Rozporządzenie 2018/70 zmieniające załączniki II, III i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości ametoktradyny, chloropiryfosu metylowego, cyprokonazolu, difenokonazolu, fluazynamu, flutriafolu, proheksadionu i chlorku sodu w określonych produktach lub na ich powierzchni

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2018/70
z dnia 16 stycznia 2018 r.
zmieniające załączniki II, III i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości ametoktradyny, chloropiryfosu metylowego, cyprokonazolu, difenokonazolu, fluazynamu, flutriafolu, proheksadionu i chlorku sodu w określonych produktach lub na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG 1 , w szczególności jego art. 5 ust. 1 oraz art. 14 ust. 1 lit. a),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) fluazynamu, flutriafolu i proheksadionu określono w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005. NDP chloropiryfosu metylowego określono w załączniku II oraz w części B załącznika III do wspomnianego rozporządzenia. NDP ametoktradyny, cyprokonazolu i difenokonazolu określono w części A załącznika III do wspomnianego rozporządzenia. W przypadku chlorku sodu nie określono NDP i nie ujęto tej substancji w załączniku IV do tego rozporządzenia, wobec czego stosuje się do niej wartość wzorcową wynoszącą 0,01 mg/kg, określoną w art. 18 ust. 1 lit. b) tego rozporządzenia.

(2) W ramach procedury udzielania zezwoleń na stosowanie środków ochrony roślin zawierających substancję czynną ametoktradynę na powierzchni "ziół i kwiatów jadalnych" złożono wniosek zgodnie z art. 6 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 w sprawie zmiany obecnych NDP.

(3) W przypadku chloropiryfosu metylowego wniosek taki złożono w odniesieniu do szaronu/persymony/kaki/humy wschodniej i granatów/jabłek granatu. W przypadku cyprokonazolu wniosek taki złożono w odniesieniu do nasion ogórecznika lekarskiego. W przypadku difenokonazolu wniosek taki złożono w odniesieniu do moreli, truskawek, kapustnych głowiastych, "sałat i warzyw sałatowych", boćwiny, "ziół i kwiatów jadalnych", karczochów hiszpańskich, selera, pora, rabarbaru, jadalnych nasion roślin strączkowych, jęczmienia i "przypraw korzeniowych lub kłączowych". W przypadku fluazynamu wniosek taki złożono w odniesieniu do cebuli, szalotki i czosnku. W przypadku proheksadionu wniosek taki złożono w odniesieniu do śliwek.

(4) Zgodnie z art. 6 ust. 2 i 4 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 złożono wniosek dotyczący stosowania flutriafolu na powierzchni chmielu. Wnioskodawca twierdzi, że dozwolone zastosowania tej substancji na wspomnianych uprawach w Stanach Zjednoczonych skutkują pozostałościami przekraczającymi NDP dozwolone na podstawie rozporządzenia (WE) nr 396/2005 oraz że konieczne jest ustanowienie wyższych NDP, aby uniknąć barier handlowych w odniesieniu do przywozu tych upraw.

(5) Zgodnie z art. 8 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wnioski te zostały poddane ocenie przez państwa członkowskie, których dotyczyły, a sprawozdania z oceny przekazano Komisji.

(6) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") dokonał oceny wniosków i sprawozdań z oceny, analizując w szczególności ryzyko dla konsumentów oraz w odpowiednich przypadkach dla zwierząt, i wydał uzasadnione opinie dotyczące proponowanych NDP 2 . Urząd przekazał te opinie wnioskodawcom, Komisji i państwom członkowskim oraz podał je do publicznej wiadomości.

(7) W przypadku cyprokonazolu Urząd dokonał oceny wniosku w celu ustanowienia NDP dla ziaren rzepaku i wydał uzasadnioną opinię dotyczącą proponowanego NDP 3 . Zgodnie z obowiązującymi unijnymi wytycznymi w zakresie ekstrapolacji NDP należy ustanowić NDP dla nasion ogórecznika lekarskiego na takim samym poziomie co NDP dla ziaren rzepaku.

(8) W odniesieniu do wszystkich pozostałych wniosków Urząd stwierdził, że spełniono wszystkie wymogi dotyczące danych oraz że zmiany NDP, o które wystąpili wnioskodawcy, są dopuszczalne z punktu widzenia bezpieczeństwa konsumentów na podstawie oceny narażenia konsumentów przeprowadzonej dla 27 określonych grup konsumentów europejskich. Urząd wziął pod uwagę najnowsze informacje na temat właściwości toksykologicznych odnośnych substancji. Ani w przypadku długotrwałego narażenia na przedmiotowe substancje w wyniku spożywania wszystkich produktów spożywczych mogących je zawierać, ani w przypadku narażenia krótkoterminowego w wyniku dużej konsumpcji odnośnych produktów nie wykazano istnienia ryzyka przekroczenia dopuszczalnego dziennego spożycia ani ostrej dawki referencyjnej.

(9) Chlorek sodu zatwierdzono jako substancję podstawową rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2017/1529 4 . Nie oczekuje się, aby warunki stosowania tej substancji prowadziły do obecności w towarach spożywczych lub paszowych pozostałości, które mogłyby stwarzać ryzyko dla konsumentów. Należy zatem włączyć tę substancję do załącznika IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(10) Na podstawie uzasadnionych opinii Urzędu oraz po uwzględnieniu czynników istotnych dla rozpatrywanej kwestii stwierdzono, że odnośne zmiany NDP spełniają wymogi art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(11) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.

(12) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załącznikach II, III i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 16 stycznia 2018 r.
W imieniu Komisji
Jean-Claude JUNCKER
Przewodniczący

ZAŁĄCZNIK

W załącznikach II, III i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się następujące zmiany:
1)
w załączniku II kolumny dotyczące chloropiryfosu metylowego, fluazynamu, flutriafolu i proheksadionu otrzymują brzmienie:

"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer kodu Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (a) Chloropiryfos metylowy (F) Fluazynam (F) Flutriafol Proheksadion (proheksadion (kwas) i jego sole wyrażone jako proheksadion wapnia)
(1) (2) (3) (4) (5) (6)
0100000 OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH
0110000 Owoce cytrusowe 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0110010 Grejpfruty 0,05 (*)
0110020 Pomarańcze 0,5
0110030 Cytryny 0,3
0110040 Limy/limonki 0,05 (*)
0110050 Mandarynki 1
0110990 Pozostałe 0,05 (*)
0120000 Orzechy z drzew orzechowych 0,05 (*) 0,01 (*) 0,02 (*) 0,01 (*)
0120010 Migdały
0120020 Orzechy brazylijskie
0120030 Orzechy nerkowca
0120040 Kasztany jadalne
0120050 Orzechy kokosowe
0120060 Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej
0120070 Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej
0120080 Orzechy pekan
0120090 Orzeszki piniowe
0120100 Orzeszki pistacjowe
0120110 Orzechy włoskie
0120990 Pozostałe
0130000 Owoce ziarnkowe 0,5 0,4 (+) 0,1
0130010 Jabłka 0,3 (+)
0130020 Gruszki 0,3 (+)
0130030 Pigwy 0,01 (*)
0130040 Owoce nieszpułki zwyczajnej (**) 0,01 (*)
0130050 Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego (**) 0,01 (*)
0130990 Pozostałe 0,01 (*)
0140000 Owoce pestkowe 0,01 (*)
0140010 Morele 0,05 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0140020 Czereśnie 0,05 (*) 1 0,4
0140030 Brzoskwinie 0,5 0,6 0,01 (*)
0140040 Śliwki 0,05 (*) 0,4 0,05
0140990 Pozostałe 0,05 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0150000 Owoce jagodowe i drobne owoce
0151000 a) winogrona 0,2 0,01 (*)
0151010 Winogrona stołowe 0,01 (*) (+) 0,8
0151020 Winogrona do produkcji wina 3 (+) 1,5 (+)
0152000 b) truskawki 0,5 0,01 (*) 1,5 0,15
0153000 c) owoce leśne 0,05 (*) 0,01 (*) (+) 0,01 (*) 0,01 (*)
0153010 Jeżyny
0153020 Jeżyny popielice
0153030 Maliny (czerwone i żółte)
0153990 Pozostałe
0154000 d) pozostałe drobne owoce i jagody 0,05 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0154010 Borówki amerykańskie 3
0154020 Żurawiny 0,01 (*)
0154030 Porzeczki (czarne, czerwone i białe) 0,01 (*)
0154040 Agrest (zielony, czerwony i żółty) 0,01 (*)
0154050 Róża dzika (**) 0,01 (*)
0154060 Morwy (czarne i białe) (**) 0,01 (*)
0154070 Głóg włoski (**) 0,01 (*)
0154080 Bez czarny (**) 0,01 (*)
0154990 Pozostałe 0,01 (*)
0160000 Owoce różne z 0,01 (*) 0,01 (*)
0161000 a) jadalną skórką 0,01 (*)
0161010 Daktyle 0,05 (*)
0161020 Figi 0,05 (*)
0161030 Oliwki stołowe 0,05 (*)
0161040 Kumkwat 0,05 (*)
0161050 Karambola (**)
0161060 Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia (**)
0161070 Czapetka kuminowa (**)
0161990 Pozostałe 0,05 (*)
0162000 b) niejadalną skórką, małe 0,05 (*) 0,01 (*)
0162010 Kiwi (zielone, czerwone, żółte)
0162020 Liczi chińskie/Śliwka chińska
0162030 Marakuja/Męczennica jadalna
0162040 Owoc opuncji figowej/Figa indyjska (**)
0162050 Caimito (**)
0162060 Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej (**)
0162990 Pozostałe
0163000 c) niejadalną skórką, duże
0163010 Awokado 0,05 (*) 0,01 (*)
0163020 Banany 0,05 (*) 0,3
0163030 Mango 0,05 (*) 0,01 (*)
0163040 Papaja 0,05 (*) 0,01 (*)
0163050 Granaty/Jabłka granatu 0,3 0,01 (*)
0163060 Czerymoja (**) 0,01 (*)
0163070 Gujawa/Gruszla (**) 0,01 (*)
0163080 Ananasy 0,05 (*) 0,01 (*)
0163090 Owoce chlebowca (**) 0,01 (*)
0163100 Owoce duriana właściwego (**) 0,01 (*)
0163110 Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany (**) 0,01 (*)
0163990 Pozostałe 0,05 (*) 0,01 (*)
0200000 WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE
0210000 Warzywa korzeniowe i bulwiaste 0,05 (*) 0,01 (*)
0211000 a) ziemniaki 0,02 0,01 (*)
0212000 b) tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste 0,01 (*) 0,01 (*)
0212010 Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy (**)
0212020 Kartofel słodki/Batat
0212030 Pochrzyn
0212040 Maranta trzcinowata
0212990 Pozostałe
0213000 c) pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego 0,01 (*)
0213010 Buraki 0,06 (+)
0213020 Marchew 0,01 (*)
0213030 Seler zwyczajny 0,01 (*)
0213040 Chrzan pospolity 0,01 (*)
0213050 Słonecznik bulwiasty 0,01 (*)
0213060 Pasternak 0,01 (*)
0213070 Korzeń pietruszki zwyczajnej 0,01 (*)
0213080 Rzodkiew 0,01 (*)
0213090 Kozibród porolistny/Salsefia 0,01 (*)
0213100 Brukiew/Karpiel 0,01 (*)
0213110 Rzepa biała/Rzepa jadalna 0,01 (*)
0213990 Pozostałe 0,01 (*)
0220000 Warzywa cebulowe 0,05 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0220010 Czosnek 0,06
0220020 Cebula 0,06
0220030 Szalotka 0,06
0220040 Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka 0,01 (*)
0220990 Pozostałe 0,01 (*)
0230000 Warzywa owocowe 0,01 (*)
0231000 a) rośliny psiankowate 0,5
0231010 Pomidory 0,3 0,8
0231020 Papryka roczna 0,01 (*) 1
0231030 Oberżyny/Bakłażany 0,01 (*) 0,01 (*)
0231040 Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra 0,01 (*) 0,01 (*)
0231990 Pozostałe 0,01 (*) 0,01 (*)
0232000 b) dyniowate z jadalną skórką 0,05 (*) 0,01 (*) 0,15
0232010 Ogórki
0232020 Korniszony
0232030 Cukinie
0232990 Pozostałe
0233000 c) dyniowate z niejadalną skórką 0,05 (*) 0,01 (*)
0233010 Melony 0,2 (+)
0233020 Dynie olbrzymie 0,01 (*)
0233030 Arbuzy 0,2 (+)
0233990 Pozostałe 0,01 (*)
0234000 d) kukurydza cukrowa 0,05 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0239000 e) pozostałe warzywa owocowe 0,05 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0240000 Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach) 0,05 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0241000 a) kapustne kwitnące
0241010 Brokuły
0241020 Kalafiory
0241990 Pozostałe
0242000 b) kapustne głowiaste
0242010 Brukselka/Kapusta brukselska
0242020 Kapusta głowiasta
0242990 Pozostałe
0243000 c) kapustne liściowe
0243010 Kapusta pekińska/Kapusta petsai
0243020 Jarmuż
0243990 Pozostałe
0244000 d) kalarepa
0250000 Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne 0,05 (*)
0251000 a) sałaty i warzywa sałatowe 0,01 (*) 0,01 (*)
0251010 Roszpunka warzywna 0,01 (*)
0251020 Sałaty 1,5
0251030 Endywia o liściach szerokich 0,01 (*)
0251040 Rzeżucha i inne kiełki i pędy 0,01 (*)
0251050 Gorczycznik wiosenny (**) 0,01 (*)
0251060 Rokietta siewna/rukola 0,01 (*)
0251070 Gorczyca sarepska (**) 0,01 (*)
0251080 Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych) 0,01 (*)
0251990 Pozostałe 0,01 (*)
0252000 b) szpinak i podobne liście 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0252010 Szpinak (**)
0252020 Portulaka pospolita
0252030 Boćwina
0252990 Pozostałe
0253000 c) liście winorośli lub podobne gatunki (**) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0254000 d) rukiew wodna 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0255000 e) cykoria warzywna/cykoria liściasta/cykoria brukselska 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0256000 f) zioła, kwiaty jadalne 0,05 (*) 0,02 (*) 0,02 (*)
0256010 Trybula
0256020 Szczypiorek
0256030 Liście selera
0256040 Pietruszka - nać
0256050 Szałwia lekarska (**)
0256060 Rozmaryn lekarski (**)
0256070 Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek (**)
0256080 Bazylia pospolita i kwiaty jadalne (**)
0256090 Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny (**)
0256100 Estragon (**)
0256990 Pozostałe
0260000 Warzywa strączkowe 0,05 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0260010 Fasola (w strąkach)
0260020 Fasola (bez strąków)
0260030 Groch (w strąkach)
0260040 Groch (bez strąków)
0260050 Soczewica
0260990 Pozostałe
0270000 Warzywa łodygowe 0,05 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0270010 Szparagi
0270020 Karczochy hiszpańskie
0270030 Seler
0270040 Fenkuł włoski/Koper włoski
0270050 Karczochy zwyczajne
0270060 Pory
0270070 Rabarbar
0270080 Pędy bambusa (**)
0270090 Rdzenie palmowe (**)
0270990 Pozostałe
0280000 Grzyby, mchy i porosty 0,05 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0280010 Grzyby uprawne
0280020 Grzyby dzikie
0280990 Mchy i porosty
0290000 Algi i organizmy prokariotyczne (**) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0300000 JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH 0,05 (*) 0,02 (*) 0,01 (*) 0,02 (*)
0300010 Fasola (+)
0300020 Soczewica
0300030 Groch
0300040 Łubin biały
0300990 Pozostałe
0400000 NASIONA I OWOCE OLEISTE 0,05 (*) 0,01 (*)
0401000 Nasiona oleiste
0401010 Siemię lniane 0,02 (*) 0,01 (*)
0401020 Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe 0,15 0,9
0401030 Nasiona maku 0,02 (*) 0,01 (*)
0401040 Ziarna sezamu 0,02 (*) 0,01 (*)
0401050 Ziarna słonecznika 0,02 (*) 0,01 (*)
0401060 Ziarna rzepaku 0,5 0,01 (*)
0401070 Ziarna soi zwyczajnej 0,4 0,01 (*)
0401080 Nasiona gorczycy 0,5 0,01 (*)
0401090 Nasiona bawełny 0,5 0,01 (*)
0401100 Nasiona dyni 0,02 (*) 0,01 (*)
0401110 Nasiona krokoszu barwierskiego (**) 0,02 (*) 0,01 (*)
0401120 Nasiona ogórecznika lekarskiego (**) 0,02 (*) 0,01 (*)
0401130 Nasiona lnicznika siewnego (**) 0,5 0,01 (*)
0401140 Nasiona konopi siewnych 0,02 (*) 0,01 (*)
0401150 Rącznik pospolity (**) 0,02 (*) 0,01 (*)
0401990 Pozostałe 0,02 (*) 0,01 (*)
0402000 Owoce oleiste 0,02 (*) 0,01 (*)
0402010 Oliwki do produkcji oliwy
0402020 Nasiona palm olejowych (**)
0402030 Owoce palm olejowych (**)
0402040 Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe (**)
0402990 Pozostałe
0500000 ZBOŻA 3 0,02 (*)
0500010 Jęczmień 0,15 0,1
0500020 Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome 0,01 (*) 0,02 (*)
0500030 Kukurydza 0,01 (*) 0,02 (*)
0500040 Proso zwyczajne 0,01 (*) 0,02 (*)
0500050 Owies zwyczajny 0,01 (*) 0,1
0500060 Ryż siewny 1,5 (+) 0,02 (*)
0500070 Żyto zwyczajne 0,15 0,1
0500080 Sorgo japońskie 1,5 0,02 (*)
0500090 Pszenica zwyczajna 0,15 0,1
0500990 Pozostałe 0,01 (*) 0,02 (*)
0600000 HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY 0,05 (*)
0610000 Herbaty 0,1 (*) 0,1 (*) 0,05 (*)
0620000 Ziarna kawy (**) 0,1 (*) 0,15
0630000 Napary ziołowe z (**) 0,05 (*)
0631000 a) kwiatów (**) 0,1 (*)
0631010 Rumian szlachetny/Rumianek rzymski (**)
0631020 Ketmia szczawiowa (**)
0631030 Róża (**)
0631040 Jaśmin (**)
0631050 Lipa (**)
0631990 Pozostałe (**)
0632000 b) liści i ziół (**) 0,1 (*)
0632010 Truskawka (**)
0632020 Aspalat prosty (**)
0632030 Ostrokrzew paragwajski (**)
0632990 Pozostałe (**)
0633000 c) korzeni (**) 3 (+)
0633010 Kozłek lekarski (**)
0633020 Żeń-szeń (**)
0633990 Pozostałe (**)
0639000 d) wszelkich pozostałych części rośliny (**) 0,1 (*)
0640000 Ziarna kakaowe (**) 0,1 (*) 0,05 (*)
0650000 Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański (**) 0,1 (*) 0,05 (*)
0700000 CHMIEL 0,1 (*) 0,1 (*) 20 0,01 (*)
0800000 PRZYPRAWY (**)
0810000 Przyprawy nasienne (**) 0,1 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
0810010 Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż (**)
0810020 Kminek czarny/Czarny kmin (**)
0810030 Seler (**)
0810040 Kolendra siewna (**)
0810050 Kmin rzymski (**)
0810060 Koper ogrodowy (**)
0810070 Koper włoski/Fenkuł włoski (**)
0810080 Kozieradka pospolita (**)
0810090 Gałka muszkatołowa (**)
0810990 Pozostałe (**)
0820000 Przyprawy owocowe (**) 0,1 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
0820010 Ziele angielskie/pieprz angielski (**)
0820020 Pieprz syczuański (**)
0820030 Kminek zwyczajny (**)
0820040 Kardamon malabarski (**)
0820050 Jagody jałowca (**)
0820060 Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego) (**)
0820070 Wanilia (**)
0820080 Tamarynd (**)
0820990 Pozostałe (**)
0830000 Przyprawy korowe (**) 0,1 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
0830010 Cynamon (**)
0830990 Pozostałe (**)
0840000 Przyprawy korzeniowe lub kłączowe (**)
0840010 Lukrecja (**) 0,1 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
0840020 Imbir (**) 0,1 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
0840030 Kurkuma (**) 0,1 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
0840040 Chrzan pospolity (**) (+) (+) (+)
0840990 Pozostałe (**) 0,1 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
0850000 Przyprawy pączkowe (**) 0,1 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
0850010 Goździki (**)
0850020 Kapary (**)
0850990 Pozostałe (**)
0860000 Przyprawy ze słupków kwiatowych (**) 0,1 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
0860010 Szafran (**)
0860990 Pozostałe (**)
0870000 Przyprawy z osnówki nasiona (**) 0,1 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
0870010 Kwiat muszkatołowy (**)
0870990 Pozostałe (**)
0900000 ROŚLINY CUKRODAJNE (**) 0,01 (*) 0,01 (*)
0900010 Korzenie buraka cukrowego (**) 0,06
0900020 Trzcina cukrowa (**) 0,01 (*)
0900030 Cykoria podróżnik, korzenie (**) 0,01 (*)
0900990 Pozostałe (**) 0,01 (*)
1000000 PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE
1010000 Tkanki z 0,05 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
1011000 a) świń
1011010 Mięśnie 0,01 (*)
1011020 Tkanka tłuszczowa 0,01 (*)
1011030 Wątroba 0,1 (+)
1011040 Nerka 0,01 (*)
1011050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,01 (*)
1011990 Pozostałe 0,01 (*)
1012000 b) bydła
1012010 Mięśnie 0,01 (*)
1012020 Tkanka tłuszczowa 0,01 (*)
1012030 Wątroba 0,3 (+)
1012040 Nerka 0,01 (*)
1012050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,01 (*)
1012990 Pozostałe 0,01 (*)
1013000 c) owiec
1013010 Mięśnie 0,01 (*)
1013020 Tkanka tłuszczowa 0,01 (*)
1013030 Wątroba 0,3 (+)
1013040 Nerka 0,01 (*)
1013050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,01 (*)
1013990 Pozostałe 0,01 (*)
1014000 d) kóz
1014010 Mięśnie 0,01 (*)
1014020 Tkanka tłuszczowa 0,01 (*)
1014030 Wątroba 0,3 (+)
1014040 Nerka 0,01 (*)
1014050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,01 (*)
1014990 Pozostałe 0,01 (*)
1015000 e) koniowatych (**)
1015010 Mięśnie (**) 0,01 (*)
1015020 Tkanka tłuszczowa (**) 0,01 (*)
1015030 Wątroba (**) 0,3 (+)
1015040 Nerka (**) 0,01 (*)
1015050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) (**) 0,01 (*)
1015990 Pozostałe (**) 0,01 (*)
1016000 f) drobiu
1016010 Mięśnie 0,01 (*)
1016020 Tkanka tłuszczowa 0,01 (*)
1016030 Wątroba 0,03
1016040 Nerka 0,03
1016050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,03
1016990 Pozostałe 0,01 (*)
1017000 g) pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych (**)
1017010 Mięśnie (**) 0,01 (*)
1017020 Tkanka tłuszczowa (**) 0,01 (*)
1017030 Wątroba (**) 0,3 (+)
1017040 Nerka (**) 0,01 (*)
1017050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) (**) 0,01 (*)
1017990 Pozostałe (**) 0,01 (*)
1020000 Mleko 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
1020010 Bydło
1020020 Owce
1020030 Kozy
1020040 Konie
1020990 Pozostałe
1030000 Jaja ptasie 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
1030010 Kury
1030020 Kaczki (**)
1030030 Gęsi (**)
1030040 Przepiórki (**)
1030990 Pozostałe (**)
1040000 Miód i pozostałe produkty pszczele (**) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
1050000 Płazy i gady (**) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
1060000 Bezkręgowe zwierzęta lądowe (**) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
1070000 Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe (**) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
(*) Granica oznaczalności

