Rozporządzenie 2018/1514 zmieniające załączniki II, III i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości abamektyny, acibenzolaru-s-metylu, klopyralidu, emamektyny, fenheksamidu, fenpyrazaminy, fluazyfopu-P, izofetamidu, Pasteuria nishizawae Pn1, talku E553B i tebukonazolu w określonych produktach lub na ich powierzchni

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2018/1514
z dnia 10 października 2018 r.
zmieniające załączniki II, III i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości abamektyny, acibenzolaru-s-metylu, klopyralidu, emamektyny, fenheksamidu, fenpyrazaminy, fluazyfopu-P, izofetamidu, Pasteuria nishizawae Pn1, talku E553B i tebukonazolu w określonych produktach lub na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG 1 , w szczególności jego art. 5 ust. 1 oraz art. 14 ust. 1 lit. a),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) abamektyny, acibenzolaru-s-metylu, fenheksamidu, fluazyfopu-P, izofetamidu i tebukonazolu określono w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005. NDP klopyralidu, emamektyny i fenpyrazaminy określono w części A załącznika III do tego rozporządzenia. W odniesieniu do Pasteuria nishizawae Pn1 i talku E553B nie określono szczególnych NDP, a substancje te nie zostały ujęte w załączniku IV do tego rozporządzenia, wobec czego stosuje się do nich wartość wzorcową wynoszącą 0,01 mg/kg, określoną w art. 18 ust. 1 lit. b) tego rozporządzenia.

(2) W ramach procedury udzielania zezwoleń na stosowanie środków ochrony roślin zawierających substancję czynną abamektynę na powierzchni owoców cytrusowych złożono wniosek zgodnie z art. 6 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 w sprawie zmiany obecnych NDP.

(3) W przypadku acibenzolaru-s-metylu wniosek taki złożono w odniesieniu do oberżyn i dyniowatych. W przypadku klopyralidu wniosek taki złożono w odniesieniu do dymki i porów. W przypadku emamektyny wniosek taki złożono w odniesieniu do kapustnych liściowych, fasoli (w strąkach) i grochu (w strąkach). W przypadku fenheksamidu wniosek taki złożono w odniesieniu do śliwek, borówek amerykańskich, żurawiny, porzeczek, agrestu i fasoli (w strąkach). W przypadku fenpyrazaminy wniosek taki złożono w odniesieniu do sałaty, warzyw sałatowych oraz szpinaku i podobnych liści. W przypadku fluazyfopu-P wniosek taki złożono w odniesieniu do pomidorów. W przypadku izofetamidu wniosek taki złożono w odniesieniu do pomidorów, papryki, oberżyn, piżmianu jadalnego i dyniowatych z jadalną skórką. W przypadku tebukonazolu wniosek taki złożono w odniesieniu do oliwek, ryżu siewnego, "ziół, kwiatów jadalnych" oraz naparów ziołowych z kwiatów, liści i ziół.

(4) Zgodnie z art. 8 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wnioski te zostały poddane ocenie przez państwa członkowskie, których dotyczyły, a sprawozdania z oceny przekazano Komisji.

(5) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") dokonał oceny wniosków i sprawozdań z oceny, analizując w szczególności ryzyko dla konsumentów oraz, w odpowiednich przypadkach, dla zwierząt, i wydał uzasadnione opinie dotyczące proponowanych NDP 2 . Urząd przekazał te opinie wnioskodawcom, Komisji i państwom członkowskim oraz podał je do publicznej wiadomości.

(6) W odniesieniu do wszystkich wniosków Urząd stwierdził, że spełniono wszystkie wymogi dotyczące danych oraz że zmiany NDP, o które wystąpili wnioskodawcy, są dopuszczalne z punktu widzenia bezpieczeństwa konsumentów na podstawie oceny narażenia konsumentów przeprowadzonej dla 27 określonych grup konsumentów w Europie. Urząd wziął pod uwagę najnowsze informacje na temat właściwości toksykologicznych wymienionych substancji. Ani w przypadku długotrwałego narażenia na przedmiotowe substancje w wyniku spożywania wszystkich produktów spożywczych mogących je zawierać, ani w przypadku narażenia krótkoterminowego w wyniku dużej konsumpcji odnośnych produktów nie wykazano istnienia ryzyka przekroczenia dopuszczalnego dziennego spożycia ani ostrej dawki referencyjnej.

(7) W odniesieniu do abamektyny wnioskodawca przedstawił również zwalidowane metody analityczne dla podłoży uprawowych o wysokiej zawartości kwasów i wody. W odniesieniu do tebukonazolu wnioskodawca przedstawił również zwalidowane metody analityczne dla wszystkich podłoży uprawowych. Z załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 należy zatem usunąć odpowiednie przypisy.

(8) W kontekście zatwierdzania substancji czynnej Pasteuria nishizawae Pn1 do dokumentacji skróconej włączono wniosek w sprawie NDP zgodnie z art. 8 ust. 1 lit. g) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 3 . Odpowiednie państwo członkowskie dokonało oceny tego wniosku zgodnie z art. 11 ust. 2 wspomnianego rozporządzenia. Urząd dokonał oceny wniosku i przedstawił wnioski z wzajemnej weryfikacji

oceny ryzyka stwarzanego przez pestycydy, dotyczącej substancji czynnej, w których zalecił włączenie Pasteuria nishizawae Pn1 do załącznika IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 4 .

(9) Talk E553B zatwierdzono jako substancję podstawową rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2018/691 5 . Nie oczekuje się, aby warunki stosowania tej substancji prowadziły do obecności w towarach spożywczych lub paszowych pozostałości, które mogłyby stwarzać ryzyko dla konsumentów. Należy zatem włączyć tę substancję do załącznika IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(10) Na podstawie uzasadnionych opinii i wniosków Urzędu oraz po uwzględnieniu czynników istotnych dla rozpatrywanej kwestii stwierdzono, że odnośne zmiany NDP spełniają wymogi art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(11) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.

(12) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załącznikach II, III i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 10 października 2018 r.
W imieniu Komisji
Jean-Claude JUNCKER
Przewodniczący

ZAŁĄCZNIK

W załącznikach II, III i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się następujące zmiany:
1)
w załączniku II kolumny dotyczące abamektyny, acibenzolaru-s-metylu, fenheksamidu, fluazyfopu-P, izofetamidu i tebukonazolu otrzymują brzmienie:

"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer kodu Grupy i przykłady poszczególnych produktów,

do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne

poziomy pozostałości (NDP) (a)

Abamektyna (suma awermektyny B1a,

awermektyny B1b i izomeru delta-8,9 awermektyny

B1a wyrażona jako

awermektyna B1a) (F) (R)

Acibenzolar-s-metylu (suma

acibenzolaru-s-metylu i kwasu acibenzolarowego

(wolnego i skoniugowanego) wyrażona

jako acibenzolar-s-metylu)

Fenheksamid (F) Fluazyfop-P (suma

wszystkich izomerów składowych fluazyfopu,

jego estrów i koniugatów, wyrażona

jako fluazyfop)

Izofetamid Tebukonazol (R)
(1) (2) (3) (4) (5) (6) (7) (8)
0100000 OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH
0110000 Owoce cytrusowe 0,04 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0110010 0110020 0110030 0110040 0110050 0110990 Grejpfruty

Pomarańcze

Cytryny

Limy/limonki

Mandarynki

Pozostałe (2)

5

0,9 5 5 5 5

0120000 Orzechy z drzew orzechowych 0,02 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,05
0120010 Migdały 0,02 (+) 0,01 (*)
0120020 Orzechy brazylijskie 0,01 (*) 0,01 (*)
0120030 Orzechy nerkowca 0,01 (*) 0,01 (*)
0120040 Kasztany jadalne 0,01 (*) 0,01 (*)
0120050 Orzechy kokosowe 0,01 (*) 0,01 (*)
0120060 Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej 0,02 (+) 0,1
0120070 Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej 0,01 (*) 0,01 (*)
0120080 Orzechy pekan 0,01 (*) 0,01 (*)
0120090 Orzeszki piniowe 0,01 (*) 0,01 (*)
0120100 Orzeszki pistacjowe 0,01 (*) 0,01 (*)
0120110 Orzechy włoskie Pozostałe (2) 0,02 (+) 0,01 (*)
0120990 0,01 (*) 0,01 (*)
0130000 Owoce ziarnkowe 0,03 (+) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0130010 0130020 0130030 Jabłka

Gruszki

Pigwy

0,3

0,2

0,2

0,3

0,3

0,5

0130040 Owoce nieszpułki zwyczajnej 0,2 0,5 0
0130050 Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego 0,2 ,5
0130990 Pozostałe (2) 0,2 0,5
0140000 Owoce pestkowe 0,01 (*) 0,01 (*)
0140010 0140020 0140030 0140040 0140990 Morele

Czereśnie

Brzoskwinie

Śliwki

Pozostałe (2)

0,02

0,01 (*)

0,02

0,01 (*)

0,01 (*)

0,2

0,01 (*)

0,2

0,01 (*)

0,01 (*)

10 7 10

2

0,01 (*)

0,6

1 (+)

0,6

1

0,02 (*)

0150000 Owoce jagodowe i drobne owoce
0151000 a) winogrona 0,01 (*) 0,01 (*) 15 0,01 (*) 4
0151010 0151020 Winogrona stołowe

Winogrona do produkcji wina

0,5 1 (+)
0152000 b) truskawki 0,15 0,15 10 0,3 4 0,02 (*)
0153000 c) owoce leśne 0,01 (*) 15 0,01 (*) 0,01 (*) 0,5
0153010 0153020 0153030 0153990 Jeżyny

Jeżyny popielice

Maliny (czerwone i żółte)

Pozostałe (2)

0,08

0,01 (*)

0,08

0,01 (*)

(+) (+)
0154000 d) pozostałe drobne owoce i jagody 0,01 (*) 0,1 1,5
0154010 0154020 0154030

0154040

0154050 0154060 0154070 0154080 0154990

Borówki amerykańskie

Żurawiny

Porzeczki (czarne, czerwone i białe)

Agrest (zielony, czerwony i żółty)

Róża dzika

Morwy (czarne i białe)

Głóg włoski

Bez czarny

Pozostałe (2)

(+) (+) 0,01 (*)

0,15

0,01 (*)

0,01 (*)

0,01 (*)

0,01 (*)

0,01 (*)

0,01 (*)

0,01 (*)

20 20 20

20

5 5 15 5 0,01 (*)

0,01 (*)

4

0,01 (*)

0,01 (*)

0,01 (*)

0,01 (*)

0,01 (*)

0,01 (*)

0,01 (*)

0160000 Owoce różne z 0,01 (*) 0,01 (*)
0161000 a) jadalną skórką 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0161010 Daktyle 0,02 (*)
0161020 Figi 0,02 (*)
0161030 Oliwki stołowe 0,5
0161040 Kumkwat 0,02 (*)
0161050 Karambola 0,02 (*)
0161060 Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia 0,02 (*)
0161070 Czapetka kuminowa 0,02 (*)
0161990 Pozostałe (2) 0,02 (*)
0162000 b) niejadalną skórką, małe 0,01 (*)
0162010 Kiwi (zielone, czerwone, żółte) 0,4 15 (+) 0,02 (*)
0162020 Liczi chińskie/Śliwka chińska 0,01 (*) 0,01 (*) 0,02 (*)
0162030 Marakuja/Męczennica jadalna 0,01 (*) 0,01 (*) 1
0162040 Owoc opuncji figowej/Figa indyjska 0,01 (*) 0,01 (*) 0,02 (*)
0162050 Caimito 0,01 (*) 0,01 (*) 0,02 (*)
0162060 Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej 0,01 (*) 0,01 (*) 0,02 (*)
0162990 Pozostałe (2) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,02 (*)
0163000 c) niejadalną skórką, duże 0,01 (*)
0163010 Awokado 0,01 (*) 0,01 (*) 0,02 (*)
0163020 Banany 0,02 0,08 1,5
0163030 Mango 0,01 (*) 0,6 (+) 0,1
0163040 Papaja 0,03 (+) 0,01 (*) 2
0163050 Granaty/Jabłka granatu 0,01 (*) 0,01 (*) 0,02 (*)
0163060 Czerymoja 0,01 (*) 0,01 (*) 0,02 (*)
0163070 Gujawa/Gruszla 0,01 (*) 0,01 (*) 0,02 (*)
0163080 Ananasy 0,01 (*) 0,01 (*) 0,02 (*)
0163090 Owoce chlebowca 0,01 (*) 0,01 (*) 0,02 (*)
0163100 Owoce duriana właściwego 0,01 (*) 0,01 (*) 0,02 (*)
0163110 Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany 0,01 (*) 0,01 (*) 0,02 (*)
0163990 Pozostałe (2) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,02 (*)
0200000 WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE
0210000 Warzywa korzeniowe i bulwiaste 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0211000 a) ziemniaki 0,15 0,02 (*)
0212000 b) tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste 0,02 (*)
0212010 Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy 0,01 (*)
0212020 Kartofel słodki/Batat 0,01 (*)
0212030 Pochrzyn 0,15
0212040 Maranta trzcinowata 0,01 (*)
0212990 Pozostałe (2) 0,01 (*)
0213000 c) pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego
0213010

0213020

0213030

0213040

0213050

0213060

0213070

0213080

0213090

Buraki

Marchew

Seler zwyczajny

Chrzan pospolity

Słonecznik bulwiasty

Pasternak

Korzeń pietruszki zwyczajnej

Rzodkiew zwyczajna

Kozibród porolistny/Salsefia

0,5 0,4 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 0,02 (*)

0,4

0,5

0,4

0,02 (*)

0,4

0,4

0,02 (*)

0,4 (+)

0213100 0213110 0213990 Brukiew/Karpiel

Rzepa biała/Rzepa jadalna

Pozostałe (2)

0,5 0,5 0,5 0,3

0,3

0,02 (*)

0220000 Warzywa cebulowe 0,01 (*) 0,01 (*)
0220010 0220020 0220030 0220040

0220990

Czosnek

Cebula

Szalotka

Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka

Pozostałe (2)

0,15

0,15

0,15

0,01 (*)

0,01 (*)

0,01 (*)

0,8 0,01 (*) 0,01 (*)

0,01 (*)

0,3

0,3

0,3

0,01 (*)

0,01 (*)

0,1

0,15

0,15

2

0,02 (*)

0230000 Warzywa owocowe
0231000 a) Solanaceae i Malvaceae
0231010 0231020 0231030 0231040

0231990

Pomidory

Papryka roczna

Oberżyny/Bakłażany

Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra

Pozostałe (2)

0,09 (+)

0,07

0,09

0,01 (*)

0,01 (*)

0,3

0,01 (*)

0,15

0,01 (*)

0,01 (*)

2

3

2

0,01 (*)

0,01 (*)

0,06

0,01 (*)

1

0,01 (*)

0,01 (*)

1,5

3 1,5

3

3

0,9

0,6

0,4 (+)

0,02 (*)

0,02 (*)

0232000 b) dyniowate z jadalną skórką 0,04 0,4 1 0,03 1
0232010 0232020 0232030 0232990 Ogórki Korniszony Cukinie Pozostałe (2) 0,6 0,02 (*)

0,6 0,02 (*)

0233000 c) dyniowate z niejadalną skórką 0,01 (*) 0,15 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0233010 0233020 0233030 0233990 Melony

Dynie olbrzymie Arbuzy Pozostałe (2)

0,2 (+) 0,15 0,15 0,15
0234000 d) kukurydza cukrowa 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,6
0239000 e) pozostałe warzywa owocowe 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,02 (*)
0240000 Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0241000 a) kapustne kwitnące 0,01 (*)
0241010 0241020 0241990 Brokuły Kalafiory Pozostałe (2) 0,15

0,05

0,02 (*)

0242000 b) kapustne głowiaste 0,01 (*) 0,7
0242010 0242020 0242990 Brukselka/Kapusta brukselska Kapusta głowiasta Pozostałe (2)
0243000 c) kapustne liściowe 0,02 (*)
0243010

0243020 0243990

Kapusta pekińska/Kapusta pet-sai

Jarmuż Pozostałe (2)

0,05

0,01 (*) 0,01 (*)

0244000 d) kalarepa 0,01 (*) 0,02 (*)
0250000 Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne
0251000 a) sałaty i warzywa sałatowe 50 0,02 0,5
0251010 Roszpunka warzywna 2 (+) 0,3 0,01 (*)
0251020 Sałaty 0,09 (+) 0,4 20
0251030 Endywia o liściach szerokich 0,1 (+) 0,3 0,01 (*)
0251040 Rzeżucha i inne kiełki i pędy 0,01 (*) 0,3 0,01 (*)
0251050 Gorczycznik wiosenny 0,01 (*) 0,3 0,01 (*)
0251060 Rokietta siewna/rukola 0,015 0,3 0,01 (*)
0251070 Gorczyca sarepska 0,01 (*) 0,3 0,01 (*)
0251080 Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych) 2 (+) 0,3 0,01 (*)
0251990 Pozostałe (2) 0,01 (*) 0,3 0,01 (*)
0252000 b) szpinak i podobne liście 0,01 (*) 0,01 (*) 0,02 20 0,02 (*)
0252010 0252020 0252030 0252990 Szpinak

Portulaka pospolita

Boćwina

Pozostałe (2)

0,6

0,01 (*)

0,01 (*)

0,01 (*)

0253000 c) liście winorośli lub podobne gatunki 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,02 (*)
0254000 d) rukiew wodna 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,02 (*)
0255000 e) cykoria warzywna/cykoria liściasta/cykoria brukselska 0,01 (*) (+) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,15
0256000 f) zioła, kwiaty jadalne 0,3 50 0,02 20 2
0256010 Trybula 2
0256020 Szczypiorek 2
0256030 Liście selera 0,09 (+)
0256040 Pietruszka - nać 2
0256050 Szałwia lekarska 2
0256060 Rozmaryn lekarski 2
0256070 Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek 2
0256080 Bazylia pospolita i kwiaty jadalne 2
0256090 Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny 2
0256100 Estragon 2
0256990 Pozostałe (2) 0,02 (*)
0260000 Warzywa strączkowe 0,01 (*) 0,01 (*)
0260010 0260020 Fasola (w strąkach)

Fasola (bez strąków)

0,03

0,01 (*)

15

0,01 (*)

1,5

0,01 (*)

2 (+)

2 (+)

0260030 0260040 0260050 0260990 Groch (w strąkach)

Groch (bez strąków)

Soczewica

Pozostałe (2)

0,03

0,01 (*)

0,01 (*)

0,01 (*)

0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 2

1,5

0,01 (*)

0,01 (*)

2 (+) 0,02 (*) 0,02 (*) 0,02 (*)
0270000 Warzywa łodygowe 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0270010 0270020 0270030 0270040 0270050 0270060 0270070 0270080 0270090 0270990 Szparagi

Karczochy hiszpańskie

Seler

Fenkuł włoski/Koper włoski

Karczochy zwyczajne

Pory

Rabarbar

Pędy bambusa

Rdzenie palmowe

Pozostałe (2)

0,01 (*) 0,01 (*)

0,05 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)

0,01 (*)

0,3

0,3

0,3

0,9

0,01 (*)

0,3

0,01 (*)

0,01 (*)

0,01 (*)

0,02 (*) 0,02 (*) 0,5 (+) 0,02 (*)

0,6

0,6

0,02 (*)

0,02 (*)

0,02 (*)

0,02 (*)

0280000 Grzyby, mchy i porosty 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,02 (*)
0280010 0280020 0280990 Grzyby uprawne Grzyby dzikie Mchy i porosty
0290000 Algi i organizmy prokariotyczne 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,02 (*)
0300000 JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 4 0,01 (*)
0300010 0300020 0300030 0300040 0300990 Fasola Soczewica Groch Łubin biały Pozostałe (2) 0,3 0,2 0,2 0,2 0,2
0400000 NASIONA I OWOCE OLEISTE 0,01 (*) 0,01 (*) 0,02 (*)
0401000 Nasiona oleiste
0401010 0401020

0401030 0401040 0401050 0401060 0401070 0401080 0401090 0401100 0401110 0401120 0401130 0401140 0401150 0401990

