji czynnej azynofos metylowy wygasło z dniem 1 stycznia 2007 r. 3  Substancji czynnej flufenoksuron nie zatwierdzono rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) nr 942/2011 4 . Zatwierdzenie substancji czynnej oksadiazon wygasło z dniem 31 grudnia 2018 r. 5 . Substancji czynnej fosalon nie zatwierdzono decyzją Komisji 2006/1010/WE 6 . Rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2017/1125 7  wycofano zatwierdzenie substancji czynnej smoła oleju talowego. Rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2017/1186 8  wycofano zatwierdzenie substancji czynnej olej talowy surowy.

(13) Wszystkie obowiązujące zezwolenia dla środków ochrony roślin zawierających te substancje czynne zostały cofnięte. Należy zatem skreślić obecne NDP określone dla tych substancji w załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 zgodnie z art. 17 tego rozporządzenia w związku z jego art. 14 ust. 1 lit. a), z wyjątkiem NDP flufenoksuronu w herbacie, który jest bezpieczny dla konsumentów 9  i jest zgodny z wnioskiem Japonii dotyczącym tolerancji importowej, oraz NDP azynofosu metylowego i fosalonu w przyprawach, które odpowiadają najwyższym dopuszczalnym poziomom w ramach Kodeksu Żywnościowego ustanowionym na podstawie danych z monitorowania i w przypadku których narażenie z dietą jest wyjątkowo niskie 10 . Jeżeli chodzi o środki odstraszające: olej talowy, należy usunąć pozycję w załączniku IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 i podać wartości wzorcowe dla tej substancji w załączniku V zgodnie z art. 18 ust. 1 lit. b) tego rozporządzenia.

(14) Komisja skonsultowała się z laboratoriami referencyjnymi Unii Europejskiej w związku z potrzebą dostosowania niektórych granic oznaczalności. Laboratoria te stwierdziły, że w przypadku niektórych produktów rozwój techniczny umożliwia ustalenie niższych granic oznaczalności. W przypadku substancji czynnych, których wszystkie NDP powinny zostać obniżone do odpowiednich granic oznaczalności, należy ująć wartości wzorcowe w wykazie w załączniku V zgodnie z art. 18 ust. 1 lit. b) rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(15) Za pośrednictwem Światowej Organizacji Handlu przeprowadzono konsultacje na temat nowych NDP z partnerami handlowymi Unii, a ich uwagi zostały uwzględnione.

(16) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.

(17) Aby umożliwić normalny obrót produktami, ich przetwarzanie i konsumpcję, w niniejszym rozporządzeniu należy przewidzieć środek przejściowy dla produktów, które zostały wyprodukowane przed zmianą NDP i w przypadku których informacje wskazują, że utrzymany jest wysoki poziom ochrony konsumentów.

(18) Należy przewidzieć odpowiednio długi termin przed rozpoczęciem stosowania zmienionych NDP, aby umożliwić państwom członkowskim, państwom trzecim i podmiotom prowadzącym przedsiębiorstwa spożywcze przygotowanie się do spełnienia nowych wymogów wynikających ze zmiany NDP.

(19) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załącznikach II, III, IV i V do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Rozporządzenie (WE) nr 396/2005 w brzmieniu przed zmianami wprowadzonymi niniejszym rozporządzeniem stosuje się nadal w odniesieniu do produktów, które zostały wyprodukowane w Unii lub przywiezione do Unii przed dniem 25 maja 2021 r., z wyjątkiem piraklostrobiny w winogronach stołowych i środków odstraszających: oleju talowego we wszystkich produktach.

Artykuł  3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 25 maja 2021 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 27 października 2020 r.
W imieniu Komisji
Ursula VON DER LEYEN
Przewodnicząca

ZAŁĄCZNIK

W załącznikach II, III, IV i V do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się następujące zmiany:
1)
w załączniku II wprowadza się następujące zmiany:
a)
kolumny dotyczące azynofosu metylowego, bentazonu, dimetomorfu, fludioksonilu, piraklostrobiny i teflubenzuronu otrzymują brzmienie:

Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer kodu Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (a) Azynofos metylowy (F) Bentazon (suma bentazonu, jego soli oraz 6-hydroksy (wolnego i skoniugowanego) i 8-hydroksy bentazonu (wolnego i skoniugowanego), wyrażona jako bentazon (R) Dimetomorf

(suma izomerów)

Fludioksonil (F) (R) Piraklostrobina (F) Teflubenzuron (F)
(1) (2) (3) (4) (5) (6) (7) (8)
0100000 OWOCE, ŚWIEŻE lub

MROŻONE;

ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH

0,01 (*) 0,03 (*)
0110000 Owoce cytrusowe 10 2 0,5
0110010 Grejpfruty 0,01 (*)
0110020 Pomarańcze 0,8
0110030 Cytryny 0,01 (*)
0110040 Limy/limonki 0,01 (*)
0110050 Mandarynki 0,01 (*)
0110990 Pozostałe (2) 0,01 (*)
0120000 Orzechy z drzew orzechowych 0,02 (*) 0,02 (*)
0120010 Migdały 0,01 (*) 0,02 (*)
0120020 Orzechy brazylijskie 0,01 (*) 0,02 (*)
0120030 Orzechy nerkowca 0,01 (*) 0,02 (*)
0120040 Kasztany jadalne 0,01 (*) 0,02 (*)
0120050 Orzechy kokosowe 0,01 (*) 0,02 (*)
0120060 Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej 0,01 (*) 0,02 (*)
0120070 Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej 0,01 (*) 0,02 (*)
0120080 Orzechy pekan 0,01 (*) 0,02 (*)
0120090 Orzeszki piniowe 0,01 (*) 0,02 (*)
0120100 Orzeszki pistacjowe 0,2 1
0120110 Orzechy włoskie 0,01 (*) 0,02 (*)
0120990 Pozostałe (2) 0,01 (*) 0,02 (*)
0130000 Owoce ziarnkowe 0,01 (*) 5 0,5 1
0130010 Jabłka
0130020 Gruszki
0130030 Pigwy
0130040 Owoce nieszpułki zwyczajnej
0130050 Owoc nieśplika japońskiego/- Owoc miszpelnika japońskiego
0130990 Pozostałe (2)
0140000 Owoce pestkowe 0,01 (*)
0140010 Morele 5 1 0,01 (*)
0140020 Czereśnie 5 3 0,01 (*)
0140030 Brzoskwinie 10 0,3 0,01 (*)
0140040 Śliwki 5 0,8 0,1 (*)
0140990 Pozostałe (2) 0,01 (*) 0,02 (*) 0,01 (*)
0150000 Owoce jagodowe i drobne owoce
0151000 a) winogrona 3 0,7
0151010 Winogrona stołowe 5 0,3
0151020 Winogrona do produkcji wina 4 2
0152000 b) truskawki 0,7 4 1.5 0,01 (*)
0153000 c) owoce leśne 0,01 (*) 5 0,01 (*)
0153010 Jeżyny 3
0153020 Jeżyny popielice 2
0153030 Maliny (czerwone i żółte) 3
0153990 Pozostałe (2) 2
0154000 d) pozostałe drobne owoce i jagody 0,01 (*) 0,01 (*)
0154010 Borówki amerykańskie 2 4
0154020 Żurawiny 2 3
0154030 Porzeczki (czarne, czerwone i białe) 3 3
0154040 Agrest (zielony, czerwony i żółty) 2 3
0154050 Róża dzika 0,01 (*) 3
0154060 Morwy (czarne i białe) 0,01 (*) 3
0154070 Głóg włoski 0,01 (*) 3
0154080 Bez czarny 0,8 3
0154990 Pozostałe (2) 0,01 (*) 3
0160000 Owoce różne z
0161000 a) jadalną skórką 0,01 (*) 0,01 (*) 0,02 (*) 0,01 (*)
0161010 Daktyle
0161020 Figi
0161030 Oliwki stołowe
0161040 Kumkwat
0161050 Karambola
0161060 Szaron/Persymona/Ka- ki/Huma wschodnia
0161070 Czapetka kuminowa
0161990 Pozostałe (2)
0162000 b) niejadalną skórką, małe 0,01 (*) 0,01 (*)
0162010 Kiwi (zielone, czerwone, żółte) 15 0,02 (*)
0162020 Liczi chińskie/Śliwka chińska 0,01 (*) 0,02 (*)
0162030 Marakuja/Męczennica jadalna 0,01 (*) 0,2
0162040 Owoc opuncji figowej/Figa indyjska 0,01 (*) 0,02 (*)
0162050 Caimito 0,01 (*) 0,02 (*)
0162060 Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej 0,01 (*) 0,02 (*)
0162990 Pozostałe (2) 0,01 (*) 0,02 (*)
0163000 c) niejadalną skórką, duże
0163010 Awokado 0,01 (*) 1.5 0,2 0,01 (*)
0163020 Banany 0,01 (*) 0,01 (*) 0,02 (*) 0,01 (*)
0163030 Mango 0,01 (*) 2 0,6 0,01 (*)
0163040 Papaja 0,7 0,01 (*) 0,07 0,4
0163050 Granaty/Jabłka granatu 0,01 (*) 3 0,02 (*) 0,01 (*)
0163060 Czerymoja 0,01 (*) 0,01 (*) 0,02 (*) 0,01 (*)
0163070 Gujawa/Gruszla 0,01 (*) 0,5 0,02 (*) 0,01 (*)
0163080 Ananasy 0,01 (*) 7 0,3 0,01 (*)
0163090 Owoce chlebowca 0,01 (*) 0,01 (*) 0,02 (*) 0,01 (*)
0163100 Owoce duriana właściwego 0,01 (*) 0,01 (*) 0,02 (*) 0,01 (*)
0163110 Owoce flaszowca miękkocier- nistego/Owoce guanabany 0,01 (*) 0,01 (*) 0,02 (*) 0,01 (*)
0163990 Pozostałe (2) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,02 (*) 0,01 (*)
0200000 WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE
0210000 Warzywa korzeniowe i bulwiaste 0,01 (*)
0211000 a) ziemniaki 0,15 0,05 5 0,02 (*) 0,05
0212000 b) tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste 0,03 (*) 0,01 (*) 0,02 (*) 0,01 (*)
0212010 Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy 0,01 (*)
0212020 Kartofel słodki/Batat 10
0212030 Pochrzyn 10
0212040 Maranta trzcinowata 0,01 (*)
0212990 Pozostałe (2) 0,01 (*)
0213000 c) pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego 0,03 (*) 0,01 (*)
0213010 Buraki 0,01 (*) 1 0,1
0213020 Marchew 0,01 (*) 1 0,5
0213030 Seler zwyczajny 0,01 (*) 0,2 0,5
0213040 Chrzan pospolity 0,01 (*) 1 0,3
0213050 Słonecznik bulwiasty 0,01 (*) 0,01 (*) 0,06
0213060 Pasternak 0,01 (*) 1 0,3
0213070 Korzeń pietruszki zwyczajnej 0,01 (*) 1 0,1
0213080 Rzodkiew zwyczajna 1.5 0,3 0,5
0213090 Kozibród porolistny/Salsefia 0,01 (*) 1 0,1
0213100 Brukiew/Karpiel 0,01 (*) 0,01 (*) 0,09
0213110 Rzepa biała/Rzepa jadalna 0,01 (*) 0,01 (*) 0,09
0213990 Pozostałe (2) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,02 (*)
0220000 Warzywa cebulowe 0,01 (*) 0,01 (*)
0220010 Czosnek 0,06 0,6 0,5 0,3
0220020 Cebula 0,1 0,6 0,5 1.5
0220030 Szalotka 0,06 0,6 0,5 0,3
0220040 Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka 0,03 (*) 9 5 1.5
0220990 Pozostałe (2) 0,03 (*) 0,15 0,5 0,02 (*)
0230000 Warzywa owocowe 0,01 (*)
0231000 a) Solanaceae i Malvaceae 0,03 (*) 1 1.5
0231010 Pomidory 3 0,3
0231020 Papryka roczna 1 0,5
0231030 Oberżyny/Bakłażany 0,4 0,3
0231040 Piżmian jadalny/Ketmia jadal- na/Okra 0,01 (*) 0,02 (*)
0231990 Pozostałe (2) 0,01 (*) 0,02 (*)
0232000 b) dyniowate z jadalną skórką 0,03 (*) 0,5 0,4 0,5
0232010 Ogórki 0,5
0232020 Korniszony 1.5
0232030 Cukinie 0,5
0232990 Pozostałe (2) 0,5
0233000 c) dyniowate z niejadalną skórką 0,03 (*) 0,5 0,3 0,5
0233010 Melony 0,3
0233020 Dynie olbrzymie 0,01 (*)
0233030 Arbuzy 0,01 (*)
0233990 Pozostałe (2) 0,01 (*)
0234000 d) kukurydza cukrowa 0,3 0,01 (*) 0,01 (*) 0,04 0,01 (*)
0239000 e) pozostałe warzywa owocowe 0,03 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,02 (*) 0,01 (*)
0240000 Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/d- robnych liściach) 0,01 (*) 0,03 (*)
0241000 a) kapustne kwitnące 0,5 0,01 (*)
0241010 Brokuły 5 0,7
0241020 Kalafiory 0,6 0,01 (*)
0241990 Pozostałe (2) 0,6 0,01 (*)
0242000 b) kapustne głowiaste
0242010 Brukselka/Kapusta brukselska 0,01 (*) 0,01 (*) 0,3 0,5
0242020 Kapusta głowiasta 6 2 0,4 0,2
0242990 Pozostałe (2) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,02 (*) 0,01 (*)
0243000 c) kapustne liściowe 3 1.5 0,01 (*)
0243010 Kapusta pekińska/Kapusta petsai 10
0243020 Jarmuż 0,01 (*)
0243990 Pozostałe (2) 0,01 (*)
0244000 d) kalarepa 0,02 0,01 (*) 0,02 (*) 0,01 (*)
0250000 Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne
0251000 a) sałaty i warzywa sałatowe 0,01 (*) 0,03 (*) 0,01 (*)
0251010 Roszpunka warzywna 10 20 10
0251020 Sałaty 15 40 2
0251030 Endywia o liściach szerokich 6 20 0,4
0251040 Rzeżucha i inne kiełki i pędy 10 20 10
0251050 Gorczycznik wiosenny 10 20 10
0251060 Rokietta siewna/rukola 10 20 10
0251070 Gorczyca sarepska 10 20 10
0251080 Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych) 10 20 10
0251990 Pozostałe (2) 10 20 10
0252000 b) szpinak i podobne liście 0,01 (*) 0,03 (*) 0,01 (*)
0252010 Szpinak 30 30 0,6
0252020 Portulaka pospolita 4 20 0,02 (*)
0252030 Boćwina 4 20 1.5
0252990 Pozostałe (2) 4 20 0,02 (*)
0253000 c) liście winorośli lub podobne gatunki 0,01 (*) 0,03 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,02 (*) 0,01 (*)
0254000 d) rukiew wodna 0,01 (*) 0,03 (*) 0,01 (*) 10 0,02 (*) 0,01 (*)
0255000 e) cykoria warzywna/cykoria liściasta/cykoria brukselska 0,01 (*) 0,03 (*) 0,05 0,02 0,09 0,01 (*)
0256000 f) zioła, kwiaty jadalne 0,02 (*) 10 10 20 2 0,02 (*)
0256010 Trybula
0256020 Szczypiorek
0256030 Liście selera
0256040 Pietruszka - nać
0256050 Szałwia lekarska
0256060 Rozmaryn lekarski
0256070 Tymianek pospolity/Macie- rzanka tymianek
0256080 Bazylia pospolita i kwiaty jadalne
0256090 Liście laurowe/Wawrzyn szla- chetny/Laur szlachetny
0256100 Estragon
0256990 Pozostałe (2)
0260000 Warzywa strączkowe 0,01 (*) 0,01 (*)
0260010 Fasola (w strąkach) 0,3 0,01 (*) 1 0,6
0260020 Fasola (bez strąków) 0,05 0,04 0,4 0,3
0260030 Groch (w strąkach) 0,3 0,01 (*) 1 0,6
0260040 Groch (bez strąków) 0,05 0,15 0,3 0,15
0260050 Soczewica 0,05 0,01 (*) 0,05 0,02 (*)
0260990 Pozostałe (2) 0,03 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,02 (*)
0270000 Warzywa łodygowe 0,01 (*) 0,03 (*) 0,01 (*)
0270010 Szparagi 0,01 (*) 0,03 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,02 (*)
0270020 Karczochy hiszpańskie 0,01 (*) 0,01 (*) 0,02 (*)
0270030 Seler 15 1.5 1.5
0270040 Fenkuł włoski/Koper włoski 0,01 (*) 1.5 1.5
0270050 Karczochy zwyczajne 2 0,01 (*) 3
0270060 Pory 1.5 0,01 (*) 0,8
0270070 Rabarbar 0,01 (*) 0,7 0,02 (*)
0270080 Pędy bambusa 0,01 (*) 0,01 (*) 0,02 (*)
0270090 Rdzenie palmowe 0,01 (*) 0,01 (*) 0,02 (*)
0270990 Pozostałe (2) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,02 (*)
0280000 Grzyby, mchy i porosty 0,01 (*) 0,01 (*) 0,02 (*) 0,01 (*)
0280010 Grzyby uprawne
0280020 Grzyby dzikie
0280990 Mchy i porosty
0290000 Algi i organizmy prokariotyczne 0,01 (*) 0,03 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,02 (*) 0,01 (*)
0300000 JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0300010 Fasola 0,1 0,5 0,3
0300020 Soczewica 0,03 (*) 0,4 0,5
0300030 Groch 1 0,4 0,3
0300040 Łubin biały 0,03 (*) 0,4 0,05
0300990 Pozostałe (2) 0,03 (*) 0,4 0,3
0400000 NASIONA I OWOCE OLEISTE 0,01 (*) 0,02 (*)
0401000 Nasiona oleiste
0401010 Siemię lniane 0,2 0,3 0,2 0,02 (*)
0401020 Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe 0,05 0,01 (*) 0,04 0,02 (*)
0401030 Nasiona maku 0,2 0,01 (*) 0,2 0,02 (*)
0401040 Ziarna sezamu 0,03 (*) 0,3 0,2 0,02 (*)
0401050 Ziarna słonecznika 0,03 (*) 0,01 (*) 0,3 0,3
0401060 Ziarna rzepaku 0,03 (*) 0,3 0,2 0,02 (*)
0401070 Ziarna soi zwyczajnej 0,2 0,2 0,2 0,05
0401080 Nasiona gorczycy 0,03 (*) 0,3 0,2 0,02 (*)
0401090 Nasiona bawełny 0,03 (*) 0,01 (*) 0,3 0,02 (*)
0401100 Nasiona dyni 0,03 (*) 0,01 (*) 0,02 (*) 0,02 (*)
0401110 Nasiona krokoszu barwierskiego 0,03 (*) 0,01 (*) 0,2 0,02 (*)
0401120 Nasiona ogórecznika lekarskiego 0,03 (*) 0,3 0,2 0,02 (*)
0401130 Nasiona lnicznika siewnego 0,03 (*) 0,3 0,2 0,02 (*)
0401140 Nasiona konopi siewnych 0,03 (*) 0,3 0,02 (*) 0,02 (*)
0401150 Rącznik pospolity 0,03 (*) 0,01 (*) 0,2 0,02 (*)
0401990 Pozostałe (2) 0,03 (*) 0,01 (*) 0,02 (*) 0,02 (*)
0402000 Owoce oleiste 0,03 (*) 0,01 (*) 0,02 (*) 0,02 (*)
0402010 Oliwki do produkcji oliwy
0402020 Nasiona palm olejowych
0402030 Owoce palm olejowych
0402040 Puchowiec pięciopręcikowy/D- rzewo kapokowe
0402990 Pozostałe (2)
0500000 ZBOŻA 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0500010 Jęczmień 0,1 1
0500020 Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome 0,03 (*) 0,02 (*)
0500030 Kukurydza 0,2 0,02 (*)
0500040 Proso zwyczajne 0,08 0,02 (*)
0500050 Owies zwyczajny 0,1 1
0500060 Ryż siewny 0,1 0,09
0500070 Żyto zwyczajne 0,1 0,2
0500080 Sorgo japońskie 0,1 0,5
0500090 Pszenica zwyczajna 0,1 0,2
0500990 Pozostałe (2) 0,03 (*) 0,02 (*)
0600000 HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY 0,05 (*) 0,05 (*)
0610000 Herbaty 0,1 (*) 0,05 (*) 0,1 (*) 0,05 (*)
0620000 Ziarna kawy 0,1 (*) 0,05 (*) 0,3 0,3
0630000 Napary ziołowe z 0,1 (*) 0,05 (*)
0631000 a) kwiatów 0,1 (*) 0,05 (*)
0631010 Rumian szlachetny/Rumianek rzymski
0631020 Ketmia szczawiowa
0631030 Róża
0631040 Jaśmin
0631050 Lipa
0631990 Pozostałe (2)
0632000 b) liści i ziół 0,3 (*) 0,05 (*)
0632010 Truskawka
0632020 Aspalat prosty
0632030 Ostrokrzew paragwajski
0632990 Pozostałe (2)
0633000 c) korzeni 0,1 (*)
0633010 Kozłek lekarski 1
0633020 Żeń-szeń 4
0633990 Pozostałe (2) 1
0639000 d) wszelkich pozostałych części rośliny 0,1 (*) 0,05 (*)
0640000 Ziarna kakaowe 0,1 (*) 0,05 (*) 0,1 (*) 0,05 (*)
0650000 Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański 0,1 (*) 0,05 (*) 0,1 (*) 0,05 (*)
0700000 CHMIEL 0,05 (*) 0,1 (*) 80 0,05 (*) 15 0,05 (*)
0800000 PRZYPRAWY
0810000 Przyprawy nasienne 0,5 0,1 (*) 0,05 (*) 0,1 (*) 0,05 (*)
0810010 Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż 30
0810020 Kminek czarny/Czarny kmin 30
0810030 Seler 30
0810040 Kolendra siewna 30
0810050 Kmin rzymski 30
0810060 Koper ogrodowy 30
0810070 Koper włoski/Fenkuł włoski 30
0810080 Kozieradka pospolita 30
0810090 Gałka muszkatołowa 0,05 (*)
0810990 Pozostałe (2) 30
0820000 Przyprawy owocowe 0,5 0,1 (*) 0,05 (*) 0,1 (*) 0,05 (*)
0820010 Ziele angielskie/pieprz angielski 0,05 (*)
0820020 Pieprz syczuański 0,05 (*)
0820030 Kminek zwyczajny 30
0820040 Kardamon malabarski 0,05 (*)
0820050 Jagody jałowca 0,05 (*)
0820060 Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego) 0,05 (*)
0820070 Wanilia 0,05 (*)
0820080 Tamarynd 0,05 (*)
0820990 Pozostałe (2) 0,05 (*)
0830000 Przyprawy korowe 0,5 0,1 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,1 (*) 0,05 (*)
0830010 Cynamon
0830990 Pozostałe (2)
0840000 Przyprawy korzeniowe lub kłą- czowe
0840010 Lukrecja 0,5 0,1 (*) 0,05 (*) 1 0,1 (*) 0,05 (*)
0840020 Imbir lekarski (10)
0840030 Kurkuma 0,5 0,1 (*) 0,05 (*) 1 0,1 (*) 0,05 (*)
0840040 Chrzan pospolity (11)
0840990 Pozostałe (2) 0,5 0,1 (*) 0,05 (*) 1 0,1 (*) 0,05 (*)
0850000 Przyprawy pączkowe 0,5 0,1 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,1 (*) 0,05 (*)
0850010 Goździki
0850020 Kapary
0850990 Pozostałe (2)
0860000 Przyprawy ze słupków kwiatowych 0,5 0,1 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,1 (*) 0,05 (*)
0860010 Szafran
0860990 Pozostałe (2)
0870000 Przyprawy z osnówki nasiona 0,5 0,1 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,1 (*) 0,05 (*)
0870010 Kwiat muszkatołowy
0870990 Pozostałe (2)
0900000 ROŚLINY CUKRODAJNE 0,01 (*) 0,03 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0900010 Korzenie buraka cukrowego 0,2
0900020 Trzcina cukrowa 0,08
0900030 Cykoria podróżnik, korzenie 0,08
0900990 Pozostałe (2) 0,02 (*)
1000000 PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE
1010000 Towary z 0,01 (*) 0,01 (*) 0,05 (*) 0,01 (*)
1011000 a) świń
1011010 Mięśnie 0,02 (*) 0,02
1011020 Tłuszcz 0,02 (*) 0,02
1011030 Wątroba 0,02 (*) 0,1
1011040 Nerka 0,02 0,1
1011050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,02 0,1
1011990 Pozostałe (2) 0,02 0,02
1012000 b) bydła
1012010 Mięśnie 0,02 (*) 0,02
1012020 Tłuszcz 0,03 0,02
1012030 Wątroba 0,03 0,1
1012040 Nerka 0,15 0,1
1012050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,15 0,1
1012990 Pozostałe (2) 0,15 0,02
1013000 c) owiec
1013010 Mięśnie 0,02 (*) 0,02
1013020 Tłuszcz 0,03 0,02
1013030 Wątroba 0,04 0,1
1013040 Nerka 0,15 0,1
1013050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,15 0,1
1013990 Pozostałe (2) 0,15 0,02
1014000 d) kóz
1014010 Mięśnie 0,02 (*) 0,02
1014020 Tłuszcz 0,03 0,02
1014030 Wątroba 0,05 0,1
1014040 Nerka 0,15 0,1
1014050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,15 0,1
1014990 Pozostałe (2) 0,15 0,02
1015000 e) koniowatych
1015010 Mięśnie 0,02 (*) 0,02
1015020 Tłuszcz 0,03 0,02
1015030 Wątroba 0,05 0,1
1015040 Nerka 0,15 0,1
1015050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,15 0,1
1015990 Pozostałe (2) 0,15 0,02
1016000 f) drobiu 0,02 (*)
1016010 Mięśnie 0,01 (*)
1016020 Tłuszcz 0,01 (*)
1016030 Wątroba 0,1
1016040 Nerka 0,1
1016050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,1
1016990 Pozostałe (2) 0,01 (*)
1017000 g) pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych
1017010 Mięśnie 0,02 (*) 0,02
1017020 Tłuszcz 0,03 0,02
1017030 Wątroba 0,05 0,1
1017040 Nerka 0,15 0,1
1017050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,15 0,1
1017990 Pozostałe (2) 0,15 0,02
1020000 Mleko 0,01 (*) 0,01 (*) 0,04 0,01 (*) 0,01 (*)
1020010 Bydło 0,02 (*)
1020020 Owce 0,03
1020030 Kozy 0,03
1020040 Konie 0,03
1020990 Pozostałe (2) 0,03
1030000 Jaja ptasie 0,01 (*) 0,02 (*) 0,01 (*) 0,02 0,05 (*) 0,01 (*)
1030010 Kury
1030020 Kaczki
1030030 Gęsi
1030040 Przepiórki
1030990 Pozostałe (2)
1040000 Miód i pozostałe produkty pszczele (7) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
1050000 Płazy i gady 0,01 (*) 0,02 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,05 (*) 0,01 (*)
1060000 Bezkręgowe zwierzęta lądowe 0,01 (*) 0,02 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,05 (*) 0,01 (*)
1070000 Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe 0,01 (*) 0,02 (*) 0,01 (*) 0,02 0,05 (*) 0,01 (*)
1100000 PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - RYBY, PRODUKTY RYBNE I POZOSTAŁE MORSKIE I SŁODKOWODNE PRODUKTY SPOŻYWCZE (8)
1200000 PRODUKTY LUB CZĘŚCI PRODUKTÓW UŻYWANE WYŁĄCZNIE DO PRODUKCJI PASZ (8)
1300000 PRZETWORZONE PRODUKTY

SPOŻYWCZE (9)

(*) Granica oznaczalności

(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.

(F) = Rozpuszczalny w tłuszczach
Bentazon (suma bentazonu, jego soli oraz 6-hydroksy (wolnego i skoniugowanego) i 8-hydroksy bentazonu (wolnego i skoniugowanego), wyrażona jako bentazon (R)
(R) = Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu:

Bentazon - kody od 1010000 do 1070000, z wyjątkiem 1040000: suma bentazonu, jego soli i 6-hydroksy (wolnego i skoniugowanego) wyrażona jako bentazon

Fludioksonil (F) (R)
(R) = Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu:

Fludioksonil - kod 1000000, z wyjątkiem 1040000: suma fludioksonilu i jego metabolitów utlenionych do postaci metabolitu kwas 2,2-difluoro-benzo[1,3]dioksol-4 karboksylowy, wyrażona jako fludioksonil

b)
dodaje się kolumny dotyczące flufenoksuronu i fosalonu w brzmieniu:

Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer kodu Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (a) Flufenoksuron (F) Fosalon
(1) (2) (3) (4)
0100000 OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH 0,01 (*)
0110000 Owoce cytrusowe 0,01 (*)
0110010 Grejpfruty
0110020 Pomarańcze
0110030 Cytryny
0110040 Limy/limonki
0110050 Mandarynki
0110990 Pozostałe (2)
0120000 Orzechy z drzew orzechowych 0,02 (*)
0120010 Migdały
0120020 Orzechy brazylijskie
0120030 Orzechy nerkowca
0120040 Kasztany jadalne
0120050 Orzechy kokosowe
0120060 Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej
0120070 Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej
0120080 Orzechy pekan
0120090 Orzeszki piniowe
0120100 Orzeszki pistacjowe
0120110 Orzechy włoskie
0120990 Pozostałe (2)
0130000 Owoce ziarnkowe 0,01 (*)
0130010 Jabłka
0130020 Gruszki
0130030 Pigwy
0130040 Owoce nieszpułki zwyczajnej
0130050 Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego
0130990 Pozostałe (2)
0140000 Owoce pestkowe 0,01 (*)
0140010 Morele
0140020 Czereśnie
0140030 Brzoskwinie
0140040 Śliwki
0140990 Pozostałe (2)
0150000 Owoce jagodowe i drobne owoce 0,01 (*)
0151000 a) winogrona
0151010 Winogrona stołowe
0151020 Winogrona do produkcji wina
0152000 b) truskawki
0153000 c) owoce leśne
0153010 Jeżyny
0153020 Jeżyny popielice
0153030 Maliny (czerwone i żółte)
0153990 Pozostałe (2)
0154000 d) pozostałe drobne owoce i jagody
0154010 Borówki amerykańskie
0154020 Żurawiny
0154030 Porzeczki (czarne, czerwone i białe)
0154040 Agrest (zielony, czerwony i żółty)
0154050 Róża dzika
0154060 Morwy (czarne i białe)
0154070 Głóg włoski
0154080 Bez czarny
0154990 Pozostałe (2)
0160000 Owoce różne z 0,01 (*)
0161000 a) jadalną skórką
0161010 Daktyle
0161020 Figi
0161030 Oliwki stołowe
0161040 Kumkwat
0161050 Karambola
0161060 Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia
0161070 Czapetka kuminowa
0161990 Pozostałe (2)
0162000 b) niejadalną skórką, małe
0162010 Kiwi (zielone, czerwone, żółte)
0162020 Liczi chińskie/Śliwka chińska
0162030 Marakuja/Męczennica jadalna
0162040 Owoc opuncji figowej/Figa indyjska
0162050 Caimito
0162060 Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej
0162990 Pozostałe (2)
0163000 c) niejadalną skórką, duże
0163010 Awokado
0163020 Banany
0163030 Mango
0163040 Papaja
0163050 Granaty/Jabłka granatu
0163060 Czerymoja
0163070 Gujawa/Gruszla
0163080 Ananasy
0163090 Owoce chlebowca
0163100 Owoce duriana właściwego
0163110 Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany
0163990 Pozostałe (2)
0200000 WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE
0210000 Warzywa korzeniowe i bulwiaste 0,01 (*) 0,01 (*)
0211000 a) ziemniaki
0212000 b) tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste
0212010 Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy
0212020 Kartofel słodki/Batat
0212030 Pochrzyn
0212040 Maranta trzcinowata
0212990 Pozostałe (2)
0213000 c) pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego
0213010 Buraki
0213020 Marchew
0213030 Seler zwyczajny
0213040 Chrzan pospolity
0213050 Słonecznik bulwiasty
0213060 Pasternak
0213070 Korzeń pietruszki zwyczajnej
0213080 Rzodkiew zwyczajna
0213090 Kozibród porolistny/Salsefia
0213100 Brukiew/Karpiel
0213110 Rzepa biała/Rzepa jadalna
0213990 Pozostałe (2)
0220000 Warzywa cebulowe 0,01 (*) 0,01 (*)
0220010 Czosnek
0220020 Cebula
0220030 Szalotka
0220040 Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka
0220990 Pozostałe (2)
0230000 Warzywa owocowe 0,01 (*) 0,01 (*)
0231000 a) Solanaceae i Malvaceae
0231010 Pomidory
0231020 Papryka roczna
0231030 Oberżyny/Bakłażany
0231040 Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra
0231990 Pozostałe (2)
0232000 b) dyniowate z jadalną skórką
0232010 Ogórki
0232020 Korniszony
0232030 Cukinie
0232990 Pozostałe (2)
0233000 c) dyniowate z niejadalną skórką
0233010 Melony
0233020 Dynie olbrzymie
0233030 Arbuzy
0233990 Pozostałe (2)
0234000 d) kukurydza cukrowa
0239000 e) pozostałe warzywa owocowe
0240000 Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach) 0,01 (*) 0,01 (*)
0241000 a) kapustne kwitnące
0241010 Brokuły
0241020 Kalafiory
0241990 Pozostałe (2)
0242000 b) kapustne głowiaste
0242010 Brukselka/Kapusta brukselska
0242020 Kapusta głowiasta
0242990 Pozostałe (2)
0243000 c) kapustne liściowe
0243010 Kapusta pekińska/Kapusta petsai
0243020 Jarmuż
0243990 Pozostałe (2)
0244000 d) kalarepa
0250000 Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne
0251000 a) sałaty i warzywa sałatowe 0,01 (*) 0,01 (*)
0251010 Roszpunka warzywna
0251020 Sałaty
0251030 Endywia o liściach szerokich
0251040 Rzeżucha i inne kiełki i pędy
0251050 Gorczycznik wiosenny
0251060 Rokietta siewna/rukola
0251070 Gorczyca sarepska
0251080 Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych)
0251990 Pozostałe (2)
0252000 b) szpinak i podobne liście 0,01 (*) 0,01 (*)
0252010 Szpinak
0252020 Portulaka pospolita
0252030 Boćwina
0252990 Pozostałe (2)
0253000 c) liście winorośli lub podobne gatunki 0,01 (*) 0,01 (*)
0254000 d) rukiew wodna 0,01 (*) 0,01 (*)
0255000 e) cykoria warzywna/cykoria liściasta/cykoria brukselska 0,01 (*) 0,01 (*)
0256000 f) zioła, kwiaty jadalne 0,02 (*) 0,02 (*)
0256010 Trybula
0256020 Szczypiorek
0256030 Liście selera
0256040 Pietruszka - nać
0256050 Szałwia lekarska
0256060 Rozmaryn lekarski
0256070 Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek
0256080 Bazylia pospolita i kwiaty jadalne
0256090 Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny
0256100 Estragon
0256990 Pozostałe (2)
0260000 Warzywa strączkowe 0,01 (*) 0,01 (*)
0260010 Fasola (w strąkach)
0260020 Fasola (bez strąków)
0260030 Groch (w strąkach)
0260040 Groch (bez strąków)
0260050 Soczewica
0260990 Pozostałe (2)
0270000 Warzywa łodygowe 0,01 (*) 0,01 (*)
0270010 Szparagi
0270020 Karczochy hiszpańskie
0270030 Seler
0270040 Fenkuł włoski/Koper włoski
0270050 Karczochy zwyczajne
0270060 Pory
0270070 Rabarbar
0270080 Pędy bambusa
0270090 Rdzenie palmowe
0270990 Pozostałe (2)
0280000 Grzyby, mchy i porosty 0,01 (*) 0,01 (*)
0280010 Grzyby uprawne
0280020 Grzyby dzikie
0280990 Mchy i porosty
0290000 Algi i organizmy prokariotyczne 0,01 (*) 0,01 (*)
0300000 JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH 0,01 (*) 0,01 (*)
0300010 Fasola
0300020 Soczewica
0300030 Groch
0300040 Łubin biały
0300990 Pozostałe (2)
0400000 NASIONA I OWOCE OLEISTE 0,01 (*) 0,02 (*)
0401000 Nasiona oleiste
0401010 Siemię lniane
0401020 Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe
0401030 Nasiona maku
0401040 Ziarna sezamu
0401050 Ziarna słonecznika
0401060 Ziarna rzepaku
0401070 Ziarna soi zwyczajnej
0401080 Nasiona gorczycy
0401090 Nasiona bawełny
0401100 Nasiona dyni
0401110 Nasiona krokoszu barwierskiego
0401120 Nasiona ogórecznika lekarskiego
0401130 Nasiona Inicznika siewnego
0401140 Nasiona konopi siewnych
0401150 Rącznik pospolity
0401990 Pozostałe (2)
0402000 Owoce oleiste
0402010 Oliwki do produkcji oliwy
0402020 Nasiona palm olejowych
0402030 Owoce palm olejowych
0402040 Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe
0402990 Pozostałe (2)
0500000 ZBOŻA 0,01 (*) 0,01 (*)
0500010 Jęczmień
0500020 Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome
0500030 Kukurydza
0500040 Proso zwyczajne
0500050 Owies zwyczajny
0500060 Ryż siewny
0500070 Żyto zwyczajne
0500080 Sorgo japońskie
0500090 Pszenica zwyczajna
0500990 Pozostałe (2)
0600000 HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY 0,05 (*)
0610000 Herbaty 15
0620000 Ziarna kawy 0,05 (*)
0630000 Napary ziołowe z 0,05 (*)
0631000 a) kwiatów
0631010 Rumian szlachetny/Rumianek rzymski
0631020 Ketmia szczawiowa
0631030 Róża
0631040 Jaśmin
0631050 Lipa
0631990 Pozostałe (2)
0632000 b) liści i ziół
0632010 Truskawka
0632020 Aspalat prosty
0632030 Ostrokrzew paragwajski
0632990 Pozostałe (2)
0633000 c) korzeni
0633010 Kozłek lekarski
0633020 Żeń-szeń
0633990 Pozostałe (2)
0639000 d) wszelkich pozostałych części rośliny
0640000 Ziarna kakaowe 0,05 (*)
0650000 Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański 0,05 (*)
0700000 CHMIEL 0,05 (*) 0,05 (*)
0800000 PRZYPRAWY
0810000 Przyprawy nasienne 0,05 (*) 2
0810010 Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż
0810020 Kminek czarny/Czarny kmin
0810030 Seler
0810040 Kolendra siewna
0810050 Kmin rzymski
0810060 Koper ogrodowy
0810070 Koper włoski/Fenkuł włoski
0810080 Kozieradka pospolita
0810090 Gałka muszkatołowa
0810990 Pozostałe (2)
0820000 Przyprawy owocowe 0,05 (*) 2
0820010 Ziele angielskie/pieprz angielski
0820020 Pieprz syczuański
0820030 Kminek zwyczajny
0820040 Kardamon malabarski
0820050 Jagody jałowca
0820060 Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego)
0820070 Wanilia
0820080 Tamarynd
0820990 Pozostałe (2)
0830000 Przyprawy korowe 0,05 (*) 0,05 (*)
0830010 Cynamon
0830990 Pozostałe (2)
0840000 Przyprawy korzeniowe lub kłączowe
0840010 Lukrecja 0,05 (*) 3
0840020 Imbir lekarski (10)
0840030 Kurkuma 0,05 (*) 3
0840040 Chrzan pospolity (11)
0840990 Pozostałe (2) 0,05 (*) 3
0850000 Przyprawy pączkowe 0,05 (*) 0,05 (*)
0850010 Goździki
0850020 Kapary
0850990 Pozostałe (2)
0860000 Przyprawy ze słupków kwiatowych 0,05 (*) 0,05 (*)
0860010 Szafran
0860990 Pozostałe (2)
0870000 Przyprawy z osnówki nasiona 0,05 (*) 0,05 (*)
0870010 Kwiat muszkatołowy
0870990 Pozostałe (2)
0900000 ROŚLINY CUKRODAJNE 0,01 (*) 0,01 (*)
0900010 Korzenie buraka cukrowego
0900020 Trzcina cukrowa
0900030 Cykoria podróżnik, korzenie
0900990 Pozostałe (2)
1000000 PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE
1010000 Towary z 0,02 (*) 0,01 (*)
1011000 a) świń
1011010 Mięśnie
1011020 Tłuszcz
1011030 Wątroba
1011040 Nerka
1011050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1011990 Pozostałe (2)
1012000 b) bydła
1012010 Mięśnie
1012020 Tłuszcz
1012030 Wątroba
1012040 Nerka
1012050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1012990 Pozostałe (2)
1013000 c) owiec
1013010 Mięśnie
1013020 Tłuszcz
1013030 Wątroba
1013040 Nerka
1013050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1013990 Pozostałe (2)
1014000 d) kóz
1014010 Mięśnie
1014020 Tłuszcz
1014030 Wątroba
1014040 Nerka
1014050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1014990 Pozostałe (2)
1015000 e) koniowatych
1015010 Mięśnie
1015020 Tłuszcz
1015030 Wątroba
1015040 Nerka
1015050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1015990 Pozostałe (2)
1016000 f) drobiu
1016010 Mięśnie
1016020 Tłuszcz
1016030 Wątroba
1016040 Nerka
1016050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1016990 Pozostałe (2)
1017000 g) pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych
1017010 Mięśnie
1017020 Tłuszcz
1017030 Wątroba
1017040 Nerka
1017050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1017990 Pozostałe (2)
1020000 Mleko 0,01 (*) 0,01 (*)
1020010 Bydło
1020020 Owce
1020030 Kozy
1020040 Konie
1020990 Pozostałe (2)
1030000 Jaja ptasie 0,01 (*) 0,01 (*)
1030010 Kury
1030020 Kaczki
1030030 Gęsi
1030040 Przepiórki
1030990 Pozostałe (2)
1040000 Miód i pozostałe produkty pszczele (7) 0,05 (*) 0,05 (*)
1050000 Płazy i gady 0,02 (*) 0,01 (*)
1060000 Bezkręgowe zwierzęta lądowe 0,02 (*) 0,01 (*)
1070000 Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe 0,02 (*) 0,01 (*)
1100000 PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - RYBY, PRODUKTY RYBNE I POZOSTAŁE MORSKIE I SŁODKOWODNE PRODUKTY SPOŻYWCZE (8)
1200000 PRODUKTY LUB CZĘŚCI PRODUKTÓW UŻYWANE WYŁĄCZNIE DO

