Rozporządzenie 2018/1472 zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 oraz załącznik do rozporządzenia Komisji (UE) nr 231/2012 w odniesieniu do koszenili, kwasu karminowego, karminów

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2018/1472
z dnia 28 września 2018 r.
zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 oraz załącznik do rozporządzenia Komisji (UE) nr 231/2012 w odniesieniu do koszenili, kwasu karminowego, karminów (E 120)
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności 1 , w szczególności jego art. 10 ust. 3 oraz art. 14,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 ustanowiono unijny wykaz dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania w żywności oraz warunki ich stosowania.

(2) W rozporządzeniu Komisji (UE) nr 231/2012 2  ustanowiono specyfikacje dla dodatków do żywności wymienionych w załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.

(3) Koszenila, kwas karminowy, karminy (E 120) jest to substancja dopuszczona jako barwnik w szeregu środków spożywczych zgodnie z załącznikiem II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.

(4) Art. 32 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 stanowi, że wszystkie dodatki do żywności, które zostały dopuszczone w Unii przed dniem 20 stycznia 2009 r., podlegają ponownej ocenie ryzyka przeprowadzanej przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd").

(5) W tym celu w rozporządzeniu Komisji (UE) nr 257/2010 3  ustanowiono program ponownej oceny dodatków do żywności, zgodnie z którym ponowną ocenę barwników należało zakończyć do dnia 31 grudnia 2015 r.

(6) W dniu 18 listopada 2015 r. Urząd wydał opinię naukową w sprawie ponownej oceny koszenili, kwasu karminowego, karminów (E 120) jako dodatku do żywności 4 . Urząd stwierdził, że obecny zbiór danych nie uzasadnia korekty dopuszczalnego dziennego spożycia E 120 oraz że dopracowane szacunki dotyczące narażenia są niższe od dopuszczalnego dziennego spożycia dla wszystkich grup populacji. Urząd zalecił jednak zmianę obecnego tytułu "Koszenila, kwas karminowy, karminy", tak aby dokładniej odzwierciedlał materiał stosowany jako dodatek do żywności, oraz zalecił aktualizację specyfikacji w odniesieniu do procentowej ilości nieuwzględnionego materiału, maksymalnych poziomów elementów toksycznych i zawartości związków białkowych.

(7) Zgodnie z art. 10 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 unijny wykaz dopuszczonych dodatków do żywności podlega zmianie zgodnie z procedurą, o której mowa w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 5 .

(8) Art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008 stanowi, że unijny wykaz dodatków do żywności może być aktualizowany z inicjatywy Komisji albo na podstawie wniosku.

(9) Należy zatem zmienić załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 oraz załącznik do rozporządzenia (UE) nr 231/2012.

(10) Należy przewidzieć odpowiednią ilość czasu, zanim zmiany wejdą w życie, w celu umożliwienia podmiotom prowadzącym przedsiębiorstwa spożywcze dostosowania się do nowych wymagań określonych w niniejszym rozporządzeniu.

(11) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 wszystkie odniesienia do substancji: "E 120 Koszenila, kwas karminowy, karminy" zastępuje się wyrazami: "E 120 Kwas karminowy, karmin".

Artykuł  2

W załączniku do rozporządzenia (UE) nr 231/2012 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 23 października 2019 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 28 września 2018 r.
W imieniu Komisji
Jean-Claude JUNCKER
Przewodniczący

ZAŁĄCZNIK

W załączniku do rozporządzenia (UE) nr 231/2012 pozycja "E 120 Koszenila, kwas karminowy, karminy" otrzymuje brzmienie:

"E 120 KWAS KARMINOWY, KARMIN

Nazwy synonimowe CI czerwień naturalna 4
Definicja Kwas karminowy jest otrzymywany w wyniku wodnej, wodnoalkoholowej lub alkoholowej ekstrakcji koszenili, tj. wysuszonych żeńskich osobników owadów Dactylopius coccus Costa.

Karminy to laki glinowe kwasu karminowego, w których stosunek molowy glinu i kwasu karminowego wynosi 1:2.

Głównym składnikiem barwiącym jest kwas karminowy. Mogą być również obecne niewielkie ilości jego formy aminowanej - kwasu 4-aminokarminowego.

W produktach handlowych składnik barwiący może występować w połączeniach z kationami amonu, wapnia, potasu lub sodu, pojedynczo lub łącznie, a kationy te mogą być również obecne w nadmiarze. Produkty handlowe mogą również zawierać substancje białkowe pochodzące od owadów źródłowych.