Siemię lniane

Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe

Nasiona maku

Ziarna sezamu

Ziarna słonecznika

Ziarna rzepaku

Ziarna soi zwyczajnej

Nasiona gorczycy

Nasiona bawełny

Nasiona dyni

Nasiona krokoszu barwierskiego

Nasiona ogórecznika lekarskiego

Nasiona lnicznika siewnego

Nasiona konopi siewnych

Rącznik pospolity

Pozostałe (2)

9

0,01 (*)

9

0,01 (*)

0,1

9

15

4

0,7

5

9

4

9

0,01 (*)

0,01 (*)

0,01 (*)

0,01 (*) 0,01 (*)

0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,015 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)

0,6

0,15

0,2

0,02 (*) 0,02 (*)

0,5

0,15

0,3

2

0,02 (*)

0,02 (*)

0,02 (*)

0,3

0,02 (*) 0,02 (*) 0,02 (*)

0402000 Owoce oleiste 0,01 (*) 0,01 (*)
0402010 Oliwki do produkcji oliwy 0,5
0402020 Nasiona palm olejowych 0,02 (*)
0402030 Owoce palm olejowych 0,02 (*)
0402040 Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe 0,02 (*)
0402990 Pozostałe (2) 0,02 (*)
0500000 ZBOŻA 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0500010 Jęczmień 0,05 2
0500020 Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome 0,01 (*) 0,02 (*)
0500030 Kukurydza 0,01 (*) 0,02 (*)
0500040 Proso zwyczajne 0,01 (*) 0,02 (*)
0500050 Owies zwyczajny 0,01 (*) 2
0500060 Ryż siewny 0,01 (*) 1,5
0500070 Żyto zwyczajne 0,01 (*) 0,3
0500080 Sorgo japońskie 0,01 (*) 0,02 (*)
0500090 Pszenica zwyczajna 0,05 0,3
0500990 Pozostałe (2) 0,01 (*) 0,02 (*)
0600000 HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
0610000 Herbaty 0,05 (*) 0,05 (*)
0620000 Ziarna kawy 0,05 (*) 0,1
0630000 Napary ziołowe z
0631000 a) kwiatów 0,04 (*) (+) 15
0631010

0631020 0631030 0631040 0631050 0631990

Rumian szlachetny/Rumianek rzymski

Ketmia szczawiowa

Róża

Jaśmin

Lipa

Pozostałe (2)

0632000 b) liści i ziół 0,04 (*) (+) 15
0632010 0632020 0632030 0632990 Truskawka

Aspalat prosty

Ostrokrzew paragwajski

Pozostałe (2)

0633000 c) korzeni 4 (+)
0633010 0633020 0633990 Kozłek lekarski

Żeń-szeń

Pozostałe (2)

0,05 (*)

0,15

0,05 (*)

0639000 d) wszelkich pozostałych części rośliny 0,05 (*) 0,05 (*)
0640000 Ziarna kakaowe 0,05 (*) 0,05 (*)
0650000 Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański 0,05 (*) 0,05 (*)
0700000 CHMIEL 0,1 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) (+) 0,05 (*) 40
0800000 PRZYPRAWY
0810000 Przyprawy nasienne 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,03 (*) (+) 0,05 (*) 1,5
0810010 0810020 0810030 0810040 0810050 0810060 0810070 0810080 0810090 0810990 Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż

Kminek czarny/Czarny kmin

Seler

Kolendra siewna

Kmin rzymski

Koper ogrodowy

Koper włoski/Fenkuł włoski

Kozieradka pospolita

Gałka muszkatołowa

Pozostałe (2)

0820000 Przyprawy owocowe 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,03 (*) (+) 0,05 (*)
0820010 Ziele angielskie/pieprz angielski 0,05 (*)
0820020 Pieprz syczuański 0,05 (*)
0820030 Kminek zwyczajny 1,5
0820040 Kardamon malabarski 0,05 (*)
0820050 Jagody jałowca 0,05 (*)
0820060 Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego) 0,05 (*)
0820070 Wanilia 0,05 (*)
0820080 Tamarynd 0,05 (*)
0820990 Pozostałe (2) 0,05 (*)
0830000 Przyprawy korowe 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
0830010 0830990 Cynamon

Pozostałe (2)

0840000 Przyprawy korzeniowe lub kłączowe (+)
0840010 Lukrecja 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 4 4 4 0,05 (*) 0,05 (*)
0840020 Imbir lekarski (10) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 4 0,05 (*) 0,05 (*)
0840030 Kurkuma 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
0840040 Chrzan pospolity (11) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
0840990 Pozostałe (2)
0850000 Przyprawy pączkowe 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
0850010 0850020 0850990 Goździki

Kapary

Pozostałe (2)

0860000 Przyprawy ze słupków kwiatowych 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
0860010 0860990 Szafran

Pozostałe (2)

0870000 Przyprawy z osnówki nasiona 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
0870010 0870990 Kwiat muszkatołowy

Pozostałe (2)

0900000 ROŚLINY CUKRODAJNE 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,02 (*)
0900010 0900020 0900030 0900990 Korzenie buraka cukrowego

Trzcina cukrowa

Cykoria podróżnik, korzenie

Pozostałe (2)

0,5

0,01 (*)

0,01 (*)

0,01 (*)

1000000 PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE
1010000 Towary z 0,02 (*) 0,05 (*) 0,01 (*)
1011000 a) świń 0,01 (*)
1011010 Mięśnie 0,02 (+) 0,1 (*)
1011020 Tłuszcz 0,04 (+) 0,1 (*)
1011030 Wątroba 0,03 (+) 0,2
1011040 Nerka 0,06 (+) 0,2
1011050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,06 0,2
1011990 Pozostałe (2) 0,01 (*) 0,1 (*)
1012000 b) bydła
1012010 Mięśnie 0,01 (*) 0,02 (+) 0,1 (*)
1012020 Tłuszcz 0,01 (*) 0,04 (+) 0,1 (*)
1012030 Wątroba 0,02 0,03 (+) 0,2
1012040 Nerka 0,01 (*) 0,07 (+) 0,2
1012050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,02 0,07 0,2
1012990 Pozostałe (2) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,1 (*)
1013000 c) owiec
1013010 Mięśnie 0,02 0,02 (+) 0,1 (*)
1013020 Tłuszcz 0,05 0,04 (+) 0,1 (*)
1013030 Wątroba 0,025 0,03 (+) 0,2
1013040 Nerka 0,02 0,07 (+) 0,2
1013050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,05 0,07 0,2
1013990 Pozostałe (2) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,1 (*)
1014000 d) kóz
1014010 Mięśnie 0,01 (*) 0,02 (+) 0,1 (*)
1014020 Tłuszcz 0,01 (*) 0,04 (+) 0,1 (*)
1014030 Wątroba 0,02 0,03 (+) 0,2
1014040 Nerka 0,01 (*) 0,07 (+) 0,2
1014050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,02 0,07 0,2
1014990 Pozostałe (2) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,1 (*)
1015000 e) koniowatych
1015010 Mięśnie 0,01 (*) 0,02 0,1 (*)
1015020 Tłuszcz 0,01 (*) 0,04 0,1 (*)
1015030 Wątroba 0,02 0,03 0,2
1015040 Nerka 0,01 (*) 0,07 0,2
1015050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,02 0,07 0,2
1015990 Pozostałe (2) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,1 (*)
1016000 f) drobiu 0,01 (*) 0,1 (*)
1016010 Mięśnie 0,02 (+)
1016020 Tłuszcz 0,02 (+)
1016030 Wątroba 0,04 (+)
1016040 Nerka 0,01 (*)
1016050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,04
1016990 Pozostałe (2) 0,01 (*)
1017000 g) pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych
1017010 Mięśnie 0,01 (*) 0,02 0,1 (*)
1017020 Tłuszcz 0,01 (*) 0,04 0,1 (*)
1017030 Wątroba 0,02 0,03 0,2
1017040 Nerka 0,01 (*) 0,07 0,2
1017050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,02 0,07 0,2
1017990 Pozostałe (2) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,1 (*)
1020000 Mleko 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,08 0,01 (*) 0,02 (*)
1020010

1020020

1020030

1020040

1020990

Bydło

Owce

Kozy

Konie

Pozostałe (2)

(+) (+) (+)
1030000 Jaja ptasie 0,01 (*) 0,02 (*) 0,05 (*) 0,02 (+) 0,01 (*) 0,1 (*)
1030010

1030020

1030030

1030040

1030990

Kury

Kaczki

Gęsi

Przepiórki

Pozostałe (2)

1040000 Miód i pozostałe produkty pszczele (7) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
1050000 Płazy i gady 0,01 (*) 0,02 (*) 0,05 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,1 (*)
1060000 Bezkręgowe zwierzęta lądowe 0,01 (*) 0,02 (*) 0,05 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,1 (*)
1070000 Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe 0,01 (*) 0,02 (*) 0,05 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,1 (*)
1100000 PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - RYBY, PRODUKTY RYBNE I POZOSTAŁE MORSKIE I SŁODKOWODNE PRODUKTY SPOŻYWCZE (8)
1200000 PRODUKTY LUB CZĘŚCI PRODUKTÓW UŻYWANE WYŁĄCZNIE DO PRODUKCJI PASZ (8)
1300000 PRZETWORZONE PRODUKTY SPOŻYWCZE (9)
(*) Granica oznaczalności

(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.

(F) = Rozpuszczalny w tłuszczach

Abamektyna (suma awermektyny B1a, awermektyny B1b i izomeru delta-8,9 awermektyny B1a wyrażona jako awermektyna B1a) (F) (R)

(R) = Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu:

Abamektyna - kod 1000000 oprócz 1040000: awermektyna B1a

(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych oraz badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 19 listopada 2017 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0120010 Migdały
0120060 Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej
0120110 Orzechy włoskie
(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 19 listopada 2017 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0130000 Owoce ziarnkowe
0154030 Porzeczki (czarne, czerwone i białe)
0154040 Agrest (zielony, czerwony i żółty)
0163040 Papaja
0231010 Pomidory
0251010 Roszpunka warzywna
0251020 Sałaty
0251030 Endywia o liściach szerokich
0251080 Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych)
(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 19 listopada 2017 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0255000 e) cykoria warzywna/cykoria liściasta/cykoria brukselska
0256030 Liście selera
Acibenzolar-s-metylu (suma acibenzolaru-s-metylu i kwasu acibenzolarowego (wolnego i skoniugowanego) wyrażona jako acibenzolar-s-metylu)

(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 26 czerwca 2016 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0163030 Mango
Fenheksamid (F)

(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości i parametrów dobrej praktyki rolniczej są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 23 lipca 2017 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0162010 Kiwi (zielone, czerwone, żółte)
Fluazyfop-P (suma wszystkich izomerów składowych fluazyfopu, jego estrów i koniugatów, wyrażona jako fluazyfop)

(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 29 czerwca 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0631000 a) kwiatów
0632000 b) liści i ziół
0633000 c) korzeni
0700000 CHMIEL
0810000 Przyprawy nasienne
0820000 Przyprawy owocowe
0840000 Przyprawy korzeniowe lub kłączowe
1011010 Mięśnie
1011020 Tłuszcz
1011030 Wątroba
1011040 Nerka
1012010 Mięśnie
1012020 Tłuszcz
1012030 Wątroba
1012040 Nerka
1013010 Mięśnie
1013020 Tłuszcz
1013030 Wątroba
1013040 Nerka
1014010 Mięśnie
1014020 Tłuszcz
1014030 Wątroba
1014040 Nerka
1016010 Mięśnie
1016020 Tłuszcz
1016030 Wątroba
1020010 Bydło
1020020 Owce
1020030 Kozy
1030000 Jaja ptasie
Tebukonazol (R)
(R) = Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu:
tebukonazol - kod 1000000 oprócz 1040000: suma tebukonazolu, hydroksy-tebukonazolu oraz ich koniugatów, wyrażona jako tebukonazol
(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 25 stycznia 2016 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0140020 Czereśnie
0151020 Winogrona do produkcji wina
0153020 Jeżyny popielice
0153990 Pozostałe (2)
0213090 Kozibród porolistny/Salsefia
0231030 Oberżyny/Bakłażany
0233010 Melony
0260010 Fasola (w strąkach)
0260020 Fasola (bez strąków)
0260030 Groch (w strąkach)
0270030 Seler"
2)
w załączniku III część A kolumny dotyczące klopyralidu, emamektyny i fenpyrazaminy otrzymują brzmienie:

"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer kodu Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których

odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości

(NDP) (a)

Klopyralid Benzoesan emamektyny B1a, wyrażony jako emamektyna Fenpyrazamina
(1) (2) (3) (4) (5)
0100000 OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH
0110000 Owoce cytrusowe 0,5 0,01 (*) 0,01 (*)
0110010 0110020 0110030 0110040 0110050 0110990 Grejpfruty

Pomarańcze

Cytryny

Limy/limonki

Mandarynki

Pozostałe (2)

0120000 Orzechy z drzew orzechowych 0,5 0,01 (*) 0,01 (*)
0120010 0120020 0120030 0120040 0120050 0120060 0120070

0120080 0120090 0120100 0120110 0120990

Migdały

Orzechy brazylijskie

Orzechy nerkowca

Kasztany jadalne

Orzechy kokosowe

Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej

Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej

Orzechy pekan Orzeszki piniowe

Orzeszki pistacjowe

Orzechy włoskie

Pozostałe (2)

0130000 Owoce ziarnkowe 0,5 0,02 0,01 (*)
0130010 0130020 0130030 0130040 0130050

0130990

Jabłka Gruszki Pigwy

Owoce nieszpułki zwyczajnej

Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego Pozostałe (2)

0140000 Owoce pestkowe 0,5
0140010 0140020 0140030 0140040 0140990 Morele Czereśnie Brzoskwinie Śliwki Pozostałe (2) 0,02

0,01 (*)

0,03

0,02

0,01 (*)

5 4 4 3 0,01 (*)
0150000 Owoce jagodowe i drobne owoce
0151000 a) winogrona 0,5 0,05 3
0151010 0151020 Winogrona stołowe Winogrona do produkcji wina
0152000 b) truskawki 0,5 0,05 3
0153000 c) owoce leśne 0,5 0,01 (*) 5
0153010 0153020 0153030 0153990 Jeżyny

Jeżyny popielice

Maliny (czerwone i żółte)

Pozostałe (2)

0154000 d) pozostałe drobne owoce i jagody 0,01 (*)
0154010 0154020 0154030 0154040 0154050 0154060 0154070 0154080 0154990 Borówki amerykańskie

Żurawiny

Porzeczki (czarne, czerwone i białe)

Agrest (zielony, czerwony i żółty)

Róża dzika

Morwy (czarne i białe)

Głóg włoski

Bez czarny

Pozostałe (2)

0,5

4

0,5

0,5

0,5

0,5

0,5

0,5

0,5

4

0,01 (*)

0,01 (*)

0,01 (*)

0,01 (*)

0,01 (*)

0,01 (*)

0,01 (*)

0,01 (*)

0160000 Owoce różne z 0,5 0,01 (*) 0,01 (*)
0161000 a) jadalną skórką
0161010 0161020 0161030 0161040 0161050 0161060 0161070 0161990 Daktyle

Figi

Oliwki stołowe

Kumkwat

Karambola

Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia

Czapetka kuminowa

Pozostałe (2)

0162000 b) niejadalną skórką, małe
0162010 0162020 0162030 0162040 0162050 0162060

0162990

Kiwi (zielone, czerwone, żółte)

Liczi chińskie/Śliwka chińska

Marakuja/Męczennica jadalna

Owoc opuncji figowej/Figa indyjska

Caimito

Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej

Pozostałe (2)

0163000 c) niejadalną skórką, duże
0163010 0163020 0163030 Awokado

Banany

Mango

0163040 0163050 0163060 0163070 0163080 0163090 0163100 0163110

0163990

Papaja

Granaty/Jabłka granatu

Czerymoja

Gujawa/Gruszla

Ananasy

Owoce chlebowca

Owoce duriana właściwego

Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany

Pozostałe (2)

0200000 WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE
0210000 Warzywa korzeniowe i bulwiaste 0,01 (*) 0,01 (*)
0211000 a) ziemniaki 0,5
0212000 b) tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste 1
0212010 0212020 0212030 0212040 0212990 Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy

Kartofel słodki/Batat

Pochrzyn

Maranta trzcinowata

Pozostałe (2)

0213000 c) pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego
0213010 0213020 0213030 0213040 0213050 0213060 0213070 0213080 0213090 0213100 0213110 0213990 Buraki

Marchew

Seler zwyczajny

Chrzan pospolity

Słonecznik bulwiasty

Pasternak

Korzeń pietruszki zwyczajnej

Rzodkiew zwyczajna

Kozibród porolistny/Salsefia

Brukiew/Karpiel

Rzepa biała/Rzepa jadalna

Pozostałe (2)

1

0,5

0,5

0,5

0,5

0,5

0,5

0,5

0,5

1,5

1,5

0,5

0220000 Warzywa cebulowe 0,01 (*) 0,01 (*)
0220010 0220020 0220030 0220040 0220990 Czosnek

Cebula

Szalotka

Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka

Pozostałe (2)

0,5

0,5

0,5

0,7

0,5

0230000 Warzywa owocowe 0,5
0231000 a) Solanaceae i Malvaceae 0,02
0231010 0231020 0231030 Pomidory Papryka roczna Oberżyny/Bakłażany 3 3 3
0231040 0231990 Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra Pozostałe (2) 0,01 (*)

0,01 (*)

0232000 b) dyniowate z jadalną skórką 0,01 (*) 0,7
0232010 0232020 0232030 0232990 Ogórki Korniszony Cukinie Pozostałe (2)
0233000 c) dyniowate z niejadalną skórką 0,01 (*) 0,01 (*)
0233010 0233020 0233030 0233990 Melony

Dynie olbrzymie Arbuzy Pozostałe (2)

0234000 d) kukurydza cukrowa 0,01 (*) 0,01 (*)
0239000 e) pozostałe warzywa owocowe 0,02 0,01 (*)
0240000 Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach) 0,01 (*)
0241000 a) kapustne kwitnące 0,01 (*)
0241010 0241020 0241990 Brokuły Kalafiory Pozostałe (2) 1,5

3

0,5

0242000 b) kapustne głowiaste 0,01 (*)
0242010 0242020 0242990 Brukselka/Kapusta brukselska Kapusta głowiasta Pozostałe (2) 0,5

3

0,5

0243000 c) kapustne liściowe 0,03
0243010 0243020 0243990 Kapusta pekińska/Kapusta petsai

Jarmuż

Pozostałe (2)

1

1

0,5

0244000 d) kalarepa 0,5 0,01 (*)
0250000 Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne
0251000 a) sałaty i warzywa sałatowe 0,5
0251010 0251020 0251030 0251040 0251050 0251060 0251070 0251080

0251990

Roszpunka warzywna

Sałaty

Endywia o liściach szerokich

Rzeżucha i inne kiełki i pędy

Gorczycznik wiosenny

Rokietta siewna/rukola

Gorczyca sarepska

Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych)

Pozostałe (2)

1

1

0,2

1

1

1

1

1

1

8

8

4

8

8

8

8

0,01 (*)

0,01 (*)

0252000 b) szpinak i podobne liście 0,01 (*) 8
0252010 0252020 0252030 0252990 Szpinak

Portulaka pospolita Boćwina Pozostałe (2)

1 0,5

1 0,5

0253000 c) liście winorośli lub podobne gatunki 0,5 0,01 (*) 0,01 (*)
0254000 d) rukiew wodna 0,5 0,01 (*) 0,01 (*)
0255000 e) cykoria warzywna/cykoria liściasta/cykoria brukselska 0,5 0,01 (*) 0,01 (*)
0256000 f) zioła, kwiaty jadalne 3 1 0,01 (*)
0256010 0256020 0256030 0256040 0256050 0256060 0256070 0256080 0256090

0256100 0256990

Trybula

Szczypiorek

Liście selera

Pietruszka - nać

Szałwia lekarska

Rozmaryn lekarski

Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek

Bazylia pospolita i kwiaty jadalne

Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny

Estragon

Pozostałe (2)

0260000 Warzywa strączkowe 0,5 0,01 (*)
0260010 0260020 0260030 0260040 0260050 0260990 Fasola (w strąkach) Fasola (bez strąków) Groch (w strąkach) Groch (bez strąków) Soczewica Pozostałe (2) 0,03

0,01 (*)

0,03

0,01 (*)

0,01 (*)

0,01 (*)

0270000 Warzywa łodygowe 0,01 (*)
0270010 0270020 0270030 0270040 0270050 0270060 0270070 0270080 0270090 0270990 Szparagi

Karczochy hiszpańskie

Seler

Fenkuł włoski/Koper włoski

Karczochy zwyczajne

Pory

Rabarbar

Pędy bambusa

Rdzenie palmowe

Pozostałe (2)

0,5

0,5

0,5

0,5

0,5

0,7

0,5

0,5

0,5

0,5

0,01 (*)

0,01 (*)

0,01 (*)

0,01 (*)

0,1

0,01 (*)

0,01 (*)

0,01 (*)

0,01 (*)

0,01 (*)

0280000 Grzyby, mchy i porosty 0,5 0,01 (*) 0,01 (*)
0280010 0280020 0280990 Grzyby uprawne Grzyby dzikie Mchy i porosty
0290000 Algi i organizmy prokariotyczne 0,5 0,01 (*) 0,01 (*)
0300000 JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH 0,5 0,01 (*) 0,01 (*)
0300010 0300020 0300030 0300040 0300990 Fasola Soczewica Groch Łubin biały Pozostałe (2)
0400000 NASIONA I OWOCE OLEISTE 0,01 (*) 0,01 (*)
0401000 Nasiona oleiste
0401010 0401020 0401030 0401040 0401050 0401060 0401070 0401080 0401090 0401100 0401110 0401120 0401130 0401140 0401150 0401990 Siemię lniane

Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe

Nasiona maku

Ziarna sezamu

Ziarna słonecznika

Ziarna rzepaku

Ziarna soi zwyczajnej

Nasiona gorczycy

Nasiona bawełny

Nasiona dyni

Nasiona krokoszu barwierskiego

Nasiona ogórecznika lekarskiego

Nasiona lnicznika siewnego

Nasiona konopi siewnych

Rącznik pospolity

Pozostałe (2)

20

0,5

0,5

0,5

0,5

0,5

0,5

0,5

0,5

0,5

0,5

0,5

0,5

0,5

0,5

0,5

0402000 Owoce oleiste 0,5
0402010 0402020 0402030 0402040 0402990 Oliwki do produkcji oliwy

Nasiona palm olejowych

Owoce palm olejowych

Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe

Pozostałe (2)

0500000 ZBOŻA 0,01 (*) 0,01 (*)
0500010 0500020 0500030 0500040 0500050 0500060 0500070 0500080 0500090 0500990 Jęczmień

Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome

Kukurydza

Proso zwyczajne

Owies zwyczajny

Ryż siewny

Żyto zwyczajne

Sorgo japońskie

Pszenica zwyczajna

Pozostałe (2)

2 2 2 2 2 2 5 2 2 2
0600000 HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY 0,02 (*) 0,01 (*)
0610000 Herbaty 0,5
0620000 Ziarna kawy 0,5
0630000 Napary ziołowe z 5
0631000 a) kwiatów
0631010 0631020 0631030 0631040 0631050 0631990 Rumian szlachetny/Rumianek rzymski

Ketmia szczawiowa

Róża

Jaśmin

Lipa

Pozostałe (2)

0632000 b) liści i ziół
0632010 0632020 0632030 0632990 Truskawka Aspalat prosty Ostrokrzew paragwajski Pozostałe (2)
0633000 c) korzeni
0633010 0633020 0633990 Kozłek lekarski Żeń-szeń Pozostałe (2)
0639000 d) wszelkich pozostałych części rośliny
0640000 Ziarna kakaowe 0,5
0650000 Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański 0,5
0700000 CHMIEL 5 0,02 (*) 0,01 (*)
0800000 PRZYPRAWY
0810000 Przyprawy nasienne 0,5 0,02 (*) 0,01 (*)
0810010 0810020 0810030 0810040 0810050 0810060 0810070 0810080 0810090 0810990 Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż

Kminek czarny/Czarny kmin

Seler

Kolendra siewna

Kmin rzymski

Koper ogrodowy

Koper włoski/Fenkuł włoski

Kozieradka pospolita

Gałka muszkatołowa

Pozostałe (2)

0820000 Przyprawy owocowe 0,5 0,02 (*) 0,01 (*)
0820010 0820020 Ziele angielskie/pieprz angielski Pieprz syczuański
0820030 0820040 0820050 0820060 0820070 0820080 0820990 Kminek zwyczajny

Kardamon malabarski

Jagody jałowca

Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego)

Wanilia

Tamarynd

Pozostałe (2)

0830000 Przyprawy korowe 0,5 0,02 (*) 0,01 (*)
0830010 0830990 Cynamon Pozostałe (2)
0840000 Przyprawy korzeniowe lub kłączowe
0840010 0840020 0840030 0840040 0840990 Lukrecja

Imbir lekarski (10)

Kurkuma

Chrzan pospolity (11)

Pozostałe (2)

0,5

0,5

0,5

0,5

0,02 (*)

0,02 (*)

0,02 (*)

0,02 (*)

0,01 (*)

0,01 (*)

0,01 (*)

0,01 (*)

0850000 Przyprawy pączkowe 0,5 0,02 (*) 0,01 (*)
0850010 0850020 0850990 Goździki Kapary Pozostałe (2)
0860000 Przyprawy ze słupków kwiatowych 0,5 0,02 (*) 0,01 (*)
0860010 0860990 Szafran Pozostałe (2)
0870000 Przyprawy z osnówki nasiona 0,5 0,02 (*) 0,01 (*)
0870010 0870990 Kwiat muszkatołowy Pozostałe (2)
0900000 ROŚLINY CUKRODAJNE 0,01 (*) 0,01 (*)
0900010 0900020 0900030 0900990 Korzenie buraka cukrowego Trzcina cukrowa Cykoria podróżnik, korzenie Pozostałe (2) 1 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
1000000 PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE
1010000 Towary z 0,01 (*)
1011000 a) świń 0,05 (*)
1011010 1011020 1011030 1011040 1011050 1011990 Mięśnie

Tłuszcz

Wątroba

Nerka

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

Pozostałe (2)

0,01 (*)

0,02

0,08

0,08

0,08

0,01 (*)

1012000 b) bydła
1012010 1012020 1012030 1012040 1012050 1012990 Mięśnie

Tłuszcz

Wątroba

Nerka

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

Pozostałe (2)

0,08

0,05 (*)

0,06

0,4

0,05 (*)

0,05 (*)

0,01 (*)

0,02

0,08

0,08

0,08

0,01 (*)

1013000 c) owiec
1013010 1013020 1013030 1013040 1013050 1013990 Mięśnie

Tłuszcz

Wątroba

Nerka

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

Pozostałe (2)

0,08

0,05 (*)

0,06

0,4

0,05 (*)

0,05 (*)

0,01 (*)

0,02

0,08

0,08

0,08

0,01 (*)

1014000 d) kóz
1014010 1014020 1014030 1014040 1014050 1014990 Mięśnie

Tłuszcz

Wątroba

Nerka

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

Pozostałe (2)

0,08

0,05 (*)

0,06

0,4

0,05 (*)

0,05 (*)

0,01 (*)

0,02

0,08

0,08

0,08

0,01 (*)

1015000 e) koniowatych 0,05 (*)
1015010 1015020 1015030 1015040 1015050 1015990 Mięśnie

Tłuszcz

Wątroba

Nerka

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

Pozostałe (2)

0,01 (*)

0,02

0,08

0,08

0,08

0,01 (*)

1016000 f) drobiu 0,05 (*) 0,01 (*)
1016010 1016020 1016030 1016040 1016050 1016990 Mięśnie

Tłuszcz

Wątroba

Nerka

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

Pozostałe (2)

1017000 g) pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych 0,05 (*)
1017010 1017020 1017030 1017040 1017050 1017990 Mięśnie

Tłuszcz

Wątroba

Nerka

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

Pozostałe (2)

0,01 (*) 0,02 0,08 0,08 0,08

0,01 (*)

1020000 Mleko 0,05 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
1020010 1020020 1020030 1020040 1020990 Bydło Owce Kozy Konie Pozostałe (2)
1030000 Jaja ptasie 0,05 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
1030010 1030020 1030030 1030040 1030990 Kury Kaczki Gęsi

Przepiórki Pozostałe (2)

1040000 Miód i pozostałe produkty pszczele (7) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
1050000 Płazy i gady 0,05 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
1060000 Bezkręgowe zwierzęta lądowe 0,05 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
1070000 Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe 0,05 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
1100000 PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - RYBY, PRODUKTY RYBNE I POZOSTAŁE MORSKIE I SŁODKOWODNE PRODUKTY SPOŻYWCZE (8)
1200000 PRODUKTY LUB CZĘŚCI PRODUKTÓW UŻYWANE WYŁĄCZNIE DO PRODUKCJI PASZ (8)
1300000 PRZETWORZONE PRODUKTY SPOŻYWCZE (9)
(*) Granica oznaczalności
(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I."
3)
w załączniku IV dodaje się następujące pozycje, zachowując porządek alfabetyczny: "Pasteuria nishizawae Pn1" oraz "talk E553B".
1 Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.
2 Sprawozdania naukowe EFSA są dostępne na stronie internetowej: http://www.efsa.europa.eu:

"Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue level for abamectin in citrus fruits" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnego najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości abamektyny w owocach cytrusowych). Dziennik EFSA 2018; 16(4):5254.

"Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue levels for acibenzolar-S-methyl in aubergines and cucurbits with edible and inedible peel" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnego najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości acibenzolaru-s-metylu w oberżynach i dyniowatych z jadalną i niejadalną skórką). Dziennik EFSA 2018; 16(4):5256.

"Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue levels for clopyralid in spring/green/Welsh onions and leeks" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnego najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości klopyralidu w dymce/cebuli szczypiorowej i cebuli siedmiolatce oraz porach). Dziennik EFSA 2018; 16(1):5149.

"Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue levels for emamectin in leafy brassica and beans and peas with pods" [Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnego najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości emamektyny w kapustnych liściowych, fasoli i grochu (w strąkach)]. Dziennik EFSA 2018; 16(4):5255.

"Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue levels for fenhexamid in various crops" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnego najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości fenheksamidu w różnych uprawach). Dziennik EFSA 2018; 16(1):5158.

"Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue levels for fenpyrazamine in lettuces, salad plants, spinaches and similar leaves" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnego najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości fenpyrazaminy w sałacie, warzywach sałatowych oraz szpinaku i podobnych liściach). Dziennik EFSA 2018; 16(3):5231.

"Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue level for fluazifop-P in tomato" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnego najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości fluazyfopu-P w pomidorach). Dziennik EFSA 2018; 16(4):5253.

"Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue levels for isofetamid in tomatoes, peppers, aubergines, okra and cucurbits with edible peel" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnego najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości izofetamidu w pomidorach, papryce, oberżynach, piżmianie jadalnym i dyniowatych z jadalną skórką). Dziennik EFSA 2018; 16(5):5264.

"Reasoned opinion on the Modification of the existing maximum residue levels for tebuconazole in olives, rice, herbs and herbal infusions (dried)" [Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnego najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości tebukonazolu w oliwkach, ryżu siewnym, ziołach i naparach ziołowych (suszonych)]. Dziennik EFSA 2018; 16(5):5257.

3 Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 z dnia 21 października 2009 r. dotyczące wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin i uchylające dyrektywy Rady 79/117/EWG i 91/414/EWG (Dz.U. L 309 z 24.11.2009, s. 1).
4 "Conclusion on the peer review of the pesticide risk assessment of the active substance Pasteuria nishizawae Pn1" (Wnioski z wzajemnej weryfikacji oceny ryzyka stwarzanego przez pestycydy, dotyczącej substancji czynnej Pasteuria nishizawae Pn1). Dziennik EFSA 2018; 16(2):5159.
5 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2018/691 z dnia 7 maja 2018 r. w sprawie zatwierdzenia substancji podstawowej talk E553B, zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 dotyczącym wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin, oraz w sprawie zmiany załącznika do rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 540/2011 (Dz.U. L 117 z 8.5.2018, s. 6).

Zmiany w prawie

Powstańcy nie zapłacą podatku dochodowego od nagród

Minister finansów zaniecha poboru podatku dochodowego od nagród przyznawanych w 2024 roku powstańcom warszawskim oraz ich małżonkom. Zgodnie z przygotowanym przez resort projektem rozporządzenia, zwolnienie będzie dotyczyło nagród przyznawanych przez radę miasta Warszawy od 1 stycznia do końca grudnia tego roku.

Monika Pogroszewska 06.05.2024
Data 30 kwietnia dla wnioskodawcy dodatku osłonowego może być pułapką

Choć ustawa o dodatku osłonowym wskazuje, że wnioski można składać do 30 kwietnia 2024 r., to dla wielu mieszkańców termin ten może okazać się pułapką. Datą złożenia wniosku jest bowiem data jego wpływu do organu. Rząd uznał jednak, że nie ma potrzeby doprecyzowania tej kwestii. A już podczas rozpoznawania poprzednich wniosków, właśnie z tego powodu wielu mieszkańców zostało pozbawionych świadczeń.

Robert Horbaczewski 30.04.2024
Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2018.256.8

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 2018/1514 zmieniające załączniki II, III i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości abamektyny, acibenzolaru-s-metylu, klopyralidu, emamektyny, fenheksamidu, fenpyrazaminy, fluazyfopu-P, izofetamidu, Pasteuria nishizawae Pn1, talku E553B i tebukonazolu w określonych produktach lub na ich powierzchni
Data aktu: 10/10/2018
Data ogłoszenia: 12/10/2018
Data wejścia w życie: 01/11/2018