(**) Kombinacja pestycydu-numeru kodu, dla której stosuje się NDP określony w załączniku III część B.

(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.

(F) = Rozpuszczalny w tłuszczach

Fluazynam (F)
(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące rodzaju pozostałości w towarach przetworzonych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 18 października 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0130010 Jabłka
0130020 Gruszki
(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 18 października 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0151010 Winogrona stołowe
(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące rodzaju pozostałości w towarach przetworzonych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 18 października 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0151020 Winogrona do produkcji wina
(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 18 października 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0153000 c) owoce leśne
0153010 Jeżyny
0153020 Jeżyny popielice
0153030 Maliny (czerwone i żółte)
0300010 Fasola
(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 18 października 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0633000 c) korzeni
0633010 Kozłek lekarski
0633020 Żeń-szeń
(+) Najwyższym dopuszczalnym poziomem pozostałości mającym zastosowanie do chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie przypraw (kod 0840040) jest poziom określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w kategorii warzyw, w grupie warzyw korzeniowych i bulwiastych (kod 0213040), przy uwzględnieniu zmian w poziomach w wyniku przetwarzania (suszenia) zgodnie z art. 20 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.
0840040 Chrzan pospolity
Flutriafol
(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące rodzaju pozostałości w towarach przetworzonych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 27 stycznia 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0130000 Owoce ziarnkowe
0130010 Jabłka
0130020 Gruszki
0130030 Pigwy
0130040 Owoce nieszpułki zwyczajnej
0130050 Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego
0130990 Pozostałe
0151020 Winogrona do produkcji wina
(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 27 stycznia 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0213010 Buraki
0233010 Melony
0233030 Arbuzy
0500060 Ryż siewny
(+) Najwyższym dopuszczalnym poziomem pozostałości mającym zastosowanie do chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie przypraw (kod 0840040) jest poziom określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w kategorii warzyw, w grupie warzyw korzeniowych i bulwiastych (kod 0213040), przy uwzględnieniu zmian w poziomach w wyniku przetwarzania (suszenia) zgodnie z art. 20 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.
0840040 Chrzan pospolity
(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące warunków przechowywania próbek z badań żywieniowych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 27 stycznia 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
1011030 Wątroba
(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metabolizmu przeżuwaczy i warunków przechowywania próbek z badań żywieniowych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 27 stycznia 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
1012030 Wątroba
1013030 Wątroba
1014030 Wątroba
(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące warunków przechowywania próbek z badań żywieniowych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 27 stycznia 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
1015030 Wątroba
(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metabolizmu przeżuwaczy i warunków przechowywania próbek z badań żywieniowych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 27 stycznia 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
1017030 Wątroba
Proheksadion (proheksadion (kwas) i jego sole wyrażone jako proheksadion wapnia)
(+) Najwyższym dopuszczalnym poziomem pozostałości mającym zastosowanie do chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie przypraw (kod 0840040) jest poziom określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w kategorii warzyw, w grupie warzyw korzeniowych i bulwiastych (kod 0213040), przy uwzględnieniu zmian w poziomach w wyniku przetwarzania (suszenia) zgodnie z art. 20 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.
0840040 Chrzan pospolity"
2)
w załączniku III wprowadza się następujące zmiany:
a)
w części A kolumny dotyczące ametoktradyny, cyprokonazolu i difenokonazolu otrzymują brzmienie:

"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer kodu Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (a) Ametoktradyna (R) Cyprokonazol (F) Difenokonazol
(1) (2) (3) (4) (5)
0100000 OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH
0110000 Owoce cytrusowe 0,01 (*) 0,05 (*) 0,6
0110010 Grejpfruty
0110020 Pomarańcze
0110030 Cytryny
0110040 Limy/limonki
0110050 Mandarynki
0110990 Pozostałe
0120000 Orzechy z drzew orzechowych 0,01 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
0120010 Migdały
0120020 Orzechy brazylijskie
0120030 Orzechy nerkowca
0120040 Kasztany jadalne
0120050 Orzechy kokosowe
0120060 Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej
0120070 Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej
0120080 Orzechy pekan
0120090 Orzeszki piniowe
0120100 Orzeszki pistacjowe
0120110 Orzechy włoskie
0120990 Pozostałe
0130000 Owoce ziarnkowe 0,01 (*) 0,1 0,8
0130010 Jabłka
0130020 Gruszki
0130030 Pigwy
0130040 Owoce nieszpułki zwyczajnej
0130050 Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego
0130990 Pozostałe
0140000 Owoce pestkowe 0,01 (*)
0140010 Morele 0,1 0,7
0140020 Czereśnie 0,1 0,3
0140030 Brzoskwinie 0,1 0,5
0140040 Śliwki 0,05 (*) 0,5
0140990 Pozostałe 0,05 (*) 0,1
0150000 Owoce jagodowe i drobne owoce
0151000 a) winogrona 6 0,2 3
0151010 Winogrona stołowe
0151020 Winogrona do produkcji wina
0152000 b) truskawki 0,01 (*) 0,05 (*) 0,5
0153000 c) owoce leśne 0,01 (*) 0,05 (*)
0153010 Jeżyny 1,5
0153020 Jeżyny popielice 0,1
0153030 Maliny (czerwone i żółte) 1,5
0153990 Pozostałe 0,1
0154000 d) pozostałe drobne owoce i jagody 0,01 (*) 0,05 (*)
0154010 Borówki amerykańskie 0,1
0154020 Żurawiny 0,1
0154030 Porzeczki (czarne, czerwone i białe) 0,2
0154040 Agrest (zielony, czerwony i żółty) 0,1
0154050 Róża dzika 0,1
0154060 Morwy (czarne i białe) 0,1
0154070 Głóg włoski 0,8
0154080 Bez czarny 0,1
0154990 Pozostałe 0,1
0160000 Owoce różne z 0,01 (*) 0,05 (*)
0161000 a) jadalną skórką
0161010 Daktyle 0,1
0161020 Figi 0,1
0161030 Oliwki stołowe 2
0161040 Kumkwat 0,6
0161050 Karambola 0,1
0161060 Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia 0,8
0161070 Czapetka kuminowa 0,1
0161990 Pozostałe 0,1
0162000 b) niejadalną skórką, małe 0,1
0162010 Kiwi (zielone, czerwone, żółte)
0162020 Liczi chińskie/Śliwka chińska
0162030 Marakuja/Męczennica jadalna
0162040 Owoc opuncji figowej/Figa indyjska
0162050 Caimito
0162060 Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej
0162990 Pozostałe
0163000 c) niejadalną skórką, duże
0163010 Awokado 0,6
0163020 Banany 0,1
0163030 Mango 0,1
0163040 Papaja 0,2
0163050 Granaty/Jabłka granatu 0,1
0163060 Czerymoja 0,1
0163070 Gujawa/Gruszla 0,1
0163080 Ananasy 0,1
0163090 Owoce chlebowca 0,1
0163100 Owoce duriana właściwego 0,1
0163110 Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany 0,1
0163990 Pozostałe 0,1
0200000 WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE
0210000 Warzywa korzeniowe i bulwiaste 0,05 (*)
0211000 a) ziemniaki 0,05 0,1
0212000 b) tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste 0,05 0,1
0212010 Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy
0212020 Kartofel słodki/Batat
0212030 Pochrzyn
0212040 Maranta trzcinowata
0212990 Pozostałe
0213000 c) pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego 0,01 (*)
0213010 Buraki 0,4
0213020 Marchew 0,4
0213030 Seler zwyczajny 2
0213040 Chrzan pospolity 0,4
0213050 Słonecznik bulwiasty 0,4
0213060 Pasternak 0,4
0213070 Korzeń pietruszki zwyczajnej 0,4
0213080 Rzodkiew 0,4
0213090 Kozibród porolistny/Salsefia 0,4
0213100 Brukiew/Karpiel 0,4
0213110 Rzepa biała/Rzepa jadalna 0,4
0213990 Pozostałe 0,4
0220000 Warzywa cebulowe 0,05 (*)
0220010 Czosnek 1,5 0,5
0220020 Cebula 1,5 0,5
0220030 Szalotka 1,5 0,5
0220040 Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka 5 9
0220990 Pozostałe 0,01 (*) 0,5
0230000 Warzywa owocowe 0,05 (*)
0231000 a) rośliny psiankowate
0231010 Pomidory 2 2
0231020 Papryka roczna 2 0,8
0231030 Oberżyny/Bakłażany 1,5 0,6
0231040 Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra 1,5 0,05 (*)
0231990 Pozostałe 1,5 0,05 (*)
0232000 b) dyniowate z jadalną skórką 0,3
0232010 Ogórki 2
0232020 Korniszony 3
0232030 Cukinie 3
0232990 Pozostałe 3
0233000 c) dyniowate z niejadalną skórką 3 0,2
0233010 Melony
0233020 Dynie olbrzymie
0233030 Arbuzy
0233990 Pozostałe
0234000 d) kukurydza cukrowa 0,01 (*) 0,05 (*)
0239000 e) pozostałe warzywa owocowe 0,01 (*) 0,05 (*)
0240000 Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach) 0,05 (*)
0241000 a) kapustne kwitnące
0241010 Brokuły 6 1
0241020 Kalafiory 0,01 (*) 0,2
0241990 Pozostałe 0,01 (*) 0,05 (*)
0242000 b) kapustne głowiaste 0,3
0242010 Brukselka/Kapusta brukselska 0,01 (*)
0242020 Kapusta głowiasta 15
0242990 Pozostałe 0,01 (*)
0243000 c) kapustne liściowe 2
0243010 Kapusta pekińska/Kapusta petsai 60
0243020 Jarmuż 0,01 (*)
0243990 Pozostałe 0,01 (*)
0244000 d) kalarepa 0,01 (*) 0,05 (*)
0250000 Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne
0251000 a) sałaty i warzywa sałatowe
0251010 Roszpunka warzywna 50 5 7
0251020 Sałaty 40 0,05 (*) 4
0251030 Endywia o liściach szerokich 40 0,05 (*) 0,8
0251040 Rzeżucha i inne kiełki i pędy 40 0,05 (*) 4
0251050 Gorczycznik wiosenny 40 0,05 (*) 4
0251060 Rokietta siewna/rukola 40 0,05 (*) 2
0251070 Gorczyca sarepska 40 0,05 (*) 4
0251080 Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych) 40 0,05 (*) 4
0251990 Pozostałe 0,01 (*) 0,05 (*) 4
0252000 b) szpinak i podobne liście 60 0,05 (*)
0252010 Szpinak 2
0252020 Portulaka pospolita 2
0252030 Boćwina 4
0252990 Pozostałe 0,05 (*)
0253000 c) liście winorośli lub podobne gatunki 0,01 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
0254000 d) rukiew wodna 0,01 (*) 0,05 (*) 0,5
0255000 e) cykoria warzywna/cykoria liściasta/cykoria brukselska 0,01 (*) 0,05 (*) 0,08
0256000 f) zioła, kwiaty jadalne 20 0,05 (*)
0256010 Trybula 10
0256020 Szczypiorek 4
0256030 Liście selera 10
0256040 Pietruszka - nać 10
0256050 Szałwia lekarska 4
0256060 Rozmaryn lekarski 4
0256070 Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek 4
0256080 Bazylia pospolita i kwiaty jadalne 10
0256090 Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny 4
0256100 Estragon 4
0256990 Pozostałe 4
0260000 Warzywa strączkowe 0,01 (*) 0,05 (*)
0260010 Fasola (w strąkach) 1
0260020 Fasola (bez strąków) 1
0260030 Groch (w strąkach) 1
0260040 Groch (bez strąków) 1
0260050 Soczewica 0,05 (*)
0260990 Pozostałe 0,05 (*)
0270000 Warzywa łodygowe
0270010 Szparagi 0,01 (*) 0,1 0,05 (*)
0270020 Karczochy hiszpańskie 0,01 (*) 0,05 (*) 7
0270030 Seler 20 0,2 7
0270040 Fenkuł włoski/Koper włoski 20 0,05 (*) 5
0270050 Karczochy zwyczajne 0,01 (*) 0,1 1
0270060 Pory 5 0,05 (*) 0,6
0270070 Rabarbar 0,01 (*) 0,05 (*) 0,5
0270080 Pędy bambusa 0,01 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
0270090 Rdzenie palmowe 0,01 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
0270990 Pozostałe 0,01 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
0280000 Grzyby, mchy i porosty 0,01 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
0280010 Grzyby uprawne
0280020 Grzyby dzikie
0280990 Mchy i porosty
0290000 Algi i organizmy prokariotyczne 0,01 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
0300000 JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH 0,01 (*) 0,08
0300010 Fasola 0,06
0300020 Soczewica 0,06
0300030 Groch 0,1
0300040 Łubin biały 0,06
0300990 Pozostałe 0,06
0400000 NASIONA I OWOCE OLEISTE 0,01 (*)
0401000 Nasiona oleiste
0401010 Siemię lniane 0,05 (*) 0,2
0401020 Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe 0,05 (*) 0,05 (*)
0401030 Nasiona maku 0,4 0,05 (*)
0401040 Ziarna sezamu 0,05 (*) 0,05 (*)
0401050 Ziarna słonecznika 0,05 (*) 0,05 (*)
0401060 Ziarna rzepaku 0,4 0,5
0401070 Ziarna soi zwyczajnej 0,07 0,1
0401080 Nasiona gorczycy 0,4 0,2
0401090 Nasiona bawełny 0,05 (*) 0,05 (*)
0401100 Nasiona dyni 0,05 (*) 0,05 (*)
0401110 Nasiona krokoszu barwierskiego 0,05 (*) 0,05 (*)
0401120 Nasiona ogórecznika lekarskiego 0,4 0,05 (*)
0401130 Nasiona lnicznika siewnego 0,4 0,05 (*)
0401140 Nasiona konopi siewnych 0,05 (*) 0,05 (*)
0401150 Rącznik pospolity 0,05 (*) 0,05 (*)
0401990 Pozostałe 0,05 (*) 0,05 (*)
0402000 Owoce oleiste 0,05 (*)
0402010 Oliwki do produkcji oliwy 2
0402020 Nasiona palm olejowych 0,05 (*)
0402030 Owoce palm olejowych 0,05 (*)
0402040 Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe 0,05 (*)
0402990 Pozostałe 0,05 (*)
0500000 ZBOŻA 0,01 (*)
0500010 Jęczmień 0,2 0,3
0500020 Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome 0,1 0,05 (*)
0500030 Kukurydza 0,1 0,05 (*)
0500040 Proso zwyczajne 0,1 0,05 (*)
0500050 Owies zwyczajny 0,2 0,05 (*)
0500060 Ryż siewny 0,1 3
0500070 Żyto zwyczajne 0,1 0,1
0500080 Sorgo japońskie 0,1 0,05 (*)
0500090 Pszenica zwyczajna 0,1 0,1
0500990 Pozostałe 0,1 0,05 (*)
0600000 HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY 0,01 (*)
0610000 Herbaty 0,05 (*) 0,05 (*)
0620000 Ziarna kawy 0,1 0,05 (*)
0630000 Napary ziołowe z 0,05 (*) 20
0631000 a) kwiatów
0631010 Rumian szlachetny/Rumianek rzymski
0631020 Ketmia szczawiowa
0631030 Róża
0631040 Jaśmin
0631050 Lipa
0631990 Pozostałe
0632000 b) liści i ziół
0632010 Truskawka
0632020 Aspalat prosty
0632030 Ostrokrzew paragwajski
0632990 Pozostałe
0633000 c) korzeni
0633010 Kozłek lekarski
0633020 Żeń-szeń
0633990 Pozostałe
0639000 d) wszelkich pozostałych części rośliny
0640000 Ziarna kakaowe 0,05 (*) 0,05 (*)
0650000 Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański 0,05 (*) 0,05 (*)
0700000 CHMIEL 100 0,05 (*) 0,05 (*)
0800000 PRZYPRAWY
0810000 Przyprawy nasienne 0,01 (*) 0,05 (*) 0,3
0810010 Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż
0810020 Kminek czarny/Czarny kmin
0810030 Seler
0810040 Kolendra siewna
0810050 Kmin rzymski
0810060 Koper ogrodowy
0810070 Koper włoski/Fenkuł włoski
0810080 Kozieradka pospolita
0810090 Gałka muszkatołowa
0810990 Pozostałe
0820000 Przyprawy owocowe 0,01 (*) 0,05 (*) 0,3
0820010 Ziele angielskie/pieprz angielski
0820020 Pieprz syczuański
0820030 Kminek zwyczajny
0820040 Kardamon malabarski
0820050 Jagody jałowca
0820060 Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego)
0820070 Wanilia
0820080 Tamarynd
0820990 Pozostałe
0830000 Przyprawy korowe 0,01 (*) 0,05 (*) 0,3
0830010 Cynamon
0830990 Pozostałe
0840000 Przyprawy korzeniowe lub kłączowe
0840010 Lukrecja 0,01 (*) 0,05 (*) 3
0840020 Imbir 0,01 (*) 0,05 (*) 3
0840030 Kurkuma 0,01 (*) 0,05 (*) 3
0840040 Chrzan pospolity (+) (+) (+)
0840990 Pozostałe 0,01 (*) 0,05 (*) 3
0850000 Przyprawy pączkowe 0,01 (*) 0,05 (*) 0,3
0850010 Goździki
0850020 Kapary
0850990 Pozostałe
0860000 Przyprawy ze słupków kwiatowych 0,01 (*) 0,05 (*) 0,3
0860010 Szafran
0860990 Pozostałe
0870000 Przyprawy z osnówki nasiona 0,01 (*) 0,05 (*) 0,3
0870010 Kwiat muszkatołowy
0870990 Pozostałe
0900000 ROŚLINY CUKRODAJNE 0,01 (*)
0900010 Korzenie buraka cukrowego 0,1 0,2
0900020 Trzcina cukrowa 0,05 (*) 0,05 (*)
0900030 Cykoria podróżnik, korzenie 0,05 (*) 0,6
0900990 Pozostałe 0,05 (*) 0,05 (*)
1000000 PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE
1010000 Tkanki z 0,03 (*)
1011000 a) świń
1011010 Mięśnie 0,05 (*) 0,05
1011020 Tkanka tłuszczowa 0,05 (*) 0,05
1011030 Wątroba 0,5 0,2
1011040 Nerka 0,5 0,2
1011050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,5 0,2
1011990 Pozostałe 0,05 (*) 0,1
1012000 b) bydła
1012010 Mięśnie 0,05 (*) 0,05
1012020 Tkanka tłuszczowa 0,05 (*) 0,05
1012030 Wątroba 0,5 0,2
1012040 Nerka 0,5 0,2
1012050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,5 0,2
1012990 Pozostałe 0,05 (*) 0,1
1013000 c) owiec
1013010 Mięśnie 0,05 (*) 0,05
1013020 Tkanka tłuszczowa 0,05 (*) 0,05
1013030 Wątroba 0,5 0,2
1013040 Nerka 0,5 0,2
1013050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,5 0,2
1013990 Pozostałe 0,05 (*) 0,1
1014000 d) kóz
1014010 Mięśnie 0,05 (*) 0,05
1014020 Tkanka tłuszczowa 0,05 (*) 0,05
1014030 Wątroba 0,5 0,2
1014040 Nerka 0,5 0,2
1014050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,5 0,2
1014990 Pozostałe 0,05 (*) 0,1
1015000 e) koniowatych
1015010 Mięśnie 0,05 (*) 0,05
1015020 Tkanka tłuszczowa 0,05 (*) 0,05
1015030 Wątroba 0,5 0,2
1015040 Nerka 0,5 0,2
1015050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,5 0,2
1015990 Pozostałe 0,05 (*) 0,1
1016000 f) drobiu 0,05 (*) 0,1
1016010 Mięśnie
1016020 Tkanka tłuszczowa
1016030 Wątroba
1016040 Nerka
1016050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1016990 Pozostałe
1017000 g) pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych
1017010 Mięśnie 0,05 (*) 0,1
1017020 Tkanka tłuszczowa 0,05 (*) 0,1
1017030 Wątroba 0,5 0,2
1017040 Nerka 0,5 0,2
1017050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,5 0,2
1017990 Pozostałe 0,05 (*) 0,1
1020000 Mleko 0,03 (*) 0,05 (*) 0,005 (*)
1020010 Bydło
1020020 Owce
1020030 Kozy
1020040 Konie
1020990 Pozostałe
1030000 Jaja ptasie 0,03 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
1030010 Kury
1030020 Kaczki
1030030 Gęsi
1030040 Przepiórki
1030990 Pozostałe
1040000 Miód i pozostałe produkty pszczele 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
1050000 Płazy i gady 0,03 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
1060000 Bezkręgowe zwierzęta lądowe 0,03 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
1070000 Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe 0,03 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
(*) Granica oznaczalności

