Rozporządzenie wykonawcze 2019/723 ustanawiające zasady stosowania rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2017/625 w odniesieniu do wzoru formularza, który ma być wykorzystywany w sprawozdaniach rocznych przedkładanych przez państwa członkowskie

ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2019/723
z dnia 2 maja 2019 r.
ustanawiające zasady stosowania rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2017/625 w odniesieniu do wzoru formularza, który ma być wykorzystywany w sprawozdaniach rocznych przedkładanych przez państwa członkowskie
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2017/625 z dnia 15 marca 2017 r. w sprawie kontroli urzędowych i innych czynności urzędowych przeprowadzanych w celu zapewnienia stosowania prawa żywnościowego i paszowego oraz zasad dotyczących zdrowia i dobrostanu zwierząt, zdrowia roślin i środków ochrony roślin, zmieniające rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 999/2001, (WE) nr 396/2005, (WE) nr 1069/2009, (WE) nr 1107/2009, (UE) nr 1151/2012, (UE) nr 652/2014, (UE) 2016/429 i (UE) 2016/2031, rozporządzenia Rady (WE) nr 1/2005 i (WE) nr 1099/2009 oraz dyrektywy Rady 98/58/WE, 1999/74/WE, 2007/43/WE, 2008/119/WE i 2008/120/WE, oraz uchylające rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 854/2004 i (WE) nr 882/2004, dyrektywy Rady 89/608/EWG, 89/662/EWG, 90/425/EWG, 91/496/EWG, 96/23/WE, 96/93/WE i 97/78/WE oraz decyzję Rady 92/438/EWG (rozporządzenie w sprawie kontroli urzędowych) 1 , w szczególności jego art. 113 ust. 2 i art. 134 akapit pierwszy lit. f),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Art. 113 ust. 1 rozporządzenia (UE) 2017/625 stanowi, że co roku do dnia 31 sierpnia każde państwo członkowskie przedkłada Komisji sprawozdanie roczne na temat swoich kontroli urzędowych, a także na temat przypadków niezgodności z przepisami oraz wdrażania wieloletniego krajowego planu kontroli (WKPK). Pierwsze takie sprawozdanie należy przedłożyć w terminie do dnia 31 sierpnia 2021 r.

(2) Aby zapewnić jednolity sposób przedkładania sprawozdań rocznych państw członkowskich, należy przyjąć wzór formularza.

(3) Wzór formularza, który ma być wykorzystywany w sprawozdaniach rocznych przedkładanych przez państwa członkowskie, powinien uwzględniać inne istniejące wzory formularzy przyjęte przez Komisję w celu przedkładania sprawozdań dotyczących kontroli urzędowych, które właściwe organy są zobowiązane przedkładać Komisji zgodnie z przepisami, o których mowa w art. 1 ust. 2 rozporządzenia (UE) 2017/625. Ma to na celu zapobiec powielaniu obowiązków sprawozdawczych i tworzeniu zbędnych obciążeń administracyjnych.

(4) Państwa członkowskie powinny obowiązkowo wypełniać wzór formularza w formacie elektronicznym, ponieważ ułatwi to gromadzenie informacji i danych, a także pozwoli uniknąć błędów przy przepisywaniu danych.

(5) Aby umożliwić wykorzystanie zaawansowanej komunikacji i jak najefektywniejsze wykorzystanie danych i informacji zawartych w sprawozdaniach rocznych, wzór formularza powinien zostać udostępniony w skomputeryzowanym systemie zarządzania informacjami w zakresie kontroli urzędowych (IMSOC), a państwa członkowskie powinny przekazywać sprawozdania roczne przy użyciu IMSOC.

(6) We wzorze formularza określono pewne informacje i dane, które państwa członkowskie mają przekazywać Komisji, w tym informacje i dane na temat dobrostanu zwierząt gospodarskich. Decyzja Komisji 2006/778/WE 2  ustanawia obecnie wymagania w odniesieniu do gromadzenia informacji w trakcie kontroli zakładów produkcyjnych, w których trzymane są pewne zwierzęta gospodarskie, oraz w odniesieniu do przekazywania takich informacji Komisji. W celu zapewnienia spójności i pewności prawa należy zatem uchylić decyzję 2006/778/WE i zastąpić ją niniejszym rozporządzeniem.

(7) We wzorze formularza określono również informacje i dane dotyczące ochrony zwierząt podczas transportu, które państwa członkowskie przekazują Komisji. W decyzji wykonawczej Komisji 2013/188/UE 3  ustanowiono obowiązujące przepisy dotyczące sprawozdań rocznych z inspekcji w zakresie ochrony zwierząt podczas transportu. W celu zapewnienia spójności i pewności prawa należy zatem uchylić decyzję wykonawczą 2013/188/UE i zastąpić ją niniejszym rozporządzeniem.

(8) Ponieważ rozporządzenie (UE) 2017/625 stosuje się od dnia 14 grudnia 2019 r., niniejsze rozporządzenie powinno również stosować się od tej daty.

(9) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Przedmiot

Niniejsze rozporządzenie ustanawia wzór formularza dotyczącego informacji i danych, które należy uwzględnić w sprawozdaniu rocznym przedkładanym przez każde państwo członkowskie zgodnie z art. 113 ust. 1 rozporządzenia (UE) 2017/625.

Artykuł  2  4  

Wzór formularza

Państwa członkowskie przedstawiają informacje i dane, o których mowa w art. 113 ust. 1 rozporządzenia (UE) 2017/625, w postaci formularza, którego wzór określono w załączniku do niniejszego rozporządzenia. Odbywa się to przy użyciu elektronicznej wersji wzoru formularza udostępnionej w skomputeryzowanym systemie zarządzania informacjami w zakresie kontroli urzędowych (IMSOC). Jednak na potrzeby informacji i danych dotyczących produkcji ekologicznej oraz znakowania produktów ekologicznych, o których mowa w sekcja 9 części II tego formularza stosuje się system informatyczny rolnictwa ekologicznego.

Państwa członkowskie następnie potwierdzają w elektronicznej wersji wzoru formularza w IMSOC, że sekcję 9 części II tego formularza przekazano w systemie informatycznym rolnictwa ekologicznego.

Artykuł  3

Uchylenie

Decyzja 2006/778/WE i decyzja wykonawcza 2013/188/UE tracą moc ze skutkiem od dnia 14 grudnia 2019 r.

Artykuł  4

Wejście w życie i stosowanie

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 14 grudnia 2019 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 2 maja 2019 r.
W imieniu Komisji
Jean-Claude JUNCKER
Przewodniczący

ZAŁĄCZNIK 5  

Sprawozdanie roczne składane przez (państwo członkowskie) za okres od 1/1/(xxxx) do 31/12/(xxxx)

CZĘŚĆ I

1. Wprowadzenie
2. Środki podjęte w celu zapewnienia skutecznego funkcjonowania wieloletniego krajowego planu kontroli, łącznie

z działaniami służącymi egzekwowaniu przepisów i wynikami zastosowania tych środków

3. Zmiany dokonane w wieloletnim krajowym planie kontroli
4. Opłaty lub należności

CZĘŚĆ II

1. Żywność i bezpieczeństwo żywności, jej integralność i jakość zdrowotna na każdym etapie produkcji, przetwarzania i dystrybucji żywności, w tym przepisy mające na

celu zapewnienie uczciwych praktyk handlowych oraz ochronę interesów konsumentów i zapewnienie im prawa do informacji, a także dotyczące wytwarzania

i wykorzystywania materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością

1.1 Ogólny wniosek dotyczący osiągniętego poziomu zgodności
1.2 Kontrole urzędowe podmiotów/zakładów
Zatwierdzone zakłady Liczba zakładów Liczba przeprowadzonych kontroli urzędowych
Zakłady prowadzące działalność o charakterze ogólnym (chłodnie, zakłady przepakowywa-

nia i ponownego pakowania, rynki hurtowe, chłodniowce)

Mięso domowych zwierząt kopytnych
Mięso drobiu i zajęczaków
Mięso zwierząt dzikich utrzymywanych w warunkach fermowych
Mięso zwierząt łownych
Mięso mielone, surowe wyroby mięsne i mięso oddzielone mechanicznie (MOM)
Produkty mięsne
Żywe małże
Produkty rybołówstwa
Siara, mleko surowe, produkty na bazie siary i przetwory mleczne
Jaja i produkty jajeczne
Żabie udka i ślimaki
Wytopione tłuszcze zwierzęce i skwarki
Poddane obróbce żołądki, pęcherze i jelita
Żelatyna
Kolagen
Wysoko przetworzone: siarczan chondroityny, kwas hialuronowy, inne produkty z hydrolizo-

wanych chrząstek, chitozan, glukozamina, podpuszczka, karuk i aminokwasy (peroksydaza

chrzanowa)

Miód
Kiełki
Zarejestrowane podmioty/zakłady Liczba podmiotów/zakładów Liczba przeprowadzonych kontroli urzędowych
Uprawa roślin
Chów i hodowla zwierząt
Uprawy rolne połączone z chowem i hodowlą zwierząt (działalność mieszana)
Łowiectwo
Rybołówstwo
Chów i hodowla ryb oraz pozostałych organizmów wodnych
Przetwarzanie i konserwowanie owoców i warzyw
Produkcja olejów i tłuszczów pochodzenia roślinnego
Wytwarzanie produktów przemiału zbóż, skrobi i wyrobów skrobiowych
Produkcja wyrobów piekarskich i mącznych
Produkcja pozostałych artykułów spożywczych
Produkcja napojów
Hurt
Detal
Transport i gospodarka magazynowa
Działalność usługowa związana z wyżywieniem
Inne
Liczba zakładów Liczba przeprowadzonych kontroli urzędowych
Zakłady produkujące materiały przeznaczone do kontaktu z żywnością
1.3 Kontrole urzędowe wymagające stałej lub regularnej obecności pracowników lub przedstawicieli właściwych organów w obiektach podmiotu
Rodzaje obiektów podmiotu Liczba zakładów Liczba przeprowadzonych kontroli urzędowych (liczba tusz

lub masa w tonach)

Odrzucenia
Mięso domowych zwierząt kopytnych - rzeźnie
Mięso drobiu i zajęczaków - rzeźnie
Mięso zwierząt dzikich utrzymywanych w warunkach fermowych - rzeźnie
Mięso zwierząt łownych - zakłady obróbki dziczyzny
1.4 Kontrole urzędowe produktów/towarów w podziale według zasad horyzontalnych i kategorii żywności
Zasady horyzontalne

Kategorie żywności

Kryteria mikrobiolo-

giczne

Pestycydy

w żywności

Zanieczy-

szczenia

w żywności

Pozostałości weteryna-

ryjnych produktów leczniczych

w żywności

Etykietowa-

nie,

oświadczenia żywieniowe

i zdrowotne

Organizmy zmodyfiko-

wane genetycznie

(GMO)

w żywności

Środki ulepszające

(dodatki,

enzymy, środki

aromatyzu-

jące, substancje

pomocnicze

w przetwórstwie)

Napromie-

nianie

Zanieczy

szczenie

wynikające

z migracji

materiałów

przeznaczo-

nych do

kontaktu

z żywnością

Inne
1. Przetwory mleczne
2. Alternatywy dla przetworów mlecznych
3. Tłuszcze i oleje oraz emulsje tłuszczowe

i olejowe

4. Lody spożywcze
5. Warzywa i owoce
6. Wyroby cukiernicze
7. Zboża i produkty zbożowe
8. Wyroby piekarskie
9. Mięso świeże
Domowe zwierzęta kopytne*
Drób i zajęczaki*
Zwierzęta dzikie utrzymywane w warunkach

fermowych*

Zwierzęta łowne*
10. Mięso mielone, surowe wyroby mięsne

i MOM

Mięso mielone*
Surowe wyroby mięsne*
MOM*
11. Produkty mięsne
Poddane obróbce żołądki, pęcherze i jelita*
Żelatyna, kolagen i peroksydaza chrzanowa*
12. Ryby i produkty rybołówstwa
Żywe małże*
Produkty rybołówstwa*
13. Jaja i produkty jajeczne
14. Cukry, syropy, miód i słodziki stołowe
15. Sole, przyprawy, zupy, sosy, sałatki

i produkty białkowe

16. Żywność specjalnego przeznaczenia

żywieniowego w rozumieniu rozporządzenia

Parlamentu Europejskiego i Rady (UE)

nr 609/2013 (1)

17. Napoje
Napoje bezalkoholowe*
Napoje alkoholowe, w tym ich odpowiedniki

bezalkoholowe i o niskiej zawartości alkoholu*

18. Przekąski gotowe do spożycia
19. Desery z wyłączeniem produktów objętych kategoriami 1, 3 i 4
20. Suplementy żywnościowe w rozumieniu

art. 2 lit. a) dyrektywy 2002/46/WE

Parlamentu Europejskiego i Rady (2),

z wyłączeniem suplementów diety dla

niemowląt i małych dzieci

21. Przetworzona żywność nieobjęta

kategoriami 1 do 17, z wyłączeniem żywności

dla niemowląt i małych dzieci

22. Inne - żywność nieobjęta kategoriami

od 1 do 21

Materiały przeznaczone do kontaktu

z żywnością

1.5 Pole na uwagi*
______________

(1) Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 609/2013 z dnia 12 czerwca 2013 r. w sprawie żywności przeznaczonej dla niemowląt i małych dzieci oraz żywności specjalnego przeznaczenia medycznego i środków spożywczych zastępujących całodzienną dietę, do kontroli masy ciała oraz uchylające dyrektywę Rady 92/52/EWG, dyrektywy Komisji 96/8/WE, 1999/21/WE, 2006/125/WE i 2006/141/WE, dyrektywę Parlamentu Europejskiego i Rady 2009/39/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 41/2009 i (WE) nr 953/2009 (Dz.U. L 181 z 29.6.2013, s. 35).

(2) Dyrektywa 2002/46/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 10 czerwca 2002 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw państw członkowskich odnoszących się do suplementów żywnościowych (Dz.U. L 183 z 12.7.2002, s. 51).

1.6 Przypadki niezgodności Działania/środki
Przypadki niespełniania wymogów przez podmioty/zakłady Administra-

cyjne

Sądowe
Wykryte podczas przeprowadzania kontroli urzędowych Łączna liczba skontrolowanych

podmiotów/za-

kładów*

Liczba skontrolowanych podmiotów/zakładów,

w których wykryto przypadki niezgodności*

Zatwierdzone zakłady
Zakłady prowadzące działalność o charakterze ogólnym (chłodnie, zakłady przepakowywa-

nia i ponownego pakowania, rynki hurtowe, chłodniowce)

Mięso domowych zwierząt kopytnych
Mięso drobiu i zajęczaków
Mięso zwierząt dzikich utrzymywanych w warunkach fermowych
Mięso zwierząt łownych
Mięso mielone, surowe wyroby mięsne i MOM
Produkty mięsne
Żywe małże
Produkty rybołówstwa
Siara, mleko surowe, produkty na bazie siary i przetwory mleczne
Jaja i produkty jajeczne
Żabie udka i ślimaki
Wytopione tłuszcze zwierzęce i skwarki
Poddane obróbce żołądki, pęcherze i jelita
Żelatyna
Kolagen
Peroksydaza chrzanowa
Miód
Kiełki
Zarejestrowane podmioty/zakłady
Uprawa roślin
Chów i hodowla zwierząt
Uprawy rolne połączone z chowem i hodowlą zwierząt (działalność mieszana)
Łowiectwo
Rybołówstwo
Chów i hodowla ryb oraz pozostałych organizmów wodnych
Przetwarzanie i konserwowanie owoców i warzyw
Produkcja olejów i tłuszczów pochodzenia roślinnego
Wytwarzanie produktów przemiału zbóż, skrobi i wyrobów skrobiowych
Produkcja wyrobów piekarskich i mącznych
Produkcja pozostałych artykułów spożywczych
Produkcja napojów
Hurt
Detal
Transport i gospodarka magazynowa
Działalność usługowa związana z wyżywieniem
Inne
Zakłady produkujące materiały przeznaczone do kontaktu z żywnością
Przypadki niezgodności w zakresie żywności Działania/środki
Przypadki niezgodności wykryte podczas przeprowadzania kontroli urzędowych Administra-

cyjne

Sądowe
Kryteria mikrobiolo-

giczne

Pestycydy

w żywności

Zanieczy-

szczenia

w żywności

Pozostałości weterynaryjnych produktów leczniczych

w żywności

Etykietowanie, oświadczenia żywieniowe

i zdrowotne

Środki ulepszające

(dodatki,

enzymy,

środki

aromatyzujące, substancje

pomocnicze

w przetwór-

stwie)

Inne
1. Przetwory mleczne
2. Alternatywy dla przetworów mlecznych
3. Tłuszcze i oleje oraz emulsje tłuszczowe i olejowe
4. Lody spożywcze
5. Warzywa i owoce
6. Wyroby cukiernicze
7. Zboża i produkty zbożowe
8. Wyroby piekarskie
9. Mięso świeże
Domowe zwierzęta kopytne*
Drób i zajęczaki*
Zwierzęta dzikie utrzymywane w warunkach fermowych*
Zwierzęta łowne*
10. Mięso mielone, surowe wyroby mięsne

i MOM

Mięso mielone*
Surowe wyroby mięsne*
MOM*
11. Produkty mięsne
Poddane obróbce żołądki, pęcherze i jelita*
Żelatyna, kolagen i peroksydaza chrzanowa*
12. Ryby i produkty rybołówstwa
Żywe małże*
Produkty rybołówstwa*
13. Jaja i produkty jajeczne
14. Cukry, syropy, miód i słodziki stołowe
15. Sole, przyprawy, zupy, sosy, sałatki

i produkty białkowe

16. Żywność specjalnego przeznaczenia

żywieniowego w rozumieniu rozporządzenia

(UE) nr 609/2013

17. Napoje
Napoje bezalkoholowe*
Napoje alkoholowe, w tym ich odpowiedniki bezalkoholowe i o niskiej zawartości alkoholu*
18. Przekąski gotowe do spożycia
19. Desery z wyłączeniem produktów objętych kategoriami 1, 3 i 4
20. Suplementy żywnościowe w rozumieniu

art. 2 lit. a) dyrektywy 2002/46/WE

Parlamentu Europejskiego i Rady,

z wyłączeniem suplementów diety dla

niemowląt i małych dzieci

21. Przetworzona żywność nieobjęta

kategoriami 1 do 17, z wyłączeniem żywności

dla niemowląt i małych dzieci

22. Inne - żywność nieobjęta kategoriami

od 1 do 21

Przypadki niezgodności związane z przepisami horyzontalnymi Działania/środki
Przypadki niezgodności wykryte podczas przeprowadzania kontroli urzędowych Administracyjne Sądowe
GMO w żywności:
Niedozwolone GMO
Etykietowanie GMO
Napromienianie
Nowa żywność
Materiały przeznaczone do kontaktu z żywnością
Nieuczciwe lub oszukańcze praktyki
1.7 Pole na uwagi*
* państwa członkowskie mogą wypełnić lub pozostawić puste pola tekstowe lub pola oznaczone gwiazdką (*)
2. Zamierzone uwalnianie do środowiska organizmów genetycznie zmodyfikowanych (GMO) do celów produkcji żywności i paszy
2.1 Ogólny wniosek dotyczący osiągniętego poziomu zgodności
2.2 Kontrole urzędowe
Liczba przeprowadzonych kontroli urzędowych
Komercyjna uprawa GMO do celów produkcji żywności i paszy (część C dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady

2001/18/WE (3))

Eksperymentalne uwolnienia GMO mające związek z żywnością i paszą (część B dyrektywy 2001/18/WE)
Materiał siewny i wegetatywny materiał rozmnożeniowy do celów produkcji żywności i paszy
2.3 Pole na uwagi*
2.4 Przypadki niezgodności Działania/środki
Wykryte podczas przeprowadzania kontroli urzędowych Łączna liczba skontrolowanych podmiotów* Liczba skontrolowanych podmiotów, w

których wykryto przypadki niezgodności*

Administracyjne Sądowe
1. Komercyjna uprawa GMO do celów produkcji żywności i paszy
2. Eksperymentalne uwolnienia GMO mające związek z żywnością i paszą
3. Materiał siewny i wegetatywny materiał rozmnożeniowy do celów produkcji żywności

i paszy

3.1 Niedozwolone GMO w materiale siewnym i wegetatywnym materiale rozmnożeniowym
3.2 Etykietowanie GMO w materiale siewnym i wegetatywnym materiale rozmnożeniowym
Nieuczciwe lub oszukańcze praktyki
______________

(3) Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady 2001/18/WE z dnia 12 marca 2001 r. w sprawie zamierzonego uwalniania do środowiska organizmów zmodyfikowanych genetycznie i uchylająca dyrektywę Rady 90/220/EWG (Dz.U. L 106 z 17.4.2001, s. 1).

2.5 Pole na uwagi*
* państwa członkowskie mogą wypełnić lub pozostawić puste pola tekstowe lub pola oznaczone gwiazdką (*).
3. Pasze i bezpieczeństwo pasz na każdym etapie produkcji, przetwarzania i dystrybucji pasz oraz stosowania pasz, w tym przepisy mające na celu zapewnienie uczciwych praktyk handlowych oraz ochronę zdrowia i interesów konsumentów oraz zapewnienie im prawa do informacji
3.1 Ogólny wniosek dotyczący osiągniętego poziomu zgodności
3.2 Kontrole urzędowe
W podziale na zakłady Liczba zakładów Liczba przeprowadzonych kontroli urzędowych
Zakłady zatwierdzone zgodnie z art. 10 rozporządzenia (WE) nr 183/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady (4)
Producenci surowców zatwierdzeni zgodnie z art. 10 rozporządzenia (WE) nr 183/2005*
Zakłady zarejestrowane zgodnie z art. 9 rozporządzenia (WE) nr 183/2005, z wyłączeniem produkcji pierwotnej
Producenci surowców zarejestrowani zgodnie z art. 9 rozporządzenia (WE) nr 183/2005 i przestrzegający przepisów załącznika I do tego rozporządzenia*
Podmioty (rolnicy) wykorzystujące pasze
Podmioty zajmujące się produkcją pasz leczniczych i/lub handlem takimi paszami
Zasady horyzontalne Liczba przeprowadzonych kontroli urzędowych
Etykietowanie pasz
Identyfikowalność pasz
______________

(4) Rozporządzenie (WE) nr 183/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 12 stycznia 2005 r. ustanawiające wymagania dotyczące higieny pasz (Dz.U. L 35 z 8.2.2005, s. 1).

Dodatki paszowe (rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady (5))
Substancje niepożądane w paszach (art. 2 dyrektywy 2002/32/WE Parlamentu Europejskiego i Rady (6))
Zabronione materiały w paszach (załącznik III do rozporządzenia (WE) nr 767/2009 Parlamentu Europejskiego i Rady (7))
Pasze lecznicze (dyrektywa Rady 90/167/EWG (8))
Pestycydy w paszy
GMO w paszy
3.3 Pole na uwagi*
3.4 Przypadki niezgodności Działania/środki
W podziale na zakłady Wykryte podczas przeprowadzania kontroli urzędowych Łączna liczba skontrolowanych zakładów* Liczba skontrolowanych zakładów, w których wykryto przypadki niezgodności* Administracyjne Sądowe
Zakłady zatwierdzone zgodnie z art. 10 rozporządzenia (WE) nr 183/2005
Producenci surowców zatwierdzeni zgodnie z art. 10 rozporządzenia (WE) nr 183/2005*
Zakłady zarejestrowane zgodnie z art. 9 rozporządzenia (WE) nr 183/2005, z wyłączeniem produkcji pierwotnej
Producenci surowców zarejestrowani zgodnie z art. 9 rozporządzenia (WE) nr 183/2005 i przestrzegający przepisów załącznika I do tego rozporządzenia*
______________

(5) Rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 r. w sprawie dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt (Dz.U. L 268 z 18.10.2003, s. 29).

(6) Dyrektywa 2002/32/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 7 maja 2002 r. w sprawie niepożądanych substancji w paszach zwierzęcych (Dz.U. L 140 z 30.5.2002, s. 10).

(7) Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 767/2009 z dnia 13 lipca 2009 r. w sprawie wprowadzania na rynek i stosowania pasz, zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady i uchylające dyrektywę Rady 79/373/EWG, dyrektywę Komisji 80/511/EWG, dyrektywy Rady 82/471/EWG, 83/228/EWG, 93/74/EWG, 93/113/WE i 96/25/WE oraz decyzję Komisji 2004/217/WE (Dz.U. L 229 z 1.9.2009, s. 1).

(8) Dyrektywa Rady 90/167/EWG z dnia 26 marca 1990 r. ustanawiająca warunki przygotowania, wprowadzania do obrotu i użycia pasz leczniczych we Wspólnocie (Dz.U. L 92 z 7.4.1990, s. 42).

Podmioty (rolnicy) wykorzystujące pasze
Podmioty zajmujące się produkcją pasz leczniczych i/lub handlem takimi paszami
Zasady horyzontalne Liczba wykrytych przypadków niezgodności Administracyjne Sądowe
Przypadki niezgodności związanej z produktem:

Etykietowanie/identyfikowalność pasz, które zostały lub zostaną wprowadzone do obrotu

Przypadki niezgodności związanej z produktem:

Bezpieczeństwo pasz, które zostały lub zostaną wprowadzone do obrotu

Dodatki paszowe (rozporządzenie (WE) nr 1831/2003)
Substancje niepożądane w paszach (art. 2 dyrektywy 2002/32/WE)
Zabronione materiały w paszach (załącznik III do rozporządzenia (WE) nr 767/2009)
Pasze lecznicze (dyrektywa Rady 90/167/EWG)
Pestycydy w paszy
Niedozwolone GMO w paszy
Etykietowanie GMO w paszach
Nieuczciwe lub oszukańcze praktyki
3.5 Pole na uwagi*
* państwa członkowskie mogą wypełnić lub pozostawić puste pola tekstowe lub pola oznaczone gwiazdką (*).
4. Wymogi dotyczące zdrowia zwierząt
4.1 Ogólny wniosek dotyczący osiągniętego poziomu zgodności
4.2 Kontrole urzędowe
Liczba gospodarstw/zakładów Liczba przeprowadzonych kontroli urzędowych Liczba zarejestrowanych zwierząt Liczba zwierząt poddanych kontroli
Identyfikacja i rejestracja bydła (na początku okresu sprawozdawczego lub innej krajowej daty referencyjnej dla statystyk dotyczących zwierząt)
Identyfikacja i rejestracja owiec i kóz (na początku roku obejmującego okres sprawozdawczy lub innej krajowej daty referencyjnej dla statystyk dotyczących zwierząt)
Zatwierdzone miejsca gromadzenia zwierząt (bydło, owce, kozy, świnie, koniowate)
Zatwierdzeni pośrednicy (bydło, owce, kozy, świnie, koniowate)
Punkty kontroli (rozporządzenie Rady (WE) nr 1255/97 (9))
Zatwierdzone jednostki, instytuty i ośrodki (dyrektywa Rady 92/65/EWG (10))
Zakłady zatwierdzone do unijnego handlu drobiem i jajami wylęgowymi
Miejsca i stacje kwarantanny ptaków
Zatwierdzone zakłady akwakultury:
Zatwierdzone zakłady akwakultury produkujące ryby*
Zatwierdzone zakłady akwakultury produkujące żywe małże*
Zatwierdzone zakłady akwakultury produkujące skorupiaki*
______________

(9) Rozporządzenie Rady (WE) nr 1255/97 z dnia 25 czerwca 1997 r. dotyczące kryteriów wspólnotowych dla punktów kontroli oraz zmieniające plan trasy określony w załączniku do dyrektywy 91/628/EWG

(Dz.U. L 174 z 2.7.1997, s. 1).

(10) Dyrektywa Rady 92/65/EWG z dnia 13 lipca 1992 r. ustanawiająca wymagania dotyczące zdrowia zwierząt regulujące handel i przywóz do Wspólnoty zwierząt, nasienia, komórek jajowych i zarodków nieobjętych wymaganiami dotyczącymi zdrowia zwierząt ustanowionymi w szczególnych zasadach Wspólnoty określonych w załączniku A pkt I do dyrektywy 90/425/EWG (Dz.U. L 268 z 14.9.1992, s. 54).

Zatwierdzone zakłady przetwórstwa zwierząt akwakultury
Centra pozyskiwania nasienia:
Bydło*
Świnie*
Owce/kozy*
Koniowate*
Centra przechowywania nasienia:
Bydło*
Owce/kozy*
Koniowate*
Zespoły pozyskiwania/produkcji zarodków:
Bydło*
Świnie*
Owce/kozy*
Koniowate*
4.3 Pole na uwagi*
4.4 Przypadki niezgodności Działania/środki
Liczba gospodarstw/

zakładów, w których stwierdzono przypadki niezgodności

Admini-stracyjne Sądowe Ograniczenia przewozu pojedynczych zwierząt Ograniczenia przewozu wszystkich zwierząt Zniszczenie zwierząt
Identyfikacja i rejestracja bydła Zwierzęta

objęte sankcjami

Gospodar-stwa objęte sankcjami Zwierzęta

objęte sankcjami

Gospodar-stwa objęte sankcjami Zwierzęta

objęte sankcjami

Gospodar-stwa objęte sankcjami
Identyfikacja i rejestracja owiec i kóz
Zatwierdzone miejsca gromadzenia zwierząt (bydło, owce, kozy, świnie, koniowate)
Zatwierdzeni pośrednicy (bydło, owce, kozy, świnie, koniowate)
Punkty kontroli (rozporządzenie Rady (WE) nr 1255/97)
Zatwierdzone jednostki, instytuty i ośrodki (dyrektywa 92/65/EWG)
Zakłady zatwierdzone do unijnego handlu drobiem i jajami wylęgowymi
Miejsca i stacje kwarantanny ptaków
Zatwierdzone zakłady akwakultury:
Zatwierdzone zakłady akwakultury produkujące ryby*
Zatwierdzone zakłady akwakultury produkujące żywe małże*
Zatwierdzone zakłady akwakultury produkujące skorupiaki*
Zatwierdzone zakłady przetwórstwa zwierząt akwakultury
Centra pozyskiwania nasienia:
Bydło*
Świnie*
Owce/kozy*
Koniowate*
Centra przechowywania nasienia:
Bydło*
Owce/kozy*
Koniowate*
Zespoły pozyskiwania/produkcji zarodków:
Bydło*
Świnie*
Owce/kozy*
Koniowate*
Nieuczciwe lub oszukańcze praktyki
4.5 Pole na uwagi*
* państwa członkowskie mogą wypełnić lub pozostawić puste pola tekstowe lub pola oznaczone gwiazdką (*).
5. Zapobieganie ryzyku dla zdrowia ludzi i zwierząt stwarzanemu przez produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego i produkty pochodne oraz ograniczanie takiego ryzyka
5.1 Ogólny wniosek dotyczący osiągniętego poziomu zgodności
5.2 Kontrole urzędowe
W podziale na przedsiębiorstwa/zakłady Liczba przedsiębiorstw/zakładów Liczba przeprowadzonych kontroli urzędowych
Przedsiębiorstwa lub zakłady zatwierdzone zgodnie z art. 24 rozporządzenia Parlamentu Eu-ropejskiego i Rady (WE) nr 1069/2009 (11)
Przedsiębiorstwa lub zakłady zarejestrowane zgodnie z art. 23 rozporządzenia (WE)

nr 1069/2009

Zasady horyzontalne Liczba przeprowadzonych kontroli urzędowych
Etykietowanie i identyfikowalność produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego/produktów pochodnych
5.3 Pole na uwagi*
5.4 Przypadki niezgodności Działania/środki
W podziale na przedsiębiorstwa/zakłady Wykryte podczas

przeprowadzania

kontroli urzędowych

Łączna liczba skontrolowanych przedsiębiorstw/

zakładów*

Liczba skontrolowanych przedsiębiorstw/

zakładów, w których wykryto przypadki niezgodności*

Administracyjne Sądowe
Przedsiębiorstwa lub zakłady zatwierdzone zgodnie z art. 24 rozporządzenia (WE) nr 1069/2009
Przedsiębiorstwa lub zakłady zarejestrowane zgodnie z art. 23 rozporządzenia (WE) nr 1069/2009
Zasady horyzontalne Liczba wykrytych przypadków niezgodności Administracyjne Sądowe
Przypadki niezgodności związanej z produktem: etykietowanie i identyfikowalność produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego/produktów pochodnych:
Kategorie 1 i 2*
Kategoria 3*
______________

(11) Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1069/2009 z dnia 21 października 2009 r. określające przepisy sanitarne dotyczące produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego i produktów pochodnych, nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi, i uchylające rozporządzenie (WE) nr 1774/2002 (rozporządzenie o produktach ubocznych pochodzenia zwierzęcego) (Dz.U. L 300 z 14.11.2009, s. 1).

Przypadki niezgodności związanej z produktem: bezpieczeństwo produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego/produktów pochodnych:
Kategorie 1 i 2*
Kategoria 3*
Nieuczciwe lub oszukańcze praktyki
5.5 Pole na uwagi*
* państwa członkowskie mogą wypełnić lub pozostawić puste pola tekstowe lub pola oznaczone gwiazdką (*).
6. Wymogi dotyczące dobrostanu zwierząt
6.1 Ogólny wniosek dotyczący osiągniętego poziomu zgodności
6.2 Dobrostan zwierząt w gospodarstwach (dyrektywa Rady 98/58/WE (12))
Zwierzęta hodowlane

(kategoria zwierząt)

Liczba miejsc produkcji Liczba przepro-wadzonych kontroli urzędowych Przypadki niezgodności Działania/środki
Łączna liczba skontrolowanych miejsc produkcji* Liczba skontrolowanych miejsc

produkcji, w których wykryto przypadki niezgodności

Administracyjne Sądowe
Świnie (w rozumieniu dyrektywy Rady 2008/120/WE (13))
Kury nioski (w rozumieniu dyrektywy Rady 1999/74/WE (14))
______________

(12) Dyrektywa Rady 98/58/WE z dnia 20 lipca 1998 r. dotycząca ochrony zwierząt hodowlanych (Dz.U. L 221 z 8.8.1998, s. 23).

(13) Dyrektywa Rady 2008/120/WE z dnia 18 grudnia 2008 r. ustanawiająca minimalne normy ochrony świń (Dz.U. L 47 z 18.2.2009, s. 5).

(14) Dyrektywa Rady 1999/74/WE z dnia 19 lipca 1999 r. ustanawiająca minimalne normy ochrony kur niosek (Dz.U. L 203 z 3.8.1999, s. 53).

Kurczęta (w rozumieniu dyrektywy Rady 2007/43/WE (15))
Cielęta (w rozumieniu dyrektywy Rady 2008/119/WE (16))
Inne (wyszczególnić)
6.3 Analiza i plan działania na rzecz dobrostanu zwierząt w gospodarstwach
6.4 Dobrostan zwierząt podczas transportu (rozporządzenie Rady (WE) nr 1/2005 (17))
Ochrona zwierząt podczas transportu

(w podziale na gatunki)

Liczba przeprowadzo-nych kontroli urzędowych Liczba i kategoria przypadków nieprawidłowości Działania/środki
1. Zdolność zwierząt do transportu 2. Praktyka sto-sowana w zakresie transportu,

wielkość powierzchni ładownej, wysokość

3. Środki transportu 4. Woda, pasza, czas przewozu i okresy odpoczynku 5. Dokumenty 6. Inne Administracyjne Sądowe
Bydło
Świnie
Owce/kozy
Koniowate
Drób
Inne
6.5 Analiza i plan działania na rzecz dobrostanu zwierząt podczas transportu
______________

(15) Dyrektywa Rady 2007/43/WE z dnia 28 czerwca 2007 r. w sprawie ustanowienia minimalnych zasad dotyczących ochrony kurcząt utrzymywanych z przeznaczeniem na produkcję mięsa (Dz.U. L 182 z 12.7.2007, s. 19).

(16) Dyrektywa Rady 2008/119/WE z dnia 18 grudnia 2008 r. ustanawiająca minimalne normy ochrony cieląt (Dz.U. L 10 z 15.1.2009, s. 7).

(17) Rozporządzenie Rady (WE) nr 1/2005 z dnia 22 grudnia 2004 r. w sprawie ochrony zwierząt podczas transportu i związanych z tym działań oraz zmieniające dyrektywy 64/432/EWG i 93/119/WE oraz rozporządzenie (WE) nr 1255/97 (Dz.U. L 3 z 5.1.2005, s. 1).

6.6 Dobrostan zwierząt podczas uśmiercania (rozporządzenie Rady (WE) nr 1099/2009 (18))
6.7 Pole na uwagi*
* państwa członkowskie mogą wypełnić lub pozostawić puste pola tekstowe lub pola oznaczone gwiazdką (*).
7. Środki ochronne przeciwko agrofagom roślin
7.1 Ogólny wniosek dotyczący osiągniętego poziomu zgodności
7.2 Kontrole urzędowe
Liczba podmiotów Liczba przeprowadzonych kontroli urzędowych
Podmioty upoważnione do wydawania paszportów roślin
Podmioty upoważnione do znakowania (drewnianych materiałów opakowaniowych, drewna lub innych przedmiotów)
7.3 Pole na uwagi*
7.4 Przypadki niezgodności Działania/środki
Wykryte podczas

przeprowadzania

kontroli urzędowych

Łączna liczba skontrolowanych podmiotów* Liczba skontrolowanych podmiotów, w których wykryto przypadki niezgodności* Administracyjne Sądowe
Podmioty upoważnione do wydawania paszportów roślin
______________

(18) Rozporządzenie Rady (WE) nr 1099/2009 z dnia 24 września 2009 r. w sprawie ochrony zwierząt podczas ich uśmiercania (Dz.U. L 303 z 18.11.2009, s. 1).

Podmioty upoważnione do znakowania (drewnianych materiałów opakowaniowych, drewna lub innych przedmiotów)
Nieuczciwe lub oszukańcze praktyki
7.5 Pole na uwagi*
* państwa członkowskie mogą wypełnić lub pozostawić puste pola tekstowe lub pola oznaczone gwiazdką (*).
8. Wymogi dotyczące wprowadzania do obrotu i stosowania środków ochrony roślin oraz zrównoważonego stosowania pestycydów, z wyjątkiem sprzętu do aplikacji pestycydów
8.1 Ogólny wniosek dotyczący osiągniętego poziomu zgodności
8.2 Kontrole urzędowe
Dotyczące wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin (PPP) Liczba podmiotów Liczba przeprowadzonych kontroli urzędowych
Punkty wprowadzenia
Producenci/formulatorzy
Przedsiębiorstwa zajmujące się pakowaniem/ponownym pakowaniem/przeetykietowaniem
Dystrybutorzy/hurtownicy/sprzedawcy detaliczni - stosowanie PPP w ramach zastosowań profesjonalnych lub amatorskich
Magazyny/przewoźnicy towarów/przedsiębiorstwa logistyczne
Posiadacz zezwolenia/pozwolenia na handel równoległy
Inne
Dotyczące stosowania PPP i zrównoważonego stosowania pestycydów Liczba podmiotów Liczba przeprowadzonych kontroli urzędowych
Użytkownicy rolniczy
Osoby składające wnioski w ramach unijnego systemu płatności podstawowej lub programów rozwoju obszarów wiejskich, podlegające kontrolom w ramach zasady wzajemnej zgodności*
Użytkownicy rolniczy niepodlegający kontrolom w ramach zasady wzajemnej zgodności*
Inni profesjonalni użytkownicy
Zastosowanie przemysłowe, np. koleje, drogi*
Podmioty zajmujące się zaprawianiem nasion*
Podmioty świadczące usługi w zakresie opryskiwania/dostawcy takich usług*
Leśnictwo*
Obszary inne niż rolne (pola golfowe/inne obszary publiczne)*
Inne
8.3 Pole na uwagi*
8.4 Przypadki niezgodności Działania/środki
Wprowadzanie do obrotu środków ochrony roślin Wykryte podczas

przeprowadzania

kontroli urzędowych

Łączna liczba skontrolowanych podmiotów* Liczba skontrolowanych podmiotów, w których wykryto przypadki niezgodności* Administracyjne Sądowe
Punkty wprowadzenia
Producenci/formulatorzy
Przedsiębiorstwa zajmujące się pakowaniem/ponownym pakowaniem/przeetykietowaniem
Dystrybutorzy/hurtownicy/sprzedawcy detaliczni - stosowanie PPP w ramach zastosowań profesjonalnych lub amatorskich
Magazyny/przewoźnicy towarów/przedsiębiorstwa logistyczne
Posiadacz zezwolenia/pozwolenia na handel równoległy
Inne
Dotyczące stosowania PPP i zrównoważonego stosowania pestycydów Wykryte podczas

przeprowadzania

kontroli urzędowych

Łączna liczba skontrolowanych podmiotów* Liczba skontrolowanych podmiotów, w których wykryto przypadki niezgodności* Administracyjne Sądowe
Użytkownicy rolniczy
Osoby składające wnioski w ramach unijnego systemu płatności podstawowej lub programów rozwoju obszarów wiejskich, podlegające kontrolom w ramach zasady wzajemnej zgodności*
Użytkownicy rolniczy niepodlegający kontrolom w ramach zasady wzajemnej zgodności*
Inni profesjonalni użytkownicy
Zastosowanie przemysłowe, np. koleje, drogi*
Podmioty zajmujące się zaprawianiem nasion*
Podmioty świadczące usługi w zakresie opryskiwania/dostawcy takich usług*
Leśnictwo*
Obszary inne niż rolne (pola golfowe/inne obszary publiczne)*
Inne
Nieuczciwe lub oszukańcze praktyki
8.5 Pole na uwagi*
* państwa członkowskie mogą wypełnić lub pozostawić puste pola tekstowe lub pola oznaczone gwiazdką (*).
9. Produkcja ekologiczna i etykietowanie produktów ekologicznych
9.1 Ogólny wniosek dotyczący osiągniętego poziomu zgodności
Zgodnie z art. 92f rozporządzenia Komisji (WE) nr 889/2008 (19) (w związku z pierwszą tabelą korelacji w załączniku V do rozporządzenia (UE) 2017/625) państwa członkowskie są zobowiązane do zapewnienia, aby ich wieloletnie krajowe plany kontroli, o których mowa w art. 109 ust. 1 rozporządzenia (UE) 2017/625, uwzględniały nadzór nad kontrolą produkcji ekologicznej zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 889/2008 oraz do zawarcia w sprawozdaniu rocznym, o którym mowa w art. 113 ust. 1 rozporządzenia (UE) 2017/625, szczegółowych danych dotyczących tego nadzoru, zwanych dalej "danymi dotyczącymi produkcji ekologicznej". Dane dotyczące produkcji ekologicznej muszą obejmować zagadnienia wymienione w załączniku XIIIb do rozporządzenia (WE) nr 889/2008. Dane dotyczące produkcji ekologicznej muszą opierać się na informacjach dotyczących kontroli przeprowadzonych przez jednostki certyfikujące lub organy kontrolne oraz audytów przeprowadzanych przez właściwy organ. Dane muszą zostać przedstawione zgodnie z odpowiednimi wzorami określonymi w załączniku XIIIb i XIIIc do rozporządzenia (WE) nr 889/2008.
9.3 Pole na uwagi*
* państwa członkowskie mogą wypełnić lub pozostawić puste pola tekstowe lub pola oznaczone gwiazdką (*).

10. Stosowanie i oznakowanie chronionych nazw pochodzenia, chronionych oznaczeń geograficznych i gwarantowanych tradycyjnych specjalności

10.1 Ogólny wniosek dotyczący osiągniętego poziomu zgodności
10.2 Kontrole urzędowe
Liczba przeprowadzonych kontroli urzędowych
Przed wprowadzeniem na rynek
Rynek tradycyjny
Handel elektroniczny
10.3 Pole na uwagi*
______________

(19) Rozporządzenie Komisji (WE) nr 889/2008 z dnia 5 września 2008 r. ustanawiające szczegółowe zasady wdrażania rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych w odniesieniu do produkcji ekologicznej, znakowania i kontroli (Dz.U. L 250 z 18.9.2008, s. 1).

10.4 Przypadki niezgodności Działania/środki
Wykryte podczas przeprowadzania kontroli urzędowych Łączna liczba skontrolowanych podmiotów Liczba skontrolowanych podmiotów, w których wykryto przypadki niezgodności Administracyjne Sądowe
Przed wprowadzeniem na rynek
Rynek tradycyjny
Handel elektroniczny
Nieuczciwe lub oszukańcze praktyki
10.5 Pole na uwagi*
* państwa członkowskie mogą wypełnić lub pozostawić puste pola tekstowe lub pola oznaczone gwiazdką (*).
__________

______________________

(1) Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 609/2013 z dnia 12 czerwca 2013 r. w sprawie żywności przeznaczonej dla niemowląt i małych dzieci oraz żywności specjalnego przeznaczenia medycznego i środków spożywczych zastępujących całodzienną dietę, do kontroli masy ciała oraz uchylające dyrektywę Rady 92/52/EWG, dyrektywy Komisji 96/8/WE, 1999/21/WE, 2006/125/WE i 2006/141/WE, dyrektywę Parlamentu Europejskiego i Rady 2009/39/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 41/2009 i (WE) nr 953/2009 (Dz.U. L 181 z 29.6.2013, s. 35).

(2)Dyrektywa 2002/46/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 10 czerwca 2002 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw państw członkowskich odnoszących się do suplementów żywnościowych (Dz.U. L 183 z 12.7.2002, s. 51).

(3)Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady 2001/18/WE z dnia 12 marca 2001 r. w sprawie zamierzonego uwalniania do środowiska organizmów zmodyfikowanych genetycznie i uchylająca dyrektywę Rady 90/220/EWG (Dz.U. L 106 z 17.4.2001, s. 1).

(4)Rozporządzenie (WE) nr 183/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 12 stycznia 2005 r. ustanawiające wymagania dotyczące higieny pasz (Dz.U. L 35 z 8.2.2005, s. 1).

(5)Rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 r. w sprawie dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt (Dz.U. L 268 z 18.10.2003, s. 29).

(6)Dyrektywa 2002/32/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 7 maja 2002 r. w sprawie niepożądanych substancji w paszach zwierzęcych (Dz.U. L 140 z 30.5.2002, s. 10).

(7)Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 767/2009 z dnia 13 lipca 2009 r. w sprawie wprowadzania na rynek i stosowania pasz, zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady i uchylające dyrektywę Rady 79/373/EWG, dyrektywę Komisji 80/511/EWG, dyrektywy Rady 82/471/EWG, 83/228/EWG, 93/74/EWG, 93/113/WE i 96/25/WE oraz decyzję Komisji 2004/217/WE (Dz.U. L 229 z 1.9.2009, s. 1).

(8)Dyrektywa Rady 90/167/EWG z dnia 26 marca 1990 r. ustanawiająca warunki przygotowania, wprowadzania do obrotu i użycia pasz leczniczych we Wspólnocie (Dz.U. L 92 z 7.4.1990, s. 42).

(9)Rozporządzenie Rady (WE) nr 1255/97 z dnia 25 czerwca 1997 r. dotyczące kryteriów wspólnotowych dla punktów kontroli oraz zmieniające plan trasy określony w załączniku do dyrektywy 91/628/EWG (Dz.U. L 174 z 2.7.1997, s. 1).

(10)Dyrektywa Rady 92/65/EWG z dnia 13 lipca 1992 r. ustanawiająca wymagania dotyczące zdrowia zwierząt regulujące handel i przywóz do Wspólnoty zwierząt, nasienia, komórek jajowych i zarodków nieobjętych wymaganiami dotyczącymi zdrowia zwierząt ustanowionymi w szczególnych zasadach Wspólnoty określonych w załączniku A pkt I do dyrektywy 90/425/EWG (Dz.U. L 268 z 14.9.1992, s. 54).

(11)Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1069/2009 z dnia 21 października 2009 r. określające przepisy sanitarne dotyczące produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego i produktów pochodnych, nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi, i uchylające rozporządzenie (WE) nr 1774/2002 (rozporządzenie o produktach ubocznych pochodzenia zwierzęcego) (Dz.U. L 300 z 14.11.2009, s. 1).

(12)Dyrektywa Rady 98/58/WE z dnia 20 lipca 1998 r. dotycząca ochrony zwierząt hodowlanych (Dz.U. L 221 z 8.8.1998, s. 23).

(13)Dyrektywa Rady 2008/120/WE z dnia 18 grudnia 2008 r. ustanawiająca minimalne normy ochrony świń (Dz.U. L 47 z 18.2.2009, s. 5).

(14)Dyrektywa Rady 1999/74/WE z dnia 19 lipca 1999 r. ustanawiająca minimalne normy ochrony kur niosek (Dz.U. L 203 z 3.8.1999, s. 53).

(15)Dyrektywa Rady 2007/43/WE z dnia 28 czerwca 2007 r. w sprawie ustanowienia minimalnych zasad dotyczących ochrony kurcząt utrzymywanych z przeznaczeniem na produkcję mięsa (Dz.U. L 182 z 12.7.2007, s. 19).

(16)Dyrektywa Rady 2008/119/WE z dnia 18 grudnia 2008 r. ustanawiająca minimalne normy ochrony cieląt (Dz.U. L 10 z 15.1.2009, s. 7).

(17)Rozporządzenie Rady (WE) nr 1/2005 z dnia 22 grudnia 2004 r. w sprawie ochrony zwierząt podczas transportu i związanych z tym działań oraz zmieniające dyrektywy 64/432/EWG i 93/119/WE oraz rozporządzenie (WE) nr 1255/97 (Dz.U. L 3 z 5.1.2005, s. 1).

(18)Rozporządzenie Rady (WE) nr 1099/2009 z dnia 24 września 2009 r. w sprawie ochrony zwierząt podczas ich uśmiercania (Dz.U. L 303 z 18.11.2009, s. 1).

(19)Rozporządzenie Komisji (WE) nr 889/2008 z dnia 5 września 2008 r. ustanawiające szczegółowe zasady wdrażania rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych w odniesieniu do produkcji ekologicznej, znakowania i kontroli (Dz.U. L 250 z 18.9.2008, s. 1).

1 Dz.U. L 95 z 7.4.2017, s. 1.
2 Decyzja Komisji 2006/778/WE z dnia 14 listopada 2006 r. dotycząca minimalnych wymagań w odniesieniu do gromadzenia informacji w trakcie kontroli zakładów produkcyjnych, w których trzymane są pewne zwierzęta gospodarskie (Dz.U. L 314 z 15.11.2006, s. 39).
3 Decyzja wykonawcza Komisji 2013/188/UE z dnia 18 kwietnia 2013 r. w sprawie rocznych sprawozdań dotyczących niedyskryminacyjnych kontroli przeprowadzanych na podstawie rozporządzenia Rady (WE) nr 1/2005 w sprawie ochrony zwierząt podczas transportu i związanych z tym działań oraz zmieniającego dyrektywy 64/432/EWG i 93/119/WE oraz rozporządzenie (WE) nr 1255/97 (Dz.U. L 111 z 23.4.2013, s. 107).
4 Art. 2 zmieniony przez art. 1 pkt 1 rozporządzenia nr 2021/1935 z dnia 8 listopada 2021 r. (Dz.U.UE.L.2021.396.17) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 września 2022 r.
5 Załącznik zmieniony przez art. 1 pkt 2 rozporządzenia nr 2021/1935 z dnia 8 listopada 2021 r. (Dz.U.UE.L.2021.396.17) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 września 2022 r. Zmiany nie zostały naniesione na tekst.

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2019.124.1

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie wykonawcze 2019/723 ustanawiające zasady stosowania rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2017/625 w odniesieniu do wzoru formularza, który ma być wykorzystywany w sprawozdaniach rocznych przedkładanych przez państwa członkowskie
Data aktu: 02/05/2019
Data ogłoszenia: 13/05/2019
Data wejścia w życie: 14/12/2019, 02/06/2019