Numer wg Colour Index 75470
Numer wg EINECS Kwas karminowy: 215-023-3; karminy: 215-724-4
Nazwa chemiczna Kwas 7-β -D-glukopiranozylo-3,5,6,8-tetrahydroksy-1-metylo-9,10-dioksoan-traceno-2-karboksylowy (kwas karminowy); karmin jest wodzianem chelatu glinowego tego kwasu
Wzór chemiczny C22H20°13 (kwas karminowy)
Masa cząsteczkowa 492,39 (kwas karminowy)
Oznaczenie zawartości Zawiera nie mniej niż 90 % kwasu karminowego; nie mniej niż 50 % kwasu karminowego w związkach chelatowych.
Opis Krucha substancja stała lub proszek o barwie czerwonej do ciemnoczerwonej.
Identyfikacja
Spektrometria Kwas karminowy:

Maksimum w wodnym roztworze amoniaku przy około 518 nm

Maksimum w rozcieńczonym roztworze kwasu chlorowodorowego przy około 494 nm

E 1 %/1 cm 139 w piku przy około 494 nm w rozcieńczonym kwasie chlorowodorowym

Kwas 4-aminokarminowy

Maksimum w wodnym roztworze amoniaku przy 535 nm

Maksimum w rozcieńczonym roztworze kwasu chlorowodorowego przy 530 nm

E 1 %/1 cm 260 w piku przy około 535 nm w wodnym roztworze amoniaku, pH 9,5

W produktach handlowych kwas karminowy można odróżnić od jego aminy metodą HPLC

Czystość
Pozostałości rozpuszczalników Etanol: nie więcej niż 150 mg/kg
Metanol: nie więcej niż 50 mg/kg
Popiół łącznie Kwas karminowy: nie więcej niż 5 %
Karmin: nie więcej niż 12 %
Białka (N × 6,25) Kwas karminowy: nie więcej niż 2,2 %
Karmin: nie więcej niż 25 %
Kwas 4-aminokarminowy Nie więcej niż 3 % w stosunku do kwasu karminowego
Substancje nierozpuszczalne w rozcieńczonym amoniaku Karmin: nie więcej niż 1 %
Arsen Nie więcej niż 1 mg/kg
Ołów Nie więcej niż 1,5 mg/kg
Rtęć Nie więcej niż 0,5 mg/kg
Kadm Nie więcej niż 0,1 mg/kg
Kryteria mikrobiologiczne
Salmonella spp. Brak w 10 g

Mogą być stosowane laki glinowe tego barwnika.".

1 Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 16.
2 Rozporządzenie Komisji (UE) nr 231/2012 z dnia 9 marca 2012 r. ustanawiające specyfikacje dla dodatków do żywności wymienionych w załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 Parlamentu Europejskiego i Rady (Dz.U. L 83 z 22.3.2012, s. 1).
3 Rozporządzenie Komisji (UE) nr 257/2010 z dnia 25 marca 2010 r. ustanawiające program ponownej oceny dopuszczonych dodatków do żywności zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w sprawie dodatków do żywności (Dz.U. L 80 z 26.3.2010, s. 19).
4 Dziennik EFSA 2015; 13(11):4288.
5 Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. ustanawiające jednolitą procedurę wydawania zezwoleń na stosowanie dodatków do żywności, enzymów spożywczych i środków aromatyzujących (Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 1).

Zmiany w prawie

Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Co się zmieni w podatkach w 2026 roku? Wciąż wiele niewiadomych

Mimo iż do 1 stycznia zostały trzy tygodnie, przedsiębiorcy wciąż nie mają pewności, które zmiany wejdą w życie w nowym roku. Brakuje m.in. rozporządzeń wykonawczych do KSeF i rozporządzenia w sprawie JPK VAT. Część ustaw nadal jest na etapie prac parlamentu lub czeka na podpis prezydenta. Wiadomo już jednak, że nie będzie dużej nowelizacji ustaw o PIT i CIT. W 2026 r. nadal będzie można korzystać na starych zasadach z ulgi mieszkaniowej i IP Box oraz sprzedać bez podatku poleasingowy samochód.

Monika Pogroszewska 10.12.2025
Maciej Berek: Do projektu MRPiPS o PIP wprowadziliśmy bardzo istotne zmiany

Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Lekarze i pielęgniarki na kontraktach „uratują” firmy przed przekształcaniem umów?

4 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Klub parlamentarny PSL-TD przeciwko projektowi ustawy o PIP

Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.

Grażyna J. Leśniak 04.12.2025
Prezydent podpisał zakaz hodowli zwierząt na futra, ale tzw. ustawę łańcuchową zawetował

Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.

Krzysztof Koślicki 02.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2018.247.1

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 2018/1472 zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 oraz załącznik do rozporządzenia Komisji (UE) nr 231/2012 w odniesieniu do koszenili, kwasu karminowego, karminów
Data aktu: 28/09/2018
Data ogłoszenia: 03/10/2018
Data wejścia w życie: 23/10/2018, 23/10/2019