Rozporządzenie wykonawcze 2019/533 dotyczące wieloletniego skoordynowanego unijnego programu kontroli na lata 2020, 2021 i 2022, mającego na celu zapewnienie zgodności z najwyższymi dopuszczalnymi poziomami pozostałości pestycydów w żywności pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na jej powierzchni, a także mającego na celu ocenę narażenia konsumenta na te pozostałości

ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2019/533
z dnia 28 marca 2019 r.
dotyczące wieloletniego skoordynowanego unijnego programu kontroli na lata 2020, 2021 i 2022, mającego na celu zapewnienie zgodności z najwyższymi dopuszczalnymi poziomami pozostałości pestycydów w żywności pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na jej powierzchni, a także mającego na celu ocenę narażenia konsumenta na te pozostałości
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG 1 , w szczególności jego art. 29 ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Rozporządzeniem Komisji (WE) nr 1213/2008 2  ustanowiono pierwszy wieloletni skoordynowany wspólnotowy program kontroli obejmujący lata 2009, 2010 i 2011. Program ten był kontynuowany na podstawie kolejnych rozporządzeń Komisji. Ostatnim takim rozporządzeniem było rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2018/555 3 .

(2) Do głównych składników diety zalicza się w Unii od trzydziestu do czterdziestu środków spożywczych. Ponieważ w okresach trzyletnich obserwuje się istotne zmiany w stosowaniu pestycydów, pestycydy w tych środkach spożywczych należy monitorować w serii trzyletnich cyklów w celu umożliwienia przeprowadzania oceny narażenia konsumenta i oceny stosowania przepisów Unii.

(3) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") przedłożył sprawozdanie naukowe na temat oceny projektu programu monitorowania pestycydów. Urząd stwierdził, że wskaźnik przekraczania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości na poziomie powyżej 1 % można oszacować z marginesem błędu wynoszącym 0,75 %, wybierając 683 próbki dla co najmniej 32 różnych produktów żywnościowych 4 . Pobieranie próbek należy rozdzielić między państwa członkowskie proporcjonalnie do liczby ludności, przy czym dla danego produktu na rok należy pobrać co najmniej 12 próbek.

(4) Uwzględniono wyniki analityczne poprzednich unijnych urzędowych programów kontroli, aby zapewnić reprezentatywność zakresu pestycydów objętych programem kontroli dla stosowanych pestycydów.

(5) Wytyczne w sprawie "Procedur analitycznej kontroli jakości i procedur walidacji dotyczących analizy pozostałości pestycydów w żywności i paszy" ("Analytical quality control and validation procedures for pesticide residues analysis in food and feed") zostały opublikowane na stronie internetowej Komisji 5 .

(6) Jeżeli definicja pozostałości pestycydów obejmuje inne substancje czynne, metabolity lub produkty rozpadu lub reakcji, informacje dotyczące tych związków chemicznych należy podać oddzielnie, o ile są mierzone osobno 6 .

(7) Państwa członkowskie, Komisja i Urząd uzgodniły środki wykonawcze dotyczące przedkładania informacji przez państwa członkowskie, np. standard opisu próbek (SOP), stosowany do przedkładania wyników analizy pozostałości pestycydów.

(8) Do procedur pobierania próbek należy stosować dyrektywę Komisji 2002/63/WE 7 , która zawiera metody i procedury pobierania próbek zalecane przez Komisję Kodeksu Żywnościowego.

(9) Oceny, czy przestrzegane są najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości w żywności dla niemowląt i małych dzieci, ustanowione w art. 10 dyrektywy Komisji 2006/141/WE 8  oraz w art. 7 dyrektywy Komisji 2006/125/WE 9  należy dokonać, uwzględniając wyłącznie definicje pozostałości ustanowione w rozporządzeniu (WE) nr 396/2005.

(10) W przypadku metod oznaczania pojedynczych pozostałości państwa członkowskie powinny mieć możliwość wypełnienia swoich zobowiązań dotyczących analizy, zwracając się do laboratoriów urzędowych, które już dysponują wymaganymi zwalidowanymi metodami.

(11) Do dnia 31 sierpnia każdego roku państwa członkowskie powinny przekazać informacje dotyczące poprzedniego roku kalendarzowego.

(12) W celu uniknięcia niejasności spowodowanych nakładaniem się na siebie kolejnych wieloletnich programów, a także ze względu na pewność prawa, należy uchylić rozporządzenie wykonawcze (UE) 2018/555. Należy je jednak nadal stosować w odniesieniu do próbek przebadanych w 2019 r.

(13) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W latach 2020, 2021 i 2022 państwa członkowskie pobierają i analizują próbki dla kombinacji produktów i pestycydów, jak określono w załączniku I.

Liczbę próbek każdego produktu, łącznie z żywnością dla niemowląt i małych dzieci oraz produktami pochodzącymi z rolnictwa ekologicznego, określono w załączniku II.

Artykuł  2
1. 
Partia, z której należy pobrać próbki, zostaje wybrana losowo.

Procedura pobierania próbek, w tym liczba jednostek, musi być zgodna z dyrektywą 2002/63/WE.

2. 
Wszystkie próbki, w tym próbki żywności przeznaczonej dla niemowląt i małych dzieci oraz produktów pochodzących z rolnictwa ekologicznego, analizuje się pod kątem pestycydów wymienionych w załączniku I zgodnie z definicjami pozostałości zawartymi w rozporządzeniu (WE) nr 396/2005.
3. 
Próbki żywności przeznaczonej dla niemowląt i małych dzieci ocenia się w odniesieniu do produktów oferowanych w postaci gotowej do spożycia lub w postaci odtworzonej zgodnie z instrukcjami producentów, uwzględniając najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości określone w dyrektywach 2006/125/WE i 2006/141/WE. Jeżeli taka żywność może być spożywana zarówno w postaci, w jakiej jest sprzedawana, jak i w postaci odtworzonej, wyniki podaje się w odniesieniu do produktu w nieodtworzonej postaci sprzedawanej.
Artykuł  3

Państwa członkowskie przekazują wyniki analiz próbek badanych w 2020 r., 2021 r. i 2022 r. odpowiednio do dnia 31 sierpnia 2021 r., 2022 r. i 2023 r. Wyniki te przedkłada się w formacie sprawozdania elektronicznego określonym przez EFSA.

Jeżeli definicja pozostałości pestycydów obejmuje więcej niż jeden związek chemiczny (substancję czynną lub metabolit lub produkt rozpadu lub reakcji), państwa członkowskie przekazują sprawozdania z wyników analizy zgodnie z pełną definicją pozostałości. Ponadto wyniki dotyczące wszystkich analitów, które stanowią część definicji pozostałości, przedkłada się oddzielnie, o ile są mierzone osobno.

Artykuł  4

Rozporządzenie wykonawcze (UE) 2018/555 traci moc. W odniesieniu do próbek badanych w 2019 r. ma ono jednak zastosowanie do dnia 1 września 2020 r.

Artykuł  5

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dnia 1 stycznia 2020 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 28 marca 2019 r.
W imieniu Komisji
Jean-Claude JUNCKER
Przewodniczący

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  I

Część A: produkty pochodzenia roślinnego 10 , z których należy pobrać próbki w 2020, 2021 i 2022 r.
2020 2021 2022
a) b) c)
Pomarańcze 11 Winogrona stołowe 12 Jabłka 13
Gruszki 14 Banany 15 Truskawki ( 16 )
Kiwi 17 Grejpfruty 18 Brzoskwinie, łącznie z nektarynami i innymi mieszańcami 19
Kalafiory 20 Bakłażany 21 Wino (białe lub czerwone) wytwarzane z winogron. (Jeżeli nie są dostępne współczynniki przetworzenia odnoszące się do wina, państwa członkowskie zobowiązane są do zgłoszenia stosowanych współczynników przetworzenia wina w krajowym sprawozdaniu podsumowującym.)
Cebula 22 Brokuły 23 Sałata 24
Marchew 25 Melony 26 Kapusta głowiasta 27
Ziemniaki 28 Grzyby uprawne 29 Pomidory 30
Fasola (suszona) 31 Papryka roczna 32 Szpinak 33
Ziarno żyta zwyczajnego 34 Ziarna pszenicy zwyczajnej 35 Ziarno owsa 36 (37
Ryż brązowy (ryż łuskany) zdefiniowany jako ryż po usunięciu łusek z ryżu niełuskanego 38 Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia (Jeżeli nie jest dostępny współczynnik przetworzenia odnoszący się do oliwy, państwa członkowskie zobowiązane są do zgłoszenia stosowanych współczynników przetworzenia w krajowym sprawozdaniu podsumowującym.) Ziarno jęczmienia 39 (40

Część B: Produkty pochodzenia zwierzęcego 41 , z których należy pobrać próbki w 2020, 2021 i 2022 r.

2020 2021 2022
f) d) e)
Tłuszcz drobiowy 42 (43 Tłuszcz wołowy 44 (45 Mleko krowie 46
Wątroba wołowa 47 Jaja kurze 48 (49 Tłuszcz ze świń 50 (51

Część C: kombinacje pestycydów i produktów, które należy monitorować w produktach pochodzenia roślinnego lub na ich powierzchni

2020 2021 2022 Uwagi
2,4-D a) b) c) W 2020 r. bada się tę substancję wyłącznie w pomarańczach, kalafiorach, ryżu brązowym i suszonej fasoli oraz na ich powierzchni; w 2021 r. - w grejpfrutach, winogronach stołowych, bakłażanach i brokułach oraz na ich powierzchni; w 2022 r. - w sałacie, szpinaku i pomidorach oraz na ich powierzchni.
2-fenylofenol a) b) c)
Abamektyna a) b) c)
Acefat a) b) c)
Acetamipryd a) b) c)
Akrynatryna a) b) c)
Aldikarb a) b) c)
Aldryna i dieldryna a) b) c)
Ametoktradyna a) b) c)
Azynofos metylowy a) b) c)
Azoksystrobina a) b) c)
Bifentryna a) b) c)
Bifenyl a) b) c)
Bitertanol a) b) c)
Boskalid a) b) c)
Jon bromkowy a) b) c) W 2020 r. bada się tę substancję wyłącznie w ryżu brązowym oraz na jego powierzchni; w 2021 r. - w papryce rocznej oraz na jej powierzchni; w 2022 r. - w sałacie i pomidorach oraz na ich powierzchni.
Bromopropylat a) b) c)
Bupirymat a) b) c)
Buprofezyna a) b) c)
Kaptan a) b) c)
Karbaryl a) b) c)
Karbendazym i benomyl a) b) c)
Karbofuran a) b) c)
Chlorantraniliprol a) b) c)
Chlorofenapir a) b) c)
Chloromekwat a) b) c) W 2020 r. bada się tę substancję wyłącznie w marchwi, gruszkach, życie i ryżu brązowym oraz na ich powierzchni; w 2021 r. - w bakłażanach, winogronach stołowych, grzybach uprawnych i pszenicy oraz na ich powierzchni; w 2022 r. - w pomidorach i owsie oraz na ich powierzchni.
Chlorotalonil a) b) c)
Chloroprofam a) b) c)
Chloropiryfos a) b) c)
Chloropiryfos metylowy a) b) c)
Klofentezyna a) b) c) Tę substancję bada się we wszystkich wymienionych produktach i na ich powierzchni z wyjątkiem zbóż.
Chlotianidyna a) b) c)
Cyjazofamid a) b) c)
Cyflufenamid a) b) c)
Cyflutryna a) b) c)
Cymoksanil a) b) c)
Cypermetryna a) b) c)
Cyprokonazol a) b) c)
Cyprodynil a) b) c)
Cyromazyna a) b) c) W 2020 r. bada się tę substancję wyłącznie w ziemniakach, cebuli i marchwi oraz na ich powierzchni; w 2021 r. - w bakłażanach, papryce rocznej, melonach i grzybach uprawnych oraz na ich powierzchni; w 2022 r. - w sałacie i pomidorach oraz na ich powierzchni.
Deltametryna a) b) c)
Diazynon a) b) c)
Dichlorfos a) b) c)
Dichloran a) b) c)
Dikofol a) b) c) Tę substancję bada się we wszystkich wymienionych produktach i na ich powierzchni z wyjątkiem zbóż.
Dietofenkarb a) b) c)
Difenokonazol a) b) c)
Diflubenzuron a) b) c)
Dimetoat a) b) c)
Dimetomorf a) b) c)
Dinikonazol a) b) c)
Difenyloamina a) b) c)
Ditianon a) b) c) W 2020 r. bada się tę substancję wyłącznie w gruszkach i ryżu brązowym oraz na ich powierzchni; w 2021 r. - w winogronach stołowych oraz na ich powierzchni; w 2022 r. - w jabłkach i brzoskwiniach oraz na ich powierzchni.
Ditiokarbaminiany a) b) c) Te substancje bada się we wszystkich wymienionych produktach i na ich powierzchni z wyjątkiem brokułów, kalafiora, kapusty głowiastej, oliwy z oliwek, wina i cebuli.
Dodyna a) b) c)
Benzoesan emamektyny B1a, wyrażony jako emamektyna a) b) c)
Endosulfan a) b) c)
Epoksykonazol a) b) c)
Etefon a) b) c) W 2020 r. bada się tę substancję wyłącznie w pomarańczach i gruszkach oraz na ich powierzchni; w 2021 r. w papryce rocznej, pszenicy i winogronach stołowych oraz na ich powierzchni; w 2022 r. - w jabłkach, brzoskwiniach, pomidorach i winie oraz na ich powierzchni.
Etion a) b) c)
Etirimol a) b) c) Tę substancję bada się we wszystkich wymienionych produktach i na ich powierzchni z wyjątkiem zbóż.
Etofenproks a) b) c)
Etoksazol a) b) c)
Famoksadon a) b) c)
Fenamidon a) b) c)
Fenamifos a) b) c)
Fenarymol a) b) c) Tę substancję bada się we wszystkich wymienionych produktach i na ich powierzchni z wyjątkiem zbóż.
Fenazachina a) b) c) Tę substancję bada się we wszystkich wymienionych produktach i na ich powierzchni z wyjątkiem zbóż.
Fenbukonazol a) b) c)
Tlenek fenbutacyny a) b) c) W 2020 r. bada się tę substancję wyłącznie w pomarańczach i gruszkach oraz na ich powierzchni; w 2021 r. - w bakłażanach, grejpfrutach, papryce rocznej i winogronach stołowych oraz na ich powierzchni; w 2022 r. w jabłkach, truskawkach, brzoskwiniach, pomidorach i winie oraz na ich powierzchni.
Fenheksamid a) b) c)
Fenitrotion a) b) c)
Fenoksykarb a) b) c)
Fenpropatryna a) b) c)
Fenpropidyna a) b) c)
Fenpropimorf a) b) c)
Fenpyrazamina a) b) c)
Fenpyroksymat a) b) c)
Fention a) b) c)
Fenwalerat a) b) c)
Fipronil a) b) c)
Flonikamid a) b) c)
Fluazyfop-P a) b) c) W 2020 r. bada się tę substancję wyłącznie w kalafiorach, suszonej fasoli, ziemniakach i marchwi oraz na ich powierzchni; w 2021 r. - w bakłażanach, brokułach, papryce rocznej i pszenicy oraz na ich powierzchni; w 2022 r. - w truskawkach, kapuście głowiastej, sałacie, szpinaku i pomidorach oraz na ich powierzchni.
Flubendiamid a) b) c)
Fludioksonil a) b) c)
Flufenoksuron a) b) c)
Fluopikolid a) b) c)
Fluopyram a) b) c)
Fluchinkonazol a) b) c)
Flusilazol a) b) c)
Flutriafol a) b) c)
Fluksapyroksad a) b) c)
Folpet a) b) c)
Formetanat a) b) c)
Fostiazat a) b) c)
Glifosat a) b) c)
Haloksyfop, w tym haloksy-fop-P a) b) c) W 2020 r. bada się tę substancję wyłącznie w suszonej fasoli oraz na jej powierzchni; w 2021 r. - w bakłażanach, grejpfrutach, papryce rocznej i pszenicy oraz na ich powierzchni; w 2022 r. - w truskawkach i kapuście głowiastej i na ich powierzchni.
Heksakonazol a) b) c)
Heksytiazoks a) b) c) Tę substancję bada się we wszystkich wymienionych produktach i na ich powierzchni z wyjątkiem zbóż.
Imazalil a) b) c)
Imidachlopryd a) b) c)
Indoksakarb a) b) c)
Iprodion a) b) c)
Iprowalikarb a) b) c)
Izokarbofos a) b) c)
Izoprotiolan a) W 2020 r. bada się tę substancję wyłącznie w ryżu brązowym i na jego powierzchni. W 2021 r. i 2022 r. substancji tej nie bada się w żadnym produkcie ani na powierzchni żadnego produktu.
Krezoksym metylu a) b) c)
Lambda-cyhalotryna a) b) c)
Linuron a) b) c)
Lufenuron a) b) c)
Malation a) b) c)
Mandipropamid a) b) c)
Mepanipirym a) b) c)
Mepikwat a) b) c) W 2020 r. bada się tę substancję wyłącznie w gruszkach, życie i ryżu brązowym oraz na ich powierzchni; w 2021 r. - w grzybach uprawnych i pszenicy oraz na ich powierzchni; w 2022 r. - w jęczmieniu i owsie oraz na ich powierzchni.
Metalaksyl i metalaksyl-M a) b) c)
Metamidofos a) b) c)
Metydation a) b) c)
Metiokarb a) b) c)
Metomyl a) b) c)
Metoksyfenozyd a) b) c)
Metrafenon a) b) c)
Monokrotofos a) b) c)
Myklobutanil a) b) c)
Ometoat a) b) c)
Oksadiksyl a) b) c)
Oksamyl a) b) c)
Oksydemeton metylu a) b) c)
Paklobutrazol a) b) c)
Paration metylowy a) b) c)
Penkonazol a) b) c)
Pencykuron a) b) c)
Pendimetalin a) b) c)
Permetryna a) b) c)
Fosmet a) b) c)
Pirymikarb a) b) c)
Pirymifos metylowy a) b) c)
Procymidon a) b) c)
Profenofos a) b) c)
Propamokarb a) b) c) W 2020 r. bada się tę substancję wyłącznie w marchwi, kalafiorze, cebuli i ziemniakach oraz na ich powierzchni; w 2021 r. - w winogronach stołowych, melonach, bakłażanach, brokułach, papryce rocznej i pszenicy oraz na ich powierzchni; w 2022 r. - w truskawkach, kapuście głowiastej, szpinaku, sałacie, pomidorach i jęczmieniu i na ich powierzchni.
Propargit a) b) c)
Propikonazol a) b) c)
Propyzamid a) b) c)
Prochinazyd a) b) c)
Prosulfokarb a) b) c)
Protiokonazol a) b) c) W 2020 r. bada się tę substancję wyłącznie w marchwi, cebuli, życie i ryżu brązowym oraz na ich powierzchni; w 2021 r. - w papryce rocznej i pszenicy oraz na ich powierzchni; w 2022 r. - w kapuście głowiastej, sałacie, pomidorach, owsie i jęczmieniu oraz na ich powierzchni.
Pimetrozyna b) c) Substancji tej nie bada się w żadnym produkcie ani na powierzchni żadnego produktu w 2020 r.; w 2021 r. bada się ją wyłącznie w bakłażanach, melonach i papryce rocznej oraz na ich powierzchni; w 2022 r. - w kapuście głowiastej, sałacie, truskawkach, szpinaku i pomidorach oraz na ich powierzchni.
Piraklostrobina a) b) c)
Pirydaben a) b) c)
Pirymetanil a) b) c)
Piryproksyfen a) b) c)
Chinoksyfen a) b) c)
Spinosad a) b) c)
Spirodiklofen a) b) c)
Spiromesyfen a) b) c)
Spiroksamina a) b) c)
Spirotetramat a) b) c)
Tau-fluwalinat a) b) c)
Tebukonazol a) b) c)
Tebufenozyd a) b) c)
Tebufenpirad a) b) c) Tę substancję bada się we wszystkich wymienionych produktach i na ich powierzchni z wyjątkiem zbóż.
Teflobenzuron a) b) c)
Teflutryna a) b) c)
Terbutylazyna a) b) c)
Tetrakonazol a) b) c)
Tetradifon a) b) c) Tę substancję bada się we wszystkich wymienionych produktach i na ich powierzchni z wyjątkiem zbóż.
Tiabendazol a) b) c)
Tiaklopryd a) b) c)
Tiametoksam a) b) c)
Tiofanat metylowy a) b) c)
Tolchlofos metylowy a) b) c)
Triadimefon a) b) c)
Triadimenol a) b) c)
Tiodikarb a) b) c)
Triazofos a) b) c)
Tricyklazol a) b) c) Substancję tę bada się wyłącznie w ryżu brązowym oraz na jego powierzchni.
Trifloksystrobina a) b) c)
Triflumuron a) b) c)
Winklozolina a) b) c)

Część D: kombinacje pestycydów i produktów, które należy monitorować w produktach pochodzenia zwierzęcego lub na ich powierzchni

2020 2021 2022 Uwagi
Aldryna i dieldryna f) d) e)
Bifentryna f) d) e)
Chlordan f) d) e)
Chloropiryfos f) d) e)
Chloropiryfos metylowy f) d) e)
Cypermetryna f) d) e)
DDT f) d) e)
Deltametryna f) d) e)
Diazynon f) d) e)
Endosulfan f) d) e)
Famoksadon f) d) e)
Fenwalerat f) d) e)
Fipronil f) d) e)
Glifosat f) d) e)
Heptachlor f) d) e)
Heksachlorobenzen f) d) e)
Heksachlorocykloheksan (HCH, izomer alfa) f) d) e)
Heksachlorocykloheksan (HCH, izomer beta) f) d) e)
Indoksakarb e) W 2022 r. bada się tę substancję wyłącznie w mleku.
Lindan f) d) e)
Metoksychlor f) d) e)
Paration f) d) e)
Permetryna f) d) e)
Pirymifos metylowy f) d) e)

ZAŁĄCZNIK  II

Liczba próbek, o której mowa w art. 1

1)
Liczbę próbek, które każde państwo członkowskie ma pobrać dla każdego produktu i poddać analizie pod kątem pestycydów wymienionych w załączniku I, wskazano w tabeli w pkt 5.
2)
Oprócz próbek wymaganych zgodnie z tabelą w pkt 5, w 2020 r. każde państwo członkowskie pobiera i poddaje analizie pięć próbek preparatów do początkowego żywienia niemowląt i pięć próbek preparatów do dalszego żywienia niemowląt.

Oprócz próbek wymaganych zgodnie ze wspomnianą tabelą, w 2021 r. każde państwo członkowskie pobiera i poddaje analizie dziesięć próbek produktów zbożowych przetworzonych przeznaczonych dla niemowląt.

