KOMISJA EUROPEJSKA,uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1334/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie środków aromatyzujących i niektórych składników żywności o właściwościach aromatyzujących do użycia w oraz na środkach spożywczych oraz zmieniające rozporządzenie Rady (EWG) nr 1601/91, rozporządzenia (WE) nr 2232/96 oraz (WE) nr 110/2008 oraz dyrektywę 2000/13/WE 1 , w szczególności jego art. 25 ust. 3,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. ustanawiające jednolitą procedurę wydawania zezwoleń na stosowanie dodatków do żywności, enzymów spożywczych i środków aromatyzujących 2 , w szczególności jego art. 7 ust. 5,
a także mając na uwadze, co następuje:(1) W rozporządzeniu (WE) nr 1334/2008 ustanowiono unijny wykaz środków aromatyzujących i materiałów źródłowych zatwierdzonych do użycia w i na środkach spożywczych oraz określono warunki ich stosowania.
(2) Rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) nr 872/2012 3 przyjęto wykaz substancji aromatycznych i włączono ten wykaz do części A załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 1334/2008.
(3) Części B ("Preparaty aromatyczne"), C ("Środki aromatyzujące z przetworzenia termicznego"), D ("Prekursory środków aromatyzujących"), E ("Inne środki aromatyzujące") i F ("Materiały źródłowe") również włączono na mocy rozporządzenia wykonawczego (UE) nr 872/2012 do załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 1334/2008. Części B-F w tym załączniku odpowiadają kategoriom środków aromatyzujących i materiałów źródłowych, o których mowa w art. 9 lit. b)-f) rozporządzenia (WE) nr 1334/2008. Części B-F nie zawierają żadnych pozycji.
(4) Rozporządzeniem Komisji (UE) nr 873/2012 4 wprowadzono szereg środków przejściowych w momencie ustanawiania po raz pierwszy unijnego wykazu środków aromatyzujących.
(5) W rozporządzeniu (UE) nr 873/2012 przyjęto, że dzień 22 października 2015 r. stanowi termin składania - na podstawie rozporządzenia (WE) nr 1331/2008 - wniosków dotyczących środków aromatyzujących i materiałów źródłowych, o których mowa w art. 9 lit. b)-f) rozporządzenia (WE) nr 1334/2008. We wspomnianym rozporządzeniu ustanowiono również okres przejściowy dotyczący żywności, do której dodano te środki aromatyzujące, w oczekiwaniu na ocenę złożonych wniosków przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd").
(6) Zgodnie z art. 3 rozporządzenia (UE) nr 873/2012 w dniu 20 października 2015 r. złożono wniosek o udzielenie zezwolenia na stosowanie środka aromatyzującego "koncentrat aromatu grilla (warzywny)" (FL nr 21.002), należącego do kategorii "inne środki aromatyzujące", o której mowa w art. 9 lit. e).
(7) W dniu 5 października 2017 r. Urząd wezwał wnioskodawcę do przedłożenia do dnia 5 sierpnia 2018 r. dodatkowych informacji naukowych i badań toksykologicznych. Wnioskodawca poinformował Komisję i Urząd, że prowadzone są wymagane badania, aby umożliwić przedłożenie w terminie wymaganych informacji.
(8) Ze względu na pewność prawa, w przypadku nieprzedłożenia wymaganych informacji w ustalonym terminie, należy zastosować art. 3 ust. 4 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008 w celu zakończenia jednolitej procedury aktualizacji wykazu wspólnotowego.
(9) Zgodnie z celami określonymi w rozporządzeniu (WE) nr 1334/2008, z myślą o zagwarantowaniu pewności prawa - do czasu zakończenia przez Urząd oceny - w odniesieniu do żywności, do której dodano środek aromatyzujący "koncentrat aromatu grilla (warzywny)" (FL nr 21.002), należy tymczasowo przedłużyć okres przejściowy ustanowiony w art. 4 rozporządzenia (UE) nr 873/2012 w odniesieniu do wspomnianego zastosowania.
(10) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE: