ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2019/759
z dnia 13 maja 2019 r.
ustanawiające środki przejściowe dotyczące stosowania wymogów w zakresie zdrowia publicznego w odniesieniu do przywozu żywności zawierającej zarówno produkty pochodzenia roślinnego, jak i przetworzone produkty pochodzenia zwierzęcego (produkty złożone)
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA EUROPEJSKA,uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiające szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego 1 , w szczególności jego art. 9 akapit pierwszy,
a także mając na uwadze, co następuje:(1) W rozporządzeniu (WE) nr 853/2004 przewidziano znaczące zmiany w zasadach i procedurach dotyczących zdrowia publicznego (bezpieczeństwa żywności), których muszą przestrzegać podmioty prowadzące przedsiębiorstwo spożywcze. W szczególności ustanowiono w nim pewne warunki dotyczące przywozu do Unii żywności zawierającej zarówno produkty pochodzenia roślinnego, jak i przetworzone produkty pochodzenia zwierzęcego (produkty złożone).
(2) W rozporządzeniu Komisji (UE) 2017/185 2 przewidziano środki przejściowe stanowiące odstępstwo od tych przepisów dla podmiotów prowadzących przedsiębiorstwo spożywcze dokonujących przywozu żywności zawierającej zarówno produkty pochodzenia roślinnego, jak i przetworzone produkty pochodzenia zwierzęcego (produkty złożone), inne niż te, o których mowa w art. 3 ust. 1 i 3 rozporządzenia Komisji (UE) nr 28/2012 3 , w przypadku których warunki dotyczące zdrowia publicznego w odniesieniu do przywozu do Unii nie zostały jeszcze ustanowione na poziomie Unii. Odstępstwo to ma zastosowanie do dnia 31 grudnia 2020 r.
(3) W rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/429 4 ("Prawo o zdrowiu zwierząt") ustanowiono przepisy dotyczące zapobiegania chorobom zwierząt przenoszonym na zwierzęta lub na ludzi oraz przepisy dotyczące zwalczania takich chorób. Ma ono zastosowanie do produktów pochodzenia zwierzęcego, a zatem również do produktów złożonych określonych w art. 2 lit. a) decyzji Komisji 2007/275/WE 5 . Z chwilą rozpoczęcia stosowania tego rozporządzenia obowiązywać będą wymogi dotyczące wprowadzania do Unii zwierząt, materiału biologicznego i produktów pochodzenia zwierzęcego z państw trzecich i terytoriów. Powyższe rozporządzenie stosuje się od dnia 21 kwietnia 2021 r.
(4) W celu zapewnienia jasności i spójności prawa oraz ułatwienia podmiotom gospodarczym i właściwym organom przejścia na nowe zasady, konieczne jest ustalenie jednej daty rozpoczęcia stosowania nowych warunków przywozu produktów złożonych, o których mowa w art. 6 ust. 4 rozporządzenia (WE) nr 853/2004. W związku z tym zakończenie stosowania środków przejściowych należy odroczyć do dnia 20 kwietnia 2021 r.
(5) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE: