KOMISJA EUROPEJSKA,uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 z dnia 25 listopada 2015 r. w sprawie nowej żywności, zmieniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 oraz uchylające rozporządzenie (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady oraz rozporządzenie Komisji (WE) nr 1852/2001 1 , w szczególności jego art. 12,
a także mając na uwadze, co następuje:(1) Rozporządzenie (UE) 2015/2283 stanowi, że nowa żywność może być wprowadzana na rynek w Unii, pod warunkiem że wydano na nią zezwolenie i została ona wpisana do unijnego wykazu.
(2) Na podstawie art. 8 rozporządzenia (UE) 2015/2283 przyjęto rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/2470 2 ustanawiające unijny wykaz nowej żywności, która uzyskała zezwolenie.
(3) Zgodnie z art. 12 rozporządzenia (UE) 2015/2283 Komisja ma podjąć decyzję w sprawie wydania zezwolenia oraz wprowadzenia na rynek w Unii nowej żywności i w sprawie aktualizacji unijnego wykazu.
(4) Decyzją wykonawczą Komisji 2014/155/UE 3 zezwolono, zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady 4 , na wprowadzenie do obrotu oleju z kolendry Coriandrum sativum jako nowego składnika żywności do stosowania w suplementach żywnościowych.
(5) W dniu 2 lipca 2019 r. przedsiębiorstwo Ovalie Innovation ("wnioskodawca") zwróciło się do Komisji z wnioskiem o zmianę specyfikacji oleju z kolendry Coriandrum sativum zgodnie z art. 10 ust. 1 rozporządzenia (UE) 2015/2283. Wnioskodawca wystąpił o obniżenie minimalnego poziomu kwasu oleinowego z 8,0 % do 7,0 %.
(6) W uzasadnieniu wniosku wnioskodawca wskazał, że zmiana jest konieczna, aby odzwierciedlić naturalne wahania poziomów kwasu oleinowego, jakie odnotowuje się w przypadku rośliny Coriandrum sativum.
(7) Komisja uważa, że ocena bezpieczeństwa wniosku przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") zgodnie z art. 10 ust. 3 rozporządzenia (UE) 2015/2283 nie jest konieczna. Kwas oleinowy jest naturalnym i głównym składnikiem oliwy z oliwek. Występuje on także naturalnie na identycznych poziomach, jakie zaproponowano w przypadku nowej żywności, w wielu innych podstawowych produktach żywnościowych, które są od dawna bezpiecznie spożywane.
(8) Proponowana zmiana poziomów kwasu oleinowego w oleju z kolendry Coriandrum sativum nie zmienia wniosków z oceny bezpieczeństwa przeprowadzonej przez Urząd 5 , które wzięto pod uwagę w zezwoleniu na wprowadzenie go do obrotu decyzją wykonawczą 2014/155/UE. Należy zatem zmienić specyfikacje dotyczące nowej żywności "olej z kolendry Coriandrum sativum" zgodnie z proponowanym poziomem kwasu oleinowego.
(9) Informacje zawarte we wniosku dają wystarczające podstawy do stwierdzenia, że proponowane zmiany specyfikacji nowej żywności "olej z kolendry Coriandrum sativum" są zgodne z art. 12 rozporządzenia (UE) 2015/2283.
(10) Należy zatem odpowiednio zmienić załącznik do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2017/2470.
(11) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE: