KOMISJA EUROPEJSKA,uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności 1 , w szczególności jego art. 14,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. ustanawiające jednolitą procedurę wydawania zezwoleń na stosowanie dodatków do żywności, enzymów spożywczych i środków aromatyzujących 2 , w szczególności jego art. 7 ust. 5,
a także mając na uwadze, co następuje:(1) W rozporządzeniu Komisji (UE) nr 231/2012 3 określono specyfikacje dla dodatków do żywności wymienionych w załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.
(2) Specyfikacje te mogą zostać uaktualnione zgodnie z jednolitą procedurą, o której mowa w art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008, z inicjatywy Komisji albo na podstawie wniosku.
(3) W dniu 8 lutego 2016 r. złożono wniosek o zmianę specyfikacji dotyczących dodatku do żywności celuloza mikrokrystaliczna (E 460 (i)). Wniosek ten udostępniono państwom członkowskim zgodnie z art. 4 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008.
(4) Obecnie specyfikacja dotycząca rozpuszczalności dodatku do żywności celuloza mikrokrystaliczna (E 460 (i)) zawiera tekst: "Nierozpuszczalny w wodzie, etanolu, eterze i rozcieńczonych kwasach mineralnych. Słabo rozpuszczalny w roztworze wodorotlenku sodu".
(5) Wnioskodawca wnosi, aby specyfikacja dotycząca rozpuszczalności tego dodatku do żywności zawierała zmieniony tekst: "Nierozpuszczalny w wodzie, etanolu, eterze i rozcieńczonych kwasach mineralnych. Praktycznie nierozpuszczalny lub nierozpuszczalny w roztworze wodorotlenku sodu".
(6) W swojej opinii z dnia 24 stycznia 2017 r. 4 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") stwierdził, że wnioskowana zmiana specyfikacji dotyczącej rozpuszczalności celulozy mikrokrystalicznej (E 460 (i)) nie budzi obaw co do bezpieczeństwa. Urząd zalecił jednak, by w specyfikacjach unijnych znalazła się informacja dotycząca stężenia roztworu wodorotlenku sodu, jakie należy zastosować do badania rozpuszczalności.
(7) Należy zatem zmienić opis rozpuszczalności dodatku do żywności celuloza mikrokrystaliczna (E 460 (i)) w roztworze wodorotlenku sodu (stężenie: 50 g NaOH/l) na "praktycznie nierozpuszczalny lub nierozpuszczalny".
(8) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (UE) nr 231/2012.
(9) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
1 Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 16.
2 Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 1.
3 Rozporządzenie Komisji (UE) nr 231/2012 z dnia 9 marca 2012 r. ustanawiające specyfikacje dla dodatków do żywności wymienionych w załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 Parlamentu Europejskiego i Rady (Dz.U. L 83 z 22.3.2012, s. 1).
4 Panel EFSA ds. dodatków do żywności i składników pokarmowych dodawanych do żywności (ANS), 2017 r. "Safety of the proposed amendment of the specifications for microcrystalline cellulose (E 460(i)) as a food additive" (Bezpieczeństwo proponowanej zmiany specyfikacji celulozy mikrokrystalicznej (E 460 (i)) jako dodatku do żywności). Dziennik EFSA 2017; 15(2):4699, 7 s. doi:10.2903/j. efsa.2017.4699.