a także mając na uwadze, co następuje:(1) W przypadku fenoksykarbu, flurochloridonu, propachizafopu i tebufenozydu najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) określono w części A załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005. W przypadku chizalofopu-P-etylowego i chizalofopu-P-tefurylowego, wyrażonych jako chizalofop, w tym chizalofop-P, NDP określono w części A załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005. W przypadku bispirybaku i benzoesanu denatonium w rozporządzeniu (WE) nr 396/2005 nie określono żadnych NDP, a ponieważ te substancje czynne nie są włączone do załącznika IV do tego rozporządzenia, stosuje się wartość wzorcową wynoszącą 0,01 mg/kg, określoną w art. 18 ust. 1 lit. b) rozporządzenia (WE) nr 396/2005.
(2) W przypadku bispirybaku Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") przedłożył uzasadnioną opinię w sprawie obecnych NDP zgodnie z art. 12 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 2 . Urząd zalecił ustalenie NDP w odniesieniu do ryżu siewnego. W odniesieniu do tej substancji nie istnieją inne zezwolenia. Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko, NDP w przypadku wszystkich pozostałych towarów należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na poziomie określonej granicy oznaczalności.
(3) W odniesieniu do benzoesanu denatonium Urząd przedłożył uzasadnioną opinię w sprawie obecnych NDP zgodnie z art. 12 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 3 . Wszystkie dotychczasowe zezwolenia na środki ochrony roślin zawierające benzoesan denatonium są ograniczone do stosowania wyłącznie w charakterze środka odstraszającego w leśnictwie i nie obejmują bezpośredniego stosowania na roślinach jadalnych. Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko, NDP należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na poziomie określonej granicy oznaczalności.
(4) W odniesieniu do fenoksykarbu Urząd przedłożył uzasadnioną opinię w sprawie obecnych NDP zgodnie z art. 12 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 4 . Urząd zalecił obniżenie NDP w odniesieniu do jabłek, gruszek, pigw, owoców nieszpułki zwyczajnej, owoców nieśplika japońskiego/owoców miszpelnika japońskiego, śliwek, winogron stołowych, winogron do produkcji wina, bydła (mięśni, tłuszczu, wątroby, nerek), owiec (mięśni, tłuszczu, wątroby, nerek), kóz (mięśni, tłuszczu, wątroby, nerek), koni (mięśni, tłuszczu, wątroby, nerek) oraz mleka (krowiego, owczego, koziego, końskiego). W odniesieniu do innych produktów zalecił pozostawienie dotychczasowych NDP. Urząd stwierdził, że w przypadku NDP w odniesieniu do pomarańczy, cytryn, mandarynek, moreli i oliwek stołowych pewne informacje nie są dostępne i że osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę. Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko, NDP dotyczące tych produktów należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na poziomie określonym przez Urząd. Te NDP zostaną poddane przeglądowi, w ramach którego uwzględnione zostaną informacje dostępne w ciągu dwóch lat od opublikowania niniejszego rozporządzenia.
(5) W odniesieniu do flurochloridonu Urząd przedłożył uzasadnioną opinię w sprawie obecnych NDP zgodnie z art. 12 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 5 . Urząd zaproponował zmianę definicji pozostałości. Zalecił obniżenie NDP w odniesieniu do ziemniaków, marchwi, selera korzeniowego, pasternaku, nasion słonecznika i nasion bawełny. Urząd stwierdził, że w przypadku NDP w odniesieniu do korzenia pietruszki zwyczajnej, kukurydzy, pszenicy zwyczajnej, świń (mięśni, tłuszczu, wątroby, nerek), bydła (mięśni, tłuszczu, wątroby, nerek), owiec (mięśni, tłuszczu, wątroby, nerek), kóz (mięśni, tłuszczu, wątroby, nerek), koniowatych (mięśni, tłuszczu, wątroby, nerek), mleka (owczego, koziego) pewne informacje nie są dostępne i że osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę. Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko, NDP dotyczące tych produktów należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na poziomie określonym przez Urząd. Te NDP zostaną poddane przeglądowi, w ramach którego uwzględnione zostaną informacje dostępne w ciągu dwóch lat od opublikowania niniejszego rozporządzenia.
(6) W odniesieniu do chizalofopu-P-etylowego, chizalofopu-P-tefurylowego i propachizafopu Urząd przedłożył uzasadnioną opinię w sprawie obecnych NDP zgodnie z art. 12 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 6 . Urząd zaproponował zmianę definicji pozostałości i obniżenie NDP w odniesieniu do grejpfrutów, pomarańczy, cytryn, lim/limonek, mandarynek, jabłek, gruszek, pigw, owoców nieszpułki zwyczajnej, owoców nieśplika japońskiego/owoców miszpelnika japońskiego, moreli, czereśni, brzoskwiń, śliwek, winogron stołowych, winogron do produkcji wina, truskawek, jeżyn, malin (czerwonych i żółtych), borówek amerykańskich, porzeczek (czarnych, czerwonych i białych), agrestu (zielonego, czerwonego i żółtego), róży dzikiej, bzu czarnego, oliwek stołowych, kumkwatu, ziemniaków, buraków, marchwi, selera zwyczajnego, chrzanu, słonecznika bulwiastego, pasternaku, korzenia pietruszki zwyczajnej, rzodkwi zwyczajnej, kozibrodu porolistnego/salsefii, brukwi/karpieli, rzepy białej/rzepy jadalnej, czosnku, cebuli, szalotki, papryki rocznej, oberżyn/bakłażanów, piżmianu jadalnego/ketmii jadalnej/okry, ogórków, korniszonów, cukinii, melonów, dyni olbrzymich, arbuzów, brukselki/kapusty brukselskiej, kapusty pekińskiej/kapusty petsai, jarmużu, kalarepy, sałat, endywii o liściach szerokich, cykorii warzywnej/liściastej, brukselskiej, trybuli, szczypiorku, liści selera, naci pietruszki, szałwii lekarskiej, rozmarynu lekarskiego, tymianku pospolitego/macierzanki tymianku, bazylii pospolitej i kwiatów jadalnych, liści laurowych/wawrzynu szlachetnego/lauru szlachetnego, estragonu, fasoli (w strąkach), fasoli (bez strąków), grochu (w strąkach), grochu (bez strąków), soczewicy (świeżej), szparagów, selera, karczochów zwyczajnych, porów, fasoli (suchej), soczewicy (suchej), grochu (suchego), łubinu (suchego), nasion bawełny, oliwek do produkcji oliwy, naparów ziołowych z korzeni oraz korzeni buraka cukrowego. W odniesieniu do innych produktów Urząd zaproponował podwyższenie lub utrzymanie obecnych NDP. Urząd stwierdził, że w odniesieniu do roszpunki warzywnej, sałat, endywii o liściach szerokich, rzeżuchy i innych kiełków i pędów, gorycznika wiosennego, rokietty siewnej/rukoli, gorczycy sarepskiej, warzyw o młodych/drobnych liściach (w tym gatunków warzyw kapustnych), szpinaku, boćwiny, naparów ziołowych z kwiatów, naparów ziołowych z liści i ziół, przypraw nasiennych, przypraw owocowych, świń (mięśni, tłuszczu, wątroby, nerek), bydła (mięśni, tłuszczu, wątroby, nerek), owiec (mięśni, tłuszczu, wątroby, nerek), kóz (mięśni, tłuszczu, wątroby, nerek), koniowatych (mięśni, tłuszczu, wątroby, nerek), drobiu (mięśni, tłuszczu, wątroby), mleka (krowiego, owczego, koziego, końskiego) i jaj ptasich pewne informacje nie są dostępne i że osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę. Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko, NDP dotyczące tych produktów należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na poziomie określonym przez Urząd. Te NDP zostaną poddane przeglądowi, w ramach którego uwzględnione zostaną informacje dostępne w ciągu dwóch lat od opublikowania niniejszego rozporządzenia.
(7) Zgodnie z art. 6 ust. 2 i 4 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 złożono wniosek dotyczący stosowania chizalofopu-P-etylowego na powierzchni kukurydzy w Kanadzie. Zgodnie z art. 8 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wniosek ten został poddany ocenie przez państwo członkowskie, którego dotyczył, a sprawozdanie z oceny przekazano Komisji. Urząd ocenił wniosek i sprawozdanie z oceny, analizując w szczególności ryzyko dla konsumentów oraz w odpowiednich przypadkach dla zwierząt, i wydał uzasadnioną opinię dotyczącą proponowanych NDP 7 . Urząd stwierdził, że wszystkie wymogi dotyczące danych zostały spełnione i że wnioskowana zmiana jest bezpieczna dla konsumentów.
(8) W odniesieniu do tebufenozydu Urząd przedłożył uzasadnioną opinię w sprawie obecnych NDP zgodnie z art. 12 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 8 . Urząd zalecił obniżenie NDP w odniesieniu do kasztanów jadalnych. W odniesieniu do innych produktów Urząd zaproponował podwyższenie lub utrzymanie obecnych NDP. Urząd stwierdził, że w odniesieniu do czereśni, ryżu siewnego, świń (wątroby, nerek), bydła (wątroby, nerek), owiec (tłuszczu, wątroby, nerek), kóz (tłuszczu, wątroby, nerek), koniowatych (wątroby, nerek), drobiu (mięśni, tłuszczu, wątroby), mleka (krowiego, owczego, koziego, końskiego) oraz jaj ptasich pewne informacje nie są dostępne i że osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę. Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko, NDP dotyczące tych produktów należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na poziomie określonym przez Urząd. Te NDP zostaną poddane przeglądowi, w ramach którego uwzględnione zostaną informacje dostępne w ciągu dwóch lat od opublikowania niniejszego rozporządzenia. W odniesieniu do brokułów, kapusty głowiastej, kapusty pekińskiej/kapusty petsai, jarmużu, roszpunki warzywnej, sałat, endywii o liściach szerokich, rzeżuchy i innych kiełków i pędów, gorycznika wiosennego, rokietty siewnej/rukoli, gorczycy sarepskiej, warzyw o młodych/drobnych liściach (w tym gatunków warzyw kapustnych), szpinaku, portulaki pospolitej, boćwiny, liści winorośli lub podobnych gatunków, rukwi wodnej, trybuli, bazylii pospolitej i kwiatów jadalnych, ziaren rzepaku, trzciny cukrowej, świń (mięśni, tłuszczu), bydła (mięśni, tłuszczu), owiec (mięśni), kóz (mięśni), koniowatych (mięśni, tłuszczu) i drobiu (mięśni) Urząd stwierdził, że kodeksowe najwyższe dopuszczalne pozostałości (CXL) dla tych produktów są bezpieczne dla konsumentów. Należy zatem wyznaczyć NDP w odniesieniu do tych produktów na tym samym poziomie w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.
(9) W odniesieniu do produktów, w przypadku których nie zezwala się na stosowanie danego środka ochrony roślin i dla których nie istnieją tolerancje importowe ani CXL, NDP należy ustalić na poziomie określonej granicy oznaczalności lub należy stosować wartość wzorcową NDP, jak przewidziano w art. 18 ust. 1 lit. b) rozporządzenia (WE) nr 396/2005.
(10) Komisja skonsultowała się z laboratoriami referencyjnymi Unii Europejskiej do spraw pozostałości pestycydów w związku z potrzebą dostosowania niektórych granic oznaczalności. W odniesieniu do kilku substancji laboratoria te stwierdziły, że w związku z rozwojem technicznym w przypadku niektórych towarów konieczne jest ustalenie określonych granic oznaczalności.
(11) Na podstawie uzasadnionych opinii Urzędu oraz po uwzględnieniu czynników istotnych dla rozpatrywanej kwestii stwierdzono, że odnośne zmiany NDP spełniają wymogi art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.
(12) Za pośrednictwem Światowej Organizacji Handlu przeprowadzono konsultacje na temat nowych NDP z partnerami handlowymi Unii, a ich uwagi uwzględniono.
(13) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.
(14) Aby umożliwić normalny obrót produktami, ich przetwarzanie i konsumpcję, w niniejszym rozporządzeniu należy przewidzieć środki przejściowe dla produktów, które zostały wyprodukowane przed zmianą NDP i w przypadku których informacje wskazują, że utrzymany jest wysoki poziom ochrony konsumentów.
(15) Należy przewidzieć odpowiednio długi termin przed rozpoczęciem stosowania zmienionych NDP, aby umożliwić państwom członkowskim, państwom trzecim i podmiotom prowadzącym przedsiębiorstwa spożywcze przygotowanie się do spełnienia nowych wymogów wynikających ze zmiany NDP.
(16) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE: