(Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej L 289 z dnia 8 listopada 2019 r.)(Dz.U.UE L z dnia 19 listopada 2019 r.)
Załączniki I i II otrzymują brzmienie:
"ZAŁĄCZNIK I
W sekcji 8 załącznika do rozporządzenia (WE) nr 1881/2006 pozycja 8.1 otrzymuje brzmienie:
Środki spożywcze (1) |
Najwyższe dopuszczalne poziomy (g/kg) |
»8.1. |
Kwas erukowy, w tym kwas erukowy w postaci związanej w tłuszczu |
|
8.1.1. |
Oleje i tłuszcze roślinne wprowadzane do obrotu z przeznaczeniem dla konsumenta końcowego lub do stosowania jako składnik żywności, z wyjątkiem oleju z lnicznika, oleju gorczycowego i oleju z ogórecznika lekarskiego |
20,0 |
8.1.2. |
Olej z lnicznika, olej gorczycowy (*) i olej z ogórecznika lekarskiego |
50,0 |
8.1.3. |
Gorczyca (dodatek do potraw) |
35,0 |
(*) Pod warunkiem zgody właściwego organu najwyższy dopuszczalny poziom nie ma zastosowania do oleju gorczycowego produkowanego i spożywanego lokalnie.«; |
ZAŁĄCZNIK II
W sekcji 8 załącznika do rozporządzenia (WE) nr 1881/2006 pozycja 8.3 otrzymuje brzmienie:
Środki spożywcze (1) |
Najwyższy dopuszczalny poziom (mg/kg) |
»8.3. |
Cyjanowodór, w tym cyjanowodór w postaci związanej w glikozydach cyjanogennych |
|
8.3.1. |
Nieprzetworzone całe, mielone, rozdrobnione, łupane, siekane pestki moreli wprowadzane do obrotu i przeznaczone dla konsumentów końcowych (54)(55) |
20,0 |
(54) 'Produkty nieprzetworzone'zgodnie z definicją w rozporządzeniu (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz.U. L 139 z 30.4.2004, s. 1). (55) 'Wprowadzanie do obrotu' oraz 'konsument końcowy' zgodnie z definicjami 'wprowadzania na rynek'i 'konsumenta finalnego'w rozporządzeniu (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiającym ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołującym Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiającym procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz.U. L 31 z 1.2.2002, s. 1)«.".
|