PRODUKCJI PASZ (8)

1300000 PRZETWORZONE PRODUKTY SPOŻYWCZE (9)
(*) Granica oznaczalności

(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.

F = Rozpuszczalny w tłuszczach
2)
w załączniku III wprowadza się następujące zmiany:
a)
w części A skreśla się kolumny dotyczące flufenoksuronu, oksadiazonu i fosalonu;
b)
w części B skreśla się kolumnę dotyczącą azynofosu metylowego;
3)
w załączniku IV skreśla się pozycję dotycząca środków odstraszających: oleju talowego;
4)
w załączniku V dodaje się następujące kolumny dotyczące oksadiazonu i środków odstraszających: oleju talowego:

Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer kodu Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (a) Oksadiazon Środki odstraszające: olej talowy
(1) (2) (3) (4)
0100000 OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH 0,01 (*) 0,01
0110000 Owoce cytrusowe
0110010 Grejpfruty
0110020 Pomarańcze
0110030 Cytryny
0110040 Limy/limonki
0110050 Mandarynki
0110990 Pozostałe (2)
0120000 Orzechy z drzew orzechowych
0120010 Migdały
0120020 Orzechy brazylijskie
0120030 Orzechy nerkowca
0120040 Kasztany jadalne
0120050 Orzechy kokosowe
0120060 Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej
0120070 Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej
0120080 Orzechy pekan
0120090 Orzeszki piniowe
0120100 Orzeszki pistacjowe
0120110 Orzechy włoskie
0120990 Pozostałe (2)
0130000 Owoce ziarnkowe
0130010 Jabłka
0130020 Gruszki
0130030 Pigwy
0130040 Owoce nieszpułki zwyczajnej
0130050 Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego
0130990 Pozostałe (2)
0140000 Owoce pestkowe
0140010 Morele
0140020 Czereśnie
0140030 Brzoskwinie
0140040 Śliwki
0140990 Pozostałe (2)
0150000 Owoce jagodowe i drobne owoce
0151000 a) winogrona
0151010 Winogrona stołowe
0151020 Winogrona do produkcji wina
0152000 b) truskawki
0153000 c) owoce leśne
0153010 Jeżyny
0153020 Jeżyny popielice
0153030 Maliny (czerwone i żółte)
0153990 Pozostałe (2)
0154000 d) pozostałe drobne owoce i jagody
0154010 Borówki amerykańskie
0154020 Żurawiny
0154030 Porzeczki (czarne, czerwone i białe)
0154040 Agrest (zielony, czerwony i żółty)
0154050 Róża dzika
0154060 Morwy (czarne i białe)
0154070 Głóg włoski
0154080 Bez czarny
0154990 Pozostałe (2)
0160000 Owoce różne z
0161000 a) jadalną skórką
0161010 Daktyle
0161020 Figi
0161030 Oliwki stołowe
0161040 Kumkwat
0161050 Karambola
0161060 Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia
0161070 Czapetka kuminowa
0161990 Pozostałe (2)
0162000 b) niejadalną skórką, małe
0162010 Kiwi (zielone, czerwone, żółte)
0162020 Liczi chińskie/Śliwka chińska
0162030 Marakuja/Męczennica jadalna
0162040 Owoc opuncji figowej/Figa indyjska
0162050 Caimito
0162060 Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej
0162990 Pozostałe (2)
0163000 c) niejadalną skórką, duże
0163010 Awokado
0163020 Banany
0163030 Mango
0163040 Papaja
0163050 Granaty/Jabłka granatu
0163060 Czerymoja
0163070 Gujawa/Gruszla
0163080 Ananasy
0163090 Owoce chlebowca
0163100 Owoce duriana właściwego
0163110 Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany
0163990 Pozostałe (2)
0200000 WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE 0,01
0210000 Warzywa korzeniowe i bulwiaste 0,01 (*)
0211000 a) ziemniaki
0212000 b) tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste
0212010 Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy
0212020 Kartofel słodki/Batat
0212030 Pochrzyn
0212040 Maranta trzcinowata
0212990 Pozostałe (2)
0213000 c) pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego
0213010 Buraki
0213020 Marchew
0213030 Seler zwyczajny
0213040 Chrzan pospolity
0213050 Słonecznik bulwiasty
0213060 Pasternak
0213070 Korzeń pietruszki zwyczajnej
0213080 Rzodkiew zwyczajna
0213090 Kozibród porolistny/Salsefia
0213100 Brukiew/Karpiel
0213110 Rzepa biała/Rzepa jadalna
0213990 Pozostałe (2)
0220000 Warzywa cebulowe 0,01 (*)
0220010 Czosnek
0220020 Cebula
0220030 Szalotka
0220040 Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka
0220990 Pozostałe (2)
0230000 Warzywa owocowe 0,01 (*)
0231000 a) Solanaceae i Malvaceae
0231010 Pomidory
0231020 Papryka roczna
0231030 Oberżyny/Bakłażany
0231040 Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra
0231990 Pozostałe (2)
0232000 b) dyniowate z jadalną skórką
0232010 Ogórki
0232020 Korniszony
0232030 Cukinie
0232990 Pozostałe (2)
0233000 c) dyniowate z niejadalną skórką
0233010 Melony
0233020 Dynie olbrzymie
0233030 Arbuzy
0233990 Pozostałe (2)
0234000 d) kukurydza cukrowa
0239000 e) pozostałe warzywa owocowe
0240000 Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach) 0,01 (*)
0241000 a) kapustne kwitnące
0241010 Brokuły
0241020 Kalafiory
0241990 Pozostałe (2)
0242000 b) kapustne głowiaste
0242010 Brukselka/Kapusta brukselska
0242020 Kapusta głowiasta
0242990 Pozostałe (2)
0243000 c) kapustne liściowe
0243010 Kapusta pekińska/Kapusta petsai
0243020 Jarmuż
0243990 Pozostałe (2)
0244000 d) kalarepa
0250000 Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne
0251000 a) sałaty i warzywa sałatowe 0,01 (*)
0251010 Roszpunka warzywna
0251020 Sałaty
0251030 Endywia o liściach szerokich
0251040 Rzeżucha i inne kiełki i pędy
0251050 Gorczycznik wiosenny
0251060 Rokietta siewna/rukola
0251070 Gorczyca sarepska
0251080 Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych)
0251990 Pozostałe (2)
0252000 b) szpinak i podobne liście 0,01 (*)
0252010 Szpinak
0252020 Portulaka pospolita
0252030 Boćwina
0252990 Pozostałe (2)
0253000 c) liście winorośli lub podobne gatunki 0,01 (*)
0254000 d) rukiew wodna 0,01 (*)
0255000 e) cykoria warzywna/cykoria liściasta/cykoria brukselska 0,01 (*)
0256000 f) zioła, kwiaty jadalne 0,02 (*)
0256010 Trybula
0256020 Szczypiorek
0256030 Liście selera
0256040 Pietruszka - nać
0256050 Szałwia lekarska
0256060 Rozmaryn lekarski
0256070 Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek
0256080 Bazylia pospolita i kwiaty jadalne
0256090 Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny
0256100 Estragon
0256990 Pozostałe (2)
0260000 Warzywa strączkowe 0,01 (*)
0260010 Fasola (w strąkach)
0260020 Fasola (bez strąków)
0260030 Groch (w strąkach)
0260040 Groch (bez strąków)
0260050 Soczewica
0260990 Pozostałe (2)
0270000 Warzywa łodygowe 0,01 (*)
0270010 Szparagi
0270020 Karczochy hiszpańskie
0270030 Seler
0270040 Fenkuł włoski/Koper włoski
0270050 Karczochy zwyczajne
0270060 Pory
0270070 Rabarbar
0270080 Pędy bambusa
0270090 Rdzenie palmowe
0270990 Pozostałe (2)
0280000 Grzyby, mchy i porosty 0,01 (*)
0280010 Grzyby uprawne
0280020 Grzyby dzikie
0280990 Mchy i porosty
0290000 Algi i organizmy prokariotyczne 0,01 (*)
0300000 JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH 0,01 (*) 0,01
0300010 Fasola
0300020 Soczewica
0300030 Groch
0300040 Łubin biały
0300990 Pozostałe (2)
0400000 NASIONA I OWOCE OLEISTE 0,01 (*) 0,01
0401000 Nasiona oleiste
0401010 Siemię lniane
0401020 Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe
0401030 Nasiona maku
0401040 Ziarna sezamu
0401050 Ziarna słonecznika
0401060 Ziarna rzepaku
0401070 Ziarna soi zwyczajnej
0401080 Nasiona gorczycy
0401090 Nasiona bawełny
0401100 Nasiona dyni
0401110 Nasiona krokoszu barwierskiego
0401120 Nasiona ogórecznika lekarskiego
0401130 Nasiona Inicznika siewnego
0401140 Nasiona konopi siewnych
0401150 Rącznik pospolity
0401990 Pozostałe (2)
0402000 Owoce oleiste
0402010 Oliwki do produkcji oliwy 0,01 (*)
0402020 Nasiona palm olejowych
0402030 Owoce palm olejowych
0402040 Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe
0402990 Pozostałe (2)
0500000 ZBOŻA 0,01
0500010 Jęczmień
0500020 Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome
0500030 Kukurydza
0500040 Proso zwyczajne
0500050 Owies zwyczajny
0500060 Ryż siewny
0500070 Żyto zwyczajne
0500080 Sorgo japońskie
0500090 Pszenica zwyczajna
0500990 Pozostałe (2)
0600000 HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY 0,05 (*) 0,01
0610000 Herbaty
0620000 Ziarna kawy
0630000 Napary ziołowe z
0631000 a) kwiatów
0631010 Rumian szlachetny/Rumianek rzymski
0631020 Ketmia szczawiowa
0631030 Róża
0631040 Jaśmin
0631050 Lipa
0631990 Pozostałe (2)
0632000 b) liści i ziół
0632010 Truskawka
0632020 Aspalat prosty
0632030 Ostrokrzew paragwajski
0632990 Pozostałe (2)
0633000 c) korzeni
0633010 Kozłek lekarski
0633020 Żeń-szeń
0633990 Pozostałe (2)
0639000 d) wszelkich pozostałych części rośliny
0640000 Ziarna kakaowe
0650000 Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański
0700000 CHMIEL 0,05 (*) 0,01
0800000 PRZYPRAWY 0,01
0810000 Przyprawy nasienne 0,05 (*)
0810010 Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż
0810020 Kminek czarny/Czarny kmin
0810030 Seler
0810040 Kolendra siewna
0810050 Kmin rzymski
0810060 Koper ogrodowy
0810070 Koper włoski/Fenkuł włoski
0810080 Kozieradka pospolita
0810090 Gałka muszkatołowa
0810990 Pozostałe (2)
0820000 Przyprawy owocowe 0,05 (*)
0820010 Ziele angielskie/pieprz angielski
0820020 Pieprz syczuański
0820030 Kminek zwyczajny
0820040 Kardamon malabarski
0820050 Jagody jałowca
0820060 Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego)
0820070 Wanilia
0820080 Tamarynd
0820990 Pozostałe (2)
0830000 Przyprawy korowe 0,05 (*)
0830010 Cynamon
0830990 Pozostałe (2)
0840000 Przyprawy korzeniowe lub kłączowe
0840010 Lukrecja 0,05 (*)
0840020 Imbir lekarski (10)
0840030 Kurkuma 0,05 (*)
0840040 Chrzan pospolity (11)
0840990 Pozostałe (2) 0,05 (*)
0850000 Przyprawy pączkowe 0,05 (*)
0850010 Goździki
0850020 Kapary
0850990 Pozostałe (2)
0860000 Przyprawy ze słupków kwiatowych 0,05 (*)
0860010 Szafran
0860990 Pozostałe (2)
0870000 Przyprawy z osnówki nasiona 0,05 (*)
0870010 Kwiat muszkatołowy
0870990 Pozostałe (2)
0900000 ROŚLINY CUKRODAJNE 0,01 (*) 0,01
0900010 Korzenie buraka cukrowego
0900020 Trzcina cukrowa
0900030 Cykoria podróżnik, korzenie
0900990 Pozostałe (2)
1000000 PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE 0,01
1010000 Towary z 0,01 (*)
1011000 a) świń
1011010 Mięśnie
1011020 Tłuszcz
1011030 Wątroba
1011040 Nerka
1011050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1011990 Pozostałe (2)
1012000 b) bydła
1012010 Mięśnie
1012020 Tłuszcz
1012030 Wątroba
1012040 Nerka
1012050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1012990 Pozostałe (2)
1013000 c) owiec
1013010 Mięśnie
1013020 Tłuszcz
1013030 Wątroba
1013040 Nerka
1013050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1013990 Pozostałe (2)
1014000 d) kóz
1014010 Mięśnie
1014020 Tłuszcz
1014030 Wątroba
1014040 Nerka
1014050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1014990 Pozostałe (2)
1015000 e) koniowatych
1015010 Mięśnie
1015020 Tłuszcz
1015030 Wątroba
1015040 Nerka
1015050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1015990 Pozostałe (2)
1016000 f) drobiu
1016010 Mięśnie
1016020 Tłuszcz
1016030 Wątroba
1016040 Nerka
1016050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1016990 Pozostałe (2)
1017000 g) pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych
1017010 Mięśnie
1017020 Tłuszcz
1017030 Wątroba
1017040 Nerka
1017050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1017990 Pozostałe (2)
1020000 Mleko 0,01 (*)
1020010 Bydło
1020020 Owce
1020030 Kozy
1020040 Konie
1020990 Pozostałe (2)
1030000 Jaja ptasie 0,01 (*)
1030010 Kury
1030020 Kaczki
1030030 Gęsi
1030040 Przepiórki
1030990 Pozostałe (2)
1040000 Miód i pozostałe produkty pszczele (7) 0,05 (*)
1050000 Płazy i gady 0,01 (*)
1060000 Bezkręgowe zwierzęta lądowe 0,01 (*)
1070000 Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe 0,01 (*)
1100000 PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - RYBY, PRODUKTY RYBNE I POZOSTAŁE MORSKIE I SŁODKOWODNE PRODUKTY SPOŻYWCZE (8)
1200000 PRODUKTY LUB CZĘŚCI PRODUKTÓW UŻYWANE WYŁĄCZNIE DO PRODUKCJI PASZ (8)
1300000 PRZETWORZONE PRODUKTY SPOŻYWCZE (9)
(*) Granica oznaczalności

(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.

1 Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.
2 Sprawozdania naukowe EFSA są dostępne na stronie internetowej: http://www.efsa.europa.eu:

"Reasoned opinion on the evaluation of confirmatory data following the Article 12 MRL review for bentazone" (Uzasadniona opinia dotycząca oceny danych potwierdzających w świetle przeglądu NDP bentazonu zgodnie z art. 12). Dziennik EFSA 2019;17(5):5704. "Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue levels for bentazone in soyabeans and poppy seeds" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości bentazonu w ziarnach soi zwyczajnej i nasionach maku). Dziennik EFSA 2019;17(7):5798.

"Reasoned opinion on the evaluation of confirmatory data following the Article 12 MRL review for dimethomorph" (Uzasadniona opinia dotycząca oceny danych potwierdzających w świetle przeglądu NDP dimetomorfu zgodnie z art. 12). Dziennik EFSA 2018;16(10):5433.

"Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue levels for fludioxonil in rhubarbs" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości fludioksonilu w rabarbarze). Dziennik EFSA 2019;17(9):5815.

"Reasoned opinion on the evaluation of confirmatory data following the Article 12 MRL review for fludioxonil" (Uzasadniona opinia dotycząca oceny danych potwierdzających w świetle przeglądu NDP fludioksonilu zgodnie z art. 12). Dziennik EFSA 2019;17(9):5812.

"Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue levels for fludioxonil in certain oilseeds" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości fludioksonilu w niektórych nasionach oleistych). Dziennik EFSA 2020;18(1):5994.

"Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue level for pyraclostrobin in sweet corn" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnego najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości piraklostrobiny w kukurydzy cukrowej). Dziennik EFSA 2019;17(10):5841.

"Reasoned opinion on the evaluation of confirmatory data following the Article 12 MRL review for pyraclostrobin" (Uzasadniona opinia dotycząca oceny danych potwierdzających w świetle przeglądu NDP piraklostrobiny zgodnie z art. 12). Dziennik EFSA 2018;16(11):5472.

"Reasoned opinion on the evaluation of confirmatory data following the Article 12 MRL review for teflubenzuron" (Uzasadniona opinia dotycząca oceny danych potwierdzających w świetle przeglądu NDP teflubenzuronu zgodnie z art. 12). Dziennik EFSA 2018;16(10):5427.

3 Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1335/2005 z dnia 12 sierpnia 2005 r. zmieniające rozporządzenie (WE) nr 2076/2002 i decyzje 2002/928/WE, 2004/129/WE, 2004/140/WE, 2004/247/WE i 2005/303/WE w odniesieniu do okresu czasu, o którym mowa w art. 8 ust. 2 dyrektywy 91/414/EWG i dalszego stosowania niektórych substancji nieobjętych załącznikiem I do dyrektywy 91/414/EWG (Dz.U. L 211 z 13.8.2005, s. 6).
4 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 942/2011 z dnia 22 września 2011 r. w sprawie niezatwierdzenia substancji czynnej flufenoksuron, zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 dotyczącym wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin, oraz zmiany decyzji Komisji 2008/934/WE (Dz.U. L 246 z 23.9.2011, s. 13).
5 Dyrektywa Komisji 2008/69/WE z dnia 1 lipca 2008 r. zmieniająca dyrektywę Rady 91/414/EWG w celu włączenia do niej klofente- zyny, dikamby, difenokonazolu, diflubenzuronu, imazachinu, lenacylu, oksadiazonu, pikloramu i pyriproksyfenu jako substancji czynnych (Dz.U. L 172 z 2.7.2008, s. 9).
6 Decyzja Komisji 2006/1010/WE z dnia 22 grudnia 2006 r. dotycząca niewłączania fosalonu do załącznika I do dyrektywy Rady 91/ 414/EWG oraz cofnięcia zezwoleń na środki ochrony roślin zawierające tę substancję (Dz.U. L 379 z 28.12.2006, s. 127).
7 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/1125 z dnia 22 czerwca 2017 r. w sprawie wycofania zatwierdzenia substancji czynnej środki odstraszające zapachem, pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego/smoła oleju talowego, zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 dotyczącym wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin, oraz zmiany rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 540/2011 (Dz.U. L 163 z 24.6.2017, s. 10).
8 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/1186 z dnia 3 lipca 2017 r. w sprawie wycofania zatwierdzenia substancji czynnej środki odstraszające zapachem, pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego/olej talowy surowy, zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 dotyczącym wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin, oraz zmiany rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 540/2011 (Dz.U. L 171 z 4.7.2017, s. 131).
9 "Reasoned opinion on the modification of the existing MRL for flufenoxuron in tea (dried leaves and stalks, fermented of Camellia sinensis)" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnego NDP flufenoksuronu w herbacie (suszone liście, łodygi i kwiaty Camellia sinensis)). Sprawozdanie naukowe EFSA (2009); 267.
10 http://www.fao.org/fao-who-codexalimentarius/sh-proxy/en/?lnk=1&url=https%253A%252F%252Fworkspace.fao.org%252Fsites%252Fcodex%252FMeetings%252FCX-718-51%252FREPORT%252FFinal%252520Report%252FREP19_PRe.pdf

Sprawozdanie z 51. sesji Komitetu KKŻ ds. Pozostałości Pestycydów. Dodatek III. Makau, Chińska Republika Ludowa, 8-13 kwietnia 2019 r.

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2020.367.1

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 2020/1633 zmieniające załączniki II, III, IV i V do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości azynofosu metylowego, bentazonu, dimetomorfu, fludioksonilu, flufenoksuronu, oksadiazonu, fosalonu, piraklostrobiny oraz środków odstraszających: oleju talowego i teflubenzuronu w określonych produktach lub na ich powierzchni
Data aktu: 27/10/2020
Data ogłoszenia: 05/11/2020
Data wejścia w życie: 25/05/2021, 25/11/2020