(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.

(F) = Rozpuszczalny w tłuszczach

Ametoktradyna (R)

(R) = Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu:

Ametoktradyna - kod 1000000 oprócz 1040000: ametoktradyna, metabolit kwasu 4-(7-amino-5-etylo [1,2,4]triazolo, [1,5-a] pirymidyn-6-ylo) masłowego (M650F01) oraz metabolit kwasu 6-(7-amino-5-etylo [1,2,4]triazolo [1,5-a]pirymidyn-6-ylo) heksanowego (M650F06), wyrażone jako ametoktradyna

(+) Najwyższym dopuszczalnym poziomem pozostałości mającym zastosowanie do chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie przypraw (kod 0840040) jest poziom określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w kategorii warzyw, w grupie warzyw korzeniowych i bulwiastych (kod 0213040), przy uwzględnieniu zmian w poziomach w wyniku przetwarzania (suszenia) zgodnie z art. 20 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

0840040 Chrzan pospolity

Cyprokonazol (F)

(+) Najwyższym dopuszczalnym poziomem pozostałości mającym zastosowanie do chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie przypraw (kod 0840040) jest poziom określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w kategorii warzyw, w grupie warzyw korzeniowych i bulwiastych (kod 0213040), przy uwzględnieniu zmian w poziomach w wyniku przetwarzania (suszenia) zgodnie z art. 20 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

0840040 Chrzan pospolity

Difenokonazol

(+) Najwyższym dopuszczalnym poziomem pozostałości mającym zastosowanie do chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie przypraw (kod 0840040) jest poziom określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w kategorii warzyw, w grupie warzyw korzeniowych i bulwiastych (kod 0213040), przy uwzględnieniu zmian w poziomach w wyniku przetwarzania (suszenia) zgodnie z art. 20 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

0840040 Chrzan pospolity"

b)
w części B kolumna dotycząca chloropiryfosu metylowego otrzymuje brzmienie:

"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer kodu Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (a) Chloropiryfos metylowy (F)
(1) (2) (3)
0130040 Owoce nieszpułki zwyczajnej 0,5
0130050 Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego 0,5
0154050 Róża dzika 0,05 (*)
0154060 Morwy (czarne i białe) 0,05 (*)
0154070 Głóg włoski 0,05 (*)
0154080 Bez czarny 0,05 (*)
0161050 Karambola 0,05 (*)
0161060 Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia 0,5
0161070 Czapetka kuminowa 0,05 (*)
0162040 Owoc opuncji figowej/Figa indyjska 0,05 (*)
0162050 Caimito 0,05 (*)
0162060 Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej 0,05 (*)
0163060 Czerymoja 0,05 (*)
0163070 Gujawa/Gruszla 0,05 (*)
0163090 Owoce chlebowca 0,05 (*)
0163100 Owoce duriana właściwego 0,05 (*)
0163110 Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany 0,05 (*)
0212040 Maranta trzcinowata 0,05 (*)
0251050 Gorczycznik wiosenny 0,05 (*)
0251070 Gorczyca sarepska 0,05 (*)
0252020 Portulaka pospolita 0,05 (*)
0253000 c) liście winorośli lub podobne gatunki 0,05 (*)
0256050 Szałwia lekarska 0,05 (*)
0256060 Rozmaryn lekarski 0,05 (*)
0256070 Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek 0,05 (*)
0256080 Bazylia pospolita i kwiaty jadalne 0,05 (*)
0256090 Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny 0,05 (*)
0256100 Estragon 0,05 (*)
0270080 Pędy bambusa 0,05 (*)
0270090 Rdzenie palmowe 0,05 (*)
0290000 Algi i organizmy prokariotyczne
0401110 Nasiona krokoszu barwierskiego 0,05 (*)
0401120 Nasiona ogórecznika lekarskiego 0,05 (*)
0401130 Nasiona lnicznika siewnego 0,05 (*)
0401150 Rącznik pospolity 0,05 (*)
0402020 Nasiona palm olejowych 0,05 (*)
0402030 Owoce palm olejowych 0,05 (*)
0402040 Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe 0,05 (*)
0620000 Ziarna kawy 0,1 (*)
0630000 Napary ziołowe z
0631000 a) kwiatów
0631010 Rumian szlachetny/Rumianek rzymski 0,2
0631020 Ketmia szczawiowa 0,1 (*)
0631030 Róża 0,1 (*)
0631040 Jaśmin 0,1 (*)
0631050 Lipa 0,1 (*)
0631990 Pozostałe 0,1 (*)
0632000 b) liści i ziół 0,1 (*)
0632010 Truskawka 0,1 (*)
0632020 Aspalat prosty 0,1 (*)
0632030 Ostrokrzew paragwajski 0,1 (*)
0632990 Pozostałe 0,1 (*)
0633000 c) korzeni 0,1 (*)
0633010 Kozłek lekarski 0,1 (*)
0633020 Żeń-szeń 0,1 (*)
0633990 Pozostałe 0,1 (*)
0639000 d) wszelkich pozostałych części rośliny 0,1 (*)
0640000 Ziarna kakaowe 0,1 (*)
0650000 Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański 0,1 (*)
0800000 PRZYPRAWY
0810000 Przyprawy nasienne 1
0810010 Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż 1
0810020 Kminek czarny/Czarny kmin 1
0810030 Seler 1
0810040 Kolendra siewna 1
0810050 Kmin rzymski 1
0810060 Koper ogrodowy 1
0810070 Koper włoski/Fenkuł włoski 1
0810080 Kozieradka pospolita 1
0810090 Gałka muszkatołowa 1
0810990 Pozostałe 1
0820000 Przyprawy owocowe 0,3
0820010 Ziele angielskie/pieprz angielski 0,3
0820020 Pieprz syczuański 0,3
0820030 Kminek zwyczajny 0,3
0820040 Kardamon malabarski 0,3
0820050 Jagody jałowca 0,3
0820060 Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego) 0,3
0820070 Wanilia 0,3
0820080 Tamarynd 0,3
0820990 Pozostałe 0,3
0830000 Przyprawy korowe 0,1 (*)
0830010 Cynamon 0,1 (*)
0830990 Pozostałe 0,1 (*)
0840000 Przyprawy korzeniowe lub kłączowe
0840010 Lukrecja 5
0840020 Imbir 5
0840030 Kurkuma 5
0840040 Chrzan pospolity (+)
0840990 Pozostałe 5
0850000 Przyprawy pączkowe 0,1 (*)
0850010 Goździki 0,1 (*)
0850020 Kapary 0,1 (*)
0850990 Pozostałe 0,1 (*)
0860000 Przyprawy ze słupków kwiatowych 0,1 (*)
0860010 Szafran 0,1 (*)
0860990 Pozostałe 0,1 (*)
0870000 Przyprawy z osnówki nasiona 0,1 (*)
0870010 Kwiat muszkatołowy 0,1 (*)
0870990 Pozostałe 0,1 (*)
0900000 ROŚLINY CUKRODAJNE 0,05 (*)
0900010 Korzenie buraka cukrowego 0,05 (*)
0900020 Trzcina cukrowa 0,05 (*)
0900030 Cykoria podróżnik, korzenie 0,05 (*)
0900990 Pozostałe 0,05 (*)
1015000 e) koniowatych 0,05 (*)
1015010 Mięśnie 0,05 (*)
1015020 Tkanka tłuszczowa 0,05 (*)
1015030 Wątroba 0,05 (*)
1015040 Nerka 0,05 (*)
1015050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,05 (*)
1015990 Pozostałe 0,05 (*)
1017000 g) pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych 0,05 (*)
1017010 Mięśnie 0,05 (*)
1017020 Tkanka tłuszczowa 0,05 (*)
1017030 Wątroba 0,05 (*)
1017040 Nerka 0,05 (*)
1017050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,05 (*)
1017990 Pozostałe 0,05 (*)
1030020 Kaczki 0,01 (*)
1030030 Gęsi 0,01 (*)
1030040 Przepiórki 0,01 (*)
1030990 Pozostałe 0,01 (*)
1040000 Miód i pozostałe produkty pszczele
1050000 Płazy i gady
1060000 Bezkręgowe zwierzęta lądowe
1070000 Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe
(*) Granica oznaczalności

