a także mając na uwadze, co następuje:(1) Umowa międzynarodowa w sprawie oliwy z oliwek i oliwek stołowych z 2015 r. (zwana dalej "Umową") została podpisana w imieniu Unii zgodnie z decyzją Rady (UE) 2016/1892 1 z dnia 18 listopada 2016 r. w siedzibie głównej ONZ w Nowym Jorku, z zastrzeżeniem jej zawarcia w późniejszym terminie. Umowa weszła w życie tymczasowo w dniu 1 sty cznia 2017 r. zgodnie z jej art. 31 ust. 2.
(2) Umowa została zawarta w dniu 17 maja 2019 r. w drodze decyzji Rady (UE) 2019/848 2 .
(3) Zgodnie z art. 7 ust. 1 Umowy Rada Członków Międzynarodowej Rady ds. Oliwy z Oliwek (zwana dalej "Radą Członków") ma przyjąć decyzje zmieniające normy handlowe mające zastosowanie do oliwy z oliwek i oliwy z wytłoczyn z oliwek.
(4) Rada Członków podczas swojego 110. posiedzenia, które odbędzie się w dniach 25-29 listopada 2019 r., ma przyjąć decyzję zmieniającą normy handlowe mające zastosowanie do oliwy z oliwek i oliwy z wytłoczyn z oliwek (zwaną dalej "decyzją zmieniającą").
(5) Należy zatem określić stanowisko, jakie ma zostać zajęte w imieniu Unii w Radzie Członków, ponieważ decyzja zmieniająca, która ma zostać przyjęta, wywoła skutki prawne dla Unii w odniesieniu do handlu międzynarodowego z pozostałymi członkami Międzynarodowej Rady ds. Oliwy z Oliwek (IOC) i będzie mogła mieć decydujący wpływ na treść przepisów prawa Unii, a mianowicie na normy handlowe dotyczące oliwy z oliwek przyjęte przez Komisję na podstawie art. 75 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 3 .
(6) Decyzja zmieniająca, która ma zostać przyjęta przez Radę Członków, dotyczy korekty błędów redakcyjnych w sekcjach dotyczących kryteriów czystości i kryteriów jakości oraz wprowadzenia nowego schematu podejmowania decyzji odnoszącego się do oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia typu lampante. Decyzja zmieniająca została szczegółowo omówiona przez naukowców i ekspertów technicznych ds. oliwy z oliwek reprezentujących Komisję i państwa członkowskie. Przyczyni się ona do międzynarodowej harmonizacji norm dotyczących oliwy z oliwek oraz ustanowi uregulowania, które zapewnią uczciwą konkurencję w handlu produktami sektora oliwy z oliwek. Z tego powodu decyzję tę należy poprzeć i związku z tym wymagane będą zmiany w rozporządzeniu Komisji (EWG) nr 2568/91 4 .
(7) Gdyby przyjęcie niniejszej decyzji zmieniającej przez Radę Członków podczas jej 110. posiedzenia zostało odroczone z powodu braku możliwości zaakceptowania jej przez niektórych członków, stanowisko zamieszczone w załączniku do niniejszej decyzji należy zająć w imieniu Unii w ramach ewentualnej procedury przyjęcia przez Radę Członków w drodze wymiany korespondencji, zgodnie z art. 10 ust. 6 Umowy. Procedurę przyjęcia w drodze wymiany korespondencji należy rozpocząć, zanim odbędzie się kolejne posiedzenie zwyczajne Rady Członków w czerwcu 2020 r.
(8) W celu ochrony interesów Unii przedstawiciele Unii w Radzie Członków powinni mieć możliwość zwrócenia się o odroczenie przyjęcia decyzji zmieniającej podczas 110. posiedzenia Rady Członków, jeżeli na zasadność stanowiska, jakie ma zostać zajęte w imieniu Unii, mogłyby mieć wpływ nowe informacje naukowe lub techniczne przedstawione przed tym posiedzeniem lub w czasie jego trwania,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ: