Decyzja 2019/1569 w sprawie stanowiska, jakie ma być zajęte w imieniu Unii Europejskiej w ramach Wspólnego Komitetu ds. Rolnictwa, ustanowionego na mocy Umowy między Wspólnotą Europejską a Konfederacją Szwajcarską dotyczącej handlu produktami rolnymi, w odniesieniu do zmiany załączników 1 i 2 do umowy

DECYZJA RADY (UE) 2019/1569
z dnia 16 września 2019 r.
w sprawie stanowiska, jakie ma być zajęte w imieniu Unii Europejskiej w ramach Wspólnego Komitetu ds. Rolnictwa, ustanowionego na mocy Umowy między Wspólnotą Europejską a Konfederacją Szwajcarską dotyczącej handlu produktami rolnymi, w odniesieniu do zmiany załączników 1 i 2 do umowy

RADA UNII EUROPEJSKIEJ,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej, w szczególności jego art. 207, w związku z art. 218 ust. 9,

uwzględniając wniosek Komisji Europejskiej,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Umowa między Wspólnotą Europejską a Konfederacją Szwajcarską dotycząca handlu produktami rolnymi (zwana dalej "umową") weszła w życie w dniu 1 czerwca 2002 r.

(2) W art. 6 umowy przewiduje się ustanowienie Wspólnego Komitetu ds. Rolnictwa (zwanego dalej "komitetem"), który odpowiedzialny jest za zarządzanie umową oraz zapewnienie jej prawidłowego funkcjonowania.

(3) Zgodnie z art. 11 umowy komitet może podjąć decyzję o zmianie załączników do umowy.

(4) Komitet musi przyjąć decyzję w sprawie zmiany załączników 1 i 2 do umowy, aby dokonać aktualizacji kodów liczbowych umowy po ostatnim przeglądzie systemu zharmonizowanego, skorygować błąd popełniony podczas ostatniego dostosowania załącznika 1 do umowy dotyczącego koncesji taryfowej dla szynek bez kości, a także włączyć do załącznika 1 do umowy koncesje taryfowe przyznane przez Szwajcarię w 1996 r. w odniesieniu do karmy dla psów i kotów przeznaczonej do sprzedaży.

(5) Należy ustalić stanowisko, jakie powinno zostać zajęte w imieniu Unii w ramach komitetu, gdyż planowana decyzja będzie wiążąca dla Unii,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł  1

Stanowisko, jakie ma być zajęte w imieniu Unii w ramach Wspólnego Komitetu ds. Rolnictwa, utworzonego na mocy art. 6 Umowy między Wspólnotą Europejską a Konfederacją Szwajcarską dotyczącej handlu produktami rolnymi, oparte jest na projekcie decyzji Wspólnego Komitetu ds. Rolnictwa dołączonym do niniejszej decyzji.

Artykuł  2

Niniejsza decyzja wchodzi w życie z dniem jej przyjęcia.

Sporządzono w Brukseli dnia 16 września 2019 r.
W imieniu Rady
T. TUPPURAINEN
Przewodnicząca

DECYZJA WSPÓLNEGO KOMITETU DS. ROLNICTWA nr XX/2019

z dnia ...

zmieniająca załączniki 1 i 2 do Umowy między Wspólnotą Europejską a Konfederacją Szwajcarską dotyczącej handlu produktami rolnymi

WSPÓLNY KOMITET DS. ROLNICTWA,

uwzględniając Umowę między Wspólnotą Europejską a Konfederacją Szwajcarską dotyczącą handlu produktami rolnymi, w szczególności jej art. 11,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1)
Umowa między Wspólnotą Europejską a Konfederacją Szwajcarską dotycząca handlu produktami rolnymi (zwana dalej "umową") weszła w życie w dniu 1 czerwca 2002 r.
(2)
W załącznikach 1 i 2 wymieniono koncesje taryfowe przyznane, odpowiednio, przez Konfederację Szwajcarską i Unię Europejską (zwane dalej "Stronami").
(3)
Strony uzgodniły zmianę załączników 1 i 2 do umowy w następstwie ostatniego przeglądu systemu zharmonizowanego oraz błędu popełnionego podczas ostatniego dostosowania załącznika 1 dotyczącego koncesji taryfowej dla szynek bez kości. Postanowiono również włączyć do załącznika 1 do umowy koncesje taryfowe przyznane przez Szwajcarię w 1996 r. w odniesieniu do karmy dla psów i kotów przeznaczonej do sprzedaży,

STANOWI, CO NASTĘPUJE:

Artykuł  1

Załączniki 1 i 2 do Umowy między Wspólnotą Europejską a Konfederacją Szwajcarską dotyczącej handlu produktami rolnymi zastępuje się, odpowiednio, tekstami znajdującymi się w załączniku do niniejszej decyzji.

Artykuł  2

Niniejsza decyzja wchodzi w życie z dniem ...................... 2019 r.

Sporządzono w ...

W imieniu Wspólnego Komitetu ds. Rolnictwa

Przewodnicząca Delegacji Unii

Przewodnicząca Delegacji

Sekretarz Komitetu

Europejskiej

Szwajcarii

Susana MARAZUELA-AZPIROZ

Krisztina BENDE

Luis QUEVEDO LEY

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  1

KONCESJE UDZIELONE PRZEZ SZWAJCARIĘ

Na następujące produkty pochodzące z Unii Europejskiej Szwajcaria udziela niżej określonych koncesji taryfowych, które w stosownych przypadkach podlegają ustalonej ilości rocznej:
Szwajcarska pozycja taryfowa Wyszczególnienie Obowiązujące cło (CHF/100 kg brutto) Roczna ilość (masa netto [t])
0101 2991 Konie żywe (z wyjątkiem reproduktorów czystej rasy i zwierząt mięsnych) (w ilości pogłowia) 0,00 100 szt. pogłowia
0204.5010 Mięso z kóz, świeże, schłodzone lub zamrożone 40,00 100
0207.1481 Piersi koguta i kur gatunków domowych, zamrożone 15,00 2 100
0207.1491 Części i podroby jadalne z koguta i z kur gatunków domowych, w tym wątroby (z wyjątkiem piersi), zamrożone 15,00 1 200
0207.2781 Piersi indyków i indyczek gatunków domowych, zamrożone 15,00 800
0207.2791 Części i podroby jadalne z indyków i indyczek gatunków domowych, w tym wątróbki (z wyjątkiem piersi), zamrożone 15,00 600
0207.4210 Kaczki gatunków domowych, niecięte na kawałki, zamrożone 15,00 700
Wątróbki otłuszczone z kaczek lub gęsi gatunków domowych, świeże lub schłodzone
0207.4300 - Z kaczek
0207.5300 - Z gęsi 9,50 20
Części i podroby jadalne z kaczek, gęsi lub perliczek gatunków domowych, zamrożone (z wyjątkiem wątróbek otłuszczonych)
0207.4591 - Z kaczek
0207.5591 - Z gęsi
0207.6091 - Z perliczek 15,00 100
0208.1000 Mięso i jadalne podroby z królików lub zajęcy, świeże, schłodzone lub zamrożone 11,00 1 700
0208.9010 Mięso i podroby jadalne z dziczyzny, świeże, schłodzone lub zamrożone (z wyjątkiem tych z zajęcy i dzików) 0,00 100
ex 0210.1191 Szynki i ich kawałki, z kośćmi, ze świń (inne niż z dzika), solone lub w solankach, suszone lub wędzone
ex 0210.1991 Szynki i ich kawałki, bez kości, ze świń (inne niż z dzika), solone lub w solankach, suszone lub wędzone 0,00 1 000 (1)
0210.2010 Suszone mięso z bydła 0,00 200 (2)
Jadalne jaja ptasie, w skorupkach
ex 0407.2110 - Ptactwa z gatunku Gallus domesticus, świeże
ex 0407.2910 - Pozostałe, świeże
ex 0407.9010 - Pozostałe, zakonserwowane lub gotowane 47,00 150
ex 0409.0000 Miód naturalny z akacji 8,00 200
ex 0409.0000 Inny miód naturalny (oprócz akacji) 26,00 50
0602.1000 Nieukorzenione sadzonki i zrazy 0,00 Nieograniczona
Sadzonki w formie podkładki owoców ziarnkowych (pochodzące z siewu lub rozmnożenia roślinnego):
0602.2011 - Szczepione, z gołymi korzeniami
0602.2019 - Szczepione, z ziemią
0602.2021 - Nieszczepione, z gołymi korzeniami
0602.2029 - Nieszczepione, z ziemią 0,00 (3)
Sadzonki w formie podkładki owoców pestkowych (pochodzące z siewów lub rozmnożenia roślinnego):
0602.2031 - Szczepione, z gołymi korzeniami
0602.2039 - Szczepione, z ziemią
0602.2041 - Nieszczepione, z gołymi korzeniami
0602.2049 - Nieszczepione, z ziemią 0,00 (3)
Sadzonki inne niż w formie podkładki owoców ziarnkowych lub pestkowych (pochodzące z siewów lub rozmnożenia roślinnego), o jadalnych owocach:
0602.2051 - Z gołymi korzeniami
0602.2059 - Inne niż z gołymi korzeniami 0,00 Nieograniczona
Drzewa, krzewy, drzewka i krzaki, o jadalnych owocach, z gołymi korzeniami:
0602.2071 - Owoców ziarnkowych
0602.2072 - Owoców pestkowych 0,00 (3)
0602.2079 - Inne niż owoców ziarnkowych lub pestkowych 0,00 Nieograniczona
Drzewa, krzewy, drzewka i krzaki, o jadalnych owocach, z ziemią:
0602.2081 - Owoców ziarnkowych
0602.2082 - Owoców pestkowych 0,00 (3)
0602.2089 - Inne niż owoców ziarnkowych lub pestkowych 0,00 Nieograniczona
0602.3000 Rododendrony i azalie, szczepione lub nie 0,00 Nieograniczona
Róże, szczepione lub nie:
0602.4010 - Dzikie odrosty róż i łodygi dzikich róż
- Inne niż dzikie odrosty róż i łodygi dzikich róż:
0602.4091 - Z gołymi korzeniami
0602.4099 - Inne niż z gołymi korzeniami, z ziemią 0,00 Nieograniczona
Sadzonki (pochodzące z siewów lub rozmnożenia roślinnego) roślin użytkowych; grzybnia:
0602.9011 - Sadzonki warzyw i trawnik zwijany
0602.9012 - Grzybnia
0602.9019 - Inne niż sadzonki warzyw, trawnik zwijany i grzybnia 0,00 Nieograniczona
Inne żywe rośliny (w tym ich korzenie):
0602.9091 - Z gołymi korzeniami
0602.9099 - Inne niż z gołymi korzeniami, z ziemią 0,00 Nieograniczona
0603.1110 Róże, cięte, odpowiednie na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, od 1 maja do 25 października
0603.1210 Goździki, cięte, odpowiednie na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, od 1 maja do 25 października
0603.1310 Orchidee, cięte, do bukietów lub do celów zdobniczych, świeże, od 1 maja do 25 października
0603.1410 Chryzantemy, cięte, odpowiednie na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, od 1 maja do 25 października
0603.1510 Liliowate (Lilium spp.), cięte, odpowiednie na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, od 1 maja do 25 października
Pozostałe kwiaty i pąki kwiatowe, odpowiednie na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, od dnia 1 października do 25 kwietnia:
0603.1911 - Zdrewniałe
0603.1918 - - Inne niż zdrewniałe 0,00 1 000
0603.1230 Goździki, cięte, odpowiednie na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, od 26 października do 30 kwietnia 0,00 Nieograniczona
0603.1330 Orchidee, cięte, odpowiednie na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, od 26 października do 30 kwietnia
0603.1430 Chryzantemy, cięte, odpowiednie na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, od 26 października do 30 kwietnia
0603.1530 Liliowate (Lilium spp.), cięte, odpowiednie na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, od 26 października do 30 kwietnia
0603.1930 Tulipany, cięte, odpowiednie na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, od 26 października do 30 kwietnia
Kwiaty i pąki kwiatowe, odpowiednie na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, od 26 października do 30 kwietnia:
0603.1931 - Zdrewniałe
0603.1938 - Inne niż zdrewniałe 0,00 Nieograniczona
Pomidory, świeże lub schłodzone
0702.0010 Pomidory wiśniowe (cherry):

- Od 21 października do 30 kwietnia

0702.0020 Pomidory Peretti (forma wydłużona): - Od 21 października do 30 kwietnia
0702.0030 - Inne pomidory o średnicy 80 mm lub większej (pomidory mięsiste):

- Od 21 października do 30 kwietnia

0702.0090 - Pozostałe:

- Od 21 października do 30 kwietnia

0,00 10 000
Sałata lodowa bez zewnętrznych liści:
0705.1111 - Od 1 stycznia do końca lutego 0,00 2 000
Cykorie witloofs świeże lub schłodzone:
0705.2110 - Od 21 maja do 30 września 0,00 2 000
0707.0010 Ogórki na sałatkę, od 21 października do 14 kwietnia 5,00 200
0707.0030 Ogórki do konserwowania, o długości większej niż 6 cm, ale mniejszej od lub równej 12 cm, świeże lub schłodzone, od 21 października do 14 kwietnia 5,00 100
0707.0031 Ogórki do konserwowania, o długości większej 6 cm, ale mniejszej od lub równej 12 cm, świeże lub chłodzone, od dnia 15 kwietnia do 20 października 5,00 2 100
0707.0050 Korniszony świeże lub schłodzone 3,50 800
Oberżyny (bakłażany), świeże lub schłodzone:
0709.3010 - Od 16 października do 31 maja 0,00 1 000
0709.5100 0709.5900 Grzyby, świeże lub schłodzone, z rodzaju Agaricus lub inne, z wyjątkiem trufli 0,00 Nieograniczona
Papryki, świeże lub schłodzone:
0709.6011 - Od 1 listopada do 31 marca 2,50 Nieograniczona
0709.6012 Papryki świeże lub schłodzone, od 1 kwietnia do 31 października 5,00 1 300
Cukinie (w tym kwiaty cukinii), świeże lub schłodzone:
0709.9950 - Od 31 października do 19 kwietnia 0,00 2 000
ex 0710.8090 Grzyby, niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie, zamrożone 0,00 Nieograniczona
0711.9090 Warzywa i mieszanki warzyw, zakonserwowane tymczasowo (np. w gazowym ditlenku siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia 0,00 150
0712.2000 Cebula, suszona, cała, cięta w kawałki, w plasterkach, łamana lub w proszku, ale dalej nieprzetworzona 0,00 100
0713.1011 Groch (Pisum sativum), suszony, łuskany, w całych ziarnach, nieobrobiony, do żywienia zwierząt Obniżka o 0,90 od zastosowanego cła 1 000
0713.1019 Groch (Pisum sativum), suszony, łuskany, w całych ziarnach, nieobrobiony (z wyjątkiem grochu do żywienia zwierząt, do użytku technicznego lub produkcji piwa) 0,00 1 000
Orzechy laskowe (Corylus spp.), świeże lub suszone:
0802.2190 - W łupinach, inne niż do żywienia zwierząt lub tłoczenia oleju
0802.2290 - Bez łupin, inne niż do żywienia zwierząt lub tłoczenia oleju 0,00 Nieograniczona
0802.3290 Orzechy 0,00 100
ex 0802.9090 Orzechy sosny, świeże lub suszone 0,00 Nieograniczona
0805.1000 Pomarańcze, świeże lub suszone 0,00 Nieograniczona
Mandarynki (włącznie z tangerynami i satsumy), klementynki, wilkingi i podobne hybrydy cytrusowe, świeże lub suszone
0805.2100 Mandarynki (włącznie z tangerynami i satsumy); 0,00 Nieograniczona
0805.2200 Klementynki 0,00 Nieograniczona
0805.2900 Pozostałe 0,00 Nieograniczona
0807.1100 Arbuzy, świeże 0,00 Nieograniczona
0807.1900 Melony, świeże, inne niż arbuzy 0,00 Nieograniczona
Morele, świeże, w otwartych opakowaniach:
0809.1011 - od 1 września do 30 czerwca
0809.1091 Zapakowane w inny sposób: - od 1 września do 30 czerwca 0,00 2 100
0809.4013 Śliwki, świeże, w otwartych opakowaniach, od 1 lipca do 30 września 0,00 600
0810.1010 Truskawki i poziomki, świeże, od 1 września do 14 maja 0,00 10 000
0810.1011 Truskawki i poziomki, świeże, od 15 maja do 31 sierpnia 0,00 200
0810.2011 Maliny, świeże, od 1 czerwca do 14 września 0,00 250
0810.5000 Owoce kiwi, świeże 0,00 Nieograniczona
ex 0811.1000 Truskawki i poziomki, niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie, zamrożone, bez dodatku cukru lub innego środka słodzącego, niepodawane w opakowaniach do sprzedaży detalicznej, przeznaczone do użytku przemysłowego 10,00 1 000
ex 0811.2090 Maliny, jeżyny, morwy, owoce mieszańców malin z jeżynami, porzeczki czarne, białe lub czerwone i agrest, niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie, zamrożone, bez dodatku cukru lub innego środka słodzącego, niepodawane w opakowaniach do sprzedaży detalicznej, przeznaczone do użytku przemysłowego 10,00 1 200
0811.9010 Borówki, niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie, zamrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego 0,00 200
0811.9090 Owoce i orzechy jadalne, niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie, zamrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego (z wyjątkiem truskawek i poziomek, malin, jeżyn, morw, owoców mieszańców malin z jeżynami, porzeczek czarnych, białych lub czerwonych i agrestu, borówek i owoców tropikalnych) 0,00 1 000
0904.2200 Owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta, suszone lub rozgniatane, lub mielone 0,00 150
0910.2000 Szafran 0,00 Nieograniczona
Pszenica i meslin (z wyjątkiem pszenicy durum), do żywienia zwierząt
1001.9931 - Zawierające inne zboża objęte działem 10
1001.9939 - Pozostałe Obniżka o 0,60 CHF