Oprócz próbek wymaganych zgodnie ze wspomnianą tabelą w 2022 r. każde państwo członkowskie pobiera i poddaje analizie dziesięć próbek żywności dla niemowląt i małych dzieci, innych niż preparaty do początkowego żywienia niemowląt, preparaty do dalszego żywienia niemowląt i produkty zbożowe przetworzone dla dzieci.

3)
Zgodnie z tabelą w pkt 5 próbki produktów pochodzących z rolnictwa ekologicznego pobiera się, jeżeli są one dostępne, proporcjonalnie do udziału w rynku tych produktów w każdym państwie członkowskim, przy czym minimalna liczba tych próbek wynosi 1.
4)
Państwa członkowskie wykorzystujące metody wielopozostałościowe mogą stosować jakościowe metody przesiewowe przy analizie nie więcej niż 15 % próbek pobieranych i poddawanych analizie zgodnie z tabelą w pkt 5. Jeżeli państwo członkowskie stosuje jakościowe metody przesiewowe, pozostałe próbki bada za pomocą ilościowych metod wielopozostałościowych.

Jeżeli wyniki jakościowego badania przesiewowego są dodatnie, państwa członkowskie stosują zwyczajowe metody docelowe, aby przedstawić wyniki w kategoriach ilościowych.

5)
Minimalna liczba próbek przypadająca na każde państwo członkowskie i na każdy produkt:
Państwo członkowskie Próbki
BE 12
BG 12
CZ 12
DK 12
DE 97
EE 12
EL 12
ES 50
FR 71
IE 12
IT 69
CY 12
Państwo członkowskie Próbki
LU 12
HU 12
MT 12
NL 18
AT 12
PL 47
PT 12
RO 20
SI 12
SK 12
FI 12
SE 12
LV 12
LT 12
UK 71
HR 12

ŁĄCZNA LICZBA PRÓBEK: 683

1 Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.
2 Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1213/2008 z dnia 5 grudnia 2008 r. dotyczące wieloletniego skoordynowanego wspólnotowego programu kontroli na lata 2009, 2010 i 2011, mającego na celu zapewnienie zgodności z najwyższymi dopuszczalnymi poziomami pozostałości pestycydów w żywności pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na jej powierzchni oraz ocenę narażenia na nie konsumenta (Dz.U. L 328 z 6.12.2008, s. 9).
3 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2018/555 z dnia 9 kwietnia 2018 r. dotyczące wieloletniego skoordynowanego unijnego programu kontroli na lata 2019, 2020 i 2021, mającego na celu zapewnienie zgodności z najwyższymi dopuszczalnymi poziomami pozostałości pestycydów w żywności pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na jej powierzchni, a także mającego na celu ocenę narażenia konsumenta na te pozostałości (Dz.U. L 92 z 10.4.2018, s. 6).
4 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; program monitorowania pestycydów; ocena projektu. Dziennik EFSA 2015;13(2):4005.
6 SANCO/12574/2014, dokument roboczy w sprawie sumowania indywidualnych LOQ w przypadku skomplikowanych definicji pozostałości.
7 Dyrektywa Komisji 2002/63/WE z dnia 11 lipca 2002 r. ustanawiająca wspólnotowe metody pobierania próbek do celów urzędowej kontroli pozostałości pestycydów w produktach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni oraz uchylająca dyrektywę 79/700/EWG (Dz.U. L 187 z 16.7.2002, s. 30).
8 Dyrektywa Komisji 2006/141/WE z dnia 22 grudnia 2006 r. w sprawie preparatów do początkowego żywienia niemowląt i preparatów do dalszego żywienia niemowląt oraz zmieniająca dyrektywę 1999/21/WE (Dz.U. L 401 z 30.12.2006, s. 1).
9 Dyrektywa Komisji 2006/125/WE z dnia 5 grudnia 2006 r. w sprawie przetworzonej żywności na bazie zbóż oraz żywności dla niemowląt i małych dzieci (Dz.U. L 339 z 6.12.2006, s. 16).
10 Odnośnie do surowych produktów, które mają być badane, części produktów, do których stosuje się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości, bada się dla głównego produktu z grupy lub podgrupy, zgodnie z wykazem zawartym w części A załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 396/2005, o ile nie wskazano inaczej.
11 Bada sięprodukty nieprzetworzone. W przypadku produktów, z których pobierane sąpróbki, w stanie mrożonym należy podaćwspółczynniki przetworzenia, jeżeli majązastosowanie.
12 Bada sięprodukty nieprzetworzone. W przypadku produktów, z których pobierane sąpróbki, w stanie mrożonym należy podaćwspółczynniki przetworzenia, jeżeli majązastosowanie.
13 Bada sięprodukty nieprzetworzone. W przypadku produktów, z których pobierane sąpróbki, w stanie mrożonym należy podaćwspółczynniki przetworzenia, jeżeli majązastosowanie.
14 Bada sięprodukty nieprzetworzone. W przypadku produktów, z których pobierane sąpróbki, w stanie mrożonym należy podaćwspółczynniki przetworzenia, jeżeli majązastosowanie.
15 Bada sięprodukty nieprzetworzone. W przypadku produktów, z których pobierane sąpróbki, w stanie mrożonym należy podaćwspółczynniki przetworzenia, jeżeli majązastosowanie.
16 Bada sięprodukty nieprzetworzone. W przypadku produktów, z których pobierane sąpróbki, w stanie mrożonym należy podaćwspółczynniki przetworzenia, jeżeli majązastosowanie.
17 Bada sięprodukty nieprzetworzone. W przypadku produktów, z których pobierane sąpróbki, w stanie mrożonym należy podaćwspółczynniki przetworzenia, jeżeli majązastosowanie.
18 Bada sięprodukty nieprzetworzone. W przypadku produktów, z których pobierane sąpróbki, w stanie mrożonym należy podaćwspółczynniki przetworzenia, jeżeli majązastosowanie.
19 Bada sięprodukty nieprzetworzone. W przypadku produktów, z których pobierane sąpróbki, w stanie mrożonym należy podaćwspółczynniki przetworzenia, jeżeli majązastosowanie.
20 Bada sięprodukty nieprzetworzone. W przypadku produktów, z których pobierane sąpróbki, w stanie mrożonym należy podaćwspółczynniki przetworzenia, jeżeli majązastosowanie.
21 Bada sięprodukty nieprzetworzone. W przypadku produktów, z których pobierane sąpróbki, w stanie mrożonym należy podaćwspółczynniki przetworzenia, jeżeli majązastosowanie.
22 Bada sięprodukty nieprzetworzone. W przypadku produktów, z których pobierane sąpróbki, w stanie mrożonym należy podaćwspółczynniki przetworzenia, jeżeli majązastosowanie.
23 Bada sięprodukty nieprzetworzone. W przypadku produktów, z których pobierane sąpróbki, w stanie mrożonym należy podaćwspółczynniki przetworzenia, jeżeli majązastosowanie.
24 Bada sięprodukty nieprzetworzone. W przypadku produktów, z których pobierane sąpróbki, w stanie mrożonym należy podaćwspółczynniki przetworzenia, jeżeli majązastosowanie.
25 Bada sięprodukty nieprzetworzone. W przypadku produktów, z których pobierane sąpróbki, w stanie mrożonym należy podaćwspółczynniki przetworzenia, jeżeli majązastosowanie.
26 Bada sięprodukty nieprzetworzone. W przypadku produktów, z których pobierane sąpróbki, w stanie mrożonym należy podaćwspółczynniki przetworzenia, jeżeli majązastosowanie.
27 Bada sięprodukty nieprzetworzone. W przypadku produktów, z których pobierane sąpróbki, w stanie mrożonym należy podaćwspółczynniki przetworzenia, jeżeli majązastosowanie.
28 Bada sięprodukty nieprzetworzone. W przypadku produktów, z których pobierane sąpróbki, w stanie mrożonym należy podaćwspółczynniki przetworzenia, jeżeli majązastosowanie.
29 Bada sięprodukty nieprzetworzone. W przypadku produktów, z których pobierane sąpróbki, w stanie mrożonym należy podaćwspółczynniki przetworzenia, jeżeli majązastosowanie.
30 Bada sięprodukty nieprzetworzone. W przypadku produktów, z których pobierane sąpróbki, w stanie mrożonym należy podaćwspółczynniki przetworzenia, jeżeli majązastosowanie.
31 Bada sięprodukty nieprzetworzone. W przypadku produktów, z których pobierane sąpróbki, w stanie mrożonym należy podaćwspółczynniki przetworzenia, jeżeli majązastosowanie.
32 Bada sięprodukty nieprzetworzone. W przypadku produktów, z których pobierane sąpróbki, w stanie mrożonym należy podaćwspółczynniki przetworzenia, jeżeli majązastosowanie.
33 Bada sięprodukty nieprzetworzone. W przypadku produktów, z których pobierane sąpróbki, w stanie mrożonym należy podaćwspółczynniki przetworzenia, jeżeli majązastosowanie.
34 W przypadku braku wystarczającej liczby próbek ziarna żyta zwyczajnego, pszenicy, owsa lub jęczmienia, analizie można poddaćpełnoziarnistąmąkęz żyta zwyczajnego, pszenicy zwyczajnej, owsa lub jęczmienia i podaćwspółczynnik przetworzenia.
35 W przypadku braku wystarczającej liczby próbek ziarna żyta zwyczajnego, pszenicy, owsa lub jęczmienia, analizie można poddaćpełnoziarnistąmąkęz żyta zwyczajnego, pszenicy zwyczajnej, owsa lub jęczmienia i podaćwspółczynnik przetworzenia.
36 W przypadku braku wystarczającej liczby próbek ziarna żyta zwyczajnego, pszenicy, owsa lub jęczmienia, analizie można poddaćpełnoziarnistąmąkęz żyta zwyczajnego, pszenicy zwyczajnej, owsa lub jęczmienia i podaćwspółczynnik przetworzenia.
37 W przypadku braku wystarczającej liczby próbek ziarna owsa, tęczęśćwymaganej liczby próbek ziarna owsa, której nie można było pobrać, można dodaćdo liczby próbek ziarna jęczmienia, co zapewni mniejsząliczbępróbek ziarna owsa i proporcjonalnie większąliczbępróbek ziarna jęczmienia.
38 W stosownych przypadkach można poddaćanalizie równieżpolerowane ziarna ryżu. Należy poinformowaćEFSA, czy analizie zostałpoddany ryżpolerowany, czy łuskany. Jeżeli analizie zostałpoddany ryżpolerowany, należy podaćwspółczynnik przetworzenia.
39 W przypadku braku wystarczającej liczby próbek ziarna żyta zwyczajnego, pszenicy, owsa lub jęczmienia, analizie można poddaćpełnoziarnistąmąkęz żyta zwyczajnego, pszenicy zwyczajnej, owsa lub jęczmienia i podaćwspółczynnik przetworzenia.
40 W przypadku braku wystarczającej liczby próbek ziarna jęczmienia, tęczęśćwymaganej liczby próbek dla ziarna jęczmienia, której nie można było pobrać, można dodaćdo liczby próbek dla ziarna owsa, co zapewni mniejsząliczbępróbek dla ziarna jęczmienia i proporcjonalnie większąliczbępróbek dla ziarna owsa.
41 Odnośnie do surowych produktów, które mają być badane, części produktów, do których stosuje się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości, bada się dla głównego produktu z grupy lub podgrupy, zgodnie z wykazem zawartym w części A załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 396/2005, o ile nie wskazano inaczej.
42 Bada sięprodukty nieprzetworzone. W przypadku produktów, z których pobierane sąpróbki, w stanie mrożonym należy podaćwspółczynniki przetworzenia, jeżeli majązastosowanie.
43 Próbki z mięsa można równieżpobieraćzgodnie z tabelą3 zazałłąącznikacznikado dyrektywy 2002/63/WE.
44 Bada sięprodukty nieprzetworzone. W przypadku produktów, z których pobierane sąpróbki, w stanie mrożonym należy podaćwspółczynniki przetworzenia, jeżeli majązastosowanie.
45 Próbki z mięsa można równieżpobieraćzgodnie z tabelą3 zazałłąącznikacznikado dyrektywy 2002/63/WE.
46 Bada sięświeże(nieprzetworzone) mleko, łącznie z mlekiem mrożonym, pasteryzowanym, podgrzanym, sterylizowanym lub filtrowanym.
47 Bada sięprodukty nieprzetworzone. W przypadku produktów, z których pobierane sąpróbki, w stanie mrożonym należy podaćwspółczynniki przetworzenia, jeżeli majązastosowanie.
48 Bada sięprodukty nieprzetworzone. W przypadku produktów, z których pobierane sąpróbki, w stanie mrożonym należy podaćwspółczynniki przetworzenia, jeżeli majązastosowanie.
49 Bada sięcałe jaja bez skorupki.
50 Bada sięprodukty nieprzetworzone. W przypadku produktów, z których pobierane sąpróbki, w stanie mrożonym należy podaćwspółczynniki przetworzenia, jeżeli majązastosowanie.
51 Próbki z mięsa można równieżpobieraćzgodnie z tabelą3 zazałłąącznikacznikado dyrektywy 2002/63/WE.

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2019.88.28

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie wykonawcze 2019/533 dotyczące wieloletniego skoordynowanego unijnego programu kontroli na lata 2020, 2021 i 2022, mającego na celu zapewnienie zgodności z najwyższymi dopuszczalnymi poziomami pozostałości pestycydów w żywności pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na jej powierzchni, a także mającego na celu ocenę narażenia konsumenta na te pozostałości
Data aktu: 28/03/2019
Data ogłoszenia: 29/03/2019
Data wejścia w życie: 01/01/2020