Rozporządzenie 2018/70 zmieniające załączniki II, III i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości ametoktradyny, chloropiryfosu metylowego, cyprokonazolu, difenokonazolu, fluazynamu, flutriafolu, proheksadionu i chlorku sodu w określonych produktach lub na ich powierzchni

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2018/70
z dnia 16 stycznia 2018 r.
zmieniające załączniki II, III i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości ametoktradyny, chloropiryfosu metylowego, cyprokonazolu, difenokonazolu, fluazynamu, flutriafolu, proheksadionu i chlorku sodu w określonych produktach lub na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG 1 , w szczególności jego art. 5 ust. 1 oraz art. 14 ust. 1 lit. a),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) fluazynamu, flutriafolu i proheksadionu określono w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005. NDP chloropiryfosu metylowego określono w załączniku II oraz w części B załącznika III do wspomnianego rozporządzenia. NDP ametoktradyny, cyprokonazolu i difenokonazolu określono w części A załącznika III do wspomnianego rozporządzenia. W przypadku chlorku sodu nie określono NDP i nie ujęto tej substancji w załączniku IV do tego rozporządzenia, wobec czego stosuje się do niej wartość wzorcową wynoszącą 0,01 mg/kg, określoną w art. 18 ust. 1 lit. b) tego rozporządzenia.

(2) W ramach procedury udzielania zezwoleń na stosowanie środków ochrony roślin zawierających substancję czynną ametoktradynę na powierzchni "ziół i kwiatów jadalnych" złożono wniosek zgodnie z art. 6 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 w sprawie zmiany obecnych NDP.

(3) W przypadku chloropiryfosu metylowego wniosek taki złożono w odniesieniu do szaronu/persymony/kaki/humy wschodniej i granatów/jabłek granatu. W przypadku cyprokonazolu wniosek taki złożono w odniesieniu do nasion ogórecznika lekarskiego. W przypadku difenokonazolu wniosek taki złożono w odniesieniu do moreli, truskawek, kapustnych głowiastych, "sałat i warzyw sałatowych", boćwiny, "ziół i kwiatów jadalnych", karczochów hiszpańskich, selera, pora, rabarbaru, jadalnych nasion roślin strączkowych, jęczmienia i "przypraw korzeniowych lub kłączowych". W przypadku fluazynamu wniosek taki złożono w odniesieniu do cebuli, szalotki i czosnku. W przypadku proheksadionu wniosek taki złożono w odniesieniu do śliwek.

(4) Zgodnie z art. 6 ust. 2 i 4 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 złożono wniosek dotyczący stosowania flutriafolu na powierzchni chmielu. Wnioskodawca twierdzi, że dozwolone zastosowania tej substancji na wspomnianych uprawach w Stanach Zjednoczonych skutkują pozostałościami przekraczającymi NDP dozwolone na podstawie rozporządzenia (WE) nr 396/2005 oraz że konieczne jest ustanowienie wyższych NDP, aby uniknąć barier handlowych w odniesieniu do przywozu tych upraw.

(5) Zgodnie z art. 8 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wnioski te zostały poddane ocenie przez państwa członkowskie, których dotyczyły, a sprawozdania z oceny przekazano Komisji.

(6) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") dokonał oceny wniosków i sprawozdań z oceny, analizując w szczególności ryzyko dla konsumentów oraz w odpowiednich przypadkach dla zwierząt, i wydał uzasadnione opinie dotyczące proponowanych NDP 2 . Urząd przekazał te opinie wnioskodawcom, Komisji i państwom członkowskim oraz podał je do publicznej wiadomości.

(7) W przypadku cyprokonazolu Urząd dokonał oceny wniosku w celu ustanowienia NDP dla ziaren rzepaku i wydał uzasadnioną opinię dotyczącą proponowanego NDP 3 . Zgodnie z obowiązującymi unijnymi wytycznymi w zakresie ekstrapolacji NDP należy ustanowić NDP dla nasion ogórecznika lekarskiego na takim samym poziomie co NDP dla ziaren rzepaku.

(8) W odniesieniu do wszystkich pozostałych wniosków Urząd stwierdził, że spełniono wszystkie wymogi dotyczące danych oraz że zmiany NDP, o które wystąpili wnioskodawcy, są dopuszczalne z punktu widzenia bezpieczeństwa konsumentów na podstawie oceny narażenia konsumentów przeprowadzonej dla 27 określonych grup konsumentów europejskich. Urząd wziął pod uwagę najnowsze informacje na temat właściwości toksykologicznych odnośnych substancji. Ani w przypadku długotrwałego narażenia na przedmiotowe substancje w wyniku spożywania wszystkich produktów spożywczych mogących je zawierać, ani w przypadku narażenia krótkoterminowego w wyniku dużej konsumpcji odnośnych produktów nie wykazano istnienia ryzyka przekroczenia dopuszczalnego dziennego spożycia ani ostrej dawki referencyjnej.

(9) Chlorek sodu zatwierdzono jako substancję podstawową rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2017/1529 4 . Nie oczekuje się, aby warunki stosowania tej substancji prowadziły do obecności w towarach spożywczych lub paszowych pozostałości, które mogłyby stwarzać ryzyko dla konsumentów. Należy zatem włączyć tę substancję do załącznika IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(10) Na podstawie uzasadnionych opinii Urzędu oraz po uwzględnieniu czynników istotnych dla rozpatrywanej kwestii stwierdzono, że odnośne zmiany NDP spełniają wymogi art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(11) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.

(12) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załącznikach II, III i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 16 stycznia 2018 r.
W imieniu Komisji
Jean-Claude JUNCKER
Przewodniczący

ZAŁĄCZNIK

W załącznikach II, III i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się następujące zmiany:
1)
w załączniku II kolumny dotyczące chloropiryfosu metylowego, fluazynamu, flutriafolu i proheksadionu otrzymują brzmienie:

"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer kodu Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (a) Chloropiryfos metylowy (F) Fluazynam (F) Flutriafol Proheksadion (proheksadion (kwas) i jego sole wyrażone jako proheksadion wapnia)
(1) (2) (3) (4) (5) (6)
0100000 OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH
0110000 Owoce cytrusowe 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0110010 Grejpfruty 0,05 (*)
0110020 Pomarańcze 0,5
0110030 Cytryny 0,3
0110040 Limy/limonki 0,05 (*)
0110050 Mandarynki 1
0110990 Pozostałe 0,05 (*)
0120000 Orzechy z drzew orzechowych 0,05 (*) 0,01 (*) 0,02 (*) 0,01 (*)
0120010 Migdały
0120020 Orzechy brazylijskie
0120030 Orzechy nerkowca
0120040 Kasztany jadalne
0120050 Orzechy kokosowe
0120060 Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej
0120070 Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej
0120080 Orzechy pekan
0120090 Orzeszki piniowe
0120100 Orzeszki pistacjowe
0120110 Orzechy włoskie
0120990 Pozostałe
0130000 Owoce ziarnkowe 0,5 0,4 (+) 0,1
0130010 Jabłka 0,3 (+)
0130020 Gruszki 0,3 (+)
0130030 Pigwy 0,01 (*)
0130040 Owoce nieszpułki zwyczajnej (**) 0,01 (*)
0130050 Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego (**) 0,01 (*)
0130990 Pozostałe 0,01 (*)
0140000 Owoce pestkowe 0,01 (*)
0140010 Morele 0,05 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0140020 Czereśnie 0,05 (*) 1 0,4
0140030 Brzoskwinie 0,5 0,6 0,01 (*)
0140040 Śliwki 0,05 (*) 0,4 0,05
0140990 Pozostałe 0,05 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0150000 Owoce jagodowe i drobne owoce
0151000 a) winogrona 0,2 0,01 (*)
0151010 Winogrona stołowe 0,01 (*) (+) 0,8
0151020 Winogrona do produkcji wina 3 (+) 1,5 (+)
0152000 b) truskawki 0,5 0,01 (*) 1,5 0,15
0153000 c) owoce leśne 0,05 (*) 0,01 (*) (+) 0,01 (*) 0,01 (*)
0153010 Jeżyny
0153020 Jeżyny popielice
0153030 Maliny (czerwone i żółte)
0153990 Pozostałe
0154000 d) pozostałe drobne owoce i jagody 0,05 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0154010 Borówki amerykańskie 3
0154020 Żurawiny 0,01 (*)
0154030 Porzeczki (czarne, czerwone i białe) 0,01 (*)
0154040 Agrest (zielony, czerwony i żółty) 0,01 (*)
0154050 Róża dzika (**) 0,01 (*)
0154060 Morwy (czarne i białe) (**) 0,01 (*)
0154070 Głóg włoski (**) 0,01 (*)
0154080 Bez czarny (**) 0,01 (*)
0154990 Pozostałe 0,01 (*)
0160000 Owoce różne z 0,01 (*) 0,01 (*)
0161000 a) jadalną skórką 0,01 (*)
0161010 Daktyle 0,05 (*)
0161020 Figi 0,05 (*)
0161030 Oliwki stołowe 0,05 (*)
0161040 Kumkwat 0,05 (*)
0161050 Karambola (**)
0161060 Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia (**)
0161070 Czapetka kuminowa (**)
0161990 Pozostałe 0,05 (*)
0162000 b) niejadalną skórką, małe 0,05 (*) 0,01 (*)
0162010 Kiwi (zielone, czerwone, żółte)
0162020 Liczi chińskie/Śliwka chińska
0162030 Marakuja/Męczennica jadalna
0162040 Owoc opuncji figowej/Figa indyjska (**)
0162050 Caimito (**)
0162060 Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej (**)
0162990 Pozostałe
0163000 c) niejadalną skórką, duże
0163010 Awokado 0,05 (*) 0,01 (*)
0163020 Banany 0,05 (*) 0,3
0163030 Mango 0,05 (*) 0,01 (*)
0163040 Papaja 0,05 (*) 0,01 (*)
0163050 Granaty/Jabłka granatu 0,3 0,01 (*)
0163060 Czerymoja (**) 0,01 (*)
0163070 Gujawa/Gruszla (**) 0,01 (*)
0163080 Ananasy 0,05 (*) 0,01 (*)
0163090 Owoce chlebowca (**) 0,01 (*)
0163100 Owoce duriana właściwego (**) 0,01 (*)
0163110 Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany (**) 0,01 (*)
0163990 Pozostałe 0,05 (*) 0,01 (*)
0200000 WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE
0210000 Warzywa korzeniowe i bulwiaste 0,05 (*) 0,01 (*)
0211000 a) ziemniaki 0,02 0,01 (*)
0212000 b) tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste 0,01 (*) 0,01 (*)
0212010 Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy (**)
0212020 Kartofel słodki/Batat
0212030 Pochrzyn
0212040 Maranta trzcinowata
0212990 Pozostałe
0213000 c) pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego 0,01 (*)
0213010 Buraki 0,06 (+)
0213020 Marchew 0,01 (*)
0213030 Seler zwyczajny 0,01 (*)
0213040 Chrzan pospolity 0,01 (*)
0213050 Słonecznik bulwiasty 0,01 (*)
0213060 Pasternak 0,01 (*)
0213070 Korzeń pietruszki zwyczajnej 0,01 (*)
0213080 Rzodkiew 0,01 (*)
0213090 Kozibród porolistny/Salsefia 0,01 (*)
0213100 Brukiew/Karpiel 0,01 (*)
0213110 Rzepa biała/Rzepa jadalna 0,01 (*)
0213990 Pozostałe 0,01 (*)
0220000 Warzywa cebulowe 0,05 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0220010 Czosnek 0,06
0220020 Cebula 0,06
0220030 Szalotka 0,06
0220040 Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka 0,01 (*)
0220990 Pozostałe 0,01 (*)
0230000 Warzywa owocowe 0,01 (*)
0231000 a) rośliny psiankowate 0,5
0231010 Pomidory 0,3 0,8
0231020 Papryka roczna 0,01 (*) 1
0231030 Oberżyny/Bakłażany 0,01 (*) 0,01 (*)
0231040 Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra 0,01 (*) 0,01 (*)
0231990 Pozostałe 0,01 (*) 0,01 (*)
0232000 b) dyniowate z jadalną skórką 0,05 (*) 0,01 (*) 0,15
0232010 Ogórki
0232020 Korniszony
0232030 Cukinie
0232990 Pozostałe
0233000 c) dyniowate z niejadalną skórką 0,05 (*) 0,01 (*)
0233010 Melony 0,2 (+)
0233020 Dynie olbrzymie 0,01 (*)
0233030 Arbuzy 0,2 (+)
0233990 Pozostałe 0,01 (*)
0234000 d) kukurydza cukrowa 0,05 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0239000 e) pozostałe warzywa owocowe 0,05 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0240000 Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach) 0,05 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0241000 a) kapustne kwitnące
0241010 Brokuły
0241020 Kalafiory
0241990 Pozostałe
0242000 b) kapustne głowiaste
0242010 Brukselka/Kapusta brukselska
0242020 Kapusta głowiasta
0242990 Pozostałe
0243000 c) kapustne liściowe
0243010 Kapusta pekińska/Kapusta petsai
0243020 Jarmuż
0243990 Pozostałe
0244000 d) kalarepa
0250000 Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne 0,05 (*)
0251000 a) sałaty i warzywa sałatowe 0,01 (*) 0,01 (*)
0251010 Roszpunka warzywna 0,01 (*)
0251020 Sałaty 1,5
0251030 Endywia o liściach szerokich 0,01 (*)
0251040 Rzeżucha i inne kiełki i pędy 0,01 (*)
0251050 Gorczycznik wiosenny (**) 0,01 (*)
0251060 Rokietta siewna/rukola 0,01 (*)
0251070 Gorczyca sarepska (**) 0,01 (*)
0251080 Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych) 0,01 (*)
0251990 Pozostałe 0,01 (*)
0252000 b) szpinak i podobne liście 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0252010 Szpinak (**)
0252020 Portulaka pospolita
0252030 Boćwina
0252990 Pozostałe
0253000 c) liście winorośli lub podobne gatunki (**) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0254000 d) rukiew wodna 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0255000 e) cykoria warzywna/cykoria liściasta/cykoria brukselska 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0256000 f) zioła, kwiaty jadalne 0,05 (*) 0,02 (*) 0,02 (*)
0256010 Trybula
0256020 Szczypiorek
0256030 Liście selera
0256040 Pietruszka - nać
0256050 Szałwia lekarska (**)
0256060 Rozmaryn lekarski (**)
0256070 Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek (**)
0256080 Bazylia pospolita i kwiaty jadalne (**)
0256090 Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny (**)
0256100 Estragon (**)
0256990 Pozostałe
0260000 Warzywa strączkowe 0,05 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0260010 Fasola (w strąkach)
0260020 Fasola (bez strąków)
0260030 Groch (w strąkach)
0260040 Groch (bez strąków)
0260050 Soczewica
0260990 Pozostałe
0270000 Warzywa łodygowe 0,05 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0270010 Szparagi
0270020 Karczochy hiszpańskie
0270030 Seler
0270040 Fenkuł włoski/Koper włoski
0270050 Karczochy zwyczajne
0270060 Pory
0270070 Rabarbar
0270080 Pędy bambusa (**)
0270090 Rdzenie palmowe (**)
0270990 Pozostałe
0280000 Grzyby, mchy i porosty 0,05 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0280010 Grzyby uprawne
0280020 Grzyby dzikie
0280990 Mchy i porosty
0290000 Algi i organizmy prokariotyczne (**) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0300000 JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH 0,05 (*) 0,02 (*) 0,01 (*) 0,02 (*)
0300010 Fasola (+)
0300020 Soczewica
0300030 Groch
0300040 Łubin biały
0300990 Pozostałe
0400000 NASIONA I OWOCE OLEISTE 0,05 (*) 0,01 (*)
0401000 Nasiona oleiste
0401010 Siemię lniane 0,02 (*) 0,01 (*)
0401020 Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe 0,15 0,9
0401030 Nasiona maku 0,02 (*) 0,01 (*)
0401040 Ziarna sezamu 0,02 (*) 0,01 (*)
0401050 Ziarna słonecznika 0,02 (*) 0,01 (*)
0401060 Ziarna rzepaku 0,5 0,01 (*)
0401070 Ziarna soi zwyczajnej 0,4 0,01 (*)
0401080 Nasiona gorczycy 0,5 0,01 (*)
0401090 Nasiona bawełny 0,5 0,01 (*)
0401100 Nasiona dyni 0,02 (*) 0,01 (*)
0401110 Nasiona krokoszu barwierskiego (**) 0,02 (*) 0,01 (*)
0401120 Nasiona ogórecznika lekarskiego (**) 0,02 (*) 0,01 (*)
0401130 Nasiona lnicznika siewnego (**) 0,5 0,01 (*)
0401140 Nasiona konopi siewnych 0,02 (*) 0,01 (*)
0401150 Rącznik pospolity (**) 0,02 (*) 0,01 (*)
0401990 Pozostałe 0,02 (*) 0,01 (*)
0402000 Owoce oleiste 0,02 (*) 0,01 (*)
0402010 Oliwki do produkcji oliwy
0402020 Nasiona palm olejowych (**)
0402030 Owoce palm olejowych (**)
0402040 Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe (**)
0402990 Pozostałe
0500000 ZBOŻA 3 0,02 (*)
0500010 Jęczmień 0,15 0,1
0500020 Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome 0,01 (*) 0,02 (*)
0500030 Kukurydza 0,01 (*) 0,02 (*)
0500040 Proso zwyczajne 0,01 (*) 0,02 (*)
0500050 Owies zwyczajny 0,01 (*) 0,1
0500060 Ryż siewny 1,5 (+) 0,02 (*)
0500070 Żyto zwyczajne 0,15 0,1
0500080 Sorgo japońskie 1,5 0,02 (*)
0500090 Pszenica zwyczajna 0,15 0,1
0500990 Pozostałe 0,01 (*) 0,02 (*)
0600000 HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY 0,05 (*)
0610000 Herbaty 0,1 (*) 0,1 (*) 0,05 (*)
0620000 Ziarna kawy (**) 0,1 (*) 0,15
0630000 Napary ziołowe z (**) 0,05 (*)
0631000 a) kwiatów (**) 0,1 (*)
0631010 Rumian szlachetny/Rumianek rzymski (**)
0631020 Ketmia szczawiowa (**)
0631030 Róża (**)
0631040 Jaśmin (**)
0631050 Lipa (**)
0631990 Pozostałe (**)
0632000 b) liści i ziół (**) 0,1 (*)
0632010 Truskawka (**)
0632020 Aspalat prosty (**)
0632030 Ostrokrzew paragwajski (**)
0632990 Pozostałe (**)
0633000 c) korzeni (**) 3 (+)
0633010 Kozłek lekarski (**)
0633020 Żeń-szeń (**)
0633990 Pozostałe (**)
0639000 d) wszelkich pozostałych części rośliny (**) 0,1 (*)
0640000 Ziarna kakaowe (**) 0,1 (*) 0,05 (*)
0650000 Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański (**) 0,1 (*) 0,05 (*)
0700000 CHMIEL 0,1 (*) 0,1 (*) 20 0,01 (*)
0800000 PRZYPRAWY (**)
0810000 Przyprawy nasienne (**) 0,1 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
0810010 Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż (**)
0810020 Kminek czarny/Czarny kmin (**)
0810030 Seler (**)
0810040 Kolendra siewna (**)
0810050 Kmin rzymski (**)
0810060 Koper ogrodowy (**)
0810070 Koper włoski/Fenkuł włoski (**)
0810080 Kozieradka pospolita (**)
0810090 Gałka muszkatołowa (**)
0810990 Pozostałe (**)
0820000 Przyprawy owocowe (**) 0,1 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
0820010 Ziele angielskie/pieprz angielski (**)
0820020 Pieprz syczuański (**)
0820030 Kminek zwyczajny (**)
0820040 Kardamon malabarski (**)
0820050 Jagody jałowca (**)
0820060 Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego) (**)
0820070 Wanilia (**)
0820080 Tamarynd (**)
0820990 Pozostałe (**)
0830000 Przyprawy korowe (**) 0,1 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
0830010 Cynamon (**)
0830990 Pozostałe (**)
0840000 Przyprawy korzeniowe lub kłączowe (**)
0840010 Lukrecja (**) 0,1 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
0840020 Imbir (**) 0,1 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
0840030 Kurkuma (**) 0,1 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
0840040 Chrzan pospolity (**) (+) (+) (+)
0840990 Pozostałe (**) 0,1 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
0850000 Przyprawy pączkowe (**) 0,1 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
0850010 Goździki (**)
0850020 Kapary (**)
0850990 Pozostałe (**)
0860000 Przyprawy ze słupków kwiatowych (**) 0,1 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
0860010 Szafran (**)
0860990 Pozostałe (**)
0870000 Przyprawy z osnówki nasiona (**) 0,1 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
0870010 Kwiat muszkatołowy (**)
0870990 Pozostałe (**)
0900000 ROŚLINY CUKRODAJNE (**) 0,01 (*) 0,01 (*)
0900010 Korzenie buraka cukrowego (**) 0,06
0900020 Trzcina cukrowa (**) 0,01 (*)
0900030 Cykoria podróżnik, korzenie (**) 0,01 (*)
0900990 Pozostałe (**) 0,01 (*)
1000000 PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE
1010000 Tkanki z 0,05 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
1011000 a) świń
1011010 Mięśnie 0,01 (*)
1011020 Tkanka tłuszczowa 0,01 (*)
1011030 Wątroba 0,1 (+)
1011040 Nerka 0,01 (*)
1011050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,01 (*)
1011990 Pozostałe 0,01 (*)
1012000 b) bydła
1012010 Mięśnie 0,01 (*)
1012020 Tkanka tłuszczowa 0,01 (*)
1012030 Wątroba 0,3 (+)
1012040 Nerka 0,01 (*)
1012050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,01 (*)
1012990 Pozostałe 0,01 (*)
1013000 c) owiec
1013010 Mięśnie 0,01 (*)
1013020 Tkanka tłuszczowa 0,01 (*)
1013030 Wątroba 0,3 (+)
1013040 Nerka 0,01 (*)
1013050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,01 (*)
1013990 Pozostałe 0,01 (*)
1014000 d) kóz
1014010 Mięśnie 0,01 (*)
1014020 Tkanka tłuszczowa 0,01 (*)
1014030 Wątroba 0,3 (+)
1014040 Nerka 0,01 (*)
1014050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,01 (*)
1014990 Pozostałe 0,01 (*)
1015000 e) koniowatych (**)
1015010 Mięśnie (**) 0,01 (*)
1015020 Tkanka tłuszczowa (**) 0,01 (*)
1015030 Wątroba (**) 0,3 (+)
1015040 Nerka (**) 0,01 (*)
1015050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) (**) 0,01 (*)
1015990 Pozostałe (**) 0,01 (*)
1016000 f) drobiu
1016010 Mięśnie 0,01 (*)
1016020 Tkanka tłuszczowa 0,01 (*)
1016030 Wątroba 0,03
1016040 Nerka 0,03
1016050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,03
1016990 Pozostałe 0,01 (*)
1017000 g) pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych (**)
1017010 Mięśnie (**) 0,01 (*)
1017020 Tkanka tłuszczowa (**) 0,01 (*)
1017030 Wątroba (**) 0,3 (+)
1017040 Nerka (**) 0,01 (*)
1017050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) (**) 0,01 (*)
1017990 Pozostałe (**) 0,01 (*)
1020000 Mleko 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
1020010 Bydło
1020020 Owce
1020030 Kozy
1020040 Konie
1020990 Pozostałe
1030000 Jaja ptasie 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
1030010 Kury
1030020 Kaczki (**)
1030030 Gęsi (**)
1030040 Przepiórki (**)
1030990 Pozostałe (**)
1040000 Miód i pozostałe produkty pszczele (**) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
1050000 Płazy i gady (**) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
1060000 Bezkręgowe zwierzęta lądowe (**) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
1070000 Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe (**) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
(*) Granica oznaczalności

(**) Kombinacja pestycydu-numeru kodu, dla której stosuje się NDP określony w załączniku III część B.

(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.

(F) = Rozpuszczalny w tłuszczach

Fluazynam (F)
(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące rodzaju pozostałości w towarach przetworzonych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 18 października 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0130010 Jabłka
0130020 Gruszki
(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 18 października 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0151010 Winogrona stołowe
(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące rodzaju pozostałości w towarach przetworzonych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 18 października 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0151020 Winogrona do produkcji wina
(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 18 października 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0153000 c) owoce leśne
0153010 Jeżyny
0153020 Jeżyny popielice
0153030 Maliny (czerwone i żółte)
0300010 Fasola
(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 18 października 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0633000 c) korzeni
0633010 Kozłek lekarski
0633020 Żeń-szeń
(+) Najwyższym dopuszczalnym poziomem pozostałości mającym zastosowanie do chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie przypraw (kod 0840040) jest poziom określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w kategorii warzyw, w grupie warzyw korzeniowych i bulwiastych (kod 0213040), przy uwzględnieniu zmian w poziomach w wyniku przetwarzania (suszenia) zgodnie z art. 20 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.
0840040 Chrzan pospolity
Flutriafol
(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące rodzaju pozostałości w towarach przetworzonych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 27 stycznia 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0130000 Owoce ziarnkowe
0130010 Jabłka
0130020 Gruszki
0130030 Pigwy
0130040 Owoce nieszpułki zwyczajnej
0130050 Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego
0130990 Pozostałe
0151020 Winogrona do produkcji wina
(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 27 stycznia 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0213010 Buraki
0233010 Melony
0233030 Arbuzy
0500060 Ryż siewny
(+) Najwyższym dopuszczalnym poziomem pozostałości mającym zastosowanie do chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie przypraw (kod 0840040) jest poziom określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w kategorii warzyw, w grupie warzyw korzeniowych i bulwiastych (kod 0213040), przy uwzględnieniu zmian w poziomach w wyniku przetwarzania (suszenia) zgodnie z art. 20 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.
0840040 Chrzan pospolity
(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące warunków przechowywania próbek z badań żywieniowych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 27 stycznia 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
1011030 Wątroba
(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metabolizmu przeżuwaczy i warunków przechowywania próbek z badań żywieniowych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 27 stycznia 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
1012030 Wątroba
1013030 Wątroba
1014030 Wątroba
(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące warunków przechowywania próbek z badań żywieniowych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 27 stycznia 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
1015030 Wątroba
(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metabolizmu przeżuwaczy i warunków przechowywania próbek z badań żywieniowych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 27 stycznia 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
1017030 Wątroba
Proheksadion (proheksadion (kwas) i jego sole wyrażone jako proheksadion wapnia)
(+) Najwyższym dopuszczalnym poziomem pozostałości mającym zastosowanie do chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie przypraw (kod 0840040) jest poziom określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w kategorii warzyw, w grupie warzyw korzeniowych i bulwiastych (kod 0213040), przy uwzględnieniu zmian w poziomach w wyniku przetwarzania (suszenia) zgodnie z art. 20 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.
0840040 Chrzan pospolity"
2)
w załączniku III wprowadza się następujące zmiany:
a)
w części A kolumny dotyczące ametoktradyny, cyprokonazolu i difenokonazolu otrzymują brzmienie:

"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer kodu Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (a) Ametoktradyna (R) Cyprokonazol (F) Difenokonazol
(1) (2) (3) (4) (5)
0100000 OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH
0110000 Owoce cytrusowe 0,01 (*) 0,05 (*) 0,6
0110010 Grejpfruty
0110020 Pomarańcze
0110030 Cytryny
0110040 Limy/limonki
0110050 Mandarynki
0110990 Pozostałe
0120000 Orzechy z drzew orzechowych 0,01 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
0120010 Migdały
0120020 Orzechy brazylijskie
0120030 Orzechy nerkowca
0120040 Kasztany jadalne
0120050 Orzechy kokosowe
0120060 Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej
0120070 Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej
0120080 Orzechy pekan
0120090 Orzeszki piniowe
0120100 Orzeszki pistacjowe
0120110 Orzechy włoskie
0120990 Pozostałe
0130000 Owoce ziarnkowe 0,01 (*) 0,1 0,8
0130010 Jabłka
0130020 Gruszki
0130030 Pigwy
0130040 Owoce nieszpułki zwyczajnej
0130050 Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego
0130990 Pozostałe
0140000 Owoce pestkowe 0,01 (*)
0140010 Morele 0,1 0,7
0140020 Czereśnie 0,1 0,3
0140030 Brzoskwinie 0,1 0,5
0140040 Śliwki 0,05 (*) 0,5
0140990 Pozostałe 0,05 (*) 0,1
0150000 Owoce jagodowe i drobne owoce
0151000 a) winogrona 6 0,2 3
0151010 Winogrona stołowe
0151020 Winogrona do produkcji wina
0152000 b) truskawki 0,01 (*) 0,05 (*) 0,5
0153000 c) owoce leśne 0,01 (*) 0,05 (*)
0153010 Jeżyny 1,5
0153020 Jeżyny popielice 0,1
0153030 Maliny (czerwone i żółte) 1,5
0153990 Pozostałe 0,1
0154000 d) pozostałe drobne owoce i jagody 0,01 (*) 0,05 (*)
0154010 Borówki amerykańskie 0,1
0154020 Żurawiny 0,1
0154030 Porzeczki (czarne, czerwone i białe) 0,2
0154040 Agrest (zielony, czerwony i żółty) 0,1
0154050 Róża dzika 0,1
0154060 Morwy (czarne i białe) 0,1
0154070 Głóg włoski 0,8
0154080 Bez czarny 0,1
0154990 Pozostałe 0,1
0160000 Owoce różne z 0,01 (*) 0,05 (*)
0161000 a) jadalną skórką
0161010 Daktyle 0,1
0161020 Figi 0,1
0161030 Oliwki stołowe 2
0161040 Kumkwat 0,6
0161050 Karambola 0,1
0161060 Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia 0,8
0161070 Czapetka kuminowa 0,1
0161990 Pozostałe 0,1
0162000 b) niejadalną skórką, małe 0,1
0162010 Kiwi (zielone, czerwone, żółte)
0162020 Liczi chińskie/Śliwka chińska
0162030 Marakuja/Męczennica jadalna
0162040 Owoc opuncji figowej/Figa indyjska
0162050 Caimito
0162060 Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej
0162990 Pozostałe
0163000 c) niejadalną skórką, duże
0163010 Awokado 0,6
0163020 Banany 0,1
0163030 Mango 0,1
0163040 Papaja 0,2
0163050 Granaty/Jabłka granatu 0,1
0163060 Czerymoja 0,1
0163070 Gujawa/Gruszla 0,1
0163080 Ananasy 0,1
0163090 Owoce chlebowca 0,1
0163100 Owoce duriana właściwego 0,1
0163110 Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany 0,1
0163990 Pozostałe 0,1
0200000 WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE
0210000 Warzywa korzeniowe i bulwiaste 0,05 (*)
0211000 a) ziemniaki 0,05 0,1
0212000 b) tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste 0,05 0,1
0212010 Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy
0212020 Kartofel słodki/Batat
0212030 Pochrzyn
0212040 Maranta trzcinowata
0212990 Pozostałe
0213000 c) pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego 0,01 (*)
0213010 Buraki 0,4
0213020 Marchew 0,4
0213030 Seler zwyczajny 2
0213040 Chrzan pospolity 0,4
0213050 Słonecznik bulwiasty 0,4
0213060 Pasternak 0,4
0213070 Korzeń pietruszki zwyczajnej 0,4
0213080 Rzodkiew 0,4
0213090 Kozibród porolistny/Salsefia 0,4
0213100 Brukiew/Karpiel 0,4
0213110 Rzepa biała/Rzepa jadalna 0,4
0213990 Pozostałe 0,4
0220000 Warzywa cebulowe 0,05 (*)
0220010 Czosnek 1,5 0,5
0220020 Cebula 1,5 0,5
0220030 Szalotka 1,5 0,5
0220040 Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka 5 9
0220990 Pozostałe 0,01 (*) 0,5
0230000 Warzywa owocowe 0,05 (*)
0231000 a) rośliny psiankowate
0231010 Pomidory 2 2
0231020 Papryka roczna 2 0,8
0231030 Oberżyny/Bakłażany 1,5 0,6
0231040 Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra 1,5 0,05 (*)
0231990 Pozostałe 1,5 0,05 (*)
0232000 b) dyniowate z jadalną skórką 0,3
0232010 Ogórki 2
0232020 Korniszony 3
0232030 Cukinie 3
0232990 Pozostałe 3
0233000 c) dyniowate z niejadalną skórką 3 0,2
0233010 Melony
0233020 Dynie olbrzymie
0233030 Arbuzy
0233990 Pozostałe
0234000 d) kukurydza cukrowa 0,01 (*) 0,05 (*)
0239000 e) pozostałe warzywa owocowe 0,01 (*) 0,05 (*)
0240000 Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach) 0,05 (*)
0241000 a) kapustne kwitnące
0241010 Brokuły 6 1
0241020 Kalafiory 0,01 (*) 0,2
0241990 Pozostałe 0,01 (*) 0,05 (*)
0242000 b) kapustne głowiaste 0,3
0242010 Brukselka/Kapusta brukselska 0,01 (*)
0242020 Kapusta głowiasta 15
0242990 Pozostałe 0,01 (*)
0243000 c) kapustne liściowe 2
0243010 Kapusta pekińska/Kapusta petsai 60
0243020 Jarmuż 0,01 (*)
0243990 Pozostałe 0,01 (*)
0244000 d) kalarepa 0,01 (*) 0,05 (*)
0250000 Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne
0251000 a) sałaty i warzywa sałatowe
0251010 Roszpunka warzywna 50 5 7
0251020 Sałaty 40 0,05 (*) 4
0251030 Endywia o liściach szerokich 40 0,05 (*) 0,8
0251040 Rzeżucha i inne kiełki i pędy 40 0,05 (*) 4
0251050 Gorczycznik wiosenny 40 0,05 (*) 4
0251060 Rokietta siewna/rukola 40 0,05 (*) 2
0251070 Gorczyca sarepska 40 0,05 (*) 4
0251080 Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych) 40 0,05 (*) 4
0251990 Pozostałe 0,01 (*) 0,05 (*) 4
0252000 b) szpinak i podobne liście 60 0,05 (*)
0252010 Szpinak 2
0252020 Portulaka pospolita 2
0252030 Boćwina 4
0252990 Pozostałe 0,05 (*)
0253000 c) liście winorośli lub podobne gatunki 0,01 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
0254000 d) rukiew wodna 0,01 (*) 0,05 (*) 0,5
0255000 e) cykoria warzywna/cykoria liściasta/cykoria brukselska 0,01 (*) 0,05 (*) 0,08
0256000 f) zioła, kwiaty jadalne 20 0,05 (*)
0256010 Trybula 10
0256020 Szczypiorek 4
0256030 Liście selera 10
0256040 Pietruszka - nać 10
0256050 Szałwia lekarska 4
0256060 Rozmaryn lekarski 4
0256070 Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek 4
0256080 Bazylia pospolita i kwiaty jadalne 10
0256090 Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny 4
0256100 Estragon 4
0256990 Pozostałe 4
0260000 Warzywa strączkowe 0,01 (*) 0,05 (*)
0260010 Fasola (w strąkach) 1
0260020 Fasola (bez strąków) 1
0260030 Groch (w strąkach) 1
0260040 Groch (bez strąków) 1
0260050 Soczewica 0,05 (*)
0260990 Pozostałe 0,05 (*)
0270000 Warzywa łodygowe
0270010 Szparagi 0,01 (*) 0,1 0,05 (*)
0270020 Karczochy hiszpańskie 0,01 (*) 0,05 (*) 7
0270030 Seler 20 0,2 7
0270040 Fenkuł włoski/Koper włoski 20 0,05 (*) 5
0270050 Karczochy zwyczajne 0,01 (*) 0,1 1
0270060 Pory 5 0,05 (*) 0,6