(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.

(F) = Rozpuszczalny w tłuszczach

Chloropiryfos metylowy (F)

(+) Najwyższym dopuszczalnym poziomem pozostałości mającym zastosowanie do chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie przypraw (kod 0840040) jest poziom określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w kategorii warzyw, w grupie warzyw korzeniowych i bulwiastych (kod 0213040), przy uwzględnieniu zmian w poziomach w wyniku przetwarzania (suszenia) zgodnie z art. 20 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

0840040 Chrzan pospolity"

3)
w załączniku IV dodaje się następującą pozycję, zachowując porządek alfabetyczny: "chlorek sodu".
1 Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.
2 Sprawozdania naukowe EFSA są dostępne na stronie internetowej: http://www.efsa.europa.eu: "Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue level for ametoctradin in herbs and edible flowers" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnego najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości ametoktradyny w ziołach i kwiatach jadalnych). Dziennik EFSA 2017;15(6):4869 [21 s.].

"Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue level for chlorpyrifos-methyl in kaki/Japanese persimmons and granate apple/pomegranate" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnego najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości chloropiryfosu metylowego w owocach szaronu/persymony/kaki/humy wschodniej i granatach/jabłkach granatu). Dziennik EFSA 2017;15(5):4838 [24 s.].

"Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue levels for difenoconazole in various crops" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości difenokonazolu w różnych uprawach). Dziennik EFSA 2017;15(7):4893 [33 s.].

"Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue levels for fluazinam in onions, shallots and garlic" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości fluazynamu w cebuli, szalotce i czosnku). Dziennik EFSA 2017;15(7):4904 [22 s.].

"Reasoned opinion on the setting of import tolerance for flutriafol in hops" (Uzasadniona opinia dotycząca określenia tolerancji importowej w odniesieniu do flutriafolu w chmielu). Dziennik EFSA 2017;15(7):4875 [22 s.].

"Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue level for prohexadione (considered variant prohexadione-calcium) in plums" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnego najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości prohek-sadionu (badaną odmianą był proheksadion wapnia) w śliwkach. Dziennik EFSA 2017;15(6):4837 [20 s.].

3 "Reasoned opinion on the modification of the existing MRLs for cyproconazole in rapeseed" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych NDP cyprokonazolu w ziarnach rzepaku). Dziennik EFSA 2011;9(5):2187 [30 s.].
4 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/1529 z dnia 7 września 2017 r. w sprawie zatwierdzenia substancji podstawowej chlorek sodu zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 dotyczącym wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin oraz w sprawie zmiany załącznika do rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 540/2011 (Dz.U. L 232 z 8.9.2017, s. 1).

Zmiany w prawie

Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Co się zmieni w podatkach w 2026 roku? Wciąż wiele niewiadomych

Mimo iż do 1 stycznia zostały trzy tygodnie, przedsiębiorcy wciąż nie mają pewności, które zmiany wejdą w życie w nowym roku. Brakuje m.in. rozporządzeń wykonawczych do KSeF i rozporządzenia w sprawie JPK VAT. Część ustaw nadal jest na etapie prac parlamentu lub czeka na podpis prezydenta. Wiadomo już jednak, że nie będzie dużej nowelizacji ustaw o PIT i CIT. W 2026 r. nadal będzie można korzystać na starych zasadach z ulgi mieszkaniowej i IP Box oraz sprzedać bez podatku poleasingowy samochód.

Monika Pogroszewska 10.12.2025
Maciej Berek: Do projektu MRPiPS o PIP wprowadziliśmy bardzo istotne zmiany

Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Lekarze i pielęgniarki na kontraktach „uratują” firmy przed przekształcaniem umów?

4 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Klub parlamentarny PSL-TD przeciwko projektowi ustawy o PIP

Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.

Grażyna J. Leśniak 04.12.2025
Prezydent podpisał zakaz hodowli zwierząt na futra, ale tzw. ustawę łańcuchową zawetował

Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.

Krzysztof Koślicki 02.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2018.12.24

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 2018/70 zmieniające załączniki II, III i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości ametoktradyny, chloropiryfosu metylowego, cyprokonazolu, difenokonazolu, fluazynamu, flutriafolu, proheksadionu i chlorku sodu w określonych produktach lub na ich powierzchni
Data aktu: 16/01/2018
Data ogłoszenia: 17/01/2018
Data wejścia w życie: 06/02/2018