od zastosowanego

cła

50 000
Kukurydza do żywienia zwierząt
1005.9031 - Zawierające inne zboża objęte działem 10
1005.9039 - Pozostałe Obniżka o 0,50 CHF

od zastosowanego

cła

13 000
Oliwa z oliwek, z pierwszego tłoczenia, inna niż do żywienia zwierząt:
1509.1091 - W pojemnikach szklanych o objętości nie większej niż 2 litry 60,60 (4) Nieograniczona
1509.1099 - W pojemnikach szklanych o objętości większej niż 2 litry lub w innych pojemnikach 86,70 (4) Nieograniczona
Oliwa z oliwek i jej frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie, inne niż do żywienia zwierząt:
1509.9091 - W pojemnikach szklanych o objętości nie większej niż 2 litry 60,60 (4) Nieograniczona
1509.9099 - W pojemnikach szklanych o objętości większej niż 2 litry lub w innych pojemnikach 86,70 (4) Nieograniczona
ex 0210.1991 Szynki, w solance, bez kości, w naturalnym lub sztucznym flaku ("szynka w pęcherzu")
ex 0210.1991 Mięso w kawałku bez kości, wędzone ("szynka łososiowa")
ex 0210.1991 Karkówka wieprzowa w solance, suszona na powietrzu, w całości, w kawałkach lub cienko pokrojona ("Coppa")
ex 1602.4910
1601.0011

1601.0021

Kiełbasy i podobne wyroby z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe na bazie tych produktów zwierzęcych z kategorii od 0101 do 0104, z wyjątkiem dzików 0,00 3 715
Pomidory, całe lub w kawałkach, przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym:
2002.1010 - W pojemnikach przekraczających 5 kg 2,50 Nieograniczona
2002.1020 - W pojemnikach nieprzekraczających 5 kg 4,50 Nieograniczona
Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, inne niż całe lub w kawałkach:
2002.9010 - W pojemnikach przekraczających 5 kg 0,00 Nieograniczona
2002.9021 Miąższ, purée i koncentraty pomidorowe, w hermetycznie zamkniętych pojemnikach, których zawartość suchej masy stanowi 25 % masy lub więcej, złożone z pomidorów i wody, także z dodatkiem soli lub przyprawy, w pojemnikach nieprzekraczających 5 kg 0,00 Nieograniczona
2002.9029 Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, inne niż całe lub w kawałkach i inne niż miąższ, purée i koncentraty pomidorowe:
- W pojemnikach nieprzekraczających 5 kg 0,00 Nieograniczona
2003.1000 Grzyby z rodzaju Agaricus, przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym 0,00 1 700
Karczochy przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, zamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006:
ex 2004.9018 - W pojemnikach przekraczających 5 kg 17,50 Nieograniczona
ex 2004.9049 - W pojemnikach nieprzekraczających 5 kg 24,50 Nieograniczona
Szparagi przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006:
2005.6010 - W pojemnikach przekraczających 5 kg
2005.6090 - W pojemnikach nieprzekraczających 5 kg 0,00 Nieograniczona
Oliwki przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006:
2005.7010 - W pojemnikach przekraczających 5 kg
2005.7090 - W pojemnikach nieprzekraczających 5 kg 0,00 Nieograniczona
Kapary i karczochy, przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006:
ex 2005.9911 - W pojemnikach przekraczających 5 kg 17,50 Nieograniczona
ex 2005.9941 - W pojemnikach nieprzekraczających 5 kg 24,50 Nieograniczona
2008.3090 Owoce cytrusowe, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, zawierające lub nie dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone 0,00 Nieograniczona
2008.5010 Miąższ moreli, inaczej przetworzony lub zakonserwowany, niezawierający dodatku cukru lub innej substancji słodzącej, gdzie indziej niewymieniony ani niewłączony 10,00 Nieograniczona
2008.5090 Morele, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone 15,00 Nieograniczona
2008.7010 Miąższ brzoskwiń, inaczej przetworzony lub zakonserwowany, niezawierający dodatku cukru lub innej substancji słodzącej, gdzie indziej niewymieniony ani niewłączony 0,00 Nieograniczona
2008.7090 Brzoskwinie, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, zawierające lub nie dodatek cukru lub innej substancji słodzącej lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone 0,00 Nieograniczona
Sok z dowolnego pojedynczego owocu cytrusowego innego niż pomarańcza, grejpfrut lub pomelo, niesfermentowany, niezawierający dodatku alkoholu:
ex 2009.3919 - Niezawierający dodatku cukru lub innej substancji słodzącej, zagęszczony 6,00 Nieograniczona
ex 2009.3920 - Zawierający dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, zagęszczony 14,00 Nieograniczona
Słodkie wina, specjalności i mistelle w pojemnikach o objętości:
2204.2150 - Nie większej niż 2 litry (5) 8,50 Nieograniczona
2204.2250 - Większej niż 2 litry, ale nie większej niż 10 litrów (5) 8,50 Nieograniczona
2204.2960 - Większej niż 10 litrów (5) 8,50 Nieograniczona
ex 2204.2150 Porto, w pojemnikach o objętości nie większej niż 2 litry, według opisu (6) 0,00 1 000 hl
Retsina (greckie wino białe) według opisu (7)
ex 2204.2121 - W pojemnikach o objętości nie większej niż 2 litry
- W pojemnikach o objętości większej niż 2 litry, ale nie większej niż 10 litrów, o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu:
ex 2204.2221 - - Przekraczającej 13 % obj.
ex 2204.2222 - - Nieprzekraczającej 13 % obj.
- W pojemnikach o objętości większej niż 10 litrów, o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu
ex 2204.2923 - - Przekraczającej 13 % obj.
ex 2204.2924 - - Nieprzekraczającej 13 % obj. 0,00 500 hl
Karma dla psów lub kotów przeznaczona do sprzedaży detalicznej w hermetycznie zamkniętych pojemnikach;
2309.1021 - Zawierająca mleko w proszku lub serwatkę
2309.1029 - Pozostałe 0,00 6 000 (8)
(1) W tym 480 t dla szynki parmeńskiej i San Daniele, zgodnie z warunkami określonymi w ramach wymiany listów między Szwajcarią a Wspólnotą z dnia 25 stycznia 1972 r.

(2) W tym 170 t Bresaola, zgodnie z warunkami określonymi w ramach wymiany listów między Szwajcarią a Wspólnotą z dnia 25 stycznia 1972 r.

(3) W ramach całkowitego rocznego kontyngentu 60 000 sadzonek.

(4) Łącznie ze składką na fundusz gwarancyjny za obowiązkowe przechowywanie.

(5) Objęte są jedynie produkty zawarte w załączniku 7 do umowy.

(6) Opis: przez wino "Porto" rozumie się wino gatunkowe wyprodukowane w określonym regionie Portugalii zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 1493/1999.

(7) Opis: przez wino "Retsina" rozumie się wino stołowe w rozumieniu przepisów wspólnotowych, o których mowa w pkt A.2 załącznika VII do rozporządzenia (WE) nr 1493/1999.

(8) Koncesja przyznana przez Szwajcarię Wspólnocie Europejskiej na podstawie wymiany listów z dnia 30 czerwca 1996 r.

ZAŁĄCZNIK  2

KONCESJE UDZIELONE PRZEZ UNIĘ EUROPEJSKĄ

Na następujące produkty pochodzące ze Szwajcarii Unia Europejska udziela niżej określonych koncesji taryfowych, które w stosownych przypadkach podlegają ustalonej ilości rocznej:
Kod CN Wyszczególnienie Obowiązujące cło (EUR/100 kg netto) Roczna ilość (masa netto [t])
0102 29 41 Bydło żywe o masie przekraczającej 160 kg 0,00 4 600 szt. pogłowia
0102 29 49
0102 29 51
0102 29 59
0102 29 61
0102 29 69
0102 29 91
0102 29 99
ex 0102 39 10
ex 0102 90 91
ex 0210 20 90 Mięso z bydła, bez kości, suszone 0,00 1 200
ex 0401 40 10 Śmietana, o zawartości tłuszczu przekraczającej 6 % masy 0,00 2 000
0401 40 90
0401 50 11
0401 50 19
0401 50 31
0401 50 39
0401 50 91
0401 50 99
0403 10 Jogurty
0402 29 11 ex 0404 90 83 Mleka specjalne dla niemowląt, w hermetycznie zamkniętych pojemnikach o zawartości netto nieprzekraczającej 500 g, o zawartości tłuszczu przekraczającej 10 % masy (1) 43,80 Nieograniczona
0602 Pozostałe rośliny żywe (włącznie z ich korzeniami), sadzonki i zrazy; grzybnia 0,00 Nieograniczona
0603 11 00

0603 12 00

0603 13 00

0603 14 00

0603 15 00

0603 19

Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże 0,00 Nieograniczona
0701 10 00 Ziemniaki, sadzeniaki, świeże lub schłodzone 0,00 4 000
0702 00 00 Pomidory, świeże lub schłodzone 0,00 (2) 1 000
0703 10 19 Cebula (inna niż do sadzenia) 0,00 5 000
0703 90 00 Pory i pozostałe warzywa cebulowe, świeże lub schłodzone
0704 10 00

0704 90

Kapusty, kalafiory, kalarepa, jarmuż i podobne jadalne kapusty, z wyjątkiem brukselki, świeże lub schłodzone 0,00 5 500
0705 Sałata (Lactuca sativa) i cykoria (Cichorium spp.), świeże lub schłodzone 0,00 3 000
0706 10 00 Marchew i rzepa, świeże lub schłodzone 0,00 5 000
0706 90 10

0706 90 90

Buraki sałatkowe, salsefia, selery, rzodkiewki i podobne korzenie jadalne, z wyjątkiem chrzanu (Cochlearia armoracia), świeże lub schłodzone 0,00 3 000
0707 00 05 Ogórki, świeże lub schłodzone 0,00 (2) 1 000
0708 20 00 Fasola (Vigna spp., Phaseolus spp.), świeża lub schłodzona 0,00 1 000
0709 30 00 Oberżyny (bakłażany), świeże lub schłodzone 0,00 500
0709 40 00 Selery inne niż seler korzeniowy, świeże lub schłodzone 0,00 500
0709 51 00

0709 59

Grzyby i trufle, świeże lub schłodzone 0,00 Nieograniczona
0709 70 00 Szpinak, szpinak nowozelandzki i szpinak ogrodowy, świeży lub schłodzony 0,00 1 000
0709 99 10 Warzywa sałatowe, inne niż sałata (Lactuca sativa) i cykoria (Cichorium spp.), świeże lub schłodzone 0,00 1 000
0709 99 20 Burak boćwina (lub boćwina szerokoogonkowa) i karczoch hiszpański, świeże lub schłodzone 0,00 300
0709 99 50 Koper, świeży lub schłodzony 0,00 1 000
0709 93 10 Cukinia, świeża lub schłodzona 0,00 (2) 1 000
0709 93 90 Pozostałe warzywa, świeże lub schłodzone 0,00 1 000
0709 99 90
0710 80 61

0710 80 69

Grzyby, niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie, zamrożone 0,00 Nieograniczona
0712 90 Warzywa suszone, nawet cięte w kawałki lub plasterki, łamane lub w proszku, także otrzymane z wcześniej ugotowanych warzyw, ale dalej nieprzetworzone, z wyjątkiem cebul, grzybów i trufli 0,00 Nieograniczona
ex 0808 10 80 Jabłka, inne niż na cydr, świeże 0,00 (2) 3 000
0808 30 Gruszki, świeże, i pigwy, świeże 0,00 (2) 3 000
0808 40
0809 10 00 Morele, świeże 0,00 (2) 500
0809 29 00 Wiśnie i czereśnie, inne niż wiśnie (Prunus cerasus), świeże 0,00 (2) 1 500 (3)
0809 40 Śliwki i owoce tarniny, świeże 0,00 (2) 1 000
0810 10 00 Truskawki i poziomki 0,00 200
0810 20 10 Maliny, świeże 0,00 100
0810 20 90 Jeżyny i morwy, świeże 0,00 100
1106 30 10 Mąka, mączka i proszek z bananów 0,00 5
1106 30 90 Mąka, mączka i proszek z innych owoców działu 8 0,00 Nieograniczona
ex 0210 19 50 Szynki, w solance, bez kości, w naturalnym lub sztucznym flaku 0,00 1 900
ex 0210 19 81 Mięso w kawałku bez kości, wędzone
ex 0210 19 81

ex 1602 49 19

Karkówka wieprzowa w solance, suszona na powietrzu, w całości, w kawałkach lub cienko pokrojona
ex 1601 00 Kiełbasy i podobne wyroby z mięsa, podrobów lub krwi; potrawy na bazie tych produktów w zwierzęcych z kategorii od 0101 do 0104, z wyjątkiem dzików
ex 2002 90 91

ex 2002 90 99

Proszek z pomidorów, zawierający lub nie dodatek cukru lub innej substancji słodzącej lub skrobi (4) 0,00 Nieograniczona
2003 90 90 Grzyby, inne niż z rodzaju Agaricus, przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym 0,00 Nieograniczona
0710 10 00 Ziemniaki (niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie), zamrożone
2004 10 10

2004 10 99

Ziemniaki przetworzone lub zakonserwowane. Karczochy przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, zamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006, z wyjątkiem mąki, mączki lub płatków
2005 20 80 Ziemniaki przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006, z wyjątkiem produktów w formie mąk, mączek, płatków oraz przetworów w postaci cienkich plasterków, smażonych lub pieczonych, nawet solonych lub z przyprawami, w hermetycznie zamkniętych opakowaniach, nadające się do bezpośredniego spożycia 0,00 3 000
ex 2005 91 00

ex 2005 99

Proszek przetworzony z warzyw i mieszanek warzywnych, zawierający lub nie dodatek cukru lub innej substancji słodzącej lub skrobi (4) 0,00 Nieograniczona
ex 2008 30 Płatki i proszek z owoców cytrusowych, zawierające lub nie dodatek cukru lub innej substancji słodzącej lub skrobi (4) 0,00 Nieograniczona
ex 2008 40 Płatki i proszek z gruszek, zawierające lub nie dodatek cukru lub innej substancji słodzącej lub skrobi (4) 0,00 Nieograniczona
ex 2008 50 Płatki i proszek z moreli, zawierające lub nie dodatek cukru lub innej substancji słodzącej lub skrobi (4) 0,00 Nieograniczona
2008 60 Wiśnie i czereśnie, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone 0,00 500
ex 0811 90 19

ex 0811 90 39

Wiśnie i czereśnie, niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie, zamrożone, zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej
0811 90 80 Czereśnie, niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie, zamrożone, niezawierające dodatku cukru lub innej substancji słodzącej
ex 2008 70 Płatki i proszek z brzoskwiń, zawierające lub nie dodatek cukru lub innej substancji słodzącej lub skrobi (4) 0,00 Nieograniczona
ex 2008 80 Płatki i proszek z truskawek i poziomek, zawierające lub nie dodatek cukru lub innej substancji słodzącej lub skrobi (4) 0,00 Nieograniczona
ex 2008 99 Płatki i proszek z pozostałych owoców, zawierające lub nie dodatek cukru lub innej substancji słodzącej lub skrobi (4) 0,00 Nieograniczona
ex 2009 19 Sok pomarańczowy w proszku, zawierający lub nie dodatek cukru lub innej substancji słodzącej 0,00 Nieograniczona
ex 2009 21 00

ex 2009 29

Sok grejpfrutowy w proszku, zawierający lub nie dodatek cukru lub innej substancji słodzącej 0,00 Nieograniczona
ex 2009 31

ex 2009 39

Sok z dowolnego innego pojedynczego owocu cytrusowego w proszku, zawierający lub nie dodatek cukru lub innej substancji słodzącej 0,00 Nieograniczona
ex 2009 41

ex 2009 49

Sok ananasowy w proszku, zawierający lub nie dodatek cukru lub innej substancji słodzącej 0,00 Nieograniczona
ex 2009 71

ex 2009 79

Sok jabłkowy w proszku, zawierający lub nie dodatek cukru lub innej substancji słodzącej 0,00 Nieograniczona
ex 2009 81

ex 2009 89

Sok z dowolnego innego pojedynczego owocu lub z dowolnego warzywa w proszku, zawierający lub nie dodatek cukru lub innej substancji słodzącej 0,00 Nieograniczona
(1) W przypadku produktów objętych tą podpozycją przez "mleka specjalne dla niemowląt" rozumie się produkty wolne od bakterii chorobotwórczych i powodujących zatrucie, które zawierają mniej niż 10 000 bakterii tlenowych odradzających się i mniej niż dwie bakterie z grupy coli na gram.

(2) W stosownym przypadku należy stosować cło specyficzne, a nie cło minimalne.

(3) W tym 1 000 t zgodnie z warunkami określonymi w wymianie listów z dnia 14 lipca 1986 r.

(4) Zob. wspólna deklaracja dotycząca klasyfikacji taryfowej proszków warzywnych i owocowych.

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2019.242.3

Rodzaj: Decyzja
Tytuł: Decyzja 2019/1569 w sprawie stanowiska, jakie ma być zajęte w imieniu Unii Europejskiej w ramach Wspólnego Komitetu ds. Rolnictwa, ustanowionego na mocy Umowy między Wspólnotą Europejską a Konfederacją Szwajcarską dotyczącej handlu produktami rolnymi, w odniesieniu do zmiany załączników 1 i 2 do umowy
Data aktu: 16/09/2019
Data ogłoszenia: 20/09/2019