0270070 Rabarbar 0,01 (*) 0,05 (*) 0,5
0270080 Pędy bambusa 0,01 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
0270090 Rdzenie palmowe 0,01 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
0270990 Pozostałe 0,01 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
0280000 Grzyby, mchy i porosty 0,01 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
0280010 Grzyby uprawne
0280020 Grzyby dzikie
0280990 Mchy i porosty
0290000 Algi i organizmy prokariotyczne 0,01 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
0300000 JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH 0,01 (*) 0,08
0300010 Fasola 0,06
0300020 Soczewica 0,06
0300030 Groch 0,1
0300040 Łubin biały 0,06
0300990 Pozostałe 0,06
0400000 NASIONA I OWOCE OLEISTE 0,01 (*)
0401000 Nasiona oleiste
0401010 Siemię lniane 0,05 (*) 0,2
0401020 Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe 0,05 (*) 0,05 (*)
0401030 Nasiona maku 0,4 0,05 (*)
0401040 Ziarna sezamu 0,05 (*) 0,05 (*)
0401050 Ziarna słonecznika 0,05 (*) 0,05 (*)
0401060 Ziarna rzepaku 0,4 0,5
0401070 Ziarna soi zwyczajnej 0,07 0,1
0401080 Nasiona gorczycy 0,4 0,2
0401090 Nasiona bawełny 0,05 (*) 0,05 (*)
0401100 Nasiona dyni 0,05 (*) 0,05 (*)
0401110 Nasiona krokoszu barwierskiego 0,05 (*) 0,05 (*)
0401120 Nasiona ogórecznika lekarskiego 0,4 0,05 (*)
0401130 Nasiona lnicznika siewnego 0,4 0,05 (*)
0401140 Nasiona konopi siewnych 0,05 (*) 0,05 (*)
0401150 Rącznik pospolity 0,05 (*) 0,05 (*)
0401990 Pozostałe 0,05 (*) 0,05 (*)
0402000 Owoce oleiste 0,05 (*)
0402010 Oliwki do produkcji oliwy 2
0402020 Nasiona palm olejowych 0,05 (*)
0402030 Owoce palm olejowych 0,05 (*)
0402040 Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe 0,05 (*)
0402990 Pozostałe 0,05 (*)
0500000 ZBOŻA 0,01 (*)
0500010 Jęczmień 0,2 0,3
0500020 Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome 0,1 0,05 (*)
0500030 Kukurydza 0,1 0,05 (*)
0500040 Proso zwyczajne 0,1 0,05 (*)
0500050 Owies zwyczajny 0,2 0,05 (*)
0500060 Ryż siewny 0,1 3
0500070 Żyto zwyczajne 0,1 0,1
0500080 Sorgo japońskie 0,1 0,05 (*)
0500090 Pszenica zwyczajna 0,1 0,1
0500990 Pozostałe 0,1 0,05 (*)
0600000 HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY 0,01 (*)
0610000 Herbaty 0,05 (*) 0,05 (*)
0620000 Ziarna kawy 0,1 0,05 (*)
0630000 Napary ziołowe z 0,05 (*) 20
0631000 a) kwiatów
0631010 Rumian szlachetny/Rumianek rzymski
0631020 Ketmia szczawiowa
0631030 Róża
0631040 Jaśmin
0631050 Lipa
0631990 Pozostałe
0632000 b) liści i ziół
0632010 Truskawka
0632020 Aspalat prosty
0632030 Ostrokrzew paragwajski
0632990 Pozostałe
0633000 c) korzeni
0633010 Kozłek lekarski
0633020 Żeń-szeń
0633990 Pozostałe
0639000 d) wszelkich pozostałych części rośliny
0640000 Ziarna kakaowe 0,05 (*) 0,05 (*)
0650000 Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański 0,05 (*) 0,05 (*)
0700000 CHMIEL 100 0,05 (*) 0,05 (*)
0800000 PRZYPRAWY
0810000 Przyprawy nasienne 0,01 (*) 0,05 (*) 0,3
0810010 Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż
0810020 Kminek czarny/Czarny kmin
0810030 Seler
0810040 Kolendra siewna
0810050 Kmin rzymski
0810060 Koper ogrodowy
0810070 Koper włoski/Fenkuł włoski
0810080 Kozieradka pospolita
0810090 Gałka muszkatołowa
0810990 Pozostałe
0820000 Przyprawy owocowe 0,01 (*) 0,05 (*) 0,3
0820010 Ziele angielskie/pieprz angielski
0820020 Pieprz syczuański
0820030 Kminek zwyczajny
0820040 Kardamon malabarski
0820050 Jagody jałowca
0820060 Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego)
0820070 Wanilia
0820080 Tamarynd
0820990 Pozostałe
0830000 Przyprawy korowe 0,01 (*) 0,05 (*) 0,3
0830010 Cynamon
0830990 Pozostałe
0840000 Przyprawy korzeniowe lub kłączowe
0840010 Lukrecja 0,01 (*) 0,05 (*) 3
0840020 Imbir 0,01 (*) 0,05 (*) 3
0840030 Kurkuma 0,01 (*) 0,05 (*) 3
0840040 Chrzan pospolity (+) (+) (+)
0840990 Pozostałe 0,01 (*) 0,05 (*) 3
0850000 Przyprawy pączkowe 0,01 (*) 0,05 (*) 0,3
0850010 Goździki
0850020 Kapary
0850990 Pozostałe
0860000 Przyprawy ze słupków kwiatowych 0,01 (*) 0,05 (*) 0,3
0860010 Szafran
0860990 Pozostałe
0870000 Przyprawy z osnówki nasiona 0,01 (*) 0,05 (*) 0,3
0870010 Kwiat muszkatołowy
0870990 Pozostałe
0900000 ROŚLINY CUKRODAJNE 0,01 (*)
0900010 Korzenie buraka cukrowego 0,1 0,2
0900020 Trzcina cukrowa 0,05 (*) 0,05 (*)
0900030 Cykoria podróżnik, korzenie 0,05 (*) 0,6
0900990 Pozostałe 0,05 (*) 0,05 (*)
1000000 PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE
1010000 Tkanki z 0,03 (*)
1011000 a) świń
1011010 Mięśnie 0,05 (*) 0,05
1011020 Tkanka tłuszczowa 0,05 (*) 0,05
1011030 Wątroba 0,5 0,2
1011040 Nerka 0,5 0,2
1011050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,5 0,2
1011990 Pozostałe 0,05 (*) 0,1
1012000 b) bydła
1012010 Mięśnie 0,05 (*) 0,05
1012020 Tkanka tłuszczowa 0,05 (*) 0,05
1012030 Wątroba 0,5 0,2
1012040 Nerka 0,5 0,2
1012050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,5 0,2
1012990 Pozostałe 0,05 (*) 0,1
1013000 c) owiec
1013010 Mięśnie 0,05 (*) 0,05
1013020 Tkanka tłuszczowa 0,05 (*) 0,05
1013030 Wątroba 0,5 0,2
1013040 Nerka 0,5 0,2
1013050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,5 0,2
1013990 Pozostałe 0,05 (*) 0,1
1014000 d) kóz
1014010 Mięśnie 0,05 (*) 0,05
1014020 Tkanka tłuszczowa 0,05 (*) 0,05
1014030 Wątroba 0,5 0,2
1014040 Nerka 0,5 0,2
1014050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,5 0,2
1014990 Pozostałe 0,05 (*) 0,1
1015000 e) koniowatych
1015010 Mięśnie 0,05 (*) 0,05
1015020 Tkanka tłuszczowa 0,05 (*) 0,05
1015030 Wątroba 0,5 0,2
1015040 Nerka 0,5 0,2
1015050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,5 0,2
1015990 Pozostałe 0,05 (*) 0,1
1016000 f) drobiu 0,05 (*) 0,1
1016010 Mięśnie
1016020 Tkanka tłuszczowa
1016030 Wątroba
1016040 Nerka
1016050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1016990 Pozostałe
1017000 g) pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych
1017010 Mięśnie 0,05 (*) 0,1
1017020 Tkanka tłuszczowa 0,05 (*) 0,1
1017030 Wątroba 0,5 0,2
1017040 Nerka 0,5 0,2
1017050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,5 0,2
1017990 Pozostałe 0,05 (*) 0,1
1020000 Mleko 0,03 (*) 0,05 (*) 0,005 (*)
1020010 Bydło
1020020 Owce
1020030 Kozy
1020040 Konie
1020990 Pozostałe
1030000 Jaja ptasie 0,03 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
1030010 Kury
1030020 Kaczki
1030030 Gęsi
1030040 Przepiórki
1030990 Pozostałe
1040000 Miód i pozostałe produkty pszczele 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
1050000 Płazy i gady 0,03 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
1060000 Bezkręgowe zwierzęta lądowe 0,03 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
1070000 Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe 0,03 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
(*) Granica oznaczalności

(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.

(F) = Rozpuszczalny w tłuszczach

Ametoktradyna (R)

(R) = Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu:

Ametoktradyna - kod 1000000 oprócz 1040000: ametoktradyna, metabolit kwasu 4-(7-amino-5-etylo [1,2,4]triazolo, [1,5-a] pirymidyn-6-ylo) masłowego (M650F01) oraz metabolit kwasu 6-(7-amino-5-etylo [1,2,4]triazolo [1,5-a]pirymidyn-6-ylo) heksanowego (M650F06), wyrażone jako ametoktradyna

(+) Najwyższym dopuszczalnym poziomem pozostałości mającym zastosowanie do chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie przypraw (kod 0840040) jest poziom określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w kategorii warzyw, w grupie warzyw korzeniowych i bulwiastych (kod 0213040), przy uwzględnieniu zmian w poziomach w wyniku przetwarzania (suszenia) zgodnie z art. 20 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

0840040 Chrzan pospolity

Cyprokonazol (F)

(+) Najwyższym dopuszczalnym poziomem pozostałości mającym zastosowanie do chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie przypraw (kod 0840040) jest poziom określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w kategorii warzyw, w grupie warzyw korzeniowych i bulwiastych (kod 0213040), przy uwzględnieniu zmian w poziomach w wyniku przetwarzania (suszenia) zgodnie z art. 20 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

0840040 Chrzan pospolity

Difenokonazol

(+) Najwyższym dopuszczalnym poziomem pozostałości mającym zastosowanie do chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie przypraw (kod 0840040) jest poziom określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w kategorii warzyw, w grupie warzyw korzeniowych i bulwiastych (kod 0213040), przy uwzględnieniu zmian w poziomach w wyniku przetwarzania (suszenia) zgodnie z art. 20 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

0840040 Chrzan pospolity"

b)
w części B kolumna dotycząca chloropiryfosu metylowego otrzymuje brzmienie:

"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer kodu Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (a) Chloropiryfos metylowy (F)
(1) (2) (3)
0130040 Owoce nieszpułki zwyczajnej 0,5
0130050 Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego 0,5
0154050 Róża dzika 0,05 (*)
0154060 Morwy (czarne i białe) 0,05 (*)
0154070 Głóg włoski 0,05 (*)
0154080 Bez czarny 0,05 (*)
0161050 Karambola 0,05 (*)
0161060 Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia 0,5
0161070 Czapetka kuminowa 0,05 (*)
0162040 Owoc opuncji figowej/Figa indyjska 0,05 (*)
0162050 Caimito 0,05 (*)
0162060 Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej 0,05 (*)
0163060 Czerymoja 0,05 (*)
0163070 Gujawa/Gruszla 0,05 (*)
0163090 Owoce chlebowca 0,05 (*)
0163100 Owoce duriana właściwego 0,05 (*)
0163110 Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany 0,05 (*)
0212040 Maranta trzcinowata 0,05 (*)
0251050 Gorczycznik wiosenny 0,05 (*)
0251070 Gorczyca sarepska 0,05 (*)
0252020 Portulaka pospolita 0,05 (*)
0253000 c) liście winorośli lub podobne gatunki 0,05 (*)
0256050 Szałwia lekarska 0,05 (*)
0256060 Rozmaryn lekarski 0,05 (*)
0256070 Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek 0,05 (*)
0256080 Bazylia pospolita i kwiaty jadalne 0,05 (*)
0256090 Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny 0,05 (*)
0256100 Estragon 0,05 (*)
0270080 Pędy bambusa 0,05 (*)
0270090 Rdzenie palmowe 0,05 (*)
0290000 Algi i organizmy prokariotyczne
0401110 Nasiona krokoszu barwierskiego 0,05 (*)
0401120 Nasiona ogórecznika lekarskiego 0,05 (*)
0401130 Nasiona lnicznika siewnego 0,05 (*)
0401150 Rącznik pospolity 0,05 (*)
0402020 Nasiona palm olejowych 0,05 (*)
0402030 Owoce palm olejowych 0,05 (*)
0402040 Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe 0,05 (*)
0620000 Ziarna kawy 0,1 (*)
0630000 Napary ziołowe z
0631000 a) kwiatów
0631010 Rumian szlachetny/Rumianek rzymski 0,2
0631020 Ketmia szczawiowa 0,1 (*)
0631030 Róża 0,1 (*)
0631040 Jaśmin 0,1 (*)
0631050 Lipa 0,1 (*)
0631990 Pozostałe 0,1 (*)
0632000 b) liści i ziół 0,1 (*)
0632010 Truskawka 0,1 (*)
0632020 Aspalat prosty 0,1 (*)
0632030 Ostrokrzew paragwajski 0,1 (*)
0632990 Pozostałe 0,1 (*)
0633000 c) korzeni 0,1 (*)
0633010 Kozłek lekarski 0,1 (*)
0633020 Żeń-szeń 0,1 (*)
0633990 Pozostałe 0,1 (*)
0639000 d) wszelkich pozostałych części rośliny 0,1 (*)
0640000 Ziarna kakaowe 0,1 (*)
0650000 Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański 0,1 (*)
0800000 PRZYPRAWY
0810000 Przyprawy nasienne 1
0810010 Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż 1
0810020 Kminek czarny/Czarny kmin 1
0810030 Seler 1
0810040 Kolendra siewna 1
0810050 Kmin rzymski 1
0810060 Koper ogrodowy 1
0810070 Koper włoski/Fenkuł włoski 1
0810080 Kozieradka pospolita 1
0810090 Gałka muszkatołowa 1
0810990 Pozostałe 1
0820000 Przyprawy owocowe 0,3
0820010 Ziele angielskie/pieprz angielski 0,3
0820020 Pieprz syczuański 0,3
0820030 Kminek zwyczajny 0,3
0820040 Kardamon malabarski 0,3
0820050 Jagody jałowca 0,3
0820060 Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego) 0,3
0820070 Wanilia 0,3
0820080 Tamarynd 0,3
0820990 Pozostałe 0,3
0830000 Przyprawy korowe 0,1 (*)
0830010 Cynamon 0,1 (*)
0830990 Pozostałe 0,1 (*)
0840000 Przyprawy korzeniowe lub kłączowe
0840010 Lukrecja 5
0840020 Imbir 5
0840030 Kurkuma 5
0840040 Chrzan pospolity (+)
0840990 Pozostałe 5
0850000 Przyprawy pączkowe 0,1 (*)
0850010 Goździki 0,1 (*)
0850020 Kapary 0,1 (*)
0850990 Pozostałe 0,1 (*)
0860000 Przyprawy ze słupków kwiatowych 0,1 (*)
0860010 Szafran 0,1 (*)
0860990 Pozostałe 0,1 (*)
0870000 Przyprawy z osnówki nasiona 0,1 (*)
0870010 Kwiat muszkatołowy 0,1 (*)
0870990 Pozostałe 0,1 (*)
0900000 ROŚLINY CUKRODAJNE 0,05 (*)
0900010 Korzenie buraka cukrowego 0,05 (*)
0900020 Trzcina cukrowa 0,05 (*)
0900030 Cykoria podróżnik, korzenie 0,05 (*)
0900990 Pozostałe 0,05 (*)
1015000 e) koniowatych 0,05 (*)
1015010 Mięśnie 0,05 (*)
1015020 Tkanka tłuszczowa 0,05 (*)
1015030 Wątroba 0,05 (*)
1015040 Nerka 0,05 (*)
1015050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,05 (*)
1015990 Pozostałe 0,05 (*)
1017000 g) pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych 0,05 (*)
1017010 Mięśnie 0,05 (*)
1017020 Tkanka tłuszczowa 0,05 (*)
1017030 Wątroba 0,05 (*)
1017040 Nerka 0,05 (*)
1017050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,05 (*)
1017990 Pozostałe 0,05 (*)
1030020 Kaczki 0,01 (*)
1030030 Gęsi 0,01 (*)
1030040 Przepiórki 0,01 (*)
1030990 Pozostałe 0,01 (*)
1040000 Miód i pozostałe produkty pszczele
1050000 Płazy i gady
1060000 Bezkręgowe zwierzęta lądowe
1070000 Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe
(*) Granica oznaczalności

(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.

(F) = Rozpuszczalny w tłuszczach

Chloropiryfos metylowy (F)

(+) Najwyższym dopuszczalnym poziomem pozostałości mającym zastosowanie do chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie przypraw (kod 0840040) jest poziom określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w kategorii warzyw, w grupie warzyw korzeniowych i bulwiastych (kod 0213040), przy uwzględnieniu zmian w poziomach w wyniku przetwarzania (suszenia) zgodnie z art. 20 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

0840040 Chrzan pospolity"

3)
w załączniku IV dodaje się następującą pozycję, zachowując porządek alfabetyczny: "chlorek sodu".
1 Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.
2 Sprawozdania naukowe EFSA są dostępne na stronie internetowej: http://www.efsa.europa.eu: "Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue level for ametoctradin in herbs and edible flowers" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnego najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości ametoktradyny w ziołach i kwiatach jadalnych). Dziennik EFSA 2017;15(6):4869 [21 s.].

"Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue level for chlorpyrifos-methyl in kaki/Japanese persimmons and granate apple/pomegranate" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnego najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości chloropiryfosu metylowego w owocach szaronu/persymony/kaki/humy wschodniej i granatach/jabłkach granatu). Dziennik EFSA 2017;15(5):4838 [24 s.].

"Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue levels for difenoconazole in various crops" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości difenokonazolu w różnych uprawach). Dziennik EFSA 2017;15(7):4893 [33 s.].

"Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue levels for fluazinam in onions, shallots and garlic" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości fluazynamu w cebuli, szalotce i czosnku). Dziennik EFSA 2017;15(7):4904 [22 s.].

"Reasoned opinion on the setting of import tolerance for flutriafol in hops" (Uzasadniona opinia dotycząca określenia tolerancji importowej w odniesieniu do flutriafolu w chmielu). Dziennik EFSA 2017;15(7):4875 [22 s.].

"Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue level for prohexadione (considered variant prohexadione-calcium) in plums" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnego najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości prohek-sadionu (badaną odmianą był proheksadion wapnia) w śliwkach. Dziennik EFSA 2017;15(6):4837 [20 s.].

3 "Reasoned opinion on the modification of the existing MRLs for cyproconazole in rapeseed" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych NDP cyprokonazolu w ziarnach rzepaku). Dziennik EFSA 2011;9(5):2187 [30 s.].
4 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/1529 z dnia 7 września 2017 r. w sprawie zatwierdzenia substancji podstawowej chlorek sodu zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 dotyczącym wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin oraz w sprawie zmiany załącznika do rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 540/2011 (Dz.U. L 232 z 8.9.2017, s. 1).

Zmiany w prawie

Powstańcy nie zapłacą podatku dochodowego od nagród

Minister finansów zaniecha poboru podatku dochodowego od nagród przyznawanych w 2024 roku powstańcom warszawskim oraz ich małżonkom. Zgodnie z przygotowanym przez resort projektem rozporządzenia, zwolnienie będzie dotyczyło nagród przyznawanych przez radę miasta Warszawy od 1 stycznia do końca grudnia tego roku.

Monika Pogroszewska 06.05.2024
Data 30 kwietnia dla wnioskodawcy dodatku osłonowego może być pułapką

Choć ustawa o dodatku osłonowym wskazuje, że wnioski można składać do 30 kwietnia 2024 r., to dla wielu mieszkańców termin ten może okazać się pułapką. Datą złożenia wniosku jest bowiem data jego wpływu do organu. Rząd uznał jednak, że nie ma potrzeby doprecyzowania tej kwestii. A już podczas rozpoznawania poprzednich wniosków, właśnie z tego powodu wielu mieszkańców zostało pozbawionych świadczeń.

Robert Horbaczewski 30.04.2024
Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2018.12.24

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 2018/70 zmieniające załączniki II, III i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości ametoktradyny, chloropiryfosu metylowego, cyprokonazolu, difenokonazolu, fluazynamu, flutriafolu, proheksadionu i chlorku sodu w określonych produktach lub na ich powierzchni
Data aktu: 16/01/2018
Data ogłoszenia: 17/01/2018
Data wejścia w życie: 06/02/2018